Άρθρο 13: Χρόνος έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης

1. Το στοιχείο λιανικής πώλησης εκδίδεται:
α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών, κατά το χρόνο παράδοσης ή την έναρξη της αποστολής.
β) Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, με την ολοκλήρωση της παροχής της υπηρεσίας.
γ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού.
δ) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης ή επαναλαμβανόμενης παροχής υπηρεσίας ή κατασκευής έργου για λογαριασμό τρίτου, με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας ή του έργου.
ε) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής υπηρεσίας ή κατασκευής έργου, το παραστατικό της πώλησης εκδίδεται αμέσως όταν μέρος της αμοιβής καθίσταται απαιτητό για το μέρος της υπηρεσίας ή του έργου που έχει ολοκληρωθεί.
στ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 6, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου το οποίο « Πιστωτικό τιμολόγιο είναι το τιμολόγιο που εκδίδεται για κάθε περίπτωση εκπτώσεων, επιστροφών ή άλλων διαφορών».

    Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.3 «Επιτρέπεται η έκδοση συγκεντρωτικού τιμολογίου το οποίο αναφέρεται σε διαφορετικές παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών. Το συγκεντρωτικό τιμολόγιο περιλαμβάνει τις ίδιες πληροφορίες όπως το τιμολόγιο ή το απλοποιημένο τιμολόγιο, κατά περίπτωση.»

    Οι παραπάνω οικονομικές συναλλαγές προφανώς αναφέρονται σε οικονομικές συναλλαγές μεταξύ νομικών προσώπων και όχι φυσικών προσώπων .

    Για παράδειγμα σε ένα Super Market δύναται πετυχαίνονται κάποιους στόχους πωλήσεων να απολαμβάνει εκπτώσεις επί των αρχικών τιμών αγοράς προϊόντων από σχετική προμηθευτική εταιρεία, αυτή η έκπτωση δεν περνά στον τελικό καταναλωτή καθώς η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει για τα πιστωτικά τιμολόγια και όχι για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης.

    Νομοθεσίες άλλων χωρών επιτρέπουν την επιστροφή εκπτώσεων και άλλων διαφορών και στις λιανικές πωλήσεις διευκολύνοντας τη λειτουργία των καταναλωτικών συνεταιρισμών όπου σκοπός τους είναι η ικανοποίηση των αναγκών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα νοικοκυριά μέλη της και όχι η επιδίωξη του κέρδους.

    Σύμφωνα με την έκδοση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Κατευθυντήριες Γραμμές για την συνεταιριστική Νομοθεσία (δείτε σελίδα 16 http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/kateyuintiries%20gramesGR.pdf) «Το πλεόνασμα που παράγεται στις συναλλαγές με τα μέλη είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου συνεταιριστικού τρόπου υπολογισμού του κόστους (όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κόστος) και η επιστροφή προστασίας, η οποία καταβάλετε αναλογικά ως προς τις δραστηριότητες των μελών με τον συνεταιρισμό τους, είναι μια αναδρομική μείωση τιμών ή μια διόρθωση του υπολογισμού τιμών στο τέλος του οικονομικού έτους, εάν ο οικονομικός κίνδυνος που περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό δαπανών δεν υλοποιηθεί.

    Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών. (Δείτε Ένωση Συνεταιρισμών Ευρώπης των 30.000.000 μελών http://www.eurocoop.coop ). Για να είναι εφικτή η υγιείς οικονομική λειτουργία των καταναλωτικών και άλλων τύπων συνεταιρισμών στον τόπο μας ως μια επιχείρηση η οποία έχει σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών διαβίωσης των μελών και όχι το κέρδος, για να γίνει εφικτή η μείωση των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης προς όφελος των πολιτών ( λειτουργία καταναλωτικών συνεταιρισμών) και με τον μόνο αποδεδειγμένα υπαρκτό τρόπο πτώση των τιμών οι οποίες ελεύθερα ορίζονται κατά το δοκούν στην λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, παρακαλούμε για την προσθήκη στο άρθρο 13 Χρόνος έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης παρ. ζ και στ ως εξής:

    Για την περίπτωση συνεταιρισμών

    ζ) Πιστωτική απόδειξη λιανικής πώλησης είναι η λιανική απόδειξη που εκδίδεται για κάθε περίπτωση εκπτώσεων, επιστροφών ή άλλων διαφορών.

    στ) Επιτρέπεται η έκδοση συγκεντρωτικής απόδειξης λιανικών πωλήσεων μέλους η οποία αναφέρεται σε διαφορετικές πιστωτικές αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Στην συγκεντρωτική απόδειξη λιανικών πωλήσεων κάθε μέλους περιλαμβάνονται οι πληροφορίες των πιστωτικών ή μη αποδείξεων λιανικών πωλήσεων, κατά περίπτωση.

    Με τιμή

    Λουκάς Μπρέχας
    για το μη κερδοσκοπικό Δίκτυο
    Κοινωνικής Αλληλεγγύης &
    Περιφερειακής Ανάπτυξης

    http://www.diktio-kapa.dos.gr

    Μια γέφυρα για την προώθηση στον τόπο μας
    του συνεταιριστικού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου
    το οποίο έχει στο επίκεντρό του τις ανάγκες των ανθρώπων

  • 22 Οκτωβρίου 2014, 19:20 | ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης για την περίπτωση που έχει εκδοθεί στοιχείο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αγαθών (πχ Δελτίο Αποστολής) που το προέβλεπε ο ΚΦΑΣ στο Αρθρο 7 παρ 4 περ α ,οτι η απόδειξη μπορεί να εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του μήνα αποστολής και πάντως όχι πέραν της διαχειριστικής περιόδου.