Άρθρο 53 – Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων καταρτίζει «Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών», το οποίο είναι ένα και ενιαίο για όλη την επικράτεια και όπου τηρούνται τα στοιχεία των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

  • 16 Μαΐου 2011, 15:42 | Ειρήνη Γεργιανάκη-Επιτροπή Δωρεάς Οργάνων Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών

    Είναι εντυπωσιακό πως το θέμα της «δωρεάς μυελού των οστών» δεν απασχολεί το παρον νομοσχέδιο. Η χώρα μας έχει ελάχιστους δωρητές μυελού των οστών και αρκετά προβλήματα από την αλυσίδα της ενημέρωσης, της δειγματοληψίας, των κέντρων ιστοσυμβατότητας κλτ που θα έπρεπε να συζητηθούν και να συμπεριληφθούν στο παρόν νομοσχέδιο.

    Η δωρεά μυελού οστών και η δωρεά ομφάλιου αιματος είναι θεσμοί προσφοράς προς τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο μας, όπως είναι φυσικά και η αιμοδοσία και από εκεί θα πρέπει να ξεκινάμε ενισχύοντας τον εθελοντισμό, την ευαισθητοποίηση του κοινού, την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών που δρουν για το δημόσιο συμφέρον.

    Τα αργέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από όπου και αν προέρχονται είναι εθνικός πλούτος και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται και όχι με νομιμοφανή τρόπο να γίνονται τελικά μέσο πλουτισμού ή εκμετάλευσης.

  • ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΟΤΩΝ

    Είναι απολύτως απαραίτητο να συμπεριληθούν στο Νόμο οι Μονάδες Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών / Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, οι οποίες λειτουργούν στη χώρα μας από 25ετίας και δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί.

    Η ΕΕΑ προτείνει την ακόλουθη αλλαγή στο Αρθρό 53:

    Τίτλος: Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών – Μονάδες Εθελοντών

    Α. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων καταρτίζει «Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών», το οποίο είναι ένα και ενιαίο για όλη την επικράτεια και όπου τηρούνται τα στοιχεία των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

    Β. Η προσέλκυση, ενημέρωση, HLA-τυποποίηση, η αρχική καταγραφή των στοιχείων των εθελοντών και η διαχείρησή τους γίνεται σε Μονάδες Δοτών που λειτουργούν σε Τμήματα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, Ανοσοβιολογίας, Αιμοδοσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των οποίων ορίζονται με Υπουργική Απόφαση μετά πρόταση του ΕΟΜ.