Κεφάλαιο Ε΄ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Άρθρο 20 Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας

1. Συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας.
2. Η Επιτροπή αποτελεί το συντονιστικό όργανο μεταξύ:
α) της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει ορισθεί ως Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (εφεξης Ε.Α.Κ.) κατά τον ν. 4577/2018 (Α΄ 199),
β) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που έχει ορισθεί ως αρμόδια ομάδα απόκρισης για συμβάντα που αφορούν στην ασφάλεια υπολογιστών (Computer Security Incident Response Team- CSIRT, εφεξής αρμόδια CSIRT),
γ) της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου της Ε.Υ.Π. ως ομάδας αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων (Εθνικό CERT) και
δ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • 15 Νοεμβρίου 2022, 22:16 | Καρυπίδης Σ

    Γενικής φύσεως σχόλιο για το Άρθρο 20 Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας.
    Καμμία επιτροπή Συντονισμού δεν έχει επιτύχει στην αποστολή της αν δεν υπάρχουν σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες ιεραρχίας μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών κατά περίπτωση.
    Παράδειγμα:
    1.Εν καιρώ ειρήνης και για θέματα εγκλημάτων οικονομικής ή άλλης φύσεως αρμόδια για αποφάσεις είναι η ΕΛ.ΑΣ βοηθούμενη από την Επιτροπή Συντονισμού που κατευθύνει τις πληροφορίες από όλες τις υπηρεσίες στην ΕΛ.ΑΣ.
    2.Εν καιρώ ειρήνης και για θέματα Εθνικής Ασφαλείας αρμόδια για αποφάσεις είναι η ΕΥΠ βοηθούμενη από την Επιτροπή Συντονισμού που κατευθύνει τις πληροφορίες από όλες τις υπηρεσίες στην ΕΥΠ.
    3.Εν καιρώ πολέμου και για θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Άμυνα υπεύθυνη είναι η Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, βοηθούμενη από την Επιτροπή Συντονισμού που κατευθύνει τις πληροφορίες από όλες τις υπηρεσίες στο ΓΕΕΘΑ.