Το άρθρο 18 ν. 2298/1995 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στην έδρα κάθε πρωτοδικείου λειτουργεί Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
2. Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων έχουν ως κύριο σκοπό να συμβάλλουν ενεργά στην πρόληψη της θυματοποίησης και τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού παρέχουν υλική και κοινωνική στήριξη στους ανηλίκους και τις οικογένειές τους, επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση, πολιτιστική καλλιέργεια, ψυχαγωγία και στέγη.
Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων παρέχουν την υποστήριξη που προαναφέρθηκε και σε ανηλίκους:
α) κατά των οποίων εκκρεμεί δίωξη για αξιόποινη πράξη,
β) στους οποίους έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα (άρθρα 122 και 123 ΠΚ) ή ποινή στερητική της ελευθερίας,
γ) οι οποίοι έχουν απολυθεί από ίδρυμα αγωγής ανηλίκων, θεραπευτικό κατάστημα ή κατάστημα κράτησης,
δ) οι οποίοι εμπίπτουν στην παρ. 5 του προηγούμενου άρθρου, αλλά η εισαγωγή τους σε Ίδρυμα αγωγής δεν είναι αναγκαία.
Επίσης, παρέχουν νομική βοήθεια στους κατηγορούμενους ανηλίκους.
3. Κάθε Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων διοικείται από επταμελές συμβούλιο. Η συμμετοχή στο συμβούλιο είναι τιμητική και άμισθη. Τα μέλη τους επιλέγονται από άτομα που διακρίνονται για την ειδική μόρφωση και την κοινωνική ευαισθησία τους.
Στο συμβούλιο μετέχουν με τριετή θητεία, επιτρεπομένου του επαναδιορισμού των αυτών μελών: α) ένας δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που είναι ή έχει διατελέσει δικαστής ή εισαγγελέας ανηλίκων, ως Πρόεδρος, ο οποίος υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον αρμόδιο προϊστάμενο, β) ένας καθηγητής ανώτατης εκπαίδευσης από τα Τμήματα Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Νομικής ή Κοινωνιολογίας ή καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γ) ένας επιμελητής ανηλίκων του δικαστηρίου ανηλίκων της έδρας του πρωτοδικείου ή ένας κοινωνικός λειτουργός, δ) ένας δικηγόρος, ε) ένας εκπρόσωπος του δήμου, της εκκλησίας ή μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με ανηλίκους, στ) ένας γιατρός, κατά προτίμηση παιδοψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος και ζ) ένα πρόσωπο, με προσφορά, ευαισθησία και εμπειρία στον τομέα πρόληψης ή αντιμετώπισης της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Όλα τα μέλη διορίζονται με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους.
4. Τα αναπληρωματικά μέλη μετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου χωρίς ψήφο, εκτός εάν απουσιάζει το αντίστοιχο τακτικό μέλος.
5. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από ανοικτή προκήρυξη και υποβολή υποψηφιοτήτων μέσω Διαδικτύου σε τοπικό επίπεδο. Η προκήρυξη γίνεται έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του διοικητικού συμβουλίου.
6. Το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων στην πρώτη μετά τη συγκρότησή του συνεδρίαση εκλέγει από τα μέλη του αντιπρόεδρο, γραμματέα και ταμία.
7. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να ορίσει, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας, ως επίτιμο πρόεδρο Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων πρόσωπο που προσέφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα αξιόλογες υπηρεσίες στον τομέα της προστασίας των ανηλίκων.
8. Το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων μπορεί να συγκροτεί ομάδες κατάλληλων προσώπων, τα οποία προσφέρουν εθελοντική συνδρομή για την εκπλήρωση των σκοπών της Εταιρείας και ιδίως υποβοήθηση της εκπαίδευσης ή κατάρτισης, οργάνωση πολιτιστικών ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, παροχή νομικής βοήθειας.
9. Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων μπορούν να αναθέτουν σε επιμελητές ανηλίκων, εντός του κύκλου των καθηκόντων των τελευταίων και ύστερα από έγκριση του προϊσταμένου δικαστή ανηλίκων, έργα αναγόμενα στην υποβοήθηση του σκοπού τους.
10. Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων έχουν δική τους περιουσία, προερχομένη από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή άλλων αρχών ή οργανισμών, από εισφορές, δωρεές ή κληροδοτήματα ιδιωτών, καθώς και από έσοδα από εκδηλώσεις ή δραστηριότητες που ασκούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας τους.
11. Με υπουργική απόφαση, που εκδίδει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταρτίζεται Κανονισμός Λειτουργίας για τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων. Μέχρι την έκδοση της παραπάνω υπουργικής απόφασης εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις.
12. Εντός είκοσι ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος προκηρύσσονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλες οι θέσεις διοικητικού συμβουλίου των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων. Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν εντός είκοσι ημερών και ο διορισμός των νέων διοικητικών συμβουλίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών. Η θητεία των υφισταμένων κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Διοικητικών Συμβουλίων λήγει από το διορισμό των νέων μελών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Στόχος επίσης των ΕΠΑ θα έπρεπε να είναι η επανένταξη των ανηλίκων στην κοινωνία μέσω της συνεργασίας με την οικογένεια και το σχολείο.
Άρθρο 11 Σ.Ν.
Στο εδάφιο της παρ. 2, του άρθρου 18 Ν 2298/95 όπως αντικαθίσταται με άρθρο 11 Σ.Ν. να προστεθεί μετά τις λέξεις… στην πρόληψη της θυματοποίησης η λέξη «ανηλίκων».
Στο εδάφιο Β της παρ. 2 του άρθρου 18 Ν 2298/95 μετά τη λέξη κοινωνική να προστεθεί και η λέξη ψυχική.
΄Οσον αφορά δε τις περιπτώσεις α,β,γ κατά τις οποίες οι ΕΠΑ φέρονται ότι παρέχουν την παραπάνω υποστήριξη, αυτές, στην πράξη δεν αντιμετωπίζονται από την ΕΠΑ. Οι προβλέψεις προφανώς υπήρχαν στον αρχικό νόμο γιατί μέχρι τότε οι Επιμελητές ανηλίκων υπήγοντο στην ΕΠΑ. Αφότου οι Επιμελητές ανηλίκων με Νόμο υπήχθησαν στα δικαστήρια, την αρμοδιότητα και ευθύνη για την υποστήριξη των ανηλίκων παραβατών στις περιπτώσεις α,β,γ, έχουν πλέον αυτοί.
Η ΕΠΑ ωστόσο θα μπορούσε να έχει τον παραπάνω υποστηρικτικό ρόλο, υπό την προϋπόθεση της επαρκούς και κατάλληλης στελέχωσης της κοινωνικής της Υπηρεσίας, για ανηλίκους για τους οποίους δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη λόγω αποχής του Εισαγγελέα Πλημ/κών σύμφωνα με το άρθρο 45 Α ΚΠΔ ιδίως αν γίνει νόμος του Κράτους, το περί Μονάδων Μέριμνας, σχέδιο νόμου.
΄Οσον αφορά τη νομική βοήθεια , που πρέπει να περιλάβει όχι μόνο τους ανήλικους παραβάτες αλλά και τα ανήλικα θύματα , που ορίζεται ότι παρέχουν οι ΕΠΑ, με δεδομένη την ύπαρξη του Ν 3226/04 «περί παροχής βοήθειας σε πολίτη χαμηλού εισοδήματος καθώς έχει τροποποιηθεί ως προς τα άρθρα 1 και 3 με άρθρο έκτο Νόμου 3625/07 σύμφωνα με τον οποίο η παροχή τέτοιας βοήθειας παρέχεται από δικηγόρους που περιλαμβάνονται στον ειδικό πίνακα του άρθρου 3 παρ. 1 Ν 3226/04, θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζεται διαμεσολαβητική δυνατότητα στην ΕΠΑ ώστε μέσω αιτήσεώς της να παρέχεται δικαστική συνδρομή σε ανηλίκους θύματα ή κατηγορούμενους, για τους οποίους επιλαμβάνεται , από δικηγόρους του οικείου καταλόγου του Δικηγορικού Συλλόγου κατάλληλα εκπαιδευμένους σε θέματα ανηλίκων.
Καλύτερο θα ήταν να ορίζονται ορισμένοι δικηγόροι από τον παραπάνω πίνακα αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση υποθέσεων της ΕΠΑ.
Στην παράγραφο 3 στο 3 εδάφιο θα πρέπει να προστεθούν οι λέξεις «κατά προτίμηση»μετά τις λέξεις : α) ένας δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που ……….καθόσον υπάρχει περίπτωση, ιδίως σε επαρχιακές πόλεις να μην υπηρετεί δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που να έχει διατελέσει δικαστής ή Εισαγγελέας Ανηλίκων ή να υπάρχει αλλά να είναι ακατάλληλος για τη θέση αυτή.
Στην παρ. 9 θα πρέπει να προβλεφθεί ότι κυρίως η Κοινωνική Υπηρεσία της ΕΠΑ μπορεί να κάνει τούτο, αφού στην πράξη σπάνια επιλαμβάνεται επιμελητής ανηλίκων, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας του στα δικαστήρια.
Επίσης στο άρθρο 11 θα πρέπει να προβλεφθεί διάταξη για τη δυνατότητα των ΕΠΑ να διοργανώνουν επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια ή να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις, να προβαίνει σε γνωμοδοτήσεις, μελέτες και προγράμματα στα πλαίσια του προληπτικού στη θυματοποίηση και παραβατικότητα ανηλίκων ρόλου της και στην υποβολή προτάσεων πρόληψης.
Ενδείκνυται , ακόμη, να περιληφθεί και διάταξη περί υπάρξεως και λειτουργίας Κοινωνικής Υπηρεσίας σε κάθε Ε.Π.Α. (άλλωστε αυτό ήδη συμβαίνει σε ορισμένες ΕΠΑ ), η οποία θα επιλαμβάνεται επί περιπτώσεων θυματοποίησης ανηλίκων και παραβατικότητας ανηλίκων επί αποχής του Εισαγγελέως από την ποινική δίωξη κατ’ άρθρο 45 Α ΚΠΔ δια της διενέργειας κοινωνικών ερευνών και συντάξεως σχετικών εκθέσεων και θα έχει υποστηρικτικό ρόλο για τους στη Στέγη φιλοξενούμενους ανηλίκους μεριμνώντας και για την κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Στο άρθρο 2 να προβλεφθεί επίσης η εξεύρεση προσήκουσας θέσεως εργασίας μετά την λήξη του προγράμματος θεσπίζοντας ενδεχομένως φορολογικά κίνητρα ή και επιδότηση σε επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν άτομα των προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να εφοδιάζουν με πιστοποιητικά επαγγελματικής επάρκειας ,εφ όσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.