Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο τρίτο

1. Η παρ. 5 του άρθρου 84 του ν.3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3839/2010 (ΦΕΚ 51 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για την επιλογή προϊσταμένων οποιουδήποτε επιπέδου οργανικής μονάδας υπάλληλος στον οποίο έχει επιβληθεί τελεσίδικα πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της κατά το άρθρο 145 του Υπαλληλικού Κώδικα όπως αντικαθίσταται με το άρθρο δεύτερο του παρόντος».
2. Η παρ. 5 του άρθρου 159 του Υ.Κ. όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο δεύτερο του ν. 3839/2010 (ΦΕΚ 51 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι αρμόδια για την επιλογή προϊσταμένων τμημάτων και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση με εξαίρεση την πειθαρχική ευθύνη των υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, ορισμένου νομικού προσώπου ή πλειόνων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (κοινά)».
3. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 και οι παρ. 8, 9 και 10 του άρθρου 162 του Υ.Κ. όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο δεύτερο του ν. 3839/2010 (ΦΕΚ 51 Α΄) καταργούνται.
4. Το άρθρο 163 του Υ.Κ. όπως ισχύει καταργείται.

5. Κείμενες διατάξεις νόμων που παραπέμπουν σε διατάξεις του καταργούμενου με τον παρόντα νόμο πειθαρχικού δικαίου θεωρείται ότι παραπέμπουν στις αντίστοιχου περιεχομένου διατάξεις αυτού.
6. Στο άρθρο 3 του ν. 3861/2010 (ΦΕΚ 112 Α’) προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στο Διαδίκτυο, των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των οικείων διατάξεων ως προς την πειθαρχική διαδικασία».

  • 8 Νοεμβρίου 2011, 03:25 | ΧΑΡΑ

    Καλά όλα τα παραπάνω, και σαφώς ο δημόσιος υπάλληλος π΄ρεπει να λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που να προάγει το συμφέρων της υπηρεσίας, το όφελος και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
    Δεν πρέπει όμως και ο δημόσιος υπάλληλος με κάποιο τρόπο να προστατεύεται από τον κακό πολίτη που θεωρεί και φέρεται μπαίνοντας μέσα σε μια υπηρεσία, με τρόπο ανάγωγο προς τους υπαλλήλους είτε μιλώντας τους εξευτελιστικά, είτε ειρωνικά, είτε εξυβρίζοντας τους και θεωρώντας τους κάτι σαν υπηρέτες τους??
    Σ’ αυτή την περίπτωση πως το κράτος του δικαίου σκοπεύει να προστατέψει τους λειτουργούς του??
    Μήπως θα πρέπει να συνταχθεί και ένα ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ του ΠΟΛΙΤΗ??

  • 7 Νοεμβρίου 2011, 17:32 | Διονύσης

    Κάτι πολύ γενικό: Ο κάθε δημ. υπάλληλος πρέπει να αντιληφθεί ότι δουλειά του είναι να παράγει έργο δηλαδή άλλος να εξυπηρετεί τους πολίτες, άλλος να τους προστατεύει, άλλος να φροντίζει να κατασκευάζονται και να αποδίδονται στο κοινό οι υποδομές εμπρόθεσμα, άλλος να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, άλλος να προστατεύει το καλώς εννούμενο δημόσιο συμφέρον που δεν είναι πάντα προφανές, και όχι να περιμένει να περάσει ένα «ανώδυνο» οκτάωρο μέσα στο οποίο δεν θα έχει αναλάβει καμμία ευθύνη, δεν θα θα έχει παράξει κανένα αποτέλεσμα, αλλά θα έχει διασφαλίσει κάποιο αόριστο δημόσιο συμφέρον κρυπτόμενος πίσω από χιλιάδες αντικρουόμενες, ασαφείς και σε πολλές περιπτώσεις βλακώδεις διατάξεις! Με άλλα λόγια πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι η δουλειά μας δεν είναι η τήρηση των «διαδικασιών» αλλά όλα τα παρπάνω παράλληλα με την τήρηση των διαδικασιών που πρέπει να ερμηνεύονται πάντα προς όφελος του πολίτη.

  • 7 Νοεμβρίου 2011, 12:28 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Καλή σας μέρα

    δεν θέλω να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι. Θέλω όμως να τον ψηφίσετε και να το εφαρμόσετε τον νέο πειθαρσικο κανονισμό.
    ΑΜΕΣΑ!

  • 6 Νοεμβρίου 2011, 20:06 | NON

    ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ? ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΛ ΣΕ ΜΕΡΕΣ Η ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    \ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ?
    ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΔΗΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ? ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΥΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥΝΤΑΙ