Άρθρο 34 Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρων 44, 53, 58 και 71 ν. 4624/2019

1. Διαγράφεται ο αριθμός 1 προ της μόνης παραγράφου του άρθρου 44 του ν. 4624/2019 (Α’ 137).
2. Η περ. ιδ) του άρθρου 44 του ν. 4624/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«ιδ) «αρμόδια αρχή»:
ιδα) κάθε δημόσια αρχή αρμόδια για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους ή
ιδβ) κάθε άλλος οργανισμός ή φορέας στον οποίο ανατίθενται ρόλος δημόσιας αρχής και η εκτέλεση δημοσίων εξουσιών για τους σκοπούς της πρόληψης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους·».
3. Η περ. ιε) του άρθρου 44 του ν. 4624/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«ιε) «εποπτική αρχή»: η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής: Αρχή), ή, για τα άλλα κράτη – μέλη, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η οποία έχει συσταθεί από αυτά σύμφωνα με το άρθρο 41 της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680∙».
4. Η περ. ιζ), του άρθρου 44 του ν. 4624/2019, περί ορισμού της «συγκατάθεσης» καταργείται.
5. α) Στην περ. ζ) του άρθρου 44 του ν. 4624/2019, περί ορισμού του «υπευθύνου επεξεργασίας», η λέξη «δημόσια» αντικαθίσταται με τη λέξη «αρμόδια».
β) Στην περ. θ) του άρθρου 44 του ν. 4624/2019, περί ορισμού του «αποδέκτη», η λέξη «δημόσιες» αντικαθίστανται με τη λέξη «αρμόδιες».
γ) Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 53 του ν. 4624/2019, περί γενικών πληροφοριών σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων, η λέξη «δημόσιας» αντικαθίσταται από τη λέξη «αρμόδιας».
δ) Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4624/2019, περί δικαιώματος υποβολής καταγγελίας στην Αρχή, η λέξη «δημόσιες» αντικαθίσταται από τη λέξη «αρμόδιες».
ε) Στο τρίτο εδάφιο του άρθρου 71 του ν. 4624/2019, περί διάκρισης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και επαλήθευσης της ταυτότητάς τους, η λέξη «δημόσια» αντικαθίσταται από τη λέξη «αρμόδια».

  • 22 Νοεμβρίου 2022, 11:16 | Σπ.Καρυδα

    Άρθρο 34: Ως προς τους ορισμούς του άρθρου 44 ν. 4624/2019, λεκτέα τα ακόλουθα:
    1. Μέγα σφάλμα η κατάργηση του ορισμού των «ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Ο νομοθέτης του ν. 4624/2019 σκοπίμως για λόγους σαφήνειας και διευκόλυνσης του εφαρμοστή και του ερμηνευτή του δικαίου είχε συμπεριλάβει ορισμό αυτών στο εν θέματι άρθρο ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες και ασάφειες. Τούτο διότι, η έννοια των «ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» απαντάται και σε άλλες διατάξεις του Δ΄ Κεφαλαίου του ν. 4624/2019 (βλ. π.χ το άρθρο 49 για τη συγκατάθεση και το άρθρο 63 για την ασφάλεια της επεξεργασίας). Προφανώς…σας διέφυγε!
    2. Ως προς την περίπτωση ιδβ) η οποία προβλέπει «κάθε άλλος οργανισμός ή φορέας στον οποίο ανατίθενται ρόλος δημόσιας αρχής και η εκτέλεση δημοσίων εξουσιών για τους σκοπούς της πρόληψης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους» η διάταξη εγείρει τον ακόλουθο προβληματισμό: Υπάρχει στην Ελλάδα ιδιωτικός οργανισμός ή φορέας στον οποίο να έχει ανατεθεί ρόλος δημόσιας αρχής, υπό την έννοια της Οδηγίας? Πράγματι, η Οδηγία προβλέπει σχετικώς αλλά θέλει να καλύψει περιπτώσεις χωρών που λειτουργούν π.χ. ιδιωτικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Έτι περαιτέρω, δεν λαμβάνεται οποιαδήποτε μέριμνα για την αστική ευθύνη των «ιδιωτικών φορέων» ή για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος τους ή για τον υποχρεωτικό ορισμό ΥΠΔ, ο οποίος σύμφωνα με τα άρθρα 6-8 του ν. 4624/2019 αφορά μόνο δημόσιους φορείς. Δημιουργείται ερμηνευτική ασάφεια και με το άρθρο 4 του ν.4624/2019, όπου και δίδεται ορισμός δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Συνοπτικώς, πολύ πρόχειρη η πρόβλεψη. Θα πρότεινα να το ξαναδείτε με τη δέουσα επιμέλεια και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.
    3. Η περ. ιε) του άρθρου 44 του ν. 4624/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ιε) «εποπτική αρχή»: η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής: Αρχή), ή, για τα άλλα κράτη – μέλη, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η οποία έχει συσταθεί από αυτά σύμφωνα με το άρθρο 41 της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680∙». Πρέπει να διαγραφεί η προτεινόμενη αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής: Αρχή) καθώς σκοπός του ορισμού δεν είναι η ενσωμάτωση της Αρχής, η οποία έχει ήδη γίνει με το Κεφάλαιο Β΄του ν.4624/2019 αλλά να διευκρινισθεί ότι ως εποπτική αρχή νοείται η Αρχή με την έννοια του άρθρου 41 της Οδηγίας και όχι οποιαδήποτε άλλη αρχή. Λόγω της παρανόησης αυτής πρέπει να διαγραφεί η ρητή αναφορά στην ΑΠΔΠΧ.
    4. Ακατανόητη η απάλειψη του ορισμού της «Συγκατάθεσης». Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί η συγκατάθεση δεν αποτελεί νομική βάση για τις αρχές επιβολής του νόμου και για αυτό ακριβώς το λόγο είναι άκρως απαραίτητη η διατήρηση του εν θέματι ορισμού, ως προαπαιτούμενο (βλ. Αιτ.Σκ. ν. 4624/2019 επί του άρθρου 44). Προφανώς, οι συντάκτες του ΣχΝ δεν αντιλήφθηκαν την αξία της ρύθμισης, καθόλου περίεργο. H έννοια της «συγκατάθεσης» στην Αστυνομική Οδηγία διαφέρει ποιοτικά από την έννοια της «συγκατάθεσης» στον ΓΚΠΔ και για αυτόν τον λόγο είναι άκρως απαραίτητο να υπάρχει ο σχετικός ορισμός. Προτείνω οπωσδήποτε να μην διαγραφεί ο σχετικός ορισμός. Θα είναι χρήσιμος και για την κατά παραπομπή νομοθέτηση σε περίπτωση τομεακών ρυθμίσεων.
    Σπ.Καρυδα

  • 22 Νοεμβρίου 2022, 11:55 | Homo Digitalis

    Α. Άρθρο 34, παρ.2 του παρόντος Σχ. Νόμου: Η Homo Digitalis χαιρετίζει τη διαγραφή του ορισμού για την έννοια “ειδικές κατηγορίες προσωπικών δεδομένων” (περ. ιδ του άρθρου 44 όπως ισχύει σήμερα). Ο εν λόγω ορισμός δεν βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το άρθρο 10 της Οδηγίας 2016/680 που αναφέρεται περιγραφικά στις ειδικές κατηγορίες προσωπικών δεδομένων, ενώ σχετικός ορισμός δεν υπάρχει στο Άρθρο 4 της Οδηγίας 2016/680. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω προτεινόμενη αναθεώρηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποδοχή της προτεινόμενης αναθεώρησης του Άρθρου 46 του ν. 4624/2019 (βλέπετε άρθρο 37 του παρόντος Σχ. Νόμου), καθώς έτσι μόνο εξασφαλίζεται η περιγραφή της έννοιας “ειδικές κατηγορίες προσωπικών δεδομένων” στο πλέον αναθεωρημένο Άρθρο 46.
    Β. Άρθρο 34, παρ.2 του παρόντος Σχ. Νόμου: Το Σχ.Νόμου προτείνει τη δημιουργία ορισμού για την έννοια “Αρμόδια Αρχή” (ιδα), όπως προβλέπεται στο άρθρο 3, περιπτ. 7 της Οδηγίας 2016/680, με πρόσθετη πρόβλεψη να περιλαμβάνονται στον ορισμό αυτόν αρμόδιες αρχές για την προστασία από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους. Η Homo Digitalis χαιρετίζει τη πρόσθετη αυτή πρόβλεψη, καθώς και την δημιουργία ορισμού για την έννοια “Αρμόδια Αρχή” (ιδα).
    Γ. Άρθρο 34, παρ.2 του παρόντος Σχ. Νόμου: Το Σχ.Νόμου προτείνει τη δημιουργία και δεύτερου συμπληρωματικού ορισμού για την έννοια “Αρμόδια Αρχή” (ιδβ) με την οποία επιπροσθέτως ορίζεται ως τέτοια “ κάθε άλλος οργανισμός ή φορέας στον οποίο ανατίθενται ρόλος δημόσιας αρχής και η εκτέλεση δημοσίων εξουσιών για τους σκοπούς της πρόληψης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους”. Η Homo Digitalis δεν αντιλαμβάνεται πως κάποιος άλλος οργανισμός ή φορέας θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο δημόσιας αρχής και να εκτελεί δημόσιες εξουσίες για τους σκοπούς της πρόληψης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους. Επομένως, προτείνεται είτε να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ο ορισμός αυτός ή η διαγραφή του.
    Δ. Άρθρο 34, παρ.3 του παρόντος Σχ. Νόμου: Το Σχ.Νόμου προβλέπει την αναθεώρηση της έννοιας “εποπτική αρχή” και την ταύτιση αυτής εντός της ελληνικής έννομης τάξης με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (και εκτός της ελληνικής έννομης τάξης με τη κάθε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η οποία έχει συσταθεί από έκαστο Κράτος Μέλος της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 41 της Οδηγίας 2016/680). Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κεφ. ΣΤ του νόμου 4624/2019 εφαρμόζεται για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και ότι η εν λόγω επεξεργασία ενδέχεται να αφορά επικοινωνίες, ο ρόλος και η εξουσίες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών παραγκωνίζονται κατά αυτόν τον τρόπο. Επομένως, η Homo Digitalis προτείνει να διατηρηθεί ένας ορισμός για την έννοια «εποπτική αρχή», ο οποίος να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τις δύο Συνταγματικά κατοχυρωμένες εποπτικές αρχές, προκειμένου να γίνεται απόλυτα σεβαστός ο εκ του Συντάγματος προβλεπόμενος ρόλος τους και οι σχετικές τους αρμοδιότητες και να εξασφαλίζεται η συνεργασία τους σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις επικοινωνίες και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.
    E. Άρθρο 34, παρ.3 του παρόντος Σχ. Νόμου: H Homo Digitalis χαιρετίζει την προτεινόμενη διαγραφή της έννοιας “συγκατάθεση”, στην περ. ιζ), του άρθρου 44 του ν. 4624/2019. Η συγκεκριμένη έννοια δεν υπάρχει στις διατάξεις των άρθρων της Οδηγίας 2016/680, και η διαγραφή αυτή είναι σύμφωνη με τις προτάσεις της Homo Digitalis στο πλαίσιο της καταγγελίας που είχαμε υποβάλει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 για τη μη προσήκουσα μεταφορά των διατάξεων της Οδηγίας 2016/680 στην ελληνική έννομη τάξη (βλέπετε περισσότερα στο σχόλιο της Homo Digitalis στο άρθρο 32 της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης).

  • Άρθρο 34
    Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρων 44, 53, 58 και 71 ν. 4624/2019
    [Από]
    [καινούριο]
    [Σε]
    7. Ο τίτλος του άρθρου 71 του ν. 4624/2019, περί διάκρισης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και επαλήθευσης της ταυτότητάς τους, αντικαθίσταται ως εξής:
    «Διάκριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και επαλήθευση της ποιότητάς τους
    (άρθρο 7 της Οδηγίας)».
    [Αιτιολογία: να τροποποιηθεί ο τίτλος του άρθρου, από το νοηματικά εσφαλμένο «ταυτότητας», στο ορθό «ποιότητας» (άρθρο 7 παρ. 1 της οδηγίας)]

  • Άρθρο 34
    Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρων 44, 53, 58 και 71 ν. 4624/2019
    [Από]
    [καινούριο]
    [Σε]
    6. Ο τίτλος του άρθρου 58 του ν. 4624/2019, περί δικαιώματος υποβολής καταγγελίας στην Αρχή, αντικαθίσταται ως εξής:
    «Δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή
    (άρθρο 52 της Οδηγίας)».
    [Αιτιολογία: να τροποποιηθεί ο αναφερόμενος αριθμός του άρθρου της οδηγίας, από το εσφαλμένο «17», στο ορθό «52» (περί δικαιώματος υποβολής καταγγελίας σε εποπτική αρχή)]

  • Άρθρο 34
    Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρων 44, 53, 58 και 71 ν. 4624/2019
    [Από]
    3. Η περ. ιε) του άρθρου 44 του ν. 4624/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
    «ιε) «εποπτική αρχή»: η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής: Αρχή), ή, για τα άλλα κράτη – μέλη, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η οποία έχει συσταθεί από αυτά σύμφωνα με το άρθρο 41 της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680·».
    [Σε]
    … ανεξάρτητη δημόσια αρχή …
    [Αιτιολογία: να μεταφερθεί όπως ακριβώς έχει το κείμενο της οδηγίας, το οποίο αναφέρεται σε «δημόσια» αρχή (EN: public, FR: publique, DE: staatliche, ES: pública), όχι διοικητική]

  • Άρθρο 34
    Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρων 44, 53, 58 και 71 ν. 4624/2019
    [Από]
    2. …
    ιδβ) κάθε άλλος οργανισμός ή φορέας στον οποίο ανατίθενται ρόλος δημόσιας αρχής και η εκτέλεση δημοσίων εξουσιών για τους σκοπούς της πρόληψης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους·».
    [Σε]
    ιδβ) κάθε άλλος οργανισμός ή φορέας στον οποίο ανατίθεται ρόλος δημόσιας αρχής και η εκτέλεση δημοσίων εξουσιών για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους·».
    [Αιτιολογία: ενικός αριθμός (ανατίθεται). Να συμπεριληφθεί και η «διερεύνηση» ποινικών αδικημάτων, καθώς περιλαμβάνεται στους σκοπούς της παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4624/2019, καθώς και στο άρθρο 1 παρ. 1 και στο άρθρο 3 στοιχείο 7β της οδηγίας (EE) 2016/680]