Άρθρο 46 Μη τήρηση της συνολικής απαίτησης αποθεμάτων ασφαλείας / Περιορισμοί διανομής σε περίπτωση μη τήρησης της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης / Μη τήρηση της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης – Προσθήκη άρθρων μετά το άρθρο 131 του ν. 4261/2014 (παρ. 52 του άρθρου 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/878)

Μετά το άρθρο 131 του ν.4261/2014 (Α΄107) προστίθενται άρθρα 131Α,131Β και 131Γ ως εξής:

«Άρθρο 131Α

Μη τήρηση της συνολικής απαίτησης αποθεμάτων ασφαλείας

(άρθρο 141α της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ)

Ένα ίδρυμα δεν πληροί τη συνολική απαίτηση αποθεμάτων ασφαλείας για τους σκοπούς του άρθρου 131, εφόσον δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια στην ποσότητα και την ποιότητα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ταυτόχρονα η συνολική απαίτηση αποθεμάτων ασφαλείας και καθεμία από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) του στοιχείου α) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και η πρόσθετη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση κινδύνων εκτός του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης βάσει της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου,

β) του στοιχείου β) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και η πρόσθετη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση κινδύνων εκτός του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης βάσει της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου,

γ) του στοιχείου γ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και η πρόσθετη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση κινδύνων εκτός του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης βάσει της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου.»

 

«Άρθρο 131Β

Περιορισμοί διανομής σε περίπτωση μη τήρησης της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης

(άρθρο 141β της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ)

  1. Ίδρυμα που πληροί την απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 δεν προβαίνει σε διανομή που αφορά το κεφάλαιο της Κατηγορίας 1, στον βαθμό που μια τέτοια διανομή θα μείωνε το εν λόγω κεφάλαιο της Κατηγορίας 1 σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην ικανοποιείται πλέον η απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης.
  2. Ίδρυμα που δεν πληροί την απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης υπολογίζει το μέγιστο διανεμητέο ποσό που αφορά τον δείκτη μόχλευσης («Μ-ΜΔΠ») σύμφωνα με την παρ. 4 και το κοινοποιεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε από τις κάτωθι ενέργειες προτού υπολογίσει το Μ-ΜΔΠ:

α) διανομή κερδών όσον αφορά το κεφάλαιο κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1,

β) ανάληψη της υποχρέωσης καταβολής μεταβλητών αποδοχών ή προαιρετικών συνταξιοδοτικών παροχών, ή καταβολή μεταβλητών αποδοχών, εάν η υποχρέωση καταβολής δημιουργήθηκε, όσο το ίδρυμα δεν πληρούσε τη συνολική απαίτηση αποθεμάτων ασφαλείας, ή

γ) πληρωμές σε πρόσθετα κεφαλαιακά μέσα της Κατηγορίας 1.

  1. Εφόσον ένα ίδρυμα δεν πληροί ή δεν υπερβαίνει την απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης, δεν διανέμει περισσότερο από το Μ-ΜΔΠ που έχει υπολογιστεί σύμφωνα με την παρ. 4 μέσω οποιασδήποτε ενέργειας από αυτές που αναφέρονται στις περ.α), β) και γ) του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2.
  2. Το ίδρυμα υπολογίζει το Μ-ΜΔΠ πολλαπλασιάζοντας το ποσό που υπολογίσθηκε βάσει της παρ. 5 με τον συντελεστή που ορίζεται βάσει της παρ. 6. Από το Μ-ΜΔΠ αφαιρείται οποιοδήποτε ποσό προκύπτει από τις ενέργειες που αναφέρονται στις περ. α), β) ή γ) του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2.
  3. Το ποσό που πολλαπλασιάζεται σύμφωνα με την παρ. 4 περιλαμβάνει:

α) ενδιάμεσα κέρδη που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, καθαρά από οποιαδήποτε διανομή κερδών ή οποιαδήποτε πληρωμή στο πλαίσιο των ενεργειών που αναφέρονται στις περ. α), β) ή γ) του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου,

πλέον

β) κέρδη τέλους χρήσης που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, καθαρά από οποιαδήποτε διανομή κερδών ή οποιαδήποτε πληρωμή στο πλαίσιο των ενεργειών που αναφέρονται στις περ. α), β) ή γ) του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου,

μείον

γ) τα ποσά που θα ήταν πληρωτέα ως φόρος, αν τα στοιχεία που προσδιορίζονται στις περ. α) και β) της παρούσας παραγράφου δεν διανέμονταν.

  1. Ο συντελεστής που αναφέρεται στην παρ. 4 καθορίζεται ως εξής:

α) όταν το κεφάλαιο της Kατηγορίας 1 που τηρεί το ίδρυμα, και το οποίο δεν χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του στοιχείου δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου για την αντιμετώπιση του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης που δεν καλύπτεται επαρκώς από το στοιχείο δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, εκφραζόμενο ως ποσοστό του μέτρου συνολικού ανοίγματος που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 429 του εν λόγω Κανονισμού, είναι εντός του πρώτου (δηλαδή του χαμηλότερου) τεταρτημόριου της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης, ο συντελεστής είναι 0,

β) όταν το κεφάλαιο της Κατηγορίας 1 που τηρεί το ίδρυμα, και το οποίο δεν χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του στοιχείου δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου για την αντιμετώπιση του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης που δεν καλύπτεται επαρκώς από το στοιχείο δ) της παρ. 1 του άρθρου92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, εκφραζόμενο ως ποσοστό του μέτρου συνολικού ανοίγματος που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 429 του εν λόγω Κανονισμού, είναι εντός του δεύτερου τεταρτημόριου της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης, ο συντελεστής είναι 0,2,

γ) όταν το κεφάλαιο της Κατηγορίας 1 που τηρεί το ίδρυμα, και το οποίο δεν χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του στοιχείου δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου για την αντιμετώπιση του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης που δεν καλύπτεται επαρκώς από το στοιχείο δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, εκφραζόμενο ως ποσοστό του μέτρου συνολικού ανοίγματος που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 429 του εν λόγω Κανονισμού, είναι εντός του τρίτου τεταρτημόριου της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης, ο συντελεστής είναι 0,4,

δ) όταν το κεφάλαιο της Κατηγορίας 1 που τηρεί το ίδρυμα, και το οποίο δεν χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του στοιχείου δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου για την αντιμετώπιση του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης που δεν καλύπτεται επαρκώς από το στοιχείο δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, εκφραζόμενο ως ποσοστό του μέτρου συνολικού ανοίγματος που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 429 του εν λόγω Κανονισμού, είναι εντός του τέταρτου (δηλαδή του υψηλότερου) τεταρτημόριου της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης, ο συντελεστής είναι 0,6.

Το κατώτατο και το ανώτατο όριο του κάθε τεταρτημόριου της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης υπολογίζονται ως εξής:

 

Κατώτατο όριο τεταρτημορίου=Απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης×(Qn – 1)
4
Ανώτατο όριο τεταρτημορίου=Απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης×Qn
4

όπου:

Qn = ο τακτικός αριθμός του σχετικού τεταρτημόριου.

  1. Οι περιορισμοί του παρόντος άρθρου ισχύουν μόνο για πληρωμές που συνεπάγονται μείωση του κεφαλαίου της Κατηγορίας 1 ή μείωση των κερδών και όπου η παύση πληρωμών ή η μη πληρωμή δεν αποτελεί γεγονός αθέτησης ή προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασιών αφερεγγυότητας ή πτώχευσης βάσει του καθεστώτος που ισχύει για το ίδρυμα.
  2. Όταν ένα ίδρυμα δεν πληροί την απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης και σκοπεύει να προβεί σε διανομή οποιωνδήποτε διανεμητέων κερδών του ή σε ενέργεια που αναφέρεται στις περ. α), β) και γ) του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, ενημερώνει την Τράπεζα της Ελλάδος ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υποβάλλει τα στοιχεία που προβλέπονται στην παρ. 9 του άρθρου 131, με εξαίρεση την υποπερ. γγ) της περ. α) αυτής, και το Μ-ΜΔΠ που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 4 του παρόντος άρθρου.
  3. Τα ιδρύματα εφαρμόζουν ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζουν ότι το ποσό των διανεμητέων κερδών και το Μ-ΜΔΠ υπολογίζονται με ακρίβεια και είναι σε θέση να το αποδείξουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφόσον τους ζητηθεί.
  4. Για τους σκοπούς των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου, η διανομή κερδών όσον αφορά το κεφάλαιο της Κατηγορίας 1 περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα στοιχεία που παρατίθενται στην παρ. 1 του άρθρου 131.»

 

«Άρθρο 131Γ

Μη τήρηση της απαίτησης αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης

(άρθρο 141γ της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ)

Ένα ίδρυμα δεν πληροί την απαίτηση αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης για τους σκοπούς του άρθρου 131Β, εφόσον δεν διαθέτει κεφάλαιο της Κατηγορίας 1 στο ποσό που απαιτείται, ώστε να πληροί ταυτοχρόνως την απαίτηση που προβλέπεται στην παρ. 1α του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και την απαίτηση του στοιχείου δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του εν λόγω Κανονισμού και της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 96 του παρόντος νόμου, κατά την αντιμετώπιση του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης που δεν καλύπτεται επαρκώς από το στοιχείο δ) της παρ. 1 του άρθρου 92 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.»