Άρθρο 24 Καταβολή επιδόματος στους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

 

1. Στους υπαλλήλους, μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που υπηρετούν στους νησιωτικούς δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οργανικών μονάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αντίστοιχα, καταβάλλεται επίδομα για τη μερική κάλυψη του κόστους διαβίωσής τους, το ύψος του οποίου ορίζεται σε εκατόν πενήντα ευρώ (150) μηνιαίως. Η παροχή του πρώτου εδαφίου χορηγείται και σε υπαλλήλους που αποσπώνται στις εν λόγω υπηρεσίες των ανωτέρω αποκεντρωμένων διοικήσεων.
2. Η παρ. 1 δεν ισχύει για τους κατοίκους των περιοχών αυτών ή τους συζύγους τους ή τα ανήλικα τέκνα αυτών που έχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας στην περιοχή υπηρέτησης.

  • 4 Απριλίου 2023, 08:56 | ΝΙΚΟΣ

    Η παράγραφος 2 που ακυρώνει την παράγραφο 1 και διαχωρίζει τους συναδέλφους σε έχοντες και μη έχοντες θα πρέπει η να καταργηθεί η να αναμορφωθεί με τρόπο ώστε η καταβολή του επιδόματος διαβίωσης να στηρίξει όλα τα νοικοκυριά.

  • 4 Απριλίου 2023, 08:04 | Electra

    Προφανεστατα το κόστος διαβίωσης δεν είναι μικρότερο ή πιο διαχειρισιμο σε όσους συναδέλφους είναι κύριοι ή επικαρπωτες ακινήτων… Ας αναλογιστούμε και μόνο την αντίστοιχη φορολογία. Καλό θα ήταν η διάταξη να τροποποιηθεί προς το δικαιότερο.

  • 4 Απριλίου 2023, 08:39 | Λευτερης Ηλιοπουλος

    καποτε σε αυτη την χωρα θα πρεπει σοβαρα να ασχοληθουμε με την παροχη κινητρων για την αναπτυξη των ευαισθητων παραμεθοριων ακριτικων νησιων. Σωστα στην παραγραφο 1 του αρθρου 24 δινεται μια βοηθεια στους υπαλληλους των αποκεντρωμενων των νησιων που πραγματικα διεξαγουν αθλο καθημερινα στις υπηρεσιες τους για να παρουν εστω και μια υπογραφη απο την κεντρικη διοικηση τους που στεγαζεται στα αστικα κεντρα (ενδεικτικα για το αιγαιο η εδρα της αποκεντρωμενης στεγαζεται στον Πειραια!!!), ποσο μαλλον να παραβρεθουν εκει διαζωσης για υπηρεσιακα θεματα. Ειναι ομως σε εντελως λαθος κατευθυνση η 2η παραγραφος που αποκλεει απο το συγκεκριμενο βοηθημα το 85% των υπαλληλων αυτων λες και θα πρεπει να τιμωρηθουν που προσφερουν τις υπηρεσιες τους υπο τοσο αντιξοες συνθηκες. θα πρεπει λοιπον να αποσυρθει η 2η παραγραφος εντελως και παραλληλα να θεσμοθετηθουν και επιπλεον κινητρα (χαμηλοτοκα δανεια,επιδοτηση ενοικιου κλπ) για να στηριχθουν οι τοπικες κοινωνιες και να αντιμετωπισθει το θεμα της ερημοποιησης των ακριτικων νησιων που εκτος των αλλων ενεχει και σοβορους εθνικους κινδυνους. Σχετικα τελος με το κοστος αυτης της παροχης συνδυαστικα και για τις δυο αποκεντρωμενες αιγαιου και ιονιου ειναι τοσο μικρο που ενδεχομενως θα μπορουσε να καλυφθει ανετα χωρις καμια επιβαρυνση του κρατικου προυπολογισμου απο τα αδιαθετα του ΥΠΕΣ η και των ιδιων των αποκεντρωμενων

  • 4 Απριλίου 2023, 08:55 | ΤΣΟΛΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

    Μήπως ο νομοθέτης να σκεφτεί ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι στις ακριτικές περιοχές που διαθέτουν ένα κεραμίδι (κληρονομιά από τους γονείς συνήθως η με αγορά που οι δόσεις του δανείου πληρώνονται με αιματηρές οικονομίες) για να στεγαστούν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πληρώνουν ενοίκιο (υψηλότατο συνήθως) για τα παιδιά τους που φοιτούν σε άλλο τόπο;
    Μήπως να συνυπολογίσει και τα έξοδα μετακίνησής τους που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό; (Το μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές περιοχές έχει να καταβληθεί τουλάχιστον ένα χρόνο).
    Η παράγραφος 2 που ακυρώνει την παράγραφο 1 και διαχωρίζει τους συναδέλφους σε έχοντες και μη έχοντες θα πρέπει η να καταργηθεί η να αναμορφωθεί με τρόπο ώστε η καταβολή του επιδόματος διαβίωσης να στηρίξει όλα τα νοικοκυριά.

  • 4 Απριλίου 2023, 08:51 | Ειρήνη Δ

    Καλημέρα σας,
    Οικογένεια με 2 παιδιά με στεγαστικό δάνειο πρώτης και κύριας κατοικίας για 30 χρόνια… πλέον με τρομερά υψηλό κόστος διαβίωσης σε όλους τους τομείς… σίτιση, ιατρικές υπηρεσίες διότι είναι υποστελεχομένα και τα νοσοκομεία μας..
    μετακινήσεις εντός κι εκτός νησιών … να μην αποκλειστεί κανείς υπάλληλος είναι άδικο

  • 4 Απριλίου 2023, 08:07 | Τζένη

    Το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης στις περιοχές των νησιών αφορά σε όλους τους υπαλλήλους, μόνιμους ή συμβασιούχους ή εργαζόμενους μέσω ΕΕΤΑΑ ή εργαζόμενους με την Κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ (οι οποίοι επιπλέον αμείβονται με μισθούς 615 ευρώ).

    Τα ίδια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι πληρώνουν ενοίκιο και όσοι πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας, συχνά με υπέρογκα ποσά δόσεων.

    Τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πλοίων για τη σύνδεση με την ενδοχώρα, το διαλυμένο σύστημα υγείας που μας υποχρεώνει να μεταβούμε στην Αθήνα για μια μαγνητική ή για ιατρική ειδικότητα που δεν υπάρχει στα νησιά, το κατά τουλάχιστον 30% αυξημένο κόστος ζωής, απαιτούν να δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα ΚΑΘΟΛΙΚΑ στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μορφή εργασίας και αν εργάζονται και ανεξάρτητα με το αν διαθέτουν πρώτη κατοικία ή όχι.

  • 4 Απριλίου 2023, 08:23 | Αλέκα Τ.

    Πρέπει να μην υπάρχει το κριτήριο της ιδιόκτητης κατοικίας, γιατί ούτως ή άλλως το κόστος διαβίωσης στα νησιά είναι πάρα πολύ υψηλό. Χρειάζεται να μετακινούμαστε συχνά για γιατρούς και άλλες υποχρεώσεις με πανάκριβα εισητήρια καραβιών. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ουσιαστικά ανενεργό. Ενδεικτικά στη Σύρο το νερό έχει τετραπλάσιο κόστος από τις μεγάλες πόλεις. Η διατροφή, η βενζίνη ακόμα και η συντήρηση μια ιδιόκτητης κατοικίας, που μπαίνει ως κριτήριο, είναι πολύ ακριβότερα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που με την κινητικότητα στις Κυκλάδες δεν γίνονται αιτήσεις. Όσον αφορά τους συναδέλφους συμβασιούχους, να είναι σαφές ότι θα το δικαιούνται όλοι, καθώς έχουμε πολλές περιπτώσεις συμβάσεων (μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α., Ο.Α.Ε.Δ. κτλ)