1. Συνοπτική Περιγραφή του Αντικειμένου του Έργου

Η ανάγκη περιορισμού της λαθρομετανάστευσης και του παράνομου εμπορίου προς την Ελλάδα, μέσω κυρίως του χερσαίου Ελληνο-Τουρκικού συνόρου στην περιοχή του Έβρου, οδήγησε στην απόφαση κατασκευής ενός τεχνητού εμποδίου (Φράχτη) που θα λειτουργήσει, παράλληλα με τα λοιπά επιτόπου μέσα περιφρούρησης των συνόρων, αποτρεπτικά στην είσοδο προς τη χώρα.

Το τμήμα που θα κατασκευαστεί ο φράκτης έχει συνολικό μήκος 10,3km περίπου και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδος κατά μήκος των χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Στα πλαίσια της μελέτης του Έργου εκπονήθηκε γεωτεχνική έρευνα κατά μήκος του προβλεπόμενου έργου προκειμένου να διαπιστωθούν οι γεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες που επικρατούν έτσι ώστε να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για το φράκτη και να ελαχιστοποιηθούν οι αβεβαιότητες κατά την κατασκευή του έργου σε ό,τι αφορά στις συνθήκες εδάφους. Συνολικά εκτελέστηκαν 18 φρέατα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής και τα αποτελέσματα αυτών περιγράφονται αναλυτικά στο τεύχος με τίτλο “Παρουσίαση και αξιολόγηση γεωτεχνικής έρευνας” .

Παράλληλα με την γεωτεχνική έρευνα και για την ακριβή χωροθέτηση του έργου, εκπονήθηκε τοπογραφική αποτύπωση ζώνης κατά μήκος της περιοχής που θα κατασκευαστεί το Τεχνητό Εμπόδιο (Φράκτης). Αποτυπώθηκε το έδαφος της συνοριακής γραμμής, οι θέσεις των μεθοριακών πυραμίδων, ο γειτονικός χωματόδρομος (Ελληνική πλευρά), η βλάστηση (μεγάλα δένδρα) καθώς επίσης και οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής ενδιαφέροντος (μικρά υπόστεγα, δευτερεύοντες χωματόδρομοι κ.α.).

Ο φράχτης προβλέπεται να έχει μήκος 10.3Km περίπου και θα αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο φράχτης θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος επί στύλων που θα συνίστανται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα λεπιδοφόρα και κωλουροειδή συρματοπλέγματα (κονσερτίνες). Αναλυτική περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών, της διάταξης και της γεωμετρίας του τεχνητού εμποδίου (φράκτη) παρουσιάζονται στο σχετικό τεύχος μελέτης που φέρει τον τίτλο “Στατική Μελέτη”.

Όλες οι εκπονηθείσες μελέτες του έργου είναι διαθέσιμες στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  • 17 Αυγούστου 2011, 13:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Πριν κατασκευάσετε τον περίφημο φράχτη έχετε σκεφτεί τι θα γίνει όλο αυτό το κύμα λαθρομεταναστών που είναι αποφασισμένο να περάσει στην χώρα; Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τους ξαναστείλετε στην θάλασσα και το Ανατολικό Αιγαίο επιβαρύνοντας εκ νέου τις νησιωτικές περιοχές της παραμεθορίου. Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο έλεγχος της λαθρομετανάστευσης στην θάλασσα είναι ευκολότερος, ειδικά μετά την βαλτωμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Σώματα Ασφαλείας και τα επιχειρησιακά τους μέσα λόγω της κρίσης. Εάν σε όλο αυτό προσθέσουμε και την κατάσταση μόνιμης απραξίας στην οποία βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. Και μη μου πει κανείς για frontex και άλλα περίεργα, γιατί απλώς θα μου αποδείξει ότι κατοικεί σε άλλη χώρα.
    Αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή πολιτική βούληση – ολόκληρης της ΕΕ και όχι μόνο της Ελλάδας – η οποία θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την είσοδο των λαθρομεταναστών στην χώρα και τον μετέπειτα χειρισμό τους.
    Προτιμώ λοιπόν να υπάρχει μια και μοναδική πύλη εισόδου π.χ. στον Έβρο που θα παρέχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις αυστηρού ελέγχου και διαχείρισης των λαθρομεταναστών, παρά μερικές δεκάδες ανεξέλεγκτα ανοιχτά παράθυρα στο Ανατολικό Αιγαίο (Λέσβος, Χίος, Σάμος κ.λ.π.), που επί σειρά ετών είχαν δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων τα οποία οι πάντες γνώριζαν.
    Επίσης είναι καιρός να ενεργοποιηθούν επί της ουσίας οι ανύπαρκτες ένοπλες δυνάμεις (οι οποίες ούτως ή άλλως πληρώνονται) και να συνδράμουν επί της ουσίας το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας για πληρέστερη και ουσιώδη προστασία των συνόρων της χώρας.
    Με απλά λόγια αφήστε του φράχτες και δώστε βάση στην οργάνωση!

  • 16 Αυγούστου 2011, 09:58 | Σάκης Λουλούδης

    Καλύτερη φρούρηση και όχι φράχτης. Ο /η εξαθλιωμένος/η δε θα σταματήσει στο φράχτη-παγίδα. Θα ρισκάρει και τη ζωή του/της για ένα καλύτερο αύριο. Θα πάει από τη θάλασσα, θα σκάψει λαγούμι, κάτι θα κάνει. Και όσοι δικαιούνται άσυλο; Ή έστω όσοι δικαιούνται να εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο; Η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι αυτές οι πρακτικές τελικά δεν περιορίζουν τη λαθρομετανάστευση.

  • 16 Αυγούστου 2011, 08:28 | Δημήτριος Πούλος

    Τους δίνετε επιδόματα ,τους δέχεστε δωρεάν στα Ελληνικά νοσοκομεία ,στα Ελληνικά σχολεία , έχουν ριμάξει τις γειτονιές στην κλεψιά και στα μαχαιρώματα , η αστυνομία δεν τους αγγίζει ,τους δίνετε την Ελληνική ιθαγένεια και θέλετε να σταματήσουν να έρχονται στην χώρα μας ;;
    Ο φράχτης θα είναι μια ακόμα βλακεία για την πράσινη κυβέρνηση που καταστρέφει την Ελλάδα .

  • 15 Αυγούστου 2011, 17:54 | Neoklis Kontaratos

    Απαράδεκτη πρόταση. Περιορίζει το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο ανθρώπων που κινδυνεύουν και δεν θα περιορίσει την παράνομη μετανάστευση. Η παράνομη μετανάστευση χρειάζεται πολιτικές και όχι τοίχους. Από το τοίχος του Βερολίνου έως σήμερα έχει αποδειχθεί ότι πενιχρά είναι τα αποτελέσματα. Η μετανάστευση δεν γίνεται επείδή το πέρασμα είναι εύκολο. Γίνεται διότι υπάρχουν εξαθλιωμένοι οι οποίοι πληρώνουν απίστευτα ποσά σε λαθρεμπόρους ψυχών για να περάσουν στην Ευρώπη. Απλά θα αυξηθούν τα «κόμιστρα». Αντί για τοίχο καλύτερα να δούμε σωστά το μεταναστευτικό πρόβλημα (που είναι πραγματικό) στην ρίζα του σαν χώρα και σαν Ευρώπη.

  • 15 Αυγούστου 2011, 11:07 | ΜΑΙΡΗ

    Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΤΕΙΟ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ -ΣΥΧΝΑ ΝΥΧΤΑ- ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΙΑΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ.ΟΥΤΕ ΕΙΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΤΡΙΓΥΡΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ.ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ 2 ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΕΘΟΡΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΕΙ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΔΟΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • 15 Αυγούστου 2011, 09:04 | antheea

    και παρακαλω πολυ ας μας απαντησει καποιος ,ολο αυτο το σχεδιο που δε θα κρινω αν, ειναι καλο ή κακο, ολοι κατι καταλαβαινουμε πιστευω….ποιος θα καρπωθει ολα αυτα τα χρηματα για την κατασκευη του ,που τελικα αγνωστο αν θα εχει εστω και ενα μικρο αποτρεπτικτο χαρακτηρα στη λαθρομεταναστευση.

  • 14 Αυγούστου 2011, 13:02 | Νίκος Γιαννούλης

    Αγαπητοί φίλοι,
    είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κανείς ότι αυτός ο φράχτης ή και οποιοσδήποτε άλλος, θα αποτρέψει την λαθρομετανάστευση από τον Έβρο. Άλλωστε, όλα τα άλλα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας είναι ανοικτά και προσφέρονται για την είσοδο στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κανείς να προτείνει πολλούς και αποτελασματικότερους τρόπους για την μέιωση της λαθρομετανάστευσης. Το πιο απλό είναι: Η ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, γιατί ο στρατός έχει δύο και μοναδικές λειτουργίες. Σε καιρό πολέμου να πολεμά και σε καιρό ειρήνης να φυλάει τα σύνορα. Χερσαία, θαλλάσια και εναέρια. Τα θαλάσσια σύνορα φυλλάσονται από το ναυτικό και το λιμενικό, τα εναέρια από την αεροπορία (εξ’ ου και οι αναχαιτίσεις). Τα χερσαία σύνορα γιατί να μην φυλλάσονται από τον στρατό ξηράς. Του το ζήτησαν και δεν τα κατάφερε; Όχι. Με την συνεργασία βεβαίως και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Αυτό όμως σημαίνει να βγούν οι ένοπλες δυνάμεις από την απαξίωση που τους επέβαλαν οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια και να τις αφήσουν να κάνουν ανεμποδίαστα τη δουλειά τους.

  • 14 Αυγούστου 2011, 12:09 | Savvas Lazopoulos

    Σχέδια, ανθρωπιστικές μελέτες, έρευνες, και τόσα άλλα μάταια…,τα οποία οι λαθρο-μετανάστες αγνοούν και αδιαφορούν παντελώς!
    Απώλεια πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων, όσων παράνομα τους διακινούν.
    Οι φράκτες δεν αποτελούν λύση, εφόσον μονομερώς καθορίζονται. Τα σύνορα απαιτούν διακρατικές συμφωνίες και απαρέγκλιτα εφαρμοζόμενες από αμφοτέρους των λαών-γειτόνων.
    Εκδίωξη των μεταναστών, που παράνομα συνεργάζονται με διακινητές Έλληνες.
    Ταυτοποίηση και καταγραφή τω στοιχείων τους, DNA, etc,ώστε να εντοπίζονται σε περίπτωση επανάληψης ή επανεισόδου στην χώρα.
    Νομίμους μετανάστες και με καθορισμένα χονικά όρια παραμονής, επί τη βάσει συγκεκριμμένου αριθμού, και σε συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, που έχει μετανάστες.
    Όσοι επιθυμούν ελληνική ιθαγένεια: σεβασμό των ηθών και εθίμων μας, και πλήρη ενσωμάτωση στα ελληνικά πρότυπα διαβίωσης.
    Η θρησκεία να αποτελεί ατομικό δικαίωμα και όχι κοινωνικό λειτούργημα που ο καθείς μεταφράζει σύμφωνα με τα δικά του θρησκευτικά κριτήρια.
    Αδυνατώ να κατανοήσω την ανοχή σε θρησκευτκές προκαταλήψεις, που έχουν μόνιμη επωδό τον σεβασμό τους, σε όσα πιστεύουν και, σε βάρος όσων οι Έληνες λατρεύουν…
    Σεβασμός στα χρήματα του ΜΟΝΙΜΑ φορολογουμένου Έλληνα Πολίτη.

  • 12 Αυγούστου 2011, 15:33 | georgesarl

    Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    «….πρὸς δ’ αὖ τοὺς ξένους διανοητέον ὡς ἁγιώτατα συμβόλαια
    ὄντα· σχεδὸν γὰρ πάντ’ ἐστὶ τὰ τῶν ξένων καὶ εἰς τοὺς
    ξένους ἁμαρτήματα παρὰ τὰ τῶν πολιτῶν εἰς θεὸν ἀνηρτη-
    μένα τιμωρὸν μᾶλλον. ἔρημος γὰρ ὢν ὁ ξένος ἑταίρων τε
    καὶ συγγενῶν ἐλεεινότερος ἀνθρώποις καὶ θεοῖς· ὁ δυνά-
    μενος οὖν τιμωρεῖν μᾶλλον βοηθεῖ προθυμότερον, δύναται
    [730a] δὲ διαφερόντως ὁ ξένιος ἑκάστων δαίμων καὶ θεὸς τῷ ξενίῳ
    συνεπόμενοι Διί. πολλῆς οὖν εὐλαβείας, ᾧ καὶ σμικρὸν
    προμηθείας ἔνι, μηδὲν ἁμάρτημα περὶ ξένους ἁμαρτόντα ἐν
    τῷ βίῳ πρὸς τὸ τέλος αὐτοῦ πορευθῆναι. ξενικῶν δ’ αὖ
    καὶ ἐπιχωρίων ἁμαρτημάτων τὸ περὶ τοὺς ἱκέτας μέγιστον
    γίγνεται ἁμάρτημα ἑκάστοις· μεθ’ οὗ γὰρ ἱκετεύσας μάρ-
    τυρος ὁ ἱκέτης θεοῦ ἔτυχεν ὁμολογιῶν, φύλαξ διαφέρων
    οὗτος τοῦ παθόντος γίγνεται, ὥστ’ οὐκ ἄν ποτε ἀτιμώρητος
    πάθοι ὁ τυχὼν ὧν ἔπαθε.»

    «Νόμοι, 729ε-730»

    «Για τους ξένους πάλι πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τους προστατεύουν τα πιο ιερά συμβόλαια. Όλα δηλαδή που αφορούν τους ξένους κι όλες οι αδικίες που γίνονται σε βάρος τους από τους πολίτες επισύρουν μεγαλύτερη εκδίκηση από τον θεό. Γιατί, αφού ο ξένος είναι έρημος από συγγενείς και φίλους προκαλεί περισσότερη συμπόνια και στους ανθρώπους και στους θεούς. Εκείνος, επομένως, που έχει τη δύναμη να τιμωρήσει περισσότερο, τον βοηθεί με μεγαλύτερη προθυμία. Πιο πολλή δύναμη απ’ όλους έχει ο προστάτης θεός της φιλοξενίας. Απαιτείται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή, και από εκείνον που δεν είναι πολύ προβλεπτικός, ώστε να μην αδικήσει ποτέ τους ξένους σ’ όλη την πορεία της ζωής του. Όμως η μεγαλύτερη αδικία απέναντι των φιλοξενουμένων και των συμπατριωτών μας είναι, για όλους τους ανθρώπους, η αδικία προς τους πρόσφυγες. Γιατί ο θεός, που ο πρόσφυγας επικαλέσθηκε την προστασία του, εξαπατάται όταν δεν εκτελεστούν οι υποσχέσεις που του δόθηκαν – και αυτός ο θεός γίνεται φύλακας του ξένου και είναι σίγουρο ότι θα πάρει εκδίκηση.»

  • 12 Αυγούστου 2011, 13:03 | Αλεξανδρου Αλεξανδρος

    Τι θα γινεται, αληθεια, με ολους αυτους που θα συλλαμβανονται πανω στην προσπαθεια τους να μπουν στη χωρα? Θα φιλοξενουνται μερικες μερες και…μετα? Το ζητουμενο ειναι κατι που να λειτουργει αποτρεπτικα και η πιο απλη, οικονομικη και προπαντος… ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ λυση, ειναι οντως η επαναλειτουργια των ναρκοπεδιων. Θα μπορουσε η αποσταση μεταξυ εξωτερικου και εσωτερικου φραχτη να αυξηθει στα δεκα μετρα και να γεμισει με ναρκες. Οι φραχτες θα εμποδιζαν τα ζωα απο το να πατουν στις ναρκες ενω οταν πια ολοι αυτοι που φιλοδοξουν να μπουν θα ξερανε πως η αποπειρα εισοδου ισοδυναμει με θανατο η ακρωτηριασμο θα το σκεφτοντουσαν πιο πολυ το να το επιχειρησουν. Τωρα…ο,τι και να τους συμβει τους ειναι προτιμοτερο απο την τωρινη τους κατασταση. Ισως τα προηγουμενα να φανουν «απανθρωπα», σε μερικους, αλλα οταν τιθεται θεμα επιβιωσης πια ο «ανθρωπισμος» δεν ειναι το πρωτευον και το κυριοτερο.

  • 11 Αυγούστου 2011, 21:27 | Βομπίρης Α. Γιώργος

    Όπως ανέφερεται και σε άλλα σχόλια:

    1. Το θέμα συνδέεται στενά με την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας στην Ελλάδα και την Κύπρο και το ΚΥΣΕΑ μαζί με το ΥΠΕΞ πρέπει να είναι σύμφωνα.

    2. Το τείχος θα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των συνόρων και ακόμα και εκεί δεν θα μπορεί να προστατεύσει από μόνο του χωρίς φύλαξη.

    3. Η καλύτερη λύση είναι η ενεργητική και όχι η παθητική πολιτική. Αντί του τείχους ίσως να μπορούσαμε να πυκνώσουμε τα φυλάκια με ούτως ή άλλως υπηρετούντες στρατιώτες. Το ίδιο ισχύει και για το Αιγαίο, όπου θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πυκνότερο δίκτυο από ναυστάθμους.

    4. Και πάνω από όλα, η λαθρομετανάστευση μπορεί να παταχθεί με τη δίωξη όλων όσων εμπλέκονται στην μεταφορά, μαζική υπόθαλψη και εκμετάλλευση των λαθρομεταναστών. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που δεν μιλούν τη γλώσσα και δεν γνωρίζουν τη χώρα, να επιβιώνουν χωρίς βοήθεια από την πρώτη ημέρα άφιξης. Το εξωτερικό δίκτυο της λαθρομετάστευσης πρέπει να έχει και εσωτερικό σκέλος. Με τόσους λαθρομετανάστες στις πόλεις δεν είναι λογικά δύσκολο για την αστυνομία να τους εντοπίσει και να βρει την αρχή του νήματος.

  • 11 Αυγούστου 2011, 18:51 | ΑΛΟΔΑΠΟΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΕΠΑΝΩ ΔΕΝ ΒΑΣΤΑΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ.

  • 11 Αυγούστου 2011, 18:55 | JAKOB ATHENS

    αφου αφησατε τοσα χρονια το προβλημα να γιγαντωθει ερχεστε τωρα να το λυστε με ενα τροπο που εσεις οι ιδιοι κατηγορουσατε (ΤΕΙΧΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ)μα και εκει τοτε το ιδιο προβλημα ειχαν και την ιδια λυση ακολουθησαν .Γιατι τοτε ηταν κακο και τωρα ειναι καλο?
    Δευτερο στοιχειο ειναι το μικρο μεγεθος αναστηματος που εχει ο συγκεκριμενος υπουργος και οχι μονο να αντιμετωπισει πρωτα πολιτικα και επειτα πρακτικα το προβλημα
    Βεβαια δεν μπορει να περιμενει κανεις τιποτα περισσοτερο απο μεταλλαγμενους πολιτικους σε ασπονδυλα – υποχειρια της διεθνους χρηματικης εξουσιας

    θα αναρωτηθει καποιος -μηπως ιδρωνει το αυτι τους/σιγουρα οχι γιατι δεν διαβαζουν ακαι δεν ακουνε αυτα που τους λεει η σκεπτομενη κοινωνια

    Τελειωνοντας η προταση ειναι πολιτικη αλλα θελει και κατι που λειπει απο εσας κ. Παπυτση ΑΞΙΟΠΡΠΕΙΑ

    Η συμφωνια του Δουβλινου απο ποιον υπογραφτηκε? Εχετε πολιτικες ευθυνες αλλα δυστυχως ειπαμε δεν υπαρχει ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

  • 11 Αυγούστου 2011, 18:02 | Γιάννης Γ.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ

    γιατί:

    1. Οικονομικά αποτελεί μία τεράστια υπερβολή η οποία δεν πρόκειται να φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, έτσι που τελικά θα είναι και ο φράχτης ένας τρόπος για να φάνε οι εργολάβοι και για να αυξηθεί το χρέος.

    2. Έχουμε τόσο εκτεταμένα σύνορα, κυρίως θαλάσσια, που η κατασκευή ενός φράχτη σε μία τόσο μικρή περιοχή, είναι απλώς αστείο. Πέραν του ότι άμεσα θα βρεθούν τρόποι για το ξεπέρασμα του φράχτη (λαγούμια, χρηματισμοί κ.α.), ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών θα κατευθυνθεί προς τη θαλάσσια οδό, πράγμα που σημαίνει ότι η εκμετάλλευσή τους θα είναι μεγαλύτερη (αφού το κόστος μεταφοράς τους θα ανέβει), αλλά και ο κίνδυνος που θα υφίστανται σημαντικότερος. Θα ακούμε καθημερινά για βυθισμένα πλοιάρια και πνιγμένους ανθρώπους. Βέβαια αν κάποιους δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αυτό, γιατί είναι ποιό μακριά από την πόρτα τους, θα τους έλεγα να μειώσουν τους παλληκαρισμούς γιατί, έτσι όπως γίναμε, η εποχή που θα φεύγουν και οι έλληνες προς αναζήτηση της τύχης τους σε άλλους τόπους, δεν απέχει και πολύ.

    3. Το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν λύνεται ούτε με φράχτες ούτε με βία, όπως δεν έχει λυθεί τόσα χρόνια το μεσανατολικό πρόβλημα ούτε έχει μειωθεί η ανάλογη βία. Όσο θα υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, θα υπάρχουν ρεύματα μετανάστευσης. Μόνο που εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ότι δεν είμαστε ούτε φτωχοί ούτε πλούσιοι, ή μάλλον προς φτωχοί πάμε να γίνουμε! Έτσι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε εμείς ο στόχος αλλά ο σταθμός της μετανάστευσης. Οι μετανάστες δεν έχουν να κερδίσουν και πολλά από εμάς, αφού ούτε δουλειές υπάρχουν πια ούτε πολλά χρήματα στη χώρα. Έρχονται εδώ και λιμοκτονούν σχεδόν όπως στην πατρίδα τους. Απλά επιλέγουν την Ελλάδα γιατί βρίσκεται στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση η οποία διευκολύνει την πρόσβαση. Δεν είναι η Ελλάδα ο απώτερος σκοπός τους, απλά εδώ κολλάνε γιατί δεν τους επιτρέπουμε να μετακινηθούν στα ενδότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λύση είναι να πάψει η Ελλάδα να είναι ο χώρος που συσσωρεύονται οι μετανάστες, αλλά να γίνει αυτό που πραγματικά είναι, ένας ενδιάμεσος σταθμός. Γιατί άραγε οι μετανάστες δεν μένουν στην Τουρκία; Δεν έχει εκεί δουλειές για αυτούς; Στα πλαίσια της κρίσης, ίσως και να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση η Τουρκία από εμάς. Όμως η Τουρκία με τον τρόπο της, κρατάει όσους θέλει, και τους υπόλοιπους τους προωθεί σε εμάς. Γιατί λοιπόν να μην τους προωθήσουμε και εμείς στους ευρωπαίους γείτονές μας, οι οποίοι είναι και σύμμαχοι και ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή «οικογένεια»; Γιατί υπάρχει το ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, το οποίο είναι μία ευρωπαϊκή συμφωνία, την οποία ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ η ελληνική κυβέρνηση (ναι… αυτή που θέλει να φτιάξει το φράχτη!), η οποία προβλέπει ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επιτρέπουμε στους λαθρομετανάστες να μετακινούνται προς τις υπόλοιπες χώρες, και μάλιστα αν πιάσουν κάποιον π.χ. στη Δανία, αυτός θα προωθηθεί πίσω… στην Ελλάδα!! (ναι καλά διαβάζεται… όχι προώθηση στη χώρα του… αλλά στην Ελλάδα!!). Να γιατί λοιπόν όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες συσσωρεύονται στην Ελλάδα χωρίς να έχουν να φάνε ούτε τα βασικά για να ζήσουν. Γιατί οι ευρωπαίοι φίλοι μας θέλουν να έχουν την αυλή τους καθαρή και τα όποια προβλήματα τα αφήνουν στην περιφέρεια.
    Η λύση λοιπόν είναι μία: Να χορηγηθούν σε όλους τους λαθρομετανάστες ταξιδιωτικά έγγραφα και να αφεθούν να πάνε όπου νομίζουν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη. Να δείτε για πότε θα αδειάσει η χώρα και θα μείνουν μόνο όσοι είναι απαραίτητοι, όσοι έχουν δουλειές κ.λ.π.( ναι… υπάρχουν απαραίτητοι μετανάστες… για τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι έλληνες… για την αύξηση του ΑΕΠ… για τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων κ.α.). Γιατί για παράδειγμα να έχουμε το πρόβλημα μόνο εμείς και όχι και τα ευρωπαία αδέλφια μας;; (τα οποία στο κάτω κάτω έχουν και ισχυρότερες οικονομίες!) … επειδή έτυχε να είμαστε στα σύνορα της Ευρώπης;
    Ή η Ευρώπη είναι μία ή δεν είναι… όχι μόνο εκεί που μας συμφέρει!
    Από την μία το παίζουμε μία μεγάλη περιφέρεια χωρίς σύνορα και φραγμούς και από την άλλη βάζουμε φράχτες.

  • 11 Αυγούστου 2011, 13:25 | Σωτήρης Κατσαρός

    σχόλιον 2ον
    Η αντιμετώπιση τηε μεταναστάσευως στην Ελλάδα είναι εγκληματικά είς βαρος της πατρίδος.
    Η μετανάστευση πρέπει να σταματήσει εντελώς όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό να επιτευχθεί. ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ !
    Δεν δέχομαι καθόλου την ψευτοεπιχειρηματικότητα περί ρατσισμού που θέλουν να μας σερβίρουν απο τα μέσα ενημέρωσης όσοι επωφελούνται απο την μετανάστευση.
    Τό στόπ στην ελεύθερη μετανάστευση σε όλους αναιξερέτως τούς Ασιάτες και Αφρικανούς είναι επιτακτικό μέτρο για την προστασία της πατρίδας μας.
    Υπάρχουν και φαινόμενα όπως οι φωτιές τα οποία μπορεί να οφείλονται σε λαθρομετανάστες, και γιατί όχι ?????
    Ποτέ δεν υπήρχαν στην ελλάδα τόσες φωτιές όσες τα τελευταία χρόνια, και είμαι αρκετά ηλικιωμένος για να το γνωρίζω.
    Αλλά εκτός αυτού…..
    Η Ελλάδα έχει εχθρούς, και η Τουρκία ήταν πάντα ο μεγαλύτερος εχθρός της. Κατ’επέκτασιν όλοι οι Μουσουλμάνοι τί είναι? δεν είναι εχθροί της Χριστιανικής Ελλάδος ??
    Η Τουρκία σήμερα προξενεί την μετανάστευση επίτηδες, απο μίσος θα μπορούσα να υποθέσω και κανείς δεν μπορεί να με διαψεύσει.

    Πότε λοιπόν θα καταλάβετε αυτα τα απλά πράγματα ???

    Ρατσιστής δεν είμαι, όμως οι Αμερικανοί που απαγορεύσαν την μετανάστευση στις ΗΠΑ, μιά ολόκληρη Ηπειρο !!!! δεν είναι ηλίθιοι.
    Εσείς οι Ελληνες είσαστε είτε ηλίθιοι είτε προδότες της πατρίδος σας.
    Αλλο ενδεχόμενο δεν υπάρχει.
    πάντως καλοί, ψυχόπονοι κλπ. κλπ. δεν είσαστε (ούτε και σας θεωρεί κανείς τέτοιους εκ των μεταναστών, εκμεταλευτές ναι μάλλον)

    Αν δεν πιστεύετε εμένα ρωτήστε τούς Αμερικανούς, θα σας εξηγήσουν αυτοί τί θα πεί ελεύθερη μετανάστευση.

    Η ελεύθερη μετανάστευση βαλτώνει την αγορά εργασίας, και αποτελεί στοιχείο μή αναπτύξεως, κασταστροφικό στην σημερινή κατάσταση ακόμη περισσότερο
    (αυξάνοντας την εγκληματικότητα….. και οι φυλακές είναι κυριολεκτικά γεμάτες απο κάθε είδους μετανάστες κλέφτες που ψάχνουν στον ήλιο μοίρα δια κλοπής, ληστείας και φόνου Ελλήνων)

    Μπορείτε να φυλάξετε τα σύνορα ναι ή όχι ???
    σας πληρώνουμε μισθό για να φυλάτε τα σύνορα.
    Αμα δεν μπορείτε να φωνάξουμε τον στρατό που μπορεί.
    Τι να την κάνουμε τέτοια δημοκρατία χωρίς φύλαγμα των συνόρων?

  • 10 Αυγούστου 2011, 23:39 | Π.Γιαννόπουλος

    Κύριοι,
    Αστεία η ..Έμπνευση, Αστείο το…Έργο, Αστεία η..Μελέτη, ….και – αφού η απόφαση έχει ληφθεί και η μελέτη έχει γίνει – ..Αστεία και η Διαβούλευση τελικά!!!
    Κύριοι εμπνευστές, μελετητές, εργοδότες και επίδοξοι κατασκευαστές, …μπορείτε να μας πείτε ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ αν την άλλη μέρα το πρωϊ αντιληφθείτε ότι κάποιος ρακένδυτος και πεινασμένος πριονίζει τα σύρματα και έχει ή δεν έχει μισομπεί στον φράκτη;

  • 10 Αυγούστου 2011, 22:54 | ronie

    Υπάρχει καλύτερη λύση και πιο οικονομική. Να επαναλειτουργήσουν τα ναρκοπέδια του Έβρου. Στο αντίκρυσμα και μόνο της εικόνας της νάρκης οι εισβολείς θα στρίβουν για Βουλγαρία. Αν πάρουν το ρίσκο να διασχίσουν το ναρκοπέδιο, κακό του κεφαλιού τους. Έχουμε πόλεμο, και όσοι δεν θέλουν να το καταλάβουν κοιμούνται βαθιά. Επίσης έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψουμε την χώρα μας από τα εκατομμύρια των εισβολέων.

  • 10 Αυγούστου 2011, 22:18 | Sotos

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ. ΗΔΗ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ: ΑΦΕΝΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΜΠΕΙ. ΟΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ ΑΥΤΟ, ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΩΣΤΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ. ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  • 10 Αυγούστου 2011, 18:10 | ΙΩΑΝ. ΜΠΟΗΣ

    Είναι χρήσιμο να γίνουν αυτές οι εργασίες, γιά να σταματήσει ολο αυτό το εμπόριο ανθρώπων, και να μήν υπάρχει τρόπος γιά τούς Τούρκους διακινητές, λαθρομεταναστών να κινούνται ανενόχλητοι, σε ολή αυτή τήν περιοχή

  • 10 Αυγούστου 2011, 18:43 | ΣΜΥΡΝΙΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ειναι προφανες οτι εδω που φθασαμε τετοια μετρα ειναι πια απαραιτητα. Καθως επισης και μετρα στα νησια μας.
    Πολλοι αντιδρουν και χαρακτηριζουν τεοια μετρα αναχρονιστικα,απανθρωπα ..κλπ. Μπορει να εχουν δικαιο αλλα δυστυχως σημερα ειναι οχι μονο αναγκαια αλλα και απαραιτητα και επειγοντα .Ας λαβουμε οσο ειναι καιρος μετρα για την φραγη της λαθρομεταναστευσης γιατι διαφορετικα θα γινουμε Ελληνικη μειοψηφια μεσα στη χωρα μας.
    Και συγχρονως θα αυξησουμε την εγκληματικοτητα σε ολες της της μορφες.

  • 10 Αυγούστου 2011, 17:30 | Petros

    Θεωρώ πως το μέτρο είναι αναχρονιστικό και μη αποτελεσματικό, για τους ακόλουθους λόγους:
    1) το οτι θα χτιστεί τοίχος, δεν σημαίνει οτι θα είναι και απροσπέλαστος. Θα βρεθεί τρόπος να διατρηθεί. Θα τρέχουμε τότε να ξοδεύουμε χρήματα για την συντήρηση του;
    2) γιατί δεν φυλάγεται όλη η περιοχή απο σώματα του Ε.Σ; Υπάρχουν τόσο ΕΠΟΠ όσο και οπλίτες. Επιτέλους, ο Στρατός στα σύνορα και όχι στα γραφεία!
    3) σε τέτοια εποχή ανασφάλειας, με χιλιάδες συντάξεις να βρίσκονται στον αερά, δεν πιστεύετε καλό θα ήταν να αποδοθούν τα χρήματα αυτά σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι στους εργολάβους που θα αναλάβουν να χτίσουν αυτόν τον τοίχο;
    Ευχαριστώ.

  • 10 Αυγούστου 2011, 15:30 | Nikos Papadopoulos

    Oloi tha erxontai apo ti thalassa opos ginetai tora me merikous! Tha anthisei pali to doulemporio kai i ekmetallefsi kai tha trexoun oi kaimenoi limenikoi na tous mazevoun!
    O fraxtis einai ena imimetro, to sosto einai mia diakratiki simfonia me Tourkia gia epanapatrismo kai sinergasia stin apodosi dikaiosinis se osous ekmetallevontai afti ti katastasi..

  • 10 Αυγούστου 2011, 14:35 | Αλεξανδρος Φιλιππου

    ΟΧΙ να μη γινει. Δεν εχει μεινει αλλοδαπος πλεον εξω απο τα συνορα μας. Εχουν ερθει ΟΛΟΙ μεσα. Θελουν να τον κανουν για να κλεισουν καθε εξοδο και ακομα και να θελουν να φυγουν να μη μπορουν.

  • 10 Αυγούστου 2011, 13:22 | Δημήτρης Καρύδης

    Υποψιάζομαι ότι οι λεγόμενοι ‘λαθρομετανάστες’ δεν περνάνε τον Έβρο ή όποιο άλλο σημείο της χώρας μας για να κάνουν διακοπές. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, αψηφούν τους κινδύνους για την ζωή τους ακόμη, γιατί -απλά- δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Βέβαια, η Ελλάδα είναι -ατυχώς- η πρώτη χώρα που βρίσκεται μπροστά τους και μάλιστα με μήκος συνόρων τόσο μεγάλο, που κάθε σημείο της ακτογραμμής είναι πιθανή πύλη εισόδου.
    Σίγουρα το επιχειρούμενο έργο θα δυσκολέψει λίγο τους διακινητές των ανθρώπων αυτών. Άραγε, αξίζει τόσο κόπο και τόσο χρήμα;
    Πιστεύω πως το επιχειρούμενο έργο είναι ημίμετρο και πίσω από τον πρωταρχικό σκοπό του, ως φράχτη ανάσχεσης λαθρομεταναστών και παράνομου εμπορίου, θα τεθούν διάφορα ζητήματα με τη γείτονα. Ας μην ξεχνάμε ότι τούτη την περίοδο στην ίδια περιοχή ο Ελληνικός Στρατός δημιουργεί στρατιωτική τάφρο κατά μήκος των συνόρων.
    Στην εποχή της τεχνολογίας νομίζω πως είναι ευκολότερο να παρακολουθούνται τα σύνορα από κάμερες ή ακόμη και από δορυφόρο και να επεμβαίνουν οι δυνάμεις frontex ή ΕΛΑΣ σε κάθε πιθανή είσοδο στη χώρα.

  • 10 Αυγούστου 2011, 13:50 | ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΒΡΟΥ

    Δέστε τι γίνεται στα μέρη μου…και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας…
    http://www.youtube.com/watch?v=gPl9PW7ONIQ&feature=player_embedded

  • 10 Αυγούστου 2011, 12:54 | ΣΑΡΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Η κατασκευή φράχτη ή ακόμα και τάφρου ή οποιουδήποτε κωλύματος διέλευσης των συνόρων μας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η πατρίδα είναι το σπίτι μας… όπως και στο σπίτι μας σεν θέλουμε να μπαίνουν άνθρωποι απρόσκλητοι ή χωρίς την θέλησή μας/ έγκρισή μας και έχουμε πόρτε και κλειδαριές ενίοτε και συναγερμούς και άλλα σχετικά, έτσι πρέπει αντίστοιχα να υπάρχει τρόπος ελέγχου/περιορισμού εισδοχής παράνομα μετακινούμενων ανθρώπων. Το ότι αυτοί κατά την συντριπτική τους πληοψιφία είναι ρακένδυτοι και γενικά ανξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας δεν νομίζω οτι μπορεί κάποιος να το αμφισβιτήσει… το ότι θα βρουν άλλους τρόπους οι ίδιοι ή σύγχρονοι δουλέμποροι είναι επίσης αναμφισβήτητο… το σίγουρο όμως είναι οτι θα περιορίσει αρκετά την αθρόα εισβολή αυτών των ανθρώπων που σε λίγο θα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τεράστιο και μη αναστρέψιμο πρόβλημα (δημογραφικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό, υγειονομικό, ανθρωπιστικό κ.α.). Οι αναξιοπαθούντες στον πλανήτη μπορεί να υπερβαίνουν και τα 2 δισ. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους και μάλιστα μόνοι μας ? Μάλον όχι…άρα υπέρ του φράχτη ή όπιου άλλου κωλύματος μέχρι οι πλούσιοι αυτού του κόσμου αποφασίσουν για συνολική λύση τησ φτώχιας…

  • 10 Αυγούστου 2011, 10:49 | stefanos

    Το μέτρο είναι αναχρονιστικό και καθόλου αποτελεσματικό. Δυστυχώς επιστρέφουμε στο παρελθόν, αντί να πορευόμαστε στο μέλλον. Η επιθυμία και το σημαντικότερο η ανάγκη των μεταναστών να ξεφύγουν από τη δυστυχία τους, τους κάνει ικανούς να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο στη διαδρομή τους. Για την ανάσχεση της μετανάστευσης προτείνω τα εξής, που πιστεύω είναι οικονομικότερα μέτρα και με προοπτική:
    1. Εκστρατεία ενημέρωσης στις χώρες από όπου ξεκινούν οι μετανάστες. Ενημέρωση για αυτά που θα συναντήσουν στην πορεία τους και για τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Ευρώπης.
    2. Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να «υϊοθετησούν» περιοχές στα κράτη προέλευσης των μεταναστών. Στις περιοχές αυτές να μεταφέρουν τεχνογνωσία στους ντόπιους που θα τους επιτρέψει να ζήσουν με αυτάρκεια. Να δημιουργήσουν υποδομές δίχως εμπλοκή πολυεθνικών εταιριών- μόνο με τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού. Τέλος να οργανώσουν ένα «σύστημα» φροντίδας και υγείας.
    Ο κάθε λαός για να μπορέσει να ζήσει και να επιβιώσει χρειάζεται τροφή, υγεία, παιδεία και ειρήνη.
    3. Μεταφορά των μεταναστών που βρίσκονται δίχως «χαρτιά» στην Ελλάδα, πίσω στην πατρίδα τους με τη χρήση θαλάσσιων μέσων. Ναυλώστε πλοία και μεταφέρατέ τους πίσω στην πατρίδα τους. Κάντε τους πρεσβευτές που θα αποτρέψουν την μετανάστευση και την εκμετάλλευση των ομοεθνών τους. Σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να ζουν στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή παρατημένοι και εγκλωβισμένοι στα λιμάνια της χώρας στο έλεος του θεού. Είναι ντροπή για μια σύγχρονη κοινωνία να αδιαφορεί για την εξαθλίωση των πολιτών της ακόμα και των «λαθραίων», πόσο μάλλον όταν παίρνει ή δεν παίρνει (αδρανεί) τα κατάλληλα μέτρα που τη συντηρούν.
    Ως κατακλείδα θα ήθελα να παραφράσω αυτό που είπε ο Πλωρίτης (αν δεν κάνω λάθος). Η Ελλάδα και εν τέλλει κάθε χώρα μικρή ή μεγάλη είναι απλά ένα μικρό ή μεγάλο πλανητικό χωριό. Δεν υπάρχουν πλέον «στεγανά», ότι συμβαίνει κάπου αφορά και όλους του υπόλοιπους. Ας δράσουμε υπεύθυνα και με αίσθηση ανθρωπισμού για τους ξένους.
    Ευχαριστώ πολύ που ακούσατε την άποψη και τις προτάσεις μου.

  • 10 Αυγούστου 2011, 07:51 | Γιάννης Μαχαίρας

    Η προστασία μιας χώρας, πατρίδας, λαού δεν επιτυγχάνεται με τεχνητά εξωτερικά εμπόδια αλλά με ουσιαστική βελτίωση & προκοπή εκ των έσω. Αν υποθέσουμε ότι κάποιοι καταφέρουν τελικά να περάσουν τον φράχτη, τι θα συναντήσουν; Μήπως μια παραμεθόριο που συνεχώς ερημώνει,μήπως ανθρώπους που ασχολούνται με στόχο την καθημερινή επιβίωση σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον που αποδομείται συνεχώς; Ποιος να τους σταματήσει; Αστυνομική ή στρατιωτική βία; Πάλι κάποιοι θα καταφέρουν να περάσουν & αυτοί μπορούν να ανακοπούν μόνο από αρραγή κοινωνικό ιστό. Που δεν υπάρχει, δυστηχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η από οκταμήνου απαξίωση από την παρούσα κυβέρνηση, με το χειρότερο τρόπο μάλιστα, της Οικοτεχνικής δραστηριότητας που διατηρούνταν επί 65 χρόνια, μεταξύ άλλων & σε αρκετά σημεία του Ν. Έβρου. Λίγα μέτρα πίσω από το φράχτη, θα υπήρχαν άνθρωποι που κρατούσαν στα χέρια τους ένα κομμάτι πολιτισμού & που αυτή η ενασχόληση θα τους διατηρούσε εκεί. Αυτοί & αρκετοί άλλοι, στηριζόμενοι από την πολιτεία, θα αποτελούσαν το καλύτερο «φυσικό» εμπόδιο.

  • 10 Αυγούστου 2011, 01:01 | konstantinos

    Καλή λύση ο φράκτης και οτιδήποτε άλλο εμποδίζει την είσοδο των λαθρομεταναστών. Όμως πρέπει να δούμε το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Αν τους περιορίσουμε να μπούν από εκεί θα βρούν να μπούν από αλλού.
    Τη διαδικασία την ξέρουμε. Τους προωθούν τα κυκλώματα (οι ιδιώτες για να τους εκμεταλλεύονται στα φανάρια και η Τουρκία για να μας δημιουργήσει μουσουλμανική μειονότητα την οποία θα εκμεταλλευτεί για ιδίον όφελος αργότερα. Όταν οι λαθρομετανάστες μπαίνουν μέσα και περνάνε καλά θα πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους και θα πούν » ωραία είναι εδώ, πες και στο ξαδερφάκι μου να έρθει». Η λύση είναι μία: εντοπίζουμε τα κατάλληλα ακατοίκητα ξερονήσια, μεταφέρουμε εκεί με επιχείρηση σκούπα όλους όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα αλλά και όσους μπαίνουν καθημερινά και καλούμε τον Ο.Η.Ε , λόγω δικής μας οικονομικής αδυναμίας, να δημιουργήσει εκεί τους κατάλληλους καταυλισμούς όπου θα τους περιθάλπει και με την αρμοδιότητα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να τους επαναπροωθήσει στις πατρίδες τους. Και για όσες χώρες αντιδράσουν να έχουμε σχεδιάσει μια διαδικασία μέσω της οποίας θα παραλαμβάνουν όσους λαθρομετανάστες θέλουν για να τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή. Όταν λοιπόν κάθεται ο Χασάν όλη μέρα πάνω σε ένα βράχο να μετράει πόσοι γλάροι περνάνε δε θα πει στο ξαδερφάκι του «έλα και εσύ» αλλά θα παρακαλάει να γυρίσει στην πατρίδα του.

  • 10 Αυγούστου 2011, 00:41 | Manos K

    Δεν θέλω να φανώ απαξιωτικός, αλλά δυστυχώς η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο στερείται παντελώς σοβαρότητας… Στα αυτιά μου, αυτό το έργο ακούγεται, για ακόμη μια φορά, ως «η χαρά του εργολάβου». Τώρα που η είσπραξη των (παράλογα υψηλών) διοδίων στις εθνικές οδούς δυσκολεύει καθημερινά, τώρα που φτιάξαμε τεράστια στάδια για τρεις Ολυμπιάδες (όταν άλλοι έφτιαναν μικρά, οικονομικά και προσωρινά), ε τώρα ήρθε η ώρα να περιφράξουμε τη χώρα!!!

    Γιατί δε πιστεύω να θεωρεί κανείς στα σοβαρά ως λύση τη κατασκευή ενός φράκτη – ακόμη και σε ολόκληρο το μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Τουρκία – για την αποτροπή των λαθρομεταναστών. Ακόμα, το συγκεκριμένο έργο δεν θα έχει (ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον) και καμία τουριστική αξία, καθώς όποιος θέλει να δει αντίστοιχα μεγαλεπήβολα και πολυέξοδα «φιάσκα», θα προτιμήσει να πάει να δει το πρωτότυπο, την γνωστή τεράστια «γραμμή» του αείμνηστου Γάλλου Υπουργού Πολέμου, «Μαζινό»… Εκείνη που οι Γερμανοί στον 2ο Π.Π. απλά τη περάσανε …από δίπλα!

    Αλλά ακόμα και εάν διαγράψουμε τη γνώση από την ιστορία, ξεχάσουμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία και το μερίδιο ευθύνης που φέρουν για την κατάσταση αυτή οι «μεγαλοεργολάβοι» και πάλι θα βρούμε πολλούς λόγους για τους οποίους είναι εντελώς άχρηστο ένα τέτοιο έργο, όσο και για τη τεράστια προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη πρόταση αυτή.

    Να πχ. ένας λόγος που δεν πλέον χρειάζεται να γίνει: Με τη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας στη χώρα, οι οικονομικοί μετανάστες φεύγουν πια μόνοι τους. Οπότε ένας τέτοιος φράκτης σήμερα δεν θα τους έκλεινε πλέον έξω, αλλά μέσα! Απόδειξη: Με τα πρώτα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής, μισό εκατομμύριο λιγότεροι είναι οι πολίτες που κατοικούν στην χώρα, σε σχέση με τον υπολογισμό που είχε κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2009 ενώ λιγότεροι κατά 200.000 είμαστε και σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2001…

    Να πχ. και ένας λόγος που η μελέτη είναι «του ποδαριού»: Διαβάζοντας προσεκτικά την τεχνική περιγραφή της κατασκευής, υπολογίζω ότι κάποιος χρειάζεται το πολύ 10 λεπτά για να περάσει από τον φράκτη. Εάν μάλιστα δεν είναι εντελώς μόνος του (όπως υποθέτω θα ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων), ο χρόνος λογικά θα είναι ακόμη λιγότερος. Γιατί πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να σκάψει έναν λάκκο (τύπου τούνελ) μήκους 1,5 μ. και βάθους 0,4 μ. (αφαίρεση περίπου 0,5 κυβικού μέτρου χώματος δηλαδή…) για να συρθεί κάτω από τη σκυροδέτηση;;;

    Τελικά είμαι υπερβολικός όταν λέω ότι το έργο στερείται σοβαρότητας ή μήπως όχι;

  • 9 Αυγούστου 2011, 23:19 | χ.τσομπανιδης

    τοσοι ικανοι επιτελαρχες στρατηγοι κλπ δε σας λενε το ποιο απλο που βγαινει και σαν φυσικο επομενο απο τα σχολια εδω μεσα?
    Οτι οσο μεγαλυτερο μηκος φραχτη τοσο περισσοτερος κοσμος να περιπολει χρειαζετε..
    Δεν μπορειτε να δειτε παραδειγματα των αλλων φραχτων.
    Στο μεξικο στα συνορα με τις ΗΠΑ τοσες ταινιες εχουν βγει με ευφανταστους τροπους να περνανε τα συνορα και οι περισοτερες ταινιες ειναι αληθινες και ποσο μειωσε ο φραχτης την μετακινηση λαθρομεταναστων!
    Και στο κατω κατω της γραφης πρεπει να βαλει φραχτη και η Τουρκια γιατι δεν βαζει?
    Αντι να πρωοθησετε το θεμα στην διεθενης αμνηστια και να απαιτησετε αποζημιωση απο τους ηθικους αυτουργους και τα κρατη που υποθαλπουν την εισοδο στην χωρα μας και να τους φερετε με μια καλη καμπανια προ των ευθυνων τους και σε ειδικα δικαστηρια εσεις πετατε τα λεφτα σε συρματοσχοινα.
    Αυτα τα λεφτα που πετατε δεν μπορειτε να προσλαβατε μερικα νεα παιδακια να κανουν την καταγραφη οσων μπηκαν μεσα παρανομα να εχετε και στοιχεια.
    Να δωσετε και κανα κινητρο να δουλεψουν στα χωραφια γιατι οι τραπεζες τροφης στην ελλαδα εχουν στερεψει..
    Τοσα ευρωπαικα προγραματα και τοσες προσληψεις που κανατε επι Σημιτη για κοινωνικους λειτουργους που τους βρηκατε με την απογραφη υπαλληλων δεν σας συγκινουν να τους βαλατε να αρχισουν να ελεγχουν την λαθροδιαμονη.
    Απολες τις λυσεις αυτες αυτην του καρατζεφερη βρηκατε.
    Φτιαξτε και καμια πολεμιστρα με καφτο λαδι να γυρισουμε εντελως πισω τα βλεπαμε σε ταινιες με βαρβαρους να τα δουμε σε μας

  • 9 Αυγούστου 2011, 22:19 | ΠΕΤΡΟΣ Μ ΓΡΥΛΛΟΣ

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ;;; ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;; . ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ … ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ .

  • 9 Αυγούστου 2011, 21:08 | ioannis

    Όσοι χτίζουν τοίχους, πρέπει να γνωρίζουν ότι μένουν μέσα.

    Το όλο σκεπτικό του φράχτη παραπέμπει σε άλλες εποχές που κάποιοι έλεγαν ότι θα καταρρίψουν τους δορυφόρους που πετούν πάνω από την Ελλάδα (ναι, κάποιοι τους θυμόμαστε ακόμα)!

    Δεν σχυρίζομαι ότι μόνοι μας μπορούμε να λύσουμε το μεταναστευτικό της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η λογική της στρουθοκαμήλου είναι γνωστό που οδηγεί.

    Γιατί δεν ακολουθείτε το παράδειγμα της αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών που προωθείται παράλληλα από άλλο υπουργείο και που κινείται στην ακριβώς αντίθετη λογική για ένα διαφορετικό μεν πρόβλημα.

    Τελικά πόσες κυβερνήσεις έχουμε;

  • 9 Αυγούστου 2011, 21:34 | George Κ

    Δυστηχώς η πραγματικοτητα της ζωής μας επιβαλει να παιρνουμε δυσκολα μετρα για να επιβιώσουμε. Οι μεταναστες μπορει να εχουν δικαιώματα, αλλα και εμεις οι «ιθαγενείς» αυτης της χώρας δικαιούμαστε ενα κρατος ευνομίας και πολιτισμού. Σε 48 ώρες ταλαιπωροι μετανάστες φτάνουν από τα σύνορα στην αυλή του σπιτιού μου στην Αθήνα!!! Επικροτώ και επαυξάνω όποιο μέτρο εστω και οχι ολοκληρωτικά θα βοηθήσει να μειωθεί η εισροή παρανομων μεταναστών, θα δώσει καποιο μήνυμα ελπίδας για εμας τους Ελληνες πολίτες που βλεπουμε ολους να εκμεταλευονται τα παντα και τους παντες. Λυπάμαι που εγω, που εζησα σαν ΝΟΜΙΜΟΣ μεταναστης στο εξωτερικο για 20 χρόνια και γυρισα στην πατριδα μου περιμενοντας οτι θα μου δώσει τηυν ασφάλεια μια πολιτισμένης χώρας πρέπει να μετακομίσω απο το πατρικό μου στα Πατήσια γιατί εχει γίνει γκετο ταλαιπωρων που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κατι να ζήσουν, ενα γκετο στο οποιο φοβατε η γυναίκα μου και τα παιδι αμου να βγουν εξω μόλις σκοτεινιάσει, ενα γκετο στο οποίο παράνομοι μετανάστες πρόσφεραν να πουλήσουν ναρκωτικά στον εφηβο γιό μου ακόμα και με το φώς τού ήλιου, ενα γκετο στο οποίο παράνομοι μεταναστες μεσα στην απόγνωση τους ληστευουν και άκομα και σκοτώνουν συνανθρώπους μας και συνανθρώπους τους. Θα προτιμούσα μια λύση πιο αποτελεσματική αλλά τουλάχιστον ας αρχίσουμε απο κάπου, 10 χλμ τώρα 20 αυριο 100 μεθαυριο. ας βοθήσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας και ας δώσουμε και σε καποιους το μύνημα οτι η Ελλαδα δεν ίναι «ξέφραγκο αμπέλι».

  • 9 Αυγούστου 2011, 21:24 | νινα ζιτα

    ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΘΕΣΙΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

  • 9 Αυγούστου 2011, 19:56 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΟΥΝΗΣ

    Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ.Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΠΑΝΑΠΡΟΟΘΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΔΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΕ,ΑΛΛΑ Η ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ Η ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΑ(ΤΟΥΡΚΙΑ).ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ.

  • 9 Αυγούστου 2011, 18:35 | παναγιωτης

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ
    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ

  • 9 Αυγούστου 2011, 18:33 | Περίλυπος

    Αν κατασκευάσετε τοίχο για να εμποδίσετε τους λαθρομετανάστες να εισέρχονται λαθραία στην Ελλάδα, κάποιοι θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν λαγούμια κάτω από τον τοίχο. Οπότε μάλλον η επένδυση θα πάει χαμένη. Προτείνω να κατασκευασθεί Κράτος όπου οι υπάλληλοι θα κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα είναι κουφοί στις σειρήνες και στους ήχους που θα κάνουν τα μπιγκικίνια(νομίσματα), θα ανταμείβονται από την Πολιτεία αυτοί που ζουν και καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους από το μισθό τους και όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πως απέκτησαν αυτά που απέκτησαν να τους τα παίρνει πίσω το Κράτος. Ας αποκτήσουν τέλος πάντων συνείδηση όσοι πρέπει να αποκτήσουν .

  • 9 Αυγούστου 2011, 18:21 | Περίλυπος

    Αν κατασκευάσετε τοίχο για να εμποδίσετε τους λαθρομετανάστες να εισέρχονται λαθραία στην Ελλάδα, κάποιοι θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν λαγούμια κάτω από τον τοίχο. Οπότε μάλλον η επένδυση θα πάει χαμένη. Προτείνω να κατασκευασθεί <>όπου οι υπάλληλοι θα κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα είναι κουφοί στις <>και στους ήχους που θα κάνουν τα μπιγκικίνια(νομίσματα), θα ανταμείβονται από την Πολιτεία αυτοί που ζουν και καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους από το μισθό τους και όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πως απέκτησαν αυτά που απέκτησαν να τους τα παίρνει πίσω το Κράτος. Ας αποκτήσουν τέλος πάντων συνείδηση όσοι πρέπει να αποκτήσουν .

  • 9 Αυγούστου 2011, 18:54 | Δημητρης Στεφ.

    Συμφωνω απολυτα με τη δημιουργια του φραχτη,οπως και με τη ληψη καθε αλλου αστυνομικου η στρατιωτικου μετρου φυλαξης των συνορων μας,ωστε να περιοριστει η λαθρομεταναστευση.θα ηθελα ομως να ληφθει η πολιτικη αποφαση που θα αφορα στην απομακρυνση των χιλιαδων μη νομιμων μεταναστων που ζουν ηδη στη χωρα μας.Οπως ειναι γνωστο οσοι απο αυτους συλλαμβανονται απο τις αρχες,υστερα απο ολιγοημερη παραμονη στα κρατητηρια, εφοδιαζονται με υπηρεσιακα σημειωματα με τα οποια τους δινεται χρονικο περιθωριο ωστε να απομακρυνθουν μονοι τους απο τη χωρα.Κανεις τους ομως σχεδον δεν το κανει.Αρα πρεπει να απομακρυνθουν αναγκαστικα παρα τη θεληση τους.Αυτο μπορει να υλοποιηθει με τη συνεργασια των ομορων χωρων καθως και των χωρων προελευσης τους.Θα πρεπει να πεισουμε τις χωρες αυτες να συνεργαστουν,και με την οικονομικη συνδρομη της ΕΕ να πραγματοποιηθουν οι επαναπατρισμοι τους.

  • 9 Αυγούστου 2011, 16:53 | ΚΩΣΤΑΣ

    Καλλιο αργα παρά ποτέ. Μέχρι σήμερα αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία, να είμαστε δηλαδή ξέφραγο αμπέλι. Η θέση της χώρας σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει προς την ΕΕ δεν μας επιτρέπουν την πολυτέλεια της ευαισθησίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο των οικονομικών μεταναστών. Είμαστε σε οριακό σημείο, έχουμε γίνει αποθήκη ψυχών και ως εκ τούτου κάθε δίοδος που κλείνει είναι προς το καλλίτερο τόσο των ανθρώπων αυτών όσο και των πολιτών αυτής της χώρας οι οποίοι καταντήσαμε να είμαστε οι μόνοι που δεν έχουν διακαιώματα.

  • 9 Αυγούστου 2011, 16:34 | ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΩΝΙΤΗΣ

    Τωρα που μπηκαν οι μισοι λαθρομεταναστες της γης στην Ελλαδα τι να τον κανουμε τον τοιχο.
    Αλλα πολυ δραστηκα μετρα χρειαζονται τα οποιοα θα επειρεαζουν και τους φυλακες των λαθρονεταναστων για να βρεθει λυση.
    Χωρις αυστηροτατα μετρα τα ντουβαρια μονο δεν κανουν τιποτα και ειναι μονο πεταμενα λευτα.

  • 9 Αυγούστου 2011, 15:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ

    -ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΙΜΕΝΑ), ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.

    – ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΦΡΑΧΤΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΙΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΩΔΙΝΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΑΣΠΙΡΙΝΗ…

    -Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ, ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ Η ΚΑΚΟ, ΧΡΗΣΙΜΟ Η ΟΧΙ, ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ.

    -ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΑΥΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η «ΔΟΜΙΚΗ» ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΑΥΤΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΕ ΕΝΑ «ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ». (ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ, ΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΘΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΚΛΙΣΕΙΣ).

    -ΘΕΤΙΚΗ ΠΙΣΤΕΥΩ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΝΟΜΙΚΑ).

  • 9 Αυγούστου 2011, 15:32 | Σωτήρης Κατσαρός

    10 χιλιόμετρα φράχτη σε 200 χιλιόμετρα ποταμού Εβρου είναι μία τεράστια και δαπανηρή βλακεία.
    Που θα βρείτε λεφτά για να φτιάξετε αυτό το έργο?
    Θά ζητάτε δανεικά πάλι απο την ΕΟΚ ?
    Και γιατί δεν δίνετε εντολή στον στρατό να ρίχνει στο ψαχνό?
    Αυτό είναι χίλιες φορές καλύτερο !
    Ο παππούς μου ήταν τσολιάς και μπήκε με τον Ελληνικό στρατό στα Γιάννενα με δόξα και τιμή,….. και φυσικά τρίζουν τα κόκκαλα του κάθε πολεμιστή Ελληνα με τίς ανούσιες βλακείες που υποχρεωνόμεθα να ακούσουμε απο τον κάθε λιμοκοντόρο πολιτικό που δανείζει την πατρίδα για φράχτες !( με το αξημίωτο φυσικά είμαι σίγουρος!),ενω δεν απελαύνει τον κάθε Ασιάτη παράνομο γύφτο απο το άγιο χώμα της Ελλάδος !

    Αντι να κάνετε δαπανηρές αναποτελεσματικές και ανούσιες βλακείες σαν κι αυτόν τον φράχτη γιατί δεν δίνετε εντολή στον στρατό να φυλάξει την πατρίδα ?
    ΓιαΤΊ ΔΕΝ ΨΆΧΝΕΤΕ ΤΟΎς ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΎς ΤΟΎ ΣΤΡΑΤΟΎ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΉΝΟΥΝ ΤΟΎς ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΆΣΤΕς ΝΑ ΠΕΡΝΆΝΕ ???
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΥς ΔΕΧΕΣΤΕ ?????
    Αντι να κλείνετε φυλακή τον κάθε πατριώτη Ελληνα όπως τον ακτοφύλακα απο την Μυτιλήνη,
    Ψάξτε και στο Τυχερό στο πέταλο του Εβρου να δείτε τί γίνεται απο κεί !!!!
    Αυτός ο φράχτης δεν είναι δείγμα πατριωτισμού και προστασίας της πατρίδας μου.
    Κάποια κοροιδία μου φαίνεται κι αυτη ότι είναι.

  • 9 Αυγούστου 2011, 15:30 | Δημητρης Γκογκος

    Δυστυχώς έχουν περάσει σχεδόν όλοι.
    Και το χειροτερο είναι ότι πλέον έχουν περισσότερα δικαίωματα από τους Έλληνες πολίτες.
    Δουλεύουν μάυρα χωρίς ασφάλιση αλλά παρόλα αυτά χαίρουν του δικαιώματος της δωρεάν υγείας. Πρέπει να μάθουν και τις υποχρεώσεις. Και επιπλέον δεν έχουμε καταλάβει οι πολίτες για ποιο λόγο γίνονται τόσο ελαστικά τα κριτήρια για άδεια παραμονής? Αν είναι άνεργος για 2 έτη δικαούται άδεια παραμονής για εργασία!!!! Ποια εργασία? την ανεργία? πλάκα μας κάνετε? Ήταν άνεργος (προφανώς δούλευε αλλά μάυρα γιατί αλλιως θα είχε φύγει) και του δίνετε άδεια εργασίας? Έτσι τους προωθείτε στη μαυρη εργασία.
    Όσο για το συρματόπλεγμα να φτιαχτεί. ¨ολοι έχουμε τοίχους στο σπίτι μας και η χώρα μας είναι σπίτι μας. Αν κάποιοι αντιδρούν να γκρεμίσουν και τους τοίχους των σπιτιών τους.

  • 9 Αυγούστου 2011, 14:02 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    Έχω υπηρετήσει στη περιοχή του Έβρου και τυγχανει να γνωρίζω αρκετά το πρόβλημα που υπάρχει. Υπάρχει βέβαια από τις αρχές του 2000 και όχι τώρα που το ανακάλυψαν ή να πω διαφορετικά τώρα το προέβαλαν για λόγους σκοπιμότητας. Εν πασει περιπτώση τη περίοδο που υπηρετούσα εκεί έτυχε να πάω μια εκπαίδευση στην Αμερική και στα πλαίσια αυτής να μας πανε εκπαιδευτική εκδρομή στο Ελ Πάσο. Εκεί όπως είναι γνωστο η μισή πόλη ανήκει στο Μεξικό και η μισή στο Νέο Μεξικό (ΗΠΑ). Επισκφθήκαμε το συνοριακό σταθμό εκεί και υπηρχε στη βάρδια ένας αξιωματικός υπηρεσίας που ήλεγχε τις κάμερες ασφαλείας και τους ανιχνευτές κίνησης (εδάφους) και δύο περιπολικά οχήματα κατα μήκος της οριογραμμης για να ελέγχουν κατόπιν εντολής του αξ.υπ. σε περίπτωση παραβίασης ή ένδειξη παραβίασης. Η οριογραμμή ήταν σαν ένα ρυακι χωρίς νερό απόστασης περίπου 3-4 χλμ. Σας πληροφορώ δεν πέρναγε κουνούπι. Με 5 άτομα τη βάρδια..ούτε frontex ούτε επικοινωνιακά παιχνιδια…Αλλα αυτοί είναι Αμερικάνοι και εμείς Έλληναρες. Αυτοί σκεφτονται 10 χρονια το πρόβλημα και κατασκευάζουν σε τρεις μηνες ενώ εμείς σκεΦτόμαστε τρεις μηνες και κατασκευάζουμε 10 χρονια…Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό..Για μένα αν θέλουν να δώσουν λύση θα πρέπει ολά τα ευρωπαικά κράτη να βοηθήσουν τις πατρίδες των λαθρομεταναστών ώστε να μην τις εγκαταλείπουν..οταν ο αλλος δεν έχει επιλογή θα πέσει και σε γκρεμό για να περάσει..αφού έτσι και αλλιώς δεν έχει επιλογές..νομίζετε τους αρέσει να εγκαταλείπουν τις χώρες τους η΄ερχονται για διακοπές…ΑΠΛΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ!!!

  • Δεν έχει νόημα κατασκευής.

    Εφόσον υπάρχουν συμφέροντα θα μετακινείται ο πληθυσμός από τους φτωχούς προς τους πλούσιους προορισμούς.
    Οι έμποροι ελπίδων θα συνεχίζουν να κερδίζουν σε βάρος των ανήμπορων.

    Αν βάλουμε φράκτη δεν θα πάνε 30 χιλιόμετρα πιο κει και θα κάνουν τα ίδια; Μήπως να βάλουμε φράκτη σε όλα τα σύνορά μας θα μας σώσει; Θα τους στέλνουν με καράβια όπως κάνουν ήδη. Τι άλλο πιο παλαβό θα ακούσουμε από δήθεν υπεύθυνα χείλη;

    Εκτός βέβαια, αν θεωρούμε πως η εξόντωση των φτωχών είναι λύση.

    Τα χρόνια των παχιών αγελάδων τελείωσαν για την Δύση και ειδικά για την Ελλάδα. Έτσι όπως τα κάνατε μέχρι τώρα, σε λίγα χρόνια ο φράκτης αυτός θα μας κρατάει από το να πάμε στην Τουρκία και από κει στις πλούσιες χώρες της Ανατολής!

    Ντροπή σε εκείνους που τον σκέφτηκαν. Ντροπή σας που το φέρνετε για διαβούλευση. Ντροπή!

  • 9 Αυγούστου 2011, 13:50 | ιωαννης σαρ

    πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που πρέπει το δημόσιο να ξοδέψει χρήματα σε ένα τόσο άχρηστο έργο.
    Γιατί άχρηστο ? Πρώτα από όλα μιλάμε για σύνορα εκατοντάδω χιλιομέτρων και για ένα φράχτη ελάχιστο που το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κλείσει ένα καλό μεν πέρασμα λαθρομεταναστών αλλά απλά ένα πέρασμα από τα δεκάδες περάσματα που υπάρχουν στα σύνορα μας με την Τουρκία.
    Επίσης έχετε μιλήσει καθόλου με τους ντόπιους και τί σας λένε γιατί εμένα η καταγωγή μου είναι από εκεί και το μόνο που ακούω από τους απλούς αυτούς ανθρώπους είναι ότι πάλι καποιος θα πάρει χρήματα από αυτό.
    Λύση ? Με τα χρήματα που θα ξοδέψετε για αυτόν τον φράχτη θα μπορούσατε να αυξάνατε τις περιπολίες και το πρωσοπικό για τουλάχιστον δέκα χρόνια και θα είχατε και κάποιο αποτέλεσμα.
    Έχετε πάει ποτέ εκεί κ.πολιτικοί μόλις περνάνε από τα σύνορα απλά περιφέρονται στα χωράφια και ζητάνε ελεημοσύνη τρόφιμα από τα σπίτια γιατί με λίγο πληροφόρηση παραπάνω με δίκτια που θα περικλείουν καιτην ντόπια κοινωνία αλλά και με νυχτερινές πτήσεις με ελικόπτερο μ night vision θα τους πιάνατε όλουσ , αλλά αυτά στην Ελλάδα θα τα βλέπουμε μόνο απο τα έργα……

  • 9 Αυγούστου 2011, 13:08 | georgesarl

    οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε στη Δύση να αναζητούμε τη δική μας μεταναστευτική τύχη. Χτυπώντας επάνω στα ξένα ρατσιστικά τείχη. Εδώ φτιαγμένος τοίχος να εμποδίζει αυτό που είχε η χώρα τάχα για περηφάνεια. Ότι δεν τέθηκε πίσω από κάποιο Σιδηρούν Παραπέτασμα, ότι δεν χώρισε σαν Βερολίνο, ότι ματώνει για την Ντροπή στην Κύπρο. Δίχτυ που πιάνει τη μαρίδα και αφήνει την ελευθερία να γεύονται μόνο οι εγκληματίες εκμεταλλευτές βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και οι πολιτικοί τους. Τί να δείξεις τώρα Ελλάδα; Πού έλεγες πώς είσαι το σταυροδρόμι των λαών και η είσοδος της Ευρώπης που τάχα ξεκινούσε από εδώ; Σκόρπισες σαν λουλούδι από άπονες εξουσίες. Μένει ο λαός σου πιά να δείξει τί σημαίνει ακόμη ανθρωπιά χτυπώντας άλλον έναν τύραννο των ελεύθερων ανθρώπων ελλήνων και ξένων.

  • 9 Αυγούστου 2011, 13:32 | ΜΩΥΣΙΔΗΣ

    Ας ξεκινήσει και ας ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αυτό το έργο ,για το καλό των Ελλήνων αλλά και των μεταναστών, που στοιβάζονται στο κέντρο της Αθήνας.