Άρθρο 7

Στο άρθρο 242 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως εξής:

«4. Τα εγκλήματα που τελούνται από ανηλίκους δεν δικάζονται ποτέ ως αυτόφωρα».

  • Θα συμφωνήσω με τον κ. Α. Κ. Ζαχαριάδη στο σχόλιο του περι της συμμετοχικής δράσης ανηλίκου σε αδίκημα απο κοινού με ενήλικο και θα τοποθετηθώ επι τον προβληματισμό μου. Θεωρώ ότι η διάταξη θα πρέπει να οδηγεί σε κάθε περίπτωση στον αποκλεισμό εφαρμογής του 130 ΚΠΔ (παράγραφος 3) αφού στην καθημερινή πρακτική με «πράξη συνεκδίκασης» του εισαγγελέα το πλήθος των αυτοφώρων, όπου μαζι με ανήλικο συλλαμβάνεται και ενήλικος , εισάγονται στα αυτόφωρα μονομελή ή τριμελή δικαστήρια. Το ίδιο βέβαια λαμβάνει χώρα και σε πολλές περιπτώσεις μη αυτοφώρων εφόσον εισάγεται και ενήλικος δράστης.
    Θεωρώ ότι, αν σκοπός του νομοθετήματος έιναι η προστασία της ανηλικότητας και εν γένει η μη έκθεση του ανηλίκου στις δημόσιες συνεδριάσεις των δικαστηριών, καθώς και αν σκοπός είναι να αντιμετωπίζεται ο ανήλικος απο δικαστη που επιλαμβάνεται έστω και για ορισμένο χρονικό διαστημα με δίκες ανηλίκων καθώς και να τύχει ο ανήλικος όλων των προβλέψεων ενός προσηλωμένου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των παιδιών συστήματος απονομής δικαιοσύνης ,τότε σε καμμια περίπτωση δεν νοείται να εκτίθεται ο ανήλικος για οποιονδήποτε λόγο σε όλα όσα μια δίαδικασία για ενηλίκους έχει προβλέψει απο δικονομικής απόψεως.
    Νομίζω ότι πρέπει να επιβάλλεται ο χωρισμός σε κάθε περίπτωση,προς όφελος της ψυχικής υγείας του ανηλίκου και να μην δύναται αυτος να καταστρατηγείται στην πράξη με το 130§3 ΚΠΔ.

  • 28 Μαρτίου 2010, 01:29 | AΥΓΟΥΣΤΟΣ

    ΄Ισως πρέπει να αναθωρήσετε την ρύθμιση.Μπορεί να αποδειχθεί ανεπιεικής για τον παθόντα ,για τον ίδιο τον ανήλικο δράστη στην πραγματικότητα και για το κοινωνικό σύνολο γενικότερα (ιδίως όταν πίσω από τον ανήλικο δράστη κινείται κύκλωμα ενήλικων που τον χρησιμοποιούν -όπως συνηθέστατα συμβαίνει- και οι οποίοι θα έχουν την άνεση να διαλάθουν της προσοχής των διωκτικών αρχών και να «δασκαλέψουν» τον ανήλικο …)

  • 27 Μαρτίου 2010, 20:08 | Α. Κ. Ζαχαριάδης

    Η ρύθμιση αυτή είναι ορθή επί της ουσίας. Τι θα γίνει, όμως, στην περίπτωση που ανήλικος συμμετέχει σε αυτόφωρο έγκλημα μαζί με ενήλικο (: καθημερινό παράδειγμα η παραβίαση του αθλητικού νόμου από ενήλικους και ανήλικους συμμετόχους). Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο ανήλικος επιτρέπεται να δικαστεί μαζί με τους συμμετόχους του ενηλίκους για πλημμέλημα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 130 παρ. 3 ΚΠΔ, κατά την αυτόφωρη διαδικασία ή θα παραπέμπονται όλοι μαζί στην τακτική διαδικασία για το ενιαίο της κρίσεως, ή, τέλος, θα χωρίζεται πάντοτε η υπόθεση ως προς τον ανήλικο και οι άλλοι μόνο θα δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία;