Άρθρο 62 Ηλεκτρονικοί στρατολογικοί πίνακες

1. Οι δήμοι επεξεργάζονται και συντάσσουν για όλους τους Έλληνες άρρενες πολίτες, που διανύουν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, ηλεκτρονικούς στρατολογικούς πίνακες, οι οποίοι παρέχουν τα αναγκαία στοιχεία για τη στρατολογική τους παρακολούθηση.
2. Οι ηλεκτρονικοί στρατολογικοί πίνακες συντάσσονται με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» και περιλαμβάνουν όλους τους εν ζωή Έλληνες άρρενες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια του αντίστοιχου έτους γέννησης. Οι ως άνω πίνακες ελέγχονται για την ορθότητά τους από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, και αποστέλλονται, μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), στις στρατολογικές υπηρεσίες την 1η Ιουλίου του έτους που ορίζεται στην παρ. 1.
3. Μετά την αποστολή της παρ. 2, για οποιαδήποτε μεταβολή συντελείται στα στοιχεία που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» και αφορούν σε Έλληνα άρρενα πολίτη, αποστέλλεται σχετική ενημέρωση, μέσω Τ.Π.Ε., στις στρατολογικές υπηρεσίες.
4. Κατά οποιαδήποτε πράξης ή παράλειψης οργάνου του δήμου που εκδίδεται ή συντελείται, χωρεί ειδική διοικητική προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με το άρθρο 227 του ν. 3852/2010 (Α’ 133). Κατά της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρεί ειδική διοικητική προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006 (Α’ 114).

  • 13 Ιουλίου 2022, 22:28 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΡΑΓΥΙΟΥ

    Από τη διατύπωση του άρθρου δεν προκύπτει εάν οι ηλεκτρονικοί στρατολογικοί πίνακες θα είναι ένα δυναμικό αρχείο ως προς το πλήθος των εγγραφών. Το στοιχείο αυτό θα επηρεάσει και το ποια στρατολογική υπηρεσία θα παρακολουθεί τις εν λόγω εγγραφές, σε περίπτωση μεταδημότευσης μετά τη σύνταξη του ηλεκτρονικού στρατολογικού πίνακα. Σημειώνω ότι η μεταδημότευση δεν έχει τους περιορισμούς που έχει σήμερα η μετεγγραφή στα Μ.Α.