Άρθρο 16 Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών

1. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνεται Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών (Π.ΑΝ.Υ.Α.), το οποίο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας του άρθρου 7 του ν. 4577/2018 (Α’ 199), με αρμοδιότητα την ανάλυση και πρόληψη υβριδικών απειλών.
2. Το Π.ΑΝ.Υ.Α. περιλαμβάνει το Επιστημονικό Συμβούλιο και την Επιχειρησιακή Ομάδα Διαχείρισης Υβριδικών Απειλών.
3. Το Επιστημονικό Συμβούλιο αποτελείται από εννέα (9) μέλη και είναι αρμόδιο για:
α) την εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών,
β) τη διεξαγωγή σεμιναρίων,
γ) την εκπόνηση μελετών και
δ) τη διασφάλιση διεθνών συνεργασιών.
Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τριετή θητεία μερικής απασχόλησης και επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους από τον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.
4. Η Επιχειρησιακή Ομάδα Διαχείρισης Υβριδικών Απειλών αποτελείται από επτά (7) μέλη και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) καταγράφει όλες τις πραγματικές και πιθανές περιπτώσεις υβριδικών απειλών και επιθέσεων,
β) ταξινομεί τους τομείς που πλήττονται ή μπορεί να πληγούν,
γ) αξιολογεί τις συνέπειες που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν οι υβριδικές απειλές και επιθέσεις,
δ) εξετάζει πιθανά σενάρια υβριδικών απειλών και επιθέσεων,
ε) διεξάγει σενάρια υβριδικών απειλών και επιθέσεων με τη συμμετοχή στελεχών φορέων του δημοσίου τομέα.
Τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας Διαχείρισης Υβριδικών Απειλών ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τριετή θητεία μερικής απασχόλησης και προέρχονται από φορείς του δημόσιου τομέα, και ιδίως από την Ε.Υ.Π., τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
5. Το Π.ΑΝ.Υ.Α. συνεργάζεται: α) με επιστημονικά κέντρα με αντικείμενο συναφές με τους βασικούς στόχους του, β) με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γ) με λοιπούς φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.
6. Η λειτουργία και οι δράσεις του Π.ΑΝ.Υ.Α. χρηματοδοτούνται από πόρους ενωσιακούς ή εθνικούς, συγχρηματοδοτούμενους ή μη, που διατίθενται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • 13 Ιουλίου 2022, 16:14 | Χ.Γ.

    Άρθρο 16, παρ. 3
    Το Επιστημονικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποτελείται ρητά και σαφέστατα, κατά τουλάχιστον το 1/4 αυτού, από επιστήμονες διεθνούς κύρους από το ΔΕΠ των τμημάτων Πληροφορικής και Επιστήμης Η/Υ και μηχανικών Η/Υ των ΑΕΙ της χώρας με ειδίκευση στην Κυβερνοασφάλεια. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει τέτοια συμβούλιο για το συγκεκριμένο αντικείμενο και να μην περιλαμβάνει τους πλέον ειδικούς επιστήμονες σε αυτό.

  • 9 Ιουλίου 2022, 08:15 | Basilis

    OK

  • 8 Ιουλίου 2022, 20:30 | Basilis

    Επιτέλους