Άρθρο 44 Σύσταση Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων

1. Συστήνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων (ΜΕΕΠΔ).
2. Η Επιτροπή έχει ως αποστολή την άσκηση καθηκόντων νομοπαρασκευαστικού έργου, μετά από παρακολούθηση των επιστημονικών και νομολογιακών εξελίξεων και του εθνικού και ενωσιακού νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και συμμετοχή σε αρμόδια διεθνή όργανα.
3. Στην Επιτροπή δύναται να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον καλούνται από αυτήν, υπάλληλοι και στελέχη απασχολούμενοι με κάθε είδους σχέση σε φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο σχετικό με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.
4. Η Επιτροπή είναι πενταμελής και απαρτίζεται από πρόσωπα με επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία στον τομέα των προσωπικών δεδομένων. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ανώτερος ή ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Στην Επιτροπή δύναται να μετέχει μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το οποίο ορίζεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Προέδρου της.
5. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΜΕΕΠΔ, μαζί με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, καθώς και ο Γραμματέας της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
6. Στον Πρόεδρο, τα μέλη και τον εκτελούντα χρέη γραμματέα της ανωτέρω επιτροπής ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται, πέραν οδοιπορικών εξόδων, ημερήσιας αποζημίωσης και εξόδων διανυκτέρευσης.

  • 22 Νοεμβρίου 2022, 12:49 | Homo Digitalis

    H Homo Digitalis χαιρετίζει στη σύσταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων (ΜΕΕΠΔ). Στις εργασίες της επιτροπής θα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με καταστατικούς σκοπούς που να αφορούν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι οποίες διαθέτουν εκπροσώπους με επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία στον τομέα αυτόν.