- Εκκρεμείς δίκες ή δικαστικές υποθέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες αφορούν στην καταργούμενη αυτοτελή υπηρεσία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο και αν βρίσκονται, ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου και εισαγγελικής ή ανακριτικής αρχής, συνεχίζονται από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4.
- Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχει παραχωρηθεί στην καταργούμενη αυτοτελή υπηρεσία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» περιέρχεται αυτοδικαίως στην κυριότητα του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4. Για την εφαρμογή της παρούσας, το Δ.Σ. προβαίνει στην απογραφή όλων των κινητών και ακινήτων πραγμάτων και δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται αυτοδικαίως, κάνοντας ειδική μνεία στην έκθεση απογραφής για τα εμπράγματα δικαιώματα που μεταβιβάζονται και τις εγγραπτέες πράξεις που αφορούν στα δικαιώματα αυτά. Απόσπασμα της έκθεσης απογραφής που περιγράφει τα ακίνητα που μεταβιβάζονται δια της παρούσας, καθώς και τα εγγραπτέα δικαιώματα επί των ακινήτων αυτών, καταχωρίζεται ατελώς στα οικεία βιβλία του υποθηκοφυλακείου, στα κτηματολογικά φύλλα των κτηματολογικών γραφείων και τα οικεία βιβλία άλλων αρμόδιων αρχών, όπως απαιτείται κατά περίπτωση.
- Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4, μετά από την κατάργηση της αυτοτελούς υπηρεσίας «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των παρακάτω λογαριασμών:
α) των λογαριασμών Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού με αριθμό 234332/5 και τίτλο «Ποσοστά Τέλους Ανάπτυξης Αεροδρομίου Σπάτων (Τ.Α.Α.Σ) και Τέλους Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων (ΤΑΕΑ) υπέρ Υ.Π.Α.», με την επιφύλαξη των διατάξεων της υπό στοιχεία 2/87499/ΔΛΤΠ/19/24.12.2019 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών «Άνοιγμα ειδικού λογαριασμού με τίτλο «Ταμείο Ανάπτυξης Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου» στην Τράπεζα της Ελλάδος» (Β’ 4754),
β) του λογαριασμού με αριθμό 23/200552 και τίτλο «Έσοδα από τέλος ΑΜΕΑ»,
γ) του λογαριασμού 232 που αφορά στη διαχείριση παγίας προκαταβολής της Υ.Π.Α. και
δ) του λογαριασμού 234134/5 με τίτλο «Λογαριασμός Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας»
Το υπόλοιπο των λογαριασμών των περ. α) έως γ) και τα λοιπά ποσά σε κωδικούς του Δημοσίου από τα ανωτέρω έσοδα της καταργούμενης αυτοτελούς υπηρεσίας «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» δεν μηδενίζεται και μεταφέρεται στους νέους λογαριασμούς του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4. Μετά την ως άνω μεταφορά, οι λογαριασμοί των περ. α) έως γ) καταργούνται.
Το υπόλοιπο του λογαριασμού της περ. α) διατίθεται για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας, επενδύσεων, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού υποδομών αερολιμένων, εκπαίδευσης, μελετών, παροχής υπηρεσιών συμβούλων, καθώς και για την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών της Υ.Π.Α.
Το υπόλοιπο του λογαριασμού της περ. δ) διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση αποζημιώσεων του προσωπικού της Υ.Π.Α., καθώς και για την κάλυψη του λειτουργικού και επενδυτικού της κόστους.
- Οι οργανικές θέσεις κλάδου ΤΕ Ηλεκτρονικών ATSEP που κατά την 1η Ιανουαρίου 2025 ήταν κενές, μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK). Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε Κλάδο ΠΕ ή ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP), νοούνται στο εξής οι Κλάδοι ΠΕ ή ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΗΜΑΕΚ), αντίστοιχα. Οι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στην καταργούμενη αυτοτελή υπηρεσία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» στους Κλάδους ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP) κατατάσσονται αυτοδικαίως στους Κλάδους ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK), αντίστοιχα.
- Υφιστάμενες προσωποπαγείς θέσεις μονίμων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων, πλην του κλάδου και της ειδικότητας ΠΕ Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας.
- Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4 συντάσσει και εκτελεί τον προϋπολογισμό του από 1ης.1.2026. Μέχρι τις 31.12.2025 ο προϋπολογισμός της καταργούμενης αυτοτελούς υπηρεσίας «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» έτους 2025 εκτελείται ως έχει.




4 Η διάταξη αυτή δεν έχει νόημα. Από
τη στιγμή που ορίζεται πλήθος οργανικών θέσεων ανά
κλάδο και είναι ήδη γνωστές οι εν λόγω κενές οργανικές την
1/1/2025, θα έπρεπε ήδη να συνυπολογιστούν στις
οριζόμενες οργανικές θέσεις.
1. Η παρ. 2 πρέπει να αφαιρεθεί. Δεν είναι λογικό οι αρμοδιότητες που μέχρι τώρα καθορίζονται με το Π.Δ 85/2018 να καθοριστούν, έστω και προσωρινά από το ΔΣ. Το Π.Δ85/2018 που μνημονεύεται στην παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβάνεται στις καταργούμενες διατάξεις. Πρέπει το Π.Δ 85/2018 να παραμείνει σε ισχύ έως την έκδοση νέου Π.Δ
2. Η παρ. 10 πρέπει να αφαιρεθεί. Η κατανομή δεν γίνεται να αλλάζει με απόφαση ΔΣ. Πρέπει να οριστεί με τον Οργανισμό της ΥΠΑ.
3. Στην παρ. 11 πρέπει να οριστεί ρητά η ανώτατη διάρκεια του ορισμού. Όσοι είναι κριμένοι προϊστάμενοι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους.
4. Στην παρ. 13 πρέπει να οριστεί ρητά ότι » Δεν επιτρέπεται η διενέργεια μετατάξεων προς τον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.». Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η είσοδος στον κλάδο των ΕΕΚ γίνεται μόνο μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Συντάσσομαι απόλυτα με τις απόψεις των: ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΑΡΣΙΝΟΥ. Τα σχόλιά τους αναδεικνύουν τα πολλά προβλήματα που θα εγερθούν με τους κλάδους (πχ ΠΕ/ΤΕ ΗΜΑΕΚ).
Παρακαλώ κ. Υπουργέ και κ.κ. Νομικοί σύμβουλοι, όπως ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν!
Με εκτίμηση
Παύλος Ι Ασημακόπουλος
ΗΜΑΕΚ/ATSEP
Η παράγραφος 4 του άρθρου 32, που προβλέπει την παύση των θέσεων ΠΕ Ηλεκτρονικών (ΑΣΕΡ) από 1.1.2025 και τη μετατροπή τους σε θέσεις ΠΕ ΗΜΑΕΚ, χρειάζεται αποσαφήνιση. Η ρύθμιση επικαλύπτει προγενέστερες αποφάσεις και μπορεί να δημιουργήσει ασάφεια ως προς το εάν πρόκειται για νέα κατάργηση ή για ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης.
Προτείνεται απαλοιφή ή αναδιατύπωση, ώστε να διευκρινιστεί ότι αφορά την ολοκλήρωση της μετάβασης στον κλάδο ΠΕ/ΤΕ ΗΜΑΕΚ και να διασφαλιστεί η συνέπεια με τις ήδη ισχύουσες οργανωτικές ρυθμίσεις.
– Παρ. 4: «4. Οι οργανικές θέσεις κλάδου ΤΕ Ηλεκτρονικών ATSEP που κατά την 1η Ιανουαρίου 2025 ήταν κενές, μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK). Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε Κλάδο ΠΕ ή ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP), νοούνται στο εξής οι Κλάδοι ΠΕ ή ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΗΜΑΕΚ), αντίστοιχα. Οι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στην καταργούμενη αυτοτελή υπηρεσία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» στους Κλάδους ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP) κατατάσσονται αυτοδικαίως στους Κλάδους ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK), αντίστοιχα.» :
Στο νέο π.δ. του Οργανισμού της Υ.Π.Α. θα αποτυπωθούν οι θέσεις αναλυτικά, για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες προσωπικού και όχι μόνο για έναν κλάδο, όπως περιγράφεται εδώ μόνο για τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK).
Εξάλλου θα πρέπει να υπολογιστούν οι υπηρεσιακές μεταβολές που θα έχουν συντελεστεί σε όλους τους κλάδους και επομένως τόσο οι δεσμευμένες όσο και οι κενές θέσεις.
Άρθρο 32 των τελικών διατάξεων:
– Τροποποίηση της παρ. 1 ως εξής: «1. Oι εκκρεμείς δίκες κάθε βαθμού και διαδικασίας, καθώς και οι διαιτησίες και λοιπές έννομες διαφορές, που αφορούν πράξεις, παραλείψεις ή συμβάσεις σχετιζόμενες με την αυτοτελή Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), συνεχίζονται ως εξής:
α) Για τις δίκες όπου διάδικος ήταν το ελληνικό Δημόσιο, αυτές συνεχίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε επιδίκαση ή καταβολή βαρύνει αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο.
β) Για τις δίκες όπου διάδικος ήταν η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), αυτές συνεχίζονται από το νεοσυσταθέν νομικό πρόσωπο δικαίου ν.π.δ.δ ΥΠΑ, το οποίο υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δίκες αυτές.».
Υπάρχουν εκκρεμείς κάθε βαθμού και διαδικασίας, καθώς και διαιτησίες και λοιπές έννομες διαφορές, που δεν αφορούν πράξεις, παραλείψεις ή συμβάσεις για τις οποίες ήταν διάδικος η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για τις οποίες οι ενάγοντες προσφεύγουν για αθέτηση συμβατικής δέσμευσης του Ελληνικού Δημοσίου και όχι της ΥΠΑ, εκτιμώμενου ποσού επιδίκασης άνω των 89.000.000,00 ευρώ (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά).
– Προσθήκη επιπλέον παραγράφου στο άρθρο 32 ως εξής: «Ποσά συμψηφισμών με Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) της ΥΠΑ, που προέρχονται από αξιώσεις παραχωρησιούχων από συμβάσεις παραχώρησης λειτουργίας και εκμετάλλευσης αεροδρομίων έναντι απαιτήσεών τους από το ελληνικό δημόσιο, θα καταβάλλονται στη συνέχεια ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό της ΥΠΑ».
Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται ειδικώς το δικαίωμα συμψηφισμού της παραχωρησιούχου εταιρείας που εκμεταλλεύεται τους δεκατέσσερις (14) περιφερειακούς αερολιμένες δυνάμει της από 14.12.2015 Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 4389/2016 (Α΄ 94).
Η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται σκόπιμη, ώστε να μην απομειωθούν τα έσοδα της ΥΠΑ από τους όρους της σύμβασης παραχώρησης με τη Fraport (άρθρο 44 αυτής), αλλά και τυχόν αντίστοιχους όρους που μπορεί να θεσπιστούν σε μελλοντικές συμβάσεις, για τις οποίες (όπως και στη σύμβαση με τη Fraport) αντισυμβαλλόμενος είναι το ελληνικό δημόσιο.
Η ρύθμιση αποκαθιστά την ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ παραχωρησιούχου και Δημοσίου, διασφαλίζει την ομαλή εκτέλεση της Σύμβασης Παραχώρησης και προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα και την οικονομική ανεξαρτησία της ΥΠΑ. Η απουσία σχετικής ρύθμισης θα οδηγούσε σε ανεπιεική και ανισόρροπη οικονομική επιβάρυνση της ΥΠΑ, στερώντας της τη δυνατότητα άσκησης των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική της βιωσιμότητα.
-Η παρ. 3, να διαμορφωθεί ως εξής:
3. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4, μετά από την κατάργηση της αυτοτελούς υπηρεσίας «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των παρακάτω λογαριασμών:
α) των λογαριασμών Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού με αριθμό 234332/5 και τίτλο «Ποσοστά Τέλους Ανάπτυξης Αεροδρομίου Σπάτων (Τ.Α.Α.Σ) και Τέλους Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων (ΤΑΕΑ) υπέρ Υ.Π.Α.», με την επιφύλαξη των διατάξεων της υπό στοιχεία 2/87499/ΔΛΤΠ/19/24.12.2019 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών «Άνοιγμα ειδικού λογαριασμού με τίτλο «Ταμείο Ανάπτυξης Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου» στην Τράπεζα της Ελλάδος» (Β’ 4754),
β) του λογαριασμού με αριθμό 23/200552 και τίτλο «Έσοδα από τέλος ΑΜΕΑ»,
γ) του λογαριασμού 232 που αφορά στη διαχείριση παγίας προκαταβολής της Υ.Π.Α. και
δ) του λογαριασμού 234134/5 με τίτλο «Λογαριασμός Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας»
Το υπόλοιπο των λογαριασμών των περ. α) έως γ) δ) και τα λοιπά ποσά σε κωδικούς του Δημοσίου από τα ανωτέρω έσοδα της καταργούμενης αυτοτελούς υπηρεσίας «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» δεν μηδενίζεται και μεταφέρεται στους νέους λογαριασμούς του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4. Μετά την ως άνω μεταφορά, οι λογαριασμοί των περ. α) έως γ) δ) καταργούνται.
Το υπόλοιπο του λογαριασμού της περ. α) διατίθεται για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας, επενδύσεων, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού υποδομών αερολιμένων, εκπαίδευσης, μελετών, παροχής υπηρεσιών συμβούλων, καθώς και για την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών της Υ.Π.Α.
Το υπόλοιπο του λογαριασμού της περ. δ) διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση αποζημιώσεων του προσωπικού της Υ.Π.Α., καθώς και για την κάλυψη του λειτουργικού και επενδυτικού της κόστους.
Προφανώς εκ παραδρομής δεν αναγράφεται ότι ο λογαριασμός της περίπτωσης δ), δεν μηδενίζεται και μεταφέρεται σε νέο λογαριασμό του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4 και ότι μετά την ως άνω μεταφορά, καταργείται. Η διόρθωση είναι απαραίτητη δεδομένου ότι στον λογαριασμό της περίπτωσης δ) κατατίθενται έσοδα από Τέλη Χρήσης Αερολιμένων, μισθώματα κτλ και είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι όλα τα έσοδα θα μεταφερθούν στο Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΑ.
– Στην παρ. 6 να προστεθεί εδάφιο ως εξής: «Σε περίπτωση που η έναρξη λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2026, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου θα συντάξει και θα εκτελέσει τον προϋπολογισμό του από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νομικού προσώπου».
Η εν λόγω προσθήκη προτείνεται για την κάλυψη του ενδεχομένου της λειτουργίας της ΥΠΑ ως νπδδ κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2026 και όχι από 01/01/2026.
– Παρ. 4: «4. Οι οργανικές θέσεις κλάδου ΤΕ Ηλεκτρονικών ATSEP που κατά την 1η Ιανουαρίου 2025 ήταν κενές, μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK). Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε Κλάδο ΠΕ ή ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP), νοούνται στο εξής οι Κλάδοι ΠΕ ή ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΗΜΑΕΚ), αντίστοιχα. Οι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στην καταργούμενη αυτοτελή υπηρεσία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» στους Κλάδους ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP) κατατάσσονται αυτοδικαίως στους Κλάδους ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK), αντίστοιχα.»
Η παρ. 4 του αρ. 32 πρέπει να απαλειφθεί από το παρόν σχέδιο νόμου και να προβλεφθεί στο νέο π.δ. του Οργανισμού της Υ.Π.Α.. στο οποίο θα αποτυπωθούν οι θέσεις αναλυτικά, για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες προσωπικού και όχι μόνο για έναν κλάδο, όπως περιγράφεται εδώ μόνο για τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (HMAEK).
Άλλωστε η διάταξη δεν δύναται να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι από την 1/1/2025 έως σήμερα οι κενές θέσεις του κλάδου έχουν μεταβληθεί σημαντικά, καθώς έχουν ήδη συντελεστεί υπηρεσιακές μεταβολές στον κλάδο και ομώνυμη ειδικότητα ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP) με έννομη συνέπεια την κάλυψη ή τη δέσμευση συγκεκριμένου αριθμού των θέσεων αυτών.
Αν ήθελε τύχει εφαρμογής, θα πρέπει να τεθεί ως χρονικό σημείο της εν λόγω διάταξης η θέση σε ισχύ του νέου π.δ. του Οργανισμού της ΥΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση δε, η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 32 του παρόντος δεν συνάδει με τις προβλεπόμενες θέσεις στον πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 19 του παρόντος, όπου δεν αποτυπώνεται τέτοια μετατροπή.
– Παρ. 5 «5. Υφιστάμενες προσωποπαγείς θέσεις μονίμων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων, πλην του κλάδου και της ειδικότητας ΠΕ Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας.»
Η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να απαλειφθεί από τον νόμο και να προβλεφθεί στο νέο π.δ. του Οργανισμού της Υ.Π.Α.. στο πλαίσιο των διατάξεων για την κατάταξη του προσωπικού σε οργανικές θέσεις των νέων κλάδων και ειδικοτήτων των νέων δομών της ΥΠΑ και να υλοποιηθεί η μετατροπή των θέσεων αυτών από προσωποπαγείς σε οργανικές με την προβλεπόμενη διοικητική πράξη.
Εάν ήθελε τύχει εφαρμογής, η πρόταση «…, πλην του κλάδου και της ειδικότητας ΠΕ Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας» να αναδιατυπωθεί σε «…, πλην των προσωποπαγών θέσεων υπαλλήλων του κλάδου και ομώνυμης ειδικότητας ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που συστάθηκαν βάσει του αρ. 72 του ν. 4427/2016.».
Αναφορικά με την παρ. 4 του άρθρου 32, σημειώνεται ότι:
Η διάταξη του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι από την 1/1/2025 έως σήμερα (2/10/2025) οι κενές θέσεις του κλάδου ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP) έχουν μεταβληθεί σημαντικά, καθώς έχουν ήδη συντελεστεί υπηρεσιακές μεταβολές στον κλάδο και ομώνυμη ειδικότητα ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP) με έννομη συνέπεια την κάλυψη ή τη δέσμευση συγκεκριμένου αριθμού των θέσεων αυτών.
Για να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη αυτή θα πρέπει να βασιστεί στην πραγματική εικόνα των κενών θέσεων του κλάδου ΤΕ Ηλεκτρονικών (ATSEP) κατά την έναρξη ισχύος του εφαρμοστικού π.δ. του Οργανισμού της ΥΠΑ, όπου εκεί, σύμφωνα με το αρ. 20 του ν. 4622/2019, θα πρέπει να ρυθμίζονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, θέματα κλάδων, ειδικοτήτων, θέσεων και κατάταξης του προσωπικού.
Ως προς το 2ο και 3ο εδάφιο, επισημαίνεται ότι θέματα που αφορούν στην κατάταξη του προσωπικού στους κλάδους και τις ειδικότητες των νέων δομών της Υ.Π.Α. πρέπει να προβλεφθούν στο εφαρμοστικό π.δ. του νέου Οργανισμού της Υ.Π.Α., σύμφωνα με το αρ. 20 του ν. 4622/2019, όπου θα αποτυπωθούν ομοιόμορφα και αναλυτικά, για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες προσωπικού της ΥΠΑ και όχι μόνο για έναν κλάδο, ο αριθμός των οργανικών θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα, η αντιστοίχιση κλάδων και ειδικοτήτων μεταξύ παλιών και νέων δομών, καθώς και η διαδικασία και οι προϋποθέσεις κατάταξης των υπαλλήλων στις νέες δομές.
Αναφορικά με την παρ. 5 του αρ. 32 επισημαίνεται ότι, η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να προβλεφθεί στο εφαρμοστικό π.δ. του νέου Οργανισμού της Υ.Π.Α., στο πλαίσιο των διατάξεων για την κατάταξη του προσωπικού σε οργανικές θέσεις των νέων κλάδων και ειδικοτήτων των νέων δομών της ΥΠΑ και να υλοποιηθεί η μετατροπή των θέσεων αυτών από προσωποπαγείς σε οργανικές με την προβλεπόμενη διοικητική πράξη και από το αρμόδιο όργανο.
Επιπλέον, για να αποσαφηνιστεί η παρούσα διάταξη προτείνεται η φράση «…, πλην του κλάδου και της ειδικότητας ΠΕ Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας» να αναδιατυπωθεί σε «…, πλην των προσωποπαγών θέσεων υπαλλήλων του κλάδου και ομώνυμης ειδικότητας ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που έχουν συσταθεί βάσει του αρ. 72 του ν. 4427/2016.».
Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού & Εφοδιασμού
– Τροποποίηση της παρ. 1 ως εξής: «1. Oι εκκρεμείς δίκες κάθε βαθμού και διαδικασίας, καθώς και οι διαιτησίες και λοιπές έννομες διαφορές, που αφορούν πράξεις, παραλείψεις ή συμβάσεις σχετιζόμενες με την αυτοτελή Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), συνεχίζονται ως εξής: α) Για τις δίκες όπου διάδικος ήταν το ελληνικό Δημόσιο, αυτές συνεχίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε επιδίκαση ή καταβολή βαρύνει αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο. β) Για τις δίκες όπου διάδικος ήταν η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), αυτές συνεχίζονται από το νεοσυσταθέν νομικό πρόσωπο δικαίου ν.π.δ.δ ΥΠΑ, το οποίο υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δίκες αυτές.». Υπάρχουν εκκρεμείς κάθε βαθμού και διαδικασίας, καθώς και διαιτησίες και λοιπές έννομες διαφορές, που δεν αφορούν πράξεις, παραλείψεις ή συμβάσεις για τις οποίες ήταν διάδικος η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για τις οποίες οι ενάγοντες προσφεύγουν για αθέτηση συμβατικής δέσμευσης του Ελληνικού Δημοσίου και όχι της ΥΠΑ, εκτιμώμενου ποσού επιδίκασης άνω των 89.000.000,00 ευρώ (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά). – Προσθήκη επιπλέον παραγράφου στο άρθρο 32 ως εξής: «Ποσά συμψηφισμών με Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) της ΥΠΑ, που προέρχονται από αξιώσεις παραχωρησιούχων από συμβάσεις παραχώρησης λειτουργίας και εκμετάλλευσης αεροδρομίων έναντι απαιτήσεών τους από το ελληνικό δημόσιο, θα καταβάλλονται στη συνέχεια ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό της ΥΠΑ». Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται ειδικώς το δικαίωμα συμψηφισμού της παραχωρησιούχου εταιρείας που εκμεταλλεύεται τους δεκατέσσερις (14) περιφερειακούς αερολιμένες δυνάμει της από 14.12.2015 Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 4389/2016 (Α΄ 94). Η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται σκόπιμη, ώστε να μην απομειωθούν τα έσοδα της ΥΠΑ από τους όρους της σύμβασης παραχώρησης με τη Fraport (άρθρο 44 αυτής), αλλά και τυχόν αντίστοιχους όρους που μπορεί να θεσπιστούν σε μελλοντικές συμβάσεις, για τις οποίες (όπως και στη σύμβαση με τη Fraport) αντισυμβαλλόμενος είναι το ελληνικό δημόσιο.
Η ρύθμιση αποκαθιστά την ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ παραχωρησιούχου και Δημοσίου, διασφαλίζει την ομαλή εκτέλεση της Σύμβασης Παραχώρησης και προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα και την οικονομική ανεξαρτησία της ΥΠΑ. Η απουσία σχετικής ρύθμισης θα οδηγούσε σε ανεπιεική και ανισόρροπη οικονομική επιβάρυνση της ΥΠΑ, στερώντας της τη δυνατότητα άσκησης των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική της βιωσιμότητα. -Η παρ. 3, να διαμορφωθεί ως εξής: 3. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4, μετά από την κατάργηση της αυτοτελούς υπηρεσίας «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των παρακάτω λογαριασμών: α) των λογαριασμών Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού με αριθμό 234332/5 και τίτλο «Ποσοστά Τέλους Ανάπτυξης Αεροδρομίου Σπάτων (Τ.Α.Α.Σ) και Τέλους Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων (ΤΑΕΑ) υπέρ Υ.Π.Α.», με την επιφύλαξη των διατάξεων της υπό στοιχεία 2/87499/ΔΛΤΠ/19/24.12.2019 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών «Άνοιγμα ειδικού λογαριασμού με τίτλο «Ταμείο Ανάπτυξης Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου» στην Τράπεζα της Ελλάδος» (Β’ 4754), β) του λογαριασμού με αριθμό 23/200552 και τίτλο «Έσοδα από τέλος ΑΜΕΑ», γ) του λογαριασμού 232 που αφορά στη διαχείριση παγίας προκαταβολής της Υ.Π.Α. και δ) του λογαριασμού 234134/5 με τίτλο «Λογαριασμός Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» Το υπόλοιπο των λογαριασμών των περ. α) έως γ) δ) και τα λοιπά ποσά σε κωδικούς του Δημοσίου από τα ανωτέρω έσοδα της καταργούμενης αυτοτελούς υπηρεσίας «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» δεν μηδενίζεται και μεταφέρεται στους νέους λογαριασμούς του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4. Μετά την ως άνω μεταφορά, οι λογαριασμοί των περ. α) έως γ) δ) καταργούνται. Το υπόλοιπο του λογαριασμού της περ. α) διατίθεται για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας, επενδύσεων, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού υποδομών αερολιμένων, εκπαίδευσης, μελετών, παροχής υπηρεσιών συμβούλων, καθώς και για την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών της Υ.Π.Α. Το υπόλοιπο του λογαριασμού της περ. δ) διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση αποζημιώσεων του προσωπικού της Υ.Π.Α., καθώς και για την κάλυψη του λειτουργικού και επενδυτικού της κόστους. Προφανώς εκ παραδρομής δεν αναγράφεται ότι ο λογαριασμός της περίπτωσης δ), δεν μηδενίζεται και μεταφέρεται σε νέο λογαριασμό του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 4 και ότι μετά την ως άνω μεταφορά, καταργείται. Η διόρθωση είναι απαραίτητη δεδομένου ότι στον λογαριασμό της περίπτωσης δ) κατατίθενται έσοδα από Τέλη Χρήσης Αερολιμένων, μισθώματα κτλ και είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι όλα τα έσοδα θα μεταφερθούν στο Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΑ. – Στην παρ. 6 να προστεθεί εδάφιο ως εξής: «Σε περίπτωση που η έναρξη λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2026, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου θα συντάξει και θα εκτελέσει τον προϋπολογισμό του από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νομικού προσώπου». Η εν λόγω προσθήκη προτείνεται για την κάλυψη του ενδεχομένου της λειτουργίας της ΥΠΑ ως νπδδ κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2026 και όχι από 01/01/2026.-
ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΩΝΑΡΑΚΗ
Αν. Προϊσταμένη Λογιστικού Διεύθυνσης Οικονομικού και Εφοδιασμού ΥΠΑ
1. Τροποποίηση άρθρου 32 Τελικές διατάξεις παρ. 1 ως εξής :
«1. Oι εκκρεμείς δίκες κάθε βαθμού και διαδικασίας, καθώς και οι διαιτησίες και λοιπές έννομες διαφορές, που αφορούν πράξεις, παραλείψεις ή συμβάσεις σχετιζόμενες με την αυτοτελή Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), συνεχίζονται ως εξής:
α) Για τις δίκες όπου διάδικος ήταν το ελληνικό Δημόσιο, αυτές συνεχίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε επιδίκαση ή καταβολή βαρύνει αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο.
β) Για τις δίκες όπου διάδικος ήταν η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), αυτές συνεχίζονται από το νεοσυσταθέν νομικό πρόσωπο δικαίου ν.π.δ.δ ΥΠΑ, το οποίο υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δίκες αυτές.»
Κατ’ άρθρο Αιτιολογική Έκθεση
Υπάρχουν εκκρεμείς δίκες κάθε βαθμού και διαδικασίας, καθώς και διαιτησίες και λοιπές έννομες διαφορές, που δεν αφορούν πράξεις, παραλείψεις ή συμβάσεις για τις οποίες ήταν διάδικος η αυτοτελή Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), για τις οποίες οι ενάγοντες προσφεύγουν για αθέτηση συμβατικής δέσμευσης του Ελληνικού Δημοσίου και όχι της ΥΠΑ.
2. Προσθήκη επιπλέον παραγράφου άρθρου 32 Τελικές διατάξεις, ως εξής:
«Ποσά συμψηφισμών με το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) της ΥΠΑ, που προέρχονται από αξιώσεις Παραχωρησιούχων από συμβάσεις παραχώρησης λειτουργίας και εκμετάλλευσης αεροδρομίων έναντι απαιτήσεών τους από το ελληνικό δημόσιο, θα καταβάλλονται στη συνέχεια ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό της ΥΠΑ».
Κατ’ άρθρο Αιτιολογική Έκθεση
Η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται σκόπιμη, ώστε να μην απομειωθούν τα έσοδα της ΥΠΑ από τους όρους της σύμβασης παραχώρησης με τη Fraport (άρθρο 44 αυτής), αλλά και τυχόν αντίστοιχους όρους που μπορεί να θεσπιστούν σε μελλοντικές συμβάσεις Παραχώρησης, για τις οποίες (όπως και στη σύμβαση με τη Fraport) αντισυμβαλλόμενος είναι το ελληνικό δημόσιο.
Η ρύθμιση αποκαθιστά την ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ παραχωρησιούχου και Δημοσίου, διασφαλίζει την ομαλή εκτέλεση της Σύμβασης Παραχώρησης και προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα και την οικονομική ανεξαρτησία της ΥΠΑ. Η απουσία σχετικής ρύθμισης θα οδηγούσε σε ανεπιεική και ανισόρροπη οικονομική επιβάρυνση της ΥΠΑ, στερώντας της τη δυνατότητα άσκησης των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική της βιωσιμότητα.
Ειδικότερα και για τις δύο ως άνω τροποποιήσεις του άρθρου 32 Τελικές διατάξεις : Η μετατροπή της ΥΠΑ σε Ν.Π.Δ.Δ. δημιουργεί διαφορετικό νομικό καθεστώς, το οποίο δεν δύναται να εξομοιωθεί με εκείνο της «Κεντρικής Διοίκησης» κατά την έννοια του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014 (Α΄ 143). Επομένως, τυχόν δυνατότητα συμψηφισμού Συμβάσεων Παραχώρησης καθώς και εκκρεμείς δίκες κάθε βαθμού και διαδικασίας, καθώς και διαιτησίες και λοιπές έννομες διαφορές, που δεν αφορούν πράξεις, παραλείψεις ή συμβάσεις για τις οποίες δεν ήταν διάδικος η αυτοτελή Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), αν και θεμιτές ως προς το Ελληνικό Δημόσιο, δεν μπορούν να καταλαμβάνουν και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ίδια νομική προσωπικότητα και οικονομική αυτοτέλεια.