Άρθρο 16: Ορισμός των χρηματοοικονομικών καταστάσεων

1. Όλες οι συναλλαγές και όλα τα γεγονότα που καταχωρούνται στα λογιστικά αρχεία ενσωματώνονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της περιόδου βάσει των διατάξεων του παρόντος νόμου.
2. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις αποτελούν ενιαίο σύνολο και παρουσιάζουν εύλογα (εύλογη παρουσίαση), από κάθε ουσιώδη άποψη, τα αναγνωριζόμενα περιουσιακά στοιχεία (στοιχεία του ενεργητικού), τις υποχρεώσεις, την καθαρή θέση, τα στοιχεία εσόδων, εξόδων, κερδών και ζημιών, καθώς και τις χρηματοροές της εκάστοτε περιόδου, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
3. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των μεγάλων οντοτήτων του άρθρου 2, περιλαμβάνουν:
α) Τον Ισολογισμό ή Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης (Πίνακας).
β) Την Κατάσταση Αποτελεσμάτων (Πίνακας).
γ) Την Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης (Πίνακας).
δ) Την Κατάσταση Χρηματοροών (Πίνακας).
ε) Το Προσάρτημα (Σημειώσεις).
4. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των μεσαίων οντοτήτων του άρθρου 2, περιλαμβάνουν:
α) Τον Ισολογισμό ή Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης (Πίνακας).
β) Την Κατάσταση Αποτελεσμάτων (Πίνακας).
γ) Την Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης (Πίνακας).
δ) Το Προσάρτημα (Σημειώσεις).
5. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των πολύ μικρών και μικρών οντοτήτων του άρθρου 2, περιλαμβάνουν:
α) Τον Ισολογισμό ή Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης (Πίνακας).
β) Την Κατάσταση Αποτελεσμάτων (Πίνακας).
γ) Το Προσάρτημα (Σημειώσεις).
6. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των οντοτήτων καταρτίζονται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος Β: υπόδειγμα Β.1 (Ισολογισμός), Β.2 (Κατάσταση Αποτελεσμάτων, Β.2.1 ή Β.2.2), Β.3 (Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης), και Β.4 (Κατάσταση Χρηματοροών).
7. Οι πολύ μικρές οντότητες δύνανται, εναλλακτικά της παραγράφου 6, να καταρτίζουν συνοπτικό Ισολογισμό του υποδείγματος Β.5 και συνοπτική Κατάσταση Αποτελεσμάτων του υποδείγματος Β.6, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά από άλλη νομοθεσία.
8. Οι πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 του παρόντος νόμου δύνανται, εναλλακτικά της παραγράφου 7, να καταρτίζουν μόνο την Κατάσταση Αποτελεσμάτων του υποδείγματος Β.6, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά από άλλη νομοθεσία.
9. Τα κονδύλια των υποδειγμάτων χρηματοοικονομικών καταστάσεων στο παράρτημα Β του νόμου παρουσιάζονται διακεκριμένα χωρίς συμψηφισμούς.
10. Η δομή και το περιεχόμενο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων δεν μεταβάλλεται από περίοδο σε περίοδο.
11. Απόκλιση από τη δομή και το περιεχόμενο των υποδειγμάτων του παραρτήματος Β δεν επιτρέπεται, εκτός από τις εξής περιπτώσεις:
α) Περαιτέρω ανάλυση των κονδυλίων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα τηρείται η διάρθρωση των υποδειγμάτων.
β) Νέα κονδύλια μπορούν να προστίθενται, υπό τον όρο ότι το περιεχόμενο τους δεν περιλαμβάνεται σε άλλο κονδύλι προβλεπόμενο στα υποδείγματα.
γ) Τα κονδύλια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων μπορούν να συγχωνεύονται όταν:
γ1) τα ποσά τους είναι ασήμαντα σε σχέση µε τους σκοπούς της εύλογης παρουσίασης της παραγράφου 2 του άρθρου 16, ή και
γ2) η συγχώνευση παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια.
12. Η μορφή, το περιεχόμενο και η ονοματολογία των κονδυλίων και των λογαριασμών των χρηματοοικονομικών καταστάσεων προσαρμόζονται εάν απαιτείται από την ιδιαίτερη φύση τα οντότητας.

  • 29 Οκτωβρίου 2014, 12:51 | ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Οι παρακάτω παρατηρήσεις αφορούν την απεικόνιση και όχι την “παραγωγή” των οικονομικών καταστάσεων και σκοπό έχουν να διευκολύνουν τον εξωτερικό αναλυτή η χρήστη.

    Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία

    Δεν ορίζονται τα λειτουργικά κέρδη σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα που προτείνεται.

    Δεν αναφέρονται οι αποσβέσεις τόσο οι συνολικές όσο και οι ενσωματωμένες στο λειτουργικό κόστος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί ο εξωτερικός αναλυτής να αξιολογεί την απόδοση της επιχειρηματικής μονάδας τόσο με την επίδραση των αποσβέσεων όσο και χωρίς αυτήν (EBITDA).

    Καλό είναι να αναφέρεται και ο αριθμός των απασχολουμένων (Μέσος όρος η τέλους χρήσης). Αυτό θα διευκόλυνε να εξάγονται διάφοροι δείκτες παραγωγικότητας της επιχειρηματικής μονάδας ή οντότητας όπως σας αρέσει να την αποκαλείται. Ενδεικτικά αναφέρω Πωλήσεις ανά εργαζόμενο, Πάγια ανά εργαζόμενο

    Οι αποσβέσεις επιχορηγήσεων παγίων στοιχείων εντάσσονται στα λοιπά συνήθη έσοδα. Θέτω το ζήτημα σαν προβληματισμό μήπως δεν είναι συνήθες έσοδο και θα έπρεπε να εντάσσεται στα μη συνήθη έσοδα?

    Υπόδειγμα Β.1: Ισολογισμός – Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις

    Στα ενσώματα πάγια είναι χρήσιμο να διατηρηθεί η υπάρχουσα παρουσίαση .
    Να αναφέρονται οι τιμές κτήσεις, σύνολο αποσβέσεων και καθαρή αξία

    Το ίδιο ισχύει για τα άυλα πάγια στοιχεία

    Στις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι χρήσιμο να αναφέρονται οι υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την μορφή τραπεζικού δανεισμού ξεχωριστά από τον τραπεζικό δανεισμό από τραπεζικά ιδρύματα.

    Επίσης είναι χρήσιμο να εμφανίζονται ξεχωριστά από τις λοιπές υποχρεώσεις οι προκαταβολές πελατών διότι υπάρχουν κλάδοι που δουλεύουν με μεγάλες προκαταβολές πελατών π.χ ένδυση-υπόδηση

  • 29 Οκτωβρίου 2014, 08:00 | Ρήγας Γέωργιος

    Εφόσον τα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα διαχωρίζουν τις Ελληνικές εταιρείες σε οντότητες (Μεγάλες , Μεσαίες ,μικρές ,πολύ μικρές ) θα πρέπει να υποχρεώνει τις Μεγάλες οντότητες στην δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων τους και όχι μόνο αυτές που ορίζει ο Ν.2190/20. Για την δίκαιη καιιση διαχείριση μεταξύ των Εταιρειών

  • 23 Οκτωβρίου 2014, 11:16 | MICHAEL.

    Χρηματοοικονομικές καταστάσεις και ισολογισμοί πρέπει να αφορούν μόνο τα κατάλληλα νομικά πρόσωπα. Δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται από φυσικά πρόσωπα ή μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν υποχρέωση σύνταξης ισολογισμού. Αυτό πρέπει να προβλεφθεί ρητά διαφορετικά μιλάμε για τεράστια γραφειοκρατική επιβάρυνση και όχι για απλοποίηση.