ΜΕΡΟΣ Α’ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού υποβάθρου για την ασφαλή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της δημόσιας διοίκησης απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο.

  • 13 Ιουλίου 2022, 20:52 | Γαβριήλ Κουγιανός

    Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) – Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ σε θέματα ψηφιακών τεχνολογιών και αναδυόμενων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για παροχή άρτιων υπηρεσιών στους πολίτες.

  • 13 Ιουλίου 2022, 19:14 | Γαβριήλ Κουγιανός

    Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) – Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

    ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

    «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών,

    ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»

    1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Θεωρούμε ότι το εν λόγω Σχέδιο Νόμου αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ανοίγει ένα “παράθυρο” της Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (της λεγόμενης “4ης Βιομηχανικής Επανάστασης”), όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

    Τεχνητή Νοημοσύνη – Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει τη «Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη», στην οποία προτείνει και «την υιοθέτησή της από τον δημόσιο τομέα: δημόσιες διοικήσεις, νοσοκομεία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και μεταφορών, αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας και άλλοι τομείς δημόσιου συμφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών». Επίσης, προτείνει «μια ευρωπαϊκή δομή διακυβέρνησης για την ΤΝ υπό μορφή πλαισίου συνεργασίας των εθνικών αρμόδιων αρχών».1

    Επίσης, η Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. εξέδωσε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία «ο Κανονισμός της ΕΕ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης 2 θα πρέπει να επιτρέπει στις Περιφέρειες και στους Δήμους να συμμετέχουν στην παρακολούθηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και να αξιολογούν την εφαρμογή τους».3

    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για την επεξεργασία του μεγάλου όγκου των δεδομένων που παράγουν οι υπηρεσίες των Περιφερειών και των Δήμων ως “Ανοικτά Δεδομένα”, καθώς και των δεδομένων που θα συλλέγονται από αισθητήρες που τοποθετούνται σε λειτουργίες τους και στις πόλεις, αλλά και σε περιαστικές περιοχές (για την πρόληψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές).

    Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Το Πρόγραμμα των “Έξυπνων Πόλεων” του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης χρηματοδοτεί τους Δήμους για να δημιουργήσουν Internet of Thinks (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο στην επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται από αισθητήρες και οδηγεί στην αυτόματη ρύθμιση δημοτικών λειτουργιών, π.χ. της λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων των δημοτικών κτιρίων, των κοινόχρηστων χώρων, των αντλιοστασίων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οδών της πόλης.

    Επίσης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” και ιδιωτική εταιρία παρουσίασαν 11 εφαρμογές ΙοΤ, οι οποίες αναπτύσσονται στο Giga Campus που από κοινού έχουν δημιουργήσει. Μερικές από τις εφαρμογές αυτές ενδιαφέρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Smart Parking, Accessible Parking Monitoring, Smart Water Metering, Smart Bins Management, Fleet Control, Remote Healthcare, Sensing as a Service).

  • 4 Ιουλίου 2022, 22:16 | ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ

    Θα πρέπει να αναβαθμιστούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών. Να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους π.χ. λογιστές,ιατρούς,κτλ. που χρησιμοποιούν τους κωδικούς μας του taxisnet, όπου ο εξουσιοδοτούμενος για να μας ολοκληρώσει μία εργασία φορολογικής διοίκησης καθώς εισέρχεται μέσα στην καρτέλα μου της εφορίας ,καλό θα είναι να ενημερώνομαι με ένα γραπτό μήνυμα ή να μου δίνεται η δυνατότητα να του δώσω πρόσβαση ή να το απορρίψω.
    Διότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο λογιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet και να παραβιάσει τα προσωπικά μου δεδομένα. Να εισέλθει στην ιστοσελίδα my health, όπου μπορεί να ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό μου και να το διαδώσει οπουδήποτε. Για αυτό καλό είναι να υπάρχει μία δικλείδα ασφαλείας όπου να ενημερώνεται ο κάθε πολίτης ποιος εισέρχεται με τους κωδικούς του taxisnet και να του δίνω εγώ την πρόσβαση να εισέλθει ή να μην εισέλθει. Γενικά εν ολίγοις ακόμα και οι γιατροί που έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν π.χ. ο γιατρός της επιχείρησης καλό είναι ο πολίτης να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή ποιος εισέρχεται με τους κωδικούς taxisnet σε διάφορους φορείς.