Άρθρο 56 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Το Εθνικό Μητρώο υποψήφιων ληπτών που τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2737/1999 εξακολουθεί να τηρείται αδιαλείπτως μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

2. Τα μητρώα δωρητών κατά όργανο και ιστό, καθώς και το αρχείο εκείνων από τους οποίους έχουν ληφθεί όργανα και ιστοί για μεταμόσχευση, που τηρούνται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 του ν. 2737/1999 είτε φυλάσσονται ως έχουν, είτε εξακολουθούν να τηρούνται κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου.

3. Τα στοιχεία σχετικά με τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη, τα οποία διαβιβάζονται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και φυλάσσονται σε ειδικό αρχείο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 2737/1999, είτε φυλάσσονται ως έχουν, είτε εξακολουθούν να τηρούνται κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου.

4. Οι δηλώσεις συναίνεσης στη μετά θάνατον δωρεά των οργάνων, προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 2737/1999, εξακολουθούν να φυλάσσονται σε ειδικό αρχείο.

5. Ο κατάλογος δυνητικών δοτών, που είχαν συναινέσει στη μετά θάνατον αφαίρεση ιστών και οργάνων, που συντάσσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12 του ν. 2737/1999, είτε φυλάσσεται ως έχει, είτε εξακολουθεί να τηρείται κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου.

6. Το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 2737/1999 εξακολουθεί να τηρείται αδιαλείπτως μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

7. Έως την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της παραγράφου 4 του άρθρου 13, οι αφαιρέσεις οργάνων πραγματοποιούνται στις Μονάδες μεταμόσχευσης.

8. Έως την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 15, οι Μονάδες μεταμόσχευσης λειτουργούν με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου 3727/1999. Μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης οι Μονάδες μεταμόσχευσης υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας εντός 12 μηνών.

9. Το προσωπικό που απασχολείται, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, με οποιαδήποτε μορφή εργασίας στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, καθώς και δικηγόροι με έμμισθη εντολή, μετατάσσονται ή μεταφέρονται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με την ίδια εργασιακή σχέση ή οργανική θέση, βαθμό, κλάδο και ειδικότητα που κατέχουν. Το μεταφερόμενο προσωπικό κατατάσσεται σε μισθολογικά κλιμάκια σύμφωνα με το ν. 3205/2003. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, έως τη δημοσίευση του παρόντος λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική του εξέλιξη και την κατάταξή του σε μισθολογικά κλιμάκια.

10. Το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που έχει διοριστεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης του παρόντος, παραμένει έως την προβλεπόμενη λήξη της θητείας του.

  • 17 Μαΐου 2011, 16:19 | Δρ. Γ. Καραβάνας, MSc, PhD

    Από το άρθρο 59 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ) απουσιάζουν πλήρως οι όροι «κύτταρα» και «ιστοί» (γεγονός ενδεικτικό, εικάζουμε, των αρχικών προθέσεων του Νομοθέτη και ένδειξη ότι τα άρθρα 44, 46, 47, 48, 49, 50, 51 προστέθηκαν σε ένα κατά βάση ξένο προς αυτά νομοθέτημα). Ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός ότι το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ αναφέρεται αποκλειστικά σε Δωρεές (οργάνων).

    Προτείνεται η ενσωμάτωση των ρυθμίσεων για τα «κύτταρα» και τους «ιστούς» στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

  • 17 Μαΐου 2011, 16:44 | Δρ. Γ. Καραβάνας, MSc, PhD

    Δεν προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης που ΗΔΗ λειτουργούν σήμερα. Δεν υπάρχει μέριμνα για την τύχη των βιολογικών υλικών που ΗΔΗ φυλάσσονται (περί τις 50.000 – 100.000 συλλογές βλαστοκυττάρων ως σήμερα) σε τράπεζες κρυοσυντήρησης, που τυχόν δεν αδειοδοτηθούν ή που σε μεταγενέστερο χρόνο κλείσουν.

    Προτείνεται η θεσμοθέτηση υποχρέωση σύναψης συμβάσεων αμοιβαίας φύλαξης μεταξύ των τραπεζών κρυοσυντήρησης, ως δικλείδα ασφαλείας στο ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας κάποιας εξ αυτών.