ΑΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου τίθενται σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Συμφωνίες συνδιαλλαγής που έχουν συναφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που αντικαθίστανται με τον παρόντα νόμο δεν θίγονται και διέπονται από τις διατάξεις του έκτου κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως ίσχυε πριν από τον παρόντα νόμο.

3. Σε περίπτωση διαδικασιών συνδιαλλαγής που έχουν ήδη ανοίξει και εκκρεμούν κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, τα μέρη δύνανται κατά την επιλογή τους να συνάψουν είτε συμφωνία συνδιαλλαγής που επικυρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που αντικαθίστανται με τον παρόντα νόμο και έχει τις έννομες συνέπειες που προβλέπονται με αυτές είτε συμφωνία εξυγίανσης κατά τις διατάξεις που εισάγονται με τον παρόντα νόμο.

4. Εκκρεμείς αιτήσεις για το άνοιγμα διαδικασίας συνδιαλλαγής κρίνονται και μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου υπό τις προϊσχύσασες διατάξεις, εκτός αν οι αιτούντες τις μετατρέψουν σε αιτήσεις για το άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης.

5. Στις περιπτώσεις που το κεφάλαιο έκτο του πτωχευτικού κώδικα προβλέπει δημοσίευση στο ΓΕΜΗ και στο Δελτίο του άρθρου 101 παρ. 2, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ οι σχετικές δημοσιεύσεις θα γίνονται μόνο στο Δελτίο, εκτός αν ο οφειλέτης είναι ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, οπότε μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ οι σχετικές δημοσιεύσεις θα γίνονται και στο ΜΑΕ ή ΜΕΠΕ αντίστοιχα.

  • 24 Μαρτίου 2011, 14:04 | petropoulos

    το αρθρο 4 αναφερει:
    . Εκκρεμείς αιτήσεις για το άνοιγμα διαδικασίας συνδιαλλαγής κρίνονται και μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου υπό τις προϊσχύσασες διατάξεις, εκτός αν οι αιτούντες τις μετατρέψουν σε αιτήσεις για το άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης.

    Θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική διαδικασία μετατροπής μιας αίτηση που έχει ήδη κατατεθεί πριν την ψήφιση του νόμου σε αίτηση για άνοιγμα διαδικασία εξυγίανσης. Η διαδικασία αυτή, με δεδομένη την ιδιατερότητα του ζητήματος, θα πρέπει να ειναι ΑΠΛΗ (με την απλή κατάθεση αίτησης στο Δικαστήριο), ΑΥΤΟΜΑΤΗ (να μην πρέπει ο αιτών να αποσύρει την πρώτη αίτηση και να καταθέσει νέα αίτηση), ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (αυτόματα να ισχύει το παραβολο που έχει ηδη κατατεθεί και να μην πρέπει να γινει εκ νέου η διαδικασία, αποφυγη επιπλεον πράξεων που θα επιβαρύνουν την αιτουσα εταιρεία), ΓΡΗΓΟΡΗ (με μια απλή αίτηση να γινεται η μετατροπή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προυποθέσεις του νέου νομου).
    Ειδική προνοια θα πρέπει να ληφθεί για αποφασεις προσωρινής διαταγής που ηδη εχουν ληφθεί για προστασία της αιτουσας έως την εκδίκαση της αίτησης, να μην πρέπει να επανελθει η αιτούσα με νεα, χρονοβόρα, κοστοβόρα διαδικασία.
    Αν δεν γινει η ανωτέρω πρόβλεψη τότε οι εκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν από την αρχή αφου και στο ενδιάμεσο διάστημα τα στοιχεία των αιτήσεων θα έχουν αλλάξει.

  • 24 Μαρτίου 2011, 10:42 | ΙΣΑΑΚ ΖΕΛΙΑΛΙΔΗΣ

    Ονμάζομαι Ισαάκ Ζελιαλίδης και καταθέτω το παρακάτω αίτημα για λογ/μό της εταιρείας ΖΕΛΙΑΛΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ-17ο Χιλ ΠΕΟ ΘΕΣ-ΒΕΡΟΙΑΣ-ΑΦΜ 094540540

    Η εταιρεία μας έχει υπάχθει στο διαδικασία της εκούσιας συνδιαλλαγής με το αρχικό καθεστώς του ν.3588/2007. Με την παρούσα καταθέτω αίτημα μου όπως με άμεση νομοθετική παρέμβαση οι καινοτόμες και φιλόδοξες τροποποιήσεις του άρθρου 34 ν.3858/2010 (ΦΕΚ Α’102/1-7-2010) να ισχύσουν για την εταιρεία μου και κατ’ επέκταση για όσες εταιρείες είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχ.Κωδ πρίν από την ισχύ του άρθρου 34 ν. 3858/2010.

    Σας ενημερώνω ότι σχετικό αίτημα μου έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αναταγωνιστικότητας(Γραφείο Υφυπουργού κου Ρόμβλια) καθώς επίσης και στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γραφείο Γενικού Γραμματέα κου Ξηρού)

    Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση
    τηλ επικ. 6983698703