Άρθρο 18 – Συμβάσεις επικουρικού προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 17 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου εικοστού ν. 4737/2020

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 17 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), περί του επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού, τροποποιείται α) ως προς την ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να είναι ενεργές οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού, προκειμένου να είναι δυνατή η παράτασή τους, και β) ως προς την καταληκτική ημερομηνία του χρονικού διαστήματος για το οποίο δύνανται να παραταθούν, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 όλες οι ενεργές κατά την 31η.12.2022 συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», των στρατιωτικών νοσοκομείων, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), καθώς και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να παρατείνονται από τη λήξη τους και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Για την υλοποίηση των ανωτέρω μεριμνά ο Διοικητής κάθε επιμέρους φορέα, οι δε αναγκαίες πιστώσεις καλύπτονται κατόπιν ισόποσης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράταση των συμβάσεων δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.».

2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου εικοστού του ν. 4737/2020 (Α’ 204), περί των συμβάσεων εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), τροποποιείται ως προς την καταληκτική ημερομηνία του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δύνανται να παραταθούν, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Ε.Ο.Φ., διαφόρων ειδικοτήτων, δυνάμει της υπό στοιχεία Γ4β/Γ.Π. οικ. 50604/4.7.2018 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δύναται να παρατείνονται από τη λήξη τους έως την 31η.12.2023 με τους ίδιους όρους, προκειμένου να συνεπικουρούν το έργο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Η παράταση των συμβάσεων δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.».

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 21:19 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΔΑΜ

    Είναι άδικο για τους αντικαταστάτες των ανεμβολίαστων υγειονομικών (3μηνων) οι οποίοι συμπλήρωσαν 12μήνες υπηρεσίας, και αποχώρησαν από την υπηρεσία λόγω επιστροφής του ανεμβολίστου π.χ. στις 30-11-2022.
    Παρακαλούμε να υπάρξει ένα χρονικό πλαίσιο(π.χ όσοι συμπλήρωσαν 12μηνες υπηρεσιας) να συμπεριληφθούν και αυτοί στην ανανέωση.
    Είναι άδικο να ήταν τόσο καιρό μέσα στη πανδημία και επειδή δεν ανανεώθηκαν στο παρά πέντε να μην συμπεριληφθούν και αυτοί στην ανανέωση.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 20:15 | Ιωάννης Σγουρόπουλος

    Με εμάς τους τριμηνους επικουρικούς που αντικαθιστούμε άτομα σε αναστολή τι θα γίνει; Θα ανανεωθουμε; Η θα βρεθούμε εκτός συστήματος Υγείας; Εμείς δε σηκώσαμε δηλαδή στις πλάτες μας την πανδημία;

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 20:16 | Κοντινοπούλου Αικατερίνη

    Η παράταση των συμβάσεων του Επικουρικού Προσωπικού είναι επιβεβλημένη καθώς καλύπτουμε πάγιες και επιτακτικές ανάγκες των οργανισμών στους οποίους εργαζόμαστε. Επιπλέον, οι Επικουρικοί των οποίων η πρόσληψή έγινε βάσει του νόμου περί αναστολής των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν, θα πρέπει να εξισωθούν με τους υπόλοιπους επικουρικούς καθώς η άντληση τους έγινε από την Λίστα των Επικουρικών του Υπουργείου και όχι με απευθείας ανάθεση, ώστε να μην τίθεται θέμα διάκρισης.Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει τεράστια αδικία εις βάρος των ανθρώπων που δεν δίστασαν λεπτό να δεχθούν θέση τριμήνου αρχικά καλύπτοντας τις ανάγκες των Νοσοκομείων το πιο κρίσιμο στάδιο της πανδημίας και την περίοδο με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων,κρατώντας όρθιο και δυνατό το ΕΣΥ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 18:30 | Μαρία Μασιαλα

    Να γίνει παράταση όλων των συμβασιούχων covid έως και 31/12/2023

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 14:04 | Ιωάννα Θανοπούλου

    Τα 2 τελευταία χρόνια,λόγω των έκτακτων αναγκών, στηρίξαμε τον τομέα της Υγείας με κάθε τρόπο. Η μεν ανανέωση των συμβάσεων για 1 χρονο, σαφώς και είναι επιθυμητή, η δε μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, είναι η μέγιστη αναγνώριση στο «βάρος» που σηκώσαμε.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 14:28 | iceman

    Να μην δωθει παραταση σε ανεμβολιαστους υγειονομικους.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 09:07 | ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Παρακαλουμε να υπαρξει νομοθετικη ρυθμιση και για τους τριμηνους αντικαταστατες των ανεμβολιατων υγιονομικων οι οποιοι ειχαν συμπληρωσει 1χρονο υπηρεσιας και δεν μπορεσαν να ανανεωθουν λογω πολυ προσφατης επιστροφης του ανεμβολιαστου.
    Να υπαρξει δηλαδη ένα χρονικο διαγραμμα ώστε να συμπεριληφθουν και αυτοι στην ανανεωση παρολο που πλεον δεν εχουν ενεργη συμβαση.
    Είναι αδικο γιατι ειχαν τοσο μεγαλο Διαστημα μεσα στην πανδημια και δεν μπορεσαν να ανενεωθουν στο παραπεντε.

  • 12 Δεκεμβρίου 2022, 08:57 | Γραμμένος Δημητρης

    Παρακαλούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και για τους αντικαταστάτες των ανεμβολιαστων υγειονομικών (3μηνων) οι οποίοι παρολο που συμπληρωσαν 12μήνες υπηρεσιας, δεν μπόρεσε να υπάρξει ανανέωση λόγω επιστροφής του ανεμβολιστου.
    Δηλαδή να υπάρξει ένα χρονικό πλαίσιο(Π.χ όσοι συμπλήρωσαν 12μηνες υπηρεσιας) ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοι στην ανανέωση.
    Είναι άδικο να ήταν τόσο καιρό μέσα στη πανδημία και επειδή δεν ανανεώθηκαν στο παρά πεντε να μην συμπεριληφθούν και αυτοί στην ανανέωση.

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 22:29 | Νίκος

    Για τους 3+3 θα πρέπει να γίνει ανανέωση για όλο το 2023 έβαλαν πλάτη σε μια κρίσιμη στιγμή και δεν τους αξίζει να φύγουν,όπως επίσης και τα παιδιά που είναι σε αναστολή χρειάζονται, κανείς δεν περισσεύει!!πιστεύω πως το υπουργείο θα είναι δίκαιο με όλους!!!

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 22:55 | Ελένη Γεράκη

    Τι θα γίνει με μας που έληξε η σύμβαση μας άδικα επειδή δεν ενδώσαμε στον εκβιασμό σας και δεν εμβολιαστήκαμε? Για ποια προστασία του εμβολίου μας αφαιρέσατε το δικαίωμα της εργασίας?

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 21:35 | Κοτσιαντωνιου Δημητρα

    Πραγματικά πιστεύω πως οι ανάγκες όλων των νοσοκομείων -δομων είναι τεράστιες.Η συμβολή του επικουρικού προσωπικού αναμφίβολα τεράστιας σημασίας.Ας σταθούμε στην ουσία των προβλημάτων που δημιουργούνται με τις συνεχείς αλλαγές προσωπικού.

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 21:31 | Μίνα Κωνσταντάρα

    Παρακαλώ όπως προβείτε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για ανανέωση/ παραταση των συμβάσεων τριμηνων επικουρικών και αντικαταστατες ανεμβολιαστων.. Μας επιταξαν από τον πινακα επικουρικου που ήταν για 1 συν 1 χρόνο και μας προσέλαβαν για 3 συν 3 μήνες.. Από τον Οκτώβριο του 2021 είμαστε με συνεχείς ανανεώσεις και πλέον η εμπειρία μας και η εκπαίδευση μας είναι πολυτιμη. Οι ανάγκες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας είναι μεγάλες από προσωπικό.. Να μας ενταξει στο κανονικό επικουρικό καθώς βάλαμε πλάτες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όλοι είμαστε απαραίτητοι υπάρχει χώρος για όλους ακόμα και εαν επιστρέψουν οι αναστολείς υπάρχει δουλειά!!τα κενά των θέσεων στην υγεία είναι μεγάλα

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 18:11 | Ιωάννα Γιαννοπούλου

    Θα ήταν δίκαιο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να παραμείνουν στο σύστημα και οι επικουρικοί ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που εργάστηκε με τρίμηνη σύμβαση ΕΙΤΕ αυτή είναι ενεργή ΕΙΤΕ δεν μπόρεσε να ανανεωθεί λόγω πρόσφατης επιστροφής του ανεμβολίαστου συναδέλφου κατόπιν νόσησης. Εξάλλου είναι τεράστιες οι ελλείψεις στα νοσοκομεία.

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 18:11 | Ιωάννα Γιαννοπούλου

    Θα ήταν δίκαιο να υπάρξει νομοθετική ρύμθιση ώστε να παραμείνουν στο σύστημα Υγείας όλοι οι επικουρικοί ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό επικουρικό προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις εργασίες ΕΙΤΕ αυτές είναι ενεργές ΕΙΤΕ πρόσφατα δεν ανανεώθηκαν λόγω νόσησης κι επιστροφής του ανεμβολίαστου συναδέλφου. Οι ελλέιψεις εξάλλου είναι μεγάλες.

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 18:51 | κατερινα βεττα

    Οι 3 μηνιτες δεν καναμε κυριε υπουργε διαφορετικη αιτηση απο το λοιπο επικουρικο!!!!
    Αν με πονηρια μας τραβηξαν απο τους καταλογους κ μας βαπτισαν 3 μηνους δεν φταιμε εμεις κ ζηταμε την ανανεωση μας.

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 17:13 | Μαρία κοπελλου

    Παρακαλώ να γίνει παράταση της σύμβασης μας,όπως και τροποποίησης αυτής, διότι και εμείς είμαστε από τους ίδιους πίνακες 1+1, 2+2

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 17:44 | mariapapad

    ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ Κ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΗΣΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ! ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΙΝΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ!!

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 16:14 | ΚΟΡΜΠΑΚΗΣ ΒΑΣΊΛΗΣ

    Είναι κ αυτοί που δούλεψαν και τους έδιωξαν πριν της 31/12/23 χωρίς δικαίωμα ταμειου ανεργίας κ έχασαν την κάρτα ανεργίας και στις καινούργιες αιτήσεις είχαν λιγότερα μόρια.

  • 11 Δεκεμβρίου 2022, 13:21 | Μαρια

    Εγώ ξέρω πώς στο νοσοκομείο που εργάζομαι εάν φύγουν οι 3+3 θα υπάρχει προβλημα στην λειτουργία του νοσοκομείου… Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει δηλ χωρίς εμάς… είμαστε γύρω στα 50 άτομα… και πολλά περισσότερα άτομα έχουν βγει στην σύνταξη, θέσεις κενές υπάρχουν και αυτές καλύπτουμε,τώρα τι θα επιλέξει το υπουργείο να κάνει??να κρατήσει και να συνεχίσει το ήδη υπάρχον και εκπαιδευμένο προσωπικό??? Με μια σύμβαση που θα μας σέβεσαι όπως σεβόμαστε εμείς!

  • 9 Δεκεμβρίου 2022, 19:26 | Ν. Βενέτης

    Αντικαταστήστε το ‘ενεργές’ συμβάσεις με: ‘όλες οι συμβάσεις ενεργές ή μη’, ώστε να παραταθούν όλες.

  • 9 Δεκεμβρίου 2022, 11:46 | Σοφία Σαχινίδου

    Με τον όρο «ενεργές» συμβάσεις, γίνεται μεγάλη διάκριση στο επικουρικό προσωπικό που συμβάσεις τους λήγουν στις 31/12 και βρίσκονται σε αναστολή. Αν παραμείνει αυτός ο όρος είναι οι μόνοι που δε θα παραταθεί η σύμβασή τους. Διορθώστε αυτή την αδικία.

  • 9 Δεκεμβρίου 2022, 07:38 | ΒΑΓΓΕΛΗς

    η παραταση συμβασης εργασιας των επικουρικων υπαλληλων ειναι μια εμπρακτη αναγνωριση της προσφορας μας κατα την περιοδο της πανδημιας,Επισης,θα πρεπει να παραταθουν και οι συμβασεις των εργαζομενων με ΣΟΧ στη φυλαξη,καθαριοτητα και σιτηση διοτι ειναι προς οφελος του Δημοσιου η καταρτιση ατομικων συμβασεων απο την εκχωρησησ αυτων των υπηρεσιων σε ιδιωτες-εργολαβους που κοστιζουν περισσοτερο και με οχι καλυτερα αποτελεσματα…

  • 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:31 | Χρήστος Γκούβελος

    Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών οι οποίοι αναπληρώνουν συναδέλφους τους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολή (είτε έχουν ενεργή σύμβαση είτε η σύμβασή τους δε μπόρεσε να ανανεωθεί λόγω πρόσφατης επιστροφής όσων αναπλήρωναν).

  • 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:59 | Χρήστος Γκούβελος

    Παρακαλούμε όπως υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού οι οποίοι αναπληρώνουν συναδέλφους τους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολή (είτε έχουν ενεργή σύμβαση είτε η σύμβασή τους δε μπόρεσε να ανανεωθεί λόγω πρόσφατης επιστροφής όσων αναπλήρωναν).

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 18:33 | Κεφαλα Νικη

    Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση συμβάσεων των τριμήνων επικουρικών σε κανονικό και να πάρουν και αυτοί την παράταση έως 31/12/23..Οι περισσότεροι είναι από τους πίνακες 1+1 και είναι πάνω από 1 χρόνο στο σύστημα υγείας.ολοι χρειαζόμαστε κάνεις δεν περισσεύει

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 15:54 | Κεφαλα Νικη

    Πρέπει να ενταχθούν και όσοι είναι σε αντικατάσταση ανεμβολιαστων στην ανανέωση επικουρικού προσωπικού.Αν μη τι άλλο οι περισσότεροι έχουν κλείσει πάνω από 1 χρόνο και όλοι χρειάζονται..
    Η τροποποίηση της σύμβασης από τρίμηνο σε κανονικό επικουρικό μιας και οι περισσότεροι έχουν τραβηχτεί από τους πίνακες 1+1 η 2+2.

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 14:46 | Ιωάννα Χατζηελευθερίου

    Το προσωπικό που υπηρετεί σε δημόσιες δομές και εποπτευομενους φορείς όπως είναι ο Ε.Ο.Φ οι κεντρικές υπηρεσίες Υ.Π.Ε καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα μπορούσε αντίστοιχα να καλυφθούν αυτές οι θέσεις μέσω προκήρυξης για προσωπικό αορίστου χρόνου από τους ίδιους με δημιουργία φωτογραφικών θέσεων είτε με προσωποπαγη θέση

  • 7 Δεκεμβρίου 2022, 02:38 | «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ,ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΩΝ , Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

    Tο σωματείο μας, αιτείται να παρατείνετε και τις συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου
    Χρόνου του προσωπικού φύλαξης, που εργάζεται αυτή την χρονική περίοδο στις θέσεις
    Προσωπικού Ασφάλειας μέσω των ανακοινώσεων ΣΟΧ ΑΣΕΠ στην κεντρική υπηρεσία του
    Υπουργείου Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς του(Νοσοκομεία, Υγειονομικές
    Περιφέρειες, Κέντρα Υγείας κτλ) μέχρις 31/12/2023 όπως ακριβως κανετε για το επικουρικό προσωπικό

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 15:21 | ΔΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Είναι αδικία να πετάτε έξω το επικουρικό προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή και δε θα έχει ενεργή σύμβαση στις 31/12/2022.

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 13:50 | Ψυχάρης Παναγιώτης

    Επιβάλλεται η μονιμοποίηση όλου επικουρικού προσωπικού με ειδική μοριοδότηση και προκήρυξη των θέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
    Επίσης πρέπει να θεσμοθετηθούν οργανογράμματα σύμφωνα με τις διαρκείς και πάγιες ανάγκες των μονάδων υγείας.
    Παναγιώτης Ψυχάρης
    πρόεδρος ΠΟΣΕΥΠ ΠΦΥ

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 12:19 | Ψυχάρης Παναγιώτης

    Η αναγκαιότητα στελέχωσης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας επιβάλει την μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού μέσω διαδικασίας προκήρυξης των θέσεων και με ειδική μοριοδότηση.
    Αναγκαίο είναι επίσης να υπάρξουν οργανογράμματα σε όλες τις δομές της ΠΦΥ ή και αναθεώρηση σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες.
    Παναγιώτης Ψυχάρης
    πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΠΦΥ