Άρθρο 4 Διεξαγωγή υπαίθριων αθλητικών εκδηλώσεων και διοργανώσεων

 

1. α) Οι υπαίθριες αθλητικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις δρόμου και ποδηλασίας, οι οποίες αδειοδοτούνται σύμφωνα με το άρθρο 56Δ του ν. 2725/1999 (Α’ 121) περί άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων και το άρθρο 49 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57) περί διεξαγωγής αγώνων στις οδούς, και για τις οποίες έχει χορηγηθεί ήδη μια (1) άδεια από τις αρμόδιες αρχές των ανωτέρω άρθρων εντός του ίδιου μήνα, διεξάγονται κατόπιν αδείας του δήμου εντός των διοικητικών ορίων του οποίου πρόκειται να λάβουν χώρα. Η άδεια του δήμου μπορεί να χορηγηθεί για τη διεξαγωγή των αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων δρόμου και ποδηλασίας και σε μέρος μόνον του οδοστρώματος ή άλλου δημόσιου ανοικτού μη περιτοιχισμένου χώρου, εφόσον η οικεία αστυνομική αρχή πιστοποιεί την ασφαλή διεξαγωγή τους. Για τη χορήγηση της άδειας από τον δήμο λαμβάνονται υπόψη:
αα) ο αριθμός των προσώπων που πρόκειται να λάβει μέρος,
αβ) η ημέρα και η ώρα διεξαγωγής που προτείνει ο διοργανωτής σύμφωνα με την παρ. 3,
αγ) η εξαιτίας των αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων δρόμου και ποδηλασίας σοβαρή παρεμπόδιση της κίνησης των πολιτών και γενικά η διασάλευση της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής του δήμου.
β) Οι αρμόδιες αρχές των άρθρων 56Δ του ν. 2725/1999 και 49 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κοινοποιούν στους δήμους της παρ. 4 τις αποφάσεις για τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων δρόμου και ποδηλασίας, που χορηγούν.
γ) Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της περ. α’, ο δήμος ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας του, ότι για τη χορήγηση νέας άδειας για τη διεξαγωγή των αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων δρόμου και ποδηλασίας εντός του ίδιου μήνα εφαρμόζεται η διαδικασία του παρόντος.
2. Ο διοργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στον οικείο δήμο την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια αθλητική διοργάνωση ή εκδήλωση.
3. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του οικείου δήμου και υποβάλλεται εγκαίρως, τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας αθλητικής διοργάνωσης. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή, τον ακριβή τόπο, τον χρόνο έναρξης και τον εκτιμώμενο χρόνο λήξης, τον σκοπό, καθώς και το προτεινόμενο δρομολόγιο της αθλητικής διοργάνωσης. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην παρ. 1, εκδίδεται και η σχετική άδεια με απόφαση του αρμοδίου δημάρχου.
4. Το παρόν εφαρμόζεται σε δήμους της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), οι οποίοι συγκροτούνται από δημοτικές κοινότητες της παρ. 4 του άρθρου 2 του ιδίου νόμου, οι οποίες υπερβαίνουν τις πέντε (5).