Άρθρο 11 – Επιμόρφωση στην παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας

1. Για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας από επαγγελματίες υγείας και λοιπά μέλη της διεπιστημονικής ομάδας δύνανται να διαμορφώνονται και να υλοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσής τους, διάρκειας τετρακοσίων (400) τουλάχιστον ωρών από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, εκ των οποίων διακόσιες (200) ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και διακόσιες (200) ώρες πρακτικής (κλινικής) άσκησης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
2. Για την πιστοποίηση της επιμόρφωσης των τετρακοσίων (400) ωρών στην ανακουφιστική φροντίδα, συστήνεται τριμελής Επιτροπή για την ανάπτυξη και λειτουργία του προγράμματος επιμόρφωσης της παρ. 1, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο της ανακουφιστικής φροντίδας των κλάδων της Ιατρικής ή της Νοσηλευτικής Επιστήμης ή των Ψυχοκοινωνικών Επιστημών.

  • 13 Δεκεμβρίου 2022, 02:31 | ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Να εξεταστεί η συνδρομή Συλλόγων Ασθενών και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με εμπειρία στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας.

  • Στην παράγραφο 1 να προστεθεί ότι τα προγράμματα επιμόρφωσης να ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης για την ανακουφιστική φροντίδα και την παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα.
    Συγκριμένα να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    1. Για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας από επαγγελματίες υγείας και λοιπά μέλη της διεπιστημονικής ομάδας δύνανται να διαμορφώνονται και να υλοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσής τους, που θα ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης για την ανακουφιστική φροντίδα και την παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα, διάρκειας τετρακοσίων (400) τουλάχιστον ωρών από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, εκ των οποίων διακόσιες (200) ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και διακόσιες (200) ώρες πρακτικής (κλινικής) άσκησης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

    Στην παράγραφο 2 να προστεθεί στο σημείο που αναφέρεται το αντικείμενο της επιμόρφωσης και η φράση «στην παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα».
    Συγκεκριμένα να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    Για την πιστοποίηση της επιμόρφωσης των τετρακοσίων (400) ωρών στην ανακουφιστική φροντίδα και στην παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα, συστήνεται τριμελής Επιτροπή για την ανάπτυξη και λειτουργία του προγράμματος επιμόρφωσης της παρ. 1, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με εξειδίκευση στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο της ανακουφιστικής φροντίδας των κλάδων της Ιατρικής ή της Νοσηλευτικής Επιστήμης ή των Ψυχοκοινωνικών Επιστημών.

    Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 23:48 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

    Συμπληρωματικά με το προηγούμενο σχολιό μας,διευκρινίζεται ότι οι 400 ώρες (στο προηγούμενο σχόλιο -λόγω τυπογραφικού λάθους- γράφτηκε μόνο 200) (200+200-θεωρεία και πρακτική άσκηση)αποτελούν την βασική εκπαίδευση κατά το μεταβατικό στάδιο ανεξαρτήτως επιπέδου παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Μετά την παρέλευση της 5ετίας η εκπαίδευση θα πιστοποιείται από τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ιατρική εξειδίκευση, προυπηρεσία).

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 23:05 | Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

    Άρθρο 11. Ο τίτλος θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής : Εξειδίκευση και επιμόρφωση στην παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας
    Επειδή ήδη υπάρχει νοσηλευτική ειδικότητα στην Ανακουφιστική Φροντίδα, πρέπει άμεσα να καθιερωθεί εξειδίκευση ιατρών στην Ανακουφιστική Φροντίδα και να προστεθεί η εξής παράγραφος
    11.1 Καθιερώνεται εξειδίκευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα σε ενήλικες ή σε παιδιά για τους /τις ιατρούς κλινικών ειδικοτήτων. Οι απαιτούμενες λεπτομέρειες καθορίζονται με απόφαση του υπουργού υγείας κατόπιν εισήγησης του ΚΕΣΥ. Στους νοσηλευτές υπάρχει ειδικότητα Ανακουφιστικής Φροντίδας

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 15:37 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

    Να απαλειφθούν τα διαζευκτικά ή,στην τελευταία πρόταση. Ένας μέλος ΔΕΠ Ιατρικής , Νοσηλευτικής, Κοινωνικών Σπουδών.
    Το κάθε επίπεδο παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας απαιτεί καταλληλότερη εκπαίδευση όπως γίνεται σε όλους τους τομέις της Υγείας. Για την πρωτοβάθμια Ανακουφιστική Φροντίδα 200 ώρες εκπάιδευσης είναι αρκετές. Για την Δευτεροβάθμια 400 ώρες και για τις εξειδικευμένες δομές να απαιτείται επίσημη εξειδίκευση, 2 ετές Μεταπτυχιακό σπουδών ή αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία 3 ετών σε αντίστοιχου επιπέδου δομή.

  • Επί της παρ. 1: Περιορίζεται και εδώ ο φορέας επιμόρφωσης σε φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Α.Φ. Ποιος είναι αυτός; Δεν υφίστανται τέτοιοι φορείς στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι ιδιωτικοί φορείς που ήταν μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και την υλοποίηση της στρατηγικής για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα που είχε συσταθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος είχαν αυτοαναγορευθεί σε τέτοιοι. Η Εταιρία μας, με κλινική εμπειρία των μελών της άνω των 25 ετών, μεταξύ άλλων υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας διοργανώνει προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, από την ίδρυσή της, για την εκπαίδευση των λειτουργών υγείας στο επιστημονικό της πεδίο διοργανώνει: πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, διημερίδες, webinars, εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες, συμμετέχει σε διεθνή κι ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, συνεργάζεται με διεθνείς κι ελληνικές επιστημονικές εταιρείες για την εκπόνηση στρατηγικών και πολιτκών υγείας.

    Επί της παρ. 2: Θα πιστοποιείται η επιμόρφωση από τριμελή Επιτροπή που θα αποτελείται αποκλειστικά από μέλη ΔΕΠ, δηλαδή απουσιάζουν εκπρόσωποι επιστημονικών και ιατρικών εταιριών με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της Παρηγορικής Φροντίδας. Θα πρέπει στην Επιτροπή να προστεθούν εκπρόσωποι επιστημονικών και ιατρικών εταιριών με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της Παρηγορικής Φροντίδας και αντίστοιχη πρόβλεψη στο καταστατικό τους.

  • Άρθρο 11 – Επιμόρφωση στην παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας
    2. Σχετικά με την επιμόρφωση σχετικά με την ΑΦ πρεπει να ορισθούν και να εμπλουτιστούν τα επίπεδα εκπαίδευσης (βασικό, μεταπτυχιακό και συνεχιζόμενη) και τα προγράμματα σπουδών να στηριχθούν σε ήδη αποδεκτές οδηγίες ευρωπαικών και άλλων διεθνών εταιριών. Στην Ελλάδα μάλλον καθυτερημένα έχει εισαχθεί η διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου σε σχολές επιστημών υγείας ως μάθημα επιλογής. Από το 2003 λειτουργεί διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Ογκολογικής Νοσηλευτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας’ στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2011 λειτουργεί διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής και Νοσηλευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Οργάνωση και διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων» για επιστήμονες υγείας.
    Η οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος οργάνωσης δομών ΑΦ προϋποθέτει τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, δίνοντας κίνητρα στους σπουδαστές υγείας να ακολουθήσουν την ειδικότητα. Η ολιγόμηνη επιμόρφωση είναι μια πρόσκαιρη, επιβεβλημένη λύση, όμως θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
    Δ.Σ FAIRLFILFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 09:48 | Αλίκη Τσερκέζογλου. ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»

    Αναφορικά με τα άρθρα 11 (παρ. 1 και 2) και 13 (παρ 5) που αναφέρονται στην επιμόρφωση των ΗΔΗ υπηρετούντων σε δομές εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, επισημαίνονται τα ακόλουθα :
    1. Τουλάχιστον 3 έτη κλινικής άσκησης
    2.Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το παράδοξο ότι: τα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, όπως αυτές περιγράφονται στη Μελέτη Σκοπιμότητας για την ανακουφιστική φροντίδα (https://www.snf.org › meleti-skopimotitas_teliko) με περισσότερα απο 3 έτη κλινικής άσκησης στο αντικείμενο (πολύ μικρός αριθμός επιστημόνων) θα κληθούν αφ’ ενός να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους (άρθρο 11 παρ 1) αφ’ ετέρου να επιμορφωθούν οι ίδιοι με το ίδιο πρόγραμμα που θα διδάξουν, για να πιστοποιηθούν.
    Σχετικό σχόλιο :
    Η πάγια τακτική των νέων ειδικοτήτων της ιατρικής πχ παθολογική ογκολογία, εντατική θεραπεία, κατα την έναρξη τους αποδέχθηκαν ως ειδικούς εκείνους που αποδεδειγμένα ασκούσαν το έργο αυτό μέχρι τότε (πχ άρθρο 72 για ειδικότητα παθολογικής ογκολογίας http://www.opengov.gr/yyka/?p=15). Η τακτική αυτή είναι γνωστή και στο εξωτερικό ως ¨grandfathering» (πχ https://www.sergs.org/media/2021/12/Grandfathering-DocumentFINAL.pdf)
    Προτείνεται: τα μέλη των υπηρεσιών αυτών να υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τεκμηριώνουν την προϋπηρεσία τους και να πιστοποιηθούν χωρίς 400 ώρες επιμόρφωσης.
    Η διάταξη αυτή θα είναι σε ισχύ για 6 μήνες