Τεχνική διαβούλευση σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων

Είναι δεδομένη η εστίαση του νέου φορολογικού νόμου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημαντική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται είναι η συλλογή αποδείξεων για την αναγνώριση του αφορολογήτου ορίου.

Σήμερα ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να συλλέγει όλες τις αποδείξεις που του δίνονται, ώστε να μπορεί να τις αποστείλει με την φορολογική του δήλωση στην Εφορεία. Αυτό είναι προφανές πως δημιουργεί δυσκολίες και πρόσθετο κόπο σε όλους τους φορολογουμένους.

 

Με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου, προτείνουμε τους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

1. Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το

φορολογούμενο και υποβολή τους.

2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του

φορολογούμενου από την επιχείρηση.

3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και

ηλεκτρονική υποβολή τους.

Η υλοποίηση των παραπάνω τρόπων υποβολής προτείνεται να γίνει με πέντε παράλληλες και συντονισμένες δράσεις που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα και την ενεργή συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.

1. Αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής

αποδείξεων.

2. Γραμμωτός Κωδικός Φορολογούμενου.

3. Αποδείξεις με γραμμωτό κωδικό 2 διαστάσεων.

4. Αποστολή στοιχείων από ταμειακές (και συναφείς) μηχανές.

5. Ασφάλεια Κωδικών Φορολογούμενων στην ΓΓΠΣ.

Η συμμετοχή σε κάθε μια από τις τέσσερεις πρώτες δράσεις είναι προαιρετική.

Σας καλούμε για τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας μέχρι Κυριακή 23/05/2010 ώστε να βελτιώσουμε τις προδιαγραφές αυτές.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό κείμενο με όλες τις δράσεις εδώ. Οι προδιαγραφές XSD είναι εδώ για υποβολή από φορολογούμενο και εδώ για υποβολή από επιχειρήσεις.

  • 18 Μαΐου 2010, 00:44 | Βασιλης Πρεβελάκης

    Στην πρόταση γράφετε: «Ο κωδικός αυτός δεν θα είναι ο ΑΦΜ για λόγους
    προστασίας της ιδιωτικότητας της συναλλαγής. »

    Μα το πρόβλημα δεν έγκειται στη χρήση του ΑΦΜ, αλλά στην
    χρήση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ μοναδικού αριθμού για την
    παρακολούθηση των αγορών μου.

    Άσε που με την ΠΡΩΤΗ χρήση μιας fidelity card, το μαγαζί θα
    δημιουργήσει μια διαχρονική σχέση των προσωπικών μου
    στοιχείων και του κωδικού. Άρα ακόμα και αν εγώ αποφασίσω
    να καταργήσω τη fidelity card, το μαγαζί θα μπορεί να
    παρακολουθεί τις αγορές μου μέσω του αριθμού της εφορίας.

    Τα super market πληρώνουν ΛΕΦΤΑ για το προνόμιο αυτό και
    εσείς θέλετε να τους τα δώσετε δώρο;

    ΒΠ

  • 17 Μαΐου 2010, 22:23 | Nikos Τζ.

    Νομίζω οτι πρέπει να εφαρμοστεί το εξής:
    Αυξηση του ΦΠΑ στο 25%.Η διαφορα του σημερινου ΦΠΑ 21% με το 25% ειναι 4%.

    Αυτο το 4% πχ θα επιστρεφεται στο λογαριασμο που δινει ο καθε πολιτης στη φορολογικη του δήλωση ανα τριμηνο.

    Συγκεκριμένα ο καθε πολιτης εφοσον θέλει θα δηλωνει με πιστοποιημενα στοιχεια την καθε συναλλαγη του σε μια φορμα του taxis και συγκεκριμενα θα δηλωνει αξια συναλλαγης ,αφμ εταιριας και ημερομηνια.
    Ο καθένας μας θα διατηρει την αποδειξη σπιτι του.Η καθε εταιρια θα πρεπει να επιβεβαιώνει τη συναλλαγη στη φορμα αυτη.(Οταν επιβεβαιώνεται η συναλλαγη απο κοκκινο χρώμα θα γίνεται πρασινο)
    Αν δε το κανει τοτε θα καλειται ο εχων την αποδειξη να παει σε μια οποιαδηποτε ΔΟΥ και να την καταθέσει.Η εταιρεία αν σκοπιμα δεν επιβεβαιωνει τις συναλλαγες θα εχει προστιμα.

    Αυτο ακουγεται εξαιρετικα γραφειοκρατικο αλλα δεν ειναι και αυτο γιατι καθε μαγαζι ξέρει ποσο τζιρο εχει κανει καθε μερα , οποτε αν το ποσο ειναι αυξημενο θα το ψαξει.

    Με αυτον το τροπο
    υπαρχει το ΚΙΝΗΤΡΟ(προγραμμα επιστροφης ΦΠΑ)
    και υπαρχει και η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ(ολα γινονται με ΑΦΜ αγοραστη και πωλητη).

    (Τώρα για ηλικωμενα ατομα μπορουν να πανε σε ενα λογιστικο γραφειο και να δινουν τις αποδειξεις να τις καταχωρουν πληρωνοντας πχ δεκα εικοσι ευρω)

    ΔΙΑΦΩΝΩ με μαγνητικες καρτες που να συνδεονται με αφμ γιατι πρωτον οι περισσοτεροι ειναι προκατειλλημενοι και δευτερον δεν εχεις αμεση προσβαση στο περιεχομενο της καθε καρτας.

  • 17 Μαΐου 2010, 22:48 | thanasis

    Χαίρετε.

    Κάτι απλό, σχετικά με το σενάριο υποβολής των στοιχείων από τον πολίτη:

    – πρόσβαση σε online βάση απ’ όπου θα αντλούνται ΑΦΜ-επωνυμίες, και μέσω οποιασδήποτε εφαρμογής (ακόμα και μέσω excel κατευθείαν), θα διευκολύνεται η καταγραφή από το χρήστη του ΑΦΜ ή της επωνυμίας χωρίς να χρειάζεται να τα εισάγει πάνω από μια φορά και χωρίς να χρειαζεται να ελέγχει την ορθότητα της εισόδου του.

  • 17 Μαΐου 2010, 22:16 | Παναγιώτης Σαμαράς

    Τρία σημεία και από μένα, όχι τεχνικής φύσεως:
    1) Λόγω εισοδήματος , θα υποβάλλω αποδείξεις 2Χ15.000 = 30.000 Ευρώ.
    Δεν υπάρχει τρόπος να τις σκανάρω όλες μαζί, και αν πάω να τις περάσω σε αρχείο, θα κάνω σίγουρα πολλά λάθη, ειδικά σε ΑΦΜ κλπ. που σε πολλές αποδείξεις δεν είναι πλήρως ορατά.
    Προτείνω να γράφουμε το άθροισμα, και ας κάνει η εφορία δειγματοληπτικό έλεγχο με υψηλά πρόστιμα αν μας πιάσει να έχουμε σημαντικές διαφορές.

    2) Στη γειτονιά μου, έχουμε πολλά μαγαζάκια, ψιλικατζίδικα, ουζερί κλπ. τα οποία ίσα ίσα που τα βγάζουν πέρα. Αρκετά δε τα δουλεύουν μεγάλοι άνθρωποι. Ας μην τους υποχρεώσετε να αγοράσουν καινούργιες ταμειακές, η άλλο εξοπλισμό τηλεματικής… Βρείτε άλλο τρόπο να τους ελέγξετε. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για τον κύριο όγκο της φοροδιαφυγής, αν χτύπησαν απόδειξη για το παγωτό του παιδιού…

    3) Να κάνετε έλεγχο πόθεν έσχες σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους διευθυντές, τους χειρουργούς κλπ, και αφήστε τις ταμειακές. Όλοι αυτοί ΔΕΝ έχουν ταμειακή και ούτε θα βάλουν ποτέ για τα φακελάκια. Έτσι κι αλλιώς παράνομα δούλευαν τόσα χρόνια.
    Έναν από αυτούς να τσακώσετε, έχει φοροδιαφύγει όσο 100 μαγαζάκια και καφενεία της επαρχίας. Εκεί να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον και την ενέργειά σας.

  • 17 Μαΐου 2010, 22:33 | e-kill-bill

    Πρώτον, οι περισσότερες επιχειρήσεις της Ελλάδας είναι μικρές ή οικογενειακες οπότε θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα για να εγκαταστησουν σύστημα online στις ταμειακές μηχανές.
    Δεύτερον, οι λογιστές θα φάνε όλη τους τη ζωή να περνάνε αποδείξεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για κάθε φορολογούμενο-πελάτη τους.Επίσης, ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει οπότε δεν είναι δυνατόν στις επόμενες δεκαετίες να βάζουμε την πλειοψηφία των γηραιών να εισάγει ηλεκτρονικά τις αποδείξεις.(θα χρειαστεί κάθε ηλικιωμένος 2 μήνες για να περάσει τις αποδείξεις στην εφαρμογή).
    Τρίτον, το ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε φορολογούμενου και κάθε επιχείρησης βλάπτει σοβαρά την υγεία και την οικογένεια. Σκεφτείτε οτι εγώ,όπως και ο κύριος Τάδε, έχω μια εξωσυζηγική σχέση, πετάγομαι με την κυρία μέχρι το ξενοδοχείο της διπλανής πόλης.Μου κόβει την απόδειξη ο ξενοδόχος αλλά η γυναίκα μου βλέπει τη δαπάνη που έκανα και με υποπτεύεται.Θα πρέπει εγώ να πληρώσω διατροφή ή να την ζητήσει η γυναίκα μου από την εφορία;
    Οπότε, καλή η τεχνολογία, καλοί οι υπολογιστές και οι ηλεκτρονικές κάρτες αλλά αν θέλετε να ελέγξετε τη φοροδιαφυγή ας αρχίσει καλύτερα να λειτουργεί η εφορία με το υπάρχον πλαίσιο. Αν υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου δεν θα φτάναμε σε τέτοια διαβούλευση. Δηλαδή συζητάμε πώς θα κατασκοπεύει το κράτος τους πολίτες του και τις επιχειρήσεις; Τόσα λεφτά παίρνουν οι εφοριακοί για να μη λαδώνονται και δεν μπορούν να ελέγξουν τις δηλώσεις εισοδήματος και φορολογίας; Πετάξτε τη χαρτούρα από την εφορία, οργανώστε ηλεκτρονικά τα αρχεία κάθε εφορίας για να ξέρει κάθε εφοριακός ποιος χρωστά στην πόλη.Έχουν γεμίσει οι εφορίες φοριαμούς με χαρτιά και φακέλους. Κάντε ανακύκλωση για να βοηθήσετε την χώρα.
    Τόσοι υπάλληλοι στις εφορίες…τόση γραφειοκρατία…πού να βρεθεί χρόνος για ελέγχους.Και πρέπει τώρα οι πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις κάνοντας οι ίδιοι φορολογικό έλεγχο στις επιχειρήσεις καθημερινά. Ευτυχώς, έπειτα από 10 χρόνια που πρέπει να τις φυλλάμε θα έχουν λιώσει από μόνες τους, οπότε δε θα χρειαστεί το κράτος να σπαταλήσει πόρους για να τις ανακυκλώσει.

  • 17 Μαΐου 2010, 22:47 | mic

    εζησα 2 χρονια στην Σουηδια και ειδα πως δουλευει το συστημα των αποδειξεων.Οι πολιτες και οι επιχειρησεις προσκομιζουν ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΛΕΣ τις αποδειξεις που εχουν ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΔΑΠΑΝΗ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ.Τις δινουν στους λογιστες τους και τελειωνει η υποθεση…απο εκει και επειτα ας δει το υπουργειο πως οι λογιστες στη Σουηδια προσκομιζουν τις αποδειξεις στην Σουηδικη εφορια.
    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΕΖΗΣΕΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ…..ΦΕΡΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 17 Μαΐου 2010, 21:12 | Λευτέρης

    ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ.

    Αποδείξεις για αφορολόγητο; ΓΙΑΤΙ; Για να κάνω ΕΓΩ τη δουλειά του εφοριακού που αποδεδειγμένα χρηματίζεται; Μα και να την κάνω, ΠΑΛΙ θα χρηματιστεί, αν δεν τον πιάσει ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ (που δυστυχώς, και ΑΥΤΟΣ χρηματίζεται, έμμεσα, αν όχι άμεσα).

    ΓΙΑΤΙ να δημιουργήσω ΑΧΡΗΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ υπηρεσίας, αντί όλοι αυτοί που θα ασχολούνταν με τον κυκεώνα χαρτιού να μην ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ σε ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ επιχειρήσεις;

    ΔΕ θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η σαχλαμάρα με τις αποδείξεις είναι ΕΠΙΤΗΔΕΣ δημιουργημένη για να μας απασχολήσει ενώ εντωμεταξύ γίνονται ΣΟΔΟΜΑ και ΓΟΜΟΡΑ στις πλάτες μας.

    ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ να δημιουργήσετε ΠΑΡΑΓΩΓΗ ώστε να ΠΑΨΟΥΜΕ να εξαρτώμαστε από τους ξένους.

    Χώρα χωρίς παραγωγή είναι ΥΠΟΔΟΥΛΗ – περάσαμε 400 χρόνια σκλαβιάς και θέλετε τώρα να επανέρθουμε σ’ αυτά.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

  • 17 Μαΐου 2010, 20:03 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!! ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!!
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΥΚΑΡΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ 520 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΗ 50€ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ…
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΗΥ Κ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ?

    ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ …ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΚΡΙΜΑ ΔΙΑΨΕΥΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

  • 17 Μαΐου 2010, 20:38 | sanatorios

    Πραγματικά χαίρομαι για την πρωτοβουλία , ήταν και δική μου πρόταση όπως και πολλών άλλων κατά την διάρκεια της διαβούλευσης για το φορολογικό.
    Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η χρήση της τεχνολογίας πρέπει να είναι η βάση της αλλαγής ώστε όχι μόνο να σωθεί η χώρα άλλα και να είναι πρότυπο παγκοσμίως. Η κατεύθυνση πρέπει να διπλή, και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τον πολίτη. Γι όλα αυτά πραγματικά η τεχνολογία μπορεί να δώσει την λύση. Αλλά απαιτείται τεχνολογική αναδιάρθρωση ανάλογη συνταγματικής αναθεώρησης.
    Πρακτικά όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του δημοσίου αλλά και όλες οι επιχειρήσεις να είναι συνδεδεμένες διαδικτυακά και ασφαλώς με κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών. Οι εξειδικευμένοι πάνω στα θέματα αυτά ας βρουν τις λύσεις για την καλύτερη εφαρμογή τους. Ο πολίτης θα έχει απλά μια κάρτα , ανάλογη της πιστωτικής που θα περιέχει το αφμ του ίσως και άλλα στοιχεία όπως αμκα , η αριθμό ταυτότητας, σε όλες τις συναλλαγές του θα δίνει την κάρτα του, δεν θα μαζεύει αποδείξεις. Η μισθοδοσία του θα ενημερώνει το αφμ του και πάλι κεντρικά , άλλα και όλες οι λοιπές συνδιαλλαγές του με το κράτος , και στους τρεις βαθμούς αυτού (κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, περιφέρεια) θα ελέγχονται αυτόματα, υπολογιστικά, κεντρικά . Σταδιακά ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να κάνει καν φορολογική δήλωση ,και θα μπορεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά σχεδόν όλα τα δικαιολογητικά για τα οποία τρέχει σε υπηρεσίες .
    Με λίγα λόγια προτείνεται η δημιουργία ενός αυτόματου κράτους με την βοήθεια της τεχνολογίας.
    Για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που πολλοί επικαλούνται συναισθηματικά , καλό είναι να υπάρχουν κέντρα ανάλογα των κεπ, μεταποίησης της υλικής πληροφορίας σε άυλη και ηλεκτρονική . Το αυτόματο κράτος θα είναι και γι αυτούς πάντως πολύ πιο εύχρηστο, για παράδειγμα θα μπορούν να πηγαίνουν στον γιατρό μόνο με την καρτούλα τους , ούτε βιβλιάρια ούτε συνταγολόγια, με την ίδια καρτούλα θα πηγαίνουν και στο φαρμακοποιό, τα φάρμακα και το ιστορικό τους θα είναι καταχωρημένα και αποθηκευμένα κεντρικά.
    Πιο απλά, προτείνεται μια άυλη μορφή προσώπου, που θα αντιστοιχεί σε κάθε ένα φυσικό πρόσωπο ή ΝΠΔΔ κλπ…. Και μια κάρτα που θα δίνει πρόσβαση στο φυσικό πρόσωπο για το άυλο αντίστοιχο του.
    Ή μόνη ένσταση σε όλα αυτά είναι η διαχείριση της πληροφορίας και προστασία των προσωπικών δεδομένων και γι αυτό χρειάζεται μέριμνα και διαβούλευση (να μην έχει πχ πρόσβαση μη αρμόδια υπηρεσία στις εν λόγω πληροφορίες κλπ κλπ )
    Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν όλα αυτά δεδομένου ότι θα αντιμετωπίσουν την αντίδραση της οργανωμένης σε συντεχνιακά συμφέροντα γραφειοκρατίας, μπορεί όμως να αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή με μπόνους για όσους συμμετέχουν πχ 10 % επιστροφή από το κράτος στον πολίτη ή την επιχείηρηση από τον τελικό ισολογισμό των συνδιαλλαγών του.

  • 17 Μαΐου 2010, 19:45 | Νίκος

    Προφανώς αν παραμείνει η παρούσα κατάσταση τότε όλοι θα δηλώσουν 12.000 σε αποδείξεις για να έχουν το αφορολόγητο και θα βασίζονται ότι δεν θα είναι δυνατή η διασταύρωση. Αν τώρα υποβληθούν ηλεκτρονικά θα είναι πολύ εύκολο π.χ. να αθροίσεις τις αποδείξεις που δηλώθηκαν για ένα φούρνο και το εισόδημα που δήλωσε ο φούρναρης και να πράξεις ανάλογα.
    Αυτό που έχει προκύψει και κάνενας δεν το λέει είναι πόσο δύσκολο είναι να μαζέψεις αποδείξεις 12.000. Αυτό που αρχικά φαινόταν εύκολο νομίζω ότι θα το πετυχουν λίγοι.

  • 17 Μαΐου 2010, 18:58 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Το πλέον απλό, εφικτό και υλοποιήσιμο είναι οι αποδείξεις να καταχωρούνται μέσω των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο να μετατραπούν τα νοικοκυριά σε λογιστήρια. Αν είναι δυνατό θα πρέπει να συνδέεται η ταμιακή μηχανή με ανάλογο πρόγραμμα του υπολογιστή, ώστε τα στοιχεία να καταχωρούνται αυτόματα. Επίσης, ο φορολογούμενος να μπορεί, πατώντας τον κωδικό του, να βλέπει το σύνολο του ποσού από αποδείξεις που συγκεντρώνει.

  • 17 Μαΐου 2010, 18:44 | Νούσκας Ιωάννης

    Ίσως σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιοποιηθεί η υποδομή των πιστωτικών καρτών. Έτσι θα δοθεί επιπλέον ώθηση στην χρήση του πλαστικού χρήματος – απουλοποίηση του φυσικού, κάτι που επιθυμούν οι τράπεζες, ενώ οι τελευταίες απλά θα επωμιστούν την επεξεργασία των δεδομένων προκειμένου να στέλνουν στον πολίτη αλλά και στην πολιτεία τα απαραίτητα στοιχεία για τις οικονομικές συναλλαγές. Το κόστος της προαναφερόμενης διαδικασίας υπερκαλύπτεται από τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν οι τράπεζες από την εκτεταμένη χρήση των πιστωτικών καρτών, ενώ συνάμα δεν απαιτείται καμία επένδυση από την πλευρά των επιχειρήσεων και κανέναν κόπο –χαμένες εργατοώρες- από τους πολίτες.

  • 17 Μαΐου 2010, 18:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ Π.

    1. «Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το φορολογούμενο και υποβολή τους.» Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα αυτή η δυνατότητα, έστω παράλληλα με τις άλλες. Τα συστήματα αυτά είναι πολύπλοκα και θα κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα και για τους φορολογούμενους και για τις επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μη παροχής αποδείξεων από πολλές επιχειρλήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Απλώς διαχειρίζονται τις αποδείξεις που «κόβονται». Άσε που με το γραμμωτό κώδικα υπάρχει μια -δικαιολογημενη- προκατάληψη από πολλούς!

  • 17 Μαΐου 2010, 17:41 | Πολίτης

    Όποια απόφαση ληφθεί να ισχύσει από το 2011. Το 2010 να ισχύσει είτε η αποστολή των αποδείξεων είτε η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων τους.

  • 17 Μαΐου 2010, 16:13 | Ηλίας Ζαρκάδας

    Διαβάζοντας τις σκέψεις όλων, θα ήθελα να προσθέσω και την δική μου.

    Πιστεύω ότι η διαβούλευση αυτή είναι άκυρη ως προς το χρόνο εφαρμογής της καθώς προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στους τελικούς καταναλωτές, ενώ πίσω δεν υπάρχει η απαραίτητη μηχανογράφηση στις εφορίες.

    Θα δώσω ένα παράδειγμα από την τελευταία εφαρμογή της αλλαγής του ΦΠΑ, όπου διαπίστωσα ότι οι χρήστες των ταμειακών, έχοντας αρκετά χρόνια την ταμειακή στην χρήση τους, αγνοούσαν βασικές λειτουργίες και επαναλάμβαναν τα ίδια λάθη, καθαρά από άρνηση εκμάθησης. Η γνωστή φράση «δεν μπορώ να πατάω ένα κουμπί μόνο?»

    Τραγικό μεν, αλλά είναι η πραγματικότητα των πολιτών. Ελλειψη παιδείας.

    Συνεπώς, οποιοδήποτε σύστημα και να εφαρμοστεί θα χρειαστεί χρόνο ωρίμανσης μιας πενταετίας το λιγότερο για να μπορέσει να αποδώσει μερικώς. Για πλήρη εφαρμογή, με τα σημερινά δεδομένα δεν το συζητώ καν.

    Θεωρώ λοιπόν ότι το όλο project της φοροδιαφυγής θα πρέπει να σχεδιαστεί εκ βάθρων στο σύνολο του, να στηθεί τμηματικά και σε βάθος δεκαετίας.

    Μερικές προτεραιότητες που θα έθετα προσωπικά.

    – Βελτίωση τις υπάρχουσας μηχανογράφησης των εφοριών. Επανέλεγχος των πληροφοριών που δέχονται και διασταυρωσή τους.
    Δίνω ως προσωπικό παράδειγμα την εμφάνιση του ονοματός μου στην δήλωση, ως Ηλίας Ζαρκάδας και στα τέλη κυκλοφορίας όπου φαινόμουν ως Ησαίας Ζαρκάδας. Αυτά και άλλα στοιχεία βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν επικοινωνούν τα τμήματα της εφορίας μεταξύ τους ή ότι δεν υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων.

    – Εκπαίδευση των υπαλλήλων και έλεγχος αποδόσεως. Λυπάμαι που το λέω, αλλά παίρνω επίδομα Η/Υ και δεν γνωρίζω την χρήση του Η/Υ είναι δύο πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους.

    – Σύνδεση ΟΑΕΔ και Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι εργαζόμενοι γράφονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΔ από την αρχή της εργασιακής τους ζωής και ενημερώνονται ανάλογα και τα ταμεία.

    Κλείνοντας, έχουμε ένα μεγάλο όγκο βάσεως δεδομένων οι οποίες πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους και να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους. Από αυτή την συνένωση θα προκύψει η απλοποίηση τους και η μετέπειτα ανάπτυξη τους.

    Λανθασμένες λύσεις, παράδειγμα των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) το μόνο που προσφέρουν είναι αύξηση του κόστους και περισσότερη πολυπλοκότητα σε χρήστες οι οποίοι είναι ήδη κάτω του μέσου όρου γνώσεων.

    Η Σοφία του Ελληνικού Λαού, λέει ότι πρώτα κοιτάμε να φτιάξουμε το σπίτι μας και μετά κοιτάμε το σπίτι των γειτόνων. Η τακτοποίηση των οργανισμών του Κράτους θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και χρήμα για να πραγματοποιηθεί, αλλά θα είναι το εργαλείο που θα δώσει τις φρέσκιες ιδεές και θα ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες, καταναλωτές και λοιποί άλλοι φορείς.

    Ευθεία, συντομοτέρα πάσης άλλης οδού. Ευχομαι να συνέβαλα με την εμπειρία μου και χαίρομαι που ακούγονται οι απόψεις όλων σε μία ανοιχτή διαβούλευση.

    Ηλίας Ζαρκάδας (όχι Ησαίας)

    Μηχανικός Η/Υ – Δικτύων
    BNTECH AE

    Υ.Γ. Αυτή την φορά, ας γίνουμε υπόδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες και όχι απλώς ένα παράδειγμα. Εχουμε τις γνώσεις, έχουμε την θέληση, μάθαμε από τα λάθη μας. Ας βάλουμε τον πύχη ψηλά. Μπορούμε να τον περάσουμε.

  • 17 Μαΐου 2010, 16:50 | ΟΙΝΟΦΑΡΙΣ

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα κρυφά και αγνώστου εμβέλειας όπλα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας είναι η παραοικονομία της.
    Όσο πιο πολύ γίνεται φανερή η παραοικονομία, όσο πιο πολύ αποκαλύπτεται το εισόδημα που φοροδιαφεύγει, τόσο πιο γρήγορα και με μικρότερες θυσίες για τους αδύναμους θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.
    Όπως φάνηκε από τα στοιχεία του ΦΠΑ Απριλίου το κίνημα των αποδείξεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ΄αυτήν την προσπάθεια.
    Ζητούμενο όμως είναι αν θα συνεχίσει από εδώ και πέρα να υπάρχει ο ίδιος ζήλος για τη συλλογή αποδείξεων.
    Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά η εντύπωση που έχω σχηματίσει από τον περίγυρό μου είναι ότι πολλοί έχουν ήδη προσεγγίσει το αφορολόγητο όριο και είναι πιθανό να ατονήσει το ενδιαφέρον τους για συλλογή αποδείξεων. Στους καιρούς της φτώχειας αποκτά πιθανόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον το παζάρι για μη έκδοση αποδείξεων.
    Μήπως πρέπει το Υπουργείο να σκεφτεί ένα εφεδρικό κίνητρο για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον; Ας παρακολουθήσει την εξέλιξη του ΦΠΑ τους επόμενους μήνες και ας υπάρχει κατά νου κι ένα εφεδρικό κίνητρο.

    Όσον αφορά τον τρόπο υποβολής των αποδείξεων στις ΔΟΥ πιστεύω ότι θα ήταν τραγικό λάθος να δημιουργηθούν τόσο πολύπλοκες και κοστοβόρες διαδικασίες για να υποβάλει ο φορολογούμενος τις αποδείξεις.
    Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια απλή κορδέλλα αριθμομηχανής, έτσι για να απλουστεύεται ο έλεγχος.
    Ειναι μεγάλο λάθος να βάλουμε ένα τεράστιο αριθμό φορολογουμένων που δεν έχουν τις γνώσεις ούτε καν να καταγράψουν τις αποδείξεις, να υποβληθούν σε πολύπλοκες διαδικασίες και έξοδα για να τις στείλουν στη ΔΟΥ τους.

    Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ρίξει το Υπουργείο το βάρος του στην ανάπτυξη συστημάτων για στατιστική παρακολούθηση της φορολογικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, παρά να χάσει το χρόνο του για να αναπτύξει μια πολύπλοκη και κοστοβόρα διαδικασία που μόνο γκρίνια θα φέρει από τους πολίτες.

    Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου τα έχετε. Αναλύστε τη συμπεριφορά κάθε επιχείρησης από εδώ και πέρα και θα διαπιστώσετε ότι απλά και μόνο ένα τηλεφώνημα του Εφόρου σε μια επιχείρηση που παρουσιάζει αποκλίνουσα συμπεριφορά θα έχει τέτοιο αποτέλεσμα που δεν χρειάζεται ούτε καν επίσκεψη.

    Δεν έχετε αναπτύξει ακόμα μια εφαρμογή για την ηλεκρονική υποβολή των δηλώσεων παρακρατουμένων φόρων (ΦΜΥ, φόρου ελεύθερων επαγγελματιών, κλπ) που θα ανακουφίσει τους φορολογούμενους και τους υπαλλήλους των ΔΟΥ, αλλά και θα σας δώσει τη δυνατότητα εξαγωγής γρήγορων και χρήσιμων στατιστικών στοιχείων.

  • Σχετικά π.χ. με το παραπάνω κουπόνι θα μπορούσε να συνδιαστεί ο κωδικός του με λοταρία, να έχει απόκομμα για εργοδότη και για εργαζόμενο με χωριστούς κωδικούς πάνω τους (σα λαχείο) και να κληρώνονται τακτικά χρηματικά ποσά ή δώρα χορηγών (για έμμεση διαφήμιση τους) εταιρειών. Καλό κίνητρο για χωρικούς και αλλοδαπούς και μη εργάτες, καθαρίστριες κλπ., δε νομίζεις;

  • Μ.Γ.: Γειά σου πατριώτη! (η μητέρα μου είναι από το Πετροχώρι στον Ψηλορείτη :-). Σχετικά με την ευκαιριακή εργασία ήδη προωθήθηκε μέτρο που ισχύει στην Γαλλία, όπου αγοράζει ο λαμβάνων υπηρεσίες κουπόνι(α) από την τράπεζα (ή π.χ. από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο / Ταχυδρομείο που είναι προσβάσιμο στα ορεινά χωριά λέω εγώ) που το δίνει σε αυτόν που παρείχε την εργασία αντί χρημάτων. Αυτός το εξαργυρώνει στη συνέχεια και παρακρατείται κάποιο ποσό για την ασφάλιση του. Σε συνδιασμό με νομιμοποίηση αρκετών κατηγοριών αλλοδαπών εργατών και ασφάλιση τους σε ΟΓΑ/ΙΚΑ/κλπ. αυτό είναι ελπιδοφόρο, αρκεί να προωθηθεί ενεργά από την κυβέρνηση

  • καλύτερη ονομασία θα ήταν μάλλον «Εθνική Κάρτα Καταναλωτή» (ΕΚΚ;) και όχι «Κρατική Κάρτα Καταναλωτή» (ΚΚΚ/Κ3)

  • >να ΜΗΝ μπορεί να εισάγει κάποιος αποδείξεις για
    >ΑΦΜ καταστήματος το οποίο κάνει αυτόματη
    >καταγραφή των αποδείξεων, ώστε να
    >αποφευχθούν οι διπλοεγγραφές

    προφανώς δεν γίνεται τόσο απλά, αφού δεν χρησιμοποιούν όλοι οι πελάτες αυτές τις κάρτες (πολλοί είναι περιστασιακοί, βιαστικοί ή δεν θέλουν να έχει η επιχείρηση τα στοιχεία τους [δεν την εμπιστεύονται])

    παρεμπιπτόντως η ιδέα για μια κρατική κάρτα καταναλωτή είναι ενδιαφέρουσα, αρκεί να μπορεί να δίνει ΑΛΛΟ μοναδικό id του κατόχου της κάρτας σε κάθε επιχείρηση (συνδιάζοντας με μοναδικό ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ τρόπο με το id [όχι ΑΦΜ, αφού κάθε υποκατάστημα ίσως έχει άλλο] της επιχείρησης/ομίλου [με πρόβλεψη να μην μπορεί να δωθεί άκυρο id επιχείρησης όπως 0 για «σπάσιμο» του αλγορίθμου] με τα στοιχεία του κατόχου μέσα στην κάρτα).

    Αυτό για να μην πουλάνε τα δεδομένα καταναλωτικής συμπεριφοράς του κατόχου οι επιχειρήσεις, αφού θα μπορούν μόνο να κάνουν tracking τον πελάτη στη δικιά τους επιχείρηση

    μάλιστα το σύστημα αυτό προστατεύει την ανωνυμία των πελατών – δεν θα χρειαστεί ο πελάτης να δώσει τα στοιχεία του καθόλου στην επιχείρηση, αλλά θα μπορεί να κρατάει πόντους η επιχείρηση και να του δίνει πίσω ανάλογα χρήματα ή προσφορές, αφού θα αρκεί η κρατική κάρτα καταναλωτή για το tracking της αγοραστικής συμπεριφοράς του ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ/ΟΜΙΛΟ μόνο (βλέπε παραπάνω)

  • 17 Μαΐου 2010, 15:50 | Δημήτριος Φελάς

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Από τη μία συζητάτε για κατάργηση του ΚΒΣ κι από την άλλη καταναλώνονται πόροι (χρόνος υποδομές κλπ) για ψιλολο’ί’δια ;;;; Ο πολίτης ούτε ελεγκτής είναι ούτε ρουφιάνος και εν πάσει περιπτώσει γιατί να τρώγεται με τον κάθε ένα που έχει ανάγκη (γιατρό – δικηγόρο κλπ) . Το πιό λογικό είναι να αναγνωρίζονται οι ανάγκες διαβίωσης, νοίκι/δάνειο ,κοινόχρηστα νερό, ρεύμα, επικοινωνίες, κοινόχρηστα, σούπερ μάρκετ, συγκοινωνίες. Πρόκειται ουσιαστικά για ονομαστικές δαπάνες (πλην του σουπερ-μάρκετ που μπορούν να υποχρεωθούν να βγάζουν ονομαστικές αποδείξεις) που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των βασικών εξόδων διαβίωσης του μέσου έλληνα. Από εκεί και μετά ο καθένας έχει την πολυτέλεια να κάνει ότι έξοδα θέλει εφόσον μπορεί….Το μόνο πραγματικό πρόβλημα είναι τα ιατρικά / φαρμακευτικά όπου από τη μία είναι θέμα ζωής και θανάτου ενώ από την άλλη είναι ο χόρος όπου γίνονται οι μεγαλύτερες κομπίνες….ΑΥΤΟ να δω ποιος θα το λύσει….
    Πρέπει λοιπόν να ελέγχονται ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ από όργανα του κράτους κι όχι από εντεταλμένους πολίτες ρουφιάνους και δειγματοληπτικά κάποιοι πολίτες…Οι τιμωρίες όμως ΠΡΕΠΕΙ να είναι εξοντωτικές αλλιώς δεν έχουν νόημα….

  • 17 Μαΐου 2010, 15:54 | M.Γ.

    Κατ’ αρχάς τα συγχαρητήριά μου για τον θεσμό της Δημόσιας Διαβούλευσης! Σίγουρα θα αποδώσει τα καλύτερα στη χώρα μας αφού δίνει την ευκαιρία να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

    Για το παρόν θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων: Προσωπικά είμαι υπέρ. Διάβασα και τα ανωτέρω σχόλια, ιδίως κάποιων ειδικών, που με προβλημάτισαν.

    Αυτό που θα ήθελα να καταθέσω είναι η εμπειρία μου από ένα ορεινό χωριό τής Κρήτης: Οι κάτοικοί του ηλικιωμένοι, τα παιδιά τους μακριά.
    Η «αγορά» στο χωριό μου λειτουργεί με τον παραδοσιακό -γραφικό- τρόπο τού πραματευτή! Ερχονται επαγγελματίες διάφοροι (μανάβηδες, ψαράδες, μικροέμποροι, τελευταίως και …κινέζοι) και πουλούν την πραμάτεια τους. Αποδείξεις???? Εδώ γελάμε:-)
    Ηλεκτρονικές αποδείξεις? Εδώ σκάμε στα γέλια…

    Επίσης σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών: Οχι απλώς πληρώνουνε αλλά παρακαλάνε κιόλας κάποιον (συνήθως αλλοδαπό) για να τους βοηθήσει στα χωράφιά τους. Ούτε για αστείο δεν συζητάμε την περίπτωση να δίδουν αποδείξεις για τα χρήματα που έλαβαν, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για κανά γιο χωριανού, του οποίου κάνουνε και το τραπέζι λόγω ευγνωμοσύνης (παρό,τι τον πλήρωσαν αδρά).

    Αυτά ήθελα να πω γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και Ελληνες δεν είναι μόνο οι τεχνολογικώς καταρτισμένοι «χωραϊτες» αλλά και χιλιάδες «χωριάτες» αμόρφωτοι (υπό τεχνολογικής σκοπιάς).
    Σ’ όλους αυτούς, λοιπόν, αναρωτιέμαι πώς θα τους εξηγήσετε το παραπάνω κείμενο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και στο μέλλον, την εφαρμογή του???
    [όταν ακόμα δεν ξέρουν καν τί είναι ανακύκλωση…]

    Σας ευχαριστώ πολύ, σε περίπτωση που δημοσιεύσετε το το σχόλιό μου. Θέλουμε να πάει μπροστά η χώρα μας κι ό,τι μπορούμε θα κάνουμε ο καθένας για να βοηθήσουμε (ακόμα και …σεμινάρια επιμόρφωσης γονέων και συγγενών για το νέο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων:-)

  • 17 Μαΐου 2010, 14:33 | Ηλίας Σαράφης

    Από την εμπειρία μου στο χώρο της πληροφορικής και ως πελάτης-καταναλωτής θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια:

    1. Πάρα πολλοί καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι με τις κάρτες των supermarkets που χρεώνουν πόντους
    2. Πολλά πρατήρια καυσίμων διαθέτουν επίσης κάρτες για χρέωση πόντων
    3. Τέλος, πολλά καταστήματα (κυρίως αλυσίδες) διαθέτουν κάρτες μέλους για συλλογή πόντων

    ΑΡΑ:

    1. Η κάρτα καταναλωτή (μία για κάθε ΑΦΜ) είναι μία ώριμη ιδέα
    2. Μπορεί μία οικογένεια να έχει 3 και 4 κάρτες (π.χ. για τα παιδιά) χωρίς πρόβλημα.
    3. Οι κάρτες αυτές καλό είναι εκτός από barcode να είναι και μαγνητικές
    4. Είναι σχετικά απλό να αναπτυχθεί ένα interface μεταξύ των συστημάτων όλων αυτών των εταιρειών με κάρτες πόντων και του ΤΑΧΙS
    5. Να γίνει υποχρεωτική η on-line συνδεση και η αυτόματη on-line καταγραφή των αποδείξεων σε όλες τις εταιρείες που παρέχουν κάρτες πόντων
    6. Το κόστος σύνδεσης με το ΤΑΧΙS για αυτές τις εταιρείες είναι μικρό
    7. Μόνο με το ΑΦΜ μας θα μπορούμε να συλλέγουμε πόντους (!) και να καταργηθούν και οι κάρτες πόντων (να αντικατασταθούν από μία εννιαία!)

    Τώρα για τις stand-alone (off-line) ταμειακές: αρκεί απλά η καταγραφή ενός ακόμα πεδίου (το ΑΦΜ του πελάτη) στη μνήμη της ταμειακής και η ενημέρωση των αποδείξεων με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Η καταγραφή μπορεί να γίνεται είτε χειροκίνητα (με πληκτρολόγηση) είτε μέσω της κάρτας καταναλωτή και του barcode που διαβάζει τα προϊόντα.

    Τέλος, είναι προφανές οτι θα πρέπει να υπάρχει και μία διαδικτυακή εφαρμογή παρακολούθησης και καταγραφής των αποδείξεων για κάθε φορολογούμενο. Απλά να ΜΗΝ μπορεί να εισάγει κάποιος αποδείξεις για ΑΦΜ καταστήματος το οποίο κάνει αυτόματη καταγραφή των αποδείξεων, ώστε να αποφευχθούν οι διπλοεγγραφές.

    Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής θα μπορούν οι καταναλωτές να ελέγχουν και τις επιχειρήσεις που ΔΕΝ υπέβαλλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ (άρα ΔΕΝ καταχώρησαν τις αποδείξεις) και να τις καταγγέλουν!

  • προφανώς αν γίνει standardized το XML format και ανακοινωθεί, μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα μετατροπείς από διάφορα Excel (αρκεί να περιέχουν τις ίδιες ή περισσότερες πληρφορίες ανά εγγραφή αυτά)

  • Μια παρατήρηση: σε web-based συστήματα (π.χ. συστήματα link tracking όπως το bit.ly) υπάρχει δυνατότητα να κάνεις claim αργότερα εγγραφές που είχες κάνει χωρίς πιστοποίηση (ανώνυμα). Λογικά είναι να γίνεται αυτό και με τις αποδείξεις, δηλαδή αν όταν εκδόθηκαν δεν περιέχονταν στοιχεία που να προσδιορίζουν για ποιόν εκδόθηκαν, να μπορεί με τα αποκόμματα κάποιος να τις συσχετίσει με την φορολογική του οντότητα αργότερα. Άρα καλώς φαίνεται να έχει τέτοια πρόβλεψη το προτεινόμενο σύστημα

  • 17 Μαΐου 2010, 14:07 | Σπύρος

    Νομίζω ότι η χρήση εφαρμογών για την καταχώρηση των αποδείξεων είναι αυτό από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός.

    Προφανώς, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των χρηστών. Όμως για το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την άνεση να χρησιμοποιήσουν μία τέτοια εφαρμογή (που είναι αρκετά απλή) σίγουρα θα ήταν μία πολύ καλή λύση.

    Είναι δε απόλυτα σίγουρο ότι όλες οι Ελληνικές τράπεζες θα προσέφεραν αντίστοιχες εφαρμογές μέσα από τις e-Banking λύσεις τους.

    Για την πρόταση του γραμμωτού κωδικού φορολογουμένου, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως πριν ακόμη αξιολογηθεί θα πρέπει να θεωρηθεί ως λύση που η εφαρμογή της είναι προβληματική. Αυτό διότι ο τρόπος λειτουργίας της είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις μια και θα προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων.

    Η λύση του γραμμωτού κωδικού δύο διαστάσεων εκτιμώ ότι επί του παρόντος θα έχει πάρα πολύ μικρά επίπεδα αποτελεσματικότητας και μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό φορολογουμένων θα την χρησιμοποιήσει.

    Τέλος η αποστολή των στοιχείων κατευθείαν από τις ταμειακές θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε υπουργείο να έχει άμεση και πλήρη εικόνα της επιχείρησης, χωρίς όμως να συνδυαστεί υποχρεωτικά με την ύπαρξη γραμμωτού κωδικού φορολογουμένου, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ενδεχομένως θα μπορούσε προαιρετικά να χρησιμοποιηθεί ο Α.Φ.Μ.

  • Εφόσον σκοπός της εγκαταστάσεως εφαρμογής ( συστήματος ) αυτομάτου ηλεκτρονικής καταγραφής αποδείξεων είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών του Υπουργείου προτείνω τα ακόλουθα :

    A) Η εφαρμογή να συνεπάγεται συγκριτικά απειροελάχιστο κόστος για το Κράτος και μηδενικό κόστος σε χρόνο και χρήμα για τον πολίτη.

    Β) Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του φορολογουμένου να γίνεται μόνο απο την επιχείρηση χρησιμοποιώντας οιονδήποτε μέσο συμβατό με τη διαδυκτιακή η επικοινωνιακή τεχνολογία. Ο πολίτης δεν χρειάζεται να υποβάλει τα στοιχεια των αποδείξεων. ( ενότητα Δ κατωτέρω)
    Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται τα εξής:

    1) Αποφεύγονται λάθη , εθελούσια η μη, εισαγωγής στοιχείων εκ μέρους των πολιτών η απο πιθανούς συνεργάτες εντός του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
    2) Αποφεύγεται η ταλαιπωρία των φορολογουμένων που δεν εχουν πρόσβαση σε τελευταίου τύπου τεχνολογία
    3) Διατηρήται η ευεληξία της εφαρμογής να καταγράφει στοιχεία συναλλαγών που γίνονται απο μή μονοίμους κατοίκους της χώρας.( επισκέπτες, τουρίστες κ.τ.λ.).
    4) Οι αποδείξεις δεν χρειάζεται να φέρουν γραμμωτό κώδικα αφου δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά απο τον πολίτη.

    Γ) Η εφαρμογή αναγνωρίζει τη προέλευση των στοιχείων και πραγματοποιεί την καταγραφή τους στη μερίδα της επιχείρησης και τη μερίδα του φορολογουμένου.
    Εναλλακτικά η εφαρμογή παρεχει τα στοιχεία στο ΤΑΧisNET για πρόσθετη διαδικασία .

    Δ) Η εφαρμογή ,η το TAXisNET, να επιτρέπει ,με ειδικό κωδικό, την πρόσβαση του πολιτη στην προσωπική ή οικογενειακή μερίδα ,για παρατήρηση μόνο, αλλά εαν διαφωνεί με τα στοιχεία κάποιας αποδείξεως να του παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλει τη δέουσα ένσταση στη Φορολογική Αρχή. Επίσης παρέχεται στην επιχείρηση η πρόσβαση , για παρατήρηση μονο,στη δική της μερίδα.

    Ε) Ο κωδικός του πολίτη δεν χρειάζεται να είναι “γραμμωτός” καθότι κάτι τέτοιο όχι μονο θα αυξήσει το κόστος της διαδικασίας αλλά διότι δεν χρειάζεται τέτοιο επίπεδο ασφάλειας. Ο μόνος που επωφελήται απο τη χρήση του κωδικού αυτού είναι ο ίδιος ο φορολογούμενος και ουδείς άλλος.Εξάλλου εαν ο πολίτης χάσει τον γραμμωτό κωδικό και δεν διαθέτει τελευταίου τύπου κινητό πως θα κάνει τις αγορές του;

    Ζ) Η εφαρμογή πρεπει να βρίσκεται υπο τόν πλήρη ελεγχο της Φορολογικής Αρχής,να διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και συναλλαγων και να είναι συμπληρωματική στα ήδη υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα. Ουδείς ,συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Φορολογικής Αρχής δεν εχει τη δυνατότητα να μεταποιήσει οιονδήποτε στοιχείο της μερίδος του πολίτη η της επιχειρήσης , εκτός εαν υπάρχει εξαιρετικός λόγος οπότε τοσο η ΓΓΠΣ όσο και η ΑΠΔΠΧ παρέχουν την αναγκαία εξουσιοδότηση.

    Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να προσθέσω τα σχόλια μου και κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία σ’αυτή τη προσπάθεια και να σας πληροφορήσω οτι υπάρχει ήδη εφαρμογή που πληρεί τις ανωτερω προδιαγραφές και αρκετά περισσότερες. Ονομάζεται ΤΑΧWORX και είναι δημιουργία της εταιρείας TIMEWORX (PTY)LTD Νοτιου Αφρικής (www.timeworx.co.za)

  • Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με το πασάρισμα αποδείξεων σε άλλους, αρκεί να μην χρησιμοποιούνται 2 και 3 φορές όπως ακούγεται ότι γίνεται τώρα (με ευθύνη εφοριακών) οι ίδιες αποδείξεις.

    Η κάρτα θεωρητικά θα ήταν το ιδανικό πιστοποιητικό για τον πελάτη (με υποδομή δημοσίου-ιδιωτικού κλειδιού) αλλά 1) τι γίνεται με πειραγμένες ή ψεύτικες μηχανές που τάχα χρησιμοποιούν την κάρτα σου αλλά δεν το κάνουν; (χρησιμοποιούν άλλη [με παράκαμψη του reader] ή καμία αν είναι ψεύτικες) και 2) τι γίνεται με τις πολυμελείς οικογένειες; Τα παιδιά θα έχουν και αυτά κάρτα για τα ψώνια τους σε κυλικεία, περίπτερα κλπ.; Θα έπαιρνε κάποιος από μια κάρτα για κάθε μέλος της οικογένειας και από ποιά ηλικία και πάνω;

  • 17 Μαΐου 2010, 13:54 | Π.Κ

    ΕΓΩ ΑΠΟ 1/1/2010 ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΝΑ EXCEL ΟΠΟΥ ΠΕΡΝΑΩ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ,ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΚΑΙ ΤΟ EXCEL ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΑΝ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • 17 Μαΐου 2010, 12:25 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από 12.000€ στο μισό (πίσω από το παραπλανητικό παραπέτασμα των αποδείξεων), έχω να επισημάνω τα ακόλουθα:

    1. Το σύστημα που προβλέπει η ΓΓΠΣ επιβαρύνει τον φορολογούμενο με μια δουλειά που πρακτικά δεν έχει χρόνο να την κάνει (εφ’όσον είναι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας) ή η σχέση κόστους/οφέλους είναι σαφώς αρνητική (για να γλιτώσει 600€ φόρο πρέπει να λιώσει μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή).
    2. Το απλούστερο είναι να δέχεται η ΓΓΠΣ την υποβολή ενός αρχείου excell με τέσσερις στήλες όπου θα καταγράφονται το ΑΦΜ της επιχείρησης που εξέδωσε την απόδειξη, η ημερομηνία, το ποσόν και ο αριθμός της απόδειξης. Ούτως ή άλλως, περισσότερα στοιχεία δεν χρειάζονται.
    3. Δυστυχώς, η ΓΓΠΣ δεν έχει αντίληψη ποιότητος, ήτοι προσανατολισμό στον Πολίτη. Το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα κάνει την ζωή όλων δυσχερέστερη. Επισημαίνω, ότι με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% καθίσταται πλέον συμφέρουσα για τον φορολογούμενο η προμήθεια αγαθών-υπηρεσιών με έκπτωση 20-25% χωρίς απόδειξη που συνεπάγεται καταβολή φόρου 10% αντί 23% και απαλλαγή από τον πονοκέφαλο υποβολής αποδείξεων.

    Ας λάβουν υπ’όψη τους τις ανωτέρω παρατηρήσεις τα σαΐνια του ΥπΟικ και ο νεκροθάφτης της Ελληνικής Οικονομίας κι ας αναλογιστούν ότι είναι προτιμώτερο να αναλώσουν τις δυνάμεις τους σε διασταυρώσεις στοιχείων και ελέγχους παρά στην ανάπτυξη λογισμικού που ελάχιστα θα αποφέρει.

    Είναι εντιμώτερο ο νεκροθάφτης της Ελληνικής Οικονομίας να υιοθετήσει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με μείωση των έμμεσων και αύξηση των άμεσων φόρων στα υψηλά κλιμάκια, παρά να κρύβεται και να εξαπατά τους πολίτες με τον τρόπο που το πράττει ώστε να μείνουν στο φορολογικό απυρόβλητο τα υψηλά εισοδήματα, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί.

    Οσο για την φοροδιαφυγή: με το ΦΠΑ στο 15% και την μίζα στο 0%, ο πολίτης θα πληρώνει ευχαρίστως γνωρίζοντας ότι τα γνωστά πιράνχας που παρεπιδημούν ως οικονομικά και πολιτικά παράσιτα δεν πρόκειται να φάνε μπουκιά κι ότι η είσπραξη θα του επιστραφεί σε ποιοτικές παροχές υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.α.

  • 17 Μαΐου 2010, 08:50 | ΛΓ

    Νομίζω έχουμε αποδεχτεί πλέον οι Έλληνες ότι η φορολογική μας συνείδηση δεν είναι στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε να είναι.

    Στο ακραίο – κατά την άποψή μου – σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα στην χώρα μας ως προς το θέμα αυτό (έλλειψη φορολογικής συνείδησης) κατανοώ την προσωρινή (3-5 χρόνια; 10 χρόνια;) χρήση ενός μη λειτουργικού και γραφειοκρατικού μέτρου όπως η συλλογή αποδείξεων με αποκλειστικό στόχο διπλό: την άμεση ανάταξη των εσόδων από τον ΦΠΑ (που την έχει τόση ανάγκη ο προϋπολογισμός) και την ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης. Πιστεύω απόλυτα όμως πως ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε στο μέλλον (3-5 χρόνια; 10 χρόνια;), και εφόσον έχουμε παράλληλα εργασθεί συστηματικά για την ανάπτυξη ικανότατων μηχανισμών ελέγχου και υψηλής φορολογικής συνείδησης, να καταργηθεί.

    Τώρα, ως προς το τεχνικό κομμάτι και πάντα έχοντας υπόψιν τα προαναφερθέντα. Οι προδιαγραφές είναι ότι απλούστερο, ρεαλιστικότερο και άρτιο τεχνικά έχω δει ποτέ να παράγεται από τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό. Αν κατάλαβα καλά, αυτές τις προδιαγραφές τις έχει βγάλει η ίδια η ΓΓΠΣ όχι κάποια εταιρία. Είναι προφανές για μένα ότι για πρώτη φορά βλέπω τμήμα του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού να ξέρει τι λέει και τι θέλει! Προφανώς έχει παίξει κάποιο ρόλο η εξαιρετική επιλογή του Γενικού Γραμματέα. Συγχαρητήρια λοιπόν. Ως πρόταση, θα έλεγα απλά να περιοριστούν όσο γίνεται χωρίς να χάνεται λειτουργικότητα οι διαφορετικοί τρόποι υποβολής των αποδείξεων ώστε να μην μπερδεύεται ο πολίτης.

  • 17 Μαΐου 2010, 08:50 | Grigoris

    1)Kapoies apodeikseis tha prepei na tis kratame oi polites giati se polles periptoseis einai kai h egkyhsh gia to proion pou agorasame
    2)den einai dynaton na perasoume tis apodeikseis mias oloklhrhs xronias mia-mia hlektronika. akomi kai na kanoume tin prosthesh tou posou tha einai kati pou polloi den tha to kanoun (h toulaxiston de tha to kanoun sosta)

    proteino
    1) na mporei na dothei apo ta kep mia (h perissoteres ama yparxei oikogeneia/epixhrisi) magnitikh karta h opoia tha syndeetai me to AFM mas (h to AFM ths epixhrishs), h karta ayth na mporei na mpenei stis tamiakes mhxanes (texnologika ayto einai poly eykolo) kai oi apodeikseis mas na kataxorountai aytomata se mia bash dedomenon. se periptosh pou kapoios (px touristas) den exei karta, tote to kathe magazi na exei mia karta gia tetoies xrhseis
    2) na mhn mporei na ginei kamia synalagh me tin tamiakh mhxanh an den eisaxthei prota ayth h karta
    3) H kathe epixhrish na einai ypoxreomenh na steilei hlektronika to arxeio me ta stoixeia ton apodeikseon.
    4) o kathe forologoumenos na exei prosbash (me to AFM tou kai enan kodiko) sth bash dedomenon gia na mporei na elegxei oti pragmatika exoun perastei oles tou oi agores.
    5) na einai ypoxromenoi oloi osoi prosferoun proionta/yphresies na exoun ena tetoio mixanima gia na mpainei h karta (akomi kai as mhn exoun os tora tamiakh mhxanh kai xrisimopoioun mplokakia). Fysika to sosto tha htan ayto to mhxanima na dynetai dorean apo tin eforia.

    me ayton to tropo
    1)dieykolinetai h hlektronikh ypobolh ton apodeikseon xoris na apaiteite apo tous polites tipota parapano apo to na pane sta kep kai na paroun mia karta pou tha tin syndesoun me to AFM tous kai tha tin exoun panta sto portofoli tous (kai se periptosh apoleias tha mporoun na pane kai na paroun allh/alles xoris kopo giati h kathe karta tha syndeetai aytomata me ena AFM)
    2)mazeyontai oles oi apodeikseis (akomi kai oi pio mikres)
    3) einai eykolo na entopistei kapoios o opoios dhlonei 1000 euro to xrono kai xalaei sto supermarket 1000 euro tin bdomada (dioti xoris tin karta tou de tha mporei na psonisei)
    4) oi polites tha mporoume na exoume amesa kai xoris kopo mia genikh eikona ton eksodon mas kai esti na ginetai kalyterh diaxhrisi
    5) den tha einai dynath h polisi/xarisma/antalagh apodeikseon (px an fetos kapoios pantrevetai kai ftiaxnei to spiti tou, tha ksodepsei polla perissotera apo ayta pou bgazei kai etsi mporei na xarisei ena megalo meros ton apodeikseon se opoion to xreiazetai)
    6) Tha mporei kapoios na parei apodeiksh apo kathe tou synalagh (giatro, dikigoro, eleythero apagkelmatia, yphresies me mplokaki)
    7) tha stamatisoun epitelous kapoia kakos keimena me tis xartines apodeikseis (px se cafe dinoun 2 fores tin idia apodeiksh, oi apodeikseis sbinoun h den fainontai kala, skoupidia apo petamenes mikroapodeikseis pantou)

  • Για να έχει αποτέλεσμα η συλλογή των αποδείξεων θα πρέπει η διαδικασία να μην επιβαρύνει καθόλου ούτε τον πελάτη ούτε την επιχείριση. Μόνη διέξοδος είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας.
    Αυτή τη στιγμή λίγο έως πολύ οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν μια σύνδεση στο internet. Το κόστος για να αποκτήσουν όσες δεν έχουν δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο. Από την άλλη ήδη οι περισσότερες ταμειακές μηχανές λειτουργούν με ηλεκτρονικό τρόπο.
    Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν ταμειακές μηχανές που θα είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο internet και κάθε φορά που θα κόβουν μια απόδειξη θα την στέλνουν εκείνη τη στιγμή μέσω internet στην εφορία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πελάτης είναι να δώσει το ΑΦΜ του ώστε η απόδειξη να συνδεθεί μαζί του. Εφ’ όσον στην απόδειξη υπάρχει το ΑΦΜ της επιχείρισης και το ΑΦΜ του πελάτη μπορούμε να βρούμε ότι θέλουμε.

    Σαφώς τίθεται ένα ζήτημα κόστους για τις επιχειρήσεις που μπορεί όμως να επιδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Επειδή η εμπειρία μου σε τέτοια θέματα είναι μεγάλη η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδιού χρειάζεται το πολύ ένα ημερολογιακό έτος για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Φυσικά μπορεί να επεκταθεί και στα τιμολόγια και δοθεί η δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο ή επιχείριση να βλέπει ποια τιμολόγια ή αποδείξεις υπάρχουν online. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε σταδιακά να καταργήσουμε και την φυσική απόδειξη κάτι που έχει και πράσινη διάσταση εκτός από την οικονομία σε χαρτί, μελάνη, συντήρηση μηχανημάτων κτλ.

    Μεγάλο πρόβλημα είναι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός που μαστίζει σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και ειδικά τις δημόσιες υπηρεσίες. Όμως δεν μπορούμε να μένουμε πίσω άλλο. Ένα τέτοιο σύστημα θα έχει τεράστια οικονομία κλίμακας και θα αποτελέσει ένα ασφυκτικό μοχλό πίεσης για την εξάλειψη των πλαστών τιμολογίων. Ίσως θα πρέπει παράλληλα να προκηρυχθούν δράσεις εκπαίδευσης στις τεχνολογίες της πληροφορίες που επιτέλους θα πρέπει να έχουν πραγματικό περιεχόμενο.

    Αν πάρετε όλους όσους έχουν επιμορφωθεί στην πληροφορική από επιδοτούμενα προγράμματα το 95% (ίσως και περισσότερο) δεν ξέρει ούτε να ανοίξει τον υπολογιστή. Όταν λοιπόν μιλάω για επιδοτούμενη επιμόρφωση εννοώ για μια σοβαρή προσπάθεια που θα δώσει πράγματι τη δυνατότητα στους δημόσιους υπάλληλους να μπορούν να χειριστούν τέτοια συστήματα, στους επιχειρηματίες να τα αξιοποιήσουν και στους υπόλοιπους πολίτες να συμμετέχουν στην κοινωνία της πληροφορίας που αυτή τη στιγμή είναι μόνο ένας τίτλος χωρίς περιεχόμενο.

    Όπου μπαίνει ανθρώπινο χέρι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της παρέκκλισης από το νόμο. Μόνο η πλήρης αυτοματοποίηση των διαδικασιών αυτών μπορεί να φέρει έσοδα στο κράτος και αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες.

  • 17 Μαΐου 2010, 06:41 | Κωνσταντίνος

    Είναι επιστημονική φαντασία αυτά που διαβάζω;
    Είναι δυνατόν να δουλέψει ένας τόσο σύνθετος μηχανισμός αποδοτικά;
    Πως γίνεται και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο στον οποίο θέλουμε να μοιάσουμε να έχουν λύσει τέτοια προβλήματα και εμείς να μην μπορούμε; Επιτέλους οι πολιτικοί άρχοντες εκλέχθηκαν ως οι καλύτεροι για να διοικήσουν το κράτος, ας αποδείξουν κάποια στιγμή ότι είναι και κατάλληλοι και άξιοι για αυτό… εκτός και αν δεν είναι!

  • 17 Μαΐου 2010, 04:53 | Konstantinos

    Προσωπικά επικροτώ την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης. Όμως έχω να προτείνω και μια πιθανή επέκταση της. Δηλαδή ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ επιχειρήσεις όπως επίσης και αθλητικά σωματεία, οργανισμοί και οποιαδήποτε δραστηριότητα να διαθέτει ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία κάθε χρόνο να αναρτά τα στοιχεία της επιχείρησης μικρής ή μεγάλης/οργανισμού/σωματείου/ομοσπονδίας, δηλαδή έγκριση απολογισμού/προυπολογισμού/ισολογισμού. Παράλληλα όλοι αυτοί οι οργανισμοί να έχουν συγκεκριμένο κωδικό (ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί ο ΑΦΜ της επιχείρησης) ώστε να καταχωρούνται όλες οι αποδείξεις είσπραξεις/πληρωμών και να ελέγχονται άμεσα ΑΠΑΝΤΕΣ.
    Επίσης προτείνω σε αυστηρό ηλεκτρονικό έλεγχο να υπόκεινται όλοι όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις από κρατικούς ή δημόσιους φορείς, ώστ ενα εξακριβωθεί αν τα χρήματα που λαμβάνουν δαπανώνται πράγματι για την ανάπτυξη της επιχείρησης ή του οργανιοσμού/ομοσπονδίας/σωματείου ή αν δαπανώνται για προσωπική χρήση ή για εικονικούς σκοπούς και τιμολόγια όπως συμβαίνει με τους συμβολαιογράφους/γιατρούς/δικηγόρους.
    Κι αν θέλει τοκράτος να κάνει πιο αποτελεσματικό έλεγχο, να εκδόσει διάταξη που να υποχρεώνει την πάσης φύσεως επιχείρηση/ομοσπονδία/σωματείο/οργανισμό ανά 3 μήνες να εκδίδει στην ηλεκτρονική της διεύθ/ση τα απαραίτητα στοιχεία της πορείας της ως προς την επίτευξη των επιχειρηματικών/ ή άλλων σκπών της. Με αυτό οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους θα μπορούν να ελέγχουν ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά όλους. Όποιος δεν έχει να κρύψει κάτι κι είναι σωστός επαγγελματίας, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

  • 16 Μαΐου 2010, 11:55 | Ιωάννης Χαλκίδης

    Είναι άκρως εκνευριστικό να σου λένε ότι προκειμένου να προχωρήσουμε σε μηχανοργάνωση θα προκαλέσουμε περισσότερη γραφειοκρατεία. Είχα μια πρόσφατη εμπειρεία αυτού του φαινομένου στο ΤΣ.ΜΕ.ΔΕ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Αν κάποιος διαβάζει αυτά τα μηνύματα και θέλει περισσότερες πληροφορίες είναι στη διάθεσή του.
    Επί του προκειμένου λοιπόν. Το έχω ξαναγράψει. Μαγνητικές κάρτες σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στα ΑΤΜ των τραπεζών. Με αυτές θα πέρνουμε απόδειξη και αυτές θα παραδίδουμε με τη συμπλήρωση της φορολογικής μας δήλωσης. Ως φορολογούμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλουμε δήλωση και όχι να κάνουμε μέρος της δικής σας δουλειάς.

  • Επίσης με τα βενζινάδικα τι θα γίνει; Θα δούμε τις ταμειακές πάνω στην αντλία; Γιατί τώρα πρέπει να παρκάρεις και να πας ΜΟΝΟΣ σου μέσα στο μαγαζί στα περισσότερα, αντί να σου φέρουν οι υπάλληλοι απόδειξη (ταλαιπωρία για τον οδηγό ιδίως αν έχει πολλά αυτοκίνητα στο βενζινάδικο)

  • 1) Με τις σημερινές αποδείξεις η μπίζνα της επαναχρησιμοποίησης τους γίνεται μέσα στις ίδιες τις εφορίες (τις βγάζουμε από το καλάθι και τις ξαναδίνουμε για χρήση σε δικούς μας). Ας έχουν μηχανάκι στις εφορίες που να τις σκανάρει/καταγράφει στο σύστημα και μετά τρυπάει ή καλύτερα καταστρέφει όπως οι καταστροφείς εγγράφων (όχι μαρκάρει γιατί θα τους βάζουν σελοτέιπ για να το σβήνουν μετά), χωρίς να μπορούν να το ανοίξουν αν μπλοκάρει οι εφοριακοί (να έχουν πολλά και ότι τυχόν μπλοκάρει να το στέλνουν στα κεντρικά)

    2) Έξυπνοι πάντα θα υπάρχουν (εδώ ένας είχε ψεύτικη ταμειακή άκουσα). Και εμένα μου έχει τύχει π.χ. να στείλω courier, να ζητήσω τιμολόγιο και να μου πουν θα σας το στείλουμε για να μην έρθει ποτέ τελικά (πάνω από 1 φορά, η Γενική Ταχυδρομική στην Πάτρα αν θυμάμαι καλά ήταν [τότε που ήταν στην εθνική]), δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες, εγώ όμως έτσι δεν μπόρεσα να τα βάλω στα έξοδα μου

    3) προφανώς χρειάζεται τηλεφωνικός αριθμός ανώνυμων καταγγελιών για μη έκδοση αποδείξεων και άλλες παρατυπίες, τώρα που ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με την ξεδιάντροπη φοροδιαφυγή (π.χ. σε μπακάλικο στην περιοχή μου ισχυριζόταν πως για τις εφημερίδες που πουλάνε δεν κόβουν αποδείξεις γιατί έχουν ήδη λέει φορολογηθεί, ενώ σε άλλο μικρομάγαζο πρέπει να τους ζητάς εσύ να σου κόψουν απόδειξη γιατί κάνουν το χαζό κάθε φορά)

  • 16 Μαΐου 2010, 08:59 | EX

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ. ΟΜΩΣ ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΝΟΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚ.ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ;
    ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΥΝΘΕΤΟΥΣ.
    Ο ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ.
    ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΙΟΚΟΜΕΝΟ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΑΦΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Ο ΑΛΗΘΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ.

  • 16 Μαΐου 2010, 07:35 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΠΡΑΒΟ!! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ.
    ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΛΑΠΤΟΠ,
    ΚΑΘΕ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ WiFi
    ΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΤΣΑΣ…
    Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΜΠΙΟΤΕΡΑΚΗΔΕΣ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΝΤΕΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΤΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΕΡΝΕΙ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ 25 ΕΥΡΩ π.χ.
    ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ » ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ » ΓΙΑΤΙ ΔΩΡΟ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩ ΑΥΤΑ ; ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ.

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΝΤΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΕΩΣ 10% ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΟΜΩΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ 13% ΤΟΥ ΦΠΑ.(23%)
    ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 13% ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

    Η ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Κ.Λ.Π. ΜΟΝΟ ΧΑΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ .

    ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ :

    ΔΗΛΩΝΩ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΒΑΛΤΕ ΜΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

    ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΔΑΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΑΚΛΕΒΕΙ.

    ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ :
    ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ.

    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ 99,99% ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ.

    ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΦΤΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ή ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΥΚΟΛΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ( ΔΗΜΟΣΙΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ κ.λ.π.)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 16 Μαΐου 2010, 06:46 | Eleft

    Ταμειακές αποδείξεις και συμπεριφορές.

    Πάλι υπάρχουν οι έξυπνοι.
    -Οι έξυπνοι που εκδίδουν ταμειακές και τη στιγμή της καταχώρηησς διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει ΑΦΜ. (καφετέρια στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς). Η αρμόδια ΔΟΥ Αργοστολίου σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους δικαιολόγισε λέγοντας ότι θα είχε πρόβλημα με το πρόγραμμα της ταμειακής Οι εξυπνοι που ακόμα και τώρα δίνουν την ταμειακή παραγγελίας και όχι την απόδειξη.
    Οι έξυπνοι που απλά ανοίγουν την ταμειακή, ακούγεται ο ήχος, σε κοιτάνε στα μάτια και τελικά σου δίνουν μόνο τα ρέστα. Τα μπαρ των Εβερεστ στο Highspeed (Σεριφο,Σίφνο,Μήλο).
    Οι έξτπνοι με τα ταξί που εκνευρίζονται, που ενώ τους έχεις ενημερώσει απο πριν σταματάνε για να σε αποβιβάσουν με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα, που αρχίζεις εσύ να νοιώθεις άσχημα.
    Οι εξυπνοι γιατροί που σου διπλασιάζουν σχεδόν την αμοιβή τους με απόδειξη. Εχω ακούσει πολλές τέτοιες αναφορές με αποτέλεσμα να μην εκδίδουν απόδειξη.
    Οι έξυπνοι γιατροί ιδιωτικών νοσοκομείων που εκδίδουν απόδειξη μόνο σε ασφαλισμένους ιδιωτικής ασφάλισης. Ετσι το τιμολόγιο του ιδρύματος στις αμοιβές ιατρών είναι (0). Εκεί δεν πρέπει να υπάρξει έλεγχος με τα παραστατικά του νοσοκομείου με το τι έχουν καταχωρήσει οι χειρούργοι γιατροί ;
    Είναι απλό να τους εντοπίσεις. Δεν μπορεί το νοσοκομείο να νοσηλεύει ασθενή με επέμβαση χωρίς αμοιβή χειρούργου.
    Οι έξυπνοι δικηγόροι που ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ το αυτί τους, που σου λένε πέρνα να την πάρεις και δεν στην δίνουν ποτέ. Ελεγχος λοιπόν με τις παραστάσεις τους στα δικαστήρια σε σχέση με το τι καταχωρουν. Για δίκη που τελικά αναβλήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς πλήρωσα 500 ευρώ και απόδειξη καμμιά. Ανήκω σε ομάδα ατόμων που ζητώ αποδείξεις, ποτέ δεν ΠΗΡΑ απο δικηγόρο απόδειξη.
    Το συμπέρασμα είναι ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα.

  • 15 Μαΐου 2010, 22:58 | Χρήστος Σιουλής

    Εγώ θα πρότεινα να στηθεί μια δημόσια υποδομή PKI (παρόμοια με την επιτυχημένη και λειτουργούσα υποδομή του ΣΥΖΕΥΞΙΣ) με ασύμμετρη κρυπτογραφία και ζεύγη ιδιωτικών/δημοσίων κλειδιών τα οποία θα αποθηκεύονται σε μία ατομική έξυπνη κάρτα η οποία θα αποτελεί τμήμα μιας «ασφαλούς διάταξης δημιουργίας ηλεκτρονικής υπογραφής» (π.δ.150/2001) σε συνδυασμό με τους «ασφαλούς αναγνώστες» που θα προμηθευτεί κάθε εταιρία λιανικής (περίπτερα, εστιατόρια, κάβες, σινεμά, sex shops, καφενεία, κ.λ.π.) τα οποία θα είναι απευθείας συνδεδεμένα με την ΓΓΠΣ και η οποία, σημειωτέον, θα παρέχει και υπηρεσίες «ψηφιακής χρονοσήμανσης» στις υποβαλλόμενες αποδείξεις/συναλλαγές (όπου,φυσικά, η υπηρεσία χρονοσήμανσης θα χρεώνεται από την ΓΓΠΣ, όπως γινότανε παλιά με την χαρτοσήμανση των δημοσίων εγγράφων,και θα εισέρχονται έτσι και έσοδα συντήρησης του συστήματος)!
    Έτσι, όταν μια παρέα θέλει να πληρώσει σε ένα εστιατόριο, ο σερβιτόρος θα επιμερίζει το συνολικό ποσό στους κατέχοντες ΑΦΜ και «ασφαλή διάταξη δημιουργίας υπογραφής» και αφού ελέγξει τα βιομετρικά στοιχεία τους θα προχωρεί στην ψηφιακά επιβεβαιωμένη (με πρόσθετη εισαγωγή PIN & PUK και μετά από on-line ψηφιακό έλεγχο στις σχετικές Revocation Lists) και επισήμως χρονοσημασμένη (απότην ΓΓΠΣ) επιμεριστική καταχώρηση των αποδείξεων προς το κράτος (το οποίο θα χρεώνει και ανάλογα ποσό ~0,001€ ανά απόδειξη, για το οποίο όμως θα στέλνει την ηλεκτρονική βεβαίωση στο e-mail του κάθε συναλασσόμενου ώστε να εκπίπτει και αυτό το ποσό από το αφορολόγητό του! – το οποίο e-mail, βέβαια, ως επίσημο ηλεκτρονικό έγγραφο θα είναι κι αυτό ψηφιακά χαρτοσημασμένο από την ΓΓΠΣ!). Παρομοίως, ο καταναλωτής που αγοράζει π.χ. προφυλακτικά από το περίπτερο, θα μπορεί να έχει μαζί του (στην smart card του) μια ψηφιακά υπογεγραμμένη εξουσιοδότηση της συντρόφου του ώστε σε συνδυασμό με την δική του υπεύθυνη ψηφιακή υπογραφή (η οποία, βεβαίως, θα χρονοσημαίνεται από την ΓΓΠΣ) να μπορεί να χρεώσει (και να εκδόσει) την σχετική φοροαπαλλακτική ψηφιακή απόδειξη στο όνομα (ήτοι στο ΑΦΜ/ΕΚΑΜ) της συντρόφου του σε περίπτωση που αυτός -κατά ψηφιακή δήλωσή του- δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και η όλη δαπάνη ανάγεται αποκλειστικά σε δυστροπία ή επιθυμία του εξουσιοδοτούντος προσώπου !
    Όλα αυτά, φυσικά, θα πρέπει να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά αναγνωρισμένης ηλεκτρονικής υπογραφής «Class 3» της Verisign (αυτά που παρέχουν σαφέστατες οδηγίες στο πεδίο «Organization Unit» ήτοι «OU=CPS incorporated by reference») και επενδύοντας σε ασφαλή λειτουργικά συστήματα (π.χ.) sVista της Microsoft (ώστε να τιμήσουμε και την υπογραφή του προπροηγούμενου Υπ. Οικονομίας στον Bill Gates)
    Τα παραπάνω είναι απλώς απτά παραδείγματα για το πώς η έξυπνη και στοχευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών από τις υπηρεσίες του κράτους και από μια καινοτόμα ΓΓΠΣ (υπό τις σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και υπό την δεδηλωμένη πολιτική βούληση για πραγματική εφαρμογή «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης») μπορούν με απλές, απλούστατες διαδικασίες να πατάξουν ταυτόχρονα την γραφειοκρατία και την φοροδιαφυγή, παρέχοντας ταυτόχρονα το υγιές περιβάλλον που έχει ανάγκη ο τόπος για να υπεσέλθει σε μια καθολική αναπτυξιακή πορεία και να αναπτύξει υψηλή τεχνογωσία!

    My 0,02 cents, στην πραγματικά … πεφωτισμένη διαβούλευσή σας!

    Χρήστος Σιουλής
    Δικηγόρος, Νομοτεχνικός Σύμβουλος

  • 15 Μαΐου 2010, 18:11 | Zisis Zuperidis

    Η ηλεκτρονικη αποστολη των αποδειξεων πρεπει να συνοδευτει με κινητρα για τους φορολογομενους , τους ιδιωτες και κυριως τις επιχειρησεις.
    Το κινητρο δεν ειναι αλλο απο την μειωση της γραφειοκρατιας με καταργηση των δηλωσεων ΦΠΑ, πελατων προμηθευτων κλπ. το οποιο θα συνεπαγεται μειωση κοστους (αμοιβες λογιστων, μη δυνατοτητα αμφισβητησης βιβλιων η οποια οδηγει σε διαφθορα) και επομενως δυνατοτητα μειωση τιμων και οφελος για τον τελικο καταναλωτη/πελατη.

  • 15 Μαΐου 2010, 14:40 | aminoxol

    Θα προτείνω κάποιες ιδέες από την πλευρά του φορολογούμενου, διότι ούτε προγραμματιστής είμαι ούτε λογιστής.

    Παρατηρώ ότι κάθε απόδειξη έχει τρία στοιχεία: το αφμ της επιχείρησης, το σύνολο ευρώ και η ημερομηνία. Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχει και η επιλογή να περιέχει και το αφμ του αγοραστή. Θα μπορούσε να το ζητάει ο ταμίας και εφόσον ο αγοραστής το ξέρει απ’έξω ή το έχει κάπου σημειωμένο (κινητό, χαρτάκι κτλ) να το δίνει. Μ’αυτόν τον τρόπο προσωποποιείται η απόδειξη και πλέον μπορεί να υποβληθεί κατευθείαν από την επιχείρηση εκ μέρους του αγοραστή. Δεν ξέρω πώς θα υλοποιηθεί αυτό και αν υποστηρίζεται από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές, αυτό πρέπει να το συζητήσουν ειδικοί.

    Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αφμ ακόμα ή δεν θέλει να το δώσει τότε, θα πρέπει βεβαίως να αναλάβει και την ευθύνη υποβολής της απόδειξης. Μια καλή πρόταση είναι η δημιουργία συστήματος αποδείξεων (από την εφορία και όχι από εταιρείες) στο ίδιο πνεύμα με το υπέροχο http://www.shoeboxed.com. Κοιτάξτε το και σκεφτείτε τις λεπτομέρειες.

    Ζούμε σε μια εποχή όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν υπολογιστή,email, κινητά με κάμερα κτλ. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν κατά το σχεδιασμό συστημάτων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται συνταξιούχοι ή οι τεχνολογικά αναλφάβητοι

  • 15 Μαΐου 2010, 08:32 | Μιχάλης

    Τι είναι αυτά τα πράγματα;, δεν μπορείτε να πιάσετε το μαύρο χρήμα και θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι;
    Που ακούστηκε, σε ποια χώρα γίνεται αυτό;, για ψίχουλα, τα οποία με τον παλιό νόμο ήταν αφορολόγητα, θα αναγκάσετε τον κόσμο να μαζεύει αποδείξεις;
    Στα χωριά τι θα γίνει;, οι ηλικιωμένοι και οι αγράμματοι τι θα κάνουν;, θα πληρώνουν παραπάνω επειδή δεν γνωρίζουν πως θα κάνουν την διαδικασία;
    Τίποτα δεν χρειάζεται να κάνετε, αφήστε το παλιό σύστημα, και βρείτε τις κατηγορίες επαγγελματιών που δεν πληρώνουν ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο, και καταργήστε τους το μετρητό, να πληρώνονται μόνο με κάρτα ή κουπόνια
    Ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος, θα παίρνει και κάποια κουπόνια όταν πληρώνεται από την τράπεζα και θα μπορεί να τα ανταλάσσει με υπηρεσίες, διότι ουσιαστικά στις υπηρεσίες χάνετε χρήμα.

  • 15 Μαΐου 2010, 08:41 | ανώνυμος

    Απορώ με τη λογική κάποιων που σκέφτονται πως ένα μέτρο που ήδη εισάγει τεράστια γραφειοκρατία (η συλλογή αποδείξεων) θα το κάνουν ακόμη πιό περίπλοκο με επιπλέον κωδικούς, επιπλέον υποχρεώσεις, και ούτω καθεξής.

    Κύριοι, δεν έχετε βγει ποτέ στο εξωτερικό; Σε ποιά σοβαρή χώρα είδατε να στήνεται τόσο σύνθετος μηχανισμός για το πως θα δηλωθούν αποδείξεις 20 ευρώ στην εφορία;

    Επιτέλους, πάρτε το πολιτικό θάρρος και καταργήστε πλήρως τα αφορολόγητα με αποδείξεις. Ή αφοσιωθείτε στην εφαρμογή κανόνων και ελέγχων. Ή (ακόμη πιό απλό) κάνετε ένα web site στο οποίο να μπορεί ο καθένας να καταγγέλει επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις και μετά να ακολουθεί έλεγχος. Τόσο μα τόσο απλό είναι, ούτε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε;

  • 15 Μαΐου 2010, 00:21 | Παναγιώτης Ρεντζεπόπουλος

    Πρώτα απ’ όλα, τα θερμά μου συγχαρητήρια για το νέο πρόσωπο της ΓΓΠΣ. Ας γίνει παράδειγμα για όλες τις υπηρεσίες αυτού του τόπου ώστε να δείξουν έμπρακτα ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό και να κερδίσει την καιρό τώρα χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη.

    Στο θέμα μας τώρα:

    Η δυνατότητα εφαρμογής των δράσεων 2-4 από τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να στερεί από τον πολίτη τη δυνατότητα επιλογής της πρώτης δράσης, αν αυτός το επιθυμεί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως: α) μία συναλλαγή μπορεί να εκτελεστεί από τρίτο άτομο για λογαριασμό του πολίτη, β) ο πολίτης επιθυμεί να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή ανώνυμα, κλπ.

    Αυτό σημαίνει πως ο πολίτης θα πρέπει να μπορεί να συμπεριλάβει ανώνυμες αποδείξεις στην δήλωση του, ακόμα και από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα αυτόματης αποστολής των στοιχείων των συναλλαγών τους στην ΓΓΠΣ.

    Η δράση Νο. 2 έχει μία σημαντική παρενέργεια: τη δυνατότητα διακίνησης των κωδικών με σκοπό το κέρδος ή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για παράδειγμα, έστω ένας πολίτης με πραγματικά εισοδήματα 80.000 ευρώ ο οποίος φοροδιαφεύγει δηλώνοντας μόνο 20.000 ευρώ. Με την αυτόματη καταγραφή των συναλλαγών, μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεράσει το όριο του αφορολόγητου, και ακόμα να βρεθεί με έξοδα περισσότερα από τα δηλωθέντα έσοδά του και έτσι να επιβεβαιώνεται η φοροδιαφυγή του. Συνεπώς ο πολίτης αυτός έχει αντικίνητρο για χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων στο όνομά του.

    Με τους κωδικούς φορολογουμένου όμως, του δίνεται η δυνατότητα να «πιστώνει» τις συναλλαγές του σε τρίτα πρόσωπα (τα οποία έχουν αδυναμία να φτάσουν το όριο του αφορολόγητου). Το μόνο που χρειάζεται είναι μια λίστα με κωδικούς στο πορτοφόλι του (εφόσον επιτρέπεται η πληκτρολόγηση του κωδικού φορολογουμένου κατά τη συναλλαγή) ή μια εκτύπωση της κάρτας με το bar code (εάν δεν επιτρέπεται). Μάλιστα, με το να μην υπάρχει υποχρέωση υποβολής (και συνεπώς και διατήρησης) των πρωτότυπων αποδείξεων (αφού θα έχουν καταχωρηθεί άμεσα στην ΓΓΠΣ κατά την συναλλαγή) δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης της παράβασης καθ’ οποιονδήποτε έλεγχο. Ταυτόχρονα, για την υλοποίηση της απάτης αυτής δεν απαιτείτε ούτε καν φυσική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων.

    Είναι προφανές ότι με την ισχύουσα σήμερα κατάσταση υπάρχει ήδη η δυνατότητα ανταλλαγών αποδείξεων. Με τη χρήση κωδικών φορολογουμένου όμως η πρακτική αυτή ουσιαστικά διευκολύνεται και θα διευρυνθεί. Ειδικά, εάν οι κωδικοί αυτοί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής οπότε το όποιο overhead για την απόκτησή τους γίνεται πολύ μικρό σε σχέση με το αναμενόμενο κέρδος.

    Με εκτίμηση,

    Παναγιώτης Ρεντζεπόπουλος

    Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • Protaseis (sta agglika giati GrEnglish se texnika themata mou einai diskolo na grapso sosta…):

    * It would be helpful if the protocol you put together also covers the transmission of credit and debit card transactions, and/or electronic checks. Specifically, include the necessary fields (XML elements) that would allow data you collect from consumers, businesses and banks (or other credit card providers) to be cross-correlated. Otherwise, it’ll be easy to end up with duplicates. But, more importantly, if credit card transactions are automatically recorded, then this eases the recording burden on both consumers and businesses, and (being automated) avoid transcription errors.

    * Consider extensive use of checksums in any IDs. For example, a receipt ID should not be just unique, but it should be self-checking. For example: if the ID of a receipt is a 10-digit number, then 9 digits are arbitary but the 10th is ALWAYS a deterministic function of the first 9. This means that, if the first nine are 123456789 and the checksum calculator is a (simplistic) function which takes the sum of them and takes modulo 10 of that sum, then the 10th digit would be 5 (1+2+3+…+9=45, 45 mod 10 is 5). Why do that? Because then you will know immediately if manual entry of a receipt by the consumer is incorrect/fraudulent: if they use an imaginary ID, and assuming most consumers won’t know the checksum function, they will use a random 10th digit, the checksum will fail, and you will know the ID is imaginary — without needing cross-checks.

    * Checksums or other hashes may also help reduce some problems with forgery. For example, receipts need not contain the checksum part of private information (e.g. Tax ID); the receipt could have the non-checksum part only, preventing forgery but also allowing the consumer to know whether that receipt is theirs (the consumer him/herself knows the missing digit). Or, alternately, the receipt may have the ID scrambled. For (a simplistic) example, a receipt can show an extra field named «Check Code» in which the receipt-issuing machine enters the sum of the Tax ID plus the amount of the receipt (in practice: some reversible formula that is hard to compute by hand). Using the Check Code and amount, your service can compute the Tax ID.

    * In broad terms, keep in mind that checksums are widely used in the US for tax IDs, transaction IDs, etc. The reason they should be factored into your overall design at this stage is because they may need to be included in your XSD forms as separate fields (or to alter the length of existing fields).

    * Consider adding optional fields that describe the items being sold. Why? When I check my credit card statement online in the US and I see a transaction I don’t recognize, it helps me to double-check it if I can click on the transaction and see more detail, such as what items did I buy, was tip included, etc. The business gives that information to the credit card company, and, similarly, optional fields added to your XSD schema can be used for the business to (optionally) provide additional information on the transaction. I would expect that the consumer should have a means to check the State’s records of receipts and confirm their accuracy (as well as submit additional receipts). This check will be easier if optional fields enable the consumer to identify transaction records.

    * As a general guiding principle in your design, I encourage you to focus as much as possible on Smart Phones (cell phones with the ability to execute arbitrary software). Why? (1) They are widely used… even tax cab drivers will have them in the next year or two, if not already. (2) They can have internet access (directly or via home connectivity to a PC) which addresses connectivity issues to deliver the receipt data. (3) Purchasing a phone provides the benefit of other (personal) use, in addition to business use. Hence a business owner is less likely to complain about the evil State forcing them to buy new hardware — just download a free iPhone (or Android) application, provided by the State, on your existing phone, and you’ll have the equipment to issue e-receipts… if that application also TEXTs the receipt to the consumer on the spot, there’ll also be no need to print paper, which further safeguards personal information.

    * The previous bullet point relies on the key observation that whatever design you come up with will take time to be instituted. Thus, it is important to come up with a design that is (1) introduced in stages and (2) focuses not on present technologies, but future ones. For example, at a first stage, focus on just grocery stores and maybe just a couple of pilot programs with the major stores (e.g. carrefour, spar). See how the system works there, and get consumers to get used to the idea of paperless e-receipts via an SMS text. Then expand the system to tech-savvy merchants (Plaisio, Germanos) with Smart Phone applications. And then, once debugged and once the consumers are familar with it, force it upon all merchants (cab drivers, plumbers, etc.).

    * Allow for consumers to enter receipts for which the do not have the merchant’s tax ID. Why? If Bob the plumber comes to my house and I ask for a receipt, and he doesn’t want to give me one (because he wants to evade taxes), I would still want to submit a «receipt» (which won’t even require stating whether I paid VAT or not). It would not be a normal receipt, but I would want to enter the name of the plumber and his/her phone number. How such data is handled is a different story: whether or not it can be tax-deductible, whether or not it can be used to track down tax evasion, etc. As a first step, the tax filer may be allowed to claim up to 100 euro in such «receipts», with the primary intent of having tax filers report tax evasion (the cost to the State is the tax due on that 100, which is a very small price to pay for identifying tax evasion); the State then calls those individuals who did not issue proper receipts to request a clarification (a robo-call based on the phone number) — no penalty, no legal proceedings, no overhead, just an automated call and a request to submit an explanation. Start doing that and you’ll see how quickly those tax evaders will start feeling the heat (i.e. they’ll come to the realization they are no longer invisible to the State and are more likely to reform themselves out of fear of additional scrutiny).

    * The key point of the above bullet is not the specific mechanism of detecting tax evasion. It is that your schema may need to be more flexible: not just focus on the data strictly required by the current tax law, but also allow for a parallel, looser reporting framework, compatible with the rigid one. Obviously, you should consult with the tax authorities of the State (eforia) about what kind of looser framework would be appropriate and consistent with tax evasion tactics.

    Best wishes for an ambitious plan!

  • Θα ήθελα, χρησιμοποιώντας αρκετή συσσωρευμένη εμπειρία από συστήματα λογισμικού και σύνθετα πληροφοριακά συστήματα αλλά και από συστήματα Retail μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να καταθέσω μερικές, σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς.

    Θεωρώ πως θα πρέπει να προσεχθεί το θέμα της αποστολής των αποδείξεων ανά 50 και γενικά στην εφικτότητα των near rel-time διαδικασιών που αναφέρονται. Λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία όπως:
    1. Η διαθεσιμότητα του internet ή του WAN Connection ενός POS / Ταμειακής μηχανής με το ΓΓΠΣ ή με τα κεντρικά της επιχείρησης (που αυτά με τη σειρά τους θα ανεβάζουν τις αποδείξεις στο ΓΓΠΣ).
    Αν και το size του προτεινόμενου RESTful service είναι μικρό θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς το μέγεθος των πακέτων που θα μετακινούνται από κάθε POS είτε μέσω του WAN είτε μέσω του Internet από το κατάστημα (που έχει πολλά POS) προς την αρχή. Η επικοινωνία αυτή θα επιβαρύνει αρκετά την υφιστάμενη δικτυακή υποδομή των επιχειρήσεων οπότε θα δημιουργηθούν προβλήματα που φοβάμαι πως θα αποτελέσουν αφορμές ή αιτίες για τη μη εφαρμογή του μέτρου.

    2. Η τήρηση των στοιχείων αποστολής μέσα στην ίδια την ταμειακή μηχανή ανά 50 ή 100 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της:
    α) Μη διαθεσιμότητα internet ή WAN σύνδεσης
    β) Fail Over Scenaria (DSL down, Shop Connection Down, κ.ο.κ.)

    Τέτοια σενάρια θα είναι συχνά με αποτέλεσμα την μη ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου τουλάχιστον από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα βέλτιστου σχεδιασμού υποδομών.

    3. Σε όποια περίπτωση θα πρότεινα το message body του REST service να είναι compressed (ούτως ή άλλως προτείνετε Base64 κωδικοποίηση) βάσει κοινώς αποδεκτού standard π.χ. ZIP format έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το byte transfer σε όποια συνθήκη.

    4. Ανεξάρτητα από την on-line ή near real-time σύζευξη των μηχανών με το ΓΓΠΣ θα πρότεινα την θέσπιση και batch διαδικασίας υποβολής των αποδείξεων από τις επιχειρήσεις που θα μπορεί να γίνει και να ανεβάσει μαζικά στοιχεία μέσα στην ίδια εργάσιμη ημέρα. Θα μπορούσε αυτό να συνδυαστεί με την έκδοση του Ζ (ή και του Χ – που σηματοδοτεί αλλαγή βάρδιας). Με αυτόν τον τρόπο αφενός δίνουμε στην επιχείρηση την ευελιξία να μην εμπλέξει την έκδοση της απόδειξης με την άμεση αποστολή της αφετέρου δίνουμε στο ΓΓΠΣ να συλλέξει όλα τα στοιχεία αποδείξεων εντός της ημέρας (π.χ. μέχρι 11.59.59μμ).

    5. Η υλοποίηση του REST full service θα πρέπει να βασίζεται σε compensating transaction Λογική και να μπορεί ο όποιος client να μην αναμένει την επιτυχή καταχώρησή του προκειμένου να «αποδεσμευθεί» από την κλήση.

    6. Οι περισσότερες ταμειακές μηχανές έχουν σειριακή έξοδο. Μία ιδέα – πρόταση θα ήταν, αντί να «απαιτήσουμε» νέες ταμειακές μηχανές που και κόστος θα βάλουν στις επιχειρήσεις και θα καθυστερήσουν την αποτελεσματική εκμετάλλευση του έργου, να δημιουργηθούν απλά καταγραφικά προγράμματα που θα τρέχουν σε ένα οποιοδήποτε απλό PC που θα είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή μηχανή μέσω σειριακής θύρας και αυτό θα καταγράφει εν παραλλήλω τις αποδείξεις. Το πρόγραμμα αυτό, θα αναλαμβάνει είτε ανά 50 / 100 να στέλνει τις αποδείξεις στο ΓΓΠΣ είτε στο τέλος της ημέρας ο «χειριστής / υπεύθυνος» να στέλνει το μαζικό αρχείο στο ΓΓΠΣ μετά το κλείσιμο ημέρας.

    7. Αντίστοιχα λειτουργούν τα POS έγκρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών όπου συλλέγουν σε πακέτα τις εκάστοτε «αποδείξεις / εγκρίσεις» συναλλαγών των πιστωτικών καρτών. Αυτές είτε σε επίπεδο πακέτου είτε το αργότερο σε επίπεδο ημέρας αποστέλλονται μαζικά στις Τράπεζες – Φορείς εκκαθάρισης και κλέίνει ο ημερήσιος κύκλος.

    8. Επειδή ένα σημαντικό ποσοστό των συναλλαγών λιανικής διεκπεραιώνονται μέσω Retail Software και Smart POS θα πρέπει να αυτά να υποστηρίξουν τις εν λόγω διαδικασίες και να εμπεριέχουν τις δυνατότητες αποστολής & ενημέρωσης των δεδομένων.

    9. Συγκρίνοντας τη λογική της κάρτας ταυτοποίησης προσώπου με την αντίστοιχη Loyalty card που πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν, η πληκτρολόγηση του Γραμμωτού Κωδικού Φορολογούμενου δεν είναι σωστή διαδικασία. Υποθέτοντας ότι μέσα από αυτό το σύστημα το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να διασταυρώσει όχι μόνο τα στοιχεία αποδείξεων από την πλευρά των επιχειρήσεων αλλά και το σύνολο των αποδείξεων που συσσωρεύονται σε ένα ΑΦΜ ή Πρόσωπο τότε θα μπορεί εύκολα κάποιο πρόσωπο να δίνει ως κωδικό σε μία «ακριβή» απόδειξη λιανικής τον κωδικό ενός άλλου προσώπου τον οποίο γνωρίζει (π.χ. από μία πεταμένη απόδειξη ή από μία ξεχασμένη κάρτα).
    Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στοχείο που θα οδηγούσε περισσότερο στη λύση του 2 dimensional tag ή άλλων colour / images tags τα οποία συσχετίζουν μεγάλα tokens πληροφορίας που δεν απομνημονεύονται εύκολα ούτε πληκτρολογούνται. Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το compatibility των υφιστάμενων scanners και τις απωλεσθέντες τυπωμένες κάρτες. Εάν επιθυμούσαμε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο το απόρρητο της συναλλαγής και την αξιοπιστία των δεδομένων θα πρέπει να οδηγηθούμε σε λύσεις μέσω PIN over Mobile Phone ή Smart Cards με τις όποιες άλλες κοινωικές συνέπειες.

    10. Δεν είναι σαφές το πλαίσιο για τις αποδείξεις λιανικής μέσω Business-To-Consumer (B2C) services δηλαδή τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

    11. Δεν υπάρχει αναφορά (έστω και αν αυτές εξαιρούνται) για συναλλαγές λιανικής πώλησης / αγοράς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω σχετίζεται και με το προηγούμενο θέμα.

    12. Επειδή το καθεστώς των Κατηγοριών ΦΠΑ καθώς και των Ποσοστών ανά Κατηγορία ΦΠΑ αλλάζει και θα αλλάζει, θα πρότεινα την κωδικοποίηση των Συντελεστών ΦΠΑ από το Υπουργέιο Οικονομικών και την αποστολή των στοιχείων προς την ΓΓΠΣ βάσει αυτής της κωδικοποίησης. Ειδάλλως ενδέχεται να υπάρξουν πολλαπλές ερμηνέιες της Κατηγορίας ΦΠΑ με το Ποσό ανά Κατηγορία ΦΠΑ, ιδίως αν σκεφτούμε ότι στις ταμειακές μηχανές και εν γένει στα συστήματα λιανικής υπάρχει και η έννοια «ΤΜΗΜΑ ΦΠΑ» που σε κάθε μηχανή έχει διαφορετική αντιστοίχιση.

    13. Κατά το ανέβασμα αποδείξεων θα πρέπει το σύστημα της ΓΓΠΣ να επιτρέπει την πολλαπλή εισαγωγή (χωρίς σφάλμα) ιδίου πακέτου αποδείξεων ή αρχείου αποδείξεων. Είναι στην ευχέρεια της ΓΓΠΣ σε περίπτωση διαφορών να αγνοήσει τα νέα records και να τηρήσει τα αρχικά (εντός λογικού πλαισίου) ή το ανάποδο. Σε όποια περίπτωση, η πιθανότητα λόγω retries, Λόγω not received response, κ.ο.κ. του να ξανασταλεί ένα σετ αποδείξεων δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

    14. Για τον καταναλωτή θα ήταν καλό να ορίσετε ένα 5ψηφιο νούμερο για μηνύματα SMS στα οποία θα μπορεί ο καταναλωτής να κάνει submit Μία απόδειξη μέσω SMS Text (λογικά 160 χαρακτήρες σε UTF-8) είναι αρκετοί για τα απαιτήτά στοιχεία μίας απόδειξης.
    Επιπλέον θα μπορείτε να υποστηρίξετε και μηνύματα τύπου MMS (όπου θα αποστέλλεται η εικόνα με το 2 dim tag). Εδώ θα πρέπει να υπάρχει ειδική τιμολογιακή μεταχείριση των μηνυμάτων αυτών από τις φορείς κινητής τηλεφωνίας.
    Φυσικά θα υπάρχουν και από τους κατασκευαστές λογισμικού εφαρμογές που θα ανεβάζουν με εύκολο τρόπο τις αποδείξεις στο ΓΓΠΣ από το κινητό του καταναλωτή, αλλά αυτές θα καλούν μέσω Internet το REST service για τις αποδείξεις των κατανωλωτών.

    Με εκτίμηση,

    Σταύρος Μένεγος, MSc,
    Τεχνικός Διευθυντής
    Entersoft SA