Άρθρο 18
Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος των υγειονομικών αξιωματικών ιδιωτικά – Τροποποίηση περ. α) παρ. 4 άρθρου 63 ν.δ. 1400/1973
Στην παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114), περί της κατ’ εξαίρεση δυνατότητας άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά από τους υγειονομικούς αξιωματικούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) στην περ. δ), οι λέξεις «Στους στρατιωτικούς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:
α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος της αντίστοιχης γενικής υγειονομικής ειδικότητας, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
β) Σε αξιωματικούς του Μουσικού Σώματος, η δημοσία διεύθυνση ορχηστρών ή η συμμετοχή σε ιδιωτικές ορχήστρες και θέματα επ’ αμοιβή, με πολιτική περιβολή, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του οικείου Σχηματισμού.
γ) Σε εν ενεργεία αξιωματικούς, να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν άδειας Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
δ) Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».
Άρθρο 19
Εξορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973
1. Η παρ. 7 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), περί του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των αξιωματικών του υγειονομικού σώματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος, που απέκτησαν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικότητα ή εξειδίκευση, ή παρακολουθούν με μέριμνα της υπηρεσίας πρόγραμμα ειδικότητας ή εξειδίκευσης, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο με τον διανυθέντα χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση εκτός των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.».
2. Η παρ. 15 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 αντικαθίσταται ως εξής:
«15. Οι υποχρεώσεις των παρ. 3 έως 8 προστίθενται στην αρχική υποχρέωση των παρ. 1 και 2. Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, με εξαίρεση τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, που λαμβάνει χώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.».
Άρθρο 20
Μέριμνα μεταθέσεων αξιωματικών Υγειονομικού – Προσθήκη άρθρου 4Α στον ν. 3883/2010
Στο ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:
«Άρθρο 4Α
Ρυθμίσεις περί μεταθέσεων στελεχών Υγειονομικού
1. Οι αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος προέλευσης Σ.Σ.Α.Σ. και Σ.Α.Ν., εφόσον έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο για τον βαθμό τους χρόνο διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας, δύνανται να μετατίθενται πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στη φρουρά που υπηρετούν, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των στρατιωτικών νοσοκομείων.
2. Αν σύζυγος ή συμβίος στελέχους του υγειονομικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρει την ιδιότητα του απασχολουμένου στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), υποβάλει αίτημα συνυπηρέτησης, αποσπάται στην περιοχή που έχει μετατεθεί το στέλεχος του υγειονομικού σώματος. Ως περιοχή, κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, νοείται, κατά σειρά προτεραιότητας:
α) ο δήμος στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος,
β) όμορος δήμος του δήμου στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος και
γ) η περιφερειακή ενότητα στην οποία εδρεύει η Μονάδα που μετατίθεται το στέλεχος.
3. Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας και του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που αντιστοιχεί στον βαθμό που φέρουν κατά το πέρας της ειδικότητάς τους, μετατίθενται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλάδου τους.»
Άρθρο 21
Ενίσχυση αμεροληψίας και διαφάνειας μεταθέσεων – Κατάργηση παρ. 3, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 4 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 4 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) η παρ. 3 καταργείται, γ) προστίθεται παρ. 4 και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 4
Γενικά
1. Τα στελέχη των ΕΔ τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Η αρμοδιότητα τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης στελεχών των ΕΔ δύναται να μεταβιβαστεί, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
2. Κατά τη διενέργεια των μεταβολών αυτών του προσωπικού των ΕΔ λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των επόμενων άρθρων.
3. [Καταργείται].
4. H απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των στελεχών του υγειονομικού σώματος όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνεται κατόπιν υποβολής σε αυτόν του συνόλου των προπαρασκευαστικών πράξεων.».
Άρθρο 22
Ενίσχυση του ρόλου των συμβουλίων μεταθέσεων υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 8 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 8 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί συγκρότησης συμβουλίων μεταθέσεων και προσφυγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) προστίθεται παρ. 4 και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων – Προσφυγές
1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων και η λειτουργία τους. Με την ίδια απόφαση εξειδικεύονται τα κριτήρια τοποθετήσεων και μεταθέσεων ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής τους, οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Η απόφαση της τοποθέτησης, μετάθεσης ή απόσπασης κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους αμελλητί. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της, προς το διοικητικό όργανο που την εξέδωσε, το οποίο υποχρεούται να απαντήσει αιτιολογημένα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας και ενόσω εκκρεμεί η ασκηθείσα προσφυγή αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής προσφυγής ή την απάντηση επί των προσφυγών που τυχόν υποβληθούν, οι πίνακες του προς τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση προσωπικού κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Η παρ. 2 δεν τυγχάνει εφαρμογής για τους ανώτατους Αξιωματικούς, λόγω της κρισιμότητας των καθηκόντων που αντιστοιχούν στον βαθμό τους.
4. Ειδικότερα, οι αποσπάσεις και διαθέσεις στελεχών του υγειονομικού σώματος σε υγειονομική Μονάδα διαφορετικού Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν διενεργούνται, μόνο εκτάκτως και με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν γνώμης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου. Το Συμβούλιο αποτελείται από τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως πρόεδρο, τον διευθυντή του Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως μέλος, και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως εισηγητή με δικαίωμα ψήφου. Η εισήγηση του διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο διαμορφώνεται κατόπιν πρότασης του Γενικού Επιτελείου, που αναφέρει την κενή θέση και το χρονικό διάστημα για το οποίο το Γενικό Επιτελείο αιτείται την κάλυψη θέσης από στέλεχος διαφορετικού Κλάδου, ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Υγειονομικού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Η εξέταση κάλυψης των ανελαστικών κενών θέσεων υγειονομικού, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων τακτικών μεταθέσεων καθώς και όποτε άλλοτε απαιτηθεί από το ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο.»
Άρθρο 23
Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων
Ο προγραμματισμός των ιατρικών, οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων των αξιωματικών Υγειονομικού, ανεξαρτήτως Κλάδου, των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται κάθε πέντε (5) έτη, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου και συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, για πέντε (5) έτη. Η απονομή των ανωτέρω ειδικοτήτων γίνεται κατόπιν ενιαίας διαγωνιστικής διαδικασίας και μοριοδότησης και για τους τρεις (3) Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών είναι δυνατή η τροποποίηση της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.
Άρθρο 24
Κάλυψη άγονων ιατρικών ειδικοτήτων
1. Ως άγονη χαρακτηρίζεται η ειδικότητα στρατιωτικών ιατρών που έχει αποδοθεί σε δυσανάλογα μικρότερο βαθμό έναντι των λοιπών και βρίσκεται συγκριτικά σε μεγάλη έλλειψη ως προς τη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, η οποία δύναται να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία των στρατιωτικών υγειονομικών δομών και την υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού σε περίοδο πολέμου.
2. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων στρατιωτικών ιατρών, που προσέρχονται ως υποψήφιοι για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας, υπερβαίνει τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων για κάθε συγκεκριμένη άγονη ειδικότητα, καλείται για έναρξη της ειδικότητας αυτής το σύνολο των επιτυχόντων.
3. Οι επιτυχόντες για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας δύνανται να μετατίθενται με σκοπό την έναρξη απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, και απαλλάσσονται του υπολειπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για τον βαθμό που φέρουν.
4. Αν ο σύζυγος ή ο συμβίος ειδικού στρατιωτικού ιατρού, που έχει λάβει άγονη ιατρική ειδικότητα, είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει αιτηθεί συνυπηρέτηση, μετατίθεται εκτάκτως στη Φρουρά όπου έχει μετατεθεί ο ειδικός στρατιωτικός ιατρός.
Άρθρο 25
Αποζημίωση ειδικής απασχόλησης στρατιωτικών ιατρών – Προσθήκη περ. ΚΕ’ στο άρθρο 127, τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 153 ν. 4472/2017
1. Στο άρθρο 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται περ. ΚΕ’ ως εξής:
«ΚΕ. Οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λαμβάνουν αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Σ.Ν.) και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Η δαπάνη της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.800.000,00) και καλύπτεται από τις πιστώσεις που επανεγγράφονται ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό των Σ.Ν.. Το κόστος της αποζημίωσης για την ειδική απασχόληση των ιατρών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε Σ.Ν. καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Σ.Ν., στο οποίο υπηρετούν, και αποδίδεται σε αυτούς με μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου στο οποίο υπάγονται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης, ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού, σύμφωνα με τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά στρατιωτικό ιατρό ειδικό, ειδικευόμενο και άνευ ειδικότητας που υπηρετεί σε Σ.Ν. και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά κλινική και τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά νοσοκομείο και ανά μήνα.».
2. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017, περί γενικών ρυθμίσεων για θέματα αποδοχών, προστίθεται περ. ζ) και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:
«10. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές αποτελούνται από τον βασικό μισθό, τα επιδόματα και τις παροχές που καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και την προσωπική διαφορά του άρθρου 155. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τα εξής επιδόματα και παροχές:
α) Της περ. α’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.
β) Της περ. β’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.
γ) Της παρ. 2 του άρθρου 135.
δ) Της περ. Δ’ της παρ. 1 του άρθρου 144.
ε) Της παρ. ΚΒ’ του άρθρου 127.
στ) Της παρ. ΚΔ’ του άρθρου 127.
ζ) Της περ. ΚΕ’ του άρθρου 127.
Δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές οι εφημερίες του άρθρου 140, αποζημιώσεις που καταβάλλονται για υπερωριακή απασχόληση και τα επιμίσθια για εκτέλεση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων της παρ. 3 του άρθρου 135. Επίσης, δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές τα έξοδα κίνησης της παρ. 4 και το μηνιαίο επιμίσθιο της παρ. 5 του άρθρου 60 του ν. 1943/1991 (Α’ 50).».
Άρθρο 26
Εκπαίδευση αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος
1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής, και περιλαμβάνει:
α) Εκπαίδευση στο Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος,
β) εκπαίδευση στο Advanced Trauma Life Support (ATLS),
γ) θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο εφαρμογής του οικείου Κλάδου,
δ) κλινική εκπαίδευση κατά γενική ειδικότητα.
2. Η παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε (5) μήνες, χωρίς να παρακωλύει τη συνέχισή της η απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού στα εκπαιδευόμενα στελέχη.
3. Η εκπαίδευση δύναται να διεξάγεται εξ αποστάσεως, με τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, και να υλοποιείται σε οιοδήποτε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό, επιτρέπεται η αποστολή εκπαιδευτικών κλιμακίων στην έδρα της Σ.Σ.Α.Σ. και της Σ.Α.Ν..
4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι αξιωματικοί μετατίθενται με έκτακτες μεταθέσεις στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για κάλυψη του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.
Άρθρο 27
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος – Τροποποίηση παρ. 14, προσθήκη παρ. 18 έως 25 στο άρθρο 28 ν. 3883/2010
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 28 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί καθορισμού των θέσεων και του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας των αξιωματικών, οι λέξεις «οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου,» διαγράφονται και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία τους.».
2. Στο άρθρο 28 του ν. 3883/2010 προστίθενται παρ. 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 και 25 ως εξής:
«18. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: δύο (2) έτη συνολικά ως ιατρός άνευ ειδικότητας σε Υπομονάδα Υγειονομικού ή σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή Συγκρότημα ή σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.E.N.).
β) Λοχαγός – Ταγματάρχης: ένα (1) έτος συνολικά ως Διοικητής σε μονάδα ή ανεξάρτητη Υπομονάδα εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή ως Επιμελητής σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Σ.Ν.) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή σε Κ.E.N. ή ως προσωπικό στο Επιτελείο ή στη Μονάδα Διοικήσεως Σχηματισμού και άνω.
19. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα Εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρικού τμήματος Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
β) Κτηνίατροι:
(1) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης (Α.Κ.Υ.) ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού.
(4) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού ή ως Τμηματάρχης σε Επιτελείο Υγειονομικού Σχηματισμού/Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Φαρμακείο Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή σε Φαρμακείο Φρουράς ή ως προϊστάμενος τμήματος φαρμακευτικών εργαστηρίων ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ως Διευθυντής Τμήματος.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα Όπλου ή Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε Γενικό Επιτελείο.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Ανθυπολοχαγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1).
(3) Λοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.
στ) Διοικητικοί – Τεχνικοί – Διαχειριστές:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους, ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομεία της υποπερ. (1) σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
20. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Σημαιοφόρος – Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη συνολικά θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος).
β) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: δύο (2) έτη συνολικά ως Επιμελητής σε Σ.Ν. ή σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
21. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Ανθυποπλοίαρχος: συνολικά ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή ένα έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
(2) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
(3) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
β) Κτηνίατροι:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.
(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Υποπλοίαρχος: δύο (2) έτη στον Ναύσταθμο Κρήτης ή στο Αρχηγείο Στόλου.
(3) Πλωτάρχης και Αντιπλοίαρχος: ανά βαθμό ένα (1) έτος στη Γενική Επιθεώρηση Πολεμικού Ναυτικού ή στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: ένα (1) έτος ανά βαθμό στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ή σε Φαρμακείο ή σε Φαρμακαποθήκη.
(2) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή Επιτελής ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή βοηθός ή σε Φαρμακείο ως Διευθυντής ή Τμηματάρχης ή σε Φαρμακαποθήκη ως Προϊστάμενος Γραφείου ή Τμηματάρχης.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.
(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
(3) Αντιπλοίαρχος: Ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και δύο (2) έτη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
(2) Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(3) Υποπλοίαρχος: τρία (3) έτη υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν..
(5) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
22. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: δύο (2) έτη συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.), της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (Δ.Α.Υ.), της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Δ.Α.Ε.), της Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων (Δ.Α.Κ.).
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (Κ.Α.Ι.) ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή στα Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
23. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή σε Σ.Ν..
(2) Σμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ., στη Μοίρα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ή σε Σ.Ν..
(3) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
(4) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν..
β) Κτηνίατροι:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός – Σμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.
(2) Επισμηναγός και Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
(3) Αντισμήναρχος: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Ανθυποσμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε..
(2) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε. ή στο Κ.Α.Ι. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(3) Σμηναγός: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Ανθυποσμηναγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Υποσμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(3) Σμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
24. Η εκπαίδευση των στρατιωτικών ιατρών για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας εκκινεί αμέσως μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας για τους βαθμούς του Ανθυπολοχαγού και Υπολοχαγού καθώς και των αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων.
25. Λογίζεται ως χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο Αξιωματικοί Υγειονομικού αποσπώνται, διατίθενται ή μετατίθενται για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές.».
Άρθρο 28
Συνέχιση φοίτησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών των διαγραφέντων σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής – Τροποποίηση άρθρου 47 ν. 3421/2005
Στο άρθρο 47 του ν. 3421/2005 (Α’ 302), περί προσωρινής απόλυσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, προστίθεται νέο, πέμπτο, εδάφιο και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 47 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 47
Προσωρινή απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών
Οι σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, διαγραφόμενοι από τις σχολές αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας ή πτητικής ανεπάρκειας, κατ` εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α 152), εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται. Η εγγραφή γίνεται μόνο αν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Όσοι μαθητές των Σχολών αυτών διαγράφονται για τους παραπάνω λόγους μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους από αυτό της διαγραφής του και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου ή επιτροπής. Οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διαγραφόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου απολύονται σε κάθε περίπτωση και τους παρέχεται δικαίωμα λήψης αναβολής κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.».
Άρθρο 29
Σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για τα στελέχη του υγειονομικού σώματος
1. Για τη νομική προστασία των στελεχών του υγειονομικού σώματος σε περιπτώσεις προβολής αξιώσεων αποζημίωσης σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων τους, η Διεύθυνση Υγειονομικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. δύναται να συνάπτει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σύμβαση ασφάλισης για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147).
2. Η συμμετοχή των στελεχών του υγειονομικού σώματος στο ασφαλιστικό πρόγραμμα της παρ. 1 είναι προαιρετική και το κόστος βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.
Άρθρο 30
Αναθεώρηση διαδικασίας για την ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 26 ν. 1911/1990
Στο άρθρο 26 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί ένταξης αξιωματικών σε ειδικότητες του υγειονομικού σώματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στο πρώτο εδάφιο, προστίθεται η λέξη «τουλάχιστον», β) στην παρ. 2, βα) προστίθενται νέα εδάφια, πρώτο και δεύτερο, και ββ) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) στο εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «κατά σειρά» και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 26
Ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος
1. Αξιωματικοί Νοσηλευτικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον φέρουν τουλάχιστον τον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μπορούν να εντάσσονται αντιστοίχως στη γενική ειδικότητα των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Ψυχολόγων του Υγειονομικού Σώματος. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Κτηνιάτρων και Ψυχολόγων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν την ένταξή τους στη γενική ειδικότητα των Ιατρών του Υγειονομικού Σώματος.
2. Η ένταξη αξιωματικών του υγειονομικού σώματος σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων στην αντίστοιχη γενική ειδικότητα. Ο αριθμός των αξιωματικών μιας γενικής ειδικότητας υγειονομικού που ανήκουν στην ίδια τάξη και μετατάσσονται σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των αξιωματικών της γενικής ειδικότητας της τάξης αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους, καθορίζονται, σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, οι κενές οργανικές θέσεις των γενικών ειδικοτήτων που μπορούν να καλυφθούν, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, στην οποία περιλαμβάνεται αναλυτικός πίνακας με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές θέσεις ανά γενική ειδικότητα του υγειονομικού σώματος. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται με μέριμνα του οικείου Γενικού Επιτελείου. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως τα προσόντα των εντασσόμενων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. H ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Οι εντασσόμενοι διατηρούν τον βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Για την εξέταση της αίτησης λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
α) οι ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενο της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους,
β) οι σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά,
γ) ο βαθμός πτυχίου,
δ) τα ουσιαστικά προσόντα της τελευταίας δεκαετίας, η βαθμολογία των οποίων πρέπει να εμπίπτει τουλάχιστον στην κλίμακα αξιολόγησης «Λίαν Καλώς»,
ε) ο βαθμός αποφοίτησης από τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά σχολεία, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,
στ) οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία.
4. Το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων:
α) καταρτίζει πίνακες υποψηφίων για κάθε ειδικότητα κατά απόλυτη σειρά αρχαιότητας,
β) αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες ειδικότητας, προσδιορίζει τη σειρά κατάταξης με βάση τα κριτήρια της παρ. 3 και τερματίζει την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας,
γ) καταρτίζει πίνακα εντασσόμενων και μη εντασσόμενων.
5. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά της απόφασης του Ανώτατου κατά κλάδο Συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτούς και ο Υπουργός υποχρεούται να απαντήσει εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της προσφυγής, κατόπιν πρότερης αιτιολογημένης γνώμης του αρμόδιου κατά κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής δύναται να μεταβιβαστεί σε κατώτερο κλιμάκιο. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής ή την απάντηση επί της προσφυγής που τυχόν υποβληθεί, οι πίνακες εντασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
6. Ο προ της ένταξης χρόνος υπηρεσίας αξιωματικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα επετηρίδα για κάθε περίπτωση.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια των εντάξεων της παρ. 3, καθορίζεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 31
Διορισμός στρατιωτικών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 23 ν. 2519/1997
Στην παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 2519/1997 (Α’ 165) περί προσλήψεων προσωπικού νοσοκομείων, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ιατροί που υποβάλουν υποψηφιότητα και κρίνονται διοριστέοι σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, όπως και ιατροί που διορίζονται, αλλά παραιτούνται πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από τον διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησής τους αντιστοίχως. Στρατιωτικοί ιατροί, που εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, λόγω παραίτησης ή απόταξης, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.».
Άρθρο 32
Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Στρατού Ξηράς – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 181/2002
Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 181/2002 (Α’ 170), περί διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών του Στρατού Ξηράς, αντικαθίστανται και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών
1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.
3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.
4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».
Άρθρο 33
Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Πολεμικής Αεροπορίας – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 157/2001
Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 157/2001 (Α’ 130), περί της διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών της Πολεμικής Αεροπορίας, αντικαθίστανται, και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών
1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.
3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.
4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».
Άρθρο 25
Παράγραφος 1
Μέσα στο ΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, τα ε.ε. στελέχη (ειδικευόμενοι και ειδικοί) αποζημιώνονται με ελάχιστα χρήματα για την εφημερία τους (και μάλιστα με μηδαμινή αποζημίωση για τις εφημερίες κλήσεως που συχνά οδηγούν σε είσοδό τους στο νοσοκομείο για εξέταση ασθενών) ενώ οι ειδικευόμενοι ΕΣΥ με μισθολόγιο ΕΣΥ. Το άρθρο θα πρέπει ρητώς να προβλέψει την αποζημίωση των εφημεριών των Αξιωματικών Ιατρών και νοσηλευτών με αξιοπρεπή ποσά.
Αντί να εκδοθεί η «κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» απαραίτητο είναι να υιοθετηθούν και περιληφθούν αυτούσιες οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν στο ΕΣΥ όπου και θα καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης, ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού, κλπ και η «ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» όπου αναφέρεται στο νομοσχέδιο να αντικατασταθεί με τη λέξη «ΕΦΗΜΕΡΙΑ» (το οποίο αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα).
Αυτή η φαινομενικά μικρή αλλαγή μπορεί να βοηθήσει το ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό να έχει έναν αξιοπρεπή μισθό, χωρίς να πρέπει αναγκαστικά (ουσιαστικώς) να εργαστεί και ιδιωτικά για να βγάλει τα προς το ζειν και να αφοσιωθεί στο έργο του στο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Πολύ καλή και σημαντική τροποποίηση του άρθρου 32 – 33. Πλέον στην υπηρεσία υπάρχουν πολλοί κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων και μπράβο στην υπηρεσία που μπαίνει στη διαδικασία να τους εκμεταλλευτεί. Ο νομοθέτης μέχρι τώρα θεωρούσε πιο κοντά σε αυτό το χώρο τους νοσηλευτές σε εποχές που σίγουρα δεν υπήρχαν κατάλληλα καταρτισμένοι αξιωματικοί . Ο νοσηλευτής σίγουρα φέρει υγειονομικές γνώσεις, αλλά δεν γνωρίζει την ουσία του αντικειμένου . Δεν γνωρίζει με λίγα λόγια επί της ουσίας το αντικείμενο που ασκούν οι υφιστάμενοι του νηπιαγωγοί, ώστε να μπορεί να εκφέρει αξιολόγηση και κρίση ως προϊστάμενος. Όταν για παράδειγμα βλέπει τον τρόπο χειρισμό κάποιων καταστάσεων από τις νηπιαγωγούς , πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει τι κάνουν και για ποιό λόγο. Από πολλούς το εκπαιδευτικό αντικείμενο θεωρείται εύκολο και απλό, πράγμα που σίγουρα δεν είναι. Όσοι έχουν βρεθεί μέσα σε τάξη σίγουρα καταλαβαίνουν. Σίγουρα στο στρατό του σήμερα με αξιωματικούς ακριβώς κατόχων τέτοιων πτυχίων, είναι προτιμότερο και πιο συναφές η τοποθέτηση τους στη διοίκηση τέτοιων δομών.
Άρθρο 19
Οι Στρατιωτικοί Ιατροί υποχρεώνονται για την βαθμολογική τους εξέλιξη από τις ΕΔ να εκπαιδευτούν σε μία ειδικότητα. Πως είναι δυνατόν , σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Άρθρου 19 , εφόσον οι ΕΔ υποχρεώνουν τον Στρατιωτικό Ιατρό να λάβει μία ειδικότητα για την βαθμολογική του εξέλιξη να χρεώνεται με υποχρεωτικά χρόνια παραμονής στις ΕΔ σε αντίθεση με τους υπολοίπους αξκούς (ΣΞ/ΠΑ/ΠΝ εκ ΣΣΕ/ΙΚΑΡΩΝ/ ΣΝΔ αντίστοιχα) που για τον βαθμολογική τους εξέλιξη αρκούνται στην φοίτηση των αντίστοιχων σχολείων για να προαχθούν χωρίς να τους χρεώνουν επιπλέον υποχρεωτικά χρόνια παραμονής στις ΕΔ? Πρόκειται σαφώς για ειδίκευση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και όχι οποιαδήποτε άλλη εκπαίδευση που μπορεί να ακολουθούν άλλοι αξιωματικοί των ΕΔ.
Η όλη αντίθεση συνιστά μια διαχρονική κατάφορη αδικία ενάντια των Αξκων του υγειονομικού των ΕΔ και ζητείται η άμεση τροποποίηση της παρ.1 του Άρθρου 19 και οι Αξκοι του Υγειονομικού Σώματος που αποκτούν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδίκευση να μην αναλαμβάνουν επιπλέον χρόνια παραμονής στις ΕΔ (καθώς οι ΕΔ τους υποχρεώνουν σε αυτήν την ειδίκευση για την βαθμολογική τους εξέλιξη). Όλοι οι λοιποί αξιωματικού των ΕΔ οφείλουν να υπηρετήσουν το διπλάσιο του χρόνου εκπαίδευσης και αυτό θα πρέπει να οφείλουν και οι ιατροί (12 δηλαδή χρόνια – αριθμός που είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερος από όλες τις υπόλοιπες σχολές).
Σχετικά με την παράγραφο 2 του Άρθρου 19, Ο χρόνος εκπαίδευσης στη ειδικότητα ή την εξειδίκευση των Αξκων Υγειονομικού Σώματος θα πρέπει να λογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας τόσο στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία όσο και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014) και η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο Αξκος του Υγειονομικού Σώματος κατά τα παραπάνω διαστήματα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο.
Πως είναι δυνατόν οι ΕΔ να επιβάλλουν στον Στρατιωτικό Ιατρό επιπλέον Χρόνια παραμονής στις ΕΔ κατά την πραγματοποίηση ειδικότητας τους σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ όταν το ίδιο το Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν δύναται να του χορηγήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πλήρη ειδικότητα του σε αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας για τους κανόνες λήψης ειδικότητας για το πλείστο των ειδικοτήτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και οι ΕΔ τον υποχρεώνουν για την βαθμολογική εξέλιξη του να συνεχίσει την πραγματοποίηση της ειδικότητας του για την ολοκλήρωση της στο Νοσοκομείο του ΕΣΥ?
Παρακαλώ για την άμεση τροποποίηση του άρθρου με διαγραφή τόσο του προστιθέμενου χρόνου υποχρεωτικής παραμονής (λόγω απόκτησης ειδικότητος με μέριμνα της υπηρεσίας) όσο και με την αναγνώριση των χρόνων που διανύθηκαν κατά την ειδίκευση σε στρατιωτικά ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ νοσοκομεία του ΕΣΥ ως προσμετρούμενων στα έτη υποχρεωτικής παραμονής.
Αιτιολογική Έκθεση για την Προτεινόμενη Τροποποίηση του Άρθρου 18, Παρ. 4, περ. α) του παρόντος σχεδίου νόμου, που τροποποιεί την παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114).
1. Εισαγωγή
Η παρούσα αιτιολογική έκθεση αποσκοπεί στην τεκμηρίωση της ανάγκης τροποποίησης του άρθρου 18, παρ. 4, περ. α) του παρόντος σχεδίου νόμου, που τροποποιεί την παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114), ώστε να επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση άσκηση του επαγγέλματος, πέραν των ήδη προβλεπόμενων γενικών ειδικοτήτων (ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής), και σε στελέχη του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα σε συναφές με την υπηρεσία επιστημονικό αντικείμενο, όπως βιοχημικοί, χημικοί, εργοθεραπευτές, οπτομέτρες, φυσικοθεραπευτές, κ.ά. Ο όρος «επιστημονικό αντικείμενο συναφές με την υπηρεσία» σημαίνει ότι το διδακτορικό δίπλωμα του στελέχους του Υγειονομικού Σώματος πρέπει να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο της εργασίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξειδίκευσή του σχετίζεται άμεσα με το επάγγελμά του και μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά στο πλαίσιο της αποστολής του Υγειονομικού Σώματος.
2. Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Διάσταση
Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος αποτελεί την ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση και συνδέεται με τη διεξαγωγή πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας και την παραγωγή εξειδικευμένης γνώσης. Τα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος που έχουν ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές ανήκουν αναμφίβολα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, διαθέτοντας τεκμηριωμένη ερευνητική εμπειρία και προηγμένη επιστημονική κατάρτιση.
Η μη αξιοποίηση αυτής της εξειδίκευσης εκτός στρατιωτικής υπηρεσίας περιορίζει τη συμβολή τους στη διάχυση της γνώσης και στην προαγωγή της επιστήμης. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ακαδημαϊκή πρόοδος απαιτεί συνεχή πρακτική εφαρμογή και επαφή με τον επιστημονικό χώρο, η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος ιδιωτικά, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για άλλες ειδικότητες, κρίνεται αναγκαία.
3. Κοινωνική Ωφέλεια και Δημόσιο Συμφέρον
Η πρόβλεψη για άσκηση του επαγγέλματος από υγειονομικά στελέχη με διδακτορική εξειδίκευση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα:
• Η πρόσβαση των πολιτών σε υψηλού επιπέδου επιστημονικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες ενισχύει τη δημόσια υγεία.
• Η εξειδίκευση αυτή είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση σύνθετων ή σπάνιων παθήσεων, οι οποίες συχνά απαιτούν γνώση αιχμής.
• Σε περιόδους αυξημένων αναγκών, η αξιοποίηση αυτών των στελεχών μπορεί να αποτελέσει σημαντική ενίσχυση για το εθνικό σύστημα υγείας.
4. Οικονομική Διάσταση και Αντιστάθμιση Χαμηλών Αποδοχών
Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος λειτουργεί αντισταθμιστικά στις κατά γενική ομολογία πολύ χαμηλές αποδοχές των στρατιωτικών υγειονομικών στελεχών που διαθέτουν διδακτορική εξειδίκευση, δεδομένης της φύσης του έργου τους και της εκπαίδευσής τους.
Τα εν λόγω στελέχη, όπως οι οπτομέτρες, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, βιοχημικοί και χημικοί, παρά το υψηλό επίπεδο γνώσεών τους, αμείβονται με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονική τους κατάρτιση και την πολυπλοκότητα των καθηκόντων τους. Η δυνατότητα εξωτερικής επαγγελματικής δραστηριότητας μπορεί να λειτουργήσει ως:
• Κίνητρο διατήρησης και προσέλκυσης εξειδικευμένων επιστημόνων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
• Ενίσχυση του εισοδήματός τους χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
• Πρόληψη της διαρροής εξειδικευμένων στελεχών προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
5. Συμβατότητα με την Υπηρεσιακή Ιδιότητα
Η δυνατότητα ιδιωτικής άσκησης του επαγγέλματος προβλέπεται ήδη για συγκεκριμένες ειδικότητες των υγειονομικών αξιωματικών. Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν θίγει το πνεύμα της διάταξης, αλλά επεκτείνει τη ρύθμιση και σε όσους έχουν ανώτατη εξειδίκευση, με συναφή αντικείμενα.
Η νέα ρύθμιση μπορεί να διατηρήσει τις ίδιες ασφαλιστικές δικλείδες, διασφαλίζοντας ότι η ιδιωτική άσκηση δεν θα επηρεάζει τα υπηρεσιακά καθήκοντα ούτε θα δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων.
6. Συμπέρασμα
Η τροποποίηση του άρθρου 18, παρ. 4, περ. α) του παρόντος σχεδίου νόμου, που τροποποιεί την παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114), ώστε να περιλαμβάνει και τα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα σε συναφές αντικείμενο, συνιστά αναγκαία προσαρμογή στις σύγχρονες επιστημονικές και κοινωνικές απαιτήσεις. Η ρύθμιση αυτή:
• Ενισχύει την επιστημονική πρόοδο και διατηρεί τη σύνδεση των στρατιωτικών στελεχών με τον ακαδημαϊκό χώρο.
• Προσφέρει ουσιαστικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας την παροχή εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών.
• Συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας, χωρίς να διακυβεύει τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των στελεχών.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται η υιοθέτηση της προτεινόμενης τροποποίησης.
ΑΡΘΡΟ 27, ΠΑΡ21(Δ)
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΨ ΠΝ
Στο πολεμικό Ναυτικό ο χρόνος ειδικής υπηρεσίας περιορίζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.Λαμβάνοντας υπόψη πως οι οργανικές θέσεις του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης καλύπτονται από στελέχη που το δηλώνουν ως επιθυμία στις δηλώσεις προτίμησης, το ωφελιμότερο τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα στελέχη του είναι η υπόλοιπη δύναμη των Αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού να αξιοποιείται στην Φρουρά Αττικής, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να δύναται να καλυφθούν οι ανάγκες των Ληπτών Υγείας.
Στο πλαίσιο ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους των άλλων κλάδων.
Άρθρο 4
Προτείνεται προσθήκη παραγράφου:
Οι εν αποστρατεία ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί να δύνανται, κατόπιν απόφασης του Διοικητή του Νοσοκομείου, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και έγκρισης της ΔΥΓ του οικείου Κλάδου, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως άμισθοι επιστημονικοί συνεργάτες και να συμμετέχουν επ΄ αμοιβή στην πέραν του ωραρίου λειτουργία του Νοσοκομείου, με βάση τις δυνατότητες καθώς και σε όλες τις επιστημονικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου.
Άρθρο 10
Προτείνεται η δημιουργία δύο (2) Διακλαδικών Κέντρων Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος με έδρες την ΣΣΑΣ και την ΣΑΝ. Η σύσταση στην έδρα της ΣΣΑΣ υπαγορεύεται από τους παρακάτω λόγους:
1. Εκπαίδευση του συνόλου των Μαθητών της ΣΣΑΣ (820 άτομα)
2. Βασική εκπαίδευση των τελειόφοιτων Μαθητών (ΥΙ) σε επίπεδο ΙΙ-ΙΙΙ (TCCC)
3. Tο μείζον των επιχειρησιακών μονάδων των ΕΔ εδρεύει στην Βόρεια Ελλάδα
Άρθρο 13
Η διοίκηση των ΔΥΓ των Κλάδων, των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, των ΛΥΓ, των ΤΥΓ, των ΚΙΧΝΕ και των ΚΥΜΕΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασκείται από Αξκούς (ΥΙ) προελεύσεως ΣΣΑΣ, καθόσον το μείζον έργο, σε ειρηνική περίοδο και κατά τις επιχειρήσεις, είναι ιατρικό και εκτιμάται ότι ο Δκτης είναι απαραίτητο να έχει την ιδιότητα Ιατρού, διότι μόνο έτσι έχει άμεση γνώση του απαιτούμενου έργου και των ιδιαιτεροτήτων του.
Άρθρο 16, παράγραφος 3
Να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερες θητείες Δντου κλινικής, εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο ιατρό για την κάλυψη της θέσης.
Άρθρο 16, παράγραφος 4
Διευθυντές-Δκτές Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα πρέπει να ορίζονται μόνο Αξκοι ΥΙ.
Άρθρο 26
Η ημερομηνία ορκωμοσίας των τελειοφοίτων Μαθητών /-τριών υγειονομικών τμημάτων στο ΑΠΘ δεν είναι κοινή και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται έως και τρεις (3) ορκωμοσίες, ιδίως στην Ιατρική Σχολή. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη έναρξη της Βασικής Εκπαίδευσης. Κατόπιν τούτου προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Πραγματοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης στην έδρα της ΣΣΑΣ και ΣΑΝ αντίστοιχα για τους αποφοίτους τους, ανεξαρτήτως του Κλάδου στον οποίο έχουν κατανεμηθεί
2. Η διάρκεια του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης να είναι έως έξι (6) μήνες, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.
3. Η έναρξη φοίτησης να γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους αποφοίτους, σε δύο εκπαιδευτικές σειρές ετησίως με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου και 1η Μαρτίου εκάστου έτους
4. Η εκπαίδευση για τους αποφοίτους της ΣΣΑΣ να λαμβάνει χώρα στο 424 ΓΣΝΕ (ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι) και στο Γ΄ΚΝΟ (κτηνίατροι)
Άρθρο 59, παράγραφος 9
Να προβλεφθεί και για τη ΣΣΑΣ η δυνατότητα τροποποίησης του Οργανισμού της, ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Πολεμικού Τράυματος.
Άρθρο 64
Η διατύπωση της εν λόγω ρύθμισης και συγκεκριμένα η φράση «λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν» ενέχει σοβαρά ζητήματα ερμηνευτικής προσέγγισης.
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
1.Το άρθρο 71 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», ορίζει ότι οι Μαθητές-τριες της ΣΣΑΣ λαμβάνουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση από την αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό σπουδών.
2.Το άρθρο 74 του ΠΔ 61/2021 ορίζει ότι ηκανονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών στη ΣΣΑΣ είναι ανάλογη με τα έτη σπουδών, που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς προπτυχιακών σπουδών των οικείων σχολών τμημάτων του ΑΠΘ.
3.Στη Σχολή φοιτούν Μαθητές-τριες, οι οποίοι-ες:
α. συμμετέχουν σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους και με διαφορετικά σε κάθε περίοδο μαθήματα, αν και ανήκουν στην ίδια τάξη ή/και τμήμα. Η δήλωση δηλαδή των μαθημάτων που γίνεται μέσω των αντίστοιχων Γραμματειών του ΑΠΘ, δίνει την δυνατότητα σε κάθε Μαθητή-τρια να διαφοροποιεί, ως ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τα προς παρακολούθηση μαθήματα, όσο και τα προς εξέταση.
β. προ της εισόδου τους στη ΣΣΑΣ, φοιτούσαν για 1 ή/και 2 έτη στα αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές του ΑΠΘ ή άλλων ΑΕΙ και ενώ, επί παραδείγματι, εντός της Σχολής είναι πρωτοετείς ή δευτεροετείς, εντούτοις παρακολουθούν μαθήματα επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου πολύ νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ονομαστούν Αξιωματικοί προ της συμπλήρωσης του χρόνου φοίτησης του άρθρου 74 του ΠΔ 61/2021
γ. αν και ανήκουν στο ίδιο έτος και στο ίδιο Τμήμα, δεν συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου την ίδια χρονική στιγμή, καθώς διαφέρει η ημερομηνία εξέτασης μεταξύ των μαθημάτων. Έτσι π.χ. 6ετής του Ιατρικού Τμήματος που οφείλει το μάθημα «α», ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 10/6/2025, ενώ συμμαθητής του,που οφείλει το μάθημα «β» , ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 22/5/2025.
δ. αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους δίνουν οι οδηγοί σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων του ΑΠΘ, κατόπιν επικοινωνίας τους με την αντίστοιχη Γραμματεία, αν και έχουν προβιβάσιμο βαθμό σε κάποιο μάθημα (5 και άνω), επιλέγουν να το ξαναδώσουν, προκειμένου να τύχουν καλύτερης βαθμολογίας και επομένως καλυτέρου βαθμού πτυχίου.
4.Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», Οι μαθητές, μετά την ορκωμοσία τους ως πτυχιούχων στην οικεία Σχολή-Τμήμα του ΑΠΘ και την επιτυχή ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, ονομάζονται, αναλόγως της κατανομής τους, Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί ή Υπαστυνόμοι Β΄.
5.Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4361 ΦΕΚ Α΄10/1.2.2016 ορίζονται τα κάτωθι:
Η παρ. 5, που προστέθηκε στο άρθρο 21 του ν.δ. 562/ 1970 (Α΄ 127) με την παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 1947/1991 (Α΄ 70), αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι μαθητές που είναι τέκνα θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, κατανέμονται ή επανακατανέμονται έως την ονομασία τους σε Αξιωματικούς στον Κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας τους, εφόσον το επιθυμούν, άλλως υπόκεινται στις παραπάνω διαδικασίες.».
6.Σύμφωνα με τις παραγράφους 7 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 ΦΕΚ Α΄167/24.9.2010 ορίζονται ότι: «7.Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.» και
«20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου».
ΣΧΟΛΙΑ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 26 του σχεδίου νόμου, όπου στην παράγραφο 1 ορίζει ότι «1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής…»,με ποιο τρόπο νομικά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν από τις με α/α 1 έως 3 παραδοχές;Πότε θα ξεκινά η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγώντου υγειονομικού σώματος;
2.Από την με α/α 4 παραδοχή προκύπτει ότι με την διάταξη του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, τίθεται ένα σαφές χρονικό σημείο, από το οποίο, και με την απαραίτητη, ρητή προϋπόθεση της υπογραφής του ανάλογου ΠΔ, οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ ονομάζονται Αξιωματικοί. Στο υπόψη σχέδιο νόμου δεν υφίσταται διάταξη που να τροποποιεί ή να καταργεί τις συγκεκριμένες διατάξεις του Οργανισμού της ΣΣΑΣ. Θα συμπεριληφθούν;
3.Ως προς την με α/α 5 παραδοχή, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει ακριβώς τα χρονικά όρια, εντός των οποίων θα λάβει χώρα η διαδικασία επανακατανομής; Παρ΄ όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, γίνεται κατανοητό ότι ο νομοθέτης εδώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα επανακατανομής την υπογραφή και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος ονομασίας των αποφοίτων της Σχολής σε αξιωματικούς και όχι την πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος.
4.Ως προς την με α/α 6 παραδοχή, η διατύπωση της διάταξης του άρθρου 64 εγείρει, σύμφωνα με τις ως άνω αναγραφόμενες διατάξεις του ν. 3883/2010, πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την αρχαιότητα των «λογιζομένων» αξιωματικών. Αν δηλαδή ο Αρχηγός Σχολής εξετάζεται στο τελευταίο του μάθημα αργότερα από κάποιον συμμαθητή του, θα διατηρήσει την αρχαιότητά του; Ποια νομική δικλείδα ασφαλείαςθα πρέπει να τεθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αρχαιότητα;
5.Στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης αποτυπώνεται το σκεπτικό της υπ’ αρ. 448/2002 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Από μια προσεκτική μελέτη της ανωτέρω γνωμοδότησης, συμπεραίνει κανείς ότι αυτή προέκυψε κατόπιν υποβολής ερωτήματος από το ΓΕΕΘΑ. Το ερώτημα όμως που υποβλήθηκε ουδόλως σχετίζεται με το πότε λογίζεται ως Αξιωματικός ο Μαθητής μιας Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ, αλλά συγκεκριμένα αναφέρεται στην δυνατότητα της Διοίκησης να αποδεχθεί ή όχι την αίτηση παραίτησης από Μαθητή της ΣΣΑΣ που είχε ήδη ορκιστεί στο Πανεπιστήμιο και ανέμενε την ορκωμοσία του ως Αξιωματικός. Επομένως,η χρήση της ως άνω γνωμοδότησης ως ισχυρό – πειστικό επιχείρημα απάδει προς τον επιδιωκόμενο σκοπό της διάταξης του άρθρου 64 του σχεδίου νόμου, ο οποίος προδήλως είναι η δημιουργία ισχυρής νομικής υποχρέωσης στον Μαθητή της ΣΣΑΣ να παραμένει στις τάξεις των ΕΔ. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του ν. 4831/2021 (ΦΕΚ Α΄ 170)], όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 106 του ν. 5104/2024 «Η γνωμοδότηση, μετά την υπογραφή της, σύμφωνα με την παρ. 2, διαβιβάζεται στο αρμόδιο για την αποδοχή της όργανο. Η αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης διατυπώνεται ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη η οποία φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Το αρμόδιο προς αποδοχή όργανο επιστρέφει τη γνωμοδότηση με την παραπάνω επισημειωματική πράξη στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Ειδικά στην περίπτωση ερωτήματος με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος που μπορεί να έχει ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, η σχετικώς εκδιδόμενη γνωμοδότηση, εφόσον γίνει αποδεκτή από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, διαβιβάζεται από το τελευταίο και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Υπουργός διατυπώνει την αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη του που φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Στη συνέχεια το αντίτυπο αυτό με τις επισημειωματικές πράξεις επιστρέφεται στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Η γνωμοδότηση αποτελεί πράξη δεσμευτική για τη Διοίκηση, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Ανεξάρτητες Αρχές, μόνο μετά την αποδοχή της από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, στην περίπτωση δε που εκδόθηκε σε ερώτημα με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος με ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά την αποδοχή της, η γνωμοδότηση αναρτάται στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η χορήγηση αντιγράφου αυτής». Για την ως άνω Γνωμοδότηση όμως, από την φόρμα αναζήτησης της ιστοσελίδας του ΝΣΚ, προκύπτει ότι εκκρεμεί εισέτι η αποδοχή της από το αρμόδιο όργανο και ως εκ τούτου η κατάσταση αυτή δεν προσδίδει στην γνωμοδότηση εκτελεστό χαρακτήρα και επομένως αυτήστερείται δεσμευτικότητας.
6.Από τα ως άνω διαλαμβανόμενα, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη καταρχάς εννοιολογικής προσέγγισηςτης φράσης «λογίζονται ως αξιωματικοί» και επιπλέον χρήζουν απάντησης ερωτήματα που αβίαστα δύνανται να υποβληθούν, όπως:
– Η διάταξη μεταβάλλει επί της ουσίας την νομική υπόσταση του Μαθητή Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ;
– Αν ναι, η μεταβολή αυτή μέχρι πού εκτείνεται;
– Άπτεται ζητημάτων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και οικονομικό καθεστώς που διέπει καιτους Αξιωματικούς των ΕΔ;
– Το ν.δ 1400/1973, όπως ισχύει σήμερα, θα αποτελεί το θεσμικό κείμενο που θα τον διέπει;
Άρθρο 26
Η ημερομηνία ορκωμοσίας των τελειοφοίτων Μαθητών /-τριών υγειονομικών τμημάτων στο ΑΠΘ δεν είναι κοινή και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται έως και τρεις (3) ορκωμοσίες, ιδίως στην Ιατρική Σχολή. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη έναρξη της Βασικής Εκπαίδευσης. Κατόπιν τούτου προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Πραγματοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης στην έδρα της ΣΣΑΣ και ΣΑΝ αντίστοιχα για τους αποφοίτους τους, ανεξαρτήτως του Κλάδου στον οποίο έχουν κατανεμηθεί
2. Η διάρκεια του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης να είναι έως έξι (6) μήνες, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.
3. Η έναρξη φοίτησης να γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους αποφοίτους, σε δύο εκπαιδευτικές σειρές ετησίως με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου και 1η Μαρτίου εκάστου έτους
4. Η εκπαίδευση για τους αποφοίτους της ΣΣΑΣ να λαμβάνει χώρα στο 424 ΓΣΝΕ (ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι) και στο Γ΄ΚΝΟ (κτηνίατροι)
Άρθρο 18 – Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος των υγειονομικών αξιωματικών ιδιωτικά
Η πρόβλεψη συνιστά θετική εξέλιξη για την κάλυψη αναγκών στον τομέα της υγείας, ωστόσο αποτελεί σαφή διάκριση υπέρ συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών, ψυχολόγων, κ.ά.), αποκλείοντας άλλες επιστημονικές ειδικότητες των Ε.Δ., όπως μηχανικούς, νομικούς, πληροφορικούς, οικονομολόγους κ.λπ. Παράλληλα, η «εγκριτική διαταγή» που προβλέπεται δεν περιγράφεται με σαφή διαδικασία, προθεσμία ή δυνατότητα προσφυγής. Κρίνεται αναγκαία τόσο η διεύρυνση των δικαιούχων όσο και η ρύθμιση της διαδικασίας έγκρισης με διαφάνεια και λογοδοσία.
Άρθρο 29 – Ασφάλιση αστικής ευθύνης
Η πρόβλεψη για σύμβαση αστικής ευθύνης υπέρ των υγειονομικών στελεχών είναι κατ’ αρχήν θετική, ωστόσο λείπει η διευκρίνιση ως προς την έκταση της κάλυψης. Δεν αναφέρεται εάν καλύπτονται οι πράξεις που τελούνται εντός υπηρεσίας ή μόνο όσες εκτελούνται κατά την άσκηση του επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα. Εφόσον πρόκειται για υπηρεσιακή ευθύνη, ο κίνδυνος μετακύλισης του κόστους στους ίδιους τους στρατιωτικούς δεν πρέπει να υποτιμάται. Προτείνεται η ρητή πρόβλεψη κάλυψης και για υπηρεσιακές πράξεις.
Ποροτείνεται η παρακάτω τροποποίηση, με σκοπό την προώθηση της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ των ομοιοβάθμων αξιωματικών υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας: Μέρος Β – Κεφάλαιο Β: Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων Άρθρο 27, παράγραφος 23 (γ) – Φαρμακοποιοί Σμηναγός και Επισμηναγός: Υποχρεωτική θητεία ενός (1) έτους ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ, ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ή σε Σ.Ν., ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.Αντισμήναρχος: Υποχρεωτική θητεία ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στη Δ.Α.Υ., ή στο ΑΤΑ, ή στη ΣΣΑΣ, ή σε ΣΝ, ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Όλοι οι λοιποί αξιωματικοί υγειονομικού που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (ΥΟ, ΥΚ, ΥΨ) και φέρουν τον βαθμό του Αντισμηνάρχου, υποχρεούνται σε θητεία ενός (1) έτους σε επιτελική θέση.Επιπλέον, όλοι οι αξιωματικοί υγειονομικού προερχομενοι απο τη ΣΣΑΣ, πλην των φαρμακοποιών, στο βαθμό του Επισμηναγού μπορούν να υπηρετήσουν τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. Παράλληλα, οι Επισμηναγοί ΥΙ δύνανται να υπηρετήσουν και στη ΣΣΑΣ, όπου υπάρχουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις, όπως και για τους ΥΦ.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30 Υφίσταται δυσμενής διάκριση εις βάρος των αξιωματικών Φαρμακοποιών οι οποίοι αν και κατέχουν πτυχίο Οδοντιατρικής δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχη περίπτωση με τους Νοσηλευτές. Αν ο λόγος έγκειται στην αρχαιότητα μεταξύ των ειδικοτήτων τότε πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου αντίστοιχα. Δεύτερον, οι Νοσηλευτές έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν σε Ψυχολόγους, όπου η σχολή Ψυχολογίας είναι τέσσερα (4) έτη όπως και η Νοσηλευτική. Τότε οι Φαρμακοποιοί γιατί να μην μπορούν να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους, όπου η Οδοντιατρική σχολή είναι πέντε (5) χρόνια όπως και η Φαρμακευτική. Επιπρόσθετα, αν η αρχαιότητα σχετίζεται με την Παραγωγική Σχολή, τότε μετατάξεις μπορούν να γίνουν από ειδικότητα που προέρχεται από τη ΣΣΑΝ (Νοσηλευτική) σε ειδικότητες που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Ψυχολογικό), αλλά δεν θα ήταν εφικτή η μετάταξη από ειδικότητα της ΣΣΑΣ σε άλλη ειδικότητα της ΣΣΑΣ, όπως γίνεται στην περίπτωση του Φαρμακοποιού που μπορεί να μεταταχθεί σε Ιατρό. Συνεπώς, γιατί ο Φαρμακοποιός να μην μπορεί να μεταταχθεί σε Οδοντίατρο πέρα από Ιατρό, οι οποίες αποτελούν ειδικότητες που προέρχονται και οι δύο από τη ΣΣΑΣ. Εν κατακλείδι, θα ήταν ορθό και δίκαιο με βάση τα προαναφερθέντα οι Φαρμακοποιοί να μπορούν να μεταταχθούν και σε Οδοντίατρους.
Σχόλιο επί του Άρθρου 18 – Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος από τους υγειονομικούς αξιωματικούς ιδιωτικά.
Η πρόβλεψη του άρθρου 18 αποτελεί μια θετική και ρεαλιστική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας επιστημονικού προσωπικού στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, δημιουργεί σαφή διάκριση υπέρ των υγειονομικών ειδικοτήτων έναντι άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στελέχη των Ε.Δ. με κρίσιμες επιστημονικές ειδικότητες, όπως μηχανικοί, νομικοί, πληροφορικοί ή οικονομολόγοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκούν την επιστημονική τους δραστηριότητα ιδιωτικά και εκτός ωραρίου. Η εξαίρεση αυτή δημιουργεί άνιση μεταχείριση, η οποία δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ως προς την επιχειρησιακή αναγκαιότητα αποκλειστικά για το υγειονομικό προσωπικό, και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος. Θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης της πρόβλεψης αυτής και σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, με σαφείς όρους και προϋποθέσεις, όπως η έγκριση από τη διοίκηση, η απουσία σύγκρουσης με τα υπηρεσιακά καθήκοντα, και η παροχή των υπηρεσιών εκτός ωραρίου. Μια τέτοια ρύθμιση θα ενίσχυε την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Ε.Δ., θα βελτίωνε την επαγγελματική ικανοποίηση των στελεχών και θα περιόριζε τις τάσεις φυγής τους προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30 Υφίσταται δυσμενής διάκριση εις βάρος των αξιωματικών Φαρμακοποιών οι οποίοι αν και κατέχουν πτυχίο Οδοντιατρικής δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχη περίπτωση με τους Νοσηλευτές. Αν ο λόγος έγκειται στην αρχαιότητα μεταξύ των ειδικοτήτων τότε πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου αντίστοιχα. Δεύτερον, οι Νοσηλευτές έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν σε Ψυχολόγους, όπου η σχολή Ψυχολογίας είναι τέσσερα (4) έτη όπως και η Νοσηλευτική. Τότε οι Φαρμακοποιοί γιατί να μην μπορούν να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους, όπου η Οδοντιατρική σχολή είναι πέντε (5) χρόνια όπως και η Φαρμακευτική. Επιπρόσθετα, αν η αρχαιότητα σχετίζεται με την Παραγωγική Σχολή, τότε μετατάξεις μπορούν να γίνουν από ειδικότητα που προέρχεται από τη ΣΣΑΝ (Νοσηλευτική) σε ειδικότητες που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Ψυχολογικό), αλλά δεν θα ήταν εφικτή η μετάταξη από ειδικότητα της ΣΣΑΣ σε άλλη ειδικότητα της ΣΣΑΣ, όπως γίνεται στην περίπτωση του Φαρμακοποιού που μπορεί να μεταταχθεί σε Ιατρό. Συνεπώς, γιατί ο Φαρμακοποιός να μην μπορεί να μεταταχθεί σε Οδοντίατρο πέρα από Ιατρό, οι οποίες αποτελούν ειδικότητες που προέρχονται και οι δύο από τη ΣΣΑΣ. Εν κατακλείδι, θα ήταν ορθό και δίκαιο με βάση τα προαναφερθέντα οι Φαρμακοποιοί να μπορούν να μεταταχθούν και σε Οδοντίατρους.
Σχόλια επί του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ρύθμιση Υγειονομικών θεμάτων των ΕΔ και λοιπές Διατάξεις»
Άρθρο 4
Προτείνεται προσθήκη παραγράφου:
Οι εν αποστρατεία ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί να δύνανται, κατόπιν απόφασης του Διοικητή του Νοσοκομείου, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και έγκρισης της ΔΥΓ του οικείου Κλάδου, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως άμισθοι επιστημονικοί συνεργάτες και να συμμετέχουν επ΄ αμοιβή στην πέραν του ωραρίου λειτουργία του Νοσοκομείου, με βάση τις δυνατότητες καθώς και σε όλες τις επιστημονικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου.
Άρθρο 10
Προτείνεται η δημιουργία δύο (2) Διακλαδικών Κέντρων Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος με έδρες την ΣΣΑΣ και την ΣΑΝ. Η σύσταση στην έδρα της ΣΣΑΣ υπαγορεύεται από τους παρακάτω λόγους:
1. Εκπαίδευση του συνόλου των Μαθητών της ΣΣΑΣ (820 άτομα)
2. Βασική εκπαίδευση των τελειόφοιτων Μαθητών (ΥΙ) σε επίπεδο ΙΙ-ΙΙΙ (TCCC)
3. Tο μείζον των επιχειρησιακών μονάδων των ΕΔ εδρεύει στην Βόρεια Ελλάδα
Άρθρο 13
Η διοίκηση των ΔΥΓ των Κλάδων, των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, των ΛΥΓ, των ΤΥΓ, των ΚΙΧΝΕ και των ΚΥΜΕΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασκείται από Αξκούς (ΥΙ) προελεύσεως ΣΣΑΣ, καθόσον το μείζον έργο, σε ειρηνική περίοδο και κατά τις επιχειρήσεις, είναι ιατρικό και εκτιμάται ότι ο Δκτης είναι απαραίτητο να έχει την ιδιότητα Ιατρού, διότι μόνο έτσι έχει άμεση γνώση του απαιτούμενου έργου και των ιδιαιτεροτήτων του.
Άρθρο 16, παράγραφος 3
Να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερες θητείες Δντου κλινικής, εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο ιατρό για την κάλυψη της θέσης.
Άρθρο 16, παράγραφος 4
Διευθυντές-Δκτές Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα πρέπει να ορίζονται μόνο Αξκοι ΥΙ.
Άρθρο 26
Η ημερομηνία ορκωμοσίας των τελειοφοίτων Μαθητών /-τριών υγειονομικών τμημάτων στο ΑΠΘ δεν είναι κοινή και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται έως και τρεις (3) ορκωμοσίες, ιδίως στην Ιατρική Σχολή. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη έναρξη της Βασικής Εκπαίδευσης. Κατόπιν τούτου προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Πραγματοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης στην έδρα της ΣΣΑΣ και ΣΑΝ αντίστοιχα για τους αποφοίτους τους, ανεξαρτήτως του Κλάδου στον οποίο έχουν κατανεμηθεί
2. Η διάρκεια του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης να είναι έως έξι (6) μήνες, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.
3. Η έναρξη φοίτησης να γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους αποφοίτους, σε δύο εκπαιδευτικές σειρές ετησίως με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου και 1η Μαρτίου εκάστου έτους
4. Η εκπαίδευση για τους αποφοίτους της ΣΣΑΣ να λαμβάνει χώρα στο 424 ΓΣΝΕ (ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι) και στο Γ΄ΚΝΟ (κτηνίατροι)
Άρθρο 59, παράγραφος 9
Να προβλεφθεί και για τη ΣΣΑΣ η δυνατότητα τροποποίησης του Οργανισμού της, ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Πολεμικού Τράυματος.
Άρθρο 64
Η διατύπωση της εν λόγω ρύθμισης και συγκεκριμένα η φράση «λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν» ενέχει σοβαρά ζητήματα ερμηνευτικής προσέγγισης.
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
1. Το άρθρο 71 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», ορίζει ότι οι Μαθητές-τριες της ΣΣΑΣ λαμβάνουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση από την αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό σπουδών.
2. Το άρθρο 74 του ΠΔ 61/2021 ορίζει ότι ηκανονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών στη ΣΣΑΣ είναι ανάλογη με τα έτη σπουδών, που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς προπτυχιακών σπουδών των οικείων σχολών τμημάτων του ΑΠΘ.
3. Στη Σχολή φοιτούν Μαθητές-τριες, οι οποίοι-ες:
α. συμμετέχουν σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους και με διαφορετικά σε κάθε περίοδο μαθήματα, αν και ανήκουν στην ίδια τάξη ή/και τμήμα. Η δήλωση δηλαδή των μαθημάτων που γίνεται μέσω των αντίστοιχων Γραμματειών του ΑΠΘ, δίνει την δυνατότητα σε κάθε Μαθητή-τρια να διαφοροποιεί, ως ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τα προς παρακολούθηση μαθήματα, όσο και τα προς εξέταση.
β. προ της εισόδου τους στη ΣΣΑΣ, φοιτούσαν για 1 ή/και 2 έτη στα αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές του ΑΠΘ ή άλλων ΑΕΙ και ενώ, επί παραδείγματι, εντός της Σχολής είναι πρωτοετείς ή δευτεροετείς, εντούτοις παρακολουθούν μαθήματα επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου πολύ νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ονομαστούν Αξιωματικοί προ της συμπλήρωσης του χρόνου φοίτησης του άρθρου 74 του ΠΔ 61/2021
γ. αν και ανήκουν στο ίδιο έτος και στο ίδιο Τμήμα, δεν συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου την ίδια χρονική στιγμή, καθώς διαφέρει η ημερομηνία εξέτασης μεταξύ των μαθημάτων. Έτσι π.χ. 6ετής του Ιατρικού Τμήματος που οφείλει το μάθημα «α», ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 10/6/2025, ενώ συμμαθητής του,που οφείλει το μάθημα «β» , ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 22/5/2025.
δ. αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους δίνουν οι οδηγοί σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων του ΑΠΘ, κατόπιν επικοινωνίας τους με την αντίστοιχη Γραμματεία, αν και έχουν προβιβάσιμο βαθμό σε κάποιο μάθημα (5 και άνω), επιλέγουν να το ξαναδώσουν, προκειμένου να τύχουν καλύτερης βαθμολογίας και επομένως καλυτέρου βαθμού πτυχίου.
4. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», Οι μαθητές, μετά την ορκωμοσία τους ως πτυχιούχων στην οικεία Σχολή-Τμήμα του ΑΠΘ και την επιτυχή ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, ονομάζονται, αναλόγως της κατανομής τους, Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί ή Υπαστυνόμοι Β΄.
5. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4361 ΦΕΚ Α΄10/1.2.2016 ορίζονται τα κάτωθι:
Η παρ. 5, που προστέθηκε στο άρθρο 21 του ν.δ. 562/ 1970 (Α΄ 127) με την παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 1947/1991 (Α΄ 70), αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι μαθητές που είναι τέκνα θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, κατανέμονται ή επανακατανέμονται έως την ονομασία τους σε Αξιωματικούς στον Κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας τους, εφόσον το επιθυμούν, άλλως υπόκεινται στις παραπάνω διαδικασίες.».
6. Σύμφωνα με τις παραγράφους 7 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 ΦΕΚ Α΄167/24.9.2010 ορίζονται ότι: «7.Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.» και
«20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου».
ΣΧΟΛΙΑ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 26 του σχεδίου νόμου, όπου στην παράγραφο 1 ορίζει ότι «1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής…»,με ποιο τρόπο νομικά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν από τις με α/α 1 έως 3 παραδοχές;Πότε θα ξεκινά η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγώντου υγειονομικού σώματος;
2. Από την με α/α 4 παραδοχή προκύπτει ότι με την διάταξη του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, τίθεται ένα σαφές χρονικό σημείο, από το οποίο, και με την απαραίτητη, ρητή προϋπόθεση της υπογραφής του ανάλογου ΠΔ, οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ ονομάζονται Αξιωματικοί. Στο υπόψη σχέδιο νόμου δεν υφίσταται διάταξη που να τροποποιεί ή να καταργεί τις συγκεκριμένες διατάξεις του Οργανισμού της ΣΣΑΣ. Θα συμπεριληφθούν;
3. Ως προς την με α/α 5 παραδοχή, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει ακριβώς τα χρονικά όρια, εντός των οποίων θα λάβει χώρα η διαδικασία επανακατανομής; Παρ΄ όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, γίνεται κατανοητό ότι ο νομοθέτης εδώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα επανακατανομής την υπογραφή και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος ονομασίας των αποφοίτων της Σχολής σε αξιωματικούς και όχι την πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος.
4. Ως προς την με α/α 6 παραδοχή, η διατύπωση της διάταξης του άρθρου 64 εγείρει, σύμφωνα με τις ως άνω αναγραφόμενες διατάξεις του ν. 3883/2010, πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την αρχαιότητα των «λογιζομένων» αξιωματικών. Αν δηλαδή ο Αρχηγός Σχολής εξετάζεται στο τελευταίο του μάθημα αργότερα από κάποιον συμμαθητή του, θα διατηρήσει την αρχαιότητά του; Ποια νομική δικλείδα ασφαλείαςθα πρέπει να τεθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αρχαιότητα;
5. Στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης αποτυπώνεται το σκεπτικό της υπ’ αρ. 448/2002 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Από μια προσεκτική μελέτη της ανωτέρω γνωμοδότησης, συμπεραίνει κανείς ότι αυτή προέκυψε κατόπιν υποβολής ερωτήματος από το ΓΕΕΘΑ. Το ερώτημα όμως που υποβλήθηκε ουδόλως σχετίζεται με το πότε λογίζεται ως Αξιωματικός ο Μαθητής μιας Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ, αλλά συγκεκριμένα αναφέρεται στην δυνατότητα της Διοίκησης να αποδεχθεί ή όχι την αίτηση παραίτησης από Μαθητή της ΣΣΑΣ που είχε ήδη ορκιστεί στο Πανεπιστήμιο και ανέμενε την ορκωμοσία του ως Αξιωματικός. Επομένως,η χρήση της ως άνω γνωμοδότησης ως ισχυρό – πειστικό επιχείρημα απάδει προς τον επιδιωκόμενο σκοπό της διάταξης του άρθρου 64 του σχεδίου νόμου, ο οποίος προδήλως είναι η δημιουργία ισχυρής νομικής υποχρέωσης στον Μαθητή της ΣΣΑΣ να παραμένει στις τάξεις των ΕΔ. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του ν. 4831/2021 (ΦΕΚ Α΄ 170)], όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 106 του ν. 5104/2024 «Η γνωμοδότηση, μετά την υπογραφή της, σύμφωνα με την παρ. 2, διαβιβάζεται στο αρμόδιο για την αποδοχή της όργανο. Η αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης διατυπώνεται ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη η οποία φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Το αρμόδιο προς αποδοχή όργανο επιστρέφει τη γνωμοδότηση με την παραπάνω επισημειωματική πράξη στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Ειδικά στην περίπτωση ερωτήματος με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος που μπορεί να έχει ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, η σχετικώς εκδιδόμενη γνωμοδότηση, εφόσον γίνει αποδεκτή από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, διαβιβάζεται από το τελευταίο και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Υπουργός διατυπώνει την αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη του που φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Στη συνέχεια το αντίτυπο αυτό με τις επισημειωματικές πράξεις επιστρέφεται στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Η γνωμοδότηση αποτελεί πράξη δεσμευτική για τη Διοίκηση, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Ανεξάρτητες Αρχές, μόνο μετά την αποδοχή της από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, στην περίπτωση δε που εκδόθηκε σε ερώτημα με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος με ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά την αποδοχή της, η γνωμοδότηση αναρτάται στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η χορήγηση αντιγράφου αυτής». Για την ως άνω Γνωμοδότηση όμως, από την φόρμα αναζήτησης της ιστοσελίδας του ΝΣΚ, προκύπτει ότι εκκρεμεί εισέτι η αποδοχή της από το αρμόδιο όργανο και ως εκ τούτου η κατάσταση αυτή δεν προσδίδει στην γνωμοδότηση εκτελεστό χαρακτήρα και επομένως αυτήστερείται δεσμευτικότητας.
6. Από τα ως άνω διαλαμβανόμενα, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη καταρχάς εννοιολογικής προσέγγισηςτης φράσης «λογίζονται ως αξιωματικοί» και επιπλέον χρήζουν απάντησης ερωτήματα που αβίαστα δύνανται να υποβληθούν, όπως:
– Η διάταξη μεταβάλλει επί της ουσίας την νομική υπόσταση του Μαθητή Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ;
– Αν ναι, η μεταβολή αυτή μέχρι πού εκτείνεται;
– Άπτεται ζητημάτων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και οικονομικό καθεστώς που διέπει καιτους Αξιωματικούς των ΕΔ;
– Το ν.δ 1400/1973, όπως ισχύει σήμερα, θα αποτελεί το θεσμικό κείμενο που θα τον διέπει;
Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται το ωράριο νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών, ωστόσο καταργείται η καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης, η οποία είχε αρχικά προβλεφθεί και προϋπολογιστεί μαζί με τις εφημερίες των ιατρών. Παράλληλα θεσπίζεται 24ωρη (και νυχτερινή) απασχόληση για τους φαρμακοποιούς, με διανυκτέρευση των στρατιωτικών φαρμακείων, χωρίς αναγνώριση της νυχτερινής απασχόλησης και φυσικά χωρίς σχετική αποζημίωση καθιστώντας άνιση τη μεταχείριση στελεχών του υγειονομικού
Με τις ρυθμίσεις του άρθρου επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου (αυτοαπασχολούμενοι, συνεργάτες επιχειρήσεων στην υγεία κλπ.) στους αξιωματικούς υγειονομικού –αξιωματικούς μουσικού σώματος-εν ενεργεία αξιωματικούς .Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρέχονται σε όλους δωρεάν από το δημόσιο σύστημα χωρίς πλαφόν, περικοπές, άμεσες και έµµεσες πληρωμές και συµµετοχές .Η άσκηση ιδιωτικού έργου, δηλαδή έναντι πληρωμής, σημαίνει ότι ένα µέρος των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας για τις οποίες έχει πληρώσει µέσω των ασφαλιστικών εισφορών και της βαριάς φορολογίας και έπρεπε να τις έχει από τις δημόσιες µονάδες υγείας, εξαναγκάζεται λόγω της μη καλής κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας να ξαναπληρώνει στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις της υγείας.
Από τη μια λείπει υγειονομικό προσωπικό για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών και από την άλλη µε τη ρύθμιση αυτή “πιστοποιείται” ότι είναι σε περίσσεια, επομένως μπορεί να απασχολείται και µε το συγκεκριμένο τρόπο. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο µέρος της πελατείας των στρατιωτικών γιατρών µε ιατρείο ή που δραστηριοποιούνται ως συνεργάτες στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, είναι τα στελέχη των ΕΔ και οικογένειές τους, αποδεικνύει την πραγματικότητα.
Άρθρο 19
Τροποποιεί τις προβλέψεις για την υποχρεωτική παραμονή των αξιωματικών του υγειονομικού στις ΕΔ. Στην ουσία τόσο οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου όσο και οι προηγούμενες προβλέψεις διαχειρίζονται το χρόνο παραμονής των υγειονομικών στις ΕΔ μετά τον οποίο θα αξιοποιήσουν την αποστρατεία για να εργαστούν αποκλειστικά ως αυτοαπασχολούμενοι ή στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Είναι διαφορετικό ζήτημα για έναν γιατρό που δεν μπορεί να βρει εργασία στις δημόσιες µονάδες υγείας και να εξαναγκάζεται να ιδιωτεύσει και διαφορετικό µε τους στρατιωτικούς γιατρούς που αξιοποιούν τη δεδομένη ιδιότητά τους ως κρατικοί υπάλληλοι σαν μέσο µε στόχο την ατομική – επιχειρηματική δράση.
Το υγειονομικό σώμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των ΕΔ, στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η επάρκεια στη στελέχωση, στις ειδικότητες και στους κλάδους, η κατανομή στις επαρκώς αναπτυγμένες υγειονομικές µονάδες όλων των επιπέδων (Α’ βάθµιο, Β’ βάθµιο, Γ’ βάθµιο) και µε την αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, παίρνοντας υπ’ όψη τόσο τις επιστημονικές ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού, όσο και τις ιδιαίτερες πλευρές που υπάρχουν από τη φύση της αποστολής τους.
Όταν το ίδιο το κράτος διατηρεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνει από την είσοδο στη σχολή την αντίληψη του “πότε θα μπορέσω να φύγω για να ασκήσω ιδιωτικά το επάγγελμά”, είναι ένα ερώτημα για το τι προτεραιότητες διαμορφώνονται στους στρατιωτικούς υγειονομικούς και σε συνδυασμό µε τα ζητήματα που προκύπτουν από το χαμηλό επίπεδο των αποδοχών, την ανεπαρκή κάλυψη των κοινωνικών αναγκών
Άρθρο 25
Καθιερώνεται αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ΝΙΜΤΣ οι ιατροί του ΣΞ-ΕΛΑΣ –ΠΣ –ΛΣ ΕΑ μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών .Η συγκεκριμένη δαπάνη έχει όριο . Ωστόσο η καθιέρωση ορίου στην αποζημίωση των εφημεριών ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα τις απλήρωτες εφημερίες – νυχτερινά, όπως συμβαίνει µε την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας, γενικότερα των στρατιωτικών, που αποζημιώνονται οι 5 από τις 8 ώρες ή αντίστοιχα οι 10 από τις 16 ώρες.
Με τις ρυθμίσεις του άρθρου επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου (αυτοαπασχολούμενοι, συνεργάτες επιχειρήσεων στην υγεία κλπ.) στους αξιωματικούς υγειονομικού –αξιωματικούς μουσικού σώματος-εν ενεργεία αξιωματικούς .Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρέχονται σε όλους δωρεάν από το δημόσιο σύστημα χωρίς πλαφόν, περικοπές, άμεσες και έµµεσες πληρωμές και συµµετοχές .Η άσκηση ιδιωτικού έργου, δηλαδή έναντι πληρωμής, σημαίνει ότι ένα µέρος των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας για τις οποίες έχει πληρώσει µέσω των ασφαλιστικών εισφορών και της βαριάς φορολογίας και έπρεπε να τις έχει από τις δημόσιες µονάδες υγείας, εξαναγκάζεται λόγω της μη καλής κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας να ξαναπληρώνει στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις της υγείας.
Από τη μια λείπει υγειονομικό προσωπικό για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών και από την άλλη µε τη ρύθμιση αυτή “πιστοποιείται” ότι είναι σε περίσσεια, επομένως μπορεί να απασχολείται και µε το συγκεκριμένο τρόπο. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο µέρος της πελατείας των στρατιωτικών γιατρών µε ιατρείο ή που δραστηριοποιούνται ως συνεργάτες στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, είναι τα στελέχη των ΕΔ και οικογένειές τους, αποδεικνύει την πραγματικότητα.
Άρθρο 19
Τροποποιεί τις προβλέψεις για την υποχρεωτική παραμονή των αξιωματικών του υγειονομικού στις ΕΔ. Στην ουσία τόσο οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου όσο και οι προηγούμενες προβλέψεις διαχειρίζονται το χρόνο παραμονής των υγειονομικών στις ΕΔ μετά τον οποίο θα αξιοποιήσουν την αποστρατεία για να εργαστούν αποκλειστικά ως αυτοαπασχολούμενοι ή στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Είναι διαφορετικό ζήτημα για έναν γιατρό που δεν μπορεί να βρει εργασία στις δημόσιες µονάδες υγείας και να εξαναγκάζεται να ιδιωτεύσει και διαφορετικό µε τους στρατιωτικούς γιατρούς που αξιοποιούν τη δεδομένη ιδιότητά τους ως κρατικοί υπάλληλοι σαν μέσο µε στόχο την ατομική – επιχειρηματική δράση.
Το υγειονομικό σώμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των ΕΔ, στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η επάρκεια στη στελέχωση, στις ειδικότητες και στους κλάδους, η κατανομή στις επαρκώς αναπτυγμένες υγειονομικές µονάδες όλων των επιπέδων (Α’ βάθµιο, Β’ βάθµιο, Γ’ βάθµιο) και µε την αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, παίρνοντας υπ’ όψη τόσο τις επιστημονικές ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού, όσο και τις ιδιαίτερες πλευρές που υπάρχουν από τη φύση της αποστολής τους.
Όταν το ίδιο το κράτος διατηρεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνει από την είσοδο στη σχολή την αντίληψη του “πότε θα μπορέσω να φύγω για να ασκήσω ιδιωτικά το επάγγελμά”, είναι ένα ερώτημα για το τι προτεραιότητες διαμορφώνονται στους στρατιωτικούς υγειονομικούς και σε συνδυασμό µε τα ζητήματα που προκύπτουν από το χαμηλό επίπεδο των αποδοχών, την ανεπαρκή κάλυψη των κοινωνικών αναγκών
Άρθρο 25
Καθιερώνεται αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ΝΙΜΤΣ οι ιατροί του ΣΞ-ΕΛΑΣ –ΠΣ –ΛΣ ΕΑ μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών .Η συγκεκριμένη δαπάνη έχει όριο . Ωστόσο η καθιέρωση ορίου στην αποζημίωση των εφημεριών ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα τις απλήρωτες εφημερίες – νυχτερινά, όπως συμβαίνει µε την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας, γενικότερα των στρατιωτικών, που αποζημιώνονται οι 5 από τις 8 ώρες ή αντίστοιχα οι 10 από τις 16 ώρες.
Άρθρο 18
Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους της ΣΣΑΣ, που έχουν ειδικότητες όπως Οικονομικοί και Νομικοί Σύμβουλοι και διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους από το ΑΠΘ σε Οικονομικά και Νομικά, να μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα. Η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος και στον ιδιωτικό τομέα είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Καταρχάς, θα προσφέρει στα στελέχη των την ευκαιρία να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα, δεδομένου ότι οι μισθοί τους συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Επιπλέον, η εργασία στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να τους προσφέρει νέες δεξιότητες και εμπειρίες, οι οποίες θα ενισχύσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη και τις προοπτικές τους εντός των ΕΔ. Επίσης, η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζει τις εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες των αποφοίτων της ΣΣΑΣ, ενισχύοντας την αξία των προσόντων τους και την προσφορά τους στην κοινωνία. Τέλος, ενδεχομένως να σταματήσει το μεγάλο κύμα παραιτήσεων, στην αναζήτηση μιας εργασίας με καλύτερες οικονομικές απολαβές.
Είναι εμφανής η ανισότητα και κατάφωρη η αδικία να αποκλείεται από τη νυκτερινή αποζημίωση το νοσηλευτικό προσωπικό δεδομένου ότι αυτή αποδίδεται τόσο στους ιατρούς όσο και στο σύνολο των σωμάτων ασφαλείας. Μια ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να ανταμείβει του δημόσιους λειτουργούς της εξίσου και χωρίς διακρίσεις, σεβόμενη την προσωπικότητα τους και να αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλούνται με ψυχικό και σωματικό κόστος να βοηθήσουν συνανθρώπους που τους έχουν απόλυτη ανάγκη.
Προτείνεται η παρακάτω τροποποίηση, με σκοπό την προώθηση της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ των ομοιοβάθμων αξιωματικών υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας: Μέρος Β – Κεφάλαιο Β: Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων Άρθρο 27, παράγραφος 23 (γ) – Φαρμακοποιοί Σμηναγός και Επισμηναγός: Υποχρεωτική θητεία ενός (1) έτους ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ, ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ή σε Σ.Ν., ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.Αντισμήναρχος: Υποχρεωτική θητεία ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στη Δ.Α.Υ., ή στο ΑΤΑ, ή στη ΣΣΑΣ, ή σε ΣΝ, ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Όλοι οι λοιποί αξιωματικοί υγειονομικού που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (ΥΟ, ΥΚ, ΥΨ) και φέρουν τον βαθμό του Αντισμηνάρχου, υποχρεούνται σε θητεία ενός (1) έτους σε επιτελική θέση.Επιπλέον, όλοι οι αξιωματικοί υγειονομικού προερχομενοι απο τη ΣΣΑΣ, πλην των φαρμακοποιών, στο βαθμό του Επισμηναγού μπορούν να υπηρετήσουν τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. Παράλληλα, οι Επισμηναγοί ΥΙ δύνανται να υπηρετήσουν και στη ΣΣΑΣ, όπου υπάρχουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις, όπως και για τους ΥΦ.
Η κατάργηση της νυχτερινής αποζημίωσης για τους στρατιωτικους νοσηλευτές είναι μια άμεση προσβολή και απαξίωση προς ένα επάγγελμα ήδη επιβαρυμένο με εξουθενωτικά ωράρια, ψυχική και σωματική καταπόνηση, αλλά και χαμηλές αμοιβές. Η εργασία τους δεν σταματά ποτέ – ούτε το βράδυ, ούτε τα Σαββατοκύριακα, ούτε στις αργίες. Η αποζημίωση για τις νυχτερινές βάρδιες δεν είναι «μπόνους», είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία ως αναγνώριση του κόπου και της θυσίας τους.Η πολιτεία καλείται να επιλέξει: θα συνεχίσει να αποδυναμώνει τους θεσμούς που προστατεύουν και φροντίζουν την κοινωνία ή θα τους στηρίξει έμπρακτα;
Άρθρο 18
Με τις ρυθμίσεις του άρθρου επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου (αυτοαπασχολούμενοι, συνεργάτες επιχειρήσεων στην υγεία κλπ.) στους αξιωματικούς υγειονομικού –αξιωματικούς μουσικού σώματος-εν ενεργεία αξιωματικούς .Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρέχονται σε όλους δωρεάν από το δημόσιο σύστημα χωρίς πλαφόν, περικοπές, άμεσες και έµµεσες πληρωμές και συµµετοχές .Η άσκηση ιδιωτικού έργου, δηλαδή έναντι πληρωμής, σημαίνει ότι ένα µέρος των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας για τις οποίες έχει πληρώσει µέσω των ασφαλιστικών εισφορών και της βαριάς φορολογίας και έπρεπε να τις έχει από τις δημόσιες µονάδες υγείας, εξαναγκάζεται λόγω της μη καλής κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας να ξαναπληρώνει στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις της υγείας.
Από τη μια λείπει υγειονομικό προσωπικό για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών και από την άλλη µε τη ρύθμιση αυτή “πιστοποιείται” ότι είναι σε περίσσεια, επομένως μπορεί να απασχολείται και µε το συγκεκριμένο τρόπο. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο µέρος της πελατείας των στρατιωτικών γιατρών µε ιατρείο ή που δραστηριοποιούνται ως συνεργάτες στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, είναι τα στελέχη των ΕΔ και οικογένειές τους, αποδεικνύει την πραγματικότητα.
Άρθρο 19
Τροποποιεί τις προβλέψεις για την υποχρεωτική παραμονή των αξιωματικών του υγειονομικού στις ΕΔ. Στην ουσία τόσο οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου όσο και οι προηγούμενες προβλέψεις διαχειρίζονται το χρόνο παραμονής των υγειονομικών στις ΕΔ μετά τον οποίο θα αξιοποιήσουν την αποστρατεία για να εργαστούν αποκλειστικά ως αυτοαπασχολούμενοι ή στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Είναι διαφορετικό ζήτημα για έναν γιατρό που δεν μπορεί να βρει εργασία στις δημόσιες µονάδες υγείας και να εξαναγκάζεται να ιδιωτεύσει και διαφορετικό µε τους στρατιωτικούς γιατρούς που αξιοποιούν τη δεδομένη ιδιότητά τους ως κρατικοί υπάλληλοι σαν μέσο µε στόχο την ατομική – επιχειρηματική δράση.
Το υγειονομικό σώμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των ΕΔ, στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η επάρκεια στη στελέχωση, στις ειδικότητες και στους κλάδους, η κατανομή στις επαρκώς αναπτυγμένες υγειονομικές µονάδες όλων των επιπέδων (Α’ βάθµιο, Β’ βάθµιο, Γ’ βάθµιο) και µε την αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, παίρνοντας υπ’ όψη τόσο τις επιστημονικές ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού, όσο και τις ιδιαίτερες πλευρές που υπάρχουν από τη φύση της αποστολής τους.
Όταν το ίδιο το κράτος διατηρεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνει από την είσοδο στη σχολή την αντίληψη του “πότε θα μπορέσω να φύγω για να ασκήσω ιδιωτικά το επάγγελμά”, είναι ένα ερώτημα για το τι προτεραιότητες διαμορφώνονται στους στρατιωτικούς υγειονομικούς και σε συνδυασμό µε τα ζητήματα που προκύπτουν από το χαμηλό επίπεδο των αποδοχών, την ανεπαρκή κάλυψη των κοινωνικών αναγκών
Άρθρο 25
Καθιερώνεται αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ΝΙΜΤΣ οι ιατροί του ΣΞ-ΕΛΑΣ –ΠΣ –ΛΣ ΕΑ μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών .Η συγκεκριμένη δαπάνη έχει όριο . Ωστόσο η καθιέρωση ορίου στην αποζημίωση των εφημεριών ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα τις απλήρωτες εφημερίες – νυχτερινά, όπως συμβαίνει µε την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας, γενικότερα των στρατιωτικών, που αποζημιώνονται οι 5 από τις 8 ώρες ή αντίστοιχα οι 10 από τις 16 ώρες.
Άρθρο 29: Να συμπεριληφθεί το πολιτικό προσωπικό.
Άρθρο 23
Ο προγραμματισμός ειδικοτήτων ανεξαρτήτως κλάδου μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν το Υγειονομικό γίνει διακλαδικό, αλλιώς μπορεί να υπάρχει έλλειψη ειδικοτήτων σε κάποιον κλάδο με ταυτόχρονη περίσσεια σε άλλον. Αυτό είναι αυτονόητο για κάποιον που έχει την παραμικρή ιδέα για το Υγειονομικό. Εδώ ο νομοθέτης είτε είναι άσχετος, είτε επιχειρεί να εισάγει ύπουλα και πρόχειρα τη διακλαδικότητα. Προτείνεται κατάργηση.
Άρθρο 29
Το νοσοκομείο οφείλει να καλύπτει την αστική ευθύνη των λειτουργών του
Άρθρο 31
Δεν έχει καμία λογική, είναι ξεκάθαρα τιμωρητικό. Αν μη τι άλλο λειτουργεί και αρνητικά απέναντι στη στελέχωση του ΕΣΥ που υποτίθεται ότι κάποιοι επιδιώκουν. Προτείνεται κατάργηση.
ΒΝΣ
Προτείνεται κατάργηση λειτουργίας τους προκειμένου τα στελέχη να απασχολούνται σε καθήκοντα που άπτονται της αποστολής των ΕΔ. Επιπλέον δημιουργείται ανισότητα γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν σε αυτούς το σύνολο των τέκνων των στρατιωτικών.
Αντί λειτουργίας ΒΝΣ, και στα πλαίσια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, προτείνεται να καλύπτεται μέρος των εξόδων για προσχολική αγωγή σε όλα τα τέκνα στρατιωτικού προσωπικού
Άρθρο 25
Οι στρατιωτικοί γιατροί πρέπει να αμείβονται για την εφημερία ακριβώς όσο οι ιατροί ΕΣΥ, χωρίς πλαφόν. Επιπλέον πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να πληρώνονται και οι εφημερίες κλήσης και ετοιμότητας όπως γίνεται και στο ΕΣΥ. Είμαστε 10 μέρες το μήνα με διαρκές άγχος και με το κινητό κολλημένο πάνω μας όπου πάμε, και όταν μπαίνουμε για τα επείγοντα ακόμα και τη βενζίνη του αυτοκινήτου την πληρώνουμε από την τσέπη μας.
Άρθρο 19
Και μόνο η χρήση της λέξης «εξορθολογισμός» είναι ειρωνική έως προκλητική.
Αυτή η σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά του στρατιωτικού γιατρού με παράλογες υποχρεώσεις ως προς το χρόνο παραμονής και με υπέρογκα πρόστιμα ξεκάθαρα αντιτίθεται στη διεθνή αλλά και εγχώρια νομοθεσία. Αν μη τι άλλο, ξεκάθαρα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει ότι πρέπει να προσμετράται κανονικά το σύνολο των ετών της ειδικότητας.
Προτείνεται ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής να είναι διπλάσιος των ετών φοίτησης στη Σχολή, όπως ισχύει για όλες τις Σχολές, χωρίς καμία παραπάνω υποχρέωση. Τα υπόλοιπα είναι πονηριές με σκοπό να παρακαμφθεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να εγκλωβιστούν οι στρατιωτικοί Ιατροί σε καθεστώς εργασιακής δουλείας.
Δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν για όποιον έγραψε αυτό το άρθρο: είτε δε γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία, οπότε είναι ακατάλληλος να νομοθετεί, είτε τη γνωρίζει αλλά την αγνοεί, οπότε παρανομεί αναίσχυντα. Σε μια πολιτισμένη χώρα θα τον διώκανε.
Πραγματικά δεν είμαστε εγκληματίες να μας τιμωρεί η Πατρίδα, το ότι κάποιος θέλει να παραιτηθεί από μία καριέρα για την οποία έχει κάνει αμέτρητες θυσίες θα πρέπει να εγείρει τεράστιο προβληματισμό. Αν η Πολιτεία θέλει να μην παραιτούνται οι στρατιωτικοί Ιατροί να δώσει επιτέλους κίνητρα, όχι χειροπέδες.
Επί του άρθρου 30
Μέγιστη αδικία η μη σαφής εξαίρεση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Ψυχολογίας από το άρθρο 30. Θα οδηγήσει σε επαγγελματικό και υπηρεσιακό αδιέξοδο ικανότατα στελέχη και ουσιαστικά θα τους εξωθήσει στην παραίτηση. Η προσθήκη μεταβατικής διάταξης είναι απαραίτητη και είναι προς όφελος αμφότερων των ίδιων και του Υγειονομικού των ΕΔ.
Προτείνεται ως εξής: Για τους αξιωματικούς που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι στις σχολές και τα τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 1911 / 1990 (Α’166), το οποίο τροποποιείται με το άρθρο 30 του παρόντος, η ένταξή τους σε έτερη ειδικότητα του υγειονομικού σώματος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν για έκαστο εξ αυτών, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.
ΑΡΘΡΟ 23: (Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων):
Ζητείται η άμεση απόσυρση του άρθρου!
Δημιουργείται τρομερή ασάφεια όσον αφορά την εφαρμοστικότητα του συγκεκριμένου άρθρου σχετικά με την διαγωνιστική δοκιμασία για την απονομή ιατρικών/ οδοντιατρικών / και νοσηλευτικών ειδικοτήτων, καθώς καθίσταται αδύνατο ένας Αξκος του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ (ΣΞ ή ΠΑ ή ΠΝ) να διαγωνίζεται για μια θέση ειδικότητας σε έναν οποιοδήποτε άλλο Κλάδο των ΕΔ (ΣΞ ή ΠΑ ή ΠΝ) απ’ όπου ανήκει ο ίδιος.
Παράλληλα, δημιουργεί μεγάλη αμφιβολία ως προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία της διαγωνιστικής δοκιμασίας των ειδικοτήτων με το παρόν άρθρο.
Οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τη νομοθεσία για τη διαγωνιστική διαδικασία των ειδικοτήτων και τον προγραμματισμό ιατρικών/ οδοντιατρικών/ και νοσηλευτικών ειδικοτήτων των Αξκων του Υγειονομικού Σώματος, ανεξαρτήτως Κλάδου των ΕΔ, θα πρέπει να αφορά τους νέο-εισαχθέντες σπουδαστές στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και σε καμία περίπτωση τους ήδη εν ενεργεία Αξκους του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ, που βρίσκονται στη διαδικασία λήψης ειδικοτήτων, καθώς συντελείται η καταστρατήγηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.
Επιπρόσθετα, είναι σημαντική η λήψη της επιθυμίας των Αξκων του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ επί του ετήσιου προγραμματισμού από κάθε Κλάδο των ΕΔ (ΣΞ ή ΠΑ ή ΠΝ) , όταν συμβαδίζει με τις υπηρεσιακές ανάγκες των ΕΔ.
ΑΡΘΡΟ 19 (Εξ ορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973):
Παρατηρείται παραπλάνηση από τον τίτλο του άρθρου όσον αφορά το περιεχόμενο του καθώς με την τροποποίηση του άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973 παρ.7 και 15 δεν υπάρχει κανένας εξ ορθολογισμός χρόνου παραμονής των αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά τουναντίον δουλείας του Στρατιωτικού Ιατρού, υποχρεώνοντας τον σε περισσότερα χρόνια παραμονής στο στράτευμα.
Συγκεκριμένα, οι Στρατιωτικοί Ιατροί υποχρεώνονται για την βαθμολογική τους εξέλιξη από τις ΕΔ να εκπαιδευτούν σε μία ειδικότητα. Πως είναι δυνατόν , σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Άρθρου 19 , εφόσον οι ΕΔ υποχρεώνουν τον Στρατιωτικό Ιατρό να λάβει μία ειδικότητα για την βαθμολογική του εξέλιξη να χρεώνεται με υποχρεωτικά χρόνια παραμονής στις ΕΔ σε αντίθεση με τους υπολοίπους αξκούς (ΣΞ/ΠΑ/ΠΝ εκ ΣΣΕ/ΙΚΑΡΩΝ/ ΣΝΔ αντίστοιχα) που για τον βαθμολογική τους εξέλιξη αρκούνται στην φοίτηση των αντίστοιχων σχολείων για να προαχθούν χωρίς να τους χρεώνουν επιπλέον υποχρεωτικά χρόνια παραμονής στις ΕΔ?
Η όλη αντίθεση συνιστά μια διαχρονική κατάφορη αδικία ενάντια των Αξκων του υγειονομικού των ΕΔ και ζητείται η άμεση τροποποίηση της παρ.1 του Άρθρου 19 και οι Αξκοι του Υγειονομικού Σώματος που αποκτούν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδίκευση να μην αναλαμβάνουν επιπλέον χρόνια παραμονής στις ΕΔ. ( καθώς οι ΕΔ τους υποχρεώνουν σε αυτήν την ειδίκευση για την βαθμολογική τους εξέλιξη)
Τώρα όσον αφορά την παράγραφο 2 του Άρθρου 19, Ο χρόνος εκπαίδευσης στη ειδικότητα ή την εξειδίκευση των Αξκων Υγειονομικού Σώματος θα πρέπει να λογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας τόσο στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία όσο και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014) και η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο Αξκος του Υγειονομικού Σώματος κατά τα παραπάνω διαστήματα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο.
Πως είναι δυνατόν οι ΕΔ να επιβάλλουν στον Στρατιωτικό Ιατρό επιπλέον Χρόνια παραμονής στις ΕΔ κατά την πραγματοποίηση ειδικότητας τους σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ όταν το ίδιο το Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν δύναται να του χορηγήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πλήρη ειδικότητα του σε αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας για τους κανόνες λήψης ειδικότητας για το πλείστο των ειδικοτήτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και οι ΕΔ τον υποχρεώνουν για την βαθμολογική εξέλιξη του να συνεχίσει την πραγματοποίηση της ειδικότητας του για την ολοκλήρωση της στο Νοσοκομείο του ΕΣΥ?
Παρατηρείται μια τρομερή αντίφαση που πρέπει αν διορθωθεί!
Στο Άρθρο 27, Παρ 2 για τους Αξιωματικούς Φαρμακοποιούς αναφέρεται σχετικά με τον χρόνο διοίκησης:
“(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ως Διευθυντής Τμήματος.”
“(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού.”
Με βάση τις θέσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης στο βαθμό του Τχη, καθώς υπάρχει συσσώρευση στελεχών στους βαθμούς του Ανχη και Σχη. Επιπλέον οι αναφερόμενες θέσεις είναι ελάχιστες και επικαλύπτονται με μερικές από τις θέσεις συμπλήρωσης χρόνου διοίκησης των Ανχων.
Στην πλειονότητα των θέσεων που προβλέπεται η συμπλήρωση του χρόνου για τους Τχες υπηρετούν ήδη Ανχες, πχ Διοικητές Αποθηκών Υγειονομικού Υλικού ή Τμηματάρχες Φαρμακείων Φρουράς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την λήψη της θέσης από Τχη εάν δεν μετατεθούν από τις αντίστοιχες μονάδες οι αρχαιότεροι Αξιωματικοί.
Στο βαθμό του Τχη θα πρέπει να προστεθεί η υπηρέτηση ως Τμηματάρχης Φαρμακευτικής Πληροφόρησης και Διευθυντής Εργαστηρίου του Φαρμακευτικού Τομέα Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία αποτελούν τις μονάδες που υπηρετούν οι περισσότεροι Στρατιωτικοί Φαρμακοποιοί και προτείνεται να συμπεριληφθούν στις θέσεις συμπλήρωσης του χρόνου διοίκησης.
Προτείνεται η τροποποίηση των εδαφίων όπως παρακάτω:
“(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής ή υπηρετών σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ή υπηρετών σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ως Τμηματάρχης Φαρμακευτικής Πληροφόρησης ή Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακευτικού Τομέα ”
“(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού ή υπηρετών σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ως Τμηματάρχης Φαρμακευτικής Πληροφόρησης ή Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακευτικού Τομέα .”
Άρθρο 18
Με τις ρυθμίσεις του άρθρου επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου (αυτοαπασχολούμενοι, συνεργάτες επιχειρήσεων στην υγεία κλπ.) στους αξιωματικούς υγειονομικού –αξιωματικούς μουσικού σώματος-εν ενεργεία αξιωματικούς .Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρέχονται σε όλους δωρεάν από το δημόσιο σύστημα χωρίς πλαφόν, περικοπές, άμεσες και έµµεσες πληρωμές και συµµετοχές .Η άσκηση ιδιωτικού έργου, δηλαδή έναντι πληρωμής, σημαίνει ότι ένα µέρος των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας για τις οποίες έχει πληρώσει µέσω των ασφαλιστικών εισφορών και της βαριάς φορολογίας και έπρεπε να τις έχει από τις δημόσιες µονάδες υγείας, εξαναγκάζεται λόγω της μη καλής κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας να ξαναπληρώνει στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις της υγείας.
Από τη μια λείπει υγειονομικό προσωπικό για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών και από την άλλη µε τη ρύθμιση αυτή “πιστοποιείται” ότι είναι σε περίσσεια, επομένως μπορεί να απασχολείται και µε το συγκεκριμένο τρόπο. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο µέρος της πελατείας των στρατιωτικών γιατρών µε ιατρείο ή που δραστηριοποιούνται ως συνεργάτες στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, είναι τα στελέχη των ΕΔ και οικογένειές τους, αποδεικνύει την πραγματικότητα.
Άρθρο 19
Τροποποιεί τις προβλέψεις για την υποχρεωτική παραμονή των αξιωματικών του υγειονομικού στις ΕΔ. Στην ουσία τόσο οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου όσο και οι προηγούμενες προβλέψεις διαχειρίζονται το χρόνο παραμονής των υγειονομικών στις ΕΔ μετά τον οποίο θα αξιοποιήσουν την αποστρατεία για να εργαστούν αποκλειστικά ως αυτοαπασχολούμενοι ή στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Είναι διαφορετικό ζήτημα για έναν γιατρό που δεν μπορεί να βρει εργασία στις δημόσιες µονάδες υγείας και να εξαναγκάζεται να ιδιωτεύσει και διαφορετικό µε τους στρατιωτικούς γιατρούς που αξιοποιούν τη δεδομένη ιδιότητά τους ως κρατικοί υπάλληλοι σαν μέσο µε στόχο την ατομική – επιχειρηματική δράση.
Το υγειονομικό σώμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των ΕΔ, στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η επάρκεια στη στελέχωση, στις ειδικότητες και στους κλάδους, η κατανομή στις επαρκώς αναπτυγμένες υγειονομικές µονάδες όλων των επιπέδων (Α’ βάθµιο, Β’ βάθµιο, Γ’ βάθµιο) και µε την αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, παίρνοντας υπ’ όψη τόσο τις επιστημονικές ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού, όσο και τις ιδιαίτερες πλευρές που υπάρχουν από τη φύση της αποστολής τους.
Όταν το ίδιο το κράτος διατηρεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνει από την είσοδο στη σχολή την αντίληψη του “πότε θα μπορέσω να φύγω για να ασκήσω ιδιωτικά το επάγγελμά”, είναι ένα ερώτημα για το τι προτεραιότητες διαμορφώνονται στους στρατιωτικούς υγειονομικούς και σε συνδυασμό µε τα ζητήματα που προκύπτουν από το χαμηλό επίπεδο των αποδοχών, την ανεπαρκή κάλυψη των κοινωνικών αναγκών
Άρθρο 25
Καθιερώνεται αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ΝΙΜΤΣ οι ιατροί του ΣΞ-ΕΛΑΣ –ΠΣ –ΛΣ ΕΑ μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών .Η συγκεκριμένη δαπάνη έχει όριο . Ωστόσο η καθιέρωση ορίου στην αποζημίωση των εφημεριών ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα τις απλήρωτες εφημερίες – νυχτερινά, όπως συμβαίνει µε την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας, γενικότερα των στρατιωτικών, που αποζημιώνονται οι 5 από τις 8 ώρες ή αντίστοιχα οι 10 από τις 16 ώρες.
Άρθρο 27, παράγραφος 21(δ)
Χρόνος διοίκησης Υγειονομικών Ψυχολόγων
Στο πολεμικό Ναυτικό ο χρόνος ειδικής υπηρεσίας περιορίζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Λαμβάνοντας υπόψη πως οι οργανικές θέσεις του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης καλύπτονται από στελέχη που το δηλώνουν ως επιθυμία στις δηλώσεις προτίμησης, το ωφελιμότερο τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα στελέχη του είναι η υπόλοιπη δύναμη των Αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού να αξιοποιούνται στην Φρουρά Αττικής, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να δύναται να καλυφθούν οι ανάγκες των Ληπτών Υγείας.
Βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης των αξιωματικών ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνουμε την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Άρθρο 18 παρ. 4
Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους της ΣΣΑΣ, που έχουν ειδικότητες όπως Οικονομικοί και Νομικοί Σύμβουλοι ή Πληροφορικοί και διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους από το ΑΠΘ σε Οικονομικά, Νομικά και Πληροφορική, να μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο στον τομέα τους. Η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος και στον ιδιωτικό τομέα είναι σημαντική για αρκετούς λόγους. Καταρχάς, θα προσφέρει στα στελέχη των την ευκαιρία να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα, δεδομένου ότι οι μισθοί τους συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Επιπλέον, η εργασία στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να τους προσφέρει νέες δεξιότητες και εμπειρίες, οι οποίες θα ενισχύσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη και τις προοπτικές τους εντός των ΕΔ. Παράλληλα, η δυνατότητα για επιπλέον εισόδημα και επαγγελματική εξέλιξη συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, καθώς θα μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειές τους. Τέλος, η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζει τις εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες των αποφοίτων της ΣΣΑΣ, ενισχύοντας την αξία των προσόντων τους και την προσφορά τους στην κοινωνία.
Χρόνος διοίκησης Φαρμακοποιών της ΠΑ
Στο πλαίσιο ισότητας και ίσης αντιμετώπισης των αξιωματικών υγειονομικού της ΠΑ να προστεθεί στο άρθρο 27 στον χρόνο διοίκησης των φαρμακοποιών της ΠΑ στον βαθμό του επισμηναγού και αντισμηνάρχου ένα έτος στο ΑΤΑ ή σε Σ.Ν ή ΣΣΑΣ, όπως ακριβώς προτείνεται και για τους αντίστοιχους ομοιόβαθμους υγειονομικούς (ιατρους, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, ψυχολόγους). Διότι, με το ισχύον νομοσχέδιο, οι Επισμηναγοί και Αντισμήναρχοι Φαρμακοποιοί είναι οι μοναδικοί υγειονομικοί που θα υποχρεούνται να υπηρετήσουν χρόνο διοίκησης μονο σε μονάδες του Νομού Αττικής, ενώ οι αντίστοιχοι ομοιόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματικοί μπορούν και σε μονάδες των Νομών Θεσσαλονίκης και Λάρισας.
Στο πλαίσιο ισότητας και ίσης αντιμετώπισης των αξιωματικών υγειονομικού της ΠΑ να προστεθεί στο άρθρο 27 στον χρόνο διοίκησης των φαρμακοποιών της ΠΑ στον βαθμό του επισμηναγού και αντισμηνάρχου ένα έτος στο ΑΤΑ ή σε Σ.Ν ή ΣΣΑΣ, όπως ακριβώς προτείνεται και για τους αντίστοιχους ομοιόβαθμους υγειονομικούς (ιατρους, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, ψυχολόγους).
Ππροτείνεται η παρακάτω τροποποίηση, με σκοπό την προώθηση της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ των ομοιοβάθμων αξιωματικών υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας:
Μέρος Β – Κεφάλαιο Β: Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
Άρθρο 27, παράγραφος 23 (γ) – Φαρμακοποιοί
Σμηναγός και Επισμηναγός: Υποχρεωτική θητεία ενός (1) έτους ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ, ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ή σε Σ.Ν., ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.Αντισμήναρχος: Υποχρεωτική θητεία ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στη Δ.Α.Υ., ή στο ΑΤΑ, ή στη ΣΣΑΣ, ή σε ΣΝ, ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Όλοι οι λοιποί αξιωματικοί υγειονομικού που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (ΥΟ, ΥΚ, ΥΨ) και φέρουν τον βαθμό του Αντισμηνάρχου, υποχρεούνται σε θητεία ενός (1) έτους σε επιτελική θέση.Επιπλέον, όλοι οι αξιωματικοί υγειονομικού προερχομενοι απο τη ΣΣΑΣ, πλην των φαρμακοποιών, στο βαθμό του Επισμηναγού μπορούν να υπηρετήσουν τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. Παράλληλα, οι Επισμηναγοί ΥΙ δύνανται να υπηρετήσουν και στη ΣΣΑΣ, όπου υπάρχουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις, όπως και για τους ΥΦ.
Επί του Άρθρου 18 Παράγραφος 4α η πρόταση να παρασχεθεί αντίστοιχη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους αποφοίτους ΣΣΑΣ ειδικοτήτων Οικονομικού και Νομικών Συμβούλων που διαθέτουν πανεπιστημιακούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς αντίστοιχους τίτλους σπουδών, όπως κατ’ επέκταση και η πλήρης κατάργηση του άρθρου 63 του ΝΔ 1400/1973, ούτως ώστε να μπορούν όλα τα στελέχη των ΕΔ να εργάζονται ιδιωτικά, μόνο θετικά έχει για όλες τις πλευρές.
Από τη μία, το προσωπικό θα είναι πιο ικανοποιημένο, καθώς εφόσον το επιθυμεί – και στις μέρες μας είναι εμφανές ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο για να ζήσει με αξιοπρέπεια, πόσο μάλλον για να δημιουργήσει οικογένεια – να μπορεί να εργαστεί επιπλέον ώρες για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Παράλληλα, αυτό μπορεί να είναι κίνητρο και για τους νέους, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, καθώς δεν θα υπάρχει αυτός ο περιορισμός που επί του παρόντος δρα ανασταλτικά. Από την άλλη, ωφελημένος θα είναι και ο κρατικός μηχανισμός από την αύξηση των φορολογικών εσόδων (άμεσα) αλλά και την αύξηση της κατανάλωσης (έμμεσα).
Μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, οι προτάσεις
– θέσεις της Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ επί του Σχεδίου Νόμου ΥΠΕΘΑ:ΑΡΘΡΟ 3Παράγραφος 3Πρέπει να υπάρξει η πρόβλεψη/δέσμευση αν υφίσταται το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να διανυκτερεύουν εκ περιτροπής αλλιώς είναι μία εξαγγελία κενή περιεχομένου. Υφίσταται τρόπος λειτουργίας με τα κατάλληλα κίνητρα που θα αναλυθεί στην Βουλή.Παράγραφος 4Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους , θα πρέπει να αφορά όλες τις περιοχές της Χώρας και όχι μόνο περιοχές στις οποίες υφίστανται στρατιωτικά φαρμακεία.ΑΡΘΡΟ 4Παράγραφος 5Επί της ουσίας τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λειτουργούν από τις 15:00 έως τις 07:00 της επόμενης ημέρας, ως ιδιωτικά νοσοκομεία, συμβεβλημένα με το Δημόσιο. Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχει υπέρβαση του 40ωρου αλλά και την πρόβλεψη αποζημίωσης των συναδέλφων οι οποίοι θα εργάζονται πέρα του 8ωρου.Το ερώτημα που θέτει η Ομοσπονδία προς τον Νομοθέτη, έχει ως εξής: Θα δίνεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς να επιλέγουν να προσέρχονται κατά τις ανωτέρω ώρες (από τις 15:00 έως τις 07:00 της επόμενης ημέρας) στα στρατιωτικά νοσοκομεία με την δαπάνη να βαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο β του άρθρου 2 του παρόντος νομοσχεδίου όπου διατυπώνεται ρητά ότι«η διεύρυνση της παροχής υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με την ολοήμερη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων,?»Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται σύμφωνα με το Άρθρο 46 του παρόντος Νομοσχεδίου για την διεύρυνση της οδοντιατρικής περίθαλψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου προβλέπεται :Άρθρο 46 Διεύρυνση οδοντιατρικής περίθαλψης Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους δύνανται να υποβάλλονται σε οδοντιατρικές πράξεις, κατόπιν προγραμματισμένης επίσκεψης (ραντεβού), στα οδοντιατρεία των στρατιωτικών μονάδων και στο Οδοντιατρικό Κέντρο του Πολεμικού Ναυτικού, κατά τις απογευματινές ώρες της ημέρας που ο οδοντίατρος της Μονάδας εκτελεί εικοσιτετράωρη υπηρεσία εκτός τακτικού ωραρίου.Παράγραφος 66. Οι διοικητές των στρατιωτικών νοσοκομείων, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Υγειονομικού του οικείου Γενικού Επιτελείου, δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις με ασφαλιστικούς φορείς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη των ιατρικών υπηρεσιών, που παρέχονται στους ασφαλισμένους τους, για τις οποίες δεν απαιτείται η περαιτέρω νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου.Άρθρο 8Να καταργηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 8.Άρθρο 13Να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 13, ώστε να μην υπάρχει διάκριση προελεύσεων.
2. Ειδικά η διοίκηση Ταγμάτων Υγειονομικού και αντίστοιχων μονάδων των υπολοίπων
Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να ανατίθεται σε αξιωματικούς του ιδίου Κλάδου όλων των Όπλων και Σωμάτων προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Σχολής Ικάρων, σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης από αξιωματικούς της παρ.1.Άρθρο 14Να δίδεται το δικαίωμα και στους απόστρατους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς να περνάνε επιτροπή εξ αποστάσεως καθώς μετά την συνταξιοδότηση απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους, στις επιτροπές για υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας.Άρθρο 15ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΕΞΗΣ:«Άρθρο 7 Κοινές αρμοδιότητες Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών 1. Οι ανώτατες υγειονομικές επιτροπές εξετάζουν και γνωματεύουν: α) Επί της σωματικής ικανότητας των υπηρετούντων μόνιμων και μόνιμων εξ εφεδρείας αξιωματικών, ανθυπασπιστών και μόνιμων υπαξιωματικών, καθώς και των μαθητών των παραγωγικών σχολών αξιωματικών, ……….. και ως προς την πρόταση/υπόδειξη άσκησης συγκεκριμένων δευτερευόντων καθηκόντων που σχετίζονται με την εσωτερική λειτουργία, την επιχειρησιακή εκπαίδευση και εν γένει την αποστολή των Μονάδων και των υπηρεσιών συμβατή με την υγειονομική κατάσταση του εξεταζόμενου, συμφώνως σε κάθε περίπτωση με την υπ’ αριθμόν 165/24-03-2005/Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σύμφωνα με το Ν.Δ.1400/1973 (ΦΕΚ Α΄114/28-05-1973).
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΘΡΘΟ προτείνεται«Άρθρο 7 Κοινές αρμοδιότητες Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών 1. Οι ανώτατες υγειονομικές επιτροπές εξετάζουν και γνωματεύουν: …το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
…………… ζ) Επί της σωματικής ικανότητας των πασχόντων από νοσήματα, παθήσεις ή βλάβες που δεν αναφέρονται στους πίνακες και στα παραρτήματα του θεσμικού πλαισίου, περί κρίσης της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού γενικά.Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ενέχει το κριτήριο της αυθαιρεσίας και δίνουν την δυνατότητα στις Υγειονομικές Επιτροπές να αποφασίζουν αυθαίρετα για την ζωή κάποιου ανθρώπου. Εάν θεωρούνται ελλιπείς οι πίνακες και τα παραρτήματα του θεσμικού πλαισίου, περί κρίσης της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού να αναθεωρηθούν οι συγκεκριμένοι πίνακες τροποποιώντας την σχετική νομοθεσία ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ.Άρθρο 16Παράγραφος 2Απουσιάζει από τον κατάλογο των Νοσοκομείων στα οποία μπορούν να διατεθούν/αποσπαστούν στελέχη του υγειονομικού σώματος από άλλο Κλάδο από αυτόν στον οποίο υπάγονται, όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΚΙΧΝΕ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επισημαίνεται ότι στα συγκεκριμένα νοσοκομεία και για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους, υπηρετεί σήμερα υγειονομικό προσωπικό από άλλο Κλάδο από αυτόν στον οποίο υπάγονται.ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να συμπεριληφθούν και τα ΚΙΧΝΕΠαράγραφος 6Η παράγραφος 6 του άρθρου 16 να αποτελέσει την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του Νόμου 3257/2004 (ΦΕΚ Α’ 143/29-07-2004).Άρθρο 18Να προβλεφθεί και στους Υπαξιωματικούς νοσηλευτές, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητας τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος της αντίστοιχης γενικής υγειονομικής ειδικότητας, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
Άρθρο 24Θα πρέπει στην ανωτέρω διάταξη σε ότι αφορά και τους/τις συζύγους ή τους συμβίους των ειδικών στρατιωτικών ιατρών (και όχι μόνο) να συμπεριληφθούν και οι μη Μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες και μέχρι την μονιμοποίηση τους.ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΕΞΗΣ:3. Αν ο σύζυγος ή ο συμβίος ειδικού στρατιωτικού ιατρού, που έχει λάβει άγονη ιατρική ειδικότητα, είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων μονιμοποιηθείς ή μη και έχει αιτηθεί συνυπηρέτηση, μετατίθεται εκτάκτως στη Φρουρά όπου έχει μετατεθεί ο ειδικός στρατιωτικός ιατρός.Άρθρο 25Να προβλεφθεί η νυχτερινή αποζημίωση για τους νοσηλευτές από τις 22:00 έως της 6:00 της επόμενης. Θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτούς και τις τεχνικές ειδικότητες οι οποίοι είναι σημαντικός παράγοντας για την λειτουργία των νοσοκομείων. (Ηλεκτρολόγοι θερμάστες κλπ)Άρθρο 30Να διαγραφεί η πρόβλεψη του πλαφόν του 5% του άρθρου 26, αλλιώς στις μεταβατικές διατάξεις να προβλεφθεί η διάταξη «Για τους Αξιωματικούς που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι στις σχολές και τα τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 (Α’ 166) το οποίο τροποποιείται με το άρθρο 30 του παρόντος, η ένταξή τους σε έτερη ειδικότητα του υγειονομικού σώματος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν για έκαστο εξ αυτών, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.Άρθρο 34Δεν κατανοούμε τον περιορισμό έως τέσσερις (4) των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες θα αποζημιώνονται οι συνάδελφοι μας την μετακίνηση τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μετακινήσεις αυτές επιβάλλονται λόγω της μετάθεσης τουςΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΕΞΗΣ:3. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που προγραμματίζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε Σ.Ν. άλλης φρουράς από αυτή στην οποία υπηρετούν, λόγω μετάθεσης, δικαιούνται για τη μετάβαση και επιστροφή τους αποζημίωση σύμφωνα με το π.δ. 200/1993 (Α’ 75) για το σύνολο των επεμβάσεων που θα κριθούν αναγκαίες.Άρθρο 36Για πρώτη φορά η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα να προβαίνει ο στρατιωτικός σε ιατρικές πράξεις σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό ιατρείο, παραχωρώντας έτσι επί της ουσίας την υγειονομική περίθαλψη και τον υγειονομικό έλεγχο του προσωπικού της ακόμα και σε ιδιώτες ιατρούς. Μάλιστα αιτιολογεί το γεγονός αφενός ως διευκόλυνση των στελεχών αφετέρου δε ως συμβολή στην αποσυμφόρηση των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Επιπρόσθετα δε καλεί τους στρατιωτικούς για το όφελος (όπως αναφέρεται) που θα προκύψει από την αποσυμφόρηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, αυτό να γίνει με την καταβολή του αντίστοιχου κόστους από την τσέπη των στρατιωτικών καθόσον το κόστος της ιατρικής επίσκεψης, της νοσηλείας και κάθε είδους ιατρικής πράξης σε στρατιωτικούς, που διενεργείται σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό ιατρείο, βαρύνει τους ίδιους.
Αντίστοιχα Το κόστος της ιατρικής επίσκεψης, της νοσηλείας και κάθε είδους ιατρικής πράξης για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής βαρύνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Να ισχύσει το ίδιο και για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΘΡΘΟ προβλέπεται
7. Οι στρατιωτικοί δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις ασφάλειας υγείας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τα Γενικά Επιτελεία δύνανται να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις ή προγραμματικές συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την επίτευξη οικονομικότερων επιλογών ιδιωτικής ασφάλισης των στελεχών που επιθυμούν να συνάψουν σύμβαση ιδιωτικής ασφάλειας υγείας. Το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης βαρύνει αποκλειστικά τους συμβαλλόμενους στρατιωτικούς.».
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Ομολογία αποτυχίας και αδυναμίας άσκησης της υγειονομικής κάλυψης από την στρατιωτική υπηρεσία στο προσωπικό της. Ο Στρατιωτικός είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το σύνολο των ασφαλιστικών κρατήσεων για την υγειονομική του κάλυψη και την ίδια στιγμή η υπηρεσία τον ενθαρρύνει να κάνει ιδιωτική ασφάλεια υγείας.
Αναρωτιόμαστε:
– Ποια είναι η ανάγκη ασφάλισης της υγείας του στρατιωτικού για την οποία δηλώνει αδυναμία κάλυψης η στρατιωτική υπηρεσία και τον ωθεί-ενθαρρύνει να απευθυνθεί σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα θα διευκολύνει ως προς αυτό τον συμβαλλόμενο στρατιωτικό;;;– Ποιες ιατρικές πράξεις δεν μπορεί ή δεν θα καλύπτει η υπηρεσία;;;
– Τι θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρχει μία ιατρική επιπλοκή ή και ιατρικό λάθος;;;;– Εφόσον δίνεται η δυνατότητα στον στρατιωτικό να προβαίνει σε ιδιωτική ασφάλιση, θα του δοθεί αντίστοιχα η δυνατότητα να επιλέξει την κατάργηση της ασφάλισης του από το δημόσιο και να απαλλαγεί από την καταβολή του αντίστοιχου κόστους ασφάλισης ή θα συνεχίσει να πληρώνει υποχρεωτικά;;;;– Γιατί ωθείται – ενθαρρύνεται ο στρατιωτικός να καταβάλλει το κόστος κάλυψης σε δύο ξεχωριστούς φορείς (δημόσιο και ιδιωτική ασφάλεια) για το ίδιο αντικείμενο κάλυψης ;;;;Άρθρο 39«ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ»
Η Κυβέρνηση καλεί τους στρατιωτικούς να καταβάλλουν επιπλέον κόστος από την τσέπη τους για την υγειονομική τους κάλυψη. Με την τροποποίηση του άρθρου ζητείται πλέον από τους στρατιωτικούς να συμμετέχουν με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), για το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.
Μέχρι σήμερα το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ήταν ΔΩΡΕΑΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΕΞΗΣ
1. Οι στρατιωτικοί δεν υποχρεούνται σε συμμετοχή στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης στο εσωτερικό ή εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, εκτός των οδοντοπροσθετικών εργασιών που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά οδοντιατρεία καθώς και της προμήθειας φαρμάκων, στην οποία συμμετέχουν, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του ν. 1902/1990 (Α’ 138).
3. Οι στρατιωτικοί δεν υποχρεούνται σε συμμετοχή στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που διενεργούνται σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία ή κλινικές, και το κόστος αυτών καλύπτεται από το οικείο Γενικό Επιτελείο.Άρθρο 41Να τροποποιηθεί η περίπτωση β) της παραγράφου 4 του άρθρου 41.
β) στα υπηρεσιακά όργανα που από δόλο ή βαριά αμέλεια έχουν εκδώσει παράνομες διοικητικές πράξεις ή έχουν συμπράξει στη μη τήρησης των νόμιμων διαδικασιών. Στα υπηρεσιακά όργανα δεν συμπεριλαμβάνονται τα όργανα των Μονάδων – Υπηρεσιών που διαβιβάζουν στους αρμοδίους για διεκπεραίωση τις αναφορές – αιτήσεις των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης των ενδιαφερομένων στελεχών.Άρθρο 44Πολύ θετική η επέκταση της πρόβλεψης των διαλαμβανομένων στο άρθρο 21 του ν. 5018/2023 (Α’ 25) για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και λοιπών ιατρικών πράξεων πρωτοβάθμιας φροντίδας διαγνωστικού χαρακτήρα από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, που είναι συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Ωστόσο τονίζεται ότι παρά την παρέλευση περισσοτέρων των δύο (2) ετών, από την ψήφιση του νόμου 5018/2023 (Α’ 25), που είχε ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και σήμερα δεν παρέχεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους, η δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης και από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), εξαιτίας της αδικαιολόγητης ολιγωρίας και αδιαφορίας που έχει επιδειχθεί από τα αρμόδια Υπουργεία και δεν έχει δρομολογηθεί η δημοσίευση της αναγκαίας ΚΥΑ (που προβλέπεται στο Άρθρο 95 παράγρ. 11 του ίδιου νόμου των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υγείας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ) για να ξεκινήσει η εν λόγω παροχή υπηρεσιών προς τους Έλληνες Στρατιωτικούς.Άρθρο 49Επισημαίνεται το ανωτέρω άρθρο 49 διότι σε όλο το κείμενο του νομοσχεδίου είναι η μόνη παροχή για την οποία αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 2α ότι αφορά εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μονιμοποιηθέντων και μη. Αυτό προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις λοιπές παροχές του Νομοσχεδίου, αν θα έχουν εφαρμογή στα μη μονιμοποιηθέντα στελέχη (εν προκειμένω μη μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ).Άρθρο 50ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του άρθρου ως προς την παράγραφο 1α ως εξής:
1. Αποστολή του Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών (Κ.Ε.Φ.Π.), το οποίο αποτελεί Διεύθυνση του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και εδρεύει στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά, είναι η πρόληψη, η ανίχνευση, η αξιολόγηση και η θεραπευτική παρέμβαση σε τέκνα:
α) εν ενεργεία μονιμοποιηθέντων και μη και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,Άρθρο 51Με το παρόν νομοσχέδιο δεν αποκαθίσταται το θέμα που έχει ανακύψει από την Υπουργική Απόφαση Φ.454/11/229946 Σ.3662/2023 (ΦΕΚ 3267/Β/17-5-2023) και ειδικότερα ως προς τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ορίζονται από αυτήν, τα ενήλικα άτομα τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και συγκεκριμένα:.
Άρθρο 1
β) Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), είναι τα ενήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία και τα ανήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπου 1).
Η ένταξη στον ορισμό ΑμεΑ της ΥΑ, συμπληρωματικά και της ανικανότητας εκτέλεσης βιοποριστικού επαγγέλματος ή εργασίας, ως σωρρευτικής απαραίτητης προϋπόθεσης προκειμένου να τύχουν των ευεργετημάτων της εν λόγω ΥΑ, αποτελεί αυθαίρετη προσθήκη που δεν συνάδει με την κείμενη νομοθεσία, και στερεί σειρά ευεργετικών διατάξεων των συναδέλφων μας που κατέχουν αυτό το δικαίωμα τόσο εν τοις πράγμασι όσο και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η εργασία των ΑμεΑ άλλωστε αποτελεί τίτλο τιμής στον καθημερινό αγώνα που βιώνουν και σε καμία περίπτωση δεν τους στερεί την ένταξή τους στην κατηγορία ΑμεΑ.Άρθρο 59Να καταργηθεί η παράγραφος 23 του άρθρου 59. Να καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα ή με Νόμο όχι με Υπουργική Απόφαση.
Επίσης για την εφαρμογή του νόμου προβλέπεται η ψήφιση ούτε λίγο ούτε πολύ, δεκατριών (13) Υπουργικών Αποφάσεων και δέκα (10) Κοινών Υπουργικών αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν το τι έχει συμβεί αντίστοιχα στο πρόσφατο παρελθόν με την αποζημίωση Νυχτερινής εργασίας όπου η Υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου καθυστέρησε έξι (6) χρόνια αλλά και την δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης και από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), όπου η Υπουργική απόφαση δεν έχει υπογραφεί παρά την παρέλευση δύο (2) ετών, δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για τις θετικές πτυχές του νομοσχεδίου.Άρθρο 61Να καταργηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 61. Να καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα ή με Νόμο όχι με Υπουργική Απόφαση.Άρθρο 65Να τροποποιηθεί το άρθρο για να συμπεριληφθούν οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ), οι μη μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) μετά την ορκωμοσία τους μετά τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής εντός Στρατοπέδου, οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και να αναφέρεται η λέξη υποχρεωτικώς.Άρθρο 70
Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001Να αποσυρθεί η υπάρχουσα διάταξη και να εφαρμοστεί η πρόταση της Ομοσπονδίας. https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-opΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ:
Να ενταχθούν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας για τις σειρές ΑΣΣΥ 94,95 και 96 καθώς και των ειδικών καταστάσεων εξ ΑΣΣΥ.Να προβλεφθεί στο υπάρχον νομοσχέδιο η δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας για την ένταξη όλων των Στρατιωτικών Σχολών.Να προβλεφθεί η ένταξη στην Β΄ μισθολογική κατηγορία των Αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ όπως ισχύει και σε ανάλογες κατηγορίες προσωπικού.
Δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους αποφοίτους ΣΣΑΣ του Οικονομικού σώματος. Πολλοί οικονομολόγοι Αξιωματικοί παραιτούνται για να βρουν καλύτερες απολαβές στον ιδιωτικό τομέα
Αιτιολογική Έκθεση για την Προτεινόμενη Τροποποίηση του Άρθρου 18, Παρ. 4 του ν.δ. 1400/1973
1. Εισαγωγή
Η παρούσα αιτιολογική έκθεση αποσκοπεί στην τεκμηρίωση της ανάγκης τροποποίησης του άρθρου 18, παρ. 4 του ν.δ. 1400/1973, ώστε να επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση άσκηση του επαγγέλματος, πέραν των ήδη προβλεπόμενων γενικών ειδικοτήτων (ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής), και σε στελέχη του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα σε συναφές με την υπηρεσία επιστημονικό αντικείμενο, όπως βιοχημικοί, χημικοί, εργοθεραπευτές, οπτομέτρες, φυσικοθεραπευτές, κ.ά. Ο όρος «επιστημονικό αντικείμενο συναφές με την υπηρεσία» σημαίνει ότι το διδακτορικό δίπλωμα του στελέχους του Υγειονομικού Σώματος πρέπει να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο της εργασίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξειδίκευσή του σχετίζεται άμεσα με το επάγγελμά του και μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά στο πλαίσιο της αποστολής του Υγειονομικού Σώματος.
2. Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Διάσταση
Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος αποτελεί την ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση και συνδέεται με τη διεξαγωγή πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας και την παραγωγή εξειδικευμένης γνώσης. Τα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος που έχουν ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές ανήκουν αναμφίβολα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, διαθέτοντας τεκμηριωμένη ερευνητική εμπειρία και προηγμένη επιστημονική κατάρτιση.
Η μη αξιοποίηση αυτής της εξειδίκευσης εκτός στρατιωτικής υπηρεσίας περιορίζει τη συμβολή τους στη διάχυση της γνώσης και στην προαγωγή της επιστήμης. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ακαδημαϊκή πρόοδος απαιτεί συνεχή πρακτική εφαρμογή και επαφή με τον επιστημονικό χώρο, η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος ιδιωτικά, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για άλλες ειδικότητες, κρίνεται αναγκαία.
3. Κοινωνική Ωφέλεια και Δημόσιο Συμφέρον
Η πρόβλεψη για άσκηση του επαγγέλματος από υγειονομικά στελέχη με διδακτορική εξειδίκευση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα:
• Η πρόσβαση των πολιτών σε υψηλού επιπέδου επιστημονικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες ενισχύει τη δημόσια υγεία.
• Η εξειδίκευση αυτή είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση σύνθετων ή σπάνιων παθήσεων, οι οποίες συχνά απαιτούν γνώση αιχμής.
• Σε περιόδους αυξημένων αναγκών, η αξιοποίηση αυτών των στελεχών μπορεί να αποτελέσει σημαντική ενίσχυση για το εθνικό σύστημα υγείας.
4. Οικονομική Διάσταση και Αντιστάθμιση Χαμηλών Αποδοχών
Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος λειτουργεί αντισταθμιστικά στις κατά γενική ομολογία πολύ χαμηλές αποδοχές των στρατιωτικών υγειονομικών στελεχών που διαθέτουν διδακτορική εξειδίκευση, δεδομένης της φύσης του έργου τους και της εκπαίδευσής τους.
Τα εν λόγω στελέχη, όπως οι οπτομέτρες, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, βιοχημικοί και χημικοί, παρά το υψηλό επίπεδο γνώσεών τους, αμείβονται με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονική τους κατάρτιση και την πολυπλοκότητα των καθηκόντων τους. Η δυνατότητα εξωτερικής επαγγελματικής δραστηριότητας μπορεί να λειτουργήσει ως:
• Κίνητρο διατήρησης και προσέλκυσης εξειδικευμένων επιστημόνων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
• Ενίσχυση του εισοδήματός τους χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
• Πρόληψη της διαρροής εξειδικευμένων στελεχών προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
5. Συμβατότητα με την Υπηρεσιακή Ιδιότητα
Η δυνατότητα ιδιωτικής άσκησης του επαγγέλματος προβλέπεται ήδη για συγκεκριμένες ειδικότητες των υγειονομικών αξιωματικών. Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν θίγει το πνεύμα της διάταξης, αλλά επεκτείνει τη ρύθμιση και σε όσους έχουν ανώτατη εξειδίκευση, με συναφή αντικείμενα.
Η νέα ρύθμιση μπορεί να διατηρήσει τις ίδιες ασφαλιστικές δικλείδες, διασφαλίζοντας ότι η ιδιωτική άσκηση δεν θα επηρεάζει τα υπηρεσιακά καθήκοντα ούτε θα δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων.
6. Συμπέρασμα
Η τροποποίηση του άρθρου 18, παρ. 4, ώστε να περιλαμβάνει και τα στελέχη του Υγειονομικού Σώματος που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα σε συναφές αντικείμενο, συνιστά αναγκαία προσαρμογή στις σύγχρονες επιστημονικές και κοινωνικές απαιτήσεις. Η ρύθμιση αυτή:
• Ενισχύει την επιστημονική πρόοδο και διατηρεί τη σύνδεση των στρατιωτικών στελεχών με τον ακαδημαϊκό χώρο.
• Προσφέρει ουσιαστικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας την παροχή εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών.
• Συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας, χωρίς να διακυβεύει τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των στελεχών.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται η υιοθέτηση της προτεινόμενης τροποποίησης.
Άρθρο 19
Παράγραφος 1
Επιβάλλεται να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε όλα τα χρόνια ειδικότητας να προσμετρώνται ως χρόνος υπηρεσίας.
Οι Στρατιωτικοί Ιατροί υποχρεώνονται για την βαθμολογική τους εξέλιξη από τις ΕΔ να εκπαιδευτούν σε μία ειδικότητα.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν την προσφέρουν πλήρως, με αποτέλεσμα οι ιατροί να αναγκάζονται να την ολοκληρώσουν στο ΕΣΥ.
Ο χρόνος εκπαίδευσης στη ειδικότητα ή την εξειδίκευση των Αξκων Υγειονομικού Σώματος θα πρέπει να λογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας τόσο στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία όσο και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014) και η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, καθώς ο Αξκος του Υγειονομικού Σώματος κατά τα παραπάνω διαστήματα ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ τις υπηρεσίες του στο ΔΗΜΟΣΙΟ.
Η αντίστοιχη δέσμευση στο ΕΣΥ δεν υπάρχει, την ώρα που οι πολίτες Ιατροί στο ΕΣΥ χαίρουν καλύτερων οικονομικών απολαβών και αποζημίωσης εφημεριών με αξιοπρεπή ποσά ενώ κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για τους στρατιωτικούς ιατρούς.
Άρθρο 25
Παράγραφος 1
Μέσα στο ΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, τα ε.ε. στελέχη αποζημιώνονται με ελάχιστα χρήματα για την εφημερία τους ενώ οι ειδικευόμενοι ΕΣΥ με μισθολόγιο ΕΣΥ. Το άρθρο θα πρέπει ρητώς να προβλέψει την αποζημίωση των εφημεριών των Αξιωματικών Ιατρών και νοσηλευτών με αξιοπρεπή ποσά.
Αντί να εκδοθεί η «κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» σκόπιμο είναι να υιοθετηθούν και περιληφθούν αυτούσιες οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν στο ΕΣΥ όπου και θα καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης, ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού, κλπ και η «ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» όπου αναφέρεται στο νομοσχέδιο να αντικατασταθεί με τη λέξη «ΕΦΗΜΕΡΙΑ». Όπως άλλωστε «ξέφυγε» από τον συντάκτη του παρόντος νομοσχεδίου που χρησιμοποιεί τη λέξη εφημερία στο τέλος της Παραγράφου 2 προκειμένου να ορίσει τις τακτικές αποδοχές του άρθρου 140 του ν. 4472/2017.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30
Σε αντίθεση με τους Νοσηλευτές , δεν επιτρέπεται η ένταξη των αξιωματικών Φαρμακοποιών που κατέχουν αναγνωρισμένο πτυχίο Οδοντιατρικής στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους. Η σημασία της αρχαιότητας μεταξύ των ειδικοτήτων στην εξεταζόμενη περίπτωση έχει μη καταλυτική σημασία καθώς σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση αλλού κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου υπουργείου η της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας η του ίδιου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αντίστοιχα.Επιπρόσθετα οι Νοσηλευτές έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε ειδικότητες που απαιτούν ίδια διάρκεια φοίτησης, παραδείγματος χάρην σε Ψυχολόγους, όπου το πρόγραμμα φοίτησης και στις δυο σχολές διαρκεί τέσσερα (4) έτη. Αναλογικά και εύλογα, οι αξιωματικοί Φαρμακοποιοί θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους καθώς ο χρόνος φοίτησης των δύο αυτών σχολών ανέρχεται σε πέντε (5) έτη.Τέλος, σε γενικές γραμμές οι μετατάξεις που ήδη πραγματοποιούνται είναι ανεξάρτητες των παραγωγικών σχολών. Αναλυτικότερα, οι απόφοιτοι της σχολής ΣΣΑΝ έχουν την δυνατότητα να μετατάσσονται σε ειδικότητες σχολών της ΣΣΑΣ (μεταξύ των άλλων Οδοντίατροι, Ψυχολόγοι κλπ).
Οι απόφοιτοι με ειδικότητες που προέρχονται από φοίτηση σε σχολές της ΣΣΑΣ έχουν επίσης την δυνατότητα να μετατάσσονται σε άλλη ειδικότητα της ίδια σχολής (ΣΣΑΣ) παραδείγματος χάρην από Φαρμακευτική σε Ιατρική. Παρατηρείται λοιπόν πως υπάρχει μηδενικός βαθμός συσχέτισης των σχολών για την έγκριση μίας παρόμοιας μετάταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η μετάταξη ενός Φαρμακοποιού (ΣΣΑΣ) θα σε Οδοντίατρο (ΣΣΑΣ) θα χαρακτηριζόταν ως δικαιολογημένη.Με βάση την παραπάνω έκθεση ανάλυσης, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψην σας την πιθανή τροποποίηση του άρθρου 30 του σχεδίου νόμου με τίτλο “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις” με ενδεχόμενο σκοπό την δυνατότητα μετάταξης των αξιωματικών Φαρμακοποιών στην ειδικότητα των Οδοντιάτρων.
Η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο χρόνος ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και πρέπει να υπολογίζεται κανονικά. Είναι άδικο να αμείβεται ένας ειδικευόμενος απόφοιτος ΣΣΑΣ λιγότερο από τον αντίστοιχο πολίτη, και να μη λογίζεται η ειδικότητά του ως μέρος του χρόνου παραμονής του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Άρθρο 18
Παρ. 4 α)
Η έγκριση της άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος, στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες και μόνο, να δίνεται με πρόταση του Διοικητή της Μονάδας ή του Νοσοκομείου κ.τ.λ και έγκριση του προϊσταμένου κλιμακίου.
Πρόκειται για εναρμόνιση με τα ισχύοντα στο ΕΣΥ, στο οποίο η έγκριση άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος, δίνεται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου.
Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος
Στο πολεμικό Ναυτικό ο χρόνος ειδικής υπηρεσίας περιορίζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Λαμβάνοντας υπόψη πως οι οργανικές θέσεις του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης καλύπτονται από στελέχη που το δηλώνουν ως επιθυμία στις δηλώσεις προτίμησης, το ωφελιμότερο τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα στελέχη του είναι η υπόλοιπη δύναμη των Αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού να αξιοποιούνται στην Φρουρά Αττικής, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να δύναται να καλυφθούν οι ανάγκες των Ληπτών Υγείας.
Στο πλαίσιο ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους των άλλων κλάδων.
τροποποίηση άρθρου 31 . η διετία απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για θέση ιατρού ΕΣΥ πρέπει να παραταθεί σε πενταετία. επιπλέον πρέπει να επεκταθεί για λόγους ισότηατς και σε ιατρούς αστυνομίας και πυροσβεστικής.
προτείνεται το άρθρο να τροποποιηθεί ως εξής :
Άρθρο 31
Διορισμός στρατιωτικών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 23 ν. 2519/1997
Στην παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 2519/1997 (Α’ 165) περί προσλήψεων προσωπικού νοσοκομείων, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ιατροί που υποβάλουν υποψηφιότητα και κρίνονται διοριστέοι σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, όπως και ιατροί που διορίζονται, αλλά παραιτούνται πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από τον διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησής τους αντιστοίχως. Στρατιωτικοί ιατροί, που εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, λόγω παραίτησης ή απόταξης, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.».
τροποποίηση άρθρου 28 . δεν υπάρχει κανένας λόγος οι φοιτητές της ΣΣΑΣ και ΣΑΝ που παραιτούνται από τη Σχολή να συνεχίζουν κανονικά τη φοίτηση στην Ιατρική και την Νοσηλευτική Σχολή, όπου πιθανόν δεν θα είχαν εισαχθεί με βάση την επίδοσή τους στις πανελλήνιες. για λόγους ισότητας πρέπει να εφαρμοστεί και σε αυτούς ό,τι ακριβώς θα εφαρμοστεί και στους παραιτούμενους σπουδαστές άλλων στρατιωτικών σχολών.
το άρθρο 28 προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής :
Άρθρο 28
Συνέχιση φοίτησηςτων διαγραφέντων σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής – Τροποποίηση άρθρου 47 ν. 3421/2005
Στο άρθρο 47 του ν. 3421/2005 (Α’ 302), περί προσωρινής απόλυσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, προστίθεται νέο, πέμπτο, εδάφιο και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 47 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 47
Προσωρινή απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών
Οι σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, διαγραφόμενοι από τις σχολές αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας ή πτητικής ανεπάρκειας, κατ` εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α 152), εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται. Η εγγραφή γίνεται μόνο αν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Όσοι μαθητές των Σχολών αυτών διαγράφονται για τους παραπάνω λόγους μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους από αυτό της διαγραφής του και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου ή επιτροπής. Οι διαγραφόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου απολύονται σε κάθε περίπτωση και τους παρέχεται δικαίωμα λήψης αναβολής κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.».
Επί Άρθρου 31 – Διορισμός στρατιωτικών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 23 ν. 2519/1997:
Προτείνεται η παντελής διαγραφή της β’ περιόδου του συγκεκριμένου άρθρου που αφορά τους στρατιωτικούς ιατρούς ως παράνομη, καθώς αντίκειται στο άρθρο 4 της ΕΣΔΑ περί καταναγκαστικής εργασίας εγκλωβίζοντας τους στρατιωτικούς ιατρούς που αποφασίζουν να παραιτηθούν σε καθεστώς τουλάχιστον 2ετούς ανεργίας, αφού δεν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για διορισμό στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών που κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974 (Α΄ 256) ορίζεται ότι «Ουδείς δύναται να υποχρεωθή εις αναγκαστικήν ή υποχρεωτικήν εργασίαν». Επιπλέον, στη διάταξη του εδαφίου α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του ισχύοντος Συντάγματος ορίζεται ότι: «Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται». Επίσης, με τη διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 1 του Συντάγματος κυρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης (ν. 1426/1984, Α΄ 32), ο οποίος απέκτησε αυξημένη τυπική ισχύ έναντι κάθε αντίθετης διάταξης της εσωτερικής νομοθεσίας. Στο Μέρος II του ν. 1426/1984 περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 1 («Δικαίωμα για εργασία»), στο οποίο αναφέρεται ότι: «Για εξασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος για εργασία τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση: [..] 2. Να προστατεύουν με αποτελεσματικό τρόπο το δικαίωμα του εργαζόμενου να κερδίζει τη ζωή του με εργασία που αναλαμβάνει ελεύθερα. [..]».
Σε συνέχεια των ως άνω διατάξεων, υπογραμμίζεται ότι οι υποχρεώσεις των αξιωματικών δεν εξικνούνται μέχρι την απαγόρευση αποχώρησης από το στράτευμα (ΣτΕ 284/2020, ΕΔΔΑ-Υπόθεση Χίτος κατά Ελλάδος). Με την παραπάνω ρύθμιση ωστόσο, επιδιώκεται ακριβώς η κατ’ ουσία απαγόρευση παραίτησης των στρατιωτικών ιατρών, οι οποίοις αφενός στην περίπτωση που επιλέξουν να φύγουν από το στράτευμα επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά αποζημίωσης και αφετέρου επιδιώκεται με την διάταξη αυτή να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στο ΕΣΥ, στο οποίο κατά τα λοιπά μπορούν να αποσπώνται προς κάλυψη επειγουσών αναγκών ως εν ενεργεία αξιωματικοί. Πρόκειται για μία τιμωρητική διάταξη, η οποία στερείται οποιουδήποτε νομικού ερείσματος, η οποία εναποθέτει δυσβάσταχτο βάρος στους στρατιωτικούς ιατρούς απαγορεύοντας τους ουσιαστικά να παραιτηθούν.
Επιπλέον, με την απόφαση ΣτΕ 1091/2015, το Δ΄ Τμήμα έκρινε ότι η αρχή ne bis in idem που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παρ. 1 του 7ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ έχει εφαρμογή όχι μόνον επί ποινικών κυρώσεων αλλά και σε περιπτώσεις
που από τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται η επιβολή σοβαρών διοικητικών κυρώσεων, όπως είναι τα πρόστιμα μεγάλου ύψους. Στη προκειμένη περίπτωση στον αξιωματικό ιατρό που παραιτείται επιβάλλονται σωρευτικά δυο κυρώσεις: αφενός, η επιβολή αποζημίωσης λόγω παραίτησης πριν από τα υποχρεωτικά έτη παραμονής στο στράτευμα, αφετέρου η αποκοπή του από την δυνατότητα να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα προς όφελος του δημοσίου ως εργαζόμενος στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση του ΣτΕ ΔΕΝ είναι ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ, ως αντικείμενη στην αρχή non bis in idem, η επιβολή περισσοτέρων διοικητικών κυρώσεων από διαφορετικές διοικητικές αρχές για την αυτή παράβαση, η οποία είναι η παραίτηση από τις ΕΔ. Για τους λόγους αυτούς, η περίοδος β΄ του προτεινόμενου άρθρου πρέπει να διαγραφεί.
Άρθρο 27, παράγραφος 21(δ)
Χρόνος διοίκησης Υγειονομικών Ψυχολόγων
Βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης των αξιωματικών ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνουμε την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Η ισχύουσα πρακτική, που περιορίζει την προσμέτρηση χρόνου διοίκησης αποκλειστικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κέντρο (ΝΝΚ), δημιουργεί ανισορροπία και περιορίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Αντίθετα, η προτεινόμενη αλλαγή:
Διασφαλίζει ίσους όρους υπηρεσίας μεταξύ των Ψυχολόγων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διευρύνει τις δυνατότητες στελέχωσης των νοσοκομειακών δομών, χωρίς να επιβαρύνεται αποκλειστικά το ΝΝΚ.
τροποποίηση στο άρθρο 19. δεν υπάρχει λόγος να τεθεί ανώτατο όριο επιπλέον υποχρεωτικής παραμονής. προτείνεται το άρθρο να διατυπωθεί ως εξής :
Άρθρο 19
Εξορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973
1. Η παρ. 7 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), περί του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των αξιωματικών του υγειονομικού σώματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος, που απέκτησαν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικότητα ή εξειδίκευση, ή παρακολουθούν με μέριμνα της υπηρεσίας πρόγραμμα ειδικότητας ή εξειδίκευσης, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο με τον διανυθέντα χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση εκτός των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού. ».
ΑΡΘΡΟ 27, ΠΑΡ21(Δ)
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΨ ΠΝ
Στο πολεμικό Ναυτικό ο χρόνος ειδικής υπηρεσίας περιορίζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Λαμβάνοντας υπόψη πως οι οργανικές θέσεις του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης καλύπτονται από στελέχη που το δηλώνουν ως επιθυμία στις δηλώσεις προτίμησης, το ωφελιμότερο τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα στελέχη του είναι η υπόλοιπη δύναμη των Αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού να αξιοποιούνται στην Φρουρά Αττικής, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να δύναται να καλυφθούν οι ανάγκες των Ληπτών Υγείας.
Στο πλαίσιο ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους των άλλων κλάδων.