Άρθρο 6 Ρυθμίσεις για τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) – Τροποποίηση περ. α. παρ. 18 άρθρου 24 ν. 2130/1993

 

Στην περ. α. της παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α΄62) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο τέταρτο εδάφιο τροποποιούνται τα απαιτούμενα πιστοποιητικά σε περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, β) προστίθενται νέο πέμπτο και έβδομο εδάφιο και η περ. α. διαμορφώνεται ως εξής:
«18.α. Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακίνητων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου, απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), άλλως η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη και δεν επάγεται οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός πέντε (5) ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου. Ο δήμος ζητά ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου. Η διακοπή ηλεκτροδότησης βεβαιώνεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και η ημερομηνία διακοπής από τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου που παραλαμβάνει την αίτηση έκδοσης της βεβαίωσης, βάσει των στοιχείων της σχετικής βάσης δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία ο οικείος δήμος έχει άμεση πρόσβαση. Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Για τα ηλεκτροδοτούμενα μισθωμένα ακίνητα, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωση, εφόσον τους προσκομισθεί από τους ιδιοκτήτες αυτών η δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.».

  • 4 Απριλίου 2023, 08:47 | ΤΑΡΑΖΩΝΑ

    Σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα σχετικά με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18α :
    Α) η αποκλειστική προθεσμία των πέντε (5) ημερών θα πρέπει να τροποποιηθεί διότι πλέον τα περισσότερα τμήματα εσόδων των Δήμων είναι υποστελεχωμένα με συνέπεια η τήρηση την εν λόγω προθεσμίας να μην είναι εφικτή
    Β) η προσκόμιση των προβλεπομένων δικαιολογητικών ήτοι α) πιστοποιητικό πληρότητας ταυτότητας κτιρίου / διηρημένης ιδιοκτησίας και λογαριασμού και τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στο πλαίσιο περιορισμού της γραφειοκρατίας δεν καλύπτει το είδος της ιδιοκτησίας (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) και ποσοστά ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα η βεβαίωση να είναι ανακριβής, οπότε θα πρέπει να προβλέπεται η αναζήτηση συμπληρωματικών εγγράφων όπως συμβόλαιο ιδιοκτησίας, κλπ.
    Γ) όσον αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή μη χρησιμοποιούμενα δύναται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δηλώνουν το ακίνητο μόνο όταν επιθυμούν Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ και όχι όταν κάνουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης συνεπώς η ανωτέρω διατύπωση θα πρέπει να τροποποιηθεί.
    Δ) επίσης χρήζουν διευκρινήσεων οι περιπτώσεις των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος προς τους παρόχους από τους υπόχρεους τα οποία παραμένουν εκκρεμή ή είναι σε ρύθμιση ώστε να μπορεί να χορηγηθεί η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ διότι διαφορετικά πώς θα διεκπεραιωθεί το αίτημα του πολίτη.

  • 4 Απριλίου 2023, 08:53 | ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗ

    Παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας ότι στο πληροφοριακό σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Δήμοι οι παροχές που έχουν αποξηλωθεί δεν εμφανίζουν ιστορικό, δηλαδή ημερομηνία διακοπής. Από τη ΔΕΔΔΗΕ παρέχεται μόνο ημερομηνία αποξήλωσης η οποία μπορεί να είναι αρκετά μετεγενέστερη από την ημερομηνία διακοπής χρέωσης τελών και να υπάρχει αδιευκρίνιστο κενό στην χρέωση του ΤΑΠ και των Δημοτικών Τελών.

  • 4 Απριλίου 2023, 00:47 | THEODOROS ZOUMPOS

    ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΕΝΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ:
    Η διατύπωση της διάταξης, ως έχει, δεν καλύπτει, άλλως αφήνει περιθώρια ασαφούς και εν πολλοίς αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των κτισμάτων που ΔΕΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ, διότι δεν είχαν ΠΟΤΕ σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου [και όχι διότι διακόπηκε η σύνδεση]. Το ΤΑΠ για τα εν λόγω ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΕΝΤΑ κτίσματα να προβλεφθεί ότι θα εκδίδεται κατόπιν Υπεύθυνης Δήλωσης του αιτούντος δικαιούχου ότι το κτίσμα του ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκε/συνδέθηκε με δίκτυο, συνοδευόμενη έστω από Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για όσες περιπτώσεις προβλέπεται η έκδοση αυτού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι απαιτούμενο για το μεταβιβαστικό συμβόλαιο, όπως πχ. όταν γίνονται διαδοχικές μεταβιβάσεις εντός του ιδίου έτους.

  • 3 Απριλίου 2023, 14:48 | Μουτσουγιάννης Γεώργιος

    α) Να τροποποιηθεί η αποκλειστική προθεσμία των (5) ημέρων για την έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ, καθώς σε υποστελεχωμένα τμήματα εσόδων δεν είναι πάντα δυνατή η τήρηση αυτής της προθεσμίας,
    β) Να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι στις περιπτώσεις λογαριασμού ηλεκτρ. ρεύματος που ο καταναλωτής έχει κάνει ρύθμιση με τον πάροχο, όπως και οι περιπτώσεις που σε ενεργή παροχή (αφορά κυρίως επαγγελ. χώρους) υπάρχουν υπέρογκα ανεξόφλητα ποσά. Ο δήμος πως θα χορηγεί βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ? Τα ανεξόφλητα δημοτικά τέλη και δημοτικός φόρος θα απαιτούνται από τον ιδιοκτήτη? γ) Σε περίπτωση που υπάρχουν ανείσπρακτα δημοτικά τέλη, δημοτικός φόρος και ΤΑΠ σε μια παροχή τα οποία είναι σε εκκρεμότητα ή/και έχουν βεβαιωθεί στους καταναλωτές, ο δήμος θα πρέπει να τα απαιτεί από τον ιδιοκτήτη προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου?
    δ) Να αφαιρεθεί η διάταξη «η δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς η μίσθωση μπορεί να είναι ενεργή, αλλά οι σχέσεις μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή από κακές έως ανύπαρκτες, οπότε δεν είναι δυνατή η συνεννόηση και η παροχή στοιχείων, τουλάχιστον όσον αφορά τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

  • 31 Μαρτίου 2023, 22:47 | ΜΑΚΑΡΑΤΖΗ

    στο αρθ 16/18α.Σας επισημαίνουμε ότι στον Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας δεν αναγράφεται συχνά η πλήρης ιδιοκτησία και κυρίως δεν διαχωρίζεται το είδος της ιδιοκτησίας (ψιλή κυριότατα ή επικαρπία) και τα ποσοστά του κάθε ιδιοκτήτη. Αν εκδοθεί το ΤΑΠ χωρίς αναγραφή της ακριβούς ιδιοκτησίας δεν γίνεται αποδεκτό από τον συμβολαιογράφο. Θα πρέπει να αποδεικνύεται ιδιοκτησίας με νόμιμο τρόπο (συμβόλαιο ή απόσπασμα κτηματολογικού φύλλου ή δήλωση φόρου κληρονομιάς).
    Στο σημείο β.) υπάρχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ όπως οι νέες οικοδομές στις οποίες δεν εκδίδεται Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
    Επίσης στα μη ηλεκτροδοτούμενα δεν μπορεί να είναι απαραίτητο δικαιολογητικό η «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου» γιατί απλά μπορεί να χρησιμοποιείται. Αυτό απαιτείται για την απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη στα ακίνητα που πραγματικά δεν χρησιμοποιούνται και δεν έχει σχέση με το ΤΑΠ.
    Τέλος υπάρχει πρόβλημα με την άρνηση των ενοικιαστών να δώσουν τον λογαριασμό. Θα πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρέωση του παρόχου να γνωστοποιεί στον Δήμο ή στον ιδιοκτήτη την οφειλή του μισθώτη, που αφορά μόνο στα τέλη του Δήμου (Δ.Τ., Δ.Φ. και ΤΑΠ) οπότε να καταβάλλονται στον Δήμο και να συμψηφίζονται στον επόμενο λογαριασμό κατόπιν σχετικής ενημέρωσης.

  • 31 Μαρτίου 2023, 16:21 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Θα ήθελα να επισημάνω επί της ευκαιρίας ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει από παλιά και είναι εν γνώση του Υπ.Εσ., αλλά μέχρι και σήμερα (εν γνώση μου) δεν υπάρχει λύση:
    Εφόσον ένα ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο και έχει οφειλές στον πάροχο ηλ. ενέργειας (και άρα ΔΤ-ΔΦ-ΤΑΠ), ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να το μεταβιβάσει επειδη δεν είναι εφικτό να εκδοθεί Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ. Το ίδιο συμβαίνει και εάν είναι το ακίνητο μη ηλεκτροδοτούμενο αλλά ο μισθωτής είχε οφειλές προς τον πάροχο ηλ. ενέργειας. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει μόνο το ΤΑΠ προς τον πάροχο (ή τον Δήμο) ώστε να μπορεί να εκδόσει τη Βεβαίωση.
    Οπότε ο ιδιοκτήτης έχει μόνο την επιλογή να πληρώσει όλες τις οφειλές του μισθωτή προς τον πάροχο, είτε να ζητήσει στο Δήμο να πληρώσει οίκοθεν το ΤΑΠ (ή και τα ΔΤ-ΔΦ), εφόσον βέβαια το δέχεται ο Δήμος, μιας και είναι παράτυπο.
    Η πρόταση η οποία θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα είναι να επιτρέπει η νομοθεσία για λόγους έκδοσης Βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να εξοφλήσει αποκλειστικά το οφειλόμενο ΤΑΠ απευθείας στον Πάροχο (ο οποίος θα εκδίδει βεβαίωση εξόφλησης για χρήση σε Δήμο προς έκδοση Βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ) ή να επιτρέπει στους Δήμους να εισπράτουν αποκλειστικά το ΤΑΠ που οφείλεται σε πάροχο, ύστερα από βεβαίωση του παρόχους για το ύψος της οφειλής), το οποίο ποσό θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να το διαγράφει από τον πάροχο ως οφειλή όταν θα προσκομίσει σε αυτόν την απόδειξη εξόφλησης του ΤΑΠ προς τον Δήμο.

  • 31 Μαρτίου 2023, 14:16 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Σημειώσεις για προσοχή:
    Σημείο α): «και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.» Αυτή η έκφραση παραπέμπει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει αναδρομικά ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται από την ημερομηνία που θα γράψει στην Υπ. Δήλωση (π.χ. από την 1.1.2006!) και ο Δήμος θα πρέπει να την αποδεχθεί. Και εμμέσως οδηγεί τους ιδιοκτήτες να μην κάνουν τη δήλωση μετά τη διακοπή του ρεύματος αλλά μόνο όταν επιθυμούν έκδοση Βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ. Ιδανικά η παραπάνω διάταξη θα έπρεπε να αποτυπωθεί ως εξής:»και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου, η οποία έχει έναρξη ισχύος από την ημερομηνία κατάθεσής της στον αρμόδιο Δήμο.» Άλλωστε, η ημερομηνία είναι σημαντική γιατί μόνο τότε δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να ελέγξει το συγκεκριμένο ακίνητο.
    Σημείο β): «Για τα ηλεκτροδοτούμενα μισθωμένα ακίνητα, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωση, εφόσον τους προσκομισθεί από τους ιδιοκτήτες αυτών η δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων». Ενώ είναι κατανοητό ότι με αυτή τη διάταξη προσπαθεί να λυθεί το πρόβλημα μη απόδοσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους παρόχους χωρίς να υπάρχξουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, όταν στο όνομα του καταναλωτή είναι ακόμα ο πρώην μισθωτής, δεν λύνεται το πρόβλημα στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων ενώ ήδη είναι μισθωμένες (και προφανώς υπάρχει αντιδικία του εκμισθωτή και του μισθωτή). Μια λύση σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι να μπορεί ο ιδιοκτήτης (με την ανάλογη απόδειξη προς τον πάροχο ότι είναι όντως ιδιοκτήτης) να ζητάει την έκδοση βεβαίωσης από τον πάροχο σχετικά με την ύπαρξη οφειλών, αλλά αυτή να μην δίνεται στον ίδιο αλλά να διαβιβάζεται στον Δήμο με σκοπό την έκδοσης Βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ. Άλλωστε ήδη οι πάροχοι έχουν διαδικασίες προκειμένου να στέλνουν ανεξόφλητες οφειλές στους Δήμους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το δίκτυο αυτό για την μεταβίβαση και αυτής της πληροφορίας. Με αυτό το τρόπο θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα του καταναλωτή (αφού μόνο ο Δήμος θα τα μαθαίνει και μόνο για συγκεκριμένη χρήση) και θα εκδίδονται οι βεβαιώσεις από τους παρόχους για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και όχι μόνο αυτά που έληξε η μίσθωσή τους.