Άρθρο 2

1. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 126 Ποινικού Κώδικα αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη χωρίς να έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

3. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, αν δεν υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί ο ανήλικος σε ποινικό σωφρονισμό κατά το επόμενο άρθρο».

2.Η παράγραφος 1 του άρθρου 127 Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας τους εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος και ο ποινικός σωφρονισμός κρίνεται απολύτως αναγκαίος, ενόψει της προσωπικότητας του ανηλίκου και του γεγονότος ότι η υπό κρίση αξιόποινη πράξη εμπεριέχει στοιχεία βίας, στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή αποτελεί μέρος ευρύτερης εγκληματικής δραστηριοποίησής του. Η απόφαση πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή».

  • 1 Απριλίου 2010, 08:44 | Αλτάνης Παναγιώτης (PhD Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής)

    Θα πρέπει να υπάρξει σαφέστερος προσδιορισμός και διαδικασία για τα θεραπευτικά μέτρα και όχι αόριστη και ρητορική αναφορά. Είναι ένας τομέας που υστερεί ιδιαίτερα το σύστημα και η χώρα μας.

  • 28 Μαρτίου 2010, 00:50 | ΔρΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ.ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ(ΑΠΟΥΣΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝΗ ΕΛΛΑΔΑ)ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΑΣ,ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΜΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗ ΠΡΑΞΗ ,ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ,ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ,ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ Ο ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΘΑ ΗΡΩΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΠΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΘΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΜΙΛΩ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΛΕΞ.ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΙΘΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ (ΠΟΥ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΒΝΥΜΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ Β.Χ.)ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΕΙΠΑΝ ΔΙΟΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΓΩΓΗ…ΜΑ ΕΚΔΙΩΧΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΠΥΣΑΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΑΠΟΥΣΙΩΝ…ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΓΩΓΗ ΚΥΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΟΥ ? ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΒΙΩΣΑΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ,ΔΙΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ Β.Χ.ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΙΚΟΤΗΤΑ ΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ…ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΠΕΡΕΤΕΡΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΖΩ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΩΣςΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΝΞΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑ;ΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ,ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ.ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ VIRTUAL REALITY ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Μαρτίου 2010, 00:18 | AΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Το πρόβλημα εδώ είναι ο ακριβής προσδιορισμός των αναμορφωτικών ή θεραπευτικών μέτρων.Οι ακολουθούμενοι κανονισμοί , μέθοδοι και νοοτροπίες πόρρω απέχουν από τις σύγχρονες αντιλήψεις και στην πράξη έχουν αποδειχθεί από αναποτελεσματικές έως εκκολαπτικές ακόμη σοβαρότερης εγκληματικότητας.Κατανοώντας ότι στα νομοθετικά πλαίσια αναμόρφωσης του ΠΚ είναι ίσως δύσκολο να μπεί κανείς σε λεπτομέρειες θα πρότεινα να ξεκινήσει αντίστροφα: Πρώτα να αναμορφώσει τις διαδικασίες και να επιμορφώσει ειδικούς λειτουργούς έχοντας ως στρατηγικό στόχο την απόδοση στην κοινωνία χρήσιμων ατόμων και στην συνέχεια στον καθορισμό ανελαστικών χρονικών ορίων.Μπορεί στην πράξη κάποια νέα άτομα να παρουσιάσουν θεαματική βελτίωση σε σύντομο χρόνο όταν άλλα θα απαιτούν περισσότερο χρόνο και ειδική μεταχείριση.