Άρθρο 53 Πόροι της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας – Αντικατάσταση περ. β) παρ.1 άρθρου 5 και παρ. 2 άρθρου 21 ν. 4865/2021

  1. Η περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), περί των πόρων της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, αντικαθίσταται ως εξής:

«β) κράτηση ποσοστού επί των τιμολογίων των προμηθευτών, για τους κεντρικούς διαγωνισμούς που έχουν διενεργηθεί από την Ε.Κ.Α.Π.Υ. ή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες για λογαριασμό της Ε.Κ.Α.Π.Υ., σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 21, η οποία υπολογίζεται επί της αξίας κάθε πληρωμής προ φόρων και κρατήσεων της αρχικής, καθώς και κάθε συμπληρωματικής ή τροποποιητικής σύμβασης, η οποία παρακρατείται από την αναθέτουσα αρχή στο όνομα και για λογαριασμό της Ε.Κ.Α.Π.Υ. και κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, η διαχείριση του οποίου γίνεται από την Ε.Κ.Α.Π.Υ.».

  1. H παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4865/2021, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμήθειων Υγείας, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών , η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Α.Π.Υ., καθορίζεται το ύψος της κράτησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 5, ο χρόνος, ο τρόπος και η διαδικασία παρακράτησης των αντίστοιχων χρηματικών ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία σχετική λεπτομέρεια.».

  1. Οι παρ. 1 και 2 ισχύουν από 1ης.1.2023.
  • 22 Φεβρουαρίου 2023, 19:41 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ(ΣΦΕΕ)

    Άρθρο 53: Με την προτεινόμενη διάταξη αντικαθίστανται η περ. β) της παρ.1 του άρθρου 5 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), περί των πόρων της Ε.Κ.Α.Π.Υ., και προβλέπεται κράτηση ποσοστού επί των τιμολογίων των προμηθευτών, για τους κεντρικούς διαγωνισμούς που έχουν διενεργηθεί από την Ε.Κ.Α.Π.Υ. ή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες για λογαριασμό της Ε.Κ.Α.Π.Υ., που υπογράφεται και αφορά σε κεντρικούς διαγωνισμούς που έχουν διενεργηθεί από την Ε.Κ.Α.Π.Υ. ή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες για λογαριασμό της Ε.Κ.Α.Π.Υ.. Υπό την ισχύουσα ρύθμιση, η Ε.Κ.Α.Π.Υ. εισπράττει ειδικό τέλος, το οποίο αποτελεί ποσοστό επί εκάστης σύμβασης, που συνάπτεται με τους φορείς του άρθρου 7 του ν. 4865/2021 (Α’ 238). Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντικαθίσταται και η παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για καθορισμό κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας σχετικά με την κράτηση αυτή.

    Σε τι ποσοστό ανέρχεται η κράτηση επι των τιμολογίων (επι της καθαρής αξίας αυτού ), εάν θα υπάρχει πλαφόν η απαλλαγή επιβολής της κράτησης ανάλογα με το ποσό και αν θα δίδεται ενημέρωση γραπτή για την κράτηση αυτή ώστε να χρησιμοποιηθεί για λογιστικούς λόγους .