Άρθρο 12 – Διενέργεια χρηματικών δωρεών για τους σκοπούς της ανακουφιστικής φροντίδας

1. Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δύναται να διενεργεί χρηματική δωρεά με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή, κατάλληλη κτιριακή διαμόρφωση, ανακαίνιση και ενίσχυση με πάσης φύσεως εξοπλισμό δημόσιων Δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α.) για τους σκοπούς της ανακουφιστικής φροντίδας.
2. Η δωρεά της παρ. 1 εγκρίνεται αμελλητί με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, στην οποία περιέχεται δήλωση αποδοχής του δωριζόμενου ποσού, με ρητή αναφορά στον σκοπό της δωρεάς, ο οποίος συνίσταται στην κατασκευή, κατάλληλη κτιριακή διαμόρφωση, ανακαίνιση και ενίσχυση με πάσης φύσεως εξοπλισμό δημόσιων Δ.Α.Φ.Α.. Στην εγκριτική της δωρεάς απόφαση ορίζεται το νομικό πρόσωπο αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας προς το οποίο θα εισφερθεί το ποσό της δωρεάς, προκειμένου να υλοποιήσει τον σκοπό της.
3. Στα νομικά πρόσωπα αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, στα οποία δύναται να εισφερθεί το δωριζόμενο χρηματικό ποσό από τον δωρητή, περιλαμβάνονται οι Υγειονομικές Περιφέρειες και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.», τα οποία υλοποιούν τον σκοπό της δωρεάς της παρ. 1, όπως αυτός εξειδικεύεται στην εγκριτική της δωρεάς απόφαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Κάθε νομικό πρόσωπο, αποδέκτης της δωρεάς, αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας υποχρεούται να συμπράττει δια των οργάνων διοίκησής του σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την είσπραξη του ποσού της δωρεάς και την υλοποίηση του σκοπού της και να ενημερώνει και να λογοδοτεί προς τον Υπουργό Υγείας για τις ενέργειες αυτές.
5. Στο Υπουργείο Υγείας συστήνεται πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης και Υλοποίησης Δωρεών, αποτελούμενη από Πρόεδρο, Γραμματέα, τρία (3) τακτικά και δύο (2) αναπληρωματικά μέλη, με διετή θητεία, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, στην οποία ορίζεται και ο γραμματέας της. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας.