Άρθρο 2 Αντικείμενο

 

Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ιδίου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 22:13 | Μαρία Α.

    H ανθρωπότητα έχει πληθυσμό 8 ΔΙΣ και πάει για 9, οπότε τα σατανικά αυτά μέτρα μάλλον απέτυχαν, δεν υπάρχει άρα θέμα συζήτησης.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 21:48 | Αλίσια Ι.

    To Jaffe memo του 1973 στο Κονγκρέσο με τίτλο «PROPOSED MEASURES TO REDUCE FERTILITY», γράφτηκε από τον αντιπρόεδρο της Planned Parenthood (~1.4 ΔΙΣ $/έτος). Ήταν ΕΙΔΙΚΟΣ στον τομέα του. Το αν είναι 50 ετών είναι αδιάφορο. Εξάλλου και τα τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται για να διαβάσετε αυτό το μήνυμα ανακαλύφτηκαν το ~1940. Η ουσία είναι η εφαρμογή των μέτρων αυτών από τα κράτη. Άθελα (αλοίμονο) αυξάνουν κατακόρυφα δημογραφική μείωση. Τι μέτρα μπορεί να λάβει το κράτος, ώστε και να βοηθήσει τους πολίτες αλλά και να μην αφανιστούμε;

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 20:48 | Μαρία Α.

    Άλλη «τρέλα» και τούτη, να αναρτώνται στη διαβούλευση κείμενα του 1973 (ήτοι παλαιότητας 50+ ετών) κι αυτό να ονομάζεται σοβαρή ενημέρωση.

    Καινόυριο συκώτι θα κάνω από τα γέλια στο τέλος διαβάζοντας τόσα άκυρα εδώ μέσα!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 20:47 | Μαρία Α.

    Τέτοια τραγική άγνοια για το HIV εν έτει 2024 δεν νοείται, το ιικό φορτίο πια σε φορείς είναι μηδενικό, κάποιοι σχολιαστές έχουν μάλλον μείνει στο 1980.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 20:03 | Φώτης Αστερίου

    Πω πω, βλέπω κάποιους/ες τους έπιασε ο όψιμος πόνος για το HIV και προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό, τους ενημερώνω ότι θα πέσουν στο κενό ΚΙ αυτές οι εντελώς ακραίες απόψεις τους.

    Σε λίγο θα μας πουν ότι κολλάει και με το σάλιο ή/και τα τσιμπίματα κουνουπιών…

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 20:26 | Αλίσια Ι.

    Θα στηρίξετε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, να μεγαλώσει χωρίς κίνδυνο να μολυνθεί με ΕΙΤΣ; Στον ανδρικό πληθυσμό το 86% των μολύνσεων με τον ιο του ΕΙΤΣ είναι σε ΛΟΑΤΚΙ. Πηγή: Υπ.Υγείας ΗΠΑ https://www.cdc.gov/hiv/group/gender/men/index.html Το κράτος θα βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους ενημερώνοντας για κινδύνους και προσφέροντας θεραπεία; Επίσης θα προστατεύσει τα παιδιά; Κι επειδή πολλοί δεν το γνωρίζουν, αν υπάρχουν αμυχές στο δέρμα των χεριών και πιάσετε μολυσμένη επιφάνεια μπορεί να κολλήσετε.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 17:37 | Φώτης Αστερίου

    Η θρησκόληπτη κι εντελώς ΑΝΤΙεπιστημονική «άποψη» ότι από HIV προσβάλλονται μόνο οι ΛΟΑΤΚΙ+ θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 14:03 | Christian

    Many so called believers in here have a TOTALLY hypocritical conservative agenda, which LOUDLY demands that everyone should adhere to its moral standards, demeaning anyone who don’t live up to its ethical RUBBISH!

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 13:19 | Χριστίνα Ορθοδοξία

    Είμαι Κατά στο «γάμο» ομοφυλοφίλων ζευγαριών που δεν είναι γάμος.
    Γάμος νοειτε σχέση ανδρός και γυναικός, πουθενά στα χρόνια της ανθρωπότητας δεν νοείται τέτοιο άκουσμα!

    Είμαι κατά στο Α,Β Γ και Δ.
    Είναι έγκλημα και βεβήλωση να ονομάζουμε ως «οικογένια» ζευγάρια τα οποία έχουν πέσει σε αυτό το πάθος της ατιμίας την αρνεκοτοιτια ,τον σοδομισμό δηλαδή την ομοφυλοφιλία που είναι μια κλήση διαστροφής που θεραπεύεται Μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τη Χαρη του Θεού.
    Και απόδειξη ο Μπιλι Μπο αφού ασθένησε από HIV μετανόησε και τελικώς αξιώθηκε να δει την Παναγία λογο πριν κοιμηθεί .
    Επίσης άλλη μια απόδειξη ότι αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν πνευματικά/ψυχολογικά είναι ότι θα κολλήσουν HIV ενώ τα φυσιολογικά ζευγάρια δεν αποκτούν τέτοιες θανάσιμες ασθένειες. Είναι μια παιδαγωγια από το Θεό για να έρθουν σε συνεστιση και να μετανοήσουν.
    Δεν χρειάζονται ούτε προνόμια ούτε προστασία από το κράτος, αλλά πνευματική καθοδήγηση και μετάνοια.
    Η αμαρτία δεν πρέπει να γίνεται νόμος του κράτους γιατί είναι έγκλημα .
    Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα όπως και αυτή η μερίδα ανθρώπων είμαστε ίσιοι αλλά για κανένα λόγο δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση στη αμαρτία, την διαστροφή, το πάρα συφιν να δικαιώνεται ως καλό και διαφορετικό ενώ είναι προβληματικό και επικίνδυνο και χρήζει βοήθεια πνευματικού.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 08:24 | Ιωαννης Καλοπαστάς

    Σε άλλες χώρες, ενδεικτικά ΗΒ, η υιοθεσία συνοδεύεται από εκπαίδευση των γονέων και μάλιστα με προγράμματα κατάρτισης ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε οικογένειας. Έτσι διαφορετικό πρόγραμμα υπάρχει για πυρηνικές, μονογονεικές, ομοφυλοφιλες και ετερόφιλες οικογένειες.
    Θα μπορούσε στο παρόν νομοθέτημα και στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής να εισαχθεί κάποια πρόβλεψη για την δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων στήριξης των γονέων που υιοθετούν;

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 08:30 | Αλίσια Ι.

    Το ψήφισε η μισή ΕΕ. Ε και; Αυτό δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Αντικρούστε ΟΛΕΣ τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, για να πειστούμε. Κι αν το πάμε έτσι, στις περισσότερες (;) χώρες της ΕΕ δεν είναι παράνομη η αυτοάμυνα όταν ληστής/βιαστής με απειλεί με βία. Εδώ είναι. (εξαίρεση ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΥΧΕΙ να προκαλέσω υποδιέστερη βλάβη στον ληστή)

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 07:31 | Γκαρσία

    Προς τον Ιερώνυμο….

    Αγαπητέ (λέμε τώρα…) Ιερώνυμε. Άκουσα προσεχτικά όσα είπατε μπροστά στις κάμερες για το γάμο για όλα τα άτομα. Κυρίως άκουσα τις «απορίες» σας για τα παιδιά, τα οποία θα προκύψουν από σχέσεις που εσείς προσωπικά και η εκκλησία σας, ως φαίνεται, δεν εγκρίνετε.

    Εκφράσατε, λοιπόν, την απορία πως θα ξυπνάει το παιδί το πρωί και τι θα βλέπει γύρω του. Για να σας διευκολύνω ας φέρουμε την εικόνα μπροστά μας.

    Παράδειγμα πρώτο: υπάρχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες ή δύο άνθρωποι (δεν μας αφορά το φύλο τους). Και ένα παιδί ή περισσότερα. Το παιδί δέχεται πλέρια αγάπη και έγνοια και φροντίδα και ζεστασιά. Αυτή είναι η εικόνα. Το παιδί ξυπνάει και βλέπει οικία πρόσωπα που το αγαπούν…

    Παράδειγμα δεύτερο: υπάρχει ένα ζευγάρι, μια γυναίκα και ένας άντρας. Και το παιδί ξυπνάει και αυτό που βλέπει είναι μίσος, ξυλοδαρμός, κακοποίηση, αδιαφορία, εγκατάλειψη. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει τίποτα για ενδοοικογενειακή βία; Μη μου πείτε αγαπητέ Ιερώνυμε ότι δεν έχουν φτάσει στην εκκλησία σας απελπισμένες γυναίκες που ζητούν τη βοήθειά σας; Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε παιδιά που υποφέρουν μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους;

    Δεν ισχυρίζομαι ότι δύο μαμάδες εξ ορισμού είναι καλύτερες από ένα μπαμπά και μία μαμά. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποδείξει και το αντίθετο.

    Σας άκουσα να λέτε αγαπητέ Ιερώνυμε ότι έχετε το δικαίωμα να μην συμφωνείτε με αυτό το… πράγμα. Μάλιστα… Ξέρετε όμως ότι το «πράγμα», όπως το χαρακτηρίσατε, είναι η ζωή ανθρώπων και αυτό σίγουρα δεν σας αφορά. Αφορά τα ίδια τα άτομα, τα οποία θέλουν να ζήσουν μαζί, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όπως όλοι οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την επιλογή.

    Μας είπατε, επίσης, ότι η εκκλησία σας δεν θα πάρει τα όπλα…. Αυτό είναι αλήθεια ότι δεν το είχα σκεφτεί. Αλλά προφανώς το σκεφτήκατε εσείς. και είπατε όχι και τα όπλα -πάλι καλά δηλαδή… Αλλά το δηλητήριο των διακρίσεων, του διαχωρισμού ανθρώπων ξέρετε να το ρίχνετε με κυνισμό και μαεστρία.

    Σας ρώτησε η ρεπόρτερ αν θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα. Και είπατε ναι. Σοβαρά τώρα; Για ένα ζήτημα, που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα θα κληθεί η «σιωπηλή πλειοψηφία» να αποφασίσει; Για ένα θέμα που αφορά τη ζωή ανθρώπων θα αποφασίσουν άλλοι;

    Αχ Ιερώνυμέ μου δεν σας έχω ακούσει να κάνετε δηλώσεις για τα παιδιά της Γάζας που βομβαρδίζονται. Δεν σας έχω ακούσει για τα παιδιά που πεινούν. Δεν σας έχω ακούσει να κάνετε δηλώσεις ή να παίρνετε πρωτοβουλίες για τα ανάπηρα παιδιά που ζουν σε άθλια ιδρύματα. Δεν σας είδα ποτέ σε ένα καταυλισμό τσιγγάνων. Δεν σας είδα να υπερασπίζεστε τα προσφυγόπουλα. Δεν σας είδα ποτέ να είστε με τα παιδιά ενός… κατώτερου Θεού….

    Για να τελειώνουμε αγαπητέ Ιερώνυμε. Το τι θα κάνουμε, με ποιον θα ζήσουμε, πως θα ζήσουμε, δεν σας αφορά, ούτε εσάς προσωπικά ούτε την εκκλησίας σας. Ασχοληθείτε με το ποίμνιό σας. Κάποι@ από εμάς σίγουρα δεν ανήκουμε σε αυτό. Και αισθανόμαστε μια χαρά.

  • 26 Ιανουαρίου 2024, 01:33 | Μαρία Αργυρίου

    Οι (αρχ)ιερείς καλα θα κανουν να αποδεχτούν τους ανθρώπους ως έχουν και να σταματησουν να παριστάνουν ότι δεν υπαρχουν gay και trans/intersex παιδιά!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 23:02 | Αλίσια Ι.

    H ομοφυλοφιλία μειώνει γεννήσεις σύμφωνα με την επισυναπτόμενη μελέτη. Έγινε μελέτη στην επίπτωση του δημογραφικού από το κράτος; Πηγή JSTOR: https://www.jstor.org/stable/2133834?read-now=1&seq=9#page_scan_tab_contents

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 23:01 | Αλίσια Ι.

    Τι μέτρα θα λάβει το κράτος για την υγεία των παιδιών; Ποιος θα τα προσέχει όταν οι γονείς δεν θα μπορούν; «Most (86%) new [HIV] diagnoses among men were attributed to gay, bisexual, and other men who have sex with men.» Πηγή: Υπ.Υγείας ΗΠΑ https://www.cdc.gov/hiv/group/gender/men/index.html

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 23:19 | Αλίσια Ι.

    ΟΜΟΦΥΛΟΣ = αυτός που ανήκει στην ίδια φυλή με κάποιον άλλο ή στο ίδιο έθνος. Καταστροφή όρων εθνικής συνοχής;

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 22:15 | Αλίσια Ι.

    Έρευνα: 2.7% των ετερόφυλων ήταν πρώην γκέη. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: τεράστιο % των γκέη συνειδητοποιεί ότι ΔΕΝ τους εκφράζει (τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 5% είναι ομοφυλόφιλοι). Ήταν θύματα προπαγάνδας; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12585518/

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 22:18 | Αλίσια Ι.

    Κονγκρέσο 1973, έγγραφο με τίτλο «Προτεινόμενα μέτρα μείωσης γονιμότητας» (σελ 492): http://www.google.com/books/edition/Family_Planning_Services_and_Population/ZiZymMlC8HkC Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνει (κατά λέξη): προώθηση ομοφυλοφιλίας, στειρώσεις, μείωση βρεφονηπιακών σταθμών, αύξηση κόστους κατοικίας, μείωση παροχών σε γονείς, εκτρώσεις, κτλ. Επίσης δημοσιευμένο στο JSTOR

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 22:27 | Ελένη

    Ναι στα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 22:44 | Φώτης Αστερίου

    ΔΕΝ ενδιαφέρεται ένας γκέι Έλληνας πολίτης (όπως π.χ. εγώ) σχεδόν καθόλου για «την αποδοχή του λαού…», πόσο μάλλον της εκκλησίας. Όντας άθεος αδιαφορώ για τις θέσεις του εν λόγω οργανισμου.

    Περισσότερο τον/την/τ@ νοιάζει η ΠΛΗΡΗΣ νομική προστασία απέναντι στις διακρίσεις και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών του.

    Προσωπικά με χαροποιεί ΠΟΛΥ το παρόν ν/σ και περιμένω την ψήφισή του ως τα μέσα Φλεβάρη!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 21:35 | Πατριώτης

    Ισότητα στο γάμο και στην τεκνοθεσία για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου. Μπραβο στους πολιτικούς που θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη και απόλυτα ανθρώπινη νομική ρύθμιση. Η Ελλάδα μέσα στον προοδευτικό κόσμο!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 20:53 | ΝΙΚΟΣ

    Από το σκεπτικό της 203/2018 απόφασης του Συμβουλίου της Ἐπικρατείας που έκρινε επί του ζητήματος της συνταγματικότητας του ν.4536/2015 για το συμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλων προσώπων, προκύπτει σαφώς ζήτημα αντίθεσης στο αρθρο 21 Συντ. του παρόντος νόμου.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 19:15 | Μανώλης

    Αμφιβάλλω αν οι συντάκτες του ν/σ είναι εγγράμματοι… Ομοφυλόφιλοι ΌΧΙ Ομόφυλοι. Θα αλλάξουμε και την έννοια των λέξεων;

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 17:01 | Ακ

    Ψέματα (του πρωθυπουργού), σανό, παραδοχές και προτάσεις :

    1. Παραδοχή : τα δικαιώματα των παιδιών -ΟΛΩΝ όμως- πρέπει να προστατεύονται και στα όποια θέματα να δίνονται λύσεις. άλλες χώρες έχουν σχετικές ρυθμίσεις και επηρεάζουν οπωσδήποτε το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο. Οφείλουμε κάποια πράγματα πέρα από το νομικό σκέλος να τα δούμε ευρύτερα (και όχι όπως σχόλια εδώ που -λογικό είναι- υπερασπίζονται ένα έντονο «θέλω» τους. Ο αυτοπροσδιορισμός του καθενός ιδιωτικά και με μέτρο δημόσια απόλυτα σεβαστός (εξάλλου και το ορμονικό προφίλ καθενός είναι μοναδικό και κυμαινόμενο με τις μέρες, τις ώρες κλπ).
    2. Παραδοχή : στα παιδιά πρέπει να λέμε και αλήθειες (ανάλογα με την ηλικία)
    3. Ψέμα : τα παιδιά των διαφόρων οικογενειών «ουράνιο τόξο» είναι αποτέλεσμα εντελώς εγωιστικών επιλογών, δεν διαφέρουν σε ΤΙΠΟΤΑ από τα παιδιά μονογονεϊκών εξαρχής (εγωιστική επιλογή ή σύμπτωση) ή μετά από συμβάντα (διαζύγιο, θάνατος, διάσταση) που ζουν με ένα γονέα (φυσικό/βιολογικό) και τον όποιου φύλου σύντροφό του , συγκάτοικο , εραστή, φίλο κλπ.
    4. Αλήθεια : Κανένα παιδί ΦΥΣΙΚΑ καθαρά επιστημονικά (από τη φύση, τη βιολογία – δεν λέμε φυσιολογικά που ενέχει ηθικίστικη χροιά, δεν μας αφορά εδώ) δεν έχει δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες που ακούγεται από δημοσιογραφίσκους και πολιτικάντηδες αστήρικτα ! Ο Κουτσούμπας του ΚΚΕ και ο Λάκης Γαβάλας τα λένε πολύ καλύτερα ! Ούτε τώρα με την ανάπτυξη της οικονομικής-κοστοβόρου και για κάποιους πολύ προσοδοφόρου- στημένης «φάμπρικας» της τεχνολογίας της αναπαραγωγής . Απλά πράγματα .Συνεπώς , οι οικογένειες αυτές έχουν μια μαμά – μπαμπά και τον σύντροφο , εραστή κλπ όπως θέλετε του γονέα, που οπωσδήποτε στη συγκατοίκηση αναπτύσσει συναισθηματικούς δεσμούς. Δεν μας αφορούν οι εσωτερικές/διαπροσωπικές σχέσεις αλλά η νομική κατάσταση , ας αποκαλούνται όπως θέλουν (κι εγώ αποκαλώ συντρόφους -ερωμένες «μάνα μου» , δεν δηλώνονται έτσι έξω όμως ή σε δημόσια υπηρεσία, σε ιδιαίτερες ώρες ιδιωτικά και μόνο).
    Άρα το πρόβλημα ποιος θα φροντίσει το παιδί, αν υπάρξει πρόβλημα με τον γονέα του , για ΟΛΑ τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών είναι η διεκπεραίωση ζητημάτων με δημόσιες υπηρεσίες (ακόμα και των άλλων οικογενειών τα παιδιά , όταν πχ χάνουν αιφνίδια και τους δύο γονείς).

    ΛΥΣΗ νομικά που προτείνεται στη διαβούλευση : ορισμός θεσμού ΣΥΓΚΗΔΕΜΟΝΑ για όλες τις μονογονεϊκές οικογένειες με τη γέννηση του παιδιού : ο γονέας δηλώνει πρόσωπο (με κάποια πράξη συμβολαιογραφική – αν υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης, ας είναι αυτόματη- ή άλλη διοικητική απλή δήλωση . Τόσο απλά : υποχρεωτικό για όλους, και ας είναι ο εραστής, η μάνα, η αδερφή, ένας θείος όποιος κρίνει ο γονιός για το παιδί του.
    Μια διάταξη για όλους, δηλαδή όχι φωτογραφική (για συγγενείς, φίλους κλπ του υπουργικού συμβουλίου) αλλά δίκαιη και λειτουργική Εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις, χρήσιμο για σχολεία, νοσοκομεία. Και κανείς δεν θα απαιτεί από το σχολείο, ή το νοσοκομείο να λέει γονέας 1 , μάνα 1 -μάνα 2 )

    5. Ψέμα : όχι στις παρένθετες μητέρες λέει ο πρωθυπουργός (ακούστηκε κιόλας ότι δεν υπάρχει παρένθετη μητρότητα , μόνο κύηση,. Ας τους εξηγήσει κάποιος γιατρός όποιας ειδικότητας ότι η κύηση και η μητρότητα για τη φύση είναι ένα πράγμα και η κύηση είναι τόσο περίπλοκη η διαδικασία που εμπλέκεται ο οργανισμός της κυοφορούσας με το έμβρυο άμεσα).
    Οι περισσότερες τέτοιες οικογένειες με διάφορους τρόπους πλάγιους – το λένε στα βίντεο σχεδόν ξεκάθαρα ! – με κάποιον τρόπο θέλουν δικά τους κύτταρα (ο στέφανος που πέσατε να φάτε είναι ειλικρινής τουλάχιστον ξεκάθαρα) και προφανώς κάνουν χρήση παρένθετων , με λεφτά ή φίλες άγνωστο .

    Το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει προσφυγή για αυτό (παρένθετη μητέρα για ιατρικούς λόγους : μα για καθαρά ιατρικούς/ανατομικούς λόγους κάποια ζευγάρια ομοφυλόφιλα ΔΕΝ θα μπορούν ! ) και ο νόμος θα καταπέσει μαζί με την άρνηση κατηγορηματικά , κατά τα άλλα ΠΘ ότι δεν θα γίνει η χώρα του -το προτεκτοράτο – πείραμα (είπε).

    6. Η τεκνοθεσία με αναδοχή θα με έβρισκε σύμφωνο, εφόσον κάνουν θεάρεστο έργο με παιδιά που ήδη υπάρχουν και χωρίς την τεχνολογία της αναπαραγωγής δεν θα είχαν. (οι φωνές περί παιδεραστίας και προσανατολισμού είναι λίγο αστείες, μικρό το θέμα , αλλά προφανώς στο σπίτι τους ήταν πολύ χειρότερα)
    Η τεχνολογία της αναπαραγωγής – που δεν θα πειράξει ο πρωθυπουργός με αστείες μούτες των επικοινωνιολόγων και με συναισθηματισμούς κακιάς ώρας- χρειάζεται ρύθμιση για όλα τα ζευγάρια ! Και για τους φορολογούμενους.

    Πρέπει να αλλάξει και το πλαίσιο στα ΜΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΑ ζευγάρια (σημείωση : πέρασε άνετα η γλωσσική διάκριση ομόφυλα -ετερόφυλα ζευγάρια , κακώς άλλαξε ο ορισμός : οι άνθρωποι δεν είναι σιαμαίοι, είναι ατομικά όντα, ζευγάρι γίνονται βιολογικά για την αναπαραγωγή – βιολογική βάση – άρα είναι εξ ορισμού ετερόφυλο το ζευγάρι, οι άλλοι θέλουν το «φιλώ»/την επιθυμία , άρα όσα χρόνια και να είναι ζευγάρι με δικό τους υλικό δεν μπορούν να αναπαραχθούν φυσικά, αν αλλάξουμε τους νόμους της φύσης με την τεχνολογία της αναπαραγωγής πιο πολύ κάποια στιγμή , το ξανασυζητάμε.Το δικαίωμα αυτό που θεσμοθετείται θα συνεχίσουν να έχουν όσοι έχουν λεφτά (ταξικό γίνεται το ζήτημα )και να το ικανοποιούν . Ο φορολογούμενος γιατί να πληρώνει ;

    Μεγάλο ψέμα , λοιπόν , μπράβο σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν , να τους βοηθήσουν για να βοηθήσουμε την κοινωνία (μετά όμως την προτεραιότητα στα ζευγάρια που καθυστερούν χωρίς λόγο. Ξανά : εύκολη αναδοχή μεχρι τα 18 για πολλά παιδιά και με ακατάλληλους γονείς, εύκολη διαδικασία απομάκρυνσης τους και άρση της συναίνεσης). Ενδεχομένως , επειδή είναι καλλιεργημένοι άνθρωποι και πολλοί με οικονομική επιφάνεια, να μεγαλώνουν και πολύ καλύτερα και ήρεμα τα παιδιά, με άνεση , με παρουσία γονέα στο σπίτι (οι μανάδες τρέχουν για δουλειά και τα παρατάνε σήμερα).
    Μιλάμε για αντίφαση τρελή δηλαδή , οι φυσικοί γονείς απόντες , άλλοι παρόντες . Η κοινωνική πραγματικότητα σε βάθος χρόνου φαίνεται λίγο παράλογη. Συνθήκες να διαμορφώσουμε να μεγαλώνουν καλά στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά φυσικά δεν παίζει; Και σίγουρα είναι οι ομοφυλόφιλοι που βλέπουμε τουλάχιστον ευαισθητοποιημένοι και για τη σωστή διατροφή των παιδιών τους και τα βιολογικά προϊόντα… τα παιδιά βιολογικά θα τα είχαν; (άλλο να μεγαλώνεις παιδιά που δεν μπορούν να έχουν τη φυσική οικογένειά τους -θεάρεστο έργο επαναλαμβάνω)

    7. Προτάσεις για προστασία παιδιών (αυτά λέει ο πρωθυπουργός αλλά δεν τα κάνει) :
    1.αλλαγή πλαισίου υιοθεσίας με κατάργησή της, μόνο αναδοχή και υιοθεσία μετά τα 18 με σύμφωνη γνώμη όλων , να παίρνουν παιδιά για να βοηθήσουν τα παιδιά και όχι τις προσωπικές τους επιθυμίες οι ανάδοχοι
    2. καταργηση επιδομάτων (οι ρομά κάνουν παιδιά σωρό για αυτό, έτσι θα λυθεί το δημογραφικό; Και ειδικό πρόγραμμα για την ομάδα εκείνη, όχι στο σχολείο – το διαλύουν, όπως όλα- αλλά σε ειδικές δομές εκτός από το καλοκαίρι για να μάθουν υγιεινή, αντισύλληψη, πώς ζουν τα παιδιά οι άλλοι , ποιότητα ζωής, τρόπους κλπ) και ενίσχυση με δραστική μείωση φορολογίας , μειωμένο ενοίκιο (να έχεις δουλειά δηλαδή για να σε βοηθήσει το κράτος, όχι να σε ζουν τα επιδόματα), αύξηση κατά 60% του μισθού του ενός γονέα (μητέρας ή πατέρα) , αν ο άλλος μείνει στο σπίτι τα 5 πρώτα χρόνια (στο δημόσιο εύκολο , στον ιδιωτικό τομέα δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει ελκυστικό για χαμηλόμισθους (οι καριερίστες υψηλόμισθοι ας επιλέξουν άλλους τρόπους . πχ και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πολύ εύκολα θα κάθονται σπίτι , θα παίρνουν ένα μικρό μέρος χρημάτων αλλά όλα τα μόρια μιας ολόκληρης χρονιάς , ώστε να μην χάνουν θέση στον πίνακα)
    3. προστασία της κύησης (πλήρης) και κέντρα προστασίας κακοποιημένων γυναικών -παιδιών
    4. προνοιακές δομές και συνοπτικές διαδικασίες αφαίρεσης πιο εύκολα της γονικής μέριμνας.

    Και αυτά να κάνει ο πρωθυπουργός , τα λοιπά (παιδεραστία, κακοποίηση, εκμετάλλευση , κτηνοβασία, αιμομιξία) είναι πανάρχαιες συμπεριφορές του είδους και παρά τις απαγορεύσεις κρυφίως μια χαρά θα συνεχίζονται. Να τα μαζέψουμε λίγο; Και αυτό σήμερα φαινόταν τρελό προ ετών, άρα θα έρθουν και άλλα που σήμερα απορρίπτουμε; Τροφή για σκέψη.

    Και ομοφυλόφιλες συμπεριφορές υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι αυστηροί κανόνες – που πίεζαν κάπως και φυσικές τάσεις ή εκφράσεις – τέθηκαν , γιατί είδαν πρόγονοι τι συνέβαινε και έβαλαν μια τάξη για να αυξηθεί ο πληθυσμός – δεν υπήρχε υποβοηθούμενη τότε (εκτός αν πιστεύετε την παλαιά διαθήκη και άλλα κείμενα ότι ήξεραν από την αρχή πώς αναπαράγονται και είχαν ξεκάθαρο το θέμα άνδρας-γυναίκα ! μάλλον όχι, μετά τα κατάλαβαν και έβαλαν το πλαίσιο μπας και πάνε λίγο πιο πέρα τη ζωή και την οργανώσουν, με απαγορεύσεις ναι, αλλά… εδώ είμαστε σήμερα, ενώ τα άλλα ζώα; ) . Σαν τα εμβόλια : τον χαμό δεν τον βλέπουμε , γιατί τον σταμάτησαν και λέμε δεν τα θέλουμε , όταν τα κόψουμε , οι ασθένειες θα ξανάρθουν.

    Ανοίγει ο ασκός του αιόλου, αν δεν προσέξει η κοινωνία (και πολύ παλιά έτσι ήταν περίπου μάλλον, αλλά γιατί να πάμε πολύ πίσω σήμερα ; ). Δεν είναι αυτός εδώ στίβος τηλεοπτικός υποστήριξης προοδευτισμού και δικαιωματισμού. Λογική χρειάζεται και σύνεση σε βάθος χρόνου για να υπάρχει ένας μετριοπαθής προσανατολισμός στην κοινωνία , με ευρύτητα και δικαιώματα για όλους, πάθη, επιθυμίες αλλά με μέτρο στα υποδείγματα που προβάλλονται , αποδεκτά να γίνονται αλλά με μετριοπάθεια (η εκκλησία δεν έχει πολύ καλά επιχειρήματα , ίδια ποιότητα με το προοδευτικό υπουργικό συμβούλιο είναι από την ανάποδη – ο βορίδης, ο πλεύρης και ο καραγκούνης πιο σοβαροί και δεν τους το είχα)

    Επιπλέον:
    οικονομικές προεκτάσεις «γάμου» : υπάρχουν για φορολογούμενους ;

    Ο γάμος συστάθηκε για να βοηθήσει τη γυναίκα να μεγαλώσει το παιδί της (η γάτα, η αρκούδα, η σκύλα δεν έχουν τη βοήθεια αυτή και βλέπετε πού είναι οι κοινωνίες τους , χαριτωμένες αλλά όχι πολύ προοδευμένες ) . Η γυναίκα έμενε πίσω στη ζωή , κλεισμένη σπίτι για τα παιδιά κλπ, με τη χειραφέτηση έχουμε θέματα (σήμερα ας αποφασίσει η μάνα ή ο πατέρας να μένει σπίτι για λίγο, αυτή είναι μια πρόοδος) . Θα φτάσουμε λοιπόν κάποιοι που είναι ΝΟΜΙΚΑ και όχι εκ των πραγμάτων σε κάποια δυσχερή θέση να απολαμβάνουν προνόμια που οι γυναίκες έχουν απεμπολήσει χρόνια τώρα ; Δηλαδή : θα δούμε κηφήνες τεμπέληδες να παίρνουν συντάξεις συζύγων; Παλιότερα «υιοθετούσαν» συντρόφους και ήταν πιο έντιμο , διότι τους μεταβίβαζαν (κληροδοτούσαν) τη δική τους περιουσία , τώρα θα πληρώνουν συντάξεις οι φορολογούμενοι; θα πληρώνουν άδειες λοχείας και σε μην κυοφορούντες;

    Μια λύση ώστε ΟΛΟΙ ΙΣΟΤΙΜΑ να έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν την περιουσία τους : χωρίς φορολογική επιβάρυνση να είναι τα παιδιά ή ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ (ένα πρόσωπο ή περισσότερα μόνο αν είναι αδέλφια) θέλει εάν άτομο να αφήσει την περιουσία του. Ένας μοναχικός άνθρωπος πρέπει να παντρευτεί τον κηπουρό ή τη νοσοκόμα του για να τους αφήσει την περιουσία , αν είναι άτεκνος; Ή να κάνει εικονικές μεταβιβάσεις;

    Τελευταία Ερώτηση : είμαι ανύπανδρος με μεγάλη σύνταξη και μικρότερο κατά 10 χρόνια άνεργο αδερφό που συντηρώ . Μπορώ να τον παντρευτώ; Δυο άντρες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά , αν υιοθετήσουμε δεν είναι βιολογικά συγγενές μας, με παρένθετη και δύο παιδιά σαν αδέρφια θα είναι, δεν τίθεται θέμα αιμομιξίας σε καμία περίπτωση λοιπόν. Θέλω να περάσει η σύνταξη σε αυτόν να έχει να ζήσει… Με τον νόμο αυτόν δεν ρωτώ αν επιτρέπεται ρητά (δεν αναφέρεται προφανώς) αλλά αν απαγορεύεται ρητά …

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 17:36 | Parvy Palmou

    Ενα μεγάλο βήμα για τα δικαιώματα μας, μεγάλη σημασία να συμπεριληφθούν ολα τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα, ιδιαίτερα τα τρανς.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 16:00 | Haris

    Ισότητα για όλους τους ανθρώπους! Όχι στο διαχωρισμο!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 16:54 | Δημήτρης Κ.

    Ισότητα για όλα τα άτομα αυτού του κόσμου. Δικαίωμα στον γάμο, στη τεκνοθεσία, στην αγάπη. Καμία διάκριση πουθενά!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 16:46 | Μιχάλης Βελονάκης

    Συμφωνώ και στηρίζω το νομοσχέδιο, που παρέχει τα αυτονόητα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 15:08 | Αριστέα Ρέλλου

    Επιτέλους, γίνονται ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση προς την ισότητα όλων των πολιτών. Καινοτομία και πρόοδος για την Ελλάδα – μια χώρα που είναι έτοιμη από πολύ καιρό για αυτό το βήμα. Εύγε!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 15:07 | Μαρία Αργυρίου

    «Κανείς δε γεννήθηκε με μίσος. Δε γεννιέσαι μ’ αυτό, το μαθαίνεις. Το διδάσκεσαι. Στο σπίτι, στο σχολείο, στην τηλεόραση. Υπάρχει παντού, κρυμμένο και στα πιο αθώα πράγματα. Σε ένα ανέκδοτο που θα πει κάποιος φίλος σε μια παρέα, σε χαλαρές συζητήσεις που θα ακούσεις σε μια ψυχαγωγική εκπομπή με συνεντεύξεις η με κους κους. Κανείς δεν το αποκαλεί μίσος. Το λένε πλάκα, άποψη, ειλικρίνεια, ελευθερία λόγου, βρίσκουν διάφορα όμορφα ονόματα για να μην το αποκαλέσουν μίσος. Και στο διδάσκουν. Όπως το έχουν διδαχτεί κι αυτοί. Και υπάρχει παντού. Σιγοβράζει. Και ξεσπά. Άλλοτε γίνεται μια βρισιά που θα ακούσεις στο δρόμο, άλλοτε μια ζωγραφιά που θα βρεις στην πόρτα σου, και σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται και σφαίρα. Προσπαθώ συνεχώς να το εντοπίσω και να το βγάλω απ’ τη ζωή μου. Και μαζί, και όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να το διδάξουν, άθελα τους ή και ηθελημένα!».

    Δεν τα γράφω εγώ, αλλά ένας υπέροχος ηθοποιός/σεναριογράφος κι άνθρωπος και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 100% μαζί του!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 15:32 | Ντομινίκ Λώρεν

    Επιτέλους, ένα νομοσχέδιο που θα βελτιώσει την ισότητα και την θέση όλων των πολιτών. Το υποστηρίζω πλήρως!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 15:12 | Φωτεινή

    Πολλά μπράβο γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Ισοπολιτεία στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 14:15 | Φάνης Σ.

    α) Εκεί που οι ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν ελεύθερη παρουσία και δικαιώματα, εκεί ΟΛΟΙ οι πολίτες βρίσκονται σε καλύτερη θέση γενικότερα. Τρανά παραδείγματα πολλές χώρες της δυτικής αλλά και της νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, που έχουν θεσπίσει εδώ και πολλά χρόνια γάμους ομοφύλων.

    β) Αν εφαρμόζαμε όρους «πλειοψηφίας» στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι γυναίκες ίσως δεν θα ψήφιζαν π.χ. ως το 1975 μιας και δεν είχαν «ωριμάσει οι συνθήκες ακόμα» (αγαπημένη φράση των συντηρητικών αυτή με τις κοινωνικές συνθήκες και την ωριμότητα της κοινωνίας κτλ) κι οι μειονότητες γενικά δεν θα είχαν ποτέ επαρκή δικαιώματα.

    Σε κάθε περίπτωση, ΟΥΔΕΝΑ δικαίωμα της πλειοψηφίας επηρεάζεται από την ε-π-έ-κ-τ-α-σ-ή του και σε μια μειονότητα!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 12:45 | Γιώργος

    Τα θεμελιωδη πολιτικά δικαιωματα δεν ειναι ζητημα κοινής γνώμης. Όσο πληρώνω φόρους όπως όλοι και πάω στρατό όπως όλοι, θα μπορώ να κάνω και οικογένεια ως έλληνας πολίτης.
    Σε όποιον δεν αρέσει, κρίμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να χρειάζομαι άδεια από τον κάθε τυχαίο για το τι μπορώ να κάνω με τη ζωή μου. Οι έρευνες έχουν ήδη αποφανθεί για τα όσα τρομερά ισχυρίζονται στα σχόλια, επομένως είναι καθαρά θεμα προσωπικου γουστου. Για τους στρέιτ γάμους δε μας ρώτησε κανείς;

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:59 | Γεωργία

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτών των αλλαγών θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 11:02 | Βασιλόπουλος Παναγιώτης

    Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 21 – Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες
    Παράγραφος 1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.

    Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου είναι συνταγματικώς απαράδεκτο.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 10:07 | Δημήτριος

    Διόρθωση σε: 2 Αντικείμενο

    Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου, με σεβασμό στον θεσμό της οικογένειας, τη μητρότητα και την πατρότητα, […]

    Η παραπάνω διόρθωση προτείνεται, ώστε να γίνει σαφές ότι ο νόμος επιθυμεί να προστατεύσει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας και να τον εμπλουτίσει προσφέροντας συμπερίληψη σε όλα τα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 09:58 | Λίο

    Στηρίζουμε τις προτεινόμενες αλλαγές!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 08:21 | Σωτήρης

    ΚΑΜΙΑ νομική ανάγκη ή διεθνής υποχρέωση της χώρας ΔΕΝ οδηγεί στη θεσμοθέτηση γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και στην υιοθεσία παιδιών.

    Η Κυβέρνηση, φαίνεται να έχει επιλέξει ως νομοθετική προτεραιότητα για το 2024, τη νομοθέτηση γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και να επιδιώκει να αποδώσει, με κάθε τρόπο τον τίτλο του γονέα σε αυτά, έναντι της υλοποίησης μιας σοβαρής, πολύπλευρης και αποτελεσματικής δέσμης μέτρων!!! για να ανατρέψει την δημογραφική κατάρρευση της χώρας και να στηρίξει τις πολύπαθες πολύτεκνες οικογένειες, που παλεύουν μόνες τους, να σταθούν όρθιες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, εν μέσω τρομερού κόστους ζωής.

    Το άρθρο 9 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, θεμελιώνει το δικαίωμα στο γάμο και την ίδρυση οικογένειας, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία, βάσει της οποίας ασκούνται αυτά τα δικαιώματα. Το άρθρο αυτό, σε συνδυασμό με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, που ξεκάθαρα δεν περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οικογενειακό δίκαιο και την οικογενειακή πολιτική, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι, η νομοθέτηση γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και απόδοσης του τίτλου του γονέα σε αυτά είναι απολύτως μια πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και όχι υποχρέωση από Ευρωπαϊκή ή άλλη Διεθνή νομοθεσία.

    Η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, στην οποία έχει προσχωρήσει και η Ελλάδα, στο άρθρο 3:1 αναφέρει ρητά: «Σε όλες τις ενέργειες που αφορούν παιδιά είτε αναλαμβάνονται από δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας, δικαστήρια, διοικητικές αρχές ή νομοθετικά όργανα, πρωταρχικό μέλημα θα είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού”. Το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού είναι αυτό που συμβαίνει στην ανθρωπότητα από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη γη, δηλαδή η αρμονία και ισορροπία της ετερότητας των δύο γονέων που έχουν τις βιολογικές προϋποθέσεις να τεκνοποιήσουν – ακόμη κι αν λείψει ο ένας εκ των δύο (διότι η ζωή έχει συχνά και τραγικές στιγμές), η παρουσία και η σκιά του εκλείποντος γονέα συνοδεύει και καθοδηγεί το παιδί σε όλη του τη ζωή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού και βέλτιστο συμφέρον του, να διαθέτει και να μπορεί να φωνάξει από μωρό ως και ενήλικας, ‘πατέρα’ και ‘μητέρα’, και όχι γονέα-1 και γονέα-2. Αυτή είναι η αλήθεια, η οποία δεν επιδέχεται ταμπέλες «ομοφοβικού», «ρατσιστικού» ή άλλων σχετικών επιθέτων.

    Τα ατομικά δικαιώματα των ομόφυλων ατόμων, προστατεύονται και αναγνωρίζονται μέσω του συμφώνου συμβίωσης και αν τυχόν υπάρχει κάτι που υπολείπεται, μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί νομικά. Η νομοθέτηση γάμου είναι αποκλειστικά πολιτική επιλογή, θέμα αντίληψης και βούλησης, όχι αποτέλεσμα μιας νομικής ή Ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας. Το επιχείρημα της ισότητας είναι πρόσχημα και όχι η πραγματική αιτία για τη νομοθέτηση γάμου και τεκνοθεσίας παιδιών.

    Η πρακτική της παρένθετης μητρότητας, έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα υποσχόταν ότι θα έλυνε, με πρόσφατο το τραγικό περιστατικό εμπορευματοποίησης της μητρότητας που αποκαλύφθηκε στην Κρήτη. Στην Γαλλία, στην Γερμανία και στην Ιταλία, για παράδειγμα, απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα. Στην Ελλάδα, γιατί επιτρέπεται; Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι, καλώς υπάρχει η πρόβλεψη, ο νόμος πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά προκειμένου να αποτρέπει κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησης και να επιτρέπει, με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και ελέγχους, σε ετερόφυλα ζευγάρια, και όχι σε μεμονωμένα άτομα, να αποκτήσουν παιδί, μέσω παρένθετης μητρότητας, υπό την προϋπόθεση ότι, τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο, είναι βιολογικός γονέας του παιδιού.

    Το επιχείρημα ότι, το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να το λύσουμε, διότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά σε ομόφυλα ζευγάρια, δεν είναι καθόλου πειστικό αλλά είναι πέρα για πέρα παραπλανητικό. Τα παιδιά αυτά αποκτήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια σε άλλα κράτη, διότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η τεκνοθεσία/υιοθεσία – προς το παρόν τουλάχιστον. Με δική τους επιλογή, τα ζευγάρια αυτά, γνωρίζοντας την Ελληνική νομοθεσία, επέλεξαν να ζήσουν στην Ελλάδα, είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι. Γιατί λοιπόν πρέπει να προσαρμοστεί η νομοθεσία σε αυτούς, και όχι να προσαρμοστούν αυτοί στην νομοθεσία; Αν, για παράδειγμα, εγκατασταθούν στην Ελλάδα άτομα με άλλη πολιτιστική κληρονομιά, με άλλη αντίληψη για το γάμο και την οικογένεια, θα πρέπει να αλλάξουμε και πάλι τους νόμους διότι αυτοί θα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα – όπως λέει τώρα το επιχείρημα; Τότε ποια πολιτιστική κληρονομιά, ποια πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα θα μείνει για τη χώρα αυτή, αν σύρεται κάθε φορά σε αλλαγή νόμων «μπροστά σε μια νέα, κάθε φορά, πραγματικότητα»;

    Επίσης, δεν αποτελεί επιχείρημα το γεγονός ότι, σε ορισμένα κράτη της Ε.Ε. (όχι σε όλα! ούτε στην πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη) έχει ήδη νομοθετηθεί ο γάμος των ομοφύλων. Το επιχείρημα αυτό είχε προβληθεί και για το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και τότε είχαν διατυπωθεί σοβαρές νομικές αντιρρήσεις: «Οποιαδήποτε συμφωνία, για να είναι έγκυρη, δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις της κοινωνικής ηθικής, που είναι γνωστές ως “χρηστά ήθη”. Η έννοια των χρηστών ηθών είναι αόριστη νομική έννοια, δεν βρίσκεται μόνον στον Αστικό Κώδικα, αλλά και στο ίδιο το Σύνταγμα. Για την εξειδίκευση της έννοιας χρησιμεύει ως κριτήριο και η ελληνική δημόσια τάξη, που περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές αντιλήψεις και αρχές που ισχύουν στην Ελλάδα. Για την αναγνώριση μιας συμφωνίας με νομική δέσμευση, εν προκειμένω του συμφώνου συμβίωσης, θα μπορούσαν να διατυπωθούν σοβαρές αιτιάσεις αντιθέσεως με τα χρηστά ήθη.

    Για το λόγο αυτό, η αναγνώριση από άλλες έννομες τάξεις, όσο χρήσιμη και αν είναι, σχετική σημασία έχει.» (Το νέο σύμφωνο συμβίωσης. Ρόης Δ. Παντελίδου, Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θράκης. 17/6/2015 Εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ)
    Άλλα είναι τα μεγάλα προβλήματα, που πρέπει και επείγεται να λύσει η Κυβέρνηση. Η ακρίβεια, που κατατρώει το εισόδημα των πολιτών, η φυγή των νέων εκτός Ελλάδας, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παιδείας (απογοητευτικά τα αποτελέσματα ενδεικτικής αξιολόγησης μαθητών σε τεστ γνώσεων που έγινε από το ΙΕΠ), η παραβατικότητα στις γειτονιές, η τραγική μείωση των γεννήσεων νέων παιδιών από τους Έλληνες, η εγκατάλειψη των πολυτέκνων, η πρόβλεψη της Eurostat για 7 εκατομμύρια πληθυσμό ως το 2050. Αυτά είναι τα πραγματικά θέματα ισότητας και οι πηγές κοινωνικού αποκλεισμού με τις οποίες η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να ασχοληθούν.

    Όχι με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει στην χώρα, ούτε και στα ίδια τα ομόφυλα άτομα επί της ουσίας. Τα ατομικά τους δικαιώματα να προστατευθούν, αν υπάρχει τέτοιο θέμα, όπου χρειάζεται – καμία ανάγκη δεν υπάρχει για νομοθέτηση γάμου. Η επέκταση του νομικού ορισμού του γάμου για να περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια δεν ανταποκρίνεται σε καμία νομική ή ουσιαστική ανάγκη, ούτε και διεθνή υποχρέωση της χώρας. Είναι απλώς πολιτική επιλογή, η οποία οδηγεί, αργά ή γρήγορα, στην απόκτηση παιδιών με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί σήμερα να μην είναι παρένθετη μητρότητα, αλλά αύριο θα είναι μια ακόμη «πραγματικότητα», στην οποία θα «πρέπει να προσαρμοστεί» η Ελληνική νομοθεσία.

    Όχι στην τεκνοθεσία/ υιοθεσία παιδιών που θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα υποτίθεται ότι θα επιλύσει. Το «βέλτιστο συμφέρον των παιδιών» (Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού) δεν ενδιαφέρει κανέναν; (Πηγή ΑΣΠΕ, της οποίας η ανακοίνωση είναι σοβαρή, με αληθινά επιχειρήματα, χωρίς υπερβολές ή προσβολές και με την οποία συμφωνώ απόλυτα)

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 08:35 | Στέλιος Β.

    Η απόλυτη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας!!!! Μου αρέσει που κάποιοι-ες αναφέρονται (αόριστα βέβαια πάντοτε) και σε επιστημονικές έρευνες που στηρίζουν αυτό τον οχετό….
    Αίσχος!!!!

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 06:06 | aikaterini

    Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το National Longitudinal Lesbian Family Study στο NBC, τα αγόρια που θα μεγαλώσουν με 2 μπαμπάδες έχουν διπλάσια πιθανότητα από το προκαθορισμένο να γίνουν γκέι και τα κορίτσια που θα μεγαλώσουν με 2 μαμάδες έχουν τριπλάσια πιθανότητα από το προκαθορισμένο να γίνουν λεσβίες. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η έρευνα του School of Law Case Reserve University.

    Παιᾶν Σαλαμινομάχων (Αἰσχύλου, Πέρσαι)Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ᾿ ἐλευθεροῦτε δέ παῖδας, γυναἰκας, θεῶν τε πατρώων ἔδη, θῆκας τε προγόνων· νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 01:39 | Τριαντάφυλλος

    Είναι λάθος ο χαρακτηρισμός «ομόφυλος- λία- κλπ »
    Ομόφυλος σημαίνει αυτός που ανήκει στην ίδια φυλή με κάποιον άλλο ή στο ίδιο έθνος: ομογενής, ομοεθνής, αλλόφυλος, αλλογενής, αλλοεθνής.
    Αρα η σωστή ορολογία είναι «ομοφυλόφιλος»
    Μη παραποιούμε τις έννοιες και τη σημασία των λέξεων.

  • 25 Ιανουαρίου 2024, 00:10 | Maria Goridari

    Το παρόν άρθρο στηρίζει και προάγει την ισονομία ανεξάρτητα από ευαίσθητα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν αποτελέσει κατεξοχήν τη βάση διακρίσεων.

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 23:06 | Χρήστος Δ.

    Προτείνω το άρθρο να διαμορφωθεί μας εξής προκειμένου να είναι συμπεριληπτικό, ουδέτερο ως προς μελλοντικές κοινωνικές μεταβολές αλλά και ακολουθώντας την προσέγγιση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης:

    «Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα ανεξάρτητα από το φύλο τους, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την ίση προστασία ετερόφυλων και ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.»

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 23:30 | Χριστίνα

    Στηρίζουμε τις προτεινόμενες αλλαγές!

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 23:27 | Σάκης Λουλούδης

    Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη απο καιρό. Οι αντιεπιστηνονικες απόψεις που ακουγονται και γράφονται, εχουν καταρριφθεί απο εκατοντάδες έρευνες επιστημών.

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 21:56 | Ηρακλής Μπριλλάκης

    Διαφωνώ πλήρως με το παρόν νομοσχέδιο που εισάγει προς ψήφιση στην βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Θεωρώ ότι η ανάληψη μιας τέτοιας προσπάθειας όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία αλλά δυστυχώς η ζημιά που θα κάνει εφόσον ψηφιστεί από την βουλή των Ελλήνων θα είναι μη αναστρέψιμη. Δυστυχώς η επιβολή στην κοινωνία ανώμαλων καταστάσεων, παρά φύση καταστάσεων, μακροπρόθεσμα μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Επίσης θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από σοβαρότητα προβλήματα, τα οποία χρόνια τώρα δεν έχουν επιλυθεί και την απασχολούν (όπως πχ τα συνεχή τροχαία ατυχήματα, τα σχεδόν καθημερινά βίαια εγκλήματα, η καθημερινή βία αθλητική και μη, το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων -θανατων) σχεδόν στο σύνολό της και δεν την απασχολεί καθόλου τα υποτιθέμενα προβλήματα μιας μικρής μειοψηφίας ανθρώπων με ιδιαιτερότητες. Φαίνεται όμως ότι η μικρή αυτή μειοψηφία (ΛΟΑΤΚΙ) μπορεί και επιβάλει την ατζέντα της στην κυβέρνηση της χώρας (δηλαδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη) και κατ’επεκταση στην κοινωνία και σε όλους εμάς! Λυπάμαι αλλά με τέτοιου είδους σχεδιασμούς αλλαγής της πορείας της φύσης και του ανθρώπινου είδους, θεωρώ ότι οι συνέπειες μελλοντικά θα είναι δυσάρεστες! Εύχομαι και ελπίζω οι Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν το τραγικό αυτό συνονθύλευμα που βρέθηκε πρόεδρος Ελληνικής κυβέρνησης και προσπαθεί να το επιβάλλει δια του κοινοβουλίου στην ελληνική κοινωνία. ΗΜ

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 21:58 | Μαρλέν Σίντχομ

    Διόρθωση σε:» α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από όλα τα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου,»

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 20:30 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ

    ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΙΛΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΤΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΝΟΣΟΥΝ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ.

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 20:44 | Φώτης Αστερίου

    Επιτέλους μια κίνηαη προς τη σωστή κατεύθυνση, άργησε χρόνια αυτή η ρύθμιση!