ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

 

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:22 | Πέτρος Ρούσσος

    Το επιχείρημα ότι το παρόν νομοσχέδιο προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αντιφατικό, διότι παραβλέπει τα δικαιώματα των παιδιών, που είναι κι αυτά άνθρωποι. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να έχει πατέρα και μητέρα. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ένα παιδί αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τη μητέρα ήδη από την περίοδο της κυοφορίας. Το να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου δε θα υπάρχει μητρικό ή πατρικό πρότυπο θα έχει επιβλαβείς συνέπειες στον ψυχισμό του. Επίσης το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο ώστε μελλοντικά να νομιμοποιηθεί η πρακτική της τεκνοθεσίας από παρένθετη μητέρα. Κάτι επίσης αντιφατικό, διότι παρά τις εγγυήσεις για ισότητα ανδρών και γυναικών, η γυναίκα θα μετατραπεί σε αναπαραγωγική μηχανή εμπορικά εκμεταλλεύσιμη. Τέλος και πάνω απ’όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόοδος της Δύσης, που συχνά επικαλόυμαστε, θεμελιώθηκε επί αιώνες στις αρχές και αξίες της Αγίας Γραφής. Το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδος, πριν την αρίθμηση και ανάπτυξη των άρθρων, αναφέρει σωστά τη φράση «Εις το όνομα της Aγίας και Oμοουσίου και Aδιαιρέτου Τριάδος». Μόνο λαμβάνοντας υπόψη το Θεό ένας νόμος είναι συνταγματικός. Έτσι η πραγματική πρόοδος βρίσκεται στην υπακοή όσων ο Θεός μας λέει. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι σαφές στην Αγία Γραφή ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, άνδρας και γυναίκα, ότι ο γάμος είναι μόνο η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας και ότι αυτό το περιβάλλον συνιστά το υγιές οικογενειακό πλαίσιο για την σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:42 | Βασίλης Μ.

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο. Είναι αυταπόδεικτο ότι προσβλέπει στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Και επειδή τίθεται θέμα δικαιωμάτων: Έχουν δικαίωμα τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά; Έχουν τα παιδιά δικαίωμα να μεγαλώσουν σε οικογένεια με ανδρικό και γυναικείο πρότυπο; Έχει δικαίωμα η ίδια η φύση να επιλέγει αρσενικό και θηλυκό ως φορείς της οικογένειας ή μήπως η φύση έκανε λάθος; Ρητορικά ερωτήματα, που απ’ότι φαίνεται η απάντησή τους δεν είναι πολύ προφανής τελικά.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:49 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Διαφωνώ κάθετα. Ένα μεγάλο όχι. Δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί ως νόμος κάτι που είναι παρά φύσιν. Δεν μπορεί να θεσμοθετείται γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Γάμος υφίσταται μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ψηφίζοντας κύριοι βουλευτές υπέρ το γάμου των ομοφυλόφιλων, ανοίγετε αυτόματα και την πόρτα για την υιοθέτηση παιδιών από αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί αν δεν το θεσμοθετήσετε εσείς , αυτά τα άτομα θα προστρέξουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκεί φυσικά θα κερδίσουν. Θα ανοίξετε την κερκόπορτα , γιατί εσείς θα ισχυριστείτε ότι δεν ψηφίσατε κάτι τέτοιο παρά μόνο τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Αν είναι να θεσμοθετήσετε και την κτηνοβασία ή την πολυγαμία ή ο,τιδήποτε ανώμαλο και διαστροφικό. Και πώς εγγυάστε ότι τα παιδιά θα είναι ασφαλή και υγιή και σωματικά και ψυχικά σε μια τέτοια οικογένεια; Σκεφτήκατε ότι μπορεί να ανοίγετε διάπλατα την πόρτα για τους παιδόφιλους; Όχι και πάλι όχι. Αλλά ούτε δημοψήφισμα δέχεστε να διαξαχθεί. Ο ελληνικός λαός όμως κύριοι βουλευτές δεν θα το δεχτεί ποτέ.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:12 | Μαναριδου Ραχήλ

    Όχι δεν συμφωνώ. Έχουμε χάσει κάθε ιερό και όσιο. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Καλή μετάνοια σε όλους μας.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:07 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΗΤΣΙΑΔΗΣ

    Διαφωνώ κάθετα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι απαράδεκτο!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:19 | Νίκη

    Όχι στον γάμο μεταξύ των ομοφυλόφιλων, αφού θα ανοίξει τον δρόμο προς την τεκνοθεσία και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπου.
    Με ένα νέου τύπου παιδομάζωμα ξεκινάει μια σκοτεινή και βάρβαρη περίοδος της ιστορίας της ανθρωπότητας! Ποιός θα τολμήσει να στερήσει από το παιδί τη μάνα του? Ποιός θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παιδιών?
    Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα? Έπρεπε να ερωτηθούν οι γυναίκες αν συμφωνούν να υιοθετηθούν τα παιδιά τους από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω την ψηφοφορία! Ανυπομονώ να μετρήσω πόσοι βουλευτές θα προστατέψουν με την ψήφο τους τα παιδιά και τον θεσμό της οικογένειας!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:51 | Παναγιώτης Γ.

    Αυτονόητη και αναγκαία η τροποποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

    Καμία μεταβολή της κοινωνίας δεν συντελείται με την παροχή οποιουδήποτε δικαιώματος στις μειονότητες.

    Καμία προσβολή επίσης δεν συνιστά στις εκκλησιαστικές συνήθειες/πεποιθήσεις και στη συνείδηση κανενός. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν αγγίζει την Πολιτεία. Μιλάμε για πολιτικό και μόνο γάμο και όχι ιερολογία.

    Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που επιλύει πάγια προβλήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

    Δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:44 | Κωνσταντία

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΥΛΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ.
    ΜΕ ΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ.
    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΑΡΚΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:35 | Καλλιρροη

    Είμαι αρνητική με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.
    Είναι αλλο να διαλέγεις σεξουαλικό προσανατολισμό για τον εαυτό σου καί άλλο να διαλέγεις την τύχη των παιδιών που δε θα προέκυπταν φυσικώς ή τεχνητως με κανέναν τρόπο από την συνεργασία ομόφυλων ζευγαριών. Τα παιδιά δε θα γίνουν παιχνίδι στα χέρια κανενός.Εχουν δικαίωμα και ανάγκη να έχουν το πρότυπο του μπαμπά και της μαμάς!!!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:30 | Σοφία

    Διαφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με τους θρησκευτικούς νόμους. ΌΧΙ στο νομοσχέδιο.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:46 | Νατάσσα

    Διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο. Το πάρα φύσιν δεν γίνεται κατά φύσιν επειδή κάποιοι υπέγραψαν ένα νόμο. Κυρίως όμως ως μητέρα και παιδοψυχολογος ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ από ομοφυλοφιλα ζευγάρια. Είναι αδιανόητο ότι η εγωιστική επιθυμία των gay ζευγαριών για δήθεν φυσιολογικη οικογένεια υπερτερεί των δικαιωμάτων των παιδιών για ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:09 | Ευα

    Ξεκάθαρο ΟΧΙ σε οποιαδήποτε ανωμαλία! Η φύση ορίζει αρσενικό με θηλυκό! Μη θέλετε όλα να τα φέρετε τουμπα για να εξυπηρετήσετε αρρωστημένα μυαλά. Τη μητρότητα θα την κάνετε επάγγελμα? Ότι πιο ιερό υπάρχει θα το ξεφτιλισετε? Ντροπή και μόνο ντροπή! Δε φτάνει που θέλουν να νομιμοποιήσουν την ανωμαλία θέλουν να υιοθετούν και μωρά! Θεό δε φοβάστε???

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:34 | ΓΑΛΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΣ! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ! ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ! ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:11 | izvoros

    Οι γυναίκες – μάνες πως δέχονται την απαξίωση,οι άντρες;Θα μου πείτε ποιοί άντρες.Ειναι εχθροί του ανθρώπινου γένους

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:08 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΟΡΙΔΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ κάθετα με το απαράδεκτο νέο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την υιοθεσία τέκνων.

    Φυσικά και όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν ίσα δικαιώματα. Η ισότητα όμως δεν συνεπάγεται πως οι άνθρωποι είναι ΙΔΙΟΙ. Τα ζευγάρια αυτά τακτοποιούν ήδη τα κληρονομικά τους δικαιώματα με το πρόσφατο σύμφωνο συμβίωσης που έχει νομοθετηθεί.

    Το νομοσχέδιο που προτίθεστε να φέρετε προς ψήφιση στη Βουλή ΔΕΝ αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
    Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κοινωνικές, θρησκευτικές και ηθικές αξίες της Ορθόδοξης Ελλάδας μας και θα δημιουργήσει καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνία μας.

    Ενδιαφέρεστε μόνο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και αδιαφορείτε για τα παιδιά που έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν με μάνα και πατέρα.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:22 | Ευαγγελία Κ.

    Διαφωνώ απόλυτα!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:53 | Δέσποινα

    Το Οικογενειακό Δίκαιο είναι εθνική νομοθεσία και εθνικό κεκτημένο. Αυτή την εντολή πήρε η Κυβέρνηση από τον λαό; Να εισάγει τα πειράματα της Αμερικής που ήρθαν στην Ευρώπη και μέσω της ΕΕ επιβάλλονται και στην Ελλάδα;
    Αυτό θα ψηφίσουν οι βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου που ορκίστηκαν να προστατεύουν το Σύνταγμα και τους Νόμους; Να υπενθυμίσω τον όρκο:
    «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού»
    Οι θεσμοί δεν κατασκευάζονται με νόμους, προϋπάρχουν των Νόμων. Διότι περί κατασκευής πρόκειται εδώ, και θα πληρωθεί ακριβά στο μέλλον, με ακόμη περισσότερη κοινωνική δυστυχία.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:36 | φωτεινή

    ΔΙΑΦΩΝΩ!
    Διαφωνώ με το βδελυρό νομοσχέδιο, διότι:
    α) καταπατεί τον ΑΙΩΝΙΟ ΘΕΙΟ ΝΟΜΟ,
    β) παραβιάζει την τάξη της φύσεως,
    γ) δεν σέβεται ιερούς θεσμούς, όπως η οικογένεια,
    δ) αγνοεί τα δικαιώματα του παιδιού,
    ε) οδηγεί εν τέλει στην καταστροφή την Ορθόδοξη Ελλάδα μας.
    κύριοι, ουδέ φοβείσθε υμείς τον Θεόν;;;
    Vous n’ avez pas la crainte de Dieu ???
    ΜΕΤΑΝΟΙΑ πριν να είναι αργά…

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:34 | Δημήτρης

    Αυτό που πάει να γίνει είναι μια ανθρωπολογική μεταβολή και καταρρίπτει το φυσικό και βιολογικό νόμο. Όχι στο νομοσχέδιο έκτρωμα που επιτίθεται στην ανθρώπινη φύση και στο τριαδικό Θεό.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:36 | Μαγδαληνή

    Δηλώνουμε την αντίθεση μας σε όλο αυτό το άθεο και ανέσχυντο νομοσχέδιο που σκοπεύετε να ψηφίσετε όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους.Να γνωρίζετε ότι πολλά δεινά θα έρθουνε μετά την ψήφιση του. Λυπόμαστε πάρα πολύ για όσα σκέφτεστε και όσα πράττετε.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:49 | Ελίνα Λαγουδάκη

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο, είναι στη σωστή κατεύθυνση για να μειώσουμε τις διακρίσεις με βάση τη σεξουαλικότητα. Μακάρι η κυβέρνηση να κάνει κι άλλες τολμηρές κινήσεις σαν κι αυτή για να γίνει η ελληνική κοινωνία πιο ανεκτική και δίκαιη. Συμφωνώ επίσης με άλλο σχόλιο που υπογραμμίζει το βάρος της παιδείας στο θέμα αυτό.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:30 | Λατρόβαλη Γεωργία

    Βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας ζούμε σε ένα ιδιότυπο φασιστικό καθεστώς, μόνο όποιος συμφωνεί μαζί τούς θεωρείται προοδευτικός όλοι οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να έχουν άλλη άποψη και λοιδορούνται αισχρά

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:10 | Σπανός

    Δεν συμφωνώ

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:56 | ΗΛΙΑΣ Α.

    Εννοείται ότι διαφωνώ. Θα έπρεπε η κυβέρνηση, πριν πάρει αυτήν την απόφαση, να πάρει τη γνώμη από την πανελλήνια ένωση βιολόγων για το αν είναι φυσιολογική (βιολογική) μια τέτοια σχέση (η ομόφυλη) ή όχι. Δεύτερον, όσον αφορά την υιοθεσία ή «τεκνοθεσία» παιδιών, θα έπρεπε να συμβουλευτεί την πανελλήνια ένωση παιδοψυχιάτρων ή/και παιδοψυχολόγων, όσον αφορά το αντίκτυπο που θα έχει αυτή η «οικογένεια» στον ψυχικό κόσμο του παιδιού και στην κοινωνία γενικότερα μελλοντικά. Για παράδειγμα, πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί όταν οι ΛΟΑΤΚΙ γονείς του, προσπαθούν να τον πείσουν ότι υπάρχουν 82 φύλα, και όχι 2???
    Καλύτερα να πάρετε μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Να βοηθήσετε οικογένειες στην ανατροφή των παιδιών και όχι μόνο στη γέννηση. Για παράδειγμα να επιστρέψετε τα επιδόματα +5% στον μισθό για κάθε παιδί, φοροελαφρήνσεις κλπ… Μόνο έτσι θα δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για τα προβλήματα των πολιτών.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:13 | ΜΑΡΙΑ

    Δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:25 | ΑΝΝΑ

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:50 | Λημναιου Αναστασία

    Πώς το παρα φύσιν επισημοποιειται και κατοχυρωνεται με νομικές διατάξεις; Είναι θέμα λογικής! Δηλαδή, στο μέλλον, κάποια μειοψηφία θα απαιτήσει κάτι παράλογο και μη φυσιολογικό, θα νομοθετηθει και αυτό;

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:37 | Γιωργος Μαυρουδής

    Οικογένεια χωρίς πατέρα (άνδρα) και μητέρα (γυναίκα), δεν υπάρχει, δεν γίνεται, δεν εννοείται. Ούτε φυσικά και γάμος. Ας δείχνει το κράτος κάποια ανοχή για τους ομοφυλόφιλους αλλά και όχι να τους παντρεύει. Να μην τους επιτρέπει να έχουν παιδιά. Όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει γονείς άνδρα και γυναίκα, δεν σκέφτονται τι ψυχολογικά προβλήματα θα έχουν τα παιδιά αυτά;

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 17:14 | Μιχάλης

    Όχι σε νόμους που είναι αντίθετοι στους νόμους του Τριαδικού Θεού
    Όχι σε νόμους που είναι αντίθετοι στην ιερή παράδοση της Ορθόδοξης Ελλάδας
    Σταματήστε να κανονικοποιείτε όλα τα παραφύση και τα ανώμαλα επειδή βολεύουν κάποιους ισχυρούς.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:25 | Δώρα Π.

    Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο που αντιτάσσεται στις αιώνιες αλήθειες του Ευαγγελίου και καταστρατηγεί τα δικαιώματα των αθώων παιδιών.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:09 | Αγγελική

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:58 | ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ

    Συντασσόμενος με την Εκκλησία της Ελλάδος διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο αυτό.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:39 | Ευστρατιος

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο, ένα μεγάλο ΌΧΙ.
    Στο σύνταγμα τις χώρας στο άρθρο 3 αναγράφει τα εξής: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία τις Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό».
    Που είναι ο σεβασμός στην επικρατούσα θρησκεία τις χώρας; Δεν είναι αποδεκτή η ομοφυλοφιλία από τον Θεό των χριστιανών, άρα και από τους πιστούς. Επιπλέον, Η ομοφυλοφιλία μέχρι το 1985 ήταν επίσημα καταγεγραμμένη ως ψυχική νόσος στον χώρο της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:07 | gthomakos

    Πρώτα θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω κάποιες έννοιες(Α),στη συνέχεια θα πω την γνώμη μου για το ν/σ (Β) και στο τέλος θα κάνω ένα γενικότερο αλλά σημαντικό πολιτικό σχόλιομια (Γ).

    Α. Κατ΄αρχήν φαίνεται πως υπάρχει μια σύγχυση ή επικάλυψη δυο κοντινών αλλά διακριτών εννοιών,του «γάμου» και της «οικογενειακης ζωής». Αυτό ειναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί, γιατί η συνημμένη «ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης» επιχειρει να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα επέκτασης του θεσμού του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, επικαλούμενη επιχειρήματα που δεν αφορούν το γάμο αλλά την προστασία της «οικογενειακής ζωής».Π.χ χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα πως η Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ)και το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπινων Δικαιωμάτων(ΕΔΔΑ)»αναγνώρισε ότι η σχέση ομόφυλου ζευγαριού εμπίπτει στην έννοια της οικογενειακής ζωής του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, ενώ αμφότερα τα Δικαστήρια επιτάσσουν και την προστασία της σχέσης του κοινού τέκνου και με τους δύο γονείς του.»
    Ομως οι έννοιες αυτές ειναι ξεχωριστές στην σύμβαση της ΕΣΔΑ και ως διακριτές αντιμετωπιζονται και απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπινων Δικαιωμάτων στη νομολογία του.

    -Πηγή:https://www.coe.int/el/web/echr-toolkit/le-droit-au-respect-de-la-vie-privee-et-familiale (οικογενειακή ζωή)
    https://www.coe.int/el/web/echr-toolkit/le-droit-au-mariage (γάμος)

    Αν διαβάσετε λοιπόν την ΕΣΔΑ και τις διευκρινίσεις που αναφέρονται στις ως άνω πηγές προκύπτει πως:
    – «..ο όρος «οικογενειακή ζωή» είναι μια ευρεία έννοια σύμφωνα με τη Σύμβαση και δεν αναφέρεται μόνο στο παραδοσιακό παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά. Καλύπτει ανύπαντρα ζευγάρια (υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για μια σταθερή μακροχρόνια σχέση), ζευγάρια του ίδιου φύλου και τρανσέξουαλ, κοντινούς συγγενείς όπως παππούδες και εγγόνια, και δίδυμα…»,
    – ενω για τον γάμο αναφέρει πως: «..ισχύει μόνο για γάμους ετεροφυλόφιλων. Η Σύμβαση δεν προϋποθέτει να χορηγεί το Κράτος σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια το δικαίωμα γάμου. Ωστόσο, οι τρανσέξουαλ μπορούν να παντρεύονται με το νέο τους φύλο. Οι νόμοι περί γάμου δύναται να ποικίλλουν από κράτος σε κράτος, π.χ. θέματα όπως γάμος με συγγενείς καθώς και γάμος με άτομα του ιδίου φύλου.»
    Απο τα παραπάνω νομιζω προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
    1.Το δικαίωμα του σεβασμου και της προστασίας της οικογενειακής ζωής ειναι ευρύτερο και δεν εξαρτάται, ούτε προυποθέτει τη συναψη γάμου. Προυποθέτει μόνο την ύπαρξη στενών προσωπικών δεσμών και αυτό είναι αποδεχτό όχι μόνο απο την Ευρωπαικη νομολογια αλλά και την εγχώρια (βλ. 1159/2022 αποφαση Αρειου Πάγου).
    2.Η αναγνώριση ως δικαιώματος της σύναψης γάμου στα ομοφύλα ζευγαρια δεν προκύπτει απο το πνεύμα του νομου της ΕΣΔΑ, αλλά είναι πολιτική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία ,σαφώς, και έχει αυτή τη δυνατότητα.Εφόσον λοιπόν η Ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει κάτι ως δικαίωμα (εδώ υπάρχει μια ένσταση για το ποιος είναι αρμόδιος να ορίσει ένα δικαίωμα ,δες σχετικά παρ. Γ), τότε ειναι και υποχρεωμένη βάσει της αρχής της ισότητας να το αποδώσει αναλογικά στους Ελληνες πολίτες.

    Β.Η γνώμη μου για το νομοσχέδιο.
    Θετικά
    Λύνει βασικά προβληματα της προστασίας της οικογενειακής ζωής των ομόφυλων ζευγαριών ώστε να μην ειναι αναγκασμένα να προσφεύγουν συνεχώς στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.Ετσι επιφέρει ισότητα στο εν λογω δικαίωμα.
    Αρνητικά
    Ειναι άστοχία το γεγονός ότι θέτει – αχρείαστα- ως προυποθεση τη σύναψη του γάμου για να προστατεύσει την οικογενειακή ζωή.Θα έπρεπε, ανεξαρτήτως γάμου, να είχε ως στόχο την προστασία της οικογενειακής ζωής όλων των ζευγαριών που συνδέονται με στενό προσωπικό δεσμό,σύμφωνα και με το πνεύμα της ΕΣΔΑ.

    Γ.Το πολιτικό προσωπικό της χώρας διαχρονικά παραβιάζει μια βασική αρχή μιας δημοκρατικής πολιτείας: Τα ήθη δημιουργούν νόμους και όχι το αντίθετο.
    Αυτή είναι προυπόθεση για να χαρακτηριστει μια πολιτεία ως δημοκρατική γιατί όταν ισχύει τότε οι νόμοι αποφασίζονται απο τα κάτω και δεν επιβάλλονται απο «αντιπροσώπους» που δεν αντιπροσωπεύουν αυτούς που τους ψήφισαν για να τους αντιπροσωπεύσουν.
    Υ.Γ.Παρεμπιπτόντως διαφωνώ κάθετα με τον αφορισμό πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τίθενται σε συζήτηση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έπεσαν εξ ουρανού αλλά αντανακλούν τον αξιακό κώδικα δικαίου (δίκαιο -> δικαίωμα) εκάστης κοινωνίας.
    Από την αλλη πλευρά θέλω να πω προς τους όψιμους ζηλωτές του δημοψηφισματος πως είναι υποκριτικό να θυμόμαστε το δημοψήφισμα μόνο όποτε μας συμφέρει.Ανεξαρτήτως του παρόντος θέματος ,το δημοψήφισμα πρωτοβουλίας πολιτών (μονο για αυτό μιλάμε και όχι για fake δημοψηφίσματα) είναι απολυτως αναγκαίο να ενταχθεί στην πολιτική μας καθημερινότητα γιατί δίνει στους πολίτες τη δύναμη να ελέγχουν αποτελεσματικά τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:53 | Φλώρα Γιατράκου

    Τάσσομαι υπέρ του νομοσχεδίου. Επιθυμώ να αναγνωριστούν και στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι οικογένειές τους.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:42 | Μαρία

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο!

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:47 | Ιωάννης

    Για όλους τους λόγους που ανέλυε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος στην εισήγησή του στην Δ.Ι.Σ.
    λέω όχι στο νομοσχέδιο αυτό.»

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:09 | Σπυρίδων Κουρούς

    Πριν ψηφίσετε ρωτήστε και τους
    γονείς σας.
    Αυτοί κάπως… σας έκαναν.
    Αγκαλιάσατε και τον πατέρα σας και την μητέρα σας.
    Είσασταν τυχεροί που είχατε και τους δύο.
    Σπυρίδων Κουρούς.
    Μηχανολόγος Μηχανικός – Εκπαιδευτικός

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:41 | Ειρήνη Αιγιδου

    Διαφωνω κάθετα…δεν καταλαβαίνουμε,δεν βλέπουμε ότι δεν μιλάμε για την φύση αλλά παρά φύση;;Ο καθένας βγαίνει και υποστηρίζει ότι θέλει,ότι ικανοποιεί τα πάθη του;;;;ΗΜΑΡΤΟΝ,τα δικαιώματα των παιδιών ποιος θα τα υπερασπιστεί;

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:55 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ανατρέχοντας στη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου, διαβάζω ότι « Γάμος ονομάζεται η τελετή με την οποία συνιστάται και αναγνωρίζεται μια νόμιμη γενετήσια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας οικογένειας…. Επίσης, ο όρος δηλώνει όχι μόνο τη σύναψη αλλά και την ήδη συστημένη νόμιμη γενετήσια ένωση. Έτσι πρόκειται για έναν θεσμό, ο οποίος προσδιορίζεται ως η κοινωνικά αναγνωρισμένη ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας με σκοπό την δημιουργία απογόνων. Ο γάμος είναι ζωτικός θεσμός για την κοινωνία ».
    Είναι αναμφισβήτητο ότι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους οφείλεται στην ύπαρξη δύο φύλων και στην ένωσή τους. Κανένας πολιτισμός και καμία θρησκεία δεν θεσμοθέτησε τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων ως γάμο.
    Ο θεσμός του γάμου τον οποίον τόσο πολύ ευτελίζει σήμερα το νομοσχέδιο αυτό, είναι θεμελιώδης έννοια στην ιστορία του Κόσμου από τη Δημιουργία του, μέχρι την ατελεύτητη αιωνιότητα.
    Με τη λέξη γάμος δεν νοείται μόνο ο θρησκευτικός λεγόμενος γάμος με τη μυστηριακή του ιερολογία αλλά ο γάμος γενικά αφού προ Χριστού. δεν υπήρχε ιερολογία του γάμου.
    Η πρώτη πράξη του Θεού στον κόσμο ήταν ο ΓΑΜΟΣ. Ο γάμος στον Παράδεισο. Στο θεόπνευστο βιβλίο της Γενέσεως (Κεφ. Β, στίχοι 18-25) διαβάζουμε »Καὶ εἶπε Κύριος ὁ Θεός· οὐ καλὸν εἶναι τὸν ἄνθρωπον μόνον· ποιήσωμεν αὐτῷ βοηθὸν κατ᾿ αὐτόν….καὶ ἐπέβαλεν ὁ Θεὸς ἔκστασιν ἐπὶ τὸν ᾿Αδάμ, καὶ ὕπνωσε· καὶ ἔλαβε μίαν τῶν πλευρῶν αὐτοῦ καὶ ἀνεπλήρωσε σάρκα ἀντ᾿ αὐτῆς. καὶ ᾠκοδόμησεν ὁ Θεὸς τὴν πλευράν, ἣν ἔλαβεν ἀπὸ τοῦ ᾿Αδάμ, εἰς γυναῖκα καὶ ἤγαγεν αὐτὴν πρὸς τὸν ᾿Αδάμ. καὶ εἶπεν ᾿Αδάμ· τοῦτο νῦν ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων μου καὶ σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός μου· αὕτη κληθήσεται γυνή, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς αὐτῆς ἐλήφθη αὕτη·… ἕνεκεν τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν…. καὶ ἦσαν οἱ δύο γυμνοί, ὅ τε ᾿Αδὰμ καὶ ἡ γυνὴ αὐτοῦ, καὶ οὐκ ᾐσχύνοντο.».
    Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Χριστός έκανε το πρώτο Του θαύμα σε γάμο, στον γάμο της Κανά, δείχνοντας με τη συμμετοχή Του πόσο μεγάλο πράγμα (Μυστήριον μέγα εστί) είναι ο γάμος.
    Κύριοι, συντάκτες του νομοσχεδίου πρέπει να καταλάβατε ότι ‘’Το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξεις. Αντίθετα, ένας τέτοιος νόμος προσβάλλει τη Δημιουργία. Δεν αποτελεί κοινωνική πρόοδο αλλά σύγκρουση με τη φυσική τάξη, έναν κατήφορο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την πατρίδα μας’’.
    ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αλεξανδρούπολη 28 Ιανουαρίου 2024
    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:54 | Στελιος

    Επιτελους ενα προοδευτικο νομοσχεδιο. Θα επρεπε να επιτραπει και η δυνατοτητα υποβοηθουμενης αναπαραγωγης με παρενθετη μητερα και σε ζευγαρια ανδρων και σε ανδρες μονους τους. Ο αποκλεισμος αυτων δεν προαγει τα ισα δικαιωματα για τα φυλα.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:39 | Βαγγέλης Μπογδάνος

    ΣΥΜΦΩΝΩ με το νομοσχέδιο και όποιος δήθεν θρήσκος που πιστεύει σε ένα Θεό ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις θα πρέπει να ντρέπεται να διαφωνήσει με το νομοσχέδιο. Η θρησκεία δεν είναι υποχρέωση και σε ένα κράτος όπου υπάρχει «ελευθερία» κάνεις απο εμάς δεν μπορεί να κρίνει για τον συνάνθρωπο του πως θα ζήσει τη ζωή του και ποιόν θα έχει διπλά του.

    Και στη τελική αν είσαι χριστιανός και υπηρετείς ένα Θεό, ΆΣΕ ΝΑ ΚΡΊΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΛΎΤΕΡΑ.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:49 | Βικτωρία

    Όποιος δεν αγαπάει τον Θεό κάνει θεό τον εαυτό του και τις επιθυμίες του,χωρίς να λογαριάζει κανέναν άλλο. Όποιος αγαπάει τον Θεό, έχει τον Θεό για θεό και σκέφτεται αν οι επιθυμίες του καταπατούν τα δικαιώματα του διπλανού του. Στο νομοσχέδιο που επίκειται να ψηφιστεί καταπατείται το δικαίωμα του παιδιού να έχει μάνα και πατέρα. Επίσης επικροτείται μία παρά φύσιν σχέση χωρίς να δίνεται η διέξοδος – το φως στο να γίνει πάλι υγιής. Νομίζω ότι δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα ως πολίτες αυτής της χώρας ανεξάρτητα σε ποια θέση καθόμαστε, του υπουργού, του πρωθυπουργού, του γονιού.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:10 | Εφη

    Διαφωνώ. Ζούμε σε μία εποχή που το κάθε πάθος, καθετι αφύσικο και κάθε μορφή επιθυμίας που έχει ο καθένας στο κεφάλι του το βαπτίζουμε ως δικαιωματισμό. Θα ζήσουμε στην εποχή που κάποιος θα παντρεύται το τραπέζι, το χαλί, το τούβλο και θα του λέμε την ευχή: «Να ζήσετε». Το πνεύμα του αντιχρίστου είναι ήδη εδώ.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:52 | Παύλος Κ.

    Ο μεταπρατικός πιθηκισμός των εισαγόμενων υπαγορεύσεων συνεχίζεται. Κυρίες και κύριοι εκλεγμένοι βουλευτές δώστε το παρόν και ψηφίστε κατά συνείδηση. Κοιτάξτε τα παιδιά σας στα μάτια και κάντε αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα ήταν το προφανές για οποιονδήποτε έχει στοιχειωδώς τα λογικά του.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:07 | Παναγιώτα

    Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο που είναι αντίθετο στους νόμους του Θεού(υπό το Όνομα του οποίου θεσπίστηκε το Σύνταγμα) και της φύσης, καθώς και με την αντιδημοκρατική στάση του Πρωθυπουργού να αναχαιτίζει τους Βουλευτές του από το να εκφράσουν με την ψήφο τους την αντίθετή τους άποψη.

    Είμαι αντίθετη με το παρόν νομοσχέδιο, καθώς νομιμοποιεί κάτι το βιολογικά κι επιστημονικά αφύσικο. Η προαγωγής της ζωής, άρα και της ανθρώπινης ύπαρξης, στηρίζεται στην ετεροφυλικότητα. Επομένως οτιδήποτε αντίθετο καταστρέφει τον άνθρωπο. Δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε τις αφύσικες επιθυμίες- επιλογές του καθενός εν ονόματι της ισότητας. Με την ίδια λογική είμαστε ρατσιστές όταν τιμωρούμε όλες τις άλλες παρόμοιες και μη εκτροπές.

    Ακόμη το παρόν νομοσχέδιο καταστρατηγεί τα διακαιώματα του παιδιού, αφού δεν τα ερωτά αν θέλουν να ανήκουν σε μια τέτοιου είδους «οικογένεια». Όλα τα εγχειρίδια της ψυχολογίας μιλούν για τη σημασία του διαφορετικού φύλου στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

    Τέλος όσοι υπερθεματίζουν τη συμπόρευση με τη Δύση και βιάζονται να ψηφίζουν παρόμοιες καινοτομίες, ας ρίξουν πρώτα μια ματιά στα ποσοστά αυτοκτονιών και ψυχιατρικών προβλημάτων αυτών των χωρών.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:22 | Χρυσάνθη

    Το εγκληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομοφυλόφιλων και την συνεπαγόμενη υιοθεσία παιδιών βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων.Σεβόμαστε απολύτως όλους τους ανθρώπους. Στην ιδιωτική ζωή του ο καθένας μπορεί να σκέφτεται και να κάνει ό,τι θέλει. Στον δημόσιο βίο όμως απαιτούμε να γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσης μας και όχι οι υποβολιμαίες από ξένα κέντρα εξουσίας «προοδευτικές ιδέες» που σκοπό έχουν τη διάλυση της κοινωνίας.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:07 | ΝΙΚΟΣ Τ….

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΚΑΙ ΒΔΕΛΥΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ…..

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:38 | Ιωάννης Σατσιος

    Διαφωνώ κάθετα με αυτό το νομοσχέδιο. Αντιβαίνει στη θρησκευτική μας πιστη και συνείδηση.

  • 28 Ιανουαρίου 2024, 16:04 | ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ Σ

    Αρχικά συμφωνώ με το νομοσχέδιο .
    Μετά από πολλά χρόνια που οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι στη χώρα μας , αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ,έρχεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να τακτοποιήσει , κάποια σημαντικά θέματα , όπως είναι ο γάμος για όλους .
    Και ενώ είναι ελλιπές ιδιαίτερα στο θέμα των παιδιών δεν μπορούμε να μην δεχτούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση , αλλά σαφώς χρειάζεται βελτιώσεις . Το σημαντικό είναι να καταλάβουν όλοι ΄’ότι οι ΛΟΑΤΚΙ συνάνθρωποι μας δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις προς το κράτος αλλά και δικαιώματα , τα οποία πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας .