Άρθρο 9 – Συγκρότηση και θητεία της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας

1. Η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται, εκ των μελών της, ο Πρόεδρός της και ο Γραμματέας της, καθώς και τα μέλη που τους αναπληρώνουν σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.
2. Η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας αποτελείται από ένδεκα (11) τακτικά, και ισάριθμα αναπληρωματικά, μέλη, και απαρτίζεται από:
α) δύο (2) ιατρούς με διετή κλινική εμπειρία ή ειδικότητα ή εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Ιατρικής ή Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 11, εκ των οποίων ένας (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,
β) δύο (2) νοσηλευτές με διετή κλινική εμπειρία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας σύμφωνα με το άρθρο 11, εκ των οποίων ένας (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,
γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας που προτείνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
δ) έναν (1) εκπρόσωπο ασθενών που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας υγείας,
ε) έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που προτείνεται από τον ίδιο,
στ) τρεις (3) επιστήμονες εγνωσμένου κύρους ως εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, και
ζ) έναν υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας.
3. Στις συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας δύναται να παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, έμμισθος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω εκ των υπηρετούντων σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ή μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), το οποίο ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., για την παροχή υπηρεσιών νομικής υποστήριξης της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Στις συνεδριάσεις δύνανται, επίσης, να προσκαλούνται και να παρίστανται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ειδικοί εμπειρογνώμονες, ανάλογα με το αντικείμενο της συνεδρίασης.
4. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ορίζονται για τριετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεωθεί άπαξ και για το ίδιο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
5. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας υπέχουν τις υποχρεώσεις του άρθρου 71 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
6. Ο Υπουργός Υγείας παύει πρόωρα τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας στις εξής περιπτώσεις: α) για σπουδαίο λόγο που σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων τους, β) για απουσία σε περισσότερες από έξι (6) συνεδριάσεις εντός διαστήματος έξι (6) μηνών, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, και γ) για παράβαση των υποχρεώσεων του άρθρου 71 του ν. 4622/2019.

  • 13 Δεκεμβρίου 2022, 07:01 | Μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα (δείτε τα ονόματα στο τέλος του σχολίου)

    Άρθρο 9 – Συγκρότηση και θητεία της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας

    9.2. Στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής θα πρέπει να συμπεριληφθούν 1 ψυχολόγος και 1 κοινωνικός λειτουργός καθώς ο ορισμός της ΑΦ προβλέπει τη διεπιστημονική σύσταση της ομάδας φροντίδας.
    Επίσης να προστεθεί:
    – η εκπροσώπηση των ασφαλιστικών φορέων
    – η εκπροσώπηση από το χώρο της Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Οι ανάγκες των παιδιών και των επαγγελματιών υγείας που στελεχώνουν τις δομές Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων.

    9.2.α. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής, ιατροί και νοσηλευτές, θα πρέπει πρωτίστως να έχουν σπουδές στην εξειδικευμένη ΑΦ καθώς ΚΑΙ τουλάχιστον 5ετή (όχι 2ετή!) κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
    Προτεινόμενη αναδιατύπωση:
    α) δύο (2) ιατρούς με ειδικότητα ή εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Ιατρικής ή Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 11, και τουλάχιστον πενταετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, εκ των οποίων ένας (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,
    9.2.β. Ν’ ακολουθηθεί η παραπάνω διατύπωση καθώς και να διορθωθεί το ότι ο ένας εκ των δύο νοσηλευτών θα πρέπει να είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής- θα πρέπει να είναι μέλος ΔΕΠ της Νοσηλευτικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

    ————————————————————-

    Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα: Χαρά Σπηλιοπούλου – Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Κυριακή Μυστακίδου – ομότιμη Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης & Έρευνας Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη», της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δανάη Παπαδάτου – αφυπ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του φορέα «Μέριμνα», Ελισάβετ Πατηράκη – Καθηγήτρια, Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστική Φροντίδα, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης – Ειδικός Παθολόγος, πρ. Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος ΓΝΘΠ «Η Παμμακάριστος», Πρόεδρος του φορέα «Νοσηλεία», Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου – Γυναικολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”, Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Κ.Ε.Φ.Ι. – Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών, Δρ. Ευγενία Βαθάκου, Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής. Η Εθνική Επιτροπή συστάθηκε βάσει Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. Α1β Γ.Π. οικ. 58099 25/07/2018).

  • 13 Δεκεμβρίου 2022, 07:33 | Άγνωστος

    2β. (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού «Νοσηλευτικής», και όχι Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

  • 13 Δεκεμβρίου 2022, 02:13 | ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Δεν υφίσταται λόγος συμμετοχής εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή.
    Επιπλέον, ο ένας από τους τρεις επιστήμονες εγνωσμένου κύρους θα πρέπει να προέρχεται από το πεδίο της ψυχιατρικής και ο δεύτερος να είναι ογκολόγος, καθότι τα ογκολογικά περιστατικά αφορούν το 37% των περιπτώσεων.
    Τέλος, ορθή είναι η πρόβλεψη εκπροσώπου ασθενών που χρήζουν ανακουφιστική φροντίδα, καθώς οι σύλλογοι ασθενών έχουν κατάλληλη εμπειρία από τις δράσεις τους στο πεδίο και πολλοί εξ αυτών παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Ταυτόχρονα ορθό θα ήταν να προβλέπεται επιπλέον η συμμετοχή εκπροσώπου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, της φωνής των ασθενών της χώρας, κατά τις επιταγές του αρθρου 60 του Ν. 4931/2022, καθότι η Ένωση Ασθενών περιλαμβάνει πολλούς συλλόγους μέλη με μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας και έχουν χαρτογραφήσει τις σχετικές ανάγκες και συνεπώς δύναται να συμβάλει αποφασιστικά στο έργο της επιτροπής.

  • Θεωρούμε ότι οι επιστήμονες υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που θα συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ΠΕΝΤΑΕΤΉ (5ετή) κλινική εμπειρία ΚΑΙ εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας.
    Συνεπώς θα χρειαστεί να αναδιατυπωθούν οι παράγραφοι 2α., 2β.

    Επίσης στην παράγραφο 2β να διορθωθεί στο σημείο που αναφέρει «Ιατρικής Σχολής» και να γίνει «Νοσηλευτικής Σχολής».

    Επιπλέον, είναι αναγκαίο να συμμετέχει τουλάχιστον ένας επιστήμονας υγείας από το χώρο της ψυχικής Υγείας (ψυχολόγος ή/και κοινωνικός λειτουργός) με εξειδίκευση ή εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα . Η Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχεται από μια διεπιστημονική ομάδα και όχι μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές.

    Δεν υπάρχει εκπροσώπηση των ασφαλιστικών φορέων, που την θεωρούμε απαραίτητη.

    Εξίσου απαραίτητη θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει και εκπροσώπηση από το χώρο της Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τουλάχιστον ένας από τους επιστήμονες υγείας θα έχει εμπειρία και εκπαίδευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα για να εκπροσωπεί τη φωνή των παιδιών και των οικογενειών τους. Οι ανάγκες των παιδιών και των επαγγελματιών υγείας που στελεχώνουν τις δομές Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων.

    Ο εκπρόσωπος των ασθενών να προέρχεται από φορείς που μπορούν να εκπροσωπήσουν και τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

    Τέλος δεν κατανοούμε την εκπροσώπηση του Ιατρικού Συλλόγου και όχι την εκπροσώπηση επιστημονικών εταιρειών ανακουφιστικής φροντίδας ή άλλων φορέων επιστημόνων υγείας.

    Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων

  • 13 Δεκεμβρίου 2022, 00:39 | Ανδρέας

    2β. (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού «Νοσηλευτικής», και όχι Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,

  • 13 Δεκεμβρίου 2022, 00:04 | Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα (στο εξής Εθνική Επιτροπή): Χαρά Σπηλιοπούλου – Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Κυριακή Μυστακίδου – ομότιμη Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης & Έρευνας Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη», της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δανάη Παπαδάτου – αφυπ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του φορέα «Μέριμνα», Ελισάβετ Πατηράκη – Καθηγήτρια, Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστική Φροντίδα, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης – Ειδικός Παθολόγος, πρ. Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος ΓΝΘΠ «Η Παμμακάριστος», Πρόεδρος του φορέα «Νοσηλεία», Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου – Γυναικολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”, Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Κ.Ε.Φ.Ι. – Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών, Δρ. Ευγενία Βαθάκου, Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής. Η Εθνική Επιτροπή συστάθηκε βάσει Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. Α1β Γ.Π. οικ. 58099 25/07/2018).

    Άρθρο 9 – Συγκρότηση και θητεία της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας

    9.2. Στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής θα πρέπει να συμπεριληφθούν 1 ψυχολόγος και 1 κοινωνικός λειτουργός καθώς ο ορισμός της ΑΦ προβλέπει τη διεπιστημονική σύσταση της ομάδας φροντίδας.
    Επίσης να προστεθεί:
    – η εκπροσώπηση των ασφαλιστικών φορέων
    – η εκπροσώπηση από το χώρο της Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Οι ανάγκες των παιδιών και των επαγγελματιών υγείας που στελεχώνουν τις δομές Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων.

    9.2.α. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής, ιατροί και νοσηλευτές, θα πρέπει πρωτίστως να έχουν σπουδές στην εξειδικευμένη ΑΦ καθώς ΚΑΙ τουλάχιστον 5ετή (όχι 2ετή!) κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
    Προτεινόμενη αναδιατύπωση:
    α) δύο (2) ιατρούς με ειδικότητα ή εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Ιατρικής ή Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 11, και τουλάχιστον πενταετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, εκ των οποίων ένας (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,
    9.2.β. Ν’ ακολουθηθεί η παραπάνω διατύπωση καθώς και να διορθωθεί το ότι θα πρέπει να είναι ο ένας εκ των δύο νοσηλευτών μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής- θα πρέπει να είναι της Νοσηλευτικής Σχολής (και όχι της Ιατρικής Σχολής) ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 23:56 | Ανδρέας

    2β.
    …ένας (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού «Νοσηλευτικής» (οχι ιατρικής) Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 22:04 | Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

    Η εθνική επιτροπή για να είναι ευέλικτη και λειτουργική θα πρέπει να αποτελείται το μέγιστο από 9 μέλη.
    α) δύο (2) ιατρούς με πενταετή κλινική εμπειρία ή ειδικότητα ή εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Ιατρικής ή Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση εκ των οποίων ένας (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,( η διετής κλινική εμπειρία ή η πιστοποιημένη επιμόρφωση των 400 ωρών δεν παρέχει την απαιτούμενη κλινική εμπειρία και τη γνώση για συμμετοχή στην εθνική επιτροπή για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας)
    β) δύο (2) νοσηλευτές με διετή κλινική εμπειρία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας σύμφωνα με το άρθρο 11, εκ των οποίων ένας (1) είναι μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ιατρικής Σχολής ημεδαπού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, (το ίδιο ισχύει και για τους νοσηλευτές)
    γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας που προτείνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
    δ) έναν (1) εκπρόσωπο ασθενών που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας υγείας,
    ε) έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που προτείνεται από τον ίδιο,
    στ) έναν (1) επιστήμονα εγνωσμένου κύρους ως εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, και
    ζ) έναν υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 14:55 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

    Η σύνθεση της 11μελούς επιτροπής θα πρέπει να μειωθεί στα απαιτούμενα μέλη (όχι πάνω από 9) τα οποία θα είναι εξεικευμένα στην Ανακουφιστική Φροντίδα. Οι 3 επιστήμονες εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας να γίνουν ένα (1), διότι ήδη τα γνωστικά αντικείμενα εκπροσωπούνται από τα υπόλοιπα μέλη-ειδικούς επιστήμονες.

  • Για ακόμη μία φορά εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας για τη μη πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.
    Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, το οποίο αφορά στη συγκρότηση και θητεία της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας, έχει προβλεφθεί η συμμετοχή ενός εκπροσώπου ασθενών που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας υγείας, χωρίς να αναφέρεται από ποιον φορέα ορίζεται αυτός και δεν προβλέπεται πουθενά η συμμετοχή εκπροσώπου οριζόμενου από την Ε.Σ.Α.μεΑ.
    Η τακτική αυτή εκτός του ότι είναι αντιδημοκρατική και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και αδικία για όλο το αναπηρικό κίνημα της χώρας.
    Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πλήρη αποκατάσταση αυτής της κατάστασης με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ στην Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας, αλλά και σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία.

  • Δεδομένου ότι η Εθνική Επιτροπή μεταξύ άλλων θα προτείνει την υιοθέτηση επιστημονικών πρωτοκόλλων, στην επιτροπή αυτή θα πρέπει απαραιτήτως να συμμετέχουν εκπρόσωποι επιστημονικών ιατρικών ενώσεων στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας, η δική μας εταιρία είναι η μόνη στην Ελλάδα με ιστορία άνω των 25 ετών στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας.
    Στην παρ. 2 στ) θα πρέπει οι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους να έχουν συναφή εξειδίκευση στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 10:54 | Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

    παρ. 2. α) και β): Η εμπειρία να είναι ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο έτη.
    παρ. 2. α): οπωσδήποτε Ψυχίατρος η Ψυχολόγος με παρόμοια εμπειρία να συμμετέχει.
    Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 13:45 | Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

    Άρθρο 9
    παρ. 2. α) και β): Η εμπειρία να είναι ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο έτη.
    παρ. 2. α): οπωσδήποτε Ψυχίατρος η Ψυχολόγος με παρόμοια εμπειρία να συμμετέχει.
    Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 13:48 | Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

    Άρθρο 9
    παρ. 2. α) και β): Η εμπειρία να είναι ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο έτη.
    παρ. 2. α): οπωσδήποτε Ψυχίατρος η Ψυχολόγος με παρόμοια εμπειρία να συμμετέχει.

    Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

  • Άρθρο 9
    παρ. 2. α) και β): Η εμπειρία να είναι ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο έτη.
    παρ. 2. α): οπωσδήποτε Ψυχίατρος η Ψυχολόγος με παρόμοια εμπειρία να συμμετέχει.
    Fairlife Φροντιδα και Προληψη για την Καρκίνο του πνεύμονα

  • Καλησπέρα σας,

    ονομάζομαι Μαρία Αυγουστίδου και είμαι παθολόγος ογκολόγος με εξειδίκευση στην Ανακουφιστική Ιατρική στη Γερμανία με τον ανώτερο κρατικό τίτλο πιστοποίησης.

    Παράλληλα εργάζομαι μερικώς στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών ΓΑΛΙΛΑΙΑ, καθώς είναι η μοναδική δομή ξενώνα ασθενών τελικού σταδίου στη χώρα μας.

    Θα ήθελα να διερευνήσω αν μπορώ να συμμετέχω στην προσπάθεια σύστασης επιτροπής για την Ανακουφισιτκή Φροντίδα στην Ελλάδα.

    Για διευκρινίσεις είμαι στη διάθεση σας.

    Με εκτίμηση,
    Μαρία Αυγουστίδου, FÄ, ehem. OÄ

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 20:18 | ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Σύμφωνα με τη διεθνή αρθρογραφία στο πεδίο της Ανακουφιστικής Φροντίδας θα πρέπει να υπάρχει ολιστική προσέγγιση του ασθενούς από μία εκπαιδευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας, που συνήθως περιλαμβάνει ιατρό, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, διατροφολόγο και εθελοντές.
    Τα μέλη της πρέπει να συνεργάζονται, να έρχονται σε επαφή με τις δομές που θα εξυπηρετήσουν τον ασθενή και να θέτουν από κοινού στόχους.
    Η συνεισφορά του Φυσικοθεραπευτή σε αυτή την ομάδα είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική, γιατί συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή, με την πρόληψη και την ανακούφιση του πόνου και τη διατήρηση της κινητικότητας.
    Ο επικεφαλής της ομάδας των επαγγελματιών υγείας ορίζεται από την πρωταρχική ανάγκη του ασθενή και διαφοροποιείτε ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.
    Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τον ασθενή και θεσπίζει κοινούς στόχους ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση των συνυπαρχόντων ασθενειών. Ανάλογα το πρόβλημα του ασθενή χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές για να τον ανακουφίσει αλλά και για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του για μεγαλύτερο διάστημα, για να διατηρηθεί ο αυτοσεβασμός του και για να μειωθεί η επιβάρυνση των οικείων του που τον φροντίζουν.
    Προτείνουμε στην Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας, την παρουσία φυσικοθεραπευτή με διετή κλινική εμπειρία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας.

    ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ