Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέσω της πρόβλεψης νέων καθεστώτων ενίσχυσης, καθώς και της απλοποίησης των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων.
Άρθρο 2
Αντικείμενο
Αντικείμενο του παρόντος αποτελούν:
α) η θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και η τροποποίηση υφιστάμενων καθεστώτων,
β) η θέσπιση νέου κινήτρου ταχείας αδειοδότησης σε συγκεκριμένα καθεστώτα,
γ) η βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου επενδυτικών σχεδίων,
δ) η βελτίωση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας που προβλέπεται στον αναπτυξιακό νόμο.
Υποκεφάλαιο Ε’ – Έρεύνα και Καινοτομία
Άρθρο 61: Αυτό είναι το μόνο καθεστώς, στο οποίο έχετε διατηρήσει τον περιορισμό οι μεσαίες επιχειρήσεις να μην λαμβάνουν επιχορήγηση. Σε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ενσωματωθεί στην ίδια κατηγορία με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Γιατί έχει συμβεί αυτό;
Οι μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ειδικά στις ακριτικές περιοχές είναι αυτές που υποστηρίζουν όλη την τοπική οικονομία. Εξαρχής η αντίστοιχη αντιμετώπιση με μεγάλη επιχείρηση ήταν λάθος. Θεωρώ ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εξάλειψη και από αυτό το καθεστώς.
Απλοποίηση και ενοποίηση διαδικασιών:
Το σχέδιο προβλέπει ειδικό κίνητρο ταχείας αδειοδότησης (Άρθρο 9 §3).
Θα ήταν καλό να προστεθούν ρήτρες σιωπηρής έγκρισης (δηλ. αν δεν απαντήσει η αρχή, θεωρείται εγκριθείσα η αίτηση).
Καλύτερη στόχευση της Πράσινης Μετάβασης:
Στο κεφάλαιο για Πράσινη Μετάβαση προτείνεται να διευκρινιστούν ειδικότερα ποιοι τομείς θεωρούνται «περιβαλλοντική αναβάθμιση» (π.χ. ενεργειακή απόδοση, κυκλική οικονομία).
Αντιμετώπιση Δημογραφικού Προβλήματος:
Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι στοχεύει και στη δημογραφική κρίση. Λείπουν όμως ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε περιοχές με πληθυσμιακή γήρανση. Πρόταση: προσαύξηση ενίσχυσης 5%-10% για επενδύσεις σε φθίνουσες περιοχές.
Συγχώνευση καθεστώτων για αποφυγή σύγχυσης:
Η δημιουργία πολλών νέων καθεστώτων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Πρόταση: ομαδοποίηση καθεστώτων με κριτήριο την ωφελούμενη δραστηριότητα (π.χ. τουρισμός, βιομηχανία, νέες τεχνολογίες).
Ενίσχυση Εξωστρέφειας:
Θα μπορούσε να προβλεφθεί προτεραιότητα υπαγωγής ή επιπλέον ενίσχυση για επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνουν δράσεις εξαγωγικής ανάπτυξης.
Διάβασα με προσοχή όλα τα προτεινόμενα άρθρα που τέθηκαν σε διαβούλευση.
Επαγγελματικά ασχολούμαι με αναπτυξιακούς νόμους περίπου 40 χρόνια, λέω με βεβαιότητα «κάθε πέρυσι και καλύτερα».
Ιδίως ο 4887 είναι πολύ μέτριος νόμος, ενώ ο 4399 ήταν – συγκριτικά – πολύ καλύτερος και πάνω σε αυτόν έπρεπε να γίνουν βελτιώσεις και όχι να θεσπίζονται νέοι νόμοι ώστε να εξορκίσουμε κάτι που έκανε μία άλλη κυβέρνηση. Γιατί στην Ελλάδα αυτό κάνουμε, να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου.
Επί του νόμου όμως, ας βάλετε και μία διάταξη που να ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τη διοίκηση – ιδίως στην οδό Νίκης – να υπογράφονται οι αποφάσεις ένταξης το πολύ εντός μηνός από τη δημοσίευση του οριστικού πίνακα εντάξεων και όχι να περιμένουν οι επενδυτές 8,10,12 μήνες να πάρουν την απόφαση στα χέρια τους. Κι αυτό είναι θέμα διευθυντών και ΟΧΙ των απλών υπαλλήλων που ετοιμάζουν τις αποφάσεις πολύ σύντομα και τις στέλνουν για υπογραφή αλλά κάποιοι Τμηματάρχες, Διευθυντές και άλλοι είναι φαίνεται πολυάσχολοι.
Επίσης, από τα κριτήρια αξιολόγησης να αφαιρεθούν κριτήρια βαθμολογίας που αφορούν αρχαιολογίες και λοιπές αηδίες και να αντικατασταθούν με κριτήρια ουσίας.
Ελπίζουμε να μην ισχύσει ξανά ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ των επιχειρήσεων να απευθυνθούν στις τράπεζες για δάνειο ώστε να λάβουν 25 (!!!) ολόκληρους βαθμούς, ασχέτως αν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης της επένδυσης εξ ιδίων. Το να βάζετε στο παιχνίδι τις τράπεζες ώστε να παίρνουν προμήθειες για χορηγήσεις βεβαιώσεων δανείων (κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ εκάστη) και σε δεύτερο χρόνο να παίρνουν τόκους τζάμπα και βερεσέ ακόμα κι από επιχειρήσεις με μηδενικό δανεισμό. Τι πράγματα είναι αυτά;
Θα φτιάξετε επιτέλους τα ανεκδιήγητα υποδείγματα excel που ούτε καν τα έχετε δει πώς δουλεύουν και έρχονται από τον 4399;
Στο θέμα των αξιολογητών έχουμε αντιμετωπίσει θέματα ισχυρής ασχετοσύνης και – ακόμα – ειρωνίας από αξιολογητές που το παίζουν ότι είναι παντογνώστες και αναγκαζόμαστε να κάνουμε ενστάσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο. Τα στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ χρειάζονται ισχυρή εκπαίδευση και επιμορφωση.
Οι δε υπεύθυνες δηλώσεις θα μπορούσαν να είναι ενσωματωμένες στο ΟΠΣΑΝ και να πατάμε ένα κλικ και όχι να συμπληρώνουμε ΟΛΟ το κείμενο με το χέρι (ούτε copy paste δεν γίνεται) ώστε να περάσει από το gov.gr.
To ΟΠΣΑΝ να διασυνδεθεί με ΑΑΔΕ και Υπ. Εργασίας όπως το ΟΠΣΚΕ ώστε να μην υποβάλλουμε στοιχεία απασχόλησης και οικονομικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία σώρευσης κλπ.
Να ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ο νομος που επιβάλλει ότι η οικονομοτεχνική μελέτη θα πρέπει να έχει υπογραφή από Οικονομολόγο μέλος του ΟΕΕ εφόσον το κόστος είναι άνω των 250.000 ευρώ. Ο νόμος ισχύει, το Υπουργείο παρανομεί που δεν το ζητάει όπως παλιότερα και το ΟΕΕ κοιμάται.
Να αποσαφηνιστούν οι βασικοί τομείς και κλάδοι στους οποίους θα επικεντρωθούν τα νέα καθεστώτα ενίσχυσης.
Να προβλεφθεί ότι το νέο κίνητρο ταχείας αδειοδότησης θα συνοδεύεται από σαφείς και υποχρεωτικούς χρόνους διεκπεραίωσης (π.χ. αδειοδότηση εντός 90 ημερών).
Να εξασφαλιστεί ότι η βελτίωση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων θα γίνει με ενίσχυση της στελέχωσής τους και με αξιοποίηση ψηφιακών μέσων για την ταχύτερη αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων.