Άρθρο 29 Ρυθμίσεις, διαδικασίες και μηχανισμοί των ιδρυμάτων – Τροποποίηση του άρθρου 102 του ν. 4261/2014 (παρ. 36 του άρθρου 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/878)

Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 102 του ν. 4261/2014 (Α΄107) αντικαθίστανται, προστίθενται παρ. 4 και 5 και το άρθρο 102 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 102
Ρυθμίσεις, διαδικασίες και μηχανισμοί των ιδρυμάτων
(άρθρο 109 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ)
1. Τα ιδρύματα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 66 έως 88 σε ατομική βάση, εκτός αν η Τράπεζα της Ελλάδος ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει χρήση της εξαίρεσης του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013.
2. Οι μητρικές επιχειρήσεις και οι θυγατρικές που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος τηρούν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 66 έως 88 σε ενοποιημένη ή υποενοποιημένη βάση, διασφαλίζουν ότι οι ρυθμίσεις, οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί που απαιτούνται από τα άρθρα 66 έως 88 είναι συνεπείς και ορθά ενσωματωμένες και ότι οποιαδήποτε δεδομένα και στοιχεία που σχετίζονται με τον σκοπό της εποπτείας μπορούν να παρασχεθούν. Ιδίως, θεσπίζουν στις θυγατρικές τους που δεν υπόκεινται στον παρόντα νόμο, συμπεριλαμβανομένων όσων εδρεύουν σε υπεράκτια (offshore) οικονομικά κέντρα, τις οικείες ρυθμίσεις, διαδικασίες και μηχανισμούς που είναι συνεπείς και κατάλληλα ενσωματωμένοι. Οι εν λόγω θυγατρικές είναι σε θέση να παρέχουν όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αφορούν στην εποπτεία. Οι θυγατρικές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται οι ίδιες στον παρόντα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που αφορούν ειδικά στον τομέα στον οποίο ανήκουν σε ατομική βάση.
3. Οι απορρέουσες από τα άρθρα 66 έως 88 υποχρεώσεις που αφορούν θυγατρικές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται οι ίδιες στον παρόντα δεν ισχύουν, αν το μητρικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην ΕΕ αποδεικνύει στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εφαρμογή των ανωτέρω άρθρων αντίκειται στη νομοθεσία της τρίτης χώρας στην οποία η θυγατρική είναι εγκατεστημένη.
4. Οι απαιτήσεις περί αποδοχών που καθορίζονται στα άρθρα 84, 86 και 87 δεν εφαρμόζονται σε ενοποιημένη βάση στις ακόλουθες οντότητες:
α) θυγατρικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην ΕΕ, που υπόκεινται σε ειδικές απαιτήσεις περί αποδοχών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία,
β) θυγατρικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε τρίτη χώρα, εφόσον θα υπόκειντο σε ειδικές απαιτήσεις περί αποδοχών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εάν ήταν εγκατεστημένες στην ΕΕ.
5. Κατά παρέκκλιση της παρ. 4 και για την αποφυγή της καταστρατήγησης των κανόνων που ορίζονται στα άρθρα 84, 86 και 87, οι απαιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 84, 86 και 87 εφαρμόζονται στα μέλη του προσωπικού των θυγατρικών που δεν υπόκεινται στον παρόντα νόμο και στην Οδηγία 2013/36/ΕΕ σε ατομική βάση, εφόσον:
α) η θυγατρική είναι είτε εταιρεία διαχείρισης είτε οντότητα που παρέχει τις επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες που απαριθμούνται στα στοιχεία 2), 3), 4) 6) και 7) του τμήματος Α του παραρτήματος I του νόμου 4514/2018 (Α΄14) και
β) τα εν λόγω μέλη του προσωπικού έχουν λάβει εντολή να εκτελούν επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν άμεσο ουσιώδη αντίκτυπο στο προφίλ του κινδύνου ή τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων εντός του ομίλου.»