Άρθρο 10 Μητρώο συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης – Πολιτική δεοντολογικής χρήσης δεδομένων

1. Κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, η οποία συνιστά μεσαία ή μεγάλη οντότητα κατά την έννοια των παρ. 5 και 6, αντίστοιχα, του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) τηρεί, σε ηλεκτρονική μορφή, μητρώο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία χρησιμοποιεί είτε στο πλαίσιο κατάρτισης προφίλ καταναλωτών είτε στο πλαίσιο αξιολόγησης των πάσης φύσεως εργαζομένων της ή συνεργαζόμενων με αυτήν φυσικών προσώπων.
Στο μητρώο περιλαμβάνονται για κάθε σύστημα, κατ’ ελάχιστον, οι εξής πληροφορίες:
α) περιγραφή των παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος,
β) ο αριθμός και η ιδιότητα των φυσικών προσώπων που αφορά ή ενδέχεται να αφορά,
γ) τεχνικές πληροφορίες που αφορούν στον προμηθευτή ή εξωτερικούς συνεργάτες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη ή λειτουργία του συστήματος,
δ) η περίοδος λειτουργίας του συστήματος, και
ε) μέτρα που λαμβάνονται για την ασφαλή λειτουργία τους.
2. Κάθε επιχείρηση της παρ. 1 καταρτίζει και τηρεί πολιτική δεοντολογικής χρήσης δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα, τις ενέργειες και τις διαδικασίες που εφαρμόζει σε θέματα δεοντολογίας δεδομένων κατά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
3. Κάθε επιχείρηση της παρ. 1 με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, που συντάσσει δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 152 του ν. 4548/2018 (Α’ 104), συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά στη δήλωση πληροφορίες για την πολιτική δεοντολογικής χρήσης δεδομένων που εφαρμόζει.

  • 14 Ιουλίου 2022, 20:40 | ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ AI CATALYST

    Στις πληροφορίες που αφορούν στο μητρώο, να περιλαμβάνεται επίσης η προστιθέμενη αξία των συστημάτων στον εκάστοτε τομέα δραστηριοποίησης τους.

  • 14 Ιουλίου 2022, 19:09 | Μπάλλας, Πελεκάνος & Συνεργάτες Α.Ε.Δ.Ε.

    Στο εν λόγω άρθρο γίνεται χρήση του όρου «σύστημα τεχνητής νοημοσύνης» αντί του όρου «σύστημα αλγοριθμικής λήψης αποφάσεων», χωρίς, ωστόσο, να έχει προηγηθεί σχετικός ορισμός. Επιπλέον, κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, εφόσον είναι σε θέση χρησιμοποιεί συστήματα ΤΝ, είτε στο πλαίσιο κατάρτισης προφίλ καταναλωτών είτε στο πλαίσιο αξιολόγησης των πάσης φύσεως εργαζομένων της ή συνεργαζόμενων με αυτήν φυσικών προσώπων, θα πρέπει να φέρει και την υποχρέωση τήρησης του σχετικού μητρώου.

  • 13 Ιουλίου 2022, 16:37 | Χ.Γ.

    Άρθρο 10, παρ. 3
    Η «δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης» της εταιρίας, μαζί με τις πληροφορίες που περιγράφονται στο παρόν άρθρο (παρ. 1-2) πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται και να είναι δημόσια προσβάσιμες από το κοινό, δηλαδή από τους πελάτες της επιχείρησης, καθότι τους αφορά άμεσα και αυτεπαγγέλτως αν υπάρξει περίπτωσης παραβίασης των όρων συμμόρφωσης που περιγράφονται εκεί.