Άρθρο 5 Διαχείριση υλικού σε άρσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας

1. Αν ο εισαγγελικός λειτουργός του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 4 κρίνει ότι το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων συνιστά αποδεικτικό μέσο για την άσκηση ποινικής δίωξης, εξάγεται σε υλικό φορέα και αποστέλλεται, με νέα διάταξη, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Με την ίδια διάταξη, το υλικό αυτό μπορεί να περιορίζεται στο περιεχόμενο που κρίνεται ότι εισφέρει αποδεικτικά στη διακρίβωση εγκλημάτων.
2. Μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την παύση της ισχύος της εισαγγελικής διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα. Σε περίπτωση που η αρμόδια Υπηρεσία κρίνει αναγκαία τη διατήρηση του υλικού για τη συσχέτισή του με στοιχεία υπό εξέλιξη έρευνας ή σε περίπτωση συνδρομής της παρ. 1, το υλικό εξάγεται από το σύστημα σε υλικό φορέα και παραδίδεται εγγράφως στην επισπεύδουσα Διεύθυνση ή Τμήμα της. Με την επιφύλαξη της παρ. 1, κατόπιν γραπτής πρότασης της επισπεύδουσας Διεύθυνσης ή Τμήματος και έγκρισης του Διοικητή της Ε.Υ.Π. ή του Διευθυντή της Δ.Α.Ε.Ε.Β. κατά περίπτωση, μπορεί να διαγραφεί από το σύστημα υλικό που αποτυπώθηκε και πριν τη συμπλήρωση των έξι (6) μηνών, εάν συντρέχει ειδικός λόγος προς τούτο.
3. Με την επιφύλαξη της παρ. 2, το σύνολο του πληροφοριακού υλικού που εξάγεται για τις ανάγκες της Υπηρεσίας από το σύστημα επισυνδέσεων σε έγχαρτη μορφή ή αποτυπωμένο σε υλικούς φορείς καταστρέφεται εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη της ισχύος της εισαγγελικής διάταξης που διέταξε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και συντάσσεται έκθεση για την καταστροφή.
4. Το υλικό που δεν έχει σχέση με τον λόγο επιβολής του μέτρου καταστρέφεται αμελλητί ενώπιον της αρχής που εξέδωσε τη διάταξη και συντάσσεται έκθεση για την καταστροφή.
5. Μετά την πάροδο δέκα (10) ετών από τη λήξη της επιβολής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, μπορεί με απόφαση του οικείου τριμελούς οργάνου της παρ. 7 του άρθρου 4 να καταστρέφονται οι φάκελοι με το υλικό τεκμηρίωσης για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.

  • 22 Νοεμβρίου 2022, 11:27 | Homo Digitalis

    1. Η εξάμηνη περίοδος διαγραφής απέχει πολύ από την 3ετή περίοδο του Αρθ.4 παρ.7, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος αφαίρεσης των απαραίτητων εργαλείων έννομης προστασίας- αποδεικτικών μέσων από το υποκείμενο της άρσης του απορρήτου.
    2. Ακρώς προβληματική η αναφορά σε δυνατότητα ταχύτερης διαγραφής του υλικού «εάν συντρέχει ειδικός λόγος» στην παρ.2 του άρθρου. Η φράση «εάν συντρέχει ειδικός λόγος» θα πρέπει είτε να εξειδικευτεί ως προς την σημασία της είτε να αφαιρεθεί για λόγους ασφάλειας δικαίου.
    Τέλος, εντοπίζεται προφανής ασυμφωνία των προθεσμιών του άρθρου 5 με την 3ετή προθεσμία του άρθρου 4.

  • 21 Νοεμβρίου 2022, 11:37 | Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)

    Δεν προβλέπεται ποιος φορέας ελέγχει τη διαγραφή ή την καταστροφή του υλικού στις διάφορες σχετικές περιπτώσεις περί των οποίων διαλαμβάνει το άρθρο αυτό.
    Στην παρ. 5 δεν προβλέπεται η σύνταξη έκθεσης για την καταστροφή, σε αντίθεση με τις παρ. 3 και 4 του ιδίου άρθρου.

  • 17 Νοεμβρίου 2022, 09:17 | Νέζης Μελέτιος

    Παράγραφος 2. Μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την παύση της ισχύος της εισαγγελικής διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα…….μπορεί να διαγραφεί από το σύστημα υλικό που αποτυπώθηκε και πριν τη συμπλήρωση των έξι (6) μηνών, εάν συντρέχει ειδικός λόγος προς τούτο……

    Τίθεται το εξής ζήτημα: Αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο μάθει ότι παρακολουθείται μετά από 6 μήνες το υλικό της παρακολούθηση δεν θα υπάρχει καθώς αυτό διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα.
    Επίσης το υλικό μπορεί να διαγραφεί και νωρίτερα των έξι (6) μηνών εάν συντρέχει ειδικός λόγος. Δεν καθορίζεται ποιος είναι ο ειδικός λόγος για διαγραφή υλικού σε διάστημα μικρότερο των έξι (6) μηνών.

  • 16 Νοεμβρίου 2022, 14:29 | Ιωάννης Πριόβολος

    Για λόγους εθνικής ασφάλειας, ειδικά των πολιτικών προσώπων, δεν πρέπει να διαγράφονται ποτέ τα στοιχεία.

  • 15 Νοεμβρίου 2022, 23:08 | Ηλίας Πιτερός

    Σύμφωνα με το αρθρο 4 παρ 7:
    <>

    και σύμφωνα με το αρθρο 5 παρ 2:
    <>

    Τι νόημα έχει να υπάρχει η γνωστοποίηση του περιοριστικού μέτρου στον θιγόμενο μετά από 3 χρόνια – όταν το περιεχόμενο της παρακολούθησης έχει καταστραφεί στους 6 μήνες και δεν μπορεί να αποδειχθεί έτσι η νομιμότητα ή μη της παρακολούθησης και άρα δεν μπορεί να ασκηθεί οιοδήποτε ένδικο μέσο αφού τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν καταστραφεί νωρίτερα ;;;