Άρθρο 15 Εσωτερική διάρθρωση παραρτημάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12 ν. 4512/2018

 

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), περί της διάρθρωσης του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προστίθεται η φράση «και να καθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση υφιστάμενων ή συνιστώμενων παραρτημάτων» και η παρ. 2 του άρθρου 12 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) αποτελείται από τις αυτοτελείς Μονάδες της παρ. 3, τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα που προβλέπονται στο επόμενο άρθρο και διατηρεί Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του Φορέα μπορούν να συστήνονται Παραρτήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας και να καθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση υφιστάμενων ή συνιστώμενων παραρτημάτων.».

  • 30 Νοεμβρίου 2023, 09:09 | ΦΕΝΙΑ ΛΙΟΝΤΑ-ΥΠΟΔ/ΝΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

    Με δεδομένο ότι η κτηματογράφηση θα πρέπει να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα επομένα 2 χρόνια, οποιαδήποτε ρύθμιση που επηρεάζει το αντικείμενο των εργασιών των υπαλλήλων ή που αφήνει τη δυνατότητα για μελλοντικές αλλαγές κατα τη γνώμη μου θέτει σε κίνδυνο τους βασικούς στόχους που εχει βαλει η πολιτική ηγεσια.

  • 30 Νοεμβρίου 2023, 07:18 | Ιωάννης

    Όπως περιγράφει και το Σωματείο και οι εργαζόμενοι, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης είναι ένα μέρος της Κεντρικής Υπηρεσίας και η μόνη του διαφοροποίηση είναι ότι αποτελεί αποκεντρωμένο βραχίωνα της. Έστω και τυπικά να το δει κανείς, το εδάφιο υποκρύπτει πιθανότητα πρόθεσης διαφορετικής αντιμετώπισης του Παραρτήματος σε σχέση με την υπόλοιπη Κεντρική Υπηρεσία, ακόμη κι αν δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο όμως θα συνιστούσε υποτίμηση τόσο των εργαζόμενων, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά ακόμη και του ίδιου του Φορέα. Δεν θεωρώ ότι ο κος Υπουργός, ζωντανή διαφήμιση της αποκέντρωσης και ο ίδιος, την εποχή της ψηφιοποίησης και του remote, θα πρέσβευε την απαξίωση του Παραρτήματος, ούτε και πως θα συναινούσε ο πολιτικός κόσμος της περιοχής (και όχι μόνο) σε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, μια περιοχή πληθυσμού άνω του 1 εκατομμυρίου και δικαίωμα να συμμετέχει στη δημόσια διοίκηση έχει και ικανότητα, όπως αποδεικνύεται και από την αξιόλογη δουλειά που γίνεται στο Παράρτημα. Το Παράρτημα θα έπρεπε να αναδεικνύεται και ο ρόλος του να ενισχύεται. Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η πρόταση του Σωματείου και των εργαζόμενων θα πρέπει να γίνει αποδεκτή.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 16:06 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Πρόταση αντικατάστασης του εν λόγω άρθρου:
    Ζητούμε την διαγραφή της λέξης “υφιστάμενων” που αφορούν στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης (το μόνο υφιστάμενο παράρτημα) ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι η διάρθρωση θα αφορά μόνο σε νέα παραρτήματα, διότι το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος της Κεντρικής Υπηρεσίας, όλοι οι υπάλληλοι υπάγονται διοικητικά στις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και εκτελούν καθήκοντα των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας, ενώ μόνο χωροταξικά εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 12:14 | Εργαζόμενοι του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης

    Πρόταση αντικατάστασης του άρθρου 15 ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των Διευθύνσεων του φορέα:

    «2. Η Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) αποτελείται από τις αυτοτελείς Μονάδες της παρ. 3, τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα που προβλέπονται στο επόμενο άρθρο και διατηρεί Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του Φορέα μπορούν να συστήνονται Παραρτήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας και να καθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση των εφεξής συνιστώμενων παραρτημάτων.».

    Συγκεκριμένα, διαγράφονται οι λέξεις «υφιστάμενων ή» που αφορούν στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης (το μόνο υφιστάμενο παράρτημα) και προστίθενται οι λέξεις «των εφεξής» ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι η διάρθρωση θα αφορά μόνο σε νέα παραρτήματα.

    Οι εν λόγω αλλαγές κρίνονται απαραίτητες διότι το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος της Κεντρικής Υπηρεσίας, όλοι οι υπάλληλοι υπάγονται διοικητικά στις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και εκτελούν καθήκοντα των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας, ενώ μόνο χωροταξικά εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, τυχόν «διάρθρωση» του υφιστάμενου Παραρτήματος Θεσσαλονίκης σημαίνει εσωτερική αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας, και άρα αλλαγή της οργανωτικής δομής του Φορέα. Κατά τη γνώμη μας, η επιτάχυνση του Κτηματολογίου δεν συνάδει με τυχόν οργανωτικές αλλαγές που θα επιφέρουν καθυστέρηση στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί από την πολιτική ηγεσία.