Άρθρο 14: Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας

1. Ως Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας νοείται το Επιχειρηματικό Πάρκο, στο οποίο μπορούν να εγκαθίστανται κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Εφοδιαστική, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, και το οποίο ιδρύεται σε έκταση τουλάχιστον 500 στρεμμάτων και εξασφαλίζει υποχρεωτικά πρόσβαση σε συνδυασμένη μεταφορά λόγω της εφαπτόμενης θέσης του Πάρκου αυτού είτε με εγκατάσταση σιδηροδρομικού σταθμού με δυνατότητα διακίνησης εμπορευματικών συρμών είτε με λιμενική εγκατάσταση με δυνατότητα εξυπηρέτησης εμπορευματικών πλοίων κάθε τύπου είτε με αερολιμενική εγκατάσταση που εξυπηρετεί αεροσκάφη μεταφοράς φορτίων.
2. Η Εταιρεία Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου του παρόντος άρθρου υποχρεούται σε κατασκευή των σιδηροδρομικών υποδομών εντός του Πάρκου υπό την εποπτεία του διαχειριστή της υποδομής ως προς την τήρηση των προδιαγραφών κατασκευής και ασφάλειας, ενώ η σύνδεση του Πάρκου με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο δια παρακαμπτηρίου αναλαμβάνεται από τον διαχειριστή της υποδομής, χωρίς να εμποδίζεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9Α του ν. 3891/2010 (ΦΕΚ Α΄188), όπως προστέθηκε με το άρθρο 86 παράγραφος 1 του ν. 4199/2013 (ΦΕΚ Α΄ 216).
3. Με την προβλεπόμενη στο άρθρο 46 παρ. 6 του ν. 3982/2011 κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται και όροι δόμησης ειδικώς για τα Επιχειρηματικά Πάρκα του παρόντος άρθρου, με τους ακόλουθους περιορισμούς και αφού προηγηθεί διαβούλευση και με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
(α) Ποσοστό κάλυψης 70%.
(β) Συντελεστής δόμησης μέχρι 1,6 για τα ακίνητα, στα οποία ασκούνται δραστηριότητες Εφοδιαστικής και 1,2 για τις λοιπές χρήσεις.
(γ) Μέγιστο ύψος οικοδομής όχι ανώτερο των 18 μέτρων.
4. Για την εγκατάσταση, τη διαχείριση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις του Δεύτερου Κεφαλαίου του ν. 3982/2011, όπως εκάστοτε ισχύουν.
5. Τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων του παρόντος άρθρου δύνανται να υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3894/2010, όπως ισχύει. Στην περίπτωση αυτή, για τη διαδικασία αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3894/2010.

  • Με έκπληξη διαβάζουμε ότι στις προϋποθέσεις ίδρυσης επιχειρηματικού πάρκου του σχετικού άρθρου είναι » έκταση τουλάχιστον 500 στρεμμάτων».
    Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν επενδύσεις και επιχειρηματικά σχέδια που ξεκίνησαν πολλά χρονιά πριν και έχουν δαπανηθεί μεγάλα κεφάλαια για αγορές γης και εγκαταστάσεις από την εταιρεία μας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης παρόμοιας Εγκατάστασης.
    Οι εγκαταστάσεις μας υπολείπονται των 500 στρεμμάτων .
    Συγκεκριμένα διαθέτουμε ιδιόκτητη έκταση 250 στρεμμάτων και θα θέλαμε να ξέρουμε το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης που τινάζει στον αέρα τα επιχειρηματικά μας σχέδια.
    Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την συγκεκριμένη παράγραφο και να δεχτείτε την μείωση η την απαλοιφή της ελάχιστης έκτασης.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
    OIKONOMIKOΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
    TRANSCOMBIGROUP SA