ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

 

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:59 | Γιώργος

    Είμαι αρνητικός επειδή ο Θεός δημιούργησε έναν άντρα και μια γυναίκα όλα τα άλλα είναι παραφυσιν.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:50 | Αλεξανδρα Ελευθεριαδου

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο γιατί θεωρώ πως τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με την μητέρα και τον πατέρα τους για να έχουν μια ισορροπημένη ψυχολογική ανάπτυξη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ήδη πολλά παιδιά μονογονεικών οικογενειων ή διαζευμένων γονέων μεγαλώνουν με την έλλειψη φροντίδας και προσοχής και αγάπης μιας οικογενειας.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:16 | Σουλτάνα

    Διαφωνώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:13 | Μπολυμενης Γεώργιος

    Δεν συμφωνώ

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:11 | Αρσένιος

    ΌΧΙ
    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο.
    Συντάσσομαι με την άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:58 | Νασια

    ΚΑΘΕΤΑ ΟΧΙ!! ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Κ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ Κ ΠΑΡΑΝΟΜΟ!!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:54 | Χριστίνα

    Ότι χειρότερο για τον κόσμο. Αυτή δεν είναι οικογένεια όσο προσπάθεια και να κάνετε.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:35 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομοφιλα ζευγάρια διαφωνώ!!! Ειναι κάτι το καταστροφικό και ντροπιαστικό για το έθνος και τη θρησκεία μου.
    Η οικογένεια είναι πιρινας ζωής της χώρας , άρα είναι προδοσία.
    Επίσεις ο Θεός έφτιαξε ΤΟΝ Αδάμ και ΤΗΝ Ευα , τον άντρα και την γιλέκα να πορευθούν στη ζωή.
    Επιτα ο Θεός έδωσε 10 εντολές στον προφιτη Μωυσή και η 5η εντολή λέει <> δε λει τιμά τους γονείς σου.
    Άρα οπιος προοθει αυτο το νομοσχέδιο πέρα από προδότης που προαεφερα , γίνεται και θεόμαχος.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:04 | Θεοδώρα

    Συμφωνώ και εμπιστεύομαι τη θέση της Εκκλησίας. Γιατί σέβεται το πρόσωπο και τη φύση της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. «Το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξεις» όπως σωστά είπαν.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο.Ο Θεός να τους δώσει φώτιση.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:53 | Ευάγγελος Καψαλάς

    Λυπάμαι, γιατί ένα θέμα που η φύση η ιδια το έχει καθορίσει εσείς παρακουωντας την, νομοθετιται το παραφυση.
    Επειδή αυτό το θέμα ενδιαφέρει πολυ τους πολίτες και τα παιδιά τους θα είναι έντιμο να κάνετε τουλάχιστον δημοψήφισμα.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:43 | Αρετή

    «Μὴ πλανᾶσθε, οὔτε πόρνοι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι». Αγαπάμε τον αμαρτωλό αλλά όχι την αμαρτία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν πάθη, το θέμα είναι να ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ και να ζητάνε βοήθεια από τον Θεό. Υπάρχουν άριστοι πνευματικοί να βοηθήσουν αυτές τις ψυχές. Όλοι οι αμαρτωλοί ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ για τις αμαρτίες τους, δεν είναι περήφανοι για αυτές. Αυτά τα παιδιά που θέλουν να τους δώσουν είναι καταδικασμένα να είναι πνευματικά νεκρά. Η πνευματική κατάσταση είναι το πιο σημαντικό από όλα γιατί μας οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών. Είστε υπεύθυνοι για τον πνευματικό θάνατο των παιδιών όλοι εσείς που είστε υπέρ αυτού του νομοσχεδίου. Εύχομαι ο Θεός να σας ελεήσει όλους και να ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΤΕ. Κάτω τα χέρια από τα παιδιά όμως! Κάντε πιο εύκολες τις διαδικασίες υιοθεσίας για τις ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ που προσπαθούν χρόνια και αφήστε την νομιμοποίηση της αμαρτίας! ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ! ☦️

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:47 | Βερονίκη

    Διαφωνώ

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:41 | Βασίλης

    Πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι, με το οποίο ο καθένας δικαιούται να συντάσσεται ή όχι, ως νέος διαφωνώ με τον προτεινόμενο νόμο για τον εξής λόγο: τα παιδιά τα δικά μου και της γενιάς μου που σε λίγα χρόνια θα γεννηθούν και θα πάνε σχολείο, δεν θέλω να έχουν ως πρότυπα οικογένειας 3 ισοδύναμα, μπαμπάς-μαμά, μπαμπάς-μπαμπάς, μαμά-μαμά. Μπορεί θεωρητικά να ψηφίζεται το παρόν για να θεραπεύσει κάποιες λίγες ήδη υπάρχουσες καταστάσεις, πλην όμως θα δημιουργήσει πολλαπλάσιου μεγέθους και διαστάσεων προβλήματα στα παιδιά της επόμενης γενιάς, που δεν θα μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές, καθώς θα έχουν μεγαλώσει σε ένα κλίμα που τα θεωρεί όλα φυσιολογικά. Συνεπώς, ο καθένας δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει στην προσωπική του ζωή χωρίς να μου πέφτει λόγος, αλλά εδώ που μιλάμε για θέσπιση γάμου, αυτό συνιστά αλλαγή στη αντίληψη της φυσιολογίας στην ελληνική κοινωνία (στο τι θα θεωρείται φυσιολογικό δηλαδή) και διαφωνώ.

    Αν η υπάρχουσα δυνατότητα για σύμφωνο συμβίωσης κάπου πάσχει ως προς τα νομικά δικαιώματα που χορηγεί (π.χ. φορολογικές διευκολύνσεις), ας αναθεωρηθεί εκείνη. Η θέσπιση γάμου με προφασισμό την εξάλειψη των διακρίσεων υπονομεύει αυτή την ίδια την αντίληψη των μελλοντικών γενεών γύρω από το θέμα και δεν μπορεί να ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες, κομματικές πειθαρχίες κ.τ.ό., ούτε με άνωθεν επιβαλλόμενες ευρωπαϊκές οδηγίες χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η παράδοση κάθε κράτους μέλους. Αυτό δεν είναι διάκριση εις βάρος όχι μιας μερίδας ανθρώπων μόνο, αλλά ενός ολόκληρου λαού που έχει γαλουχηθεί με άλλες αξίες απ’ ό,τι π.χ. ένας Ολλανδός;

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:26 | Alex

    Διαφωνώ με όλους τους ανεγκέφαλους χριστιανούς που παριστάνουν τον καλό άνθρωπο ενώ ζητούν επίμονα τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων σε άλλους ανθρώπους. Ναι στο νομοσχέδιο και ήμαρτον επιτέλους με ψευδεπίγραφες και αντιεπιστημονικές «κανονικότητες».

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:12 | Νικολέτα Περράκη

    Θα τοποθετηθώ για το παρόν νομοσχέδιο με τη γνώση και την κρίση που προκύπτει από την ιδιότητά μου ως Ψυχολόγος, την παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας1 καθώς και την πολυετή εκπαίδευσή μου στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και τη Θεραπεία Ζεύγους.
    Θα ήθελα πρωτίστως από αυτή τη θέση να αναρωτηθώ: Έγινε κάποια διαβούλευση με ειδικούς ψυχικής υγείας και οικογενειακούς θεραπευτές πριν ληφθεί απόφαση για το παρόν νομοσχέδιο; Προτίθεται το Κοινοβούλιο να ενημερωθεί σχετικά από αρμόδιους; Από εκείνους που παρατηρούν και μελετούν συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά και γίνονται αποδέκτες των συμπτωμάτων, των δυσλειτουργιών και των διαταραχών των ανθρώπων που πάσχουν;
    Ο γάμος είναι ένας θεσμός που συνδέεται με την οικογένεια και αποτελεί τη βάση της. Ο γάμος επιτρέπει βεβαίως στα ζευγάρια την υιοθεσία (σε αντίθεση με το σύμφωνο συμβίωσης σήμερα). Επομένως θα τοποθετηθώ για το σχέδιο νόμου γάμου ομοφιλοφύλων2 καθώς και για το ζήτημα απόκτησης παιδιών με οποιονδήποτε τρόπο3.
    Ως ειδικοί ψυχικής υγείας βρισκόμαστε στην υποδοχή κάθε ανθρώπου ατομικά καθώς και γονέων, οικογενειών, ζευγαριών που φέρνουν το αίτημά τους και οφείλουμε αρχικά να το ακούσουμε. Δουλειά μας είναι να ακούσουμε ενεργητικά, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, να μη βιαστούμε να πάρουμε θέση και να μη σπεύσουμε να δώσουμε άμεση απάντηση. Όσο ανακουφιστική κι αν φαίνεται η άμεση απάντηση για τον άνθρωπο που πάσχει, όσο δελεαστικό κι αν είναι και για εμάς τους ειδικούς, είναι διαπιστωμένο ότι δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε βοηθητικό για εκείνους. Γιατί να βιαστούμε; Γιατί να μην πάρουμε χρόνο να σκεφτούμε κι εκείνοι κι εμείς γύρω από αυτό που λένε; Η γνώση αποκτά ένα νόημα μόνο όταν συνοδεύεται από κατανόηση. Ερωτώ λοιπόν κι εγώ ως ειδικός ψυχικής υγείας: Γιατί τόση βιασύνη για μια τόσο ριζική και θεμελιώδη ανατροπή ενός πανανθρώπινου θεσμού, εκείνου του γάμου και της οικογένειας; Μισό λεπτό λοιπόν, ας σκεφτούμε. Ας μη βιαζόμαστε..
    Ας σκεφτούμε κάποια βασικά πράγματα – όχι υπό το πρίσμα μιας ιδεολογίας ή ενός συντηρητισμού όπως λέγεται – αλλά από αυτά που γνωρίζουμε για τον άνθρωπο όπως τον έχει μελετήσει εδώ και αιώνες η επιστήμη μου και όπως εξακολουθεί να τον παρατηρεί. Ας δούμε τι από όλα αυτά επιβεβαιώνει η κλινική μας εμπειρία, και τι κατανοούμε τελικά από τα συμπτώματα και τις δυσκολίες των ίδιων των ανθρώπων που μας απευθύνονται. Η θεωρία ελέγχεται και δοκιμάζεται διαρκώς από την κλινική πράξη. Έτσι επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται. Έτσι εξελίσσεται η επιστήμη ανά τους αιώνες.
    Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι οι ανθρώπινες επιστήμες δε μπορούν να λειτουργούν με όρους τυφλής μηχανικής. Δε μπορούμε να μιλάμε για αναπαραγωγή και υιοθεσία αγνοώντας εντελώς την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού. Όπως γνωρίζουμε, οι ψυχικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα μέσα από μια σειρά ερεθισμάτων και εμπειριών επηρεάζουν και επηρεάζονται από βιολογικούς και ψυχο-συναισθηματικούς παράγοντες, και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο. Αυτά τα ερεθίσματα και τα βιώματα βρίσκονται σε συνέχεια μεταξύ τους, και πάνω σε αυτή ακριβώς τη συνέχεια τίθενται οι βάσεις της ομαλής εξέλιξης κατά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη κάθε ατόμου. Πρόκειται για το συνεχές της ψυχικής λειτουργίας όπως το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι οτιδήποτε αποσπασματικό στον ψυχισμό διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του και συνοδεύεται από έντονο και πρώιμο άγχος. Ακόμη, όπως γνωρίζουμε, η διάλυση της συνέχειας συνιστά το τραύμα4, το οποίο κανείς παλεύει να επουλώσει, ενίοτε ακόμη και δια βίου.
    Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, ο ερχομός του ανθρώπου στη ζωή γίνεται μέσα από μια ψυχική επεξεργασία. Υπάρχει μια αναφορά στην ιστορία του, μια αφήγηση για τον ερχομό του η οποία φαίνεται να διαμορφώνει καθοριστικά τον ψυχισμό του και να το εντάσσει σε μια αλυσίδα γενεών και σχέσεων. Το παιδί έρχεται στον κόσμο και ήδη έχει δημιουργηθεί γύρω από την ύπαρξή του μια ιστορία- μια αφήγηση. Ρητά και άρρητα κομμάτια του πάζλ πλέκουν το νήμα με το οποίο θα υφάνει ο καθένας τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους. Πώς γεννήθηκα; Πώς ήρθα στον κόσμο; Από ποιους; Ποιοι είναι αυτοί;
    Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, δυο θεμελιώδεις φαντασιώσεις που επηρεάζουν καθοριστικά τον ανθρώπινο ψυχισμό είναι εκείνη της πρωταρχικής σκηνής (της ερωτικής συνεύρεσης των γονέων ) και εκείνη της ενδομήτριας ζωής (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Είναι χαρακτηριστικός ο οικουμενικός χαρακτήρας αυτών των θεμελιωδών φαντασιώσεων , οι οποίες λειτουργούν ως μια προγονική παρακαταθήκη που μεταβιβάζεται φυλογενετικά , ανεξαρτήτως των προσωπικών εμπειριών του καθενός.
    Πόσοι άνθρωποι δε βασανίζονται φοβούμενοι ότι δεν αγαπήθηκαν από τους γονείς τους ή ότι δεν υπήρξαν καρπός αγάπης; Ακόμη και παιδιά χωρισμένων γονέων έχουν την ανάγκη να επιβεβαιώσουν ότι οι γονείς τους έστω τότε αγαπήθηκαν. Έστω κάποτε. Σε συνεδρίες με ανθρώπους όλων των ηλικιών που είτε δε γνώρισαν τον έναν ή και τους δυο γονείς από τους οποίους προέρχονται , είτε αυτοί χώρισαν κάποτε, γνωρίζουμε αλλά και διαπιστώνουμε να διερωτώνται επώδυνα και διαρκώς λεκτικά ή –κυρίως – μη λεκτικά, επαναλαμβάνοντας μοτίβα σχέσεων όπου ανακυκλώνονται τα θεμελιώδη ερωτήματα: Aγαπήθηκαν αυτοί οι δυο γονείς; Εμένα με αγάπησαν; Τι τους έκανε να μην είναι μαζί; Γιατί με έκαναν γνωρίζοντας ότι δε θέλουν να είναι μαζί; Γιατί δεν είναι εδώ;
    Περιπτώσεις παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες που προέρχονται από δότες σπέρματος αρχίζουν ολοένα και συχνότερα πλέον να ζητούν από τις μητέρες τους την ευθύνη για την προσωπική επιλογή τους να μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους. Να μη γνωρίζουν από ποιον προήλθαν γενετικά, αν του μοιάζουν, αν γνωρίζει την ύπαρξή τους, αν έχουν άλλα αδέρφια και ποια είναι αυτά; Μητέρες απευθύνονται σε ειδικούς ολοένα και περισσότερο πλέον για να βοηθηθούν να απαντήσουν τα αναπάντητα ερωτήματά τους και να διαχειριστούν τον τεράστιο θυμό ή τη θλίψη των παιδιών τους.
    Σε συλλόγους και ενώσεις σε Ευρώπη και Αμερική, παιδιά που μεγάλωσαν σε οικογένειες ατόμων του ίδιου φύλου κρούουν τον κώδωνα εκφράζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από την έλλειψη του ρόλου του πατέρα και της μητέρας και αποδοκιμάζουν το παρόν προτεινόμενο οικογενειακό πλάνο. Ευχαριστούν τους ανθρώπους που τα μεγάλωσαν αλλά τους ρωτούν αποστομωτικά με ποιο δικαίωμα τους στέρησαν τη δυνατότητα να έχουν μια μητέρα κι έναν πατέρα. Οι επιστήμες μελετούν τα φαινόμενα που παρατηρούνται και αξιοποιούν αναλόγως τη γνώση που αποκτούν συνεχίζοντας, διακόπτοντας ή αλλάζοντας τις θέσεις τους. Εμείς, ο ουραγός των εξελίξεων της Δύσης, τι μαθαίνουμε από αυτό; Γιατί δε σκεφτόμαστε γύρω από όλα αυτά τα δεδομένα;
    Πολυάριθμες ψυχολογικές έρευνες έχουν μελετήσει τη σχέση του βασικού προσώπου φροντίδας, της μητέρας κατά κύριο λόγο , με το βρέφος της και έχει διαπιστωθεί οτι η σχέση αυτή – που αρχίζει ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης – καθώς και το πώς αυτή εξελίσσεται μέσα από το δεσμό που θα δημιουργηθεί, διαμορφώνει καθοριστικά την αίσθηση εαυτού του ατόμου και θέτει τα θεμέλια του τρόπου με τον οποίο αργότερα θα σχετίζεται με τους άλλους. Όπως είναι σαφές λοιπόν, με κανέναν τρόπο η κύηση δε μπορεί να θεωρηθεί ως μια παρένθεση στη ζωή του μετέπειτα βρέφους και η εγκυμονούσα μητέρα δεν είναι εύκολα αντικαταστάσιμη σαν να ήταν προϊόν μια αναπαραγωγικής αλυσίδας.
    O Παιδίατρος και Ψυχαναλυτής D. Winnicott ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ιδιαίτερης ψυχο-νοητικής κατάστασης αφοσίωσης της μητέρας στο βρέφος της κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής. Η κατάσταση αυτή ορίστηκε ως «πρωταρχική μητρική ενασχόληση» (ή «πρωταρχική μητρική έγνοια» ή «πρωταρχική μητρική φροντίδα» – “primary maternal preoccupation”) και συνιστά αναπόσπαστο χαρακτηριστικό και θεμελιώδη προϋπόθεση του περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στην ψυχική υγεία του βρέφους. Ο Winnicott αναγνώρισε τη μοναδική ικανότητα κάθε μητέρας να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες του μωρού της. Συγκεκριμένα, τόνισε τη σημασία της περιόδου της εγκυμοσύνης ως μια μεταβατική φάση προετοιμασίας, καθώς παρέχεται στη μέλλουσα μητέρα ο χρόνος για μια σταδιακή ψυχική μεταλλαγή. Έτσι, προς το τέλος της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό, η γυναίκα εισέρχεται σε μια πολύ ιδιαίτερη ψυχική συνθήκη η οποία αναπτύσσεται σταδιακά και διαρκεί έως μερικές εβδομάδες ή και μήνες μετά τη γέννηση, δεν ανακαλείται εύκολά μετά το πέρασμά της αλλά μάλλον τείνει να απωθείται.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η φυσική διαδικασία της κύησης προετοιμάζει τη μέλλουσα μητέρα σε βιολογικό (ορμόνες) αλλά και ψυχο- συναισθηματικό επίπεδο για τον ερχομό του βρέφους της καθώς και για τον νέο δικό της ρόλο. Και το βρέφος όμως διαθέτει κάποια πρώτα αντανακλαστικά για να στραφεί προς τη μητέρα ώστε να επιβιώσει. Ακόμη, όλοι όσοι έχουν παρατηρήσει βρέφος λίγων λεπτών ή ωρών δε μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι από την αντίδρασή του στη μητρική και πατρική φωνή, τις οποίες αναγνωρίζει και διακρίνει σαφώς ως οικείες μιας και το συνοδεύουν καθόλη τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής του. Αυτές οι φωνές καθησυχάζουν εντυπωσιακά άμεσα τα έντονα άγχη του βρέφους και το επανασυστήνουν στα δυο ήδη οικεία πρόσωπα. Τη μαμά και το μπαμπά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι καμιά άλλη φωνή, όσο ήρεμη ή γλυκιά ή εύηχη κι αν είναι δεν καταφέρνει να πάψει το κλάμα του νεογέννητου μωρού. Το βρέφος θέλει τη μαμά του και το μπαμπά του, αυτούς αναζητά και αυτούς χρειάζεται. Αυτό επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τη συνέχεια μιας σχέσης που έχει ήδη αρχίσει από την περίοδο της εγκυμοσύνης, και η οποία συνεχίζεται με όρους γνωριμίας πλέον.
    Με βάση όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι ο ερχομός ενός ανθρώπου στον κόσμο δε μπορεί να είναι μια παρένθεση. Ούτε το μεγάλωμά του μπορεί να γίνεται σε παρενθέσεις. Ο ρόλος της μητέρας και ο ρόλος του πατέρα δε μπορούν να μπουν σε παρενθέσεις. Με παρενθέσεις δεν υπάρχει συνοχή στην αφήγηση και όπου υπάρχει διακοπή της συνέχειας εκεί υπάρχει και τραύμα. Άραγε μπορούμε να νομοθετήσουμε το τραύμα;
    Ένα άλλο θεμελιώδες ζήτημα είναι εκείνο των ταυτίσεων με ψυχαναλυτικούς όρους, ή των προτύπων συμπεριφοράς για άλλους (γνωσιακής –συμπεριφοριστικής κυρίως προσέγγισης). Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν άνδρα πατέρα και μια γυναίκα μητέρα μπορούν να απολαμβάνουν τη συμπληρωματικότητα των αντιθέσεών τους καθώς μεγαλώνουν. Αν και πλέον υπάρχουν πατέρες πιο φροντιστικοί και μητέρες πιο αυστηρές, εντούτοις η διαφορά τους είναι ακόμη ξεκάθαρη, όπως προκύπτει από την κλινική πράξη με παιδιά , εφήβους και οικογένειες. Βεβαίως τα παιδιά τείνουν στη μητέρα για αναζήτηση φροντίδας και τρυφερότητας, και ακόμη κι αν την παρέχει ο πατέρας, η κλινική εμπειρία δείχνει να επιμένουν αποζητώντας και από τη μητέρα . Ή να παραμένει ένα παράπονο, μια ανάγκη και ένα αίτημα προς εκείνη. Αντίστοιχα, παρατηρείται η ανάγκη των παιδιών να στρέφονται στον πατέρα τους για να οριοθετήσει καταστάσεις, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να λειτουργήσει όπως ο νόμος – όπως ορίζει και η λειτουργία του πατέρα κατά τη λακανική ψυχανάλυση. Η αλλαγή των κοινωνικών ρόλων των φύλων δε φαίνεται να καλύπτει απόλυτα την ανάγκη που βλέπουμε να εκφράζουν τα παιδιά.
    Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία του Freud κάθε άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις οιδιπόδειες συγκρούσεις του. Απλοϊκά θα παρουσιάσω την τάση του κάθε παιδιού, από τον τρίτο χρόνο της ζωής του και με αποκορύφωμα τον 5ο-6ο χρόνο, να στρέφεται και να διεκδικεί ερωτικά (πλατωνικά φυσικά) τον γονέα του αντίθετου φύλου επιδιώκοντας την αποκλειστική σχέση μαζί του. Η ύπαρξη του γονέα του ίδιου φύλου αναμένεται να λειτουργήσει ως μια απαγόρευση αυτής της τάσης, οδηγώντας το παιδί σε μια άλλη, πιο λειτουργική για τον ψυχισμό του επιλογή. Το παιδί αναμένεται όπως γνωρίζουμε να ταυτιστεί τελικά με τον γονέα του ίδιου φύλου και καταλήγει να θέλει να του μοιάσει. Έτσι λύεται επιτυχώς η σύγκρουση και οι οιδιπόδειες επιθυμίες του γίνονται ασυνείδητες και απαγορευμένες. Παράλληλα, διαφυλάσσει τη σχέση του με τον γονέα του ίδιου φύλου και στρέφεται σε κάποιο άλλο άτομο εκτός οικογένειας για την ερωτική επιλογή του στο μέλλον. Αυτή η διαδικασία, αν και πιο περίπλοκη, είναι παρόμοια και για τα κορίτσια. Η ύπαρξη των δυο διαφορετικών φύλων των γονέων διευκολύνουν ψυχικά και την επιλογή αυτού που είμαι και αυτού που δεν είμαι, αυτού που θέλω και αυτού που δε θέλω, σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την υγιή ψυχική λειτουργία του ατόμου. Βεβαίως και σήμερα παρατηρούνται περιπτώσεις όπου τα παιδιά ταυτίζονται –για διάφορους λόγους – με τους γονείς του αντίθετου φύλου επιθυμώντας τον γονέα του ίδιου φύλου, ωστόσο αυτό γίνεται με επιλογή – λιγότερο ή περισσότερο συνειδητή –του ίδιου του παιδιού. Η ύπαρξη των δυο διαφορετικών φύλων λειτουργεί ως ένα πεδίο διαφοροποίησης. Κι εκείνο βεβαίως θα πάρει θέση σε αυτό, αρχίζοντας να χτίζει σταδιακά τη δική του ταυτότητα.
    Οι γονείς αυτοί είναι αλάνθαστοι; Όχι βέβαια. Μέσα από τη συμβουλευτική γονέων και τη διαδικασία ψυχοεκπαίδευσης προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς να λειτουργήσουν στο ρόλο τους, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους (όχι πάντα ταυτόσημες με τις επιθυμίες τους), και να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι γονείς. Στη συμβουλευτική και θεραπευτική διαδικασία καλούμε τους ίδιους τους γονείς του παιδιού. Τον πατέρα και τη μητέρα του. Δεν ψάχνουμε να είναι τέλειοι – αυτό δεν υπάρχει ανθρωπίνως. Αλλά αυτοί οι αληθινοί ατελείς γονείς να γίνουν τελικά «αρκετά καλοί» γονείς, όπως προέτρεπε καθησυχαστικά ο D. Winnicott τις μητέρες, θυμίζοντάς τους ότι δε χρειάζεται να είναι τέλειες αλλά αρκετά καλές και διαθέσιμες να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν στις ανάγκες των μωρών τους («good-enough mother»).
    Με κάθε σεβασμό, προβληματισμό και αγωνία αναρωτιέμαι : μήπως θα έπρεπε να ενεργήσουμε βοηθώντας τους γονείς των παιδιών να γίνουν καλύτεροι γονείς από το να σπεύσουμε να τους αντικαταστήσουμε; Όσο εκπαιδευμένος κι αν είναι ένας ειδικός ψυχικής υγείας, όσο σωστά κι αν λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά με ένα παιδί, εκείνο πάντα θα επιστρέφει – όπως έχει ανάγκη – στους γονείς του. Εκείνοι χρειάζεται να ενδυναμωθούν αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η πορεία των παιδιών. Όχι η κατά βούληση απομάκρυνση από τους γονείς και η επιλογή αντικαταστατών τους. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γονέων και οικογενειών που δυσλειτουργούσαν και που με την κατάλληλη μέριμνα και φροντίδα κατάφεραν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να ανταποκριθούν επαρκώς στο ρόλο τους. Μήπως θα πρέπει να στραφούμε στην ενδυνάμωση και στη στήριξη των γονέων των παιδιών, αντί να ψάχνουμε αναπληρωματικούς γονείς;

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:57 | Ανδρέας Λ

    Διαφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο….να αποσυρθεί!ότι και να πω λίγο είναι….άκου τεκνοθεσία!!!ψάχνετε δήθεν επιχειρήματα για να εξισωσετε το αφύσικο με το φυσικό….απίστευτο….κόντρα στη θέληση μας και διαλύοντας αρχες και θεσμούς…θα το θυμόμαστε οικογενειακά από εδώ και πέρα στις επόμενες εκλογές….μας εξαπατησατε και πήρατε την ψήφο μας.Ντρεπόμαστε που σας ψηφιζαμε!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:50 | Βασίλης

    Όχι στο νομοσχέδιο!
    Οποιοδήποτε δικαίωμα το συζητάμε επί της βάσης του φυσιολογικού.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:45 | Άμπης Κοέν

    Είτε σας αρέσει είτε όχι η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή, ό,τι και να λέει η σύγχρονη προπαγάνδα. Διότι έρχεται σε αντίθεση με το νόημα των ανθρώπινων σχέσεων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και κατ’ επέκταση με τον ιερό θεσμό της οικογένειας.
    Επικαλείστε μια ανεκτική κοινωνία ισότητας αλλά ανεκτική κοινωνία δεν σημαίνει διάλυση των πάντων. Αυτό δεν είναι ανοχή, είναι λήθη και αποξένωση απ’ την έννοια του σωστού και του λάθους όπως αναγνωριζόταν για αιώνες.
    Δε διαλέγετε το σωστό δρόμο. Διαλέγετε τον εύκολο δρόμο που «πουλάει» περισσότερο σε μια εθνική και παγκόσμια κοινωνία που έχει χάσει τον εαυτό της.
    Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια συνεχή καταβαράθρωση των ηθικών αξιών που σχετίζονται με την οικογένεια, από την αποδοχή των προγαμιαίων σχέσεων ως την αποδοχή κάθε είδους παρα «σχέσης» ως φυσιολογική. Εσείς ολοκληρώνετε αυτόν τον κατήφορο. Και μάλιστα μέσω μιας παράταξης που θεωρούνταν προστάτης των καλώς εννοούμενων «συντηρητικών» αξιών προδίδοντας τον εαυτό της και τους οπαδούς της.
    Και το χειρότερο, εκθέτετε τα αθώα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών να μεγαλώσουν σε ένα τοξικό, ακατάλληλο και τουλάχιστον «μπερδεμένο» και θολό περιβάλλον.
    Η κοινωνία μαθαίνει απ’ την ηγεσία της και το δικό σας μήνυμα προς αυτή είναι η διάλυση της ηθικής και της έννοιας της οικογένειας στο όνομα της ελευθεριότητας και όχι της ισότητας και της ανοχής.
    Συγχαρητήρια στην εκκλησία (παρόλο που δεν είμαι χριστιανός) και σε όσους άλλους (και στους βουλευτές σας) που αντιστέκονται. Αυτό το νομοσχέδιο, όσο σκληρό και αν ακούγεται, είναι τελείως λάθος και διαφωνώ κάθετα μαζί του.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:41 | Β. Λ.

    Δεν υπάρχει θέμα εξέλιξης και συντηρητισμού. Υπάρχει θέμα σωστού και λάθος. Είναι λάθος να δοθεί η δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά, διότι κάθε παιδί χρειάζεται στη ζωή του και τη παρουσία του πατέρα και τη παρουσία της μητέρας και αυτή είναι η μόνη μορφή γονέων που πρέπει να υπάρχει, αφού μόνο μέσω ενός άνδρα και μίας γυναίκας έρχονται στον κόσμο τα παιδιά και συνεχίζεται η ζωή πάνω στη γη. Συνεπώς το σωστό είναι να υπάρχει το δικαίωμα για υιοθεσία παιδιών μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια.
    Οπότε διαφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:39 | Αγγελική

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:37 | Δωρα

    Διαφωνώ κάθετα

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:03 | Στυλιανή

    Οι αντιρρήσεις είναι πάμπολλες. Ενδεικτικά σημειώνω ότι η ίδια η ελληνική γλώσσα και συνεπώς ο τρόπος που σκέφτεται ένας λαός μέσα στους αιώνες έχει βίαια παραχαραχθεί μέσω των εννοιών του νομοσχεδίου αυτού και τα νοήματα αλλοιωθεί, με τρόπο που ο λαός πλήττεται στον πυρήνα της ύπαρξής του. Η λέξη «Ζευγάρι» προϋποθέτει την συμπληρωματικότητα (γάντια, παπούτσια κλπ) και σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να αυτοαναιρείται, όπως στην κατασκευασμένη έννοια του «ομόφυλου ζευγαριού»: δυο άνθρωποι του ίδιου φύλου που θέλουν να μιμηθούν το ζευγάρι στον τρόπο ζωής τους μπορούν να ονομαστούν κάπως αλλιώς και κάποια νέα λέξη ας βρεθεί. Δεν είναι δυνατόν να σφετερίζονται άλλες, και με αυτόν τον τρόπο να απαιτούν την αλλαγή κάθε λογικής αντίληψης για τη ζωή όπως καθορίστηκε ανά τις χιλιετίες. Η διαστρέβλωση από μερίδα ατόμων δεν επιτρέπεται να ανατρέπει την λογική και τους νόμους της γλώσσας μέσα από την οποία αυτή εκφράζεται. Δεν λέμε όχι στην ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε την αντιστροφή των αξιακών μας συστημάτων από την όποια μικρή μερίδα θέλει να ανατρέψει τη βάση των πολιτισμών μας λόγω της όποιας διαφορετικής επιθυμίας της. Ο γάμος και η οικογένεια αποτελεί βάση και η επίθεση δεν γίνεται μόνο στις αξίες αλλά και στα άτομα που τις απαρτίζουν. Οι κυβερνήσεις είναι εκλεγμένες για να ακούν τη βάση της κοινωνίας και την πλειοψηφία της κι όχι για να τη χειραγωγούν κατά το δοκούν.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:54 | Γιαννης Κ

    Πραγματικά αίσχος, διαφωνώ κάθετα και κανεις σστη Βουλη δεν πρέπει να το ψηφίσει. Οι ανθρώποι της Λοατκι κοινότητας εχουν δμοι ίδιοι θέματα ταυτότητας , πως θα αποτελέσουν παράδειγμα για παιδιά. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ της και της εναρμόνιση με τη ΕΕ εισάγεται όλα τα σκουπίδια και ακολουθείτε υποταγμενοι ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ,

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:43 | Φωτεινή

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο.
    Συμφωνώ με την άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:33 | Βασίλης

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:31 | ΝΙΝΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ!!!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:25 | Νικόλαος

    Διαφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:20 | Θώμος Θωμάς

    Oφείλουμε να σεβαστούμε το ότι ο ΘΕΟΣ ευλόγησε το ΓΑΜΟ και ότι σκοπός του είναι να διασώσει το καταφύσιν. Άλλωστε ο κήπος θέλει κηπουρό, το αμπέλι αμπελουργό, το μελίσσι μελισσουργό και η οικογένεια ΜΗΤΕΡΑ.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:20 | ΞΕΝΙΑ

    Σεβόμαστε την ελευθερία και την προσωπική ζωή του καθενός, με τις όποιες ιδιαιτερότητες παρακαλώ ο σεβασμός να είναι αμοιβαίος και χωρίς προκλήσεις. Τα παιδιά όμως οφείλουμε να τα προστατεύουμε να μεγαλώνουν σε υγιές περιβάλλον , με αγάπη. Καλό θα ήταν να βοηθήσουμε και να λύσουμε προβλήματα στις οικογένειες και να αντιστρέψουμε την υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα
    μας. Ο νόμος αυτός θα προσθέσει πολύ περισσότερα προβλήματα .
    Η μητρότητα είναι μεγάλη ευλογία και ένα μεγάλο θαύμα και για να φέρουμε στον κόσμο μια ζωή χρειάζεται είτε μας αρέσει είτε όχι το αρσενικό και το θηλυκό.
    Παρακαλώ ας αναλογιστεί ο καθένας μας πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε στα παιδιά μας στα εγγόνια μας και στις επόμενες γενιές ….μόνο ας σκεφτούν οι πολιτικοί μας μελλοντικά τις οικογένειες των δικών τους παιδιών να χτίζονται με ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα καταψηφίσουν και ίδιοι το νομοσχέδιο.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:09 | Μαρία

    Διαφωνώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Θεωρώ πως δίνοντας το δικαίωμα τεκνοθεσίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου καταπατούμε το δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώσει με μητέρα και πατέρα. Επίσης καταστρέφει η πολιτεία τον θεσμό της πυρηνικής οικογένειας που όφειλε να προστατεύσει. Άλλο είναι να σέβομαι τις επιλογές και τον διαφορετικό τρόπο ζωής του άλλου και άλλο πράγμα είναι να τα κάνω θεσμό του κράτους

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:09 | Άννα

    Διαφωνώ ριζικά με το νομοσχέδιο και δη με την τεκνοθεσία.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:58 | Kleneas

    Δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο.Οι αποφάσεις για χριστιανικά μυστήρια όπως ο γάμος πρέπει να παίρνονται ΜΟΝΟ από την εκκλησία και εφόσων η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας δεν υποστηρίζει τον πολιτικό γάμο δεν θα έπρεπε να επεμβαίνει το κράτος.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:57 | Μαρία

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:40 | ΑΚΟ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:39 | Μαρία

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:26 | Σωτήρης Ζ

    Πρέπει να καταψηφιστεί

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:17 | Ελένη

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΔΙΑΦΩΝΩ ΔΙΑΦΩΝΩ….Το νομοσχέδιο με προσβάλλει σαν άνθρωπο…

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:14 | Τι.Πα.

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο.
    Ας αφήσουμε τα παιδιά στην ησυχία τους !!!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:03 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΛΜΑΕΙ !!! ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ!!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:23 | Σωτήρης Ζ

    Σεβασμός σε αυτά που πρεσβεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δεν πρέπει να περάσει, πρέπει να καταψηφιστεί, χρειαζόμαστε φόβο Θεού.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:17 | Αικατερίνη

    Διαφωνώ κάθετα

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:50 | Βετα Χριστοδουλου

    Διαφωνω

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:44 | Βάιος

    Διαφωνώ με το νομοσχέδιο που εξισώνει ανόμοιες καταστάσεις.
    Προσβάλλεται το δικαίωμα των παιδιών να ανατρέφονται με τον πατέρα τους και την βιολογική μητέρα τους!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:42 | Πολυξενη Μηνά

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!!
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!!
    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:36 | Ιωάννης Β. Καλούσης

    Διαφωνώ με όλο το νομοσχέδιο.
    Καταστρέφει τη δομή της οικογένειας.
    Εντελώς απαράδεκτο !

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:33 | Βασιλικη

    Δεν συμφωνω.
    Ειμαστε Χριστιανοι Ορθοδοξοι και αυτο το νομοσχεδιο ειναι εναντια στον λογο του Κυριου ημων Ιησου Χριστου!
    Στωμεν καλως,στωμεν μετα φοβου!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:22 | Νικος

    Ποτέ δεν πάμε κόντρα στην φύση.Ο δημιουργός ξέρει τι έφτιαξε. Τα υπόλοιπα περισσεύουν.Διαφωνω κάθετα στο νομοσχέδιο αυτό και αν ήμουν βουλευτής εννοείται δεν θά το ψήφιζα!

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:12 | Μαρια

    Διαφωνώ κάθετα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 20:03 | Ευφροσύνη

    Διαφωνώ