ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ Άρθρο 8 Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016

 

1. Στο άρθρο 1 του ν. 4443/2016 (Α’ 232), περί σκοπού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β) η φράση «ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας» αντικαθίσταται από τη φράση «ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας», β) μετά από τη φράση «της 27ης Νοεμβρίου 2000,» προστίθεται η φράση «γ) λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, των κοινωνικών παροχών και των φορολογικών διευκολύνσεων ή πλεονεκτημάτων, της εκπαίδευσης, και της πρόσβασης στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται (συναλλακτικά) στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης της στέγης,» γ) η φράση «μεταξύ άλλων και για γ)» αντικαθίσταται από τη φράση «μεταξύ άλλων και για δ)» και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1
Σκοπός

Σκοπός των διατάξεων του Μέρους Α είναι η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων: α) λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών σύμφωνα με την Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2000, β) λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας σύμφωνα με την Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000, γ) λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, των κοινωνικών παροχών και των φορολογικών διευκολύνσεων ή πλεονεκτημάτων, της εκπαίδευσης, και της πρόσβασης στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται (συναλλακτικά) στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης της στέγης, μεταξύ άλλων και για δ) τη διευκόλυνση της άσκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων σύμφωνα με την Οδηγία 2014/54/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014.».

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4443/2016, περί πεδίου εφαρμογής, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η φράση «Με την επιφύλαξη των παρ. 3, 4, 6» αντικαθίσταται από τη φράση «Με την επιφύλαξη των παρ. 3 και 6», β) μετά από τη φράση «αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης» προστίθεται η φράση «, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με την επιφύλαξη των παρ. 3 και 6 του παρόντος, καθώς και του άρθρου 4, η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και όσον αφορά:
α) την κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης,
β) τις κοινωνικές παροχές και τις φορολογικές διευκολύνσεις ή πλεονεκτήματα,
γ) την εκπαίδευση,
δ) την πρόσβαση στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται (συναλλακτικά) στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης της στέγης.».

3. Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4443/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου αναφορικά με την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης δεν εφαρμόζονται στις πάσης φύσεως παροχές που προσφέρουν τα δημόσια συστήματα ή τα εξομοιούμενα προς τα δημόσια, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης ή πρόνοιας.
Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου αναφορικά με την αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν θίγουν τα μέτρα που είναι αναγκαία για την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας, τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, την πρόληψη ποινικών παραβάσεων, την προστασία της υγείας και την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων.».

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 18:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Διαφωνώ κάθετα. Ένα μεγάλο όχι. Δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί ως νόμος κάτι που είναι παρά φύσιν. Δεν μπορεί να θεσμοθετείται γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Γάμος υφίσταται μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ψηφίζοντας κύριοι βουλευτές υπέρ το γάμου των ομοφυλόφιλων, ανοίγετε αυτόματα και την πόρτα για την υιοθέτηση παιδιών από αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί αν δεν το θεσμοθετήσετε εσείς , αυτά τα άτομα θα προστρέξουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκεί φυσικά θα κερδίσουν. Θα ανοίξετε την κερκόπορτα , γιατί εσείς θα ισχυριστείτε ότι δεν ψηφίσατε κάτι τέτοιο παρά μόνο τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Αν είναι να θεσμοθετήσετε και την κτηνοβασία ή την πολυγαμία ή ο,τιδήποτε ανώμαλο και διαστροφικό. Και πώς εγγυάστε ότι τα παιδιά θα είναι ασφαλή και υγιή και σωματικά και ψυχικά σε μια τέτοια οικογένεια; Σκεφτήκατε ότι μπορεί να ανοίγετε διάπλατα την πόρτα για τους παιδόφιλους; Όχι και πάλι όχι. Αλλά ούτε δημοψήφισμα δέχεστε να διαξαχθεί. Ο ελληνικός λαός όμως κύριοι βουλευτές δεν θα το δεχτεί ποτέ. Έχετε θεσμοθετήσει το σύμφωνο συμβίωσης που καθορίζει τα νομικά πλαίσια που μπορούν να κινηθούν. Δε μου λέτε. Η πλειοψηφία θα προσαρμόζεται και θα κάνει ό,τι θέλει η μειοψηφία; Σε ποιο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται αυτό; Σε κανένα. Και όπως και να το κάνουμε πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι εφόσον κάνανε αυτή την επιλογή για τη ζωή τους, θα υποστούν και τις συνέπειες των επιλογών τους. Δηλαδή δε θα έχουν παιδιά αφού ένας άντρας δεν μπορεί να τεκνοποιήσει με άνδρα, ούτε μια γυναίκα με μια άλλη. Είναι ενάντια στο νόμο της φύσης.

  • Να μη γραφτούν στο άρθρο οι λέξεις
    «σεξουαλικού προσανατολισμού» ή «έκφρασης φύλου»

    τα φύλα είναι δυο(2) ξεκαθαρα και αλληλοσυμπληρωνονται..
    το 0,5% του πληθυσμού με παραλλαγές χρωμοσωμικές εκ γενετής είναι μη κυρίαρχο ενα ελαχιστο ποσοστό
    πλήρως σεβαστοί ως ανθρωποι όλοι
    αλλά η νομοθεσία πρέπει να είναι σωστή για να μην υπάρξει κοιννικη κατάρρευση
    «δεν προσανατολίζεσαι» (κατά το δοκούν)
    ουτε εκφράζεσαι με «έκφραση φύλου» σεξουαλικώς
    ανάλογα τον …»καιρό» ή την υπαρχουσα κυβέρνηση & μόδα….
    δεν επαίρεσαι για το τι είσαι,
    δεν (πρέπει να )αφορά κανέναν τι κάνεις στην προσωπική σου ζωή…αν δεν κάνει κακό δεν ασκείς βία σε συνάνθρωπο βεβαίως…
    δεν επιβαλλεις το παρα-φύση με νόμο ως φύση.
    Ξεκάθαρα.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:25 | ΜΑΝΟΣ

    Άρθρο 8.
    1. Στο άρθρο 1 του ν. 4443/2016 (Α’ 232) σωστά προστίθεται η φράση «ή έκφρασης φύλου», διότι εξαφανίζει κάποια διάκριση.
    2. και 3. Στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4443/2016 διορθώνοντας την παρ 4 σωστά εξαλείφεται η διάκριση «σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου» ως προς την πρόσβαση των ατόμων αυτών σε «πάσης φύσεως παροχές που προσφέρουν τα δημόσια συστήματα ή τα εξομοιούμενα προς τα δημόσια». Οπότε με το διορθωμένο 2 εξαλείφεται αυτή διάκριση μεταξύ των ανθρώπων.

    Το ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι διορθώσεις δεν σημάνει ότι η σχέση των ομόφυλων ζευγαριών πρέπει να ενσωματωθεί στην έννοια του γάμου.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 14:07 | Σουλτάνα Λευκοπούλου

    Διαφωνώ πλήρως. Κανένα «δικαίωμα» δεν μπορεί να υπερβαίνει τις φυσικές προδιαγραφές του ανθρώπου.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 13:33 | Συμεών

    Δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο της εκμετάλλευσης της παιδικής ηλικίας και της ψυχολογικής κακοποίησης αυτής από ομοφυλόφιλα ζευγάρια

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 12:41 | Άντζελα

    Έκφραση φύλου;;;

    Προς τι αυτή η αλλαγή στις λέξεις;;

    Δεν αντιλαμβάνομαι.

    Δεν συμφωνώ.

    Θέλει μεγάλη προσοχή στη διατύπωση διότι στο άμεσο μέλλον θα προκληθεί σύγχυση στα παιδιά μας

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 11:27 | Ζωη

    Διαφωνώ με το παραπάνω νομοσχέδιο της ανωμαλιας

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 11:01 | Κατερίνα

    Δεν συμφωνώ με το παραπάνω νομοσχέδιο και τα άρθρα του που διαλύουν την πατροπαράδοτη ελληνική οικογένεια

  • Άρθρο 8. Επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
    Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική τη προσθήκη αυτού του άρθρου στο σχέδιο νόμου που αφορά τη προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, την έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου στα σχετικά άρθρα της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση (Ν. 4443/2016) σε πεδία που δεν συμπεριλαμβάνονταν (υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών).

    Παρόλα αυτά, η χώρα μας ανταποκρινόμενη τόσο στις σύγχρονες εξελίξεις, όσο και στην ανάγκη για πλήρη ισότητα, χωρίς διακρίσεις –ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας- είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση των ταξινομητικών καταλόγων ψυχικών διαταραχών, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών δεν θα στιγματίζονται, σύμφωνα με την Απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αναθεώρηση του διεθνούς ταξινομητικού καταλόγου , το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 22.11.2012 , τη δήλωση της Παγκόσμιας Επαγγελματικής Ένωσης για την Υγεία των Διεμφυλικών (WPATH) στις 15.11.2017, και τη θέση του Κλάδου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ).
    Στον τομέα της υγείας επίσης, πέραν της αναγκαιότητας να συμμορφωθεί η χώρα μας με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την άμεση ενσωμάτωση του νέου ταξινομητικού καταλόγου ICD-11, είναι παραπάνω από απαραίτητο να ληφθούν και άλλες ειδικές μέριμνες με σκοπό:

    α. την διασφάλιση ότι τα τρανς πρόσωπα, ανεξαρτήτως εάν θα έχουν μεταβάλει τη καταχώριση του φύλου τους μέσω του ν. 4491/2017, θα έχουν απρόσκοπτη και χωρίς παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής, πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μέσω αλλαγών που πρέπει να γίνουν στα πληροφοριακά συστήματα του κράτους, όπως ενδεικτικά στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, και θα επιλαμβάνονται κάθε άλλης θετικής ενέργειας ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος πλήρους απρόσκοπτης πρόσβασης στο σύστημα υγείας,
    β. την πλήρη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, δίχως την κατηγοριοποίηση της «ψυχικής ασθένειας» λόγω έκφρασης, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, τα οποία θα πρέπει να προσλαμβάνονται ως φυσικές διακυμάνσεις στο φάσμα του φύλου, συμπεριλαμβανομένων και των μη δυαδικών και ίντερσεξ προσώπων,
    γ. την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου,
    δ. την τροποποίηση του Άρθρου 62 (Πρακτικές μεταστροφής), παρ.2 β, του ν. 4931/2022, έτσι ώστε να υπάρχει ρητή οριζόντια απαγόρευση κάθε είδους ψυχιατρικής ή άλλης πρακτικής που σκοπό έχει τη «μεταστροφή», «μεταβολή» ή «επανακαθορισμό» του σεξουαλικού προσανατολισμού, της έκφρασης ή της ταυτότητας φύλου ενός προσώπου,
    ε. την τροποποίηση ή κατάργηση διατάξεων νόμου, προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή εγκυκλίων που στέκονται εμπόδιο στην ίση μεταχείριση των τρανς προσώπων.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 02:00 | Μαρία

    Κάποτε λέγαμε ειρωνικά πώς «ό,τι δηλώσεις είσαι»,
    τώρα το περνάμε με νομοσχέδιο;
    Τα παιδιά όμως δε φταίνε.
    Ας μείνουν έξω από τον παραλογισμό που μόνο μαυρίζει τις καρδιές και τις ψυχές.
    Κι ας τον βάφουμε με όσα χρώματα θέλουμε μπας και ομορφύνει.
    Μαύρο είναι πάντα.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 21:39 | Ειρήνη Συμεωνίδου

    Στο εδάφιο «4. Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου αναφορικά με την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης ΔΕΝ εφαρμόζονται στις πάσης φύσεως παροχές που προσφέρουν τα δημόσια συστήματα ή τα εξομοιούμενα προς τα δημόσια, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης ή πρόνοιας.»
    Εχω την αίσθηση ότι το «ΔΕΝ» έχει μπει από παραδρομή και ότι το εδάφιο θα έπρεπε να γράφει: «4. Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου αναφορικά με την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης εφαρμόζονται στις πάσης φύσεως παροχές που προσφέρουν τα δημόσια συστήματα ή τα εξομοιούμενα προς τα δημόσια, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης ή πρόνοιας.»
    Ευχαριστώ.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 21:33 | Γεωργία

    Συφωνω απολύτως!!!!

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 19:40 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΔΙΑΦΩΝΩ.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 19:01 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΣΚΕΤΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 18:16 | ΜΑΡΙΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 16:45 | ΕΛΕΝΗ -Β

    Είναι λάθος να εξισώνονται τα ζευγάρια γυναικών με τα ζευγάρια ανδρών.
    Δεν πρέπει να λαμβάνει ούτε ένας εκ των δυο ανδρών την οικονομική αυτή στήριξη του κράτους διότι ουδείς βιώνει τα στάδια της μητρότητας και της συνέπειες (ορμονικές, σωματικές, βιολογικές, ψυχολογικές διαταραχές, λοχεία κλπ)
    Δεν έχουν άνδρες, την αξίωση της μητρότητας. Ζητώ να καταργηθεί η εξίσωση αυτή.
    Και οι δυο άνδρες γονείς λοιπόν μπορούν να εργάζονται, μετά την γέννα (προφανώς κάποιας γυναίκας, τρίτης προς την σχέση τους).
    Η μητρότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η πατρότητα δεν χρήζει προστασίας διότι ο πατέρας (άνδρας) δεν βιώνει τις προαναφερθείσες αλλαγές.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 16:06 | ΑΝΔΡΕΑΣ- Β

    Είναι λάθος να εξισώνονται τα ζευγάρια γυναικών με τα ζευγάρια ανδρών.
    Δεν πρέπει να λαμβάνει ούτε ένας εκ των δυο ανδρών την οικονομική αυτή στήριξη του κράτους διότι ουδείς βιώνει τα στάδια της μητρότητας και της συνέπειες (ορμονικές, σωματικές, βιολογικές, ψυχολογικές διαταραχές, λοχεία κλπ)
    Δεν έχουν άνδρες, την αξίωση της μητρότητας. Ζητώ να καταργηθεί η εξίσωση αυτή.
    Και οι δυο άνδρες γονείς λοιπόν μπορούν να εργάζονται, μετά την γέννα (προφανώς κάποιας γυναίκας, τρίτης προς την σχέση τους).
    Η μητρότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η πατρότητα δεν χρήζει προστασίας διότι ο πατέρας (άνδρας) δεν βιώνει τις προαναφερθείσες αλλαγές.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 16:11 | ΜΑΡΙΑ- Κ

    Είναι λάθος να εξισώνονται τα ζευγάρια γυναικών με τα ζευγάρια ανδρών.
    Δεν πρέπει να λαμβάνει ούτε ένας εκ των δυο ανδρών την οικονομική αυτή στήριξη του κράτους διότι ουδείς βιώνει τα στάδια της μητρότητας και της συνέπειες (ορμονικές, σωματικές, βιολογικές, ψυχολογικές διαταραχές, λοχεία κλπ)
    Δεν έχουν άνδρες, την αξίωση της μητρότητας. Ζητώ να καταργηθεί η εξίσωση αυτή.
    Και οι δυο άνδρες γονείς λοιπόν μπορούν να εργάζονται, μετά την γέννα (προφανώς κάποιας γυναίκας, τρίτης προς την σχέση τους).
    Η μητρότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η πατρότητα δεν χρήζει προστασίας διότι ο πατέρας (άνδρας) δεν βιώνει τις προαναφερθείσες αλλαγές.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 15:41 | Αναστασία

    Απαράδεκτο.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 12:50 | ΧΡΥΣΗ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΘΕ ΡΥΘΜΙΣΗ!

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 12:55 | Μαρία

    Απαράδεκτο. Διαφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 12:25 | Βασιλική Σκουλούδη

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 12:43 | Αθανασία

    Απαράδεκτο!

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 12:26 | gthomakos

    Διαφωνώ με την εισαγωγή του όρου «έκφραση φύλου» η οποία θα δημιουργήσει σύγχυση.Η επιδιωκόμενη επέκταση της ισότητας στο δικαίωμα του γάμου δεν υπάρχει λογος να μεταβάλει το νομικό πλαίσιο σχετικά με το φύλο.Ναι στην ελευθερη επιλογή σεξουαλικού προσαναταλοσμού, όχι όμως στην αποδοχή απο την πολιτεια του αυτοπροσδιορισμού του φύλου ως βάση απονομής δικαιωμάτων-υποχρεώσεων, γιατί εκτός απο τη σύγχυση η αποδοχή αυτή εμπεριέχει και την αποδοχή της θεωρίας πως το φύλο είναι κοινωνική κατασκευή.
    Φανταστείτε π.χ την σύγχυση που θα προέκυπτε αν προσθέταμε τη λέξη έκφραση και σε άλλους όρους που αναφέρονται στο νόμο περί διακρίσεωνν λογω π.χ «έκφρασης» εθνικής καταγωγής ή «έκφρασης» αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης. Θεωρώ ότι, τουλάχιστον, για λογους ισότητας των υπο διάκριση τελούντων υποκειμένων θα πρέπει να αποσύρετε τον όρο «έκφραση φύλου»

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 10:56 | Χαρίδημος Αργύρης

    Είναι λάθος να εξισώνονται τα ζευγάρια γυναικών με τα ζευγάρια ανδρών.
    Δεν πρέπει να λαμβάνει ούτε ένας εκ των δυο ανδρών την οικονομική αυτή στήριξη του κράτους διότι ουδείς βιώνει τα στάδια της μητρότητας και της συνέπειες (ορμονικές, σωματικές, βιολογικές, ψυχολογικές διαταραχές, λοχεία κλπ)
    Δεν έχουν άνδρες, την αξίωση της μητρότητας. Ζητώ να καταργηθεί η εξίσωση αυτή.
    Και οι δυο άνδρες γονείς λοιπόν μπορούν να εργάζονται, μετά την γέννα (προφανώς κάποιας γυναίκας, τρίτης προς την σχέση τους).
    Η μητρότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η πατρότητα δεν χρήζει προστασίας διότι ο πατέρας (άνδρας) δεν βιώνει τις προαναφερθείσες αλλαγές.

  • 27 Ιανουαρίου 2024, 00:32 | Αθανάσιος Βασιλειου

    Αυτό το «σεξουαλικός προσανατολισμός» που ακριβώς αναφέρεται; Έχει κάποια όρια; Δεν θέλω να φανταστώ ότι τα περιλαμβάνει όλα… την κοινωνία πως θα την προστατέψουμε απο τον κάθε «προσανατολισμένο»;
    Δεν πιστεύω στα μάτια μου αυτά που διαβάζω. Αφύσικα πράγματα νομοθετούμε. Εφευρίσκουμε νέα φύση. Ποια φύση θα διδάξουμε στα παιδιά μας; Κρίμα για την Ελλάδα μας.
    Οι συνάνθρωποί μας ομοφυλόφιλοι ειναι ασθενείς. Δεν τους βοηθάμε έτσι. Τους ρίχνουμε ακόμα πιο πολύ στο βούρκο.
    Διαφωνώ βεβαίως με το σχέδιο νόμου. Αλλά ξέρω ότι είναι μάταιο. Δυστυχώς σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει διάλογος. Μόνο τιμωρία και περιθωριοποίηση της αντίθετης άποψης. Κρίμα και πάλι κρίμα.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 23:32 | Theofilos

    Και εδώ προτείνεται μία αλλαγή η οποία φέρνει Νομοθετική σύγχηση και όχι ξεκαθάρισμα όρων. Για ποιο λόγο να γίνει αλλαγή του όρου «ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου» με την φράση «ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου»
    Πως ορίζεται η έκφραση φύλου? Εκφράζομαι ότι θέλω? Δεν έχει νόημα μία τέτοια αλλαγή. Οι αλλαγές της νομοθεσία πρέπει να βοηθάν την Νομοθετική εξουσία και όχι να την περιπλέκουν

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 23:13 | Theo

    Και εδώ προτείνεται μία αλλαγή η οποία φέρνει Νομοθετική σύγχηση και όχι ξεκαθάρισμα όρων. Για ποιο λόγο να γίνει αλλαγή του όρου «ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου» με την φράση «ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου»
    Πως ορίζεται η έκφραση φύλου? Εκφράζομαι ότι θέλω? Δεν έχει νόημα μία τέτοια αλλαγή. Οι αλλαγές της νομοθεσία πρέπει να βοηθάν την Νομοθετική εξουσία και όχι να την περιπλέκουν

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 18:38 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

    Είναι αδιανόητο η σεξουαλική επιλογή ενός ανθρώπου να ορίζει και το φύλλο του δηλαδή εαν ενας διεστραμμένος εχει επιλέξει την σεξουαλική δραση με ζωα (στην Γερμανία είναι καθεστώς από χρονιά) παράλληλα εχει ομοφυλοφιλικές επαφές και ευκαιριακά εχει και και δραση ως παιδοβιαστης …αυτος τι φυλλο ειναι και που θα τον κατατάξουμε ;

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 18:08 | Νεκτάριος και Χριστίνα Ορθοδοξία

    Είμαστε Κατά του σεξουαλικού προσατανολισμου, ταυτότητα φύλου,χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου δημοσίως και στη φρικόδης αλλαγή φύλλου που έχει ως αποτέλεσμα να αυτοκτονούν πολλοί.
    Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζει όπως θέλει όμως δεν έχει το δικαίωμα να προκαλεί με τη στάση του και να επιβάλει την ανώμαλες όρεξης του δημόσια προσβάλλοντας τους άλλους.
    Δεν αποδεχόμαστε την αμαρτία ως κάτι το διαφορετικό,αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μετάνοια και μεταστροφή στο κατά φύσιν από πνευματικό οδηγό.Οι περισσότεροι είναι δυστυχισμένοι και επιθετικοί και αυτό είναι κατανοητό επειδή δεν ξέρουν τι είναι και πάνε ενάντια στη φύση του που είναι αυτοκαταστροφικό.
    Ο καθένας είναι έτσι όπως γεννήθηκε άνδρας ή γυναίκα δεν υπάρχει κάτι άλλο ούτε ένας πάρα φύσιν νόμος μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα.
    Στο άρθρο 1,2 γράφει για πλεονέκτημα που θα έχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
    Επίσης είμαστε κατά στο 2.γ στην εκπαίδευση να μην έχουν το δικαίωμα να προκαλούν με την στάση τους και να μην επιβάλουν στους άλλους με το πρόσχημα της «ελευθερίας » την απρεπή συμπεριφορά τους . Γενικώς είμαστε κατά να μας επιβάλουν ότι αυτή η αρρώστια που λέγεται σοδομισμός (Ομοφυλοφιλία) και παθαίνουν HIV οι περισσότεροι (μόνο από αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν το σηκώνει η φύση πόσο μάλλον ο Θεός που έριξε πυρ και θειάφι στα Σόδομα και Γόμορρα τη σημερινή νεκρά θάλασσα).
    Είμαστε κατά στα προνόμια σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων είμαστε κατά στο να λέγετε το ψέμα ως αλήθεια και η αλήθεια ψέμα, είμαστε κατά στο Πάρα ΦΥΣΗΝ είμαστε ΥΠΕΡ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ .
    Αλλοίμονο σε όποιον το προωθεί και σε όποιον το ψηφίσει που δείχνει την γενοκτονία του ανθρώπινου γένους και της οντολογίας του ανθρώπου.
    Σας καλούμε σε μετάνοια και το πάθος αυτό θεραπεύεται με τη βοήθεια του Θεού από την Ορθόδοξη εκκλησία αρκεί να υπάρχει μετάνοια.
    Ο Μπίλι Μπο μετανοησε μετα την ασθένεια του από HIV και αξιώθηκε να δει την Παναγία!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 17:17 | ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΑΣΠΡΑΚΗ

    Πολύ σωστά!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:55 | Paris

    Σε ενα μελλοντικό -καθόλου όμως μακρινό- σενάριο προβλέπεται το εξής:
    Οι εισερχόμενοι μετανάστες από φτωχές χώρες, που με το προσφατο νομοσχέδιο μπορουν να αναγνωρίζονται ως νομιμοι με καποιες πλασματικές βεβαιώσεις, τελουν γάμο και υιοθετούν τα πλήθη των «ασυνόδευτων ανηλίκων» που εισρέουν στη χώρα…
    Γίνονται πολύτεκνοι και απολαμβάνουν πλήθος επιδομάτων και φορολογικών ελαφρύνσεων / απαλλαγών…

    Πού είναι λοιπόν η χρηματοοικονομική ανάλυση των δυνητικών επιπτώσεων μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης;
    Πού είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας;
    Πού είναι η «πατριωτική» στάση της Νέας Δημοκρατίας;

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 12:01 | Γεώργιος Στεφάνου

    Ως ορθόδοξος χριστιανός τάσσομαι κατά της έκφρασης φύλου διαφορετικής από εκείνη που υπαγορεύει η γενετική ταυτότητα του ανθρώπου. Όχι γιατί έτσι θέλω εγώ, αλλά γιατί αυτό είναι το θέλημα Του Θεού.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 11:53 | Ευπραξία

    Τον όρο «χαρακτηριστικά φύλου» τον καταλαβαίνω, τον όρο «έκφραση φύλου»μπορεί να
    μου τον εξηγήσει κάποιος επιστημονικά;;; Εγώ το εκλαμβάνω, πως ό,τι δηλώσεις είσαι.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 23:54 | Δημήτρης Στεφανίδης

    Όχι στις διακρίσεις. Καθολικά. Το αστικό δίκαιο οφείλει να αναγνωρίζει και προστατεύει ίσα όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, ΑΝ θέλουμε πραγματικά να έχουμε ΌΛΟΙ ίσα δικαιώματα και να απολαμβάνουμε ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 21:24 | Ν

    Όχι στο διαχωρισμό ! Εξαιρετική πρωτοβουλία

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 21:19 | Πατριώτης

    Ισότητα στο γάμο και στην τεκνοθεσία για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου. Μπραβο στους πολιτικούς που θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη και απόλυτα ανθρώπινη νομική ρύθμιση. Η Ελλάδα μέσα στον προοδευτικό κόσμο!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 19:21 | Αλεξάνδρα

    Ισότητα για όλους τους ανθρώπους. ΟΧΙ στον διαχωρισμό.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 16:47 | Haris Saslis

    Ισότητα για όλους τους ανθρώπους! Όχι στο διαχωρισμο!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 16:20 | Μιχάλης Βελονάκης

    Η ισότητα θα πρέπει να είναι δεδομένη. Πολύ σωστή τροποποίηση.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 15:26 | Αριστέα Ρέλλου

    Δεν υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας. Ισότητα για όλους και όλες!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 15:53 | Ντομινίκ Λώρεν

    Ίση μεταχείριση και καταπολέμηση των διακρίσεων για όλους/ες!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 13:55 | Πετρίδης

    Αναγκαίες ορισμένες σημαντικές διευκρινίσεις που αφορούν ΟΛΟΝ τον Ελληνικό λαό:
    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του νομοσχεδίου: Από τη στιγμή που θα ισχύσει ο «γάμος» και οι υιοθεσίες, όλες οι παροχές – φορολογικές και επιδοματικές – που δίδονται στις παραδοσιακές οικογένειες θα επεκταθούν αυτόματα και στους ομοφυλόφιλους «παντρεμένους». Δηλαδή θα μπορούν να υποβάλλουν Α21 και να λαμβάνουν επιδόματα τέκνων, να θεωρούνται ως «τρίτεκνοι» και «πολύτεκνοι» και να λαμβάνουν όλα τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Θα δικαιούνται επίσης οικογενειακά επιδόματα τέκνων εφόσον εργάζονται στο Δημόσιο καθώς και αφορολόγητα όρια εισοδήματος αυξημένα κατά 1.000 ευρώ για κάθε υιοθετημένο τέκνο τους. Επίσης, θα μπορούν να εισπράττουν επιδόματα κοινωνικά με τα υψηλότερα εισοδηματικά όρια που ισχύουν σε πολλές περιπτώσεις για τους εγγάμους με παιδιά, όπως π.χ. επιδόματα στέγασης, επιδόματα θέρμανσης κ.λπ., τα οποία δεν μπορούν σήμερα να λαμβάνουν, επειδή δεν «μετρούν» γι’ αυτούς τα τέκνα, που προσαυξάνουν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια.
    Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, τυχόν παιδιά που έχουν αποκτήσει οι gay έγγαμοι από το εξωτερικό θα αναγνωρίζονται αυτόματα στην Ελλάδα, οπότε εάν έχουν ήδη 4 παιδιά υιοθετημένα από το εξωτερικό, θα μπορούν αυτόματα να θεωρούνται και «πολύτεκνοι»! Προφανώς θα κληθεί η ΑΣΠΕ να τους εγγράψει στους πολύτεκνους.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:46 | Γεωργία

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:43 | Ευάγγελος Τσακιράκης

    Παρατηρώ ότι, προστίθεται μεν, με το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου, η έκφραση φύλου στους λόγους απαγορευμένης διάκρισης του ν. 4443/2016, πλην όμως στο σχέδιο νόμου η έκφραση φύλου δεν προστίθεται ως λόγος διάκρισης στις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη (καθώς η παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4443/2016 δεν τροποποιείται από το σχέδιο νόμου, με προσθήκη του λόγου διάκρισης της έκφρασης φύλου στις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής), οπότε επί αυτού του λόγου διάκρισης δεν ορίζεται κάποιος αρμόδιος κρατικός φορέας.

    Κατά την γνώμη μου, χρειάζεται τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4443/2016, με προσθήκη της έκφρασης φύλου στους λοιπούς λόγους διάκρισης για τους οποίους είναι ήδη αρμόδιος ο Συνήγορος του Πολίτη ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης κατά τους ορισμούς του ν. 4443/2016 στον ιδιωτικό, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 07:49 | Κατερίνα

    Η φύση έχει το αρσενικό και το θηλυκό με τις σπάνιες περιπτώσεις του ερμαφρόδιτου. Στα ζώα, στα λουλούδια, στους ανθρώπους, στα κτήνη.

    Σε τί εξυπηρετεί η παροχή δυνατότητας τέλεσης Γάμου σε ομόφυλα ζεύγη, που ειρήσθω εν παρόδω αν αυτό συμβεί, θα δημιουργήσει γάμους ανυπόστατους και εξ υπαρχής άκυρους; Στο ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπεται, αλλά ούτε και στο δίκαιο της ΕΣΔΑ (βλ. άρθρο 8 παρ.1 ΕΣΔΑ) που υποχρεώνει σε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τον Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ο άνδρας και η γυναίκα έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν γάμο. Διακρίνει δηλαδή τη διαφορά φύλου στη σύναψη γάμου.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 06:30 | aikaterini

    Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το National Longitudinal Lesbian Family Study στο NBC, τα αγόρια που θα μεγαλώσουν με 2 μπαμπάδες έχουν διπλάσια πιθανότητα από το προκαθορισμένο να γίνουν γκέι και τα κορίτσια που θα μεγαλώσουν με 2 μαμάδες έχουν τριπλάσια πιθανότητα από το προκαθορισμένο να γίνουν λεσβίες. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η έρευνα του School of Law Case Reserve University.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 03:27 | αικατερινη

    ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
    Το πρόβλημα της συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών έχει λυθεί με το υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, όπως και με τη δυνατότητα διαθήκης, με την οποία διευθετούνται τα προβλήματα καταγωγής των παιδιών, διατροφής, κληρονομικού δικαίου, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι απορίας άξιο πως, ενώ ο θεσμός αυτός του συμφώνου συμβίωσης υφίσταται πολλά χρόνια, τη χρήση του από ομόφυλα ζεύγη τόσο ανδρών όσο και γυναικών, έχουν κάνει μόλις 500 τον αριθμό συνολικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (Βλ. και ΣτΕ με Αριθ. 203/2018 που έκρινε ότι: «Μέ τόν ν.4356/2015 κατοχυρώνεται, σέ συμφωνία πρός τίς διατάξεις τοῦ Συντάγματος καί τῆς Ε.Σ.Δ.Α. περί ἰσότητας καί ἀπαγόρευσης τῶν διακρίσεων, ἐλεύθερης ἀνάπτυξης τῆς προσωπικότητας καί σεβασμοῦ τῆς ἰδιωτικῆς καί οἰκογενειακῆς ζωῆς κάθε πολίτη, τό δικαίωμα ἐνηλίκων προσώπων, ἑτεροφύλων ἤ ὁμοφύλων, νά ἀναλαμβάνουν, μέ τή σύνταξη συμβολαιογραφικοῦ ἐγγράφου, πού καταχωρίζεται στά προβλεπόμενα ληξιαρχικά βιβλία, ἀμοιβαία δέσμευση σέ μόνιμη κατ’ ἀρχήν συμβίωση, ἡ ὁποία ἀναγνωρίζεται ἀπό τήν ἔννομη τάξη καί ρυθμίζεται ἐν μέρει κατ’ ἐνάσκηση τῆς συμβατικῆς ἐλευθερίας τῶν συναινούντων μερῶν καί ἐν μέρει βάσει κανόνων ἀναγκαστικοῦ δικαίου, κατ’ ἀνάλογη ἐφαρμογή διατάξεων νόμου περί γάμου, σχέσεων τῶν συζύγων καί πάσης φύσεως δικαιωμάτων τους».

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 23:01 | Σάκης Λουλούδης

    Εξαιρετική πρωτοβουλία για ρύθμιση περισσότερων απο τις δράσεις που προτείνει η Εθνική Στρατηγική για την ΛΟΑΤΚΙ Ισότητα.

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 20:51 | Basikiy

    Well done