ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ – Άρθρο 106στ Αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης (ν. 3588/2007)

1. Εντός είκοσι (20) ημερών την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης κατατίθεται από τον οφειλέτη, οποιονδήποτε πιστωτή ή τον μεσολαβητή αίτηση επικύρωσής της από το πτωχευτικό δικαστήριο.

2. Η αίτηση συνοδεύεται από την υπογεγραμμένη συμφωνία εξυγίανσης και από έκθεση εμπειρογνώμονα που πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 100 παράγραφος 4. Δεν αποκλείεται εμπειρογνώμονας να είναι ο εμπειρογνώμονας του άρθρου 100 παράγραφος 3. Στην έκθεση πρέπει να εκτίθεται η γνώμη του εμπειρογνώμονα σε σχέση με τη συνδρομή των προϋποθέσεων επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106ζ παράγραφοι 1 έως και 3. Σε περίπτωση που έχει λάβει χώρα συνέλευση των πιστωτών κατατίθεται η προβλεπόμενη στο άρθρο 105 παράγραφος 5 έκθεση, η οποία σε περίπτωση που κατά τη συνέλευση επήλθαν τροποποιήσεις της συμφωνίας εξυγίανσης συνοδεύεται από συμπλήρωμα, στο οποίο εκτίθεται η γνώμη του εμπειρογνώμονα για τις τροποποιήσεις αυτές.

3. Κλητεύονται με τα αναφερόμενα στο άρθρο 105 παράγραφος 4 μέσα και με την κοινοποίηση αντιγράφου της αίτησης στο οποίο σημειώνεται ο προσδιορισμός της δικασίμου ο οφειλέτης, ο τυχόν μεσολαβητής και ο τυχόν εκπρόσωπος των πιστωτών κατά το άρθρο 106 παράγραφος 5.

4. Στη συζήτηση δύναται να παραστεί και να ακουσθεί και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Κάθε άλλο πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον δικαιούται να παρέμβει χωρίς τήρηση προδικασίας.

  • Αδικαιολόγητη υποβάθμιση του ρόλου του μεσολαβητή με την εμπλοκή ξανά του προσώπου του εμπειρογνώμονα, ήτοι πιστωτικού ιδρύματος ή ελεγκτικής εταιρείας, όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση ν/σ.

    Ο εμπειρογνώμονας καλείται να γνωμοδοτήσει (;) επί του έργου του μεσολαβητή ως βοηθού του δικαστηρίου εντός είκοσι μόλις ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας.

    Πρακτικά ανεφάρμοστο και περιττό από τη στιγμή που έχει υπογραφεί η συμφωνία και έγκειται στην κρίση του δικαστηρίου να την επικυρώσει.

    Επιπροσθέτως, η συμφωνία εξυγίανσης δύναται να έχει ως αντικείμενο οποιαδήποτε ρύθμιση, η οποία θα μπορούσε να εστιάζει σε θέματα αναδιοργάνωσης, αυτοματισμών, μείωσης διαθεσίμων αποθεμάτων και γενικώς σε μη αποκλειστικώς χρηματοοικονομικές λύσεις, καθιστώντας τους προκρινόμενους εμπειρογνώμονες μη ικανούς να προβούν σε αξιολόγηση.

    Για πρακτικούς δε λόγους, η συμφωνία εξυγίανσης και η έκθεση του εμπειρογνώμονα εφόσον ψηφιστεί το ν/σ ως έχει, καλό θα ήταν να κατατίθενται μαζί με τον φάκελο των προτάσεων κατά την ημέρα συζήτησης της αίτησης επικύρωσης αντί να συνοδεύουν την αίτηση.

    Συμεών Χατζηαριστεράς
    LL.B. (Hons), Cert., LL.M., Δικηγόρος
    chatziaristeras@de-jure.gr
    symeon.chatziaristeras@ext.ec.europa.eu