Άρθρο 4 Συμπλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών – Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 2664/1998

 

Στο άρθρο 18 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στην περ. α) της παρ. 1, προστίθεται έκτο εδάφιο,
β) στην περ. β) της παρ. 1, προστίθενται νέα εδάφια, τρίτο και πέμπτο,
γ) στην υποπερ. αα) του τέταρτου εδαφίου της περ. β) της παρ. 1, προστίθεται νέο, δεύτερο, εδάφιο,
δ) στο πρώτο εδάφιο της περ. ε) της παρ. 1, η φράση «του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ενεργεί είτε κατόπιν αίτησης όποιου έχει έννομο συμφέρον είτε αυτεπάγγελτα και μετά από πρόταση της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.,» αντικαθίσταται από τη φράση «του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» που ενεργεί κατόπιν αίτησης όποιου έχει έννομο συμφέρον»,
ε) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2, εα) η φράση «μέσα σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες» αντικαθίσταται από τη φράση «μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες», εβ) η φράση «μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών» αντικαθίσταται από τη φράση «μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) εργάσιμων ημερών»,
στ) προστίθενται παρ. 3 και 4 και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 18
Διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων

1. α) Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μπορεί, ύστερα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως, να προβαίνει στη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, ιδίως σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής στα κτηματολογικά φύλλα στοιχείων του δικαιούχου, τα οποία προκύπτουν από την αστυνομική ταυτότητα ή άλλα δημόσια έγγραφα με αποδεικτική ως προς τα στοιχεία αυτά ισχύ, καθώς επίσης στοιχείων σχετικών με το καταχωρισθέν δικαίωμα, τον τίτλο αυτού και το ιδιοκτησιακό αντικείμενο, εφόσον το σφάλμα στην καταχώριση προκύπτει κατά τρόπον αναμφισβήτητο από την καταχωρισθείσα πράξη και τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα. Η αίτηση για τη διόρθωση καταχωρίζεται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.
Η αίτηση δεν επιβαρύνεται με τέλη και δικαιώματα, πάγια ή αναλογικά.
Πιστοποιητικά, αντίγραφα και αποσπάσματα που εκδίδονται από τα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων, ύστερα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον και προορίζονται για να συνυποβληθούν με την αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, καθώς και οι αιτήσεις που υποβάλλονται για την έκδοσή τους, απαλλάσσονται από κάθε τέλος και δικαίωμα, πάγιο ή αναλογικό. Σχετική αιτιολογία αναγράφεται στο έντυπο της αίτησης προς έκδοση με ευθύνη και επιμέλεια του αιτούντα και επισημείωση ανάλογου περιεχομένου τίθεται από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο στα εκδιδόμενα στοιχεία για τη νόμιμη χρήση τους. Απλά αντίγραφα, τα οποία ο αιτών συνυποβάλλει με την αίτηση διόρθωσης, γίνονται δεκτά και λαμβάνονται υπ’ όψιν.
β) Στην περίπτωση των αρχικών εγγραφών, το πρόδηλο σφάλμα μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε στοιχείο της εγγραφής και ιδίως στον δικαιούχο, στο δικαίωμα, στον τίτλο κτήσης και στο ιδιοκτησιακό αντικείμενο. Η αίτηση για τη διόρθωση καταχωρίζεται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν η διόρθωση αφορά στα στοιχεία μεταγραφής, άλλως εγγραφής, του τίτλου κτήσης που αφορά στο καταχωρισθέν στις αρχικές εγγραφές εγγραπτέο δικαίωμα, επειδή αυτά ελλείπουν, ή αναγράφονται λανθασμένα, η συμπλήρωση ή η ορθή αναγραφή τους, κατά περίπτωση, διενεργείται υποχρεωτικά και αυτεπάγγελτα από τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου. Ενδεικτικά, πρόδηλο είναι το σφάλμα όταν η ανακρίβεια στα στοιχεία της εγγραφής:
αα) προκύπτει από δημόσιο έγγραφο που καταχωρίσθηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης, η οποία προηγείται της έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 11 του ν. 2308/1995, ή και μετά από αυτήν, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρισθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την εν λόγω ανάρτηση, υπό την προϋπόθεση ότι μέσω της διορθώσεως δεν αντικαθίσταται (εκτοπίζεται) δικαίωμα τρίτου, εκτός αν ο τρίτος συναινεί στη διόρθωση, συνυπογράφοντας την αίτηση, η συναίνεση δε αυτή δεν υποκρύπτει άτυπη μεταβίβαση ή μεταβολή τίτλου του ακινήτου.
Εκτοπισμός δεν υφίσταται και δεν απαιτείται συναίνεση, εάν ο τρίτος συμπεριλήφθηκε ως δικαιούχος, ο οποίος αναγράφεται στις κτηματολογικές εγγραφές, λόγω σφάλματος που εμφιλοχώρησε κατά την επεξεργασία της δήλωσης και των δημοσίων εγγράφων που συνυπέβαλε κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης του ν. 2308/1995 (Α’ 114) και τούτο προκύπτει από το αρχείο κτηματογράφησης και τα δημόσια βιβλία του Υποθηκοφυλακείου.
Στην περίπτωση ακινήτου με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», η αίτηση επιδίδεται υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ημερών από την κατάθεσή της στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το Ελληνικό Δημόσιο τεκμαίρεται ότι συναινεί στην αίτηση και ο προϊστάμενος οφείλει να προβεί στην αιτούμενη διόρθωση, εάν δεν αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία αρνητική απάντηση που απευθύνεται στον Προϊστάμενο του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της αίτησης στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ακόμη και χωρίς ειδική αιτιολογία, ο προϊστάμενος οφείλει να απορρίψει την αίτηση. Η παραπάνω επίδοση δεν απαιτείται εάν πρόκειται για δημόσιο έγγραφο, με βάση το οποίο έχουν καταχωρισθεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου δικαιώματα συνδικαιούχων. Επίδοση στο Ελληνικό Δημόσιο δεν απαιτείται και στην περίπτωση που το δημόσιο έγγραφο, με βάση το οποίο ζητείται η διόρθωση της εγγραφής, αποτελεί τίτλο εγγραπτέου δικαιώματος επί άλλου κτηματογραφηθέντος ακινήτου της ίδιας κτηματογραφηθείσας περιοχής, το οποίο δηλώθηκε και καταχωρίσθηκε στο κτηματολόγιο, καθώς και όταν ο τίτλος του αιτούντος τη διόρθωση ή των δικαιοπαρόχων του (άμεσων ή απώτερων) είναι παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ.. Το ίδιο ισχύει επίσης όταν το ακίνητο με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», για το οποίο ζητείται η διόρθωση, είναι οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία και από τον συσχετισμό του προσκομιζόμενου τίτλου κτήσης του αιτούντος και των δικαιοπαρόχων του προς την πράξη σύστασης της οριζόντιας ή κάθετης, αντίστοιχα, ιδιοκτησίας, διαπιστώνεται ότι εξαντλείται το σύνολο των εξ αδιαιρέτου ποσοστών του εγγραπτέου δικαιώματος επί της οριζόντιας ή κάθετης αυτής ιδιοκτησίας. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και στην περίπτωση που στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία δεν αντιστοιχεί αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο, αλλά το αντιστοιχούν σε αυτήν ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου εμφανίζεται με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Στην περίπτωση αυτή, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της διορθώσεως της αρχικής εγγραφής με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, δημιουργείται αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο για την οριζόντια ή κάθετη, αντίστοιχα, ιδιοκτησία,
ββ) προκύπτει από τη συσχέτιση της αρχικής εγγραφής προς τα στοιχεία της ανάρτησης, που προηγείται της έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 11 του ν. 2308/1995, ή του τελικού αναμορφωμένου πίνακα της κτηματογράφησης, από τα οποία αποκλίνει άνευ νόμιμου λόγου,
γγ) προκύπτει από τη συσχέτιση της αρχικής εγγραφής προς τα στοιχεία διοικητικής πράξης ή δικαστικής απόφασης που συνιστούν πρωτότυπο τρόπο κτήσης δικαιώματος, ο οποίος κατισχύει, οπωσδήποτε, του καταχωρισθέντος στην αρχική εγγραφή δικαιώματος, εφόσον η διόρθωση στην περίπτωση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με απόφαση επιτροπής ενστάσεων που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης,
δδ) αφορά στην ολική ή μερική έλλειψη ή στην ανακρίβεια στοιχείων οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, η οποία μπορεί να θεραπευθεί με αναδρομή στην πράξη σύστασης, στον κανονισμό της οριζόντιας ιδιοκτησίας και στα συνοδευτικά αυτών ή επ’ αυτών ερειδόμενα δημόσια έγγραφα που συνυποβάλλονται με την αίτηση. Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορεί, μέσω της διορθώσεως, να δημιουργηθεί και να συμπληρωθεί με τα στοιχεία του δικαιούχου κτηματολογικό φύλλο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ήδη υλοποιηθείσας ή μέλλουσας, η οποία δεν εμφαίνεται στις πρώτες εγγραφές ως αυτοτελές ιδιοκτησιακό αντικείμενο.
Στις υποπερ. αα), ββ), γγ), δδ), η διόρθωση γίνεται υποχρεωτικά, επιτρεπομένης μόνο της αιτιολογημένης άρνησης για λόγους μη συνδρομής των προϋποθέσεων που αναφέρονται στις οικείες περιπτώσεις.
γ) Εφόσον το πρόδηλο σφάλμα της αρχικής εγγραφής αφορά σε γεωμετρικά στοιχεία του γεωτεμαχίου, υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης των γεωμετρικών στοιχείων υπό τους όρους της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του νόμου αυτού.
δ) Διόρθωση πρόδηλου σφάλματος αρχικής εγγραφής δεν επιτρέπεται, εφόσον προηγουμένως έχει λάβει χώρα μεταγενέστερη εγγραφή, οπωσδήποτε ασυμβίβαστη με τη διωκόμενη διόρθωση, εκτός αν ο δικαιούχος από τη μεταγενέστερη αυτή εγγραφή συναινεί στη διόρθωση, συνυπογράφοντας την αίτηση, η συναίνεση δε αυτή δεν υποκρύπτει άτυπη μεταβίβαση ή μεταβολή τίτλου του ακινήτου.
ε) διόρθωση αρχικής εγγραφής με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος μπορεί να διενεργηθεί και μετά από απόφαση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Φορέας) που ενεργεί κατόπιν αίτησης όποιου έχει έννομο συμφέρον, όποτε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εκ μέρους του ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης περαίωσης της κτηματογράφησης, για το συγκεκριμένο και μόνο κτηματογραφημένο ακίνητο η ομάδα κτηματογραφημένων ακινήτων που αφορά η διόρθωση, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα για την ανάκληση των διοικητικών πράξεων. Η εν λόγω δυνατότητα υφίσταται ιδίως όταν, με την ανάκληση της αρχικής εγγραφής, επιδιώκεται η ορθή αποτύπωση στις αρχικές εγγραφές διοικητικής πράξεως με διαπλαστικό για τα εμπράγματα δικαιώματα χαρακτήρα και ισχύουσας έναντι πάντων.
στ) Διόρθωση πρόδηλου σφάλματος των αρχικών εγγραφών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, επιτρέπεται μόνο μέχρι την οριστικοποίησή τους. Μετά την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, διόρθωση επιτρέπεται υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 περ. α` του παρόντος άρθρου. Αγωγή του άρθρου 6 του νόμου αυτού για τη διόρθωση αρχικής εγγραφής, η οποία ασκείται μετά τη διόρθωση της εγγραφής με τη διαδικασία του άρθρου αυτού, απευθύνεται και κατά του τυχόν, μέσω της διορθώσεως αυτής, καταχωρισθέντος στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου ως δικαιούχου.»
ζ) Η υποβολή αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος δεν συνιστά αναγκαία προδικασία για την υποβολή και συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου αγωγών και αιτήσεων διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, αρχικών και μεταγενέστερων, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2. Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δεν αποφανθεί μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης ή αν απορρίψει την αίτηση, ο αιτών δικαιούται να προσφύγει στον Κτηματολογικό Δικαστή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αυτής ή αφότου έλαβε γνώση της απόρριψης της αίτησης. Η ανωτέρω προθεσμία απάντησης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προθεσμία απάντησης του ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την υποπερ. αα’ της περ. β’ της παρ. 1, εκτός εάν, εν τω μεταξύ, περιέλθει σε γνώση του Προϊσταμένου ρητή απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Η αίτηση προς τον Κτηματολογικό Δικαστή καταχωρίζεται στα Κτηματολογικά φύλλα στη θέση που καταχωρίζεται και η κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 αγωγή. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 16.
3. Όπου στο παρόν άρθρο γίνεται αναφορά σε Προϊστάμενο Κτηματολογικού Γραφείου, ως τέτοιος νοείται και όποιος υπάλληλος του Φορέα έχει κατά τον νόμο αποφασιστική αρμοδιότητα καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων.
4. Με απόφαση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύνανται να καθορίζονται και να ρυθμίζονται περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων, η διόρθωση των οποίων καθίσταται υποχρεωτική υπό τους όρους του παρόντος, από τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου ή οποιονδήποτε υπάλληλο έχει κατά τον νόμο αποφασιστική αρμοδιότητα καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων.».

  • 30 Νοεμβρίου 2023, 07:29 | Μαρία Β.

    Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν τροποποιήσεις στο άρθρο 19 για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων και εμβαδού, όταν τα λάθη προέρχονται από το κτηματολόγιο, που δεν λαμβάνει υπόψη του τα προσκομισθεντα τοπογραφικά διαγράμματα και τίτλους και ορίζει τα γεωτεμαχια με αυθαίρετο τρόπο.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 22:01 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Η διοικητική διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών μέσω του άρθρου 18, με την κατάθεση αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος κι έκδοσης της αντίστοιχης απόφασης από τον Προϊστάμενο δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει την δικαστική κρίση.
    Σφάλματα ή ελλείψεις της κτηματογράφησης, όπως μια απλή αίτηση διόρθωσης για τη συμπλήρωση ελλιπών στοιχείων μεταγραφής ή τη διόρθωση στοιχείων του Συμβολαιογράφου δύνανται άμεσα να διορθωθούν, όπως και γίνεται και σήμερα αυτεπάγγελτα από τα Κτηματολογικά Γραφεία.
    Οι περισσότερες περιπτώσεις όμως, ειδικά στις αγροτικές περιοχές είναι πιο περίπλοκες όπως πχ. ζητείται η διόρθωση αρχικών εγγραφών σε γεωτεμάχιο ΑΓΝΩΣΤΟΥ ιδιοκτήτη, με την προσθήκη αρχικού δικαιούχου, ο οποίος επικαλείται ως τίτλο κτήσης συμβόλαιο αγοράς μεγαλύτερης έκτασης χωρίς τοπογραφικό, από το οποίο ακολούθησαν μεταγενέστερες μεταβιβάσεις. Πως είναι δυνατόν να διαπιστωθεί με ασφάλεια το εναπομείναν στον αιτούντα ακίνητο;
    Σε άλλη περίπτωση, σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία εμφανίζεται ποσοστό ΑΓΝΩΣΤΟΥ ιδιοκτήτη και ο αιτών την διόρθωση επικαλείται τίτλο κτήσης όχι για εξ αδιαιρέτου ποσοστό αλλά για διαιρετό τμήμα του ακινήτου.
    Αντίστοιχα, σε αστικές περιοχές, η διόρθωση των σφαλμάτων στις οριζόντιες ιδιοκτησίες, τις περισσότερες φορές προϋποθέτει προηγούμενη τροποποίηση της σχετικής συστατικής πράξης, στην οποία είχαν εμφιλοχωρήσει τα σφάλματα.
    Ο έλεγχος τέτοιων κι άλλων παρόμοιων αιτήσεων, οι οποίες συνήθως είναι ολιγόγραμμες και συνοπτικές, σίγουρα δεν απαιτεί την «πρόδηλη» του Προϊσταμένου, αλλά μια ολοκληρωμένη δικανική σκέψη.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 20:24 | Zepos &Yannopoulos

    • Επί του άρθρου 4: Στην παράγραφο 1α του αναδιαμορφωμένου άρθρου 18 ν. 2664/1998, να διευκρινιστεί με σχετική προσθήκη στο τελευταίο εδάφιο ότι απλά, μη επικυρωμένα αντίγραφα, τα οποία ο αιτών συνυποβάλλει με την αίτηση διόρθωσης, γίνονται δεκτά και λαμβάνονται υπόψιν». Η ανωτέρω διευκρίνιση ότι τα αντίγραφα δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένα ούτε από δικηγόρο κρίνεται απαραίτητη, καθώς στην πράξη δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση από τα Κτηματολογικά Γραφεία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δικηγόρων και πολιτών.

    Ειδικά ως προς τα πρόδηλα αυτής της παραγράφου να προβλεφθεί ότι δεν εμποδίζουν την καταχώριση της επόμενης εγγραπτέας πράξης και δεν απαιτείται εγκριτική απόφαση του Προϊσταμένου διότι είναι τυπική διαδικασία.
    Στην παρ (α), αντίθετα με την παρ (β) δεν προβλέπεται ότι η αίτηση διόρθωσης καταχωρείται στο Κτηματολογικό Φύλλο. Γιατί όχι?

    Προτείνουμε στην παράγραφο 1β του αναδιαμορφωμένου άρθρου 18 ν. 2664/1998, στο τρίτο εδάφιο, να αφαιρεθεί η φράση «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» διότι δεν προσδιορίζεται με ποιο κριτήριο κρίνεται το εξαιρετικό. Προτείνουμε να προβλεφθεί ότι όταν στην προς καταχώρηση πράξη γίνεται μνεία του προδήλου σφάλματος (πχ. που έχει εσφαλμένως καταχωρηθεί στο Κτηματολογικό Φύλλο ως Τόμος 320 αντί του ορθού 220) η διόρθωση να γίνεται υποχρεωτικά και αυτεπάγγελτα από τον Προϊστάμενο (η παράλειψη του οποίου θα ελέγχεται άμεσα από το ΚΦ).

    Η 2η παράγραφος υπό 1β αα, προτείνουμε να αναδιατυπωθεί ως εξής: Εκτοπισμός δεν υφίσταται και δεν απαιτείται συναίνεση, εάν ο τρίτος αναγράφεται ως δικαιούχος στις αρχικές εγγραφές λόγω σφάλματος που εμφιλοχώρησε κατά την επεξεργασία της δήλωσης και των δημοσίων εγγράφων που συνυπέβαλε ο τρίτος κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης του Ν. 2308/1995 ή λόγω ανακριβούς δήλωσής του και τούτο προκύπτει από το αρχείο κτηματογράφησης και τα δημόσια βιβλία του Υποθηκοφυλακείου. .

    Στην 3η παράγραφο υπό 1β αα, προτείνουμε τη σύντμηση της προθεσμίας των 60 ημερών. Πρόκειται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής το οποίο καθυστερεί ιδιαιτέρως τη διαδικασία αυτής της κατηγορίας των διορθώσεων και είναι αντίθετο προς το σκοπό του εν λόγω νομοθετήματος που είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών!.

    Επιπλέον, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι τη διόρθωση της εγγραφής ακινήτου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπορεί να ζητήσει οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον (πχ γνωρίζω ότι ο Χ είναι ιδιοκτήτης όμορου ακινήτου και έχω έννομο συμφέρον να καταχωρηθεί ως δικαιούχος για την κατάθεση αγωγής εις βάρος του).

    Στην παράγραφο υπό 1β δδ, προτείνουμε να προβλεφθεί ότι την αίτηση για διόρθωση προδήλου σφάλματος στις περιπτώσεις ολικής ή μερικής έλλειψης ή ανακρίβειας ως προς στοιχεία οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, έχει δικαίωμα να υποβάλει καθένας από τους συνιδιοκτήτες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να κλείσουν τα ελλείποντα χιλιοστά, να κατατεθεί αγωγή εναντίον του συνιδιοκτήτη κλπ. που πολλές φορές αποτελεί τον βασικό λόγο παρακώλυσης πολλών μεταβιβάσεων ακινήτων.

    Στην τελευταία παράγραφο υπό 1β (πριν το 1γ), να προβλεφθεί όχι απλώς αιτιολογημένη άρνηση, αλλά να καθοριστεί ότι σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης προδήλου σφάλματος, η απορριπτική απόφαση θα πρέπει να διαλαμβάνει αιτιολογία επαρκή, σαφή και εμπεριστατωμένη (ώστε να μην αρκεί η αιτιολογία «διότι δεν πληροί της προϋποθέσεις του νόμου).

    Στην παρ. 1δ) να διευκρινιστεί τι συνιστά νομικά τη «μεταβολή τίτλου».

    Η παράγραφος 1ζ, να αναδιαμορφωθεί ως ακολούθως:
    Η υποβολή αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος δεν συνιστά αναγκαία προδικασία:
    α) για την υποβολή και συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου αγωγών και αιτήσεων διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, αρχικών και μεταγενεστέρων, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού και
    β) για την καταχώρηση οποιουδήποτε εγγραπτέου δικαιώματος, υπό την έννοια του να καθίσταται δυνατή η ταυτόχρονη κατάθεση της αίτησης προδήλου σφάλματος και της καταχώρισης εγγραπτέας πράξης στο υπό διόρθωση κτηματολογικό φύλλο.

    Τέλος, στην παράγραφο 2 προτείνουμε τη σύντμηση των προθεσμιών, διότι πρόκειται για ρύθμιση αντίθετη προς τον σκοπό του παρόντος νομοσχεδίου, καθώς ουδόλως εξυπηρετεί την επιτάχυνση των διαδικασιών. Επιχειρείται δηλαδή παράταση της προθεσμίας απάντησης του Προϊσταμένου ΚΓ επί αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων από 15 εργάσιμες ημέρες (όπως σήμερα ισχύει) σε 30. Επομένως, προτείνουμε, να οριστούν οι μέρες σε 10 εργάσιμες για την απάντηση του Προϊσταμένου ΚΓ, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις -ειδικά καθορισμένες- να προβλέπεται η προσφυγή των δικαιούχων στον Κτηματολογικό Δικαστή, με προθεσμία , τις 15 εργάσιμες ημέρες, ώστε πράγματι να επιταχυνθούν (έστω κατά τι) οι δικαιοπραξίες που καθυστερούν λόγω σφαλμάτων όχι ουσιαστικών, αλλά πρόδηλων. Διαφορετικά, ο χρόνος που εξοικονομείται από την κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ, προστίθεται και πάλι δυνάμει της παρούσας διάταξης, άρα οι διαδικασίες δεν επιταχύνονται εντέλει, παρά μένουν ως έχουν.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 19:43 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΠΑΡ. 1 ΠΕΡ. αα ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΓΝΩΣΤΟΥ Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΝΤΟΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΛΟΓΩΝ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ ΕΝΕΚΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΥΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΘΑ ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΝΤΟΣ 15 ΕΡΓΑΣΊΜΩΝ ΗΜΕΡΏΝ Η ΕΝΤΟΣ 20 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 15:40 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Η κατάργηση των επικυρωμένων αντιγράφων στην υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να μας απαλλάσσει από την έκδοση αντιγράφων, ενέχει όμως επικινδυνότητα προσκόμισης παραποιημένων εγγράφων.
    • Στα πρόδηλα χωρίς επίδοση, όταν απώτερος τίτλος είναι παραχωρητήριο από το Ελληνικό Δημόσιο, να προβλεφθεί αδιάκοπη σειρά τίτλων μέχρι το παραχωρητήριο. (πχ. απόφαση επικύρωσης ανώμαλης δικαιοπραξίας)
    • Στα πρόδηλα ΑΓΝΩΣΤΟΥ με επίδοση στο Δημόσιο δεν προβλέπει κάτι για τις απαντήσεις «με επιφύλαξη».
    • Στα πρόδηλα ΑΓΝΩΣΤΟΥ σε οριζόντιες ιδιοκτησίες ή κάθετες ιδιοκτησίες θα πρέπει να προβλέπεται ρητά ότι η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή καθέτου ιδιοκτησίας πρέπει να κλείνει στα 1000/1000 και να γίνει ειδική ρύθμιση για τις περιπτώσεις που σύσταση γίνεται μεμονωμένα με έκαστο μεταβιβαστικό συμβόλαιο (η περιπτωσιολογία της Βορείου Ελλάδος)
    • Να διευκρινιστεί ότι διόρθωση με κοινό τίτλο εγγραπτέου δικαιώματος της ίδιας κτηματογραφηθείσας περιοχής περιλαμβάνει και ακίνητα άλλης κτηματογραφηθείσας περιοχής που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ίδιου κτηματολογικού γραφείου
    • Πουθενά δεν προβλέπεται τι γίνεται στις περιπτώσεις που έχουμε ανακρίβειες στα ΚΦ και κατατίθεται ηλεκτρονική αίτηση για καταχώριση εγγραπτέας πράξης , χωρίς προηγούμενη διόρθωση. Να προβλεφθεί να είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη διόρθωση με απόφαση Προϊσταμένου μετά την καταχώριση της ηλεκτρονικής πράξης,το οποίο προϋποθέτει τροποποίηση του άρθρου 2 παρ.3 ν2308/1995.
    • Η πρόβλεψη για υποχρεωτική αιτιολογημένη άρνηση στις περιπτώσεις της περ.α της παρ.1 έρχεται σε αντίθεση με την παρ.2 , η οποία διατηρεί την σιωπηρή απόρριψη. Τι ακριβώς σημαίνει ότι με απόφαση του ΝΠΔΔ καθορίζονται περιπτώσεις προδήλων για τα οποία είναι η υποχρεωτική η διόρθωση;;;; Η έννοια του προδήλου σφάλματος είναι αόριστη νομική έννοια και δεν προσδιορίζεται με πράξεις της Διοίκησης
    • Όλα αυτά σε συνδυασμό με την μεταβατική διάταξη του άρθρου 31, η οποία προβλέπει αναδρομική ισχύ και για τις εκκρεμείς αιτήσεις, θα δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα γραφεία

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 15:22 | Θεόδωρος Χαλκίδης, συμβολαιογράφος

    Α. Στο σχέδιο που έχει υποβληθεί στη διαβούλευση δεν υφίσταται διάταξη που να περιορίζει τον έλεγχο νομιμότητας στις επί ποινή απολύτου ακυρότητας περιπτώσεις. Αυτό καθίσταται αναγκαίο διότι τα ΚΓ εξακολουθούν να υπεισέρχονται σε ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων ενώ προβαίνουν σε ελέγχους επί εγγράφων ή ζητημάτων που ουδόλως σχέση έχουν με τις εκ του νόμου προϋποθέσεις της καταχώρησης.
    Πρόταση:
    Στο τέλος του άρ.16 παρ. 1 περίπτωση γ) προστίθεται η φράση «επί ποινή απολύτου ακυρότητας» και η συγκεκριμένη περίπτωση γ) αντικαθίσταται ως εξής:
    «γ) αν για την πράξη της οποίας ζητείται η καταχώριση, συντρέχουν όλες οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για την επέλευση των έννομων αποτελεσμάτων της. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικώς και μόνο στη νομιμότητα της πράξεως, της οποίας ζητείται η καταχώριση, χωρίς να δύναται να επεκταθεί σε άλλες πράξεις, σε προγενέστερο τίτλο κτήσης, σε εξέταση και συσχετισμό μεταγεγραμμένων τίτλων ή στον έλεγχο της ορθότητας της πρώτης έγγραφης και περιορίζεται στο αν από το περιεχόμενο της πράξης προκύπτει ότι έχουν τηρηθεί εκείνες οι διατυπώσεις, που αν δεν τηρηθούν, ο νόμος ρητώς επί ποινή απολύτου ακυρότητας απαγορεύει την καταχώριση,»

    Β. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επιφέρουν την επιθυμητή επιτάχυνση της διαδικασίας διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων καθώς:
    1) διατηρείται η δυνατότητα της σιωπηρής απόρριψης του Προϊσταμένου του ΚΓ καθώς ναι μεν αναφέρεται στην περ. β) της παρ.1 ότι «Στις υποπερ. αα), ββ), γγ), δδ), η διόρθωση γίνεται υποχρεωτικά, επιτρεπομένης μόνο της αιτιολογημένης άρνησης για λόγους μη συνδρομής των προϋποθέσεων που αναφέρονται στις οικείες περιπτώσεις», όμως στην παρ.2 διατηρείται η δυνατότητα της σιωπηρής άρνησης χωρίς να γίνεται, νομοτεχνικά τουλάχιστον αλλά και ουσιαστικά, σαφές ότι η ευχέρεια της σιωπηρής άρνησης περιορίζεται σε περιπτώσεις διαφορετικές από τις υποπερ. αα), ββ), γγ), δδ) της προηγούμενης παραγράφου. Αλλά ακόμα κι αν γινόταν δεκτή αυτή η διαφοροποίηση, θα δημιουργούταν μία αδόκιμη διοικητική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία στις υποπερ. αα), ββ), γγ), δδ) το ΚΓ θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση χωρίς χρονικούς περιορισμούς, δεσμεύσεις και συνέπειες ενώ για τις «λοιπές» περιπτώσεις θα είχε την ευχέρεια της σιωπηρής απόρριψης.
    Συνεπώς, τελικά, καμία πρόοδος δεν θα επιτυγχανόταν τόσο στην επιτάχυνση της διαδικασία διόρθωσης προδήλου σφάλματος όσο και στην ουσία, καθώς το ΚΓ θα μπορεί να επικαλείται με ευκολία ότι η σκοπούμενη διόρθωση δεν εμπίπτει στις υποπερ. αα), ββ), γγ), δδ), θα το απορρίπτει σιωπηρά, και ο αιτών θα αναγκάζεται να προσφύγει στην εκουσία δικαιοδοσία από φόβο μήπως χαθούν τα νόμιμα δικαιώματά του.
    Επιπλέον, η αύξηση του χρόνου της άσκησης της ευχέρειας της σιωπηρής άρνησης από 15 σε 30 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης, αυξάνει το χρόνο άσκησης της προσφυγής στην εκουσία δικαιοδοσία κατά της σιωπηρής άρνησης από 30 σε εξήντα εργάσιμες ημέρες!
    Θα πρέπει συνεπώς να καταργηθεί η ευχέρεια της σιωπηρής άρνησης και να εισαχθεί η τεκμαιρόμενη αποδοχή της αίτησης μετά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας έστω αν αυτή αυξηθεί στις 30 εργάσιμες ημέρες από την αίτηση.
    Διαφορετικά τα ΚΓ θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συστηματικά την ευχέρεια της σιωπηρής άρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθυστέρηση των διαδικασιών.
    Επίσης, προτείνεται ο καθορισμός ότι το δικαίωμα της προσφυγής θα ασκείται εντός της προθεσμίας από την παραλαβή της απορριπτικής απόφασης αντί του ασαφούς «αφότου έλαβε γνώση…».
    Πρόταση:
    Η παρ.2 του άρ.18 αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. α) Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δεν αποφανθεί μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης ή την απορρίψει χωρίς ειδική αιτιολογία, τεκμαίρεται ότι η αίτηση έγινε δεκτή. Στην δεύτερη περίπτωση η πράξη που εκδόθηκε χωρίς ειδική αιτιολογία είναι αυτοδικαίως άκυρη και διαγράφεται από το οικείο κτηματολογικό φύλλο οίκοθεν και αυτεπαγγέλτως και ο Προϊστάμενος δεν μπορεί να συμπληρώσει την έλλειψη ειδικής αιτιολογίας
    β) Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου απορρίψει την αίτηση με ειδική αιτιολογία, ο αιτών δικαιούται να προσφύγει στον Κτηματολογικό Δικαστή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της απορριπτικής απόφασης. Η ανωτέρω προθεσμία απάντησης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προθεσμία απάντησης του ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την υποπερ. αα’ της περ. β’ της παρ. 1, εκτός εάν, εν τω μεταξύ, περιέλθει σε γνώση του Προϊσταμένου ρητή απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Η αίτηση προς τον Κτηματολογικό Δικαστή καταχωρίζεται στα Κτηματολογικά φύλλα στη θέση που καταχωρίζεται και η κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 αγωγή. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 16.»

    Γ. Διατηρείται η αποδεδειγμένα ατελέσφορη προδικασία με το Ελληνικό Δημόσιο.
    Έχει παγιωθεί πλέον και νομοθετικά (βλ. σχετικές ρυθμίσεις και της δασικής νομοθεσίας) ότι το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να προβάλλει δικαιώματα επί ακινήτων θα πρέπει να θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας σε αυτά βάσει τίτλου.
    Συνεπώς και κατά την διαδικασία διόρθωσης προδήλου σφάλματος αγνώστου ιδιοκτήτη, όπου το Ελληνικό Δημόσιο εμπλέκεται λόγω του δικαιώματος προσδοκίας του άρ.9, θα πρέπει να προβάλει αντιρρήσεις μόνον όταν θεμελιώνει τα δικαιώματά του βάσει τίτλου.
    Πρόταση:
    Η υποπ. αα) της περ. α) της παρ.1 του άρ.18 αντικαθίσταται ως εξής:
    «αα) προκύπτει από δημόσιο έγγραφο που καταχωρίσθηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης, η οποία προηγείται της έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 11 του ν. 2308/1995, ή και μετά από αυτήν, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρισθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την εν λόγω ανάρτηση, υπό την προϋπόθεση ότι μέσω της διορθώσεως δεν αντικαθίσταται (εκτοπίζεται) δικαίωμα τρίτου, εκτός αν ο τρίτος συναινεί στη διόρθωση, συνυπογράφοντας την αίτηση, η συναίνεση δε αυτή δεν υποκρύπτει άτυπη μεταβίβαση ή μεταβολή τίτλου του ακινήτου.
    Εκτοπισμός δεν υφίσταται και δεν απαιτείται συναίνεση, εάν ο τρίτος συμπεριλήφθηκε ως δικαιούχος, ο οποίος αναγράφεται στις κτηματολογικές εγγραφές, λόγω σφάλματος που εμφιλοχώρησε κατά την επεξεργασία της δήλωσης και των δημοσίων εγγράφων που συνυπέβαλε κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης του ν. 2308/1995 (Α’ 114) και τούτο προκύπτει από το αρχείο κτηματογράφησης και τα δημόσια βιβλία του Υποθηκοφυλακείου.
    Στην περίπτωση ακινήτου με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», η αίτηση επιδίδεται υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ημερών από την κατάθεσή της στο Ελληνικό Δημόσιο.
    Το Ελληνικό Δημόσιο τεκμαίρεται ότι συναινεί στην αίτηση και ο προϊστάμενος οφείλει να προβεί στην αιτούμενη διόρθωση, εάν δεν αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία αιτιολογημένη αρνητική απάντηση που απευθύνεται στον Προϊστάμενο του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της αίτησης στο Ελληνικό Δημόσιο. Αιτιολογημένη είναι η άρνηση του Ελληνικού Δημοσίου να συναινέσει στην διόρθωση ακινήτου με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη» μόνον όταν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας σε αυτό βάσει τίτλου.
    Σε περίπτωση αιτιολογημένης αρνητικής απάντησης σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, ο προϊστάμενος οφείλει να απορρίψει την αίτηση.
    Η παραπάνω επίδοση δεν απαιτείται εάν πρόκειται για δημόσιο έγγραφο, με βάση το οποίο έχουν καταχωρισθεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου δικαιώματα συνδικαιούχων. Επίδοση στο Ελληνικό Δημόσιο δεν απαιτείται και στην περίπτωση που το δημόσιο έγγραφο, με βάση το οποίο ζητείται η διόρθωση της εγγραφής, αποτελεί τίτλο εγγραπτέου δικαιώματος επί άλλου κτηματογραφηθέντος ακινήτου της ίδιας κτηματογραφηθείσας περιοχής, το οποίο δηλώθηκε και καταχωρίσθηκε στο κτηματολόγιο, καθώς και όταν ο τίτλος του αιτούντος τη διόρθωση ή των δικαιοπαρόχων του (άμεσων ή απώτερων) είναι παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ.. Το ίδιο ισχύει επίσης όταν το ακίνητο με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», για το οποίο ζητείται η διόρθωση, είναι οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία και από τον συσχετισμό του προσκομιζόμενου τίτλου κτήσης του αιτούντος και των δικαιοπαρόχων του προς την πράξη σύστασης της οριζόντιας ή κάθετης, αντίστοιχα, ιδιοκτησίας, διαπιστώνεται ότι εξαντλείται το σύνολο των εξ αδιαιρέτου ποσοστών του εγγραπτέου δικαιώματος επί της οριζόντιας ή κάθετης αυτής ιδιοκτησίας. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και στην περίπτωση που στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία δεν αντιστοιχεί αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο, αλλά το αντιστοιχούν σε αυτήν ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου εμφανίζεται με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Στην περίπτωση αυτή, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της διορθώσεως της αρχικής εγγραφής με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, δημιουργείται αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο για την οριζόντια ή κάθετη, αντίστοιχα, ιδιοκτησία,»

    Δ. Δεν χρειάζεται το σύνολο των εγγράφων να συνυποβάλλονται με την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος καθώς τα περισσότερα εξ αυτών αναζητούνται με αίτηση προς το αρμόδιο ΚΓ επ’ ευκαιρία του προδήλου. Άλλωστε τα έγγραφα αυτά εκδίδονται από το ΚΓ και δίδονται προς τον αιτούντα προκειμένου αυτός με την σειρά του να τα «ξαναδώσει» στο ίδιο ΚΓ για την εξέταση του προδήλου. Συνεπώς, αρκεί ο συσχετισμός των εγγράφων αυτών με την ήδη υποβληθείσα αίτηση. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο χρόνος της διαδικασίας καθώς δεν θα χρειάζεται να περιμένει κανείς το χρόνο έκδοσής τους από το ΚΓ αλλά αυτά θα συσχετίζονται άμεσα με την αίτηση.
    Πρόταση:
    Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περ. α) της παρ.1 του άρ.18 αντικαθίστανται ως εξής:
    «Ο αιτών την διόρθωση προδήλου σφάλματος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων που εκδίδονται από τα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Η αίτηση για την χορήγηση των ανωτέρω στοιχείων συνυποβάλλεται με την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος και συσχετίζεται με αυτή όπως και αντίστοιχα τα εκδοθέντα στοιχεία. Τα ανωτέρω στοιχεία καθώς και οι αιτήσεις που υποβάλλονται για την έκδοσή τους, απαλλάσσονται από κάθε τέλος και δικαίωμα, πάγιο ή αναλογικό. Σχετική αιτιολογία αναγράφεται στο έντυπο της αίτησης προς έκδοση με ευθύνη και επιμέλεια του αιτούντα και επισημείωση ανάλογου περιεχομένου τίθεται από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο στα εκδιδόμενα στοιχεία για τη νόμιμη χρήση τους.»

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 00:14 | ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΩΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Κ.Γ ΑΘΗΝΩΝ

    Υπάρχουν δύο ειδών σφάλματα. Τα σφάλματα της κτηματογράφησης και τα σφάλματα που έχουν εμφιλοχωρήσει στο σύστημα του Υποθηκοφυλακείου. Για τα μεν πρώτα, τα πρόδηλα, θα αρκούσε η αντιπαραβολή των στοιχείων του αρχείου του υποθηκοφυλακείου και των υφισταμένων κτηματολογικών στοιχείων και η διόρθωση των τελευταίων ώστε να εναρμονιστούν με τα πρώτα. Για τα δε δεύτερα θα χρειαστούν διορθώσεις συμβολαίων ή επανακατάθεσή τους. Η διαδικασία διόρθωσης περιλαμβάνει πλήθος επισυναπτόμενων εγγράφων τα οποία δεν είναι δυνατόν να διαχειριστούν μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τις περισσότερες φορές χρειάζονται επιπρόσθετα δικαιολογητικά, εξουσιοδοτήσεις, αντίγραφα μερίδων, συμβολαίων, συστάσεων κ.λ.π τα οποία ο αιτών την διόρθωση δεν τα έχει και πρέπει να τα αιτηθεί. Η διάταξη είναι πολύ γενική και δεν ορίζει τον τρόπο και την διαδικασία διόρθωσης και θα δημιουργήσει αιτήσεις σε αναμονή και ακίνητα εκτός συναλλαγής.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:30 | Παναγιώτης Καραπάνος

    Εδώ η υποχρεωτικότητα της αυτεπάγγελτης διόρθωσης τοιούτων περιπτώσεων προδήλων σφαλμάτων έρχεται να προσθέσει περαιτέρω όγκο εργασιών στο εκάστοτε κτηματολογικό γραφείο, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή όπου ταυτόχρονα θα επιδράσουν αρκετές αλλαγές ως προς τον τρόπο λειτουργίας των γραφείων σε συνδυασμό με την επικείμενη κατάργηση ΟΛΩΝ των εναπομεινάντων υποθηκοφυλακείων της χώρας, κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερα αρχειοφυλακεία ανά ΚΓ/Υποκατάστημα και ταυτόχρονα εκθετική αύξηση του όγκου των εργασιών. Προτείνεται αντ’ αυτού να διατηρηθεί η διακριτική ευχέρεια ως προς την υποχρεωτικότητα αυτεπάγγελτης διόρθωσης όπως περιγράφεται και στην παράγραφο 1α του παρόντος άρθρου ή εφόσον κρίνεται σκόπιμο να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα, τουλάχιστον στην περίπτωση της αυτεπάγγελτης διόρθωσης από πλευράς του Προϊσταμένου να αρθεί ρητά η υποχρεωτικότητα επισύναψης δικαιολογητικών που τεκμαίρουν την ύπαρξη του προδήλου σφάλματος, εφόσον η επισήμανση ύπαρξης προδήλου σφάλματος είναι προϊόν νομικού ελέγχου του Προϊσταμένου.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 13:53 | Ευστράτιος

    Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το άρθρο να αλλάξει ώστε:
    Α) Να επιτρέψει να διορθώνονται με διαδικασία προδήλου σε άγνωστο ιδιοκτήτη απροϋπόθετα, αρκεί να υπάρχει τίτλος μεταγεγραμμένος, ακόμη κι αν αφορά ήδη θανόντα πριν την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου της περιοχής.
    Β) Να επιτρέπονται πρόδηλα και σε περιοχές κηρυγμένες σε επανακτηματογράφηση.
    Πρέπει επίσης να αλλάξει το άρθρο 19 σχετικά με γεωμετρικές μεταβολές, ώστε να γίνονται διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων, ακόμη κι αν υπάρχει απόκλιση εμβαδού τίτλου και αιτούμενης διόρθωσης. Τα περισσότερα συμβόλαια δεν έχουν τοπογραφικά πριν το 2008. Δεν γίνεται να ψάχνουμε να βρούμε τους θιγόμενους, να χάνουμε ώρες επί ωρών για να υπάρξει συνεννόηση και να καταλάβουν τι ζητούμε, να συναινούν στο τέλος όλοι και μετά να απορρίπτεται η αίτηση επειδή υπάρχει απόκλιση εμβαδού τίτλου και αιτούμενης διόρθωσης. Αυτό αφορά ειδικά αγροτικές περιοχές, ειδικά στα νησιά με ορεινές περιοχές, όπου το ακίνητο είναι στο συμβόλαιο 2 στρέμματα και στην πραγματικότητα 3 ή παραπάνω. Και εδώ να επιτραπεί η διόρθωση, ακόμη κι αν υπάρχει επανακτηματογράφηση της περιοχής.
    Έχω τέλος να πω ότι ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ των περιοχών που κτηματογραφήθηκαν περί το 1995-2000. Είμαι από τη Λέσβο και υπάρχουν ΟΤΑ όπου το 90% των ακινήτων του λειτουργούντος κτηματολογίου είναι λάθος. Δεν γίνεται κανένα συμβόλαιο χωρίς προηγούμενο δικαστήριο, τα έξοδα του οποίου τις περισσότερες φορές υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο την αγοραία όσο και την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, καταλήγοντας έτσι το κτηματολόγιο να καθιστά ουσιαστικά αμεταβίβαστα τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους ομήρους σε λάθος γεωτεμάχια. Έτσι όλοι χάνουν, ειδικά το κράτος από φόρους και τέλη, καθόσον αρκετοί ενδεχομένως επιλέγουν την άτυπη μεταβίβαση με ιδιωτικά έγγραφα (μέχρι να βρεθεί κάποιος να επικαλεστεί χρησικτησία και να διορθώσει το ακίνητο). Αφού όταν άρχισε τότε η κτηματογράφηση, οι περισσότεροι δεν είχαν τοπογραφικά, και αν ακόμη υπήρχαν, κανένα δεν ήταν με συντεταγμένες ΕΓΣΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί τα ακίνητα είναι τοποθετημένα στον χάρτη είτε με λάθος σχήμα, είτε με λάθος εμβαδόν είτε σε απόσταση… χιλιομέτρων από την πραγματική τους θέση. Παρακαλώ πάρα πολύ να δοθεί επιτέλους λύση για αυτές τις περιοχές με την κατάλληλη διαμόρφωση των άρθρων 18 και 19.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 00:39 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Προβληματισμό γεννά η υποχρεωτικότητα της διόρθωσης των προδήλων σφαλμάτων. Θεμιτή σε επίπεδο νομοθετικής αρχής, η σχετική ρύθμιση πάσχει στις λεπτομέρειες. Ειδικότερα:
    α) Πως θα τηρηθεί η σχετική υποχρέωση, ειδικά ως προς το εμπρόθεσμό της, όταν τα περισσότερα γραφεία είναι δραματικά υποστελεχωμένα; Πολλά από τα πρόδηλα, ειδικά αυτά που αφορούν τον «αγνωστο» ιδιοκτήτη είναι ουσιαστικά συνοπτικές δικαστικές αποφάσεις. Όταν π.χ. πρέπει να εξετάσεις περιπτώσεις αιτούντων που είναι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοι κληρούχων (του δημοσίου, εν τέλει) και έχουν μεσολαβήσει πολλαπλές διαδοχές, ενίοτε και κατατμήσεις ή συνενώσεις ή πολεοδομικές μεταβολές, με φακέλους αιτήσεων ελλειπείς, με συσχέτιση και αναζήτηση στοιχείων από άλλα πρώην υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία/αρχειοφυλακεία ή όταν πρέπει να συσχετίσεις με πολυσέλιδες πράξεις σύστασης διαιρεμένων ιδιοκτησιών; Ένας δικαστής που θα εξετάσει ακριβώς την ίδια υπόθεση στα πλαίσια των ενδίκων βοηθημάτων του άρθρου 6 έχει ένα ολόκληρο εξάμηνο ή οκτάμηνο μπροστά του, μπορεί δε να εκδώσει και απόφαση για συμπλήρωση των αποδείξεων κλπ. Πολλώ δε μάλλον που στις αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος δεν υπάρχουν οι δικονομικές υποχρεώσεις του δικογράφου. Πολλές είναι αόριστες ή αντιφατικές ή ανεπαρκώς θεμελιωμένες, οι φάκελοί τους ελλιπείς – αν και δυστυχώς συχνότατα συντεταγμένα από επαγγελματίες που πληρώθηκαν αδρά.
    β) Στο ΚΓ ποιός θα επιληφθεί μέσα σε ένα μήνα; Σήμερα αυτά τα κάνουν ο ΠρΚΓ και το προσωπικό του γραφείου, το οποίο ο ΠρΚΓ ξέρει και αξιολογεί τις ικανότητές του και εν τέλει αυτός έχει και την ευθύνη της εμπρόθεσμης διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Πως θα λειτουργήσει όμως όλη αυτή η διαδικασία με νομικό εισηγητή απομακρυσμένο και μη υποκείμενο στον έλεγχο του ΠρΚΓ; Πότε θα παραδώσει την εισήγηση, πότε θα ελεγχθεί η πληρότητά της, πότε θα ολοκληρωθεί η διεκπεραίωση;
    γ) Εν τέλει, ποιος θα έχει την ευθύνη; ο ΠρΚΓ, ο εισηγητής, και οι δύο και με ποιό επιμερισμό;
    δ) Ισχύει για τις αιτήσεις διόρθωσης προδήλου το άρθρο 4 §3 ΚωδΔιοικΔ?

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 23:41 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Επειδή η διατύπωση της διάταξης μπορεί να οδηγήσει στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι ο ΠρΚΓ οφείλει να αποδεχτεί ανευ ετέρου την αίτηση διόρθωσης εάν το δημόσιο συναινεί ή σιωπά, ενώ η ορθή ερμηνεία είναι ότι οφείλει να την αποδεχτεί εάν συντρέχουν οι λοιπές προς τούτο νόμιμες προϋποθέσεις και επειδή η όλη κατάστρωση της διάταξης είναι μάλλον κακότεχνη προτείνεται η ακόλουθη μερική τροποποίησή της:

    «Εάν δεν αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία αρνητική απάντηση απευθυνόμενη στον Προϊστάμενο του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της αίτησης στο Ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο τεκμαίρεται ότι συναινεί στην αίτηση και ο προϊστάμενος οφείλει να προβεί στην αιτούμενη διόρθωση, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ακόμη και χωρίς ειδική αιτιολογία, ο προϊστάμενος οφείλει να απορρίψει την αίτηση.
    Η παραπάνω επίδοση δεν απαιτείται στις ακόλουθες, περιοριστικώς αναφερόμενες περιπτώσεις:
    α) εάν το δημόσιο έγγραφο, με βάση το οποίο ζητείται η διόρθωση της εγγραφής, αποτελεί τίτλο βάσει του οποίου έχουν καταχωρισθεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου δικαιώματα συνδικαιούχων ή και του δικαιούχου που αφορά η διόρθωση,
    β) εάν το δημόσιο έγγραφο, με βάση το οποίο ζητείται η διόρθωση της εγγραφής, αποτελεί τίτλο εγγραπτέου δικαιώματος επί άλλου κτηματογραφηθέντος ακινήτου της ίδιας κτηματογραφηθείσας περιοχής, το οποίο δηλώθηκε και καταχωρίσθηκε στο κτηματολόγιο,
    γ) εάν ο τίτλος του αιτούντος τη διόρθωση ή των δικαιοπαρόχων του (άμεσων ή απώτερων) είναι παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ, που δεν έχει νομίμως ανακληθεί,
    δ) εάν το ακίνητο με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», για το οποίο ζητείται η διόρθωση, είναι οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία και από τον συσχετισμό του προσκομιζόμενου τίτλου κτήσης του αιτούντος και των δικαιοπαρόχων του προς την πράξη σύστασης της οριζόντιας ή κάθετης, αντίστοιχα, ιδιοκτησίας, διαπιστώνεται ότι εξαντλείται το σύνολο των εξ αδιαιρέτου ποσοστών του εγγραπτέου δικαιώματος επί της οριζόντιας ή κάθετης αυτής ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που για την ως άνω οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία δεν αντιστοιχεί αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο, αλλά το αντιστοιχούν σε αυτήν ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου εμφανίζεται με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη» και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της διορθώσεως της αρχικής εγγραφής με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, δημιουργείται αυτοτελές κτηματολογικό φύλλο για την οριζόντια ή κάθετη, αντίστοιχα, ιδιοκτησία»

    Προστέθηκε η λέξη «περιοριστικώς» για να τονιστεί ότι πρόκειται για ρύθμιση που εισάγει εξαίρεση και η φράση «που δεν έχει νομίμως ανακληθεί» για τα παραχωρητήρια, για τον ευνόητο λόγο ότι δεν μπορεί να αποτελέσει τίτλο κτήσης νόμιμα ανακληθέν παραχωρητήριο. Επίσης στην περ. α περιλήφθηκε και η περίπτωση που το μεν ακίνητο φέρεται ως εν μέρει ιδιοκτησία αγνώστου λόγω παρερμηνείας από την κτηματογραφούσα αρχή του τίτλου κτήσεως του δικαιούχου (πχ ο αιτών έχει τίτλο κτήσεως για 1/3 εξ αδιαιρέτου του ακινήτου και τέθηκε με τον τίτλο αυτό κατά 1/4 ο αιτών και κατά 1/12 άγνωστος)

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 22:50 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Η διόρθωση των προδήλων σφαλμάτων είναι η πλέον περίπλοκη και οδυνηρή διαδικασία, τόσο για τους πολίτες και το ελληνικό δημόσιο όσο και για τους εργαζόμενους στο Κτηματολόγιο. Καταρχήν η γκάμα των σφαλμάτων είναι τεράστια: από απλές παραλείψεις η γραφικά σφάλματα στην καταχώριση στοιχείων, που συνήθως λύνονται εύκολα, μέχρι λανθασμένους νομικούς χαρακτηρισμούς , χωρικούς εντοπισμούς ή και ξεκάθαρες αμφισβητήσεις δικαιωμάτων. Η ένταξή τους σε μια ενιαία ρύθμιση είναι προβληματική, εξ ου και η σεντονοειδής μορφή του άρθρου 18. Νομοτεχνικά θα έπρεπε να αποτελέσει αυτοτελές κεφάλαιο.
    Πέρα από τη νομοτεχνική του βελτίωση, το σχετικό άρθρο έχει πολλά προβλήματα επί της ουσίας, τα οποία δεν λύνει η προτεινόμενη τροποποίηση,
    Πρώτα από όλα, να αποσαφηνιστεί η πρόθεση της Πολιτείας: τι θέλει να διορθώσει, τα σφάλματα της κτηματογράφησης ή και τα σφάλματα που είχαν εμφιλοχωρήσει στο σύστημα του Υποθ/κείου; Αν δεχόμασταν το πρώτο, θα αρκούσε η αντιπαραβολή των στοιχείων του αρχείου κτηματογράφησης και των υφισταμένων κτηματολογικών στοιχείων και η διόρθωση των τελευταίων ώστε να εναρμονιστούν με τα πρώτα. Όμως ο νομοθέτης φαίνεται να αποσκοπεί (και ορθώς!) σε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΡΘΕΣ κτηματολογικές εγγραφές. Κι αυτό θα επιτευχθεί όταν, παράλληλα με το κτηματολόγιο αποκτήσουμε οριστικό δασολόγιο και οριστικά οριοθετημένο αιγιαλό και παραλία. Αλλά και όταν αποσαφηνιστούν διάφορες άλλες ουσιαστικού δικαίου ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν γεννήσει αυτό το χώρο του «περίπου» στον οποίο κινούμαστε καθημερινά.
    Σταχυολογώ: α) Τι θα γίνει με τον εσφαλμένο νομικό χαρακτηρισμό οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών; Πως μπορεί ο ΠρΚΓ να διορθώσει ένα σφάλμα που επηρεάζει και μη μετέχοντες στην αίτηση διόρθωσης τρίτους; Πως να ενεργήσει αν δεν γίνει η διόρθωση; Πως μπορεί να διορθώσει το σφάλμα ο έχων έννομο συμφέρον όταν αδρανούν οι λοιποί εμπλεκόμενοι χωρίς να πρέπει να περιμένει χρόνια ή να ξοδεύει ίσως και περισσότερα από όσα δαπάνησε για την αγορά του ακινήτου;
    β) Πως θα δραστηριοποιηθεί ο ΟΑΕΔ για να διορθώσει τις εσφαλμένες καταχωρίσεις των εργατικών κατοικιών ανα την επικράτεια; γ) Πως θα αντιμετωπιστεί ορθολογικά και δίκαια το πρόβλημα των πολυκατοικιών με διαιρεμένες ιδιοκτησίες των οποίων το ποσοστό επί του οικοπέδου υπερβαίνει ή υπολείπεται του 100%; δ) Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ατύπων διανομών και των επικυρώσεων ανώμαλης δικαιοπραξίας που επηρέασαν το ποσοστό συγκυριότητας των συγκυρίων του ακινήτου στο απομένον μετά την κατάτμηση ακίνητο;
    Τα παραπάνω είναι πολύ μικρό δείγμα από αιτήσεις διόρθωσης προδήλου «ειδικού χειρισμού» που φτάνουν στα κτηματολογικά γραφεία.

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:33 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Προτείνεται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 να τροποποιηθεί ως εξής:
    «Απλά αντίγραφα που προσκομίζει ο αιτών γίνονται δεκτά και λαμβάνονται υπόψη, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11 παρ. 2 περ. β του ν. 2690/1999»

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 19:51 | Μαίρη Β.

    Απλοποίηση διαδικασίας διόρθωσης ορίων οικοπέδου και εμβαδού, όταν το λάθος προέρχεται από το ίδιο το κτηματολόγιο πχ θεώρησε ιδιωτικό δρόμο του οικοπέδου(που αποδεικνύεται από συμβόλαια και τοπογραφικά) ως δημόσιο, εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να λάβει υπόψη του τα τοπογραφικά που προσκομίστηκαν κατά την αρχική δήλωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις που το ίδιο το κτηματολόγιο αναγνωρίζει το λάθος του και δέχεται την διόρθωση να μην απαιτεί από τον ιδιοκτήτη να κάνει κοινοποίηση στο δημόσιο , όπου θεώρησε ότι ανήκει ο δρόμος.Να σταματά η υπόθεση εκεί και να γίνεται άμεσα η διόρθωση.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 15:04 | Βούλγαρης Δ.

    H προσθήκη του εδαφίου που αναφέρει ότι: «…Στις υποπερ. αα), ββ), γγ), δδ), η διόρθωση γίνεται υποχρεωτικά, επιτρεπομένης μόνο της αιτιολογημένης άρνησης για λόγους μη συνδρομής των προϋποθέσεων που αναφέρονται στις οικείες περιπτώσεις…» δεν θεωρώ ότι θα βελτιώσει την διαδικασία και τους χρόνους διεκπαιρέωσης αυτής εάν δεν τροποποιηθεί και η παράγραφος 2 του άρθρου 18 του ν. 2664/1998 στην οποία αναφέρεται ότι «..Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δεν αποφανθεί μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης ή αν απορρίψει την αίτηση, ο αιτών δικαιούται να προσφύγει στον Κτηματολογικό Δικαστή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αυτής ή αφότου έλαβε γνώση της απόρριψης της αίτησης….»

    Στην πράξη κανένα κτηματολογικό γραφείο δεν απαντά (αρνητικά ή θετικά) σε αντίστοιχα αιτήματα παρά μόνο μετά από πολλούς μήνες και σε πολλές περιπτώσεις και έτη. Αναπόφευκτα λοιπόν ο ενδιαφερόμενος προσφεύγει στα πολιτικά δικαστήρια με δικασίμους που ορίζονται, αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα, για τα μέσα του έτους 2028 ή και αργότερα!!

    θα πρέπει να τεκμαίρεται η αποδοχή του προδήλου εάν δεν αποφανθεί αιτιολογημένα ο προιστάμενος του κτηματολογικού γραφείου, έστω και εντός μεγαλύτερης (των 30 εργάσιμων ημερών) προθεσμία (π.χ. εντός 3 ή 4 μηνών).

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 14:03 | Μαρία Βογιατζή

    Σχετικά με τις ενστάσεις διόρθωσης που έγιναν εξαιτίας λανθασμένης εμβαδομέτρησης του κτηματολογίου και τις εκθέσεις που αποστέλλονται θέλω να επισημάνω τα εξής: Το έργο της μέτρησης των γεωτεμαχίων έγινε με προχειρότητα και εξήχθησαν λανθασμένα και αυθαίρετα συμπεράσματα, ως προς τα όρια και εμβαδόν των γεωτεμαχίων. Η διαδικασία που ακολουθεί το κτηματολόγιο να μεταθέτει τις ευθύνες στον ιδιοκτήτη, επιφορτίζοντάς τον να στέλνει επιστολές σε άλλους ιδιοκτήτες κλπ είναι απαράδεκτη. Πρέπει όλοι οι πολίτες να ενωθούν και να καταθέσουν ομαδικές αγωγές κατά του ¨κτηματολογίου¨, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει την δουλειά του υπεύθυνα και προσεκτικά.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 13:36 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

    1) Παρακαλώ να Βρείτε μόνιμη λύση στην περίπτωση που υπάρχει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών μεταγεγραμμένη στο υποθηκοφυλάκειο σε οικόπεδα που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως και από λάθος η παράλειψη ο ιδιοκτήτης δεν εδήλωσε τις οριζόντιες ιδιοκτησίες στην κτηματογράφηση με αποτέλεσμα να φαίνεται στις πρώτες εγγραφές άγνωστος ιδοκτήτης. Οταν πήγαμε να κάνουμε διόρθωση προδήλου με το άρθρο 18 ο προιστάμενος του κτηματολογίου αρνήθηκε να το κάνει και μας παρέπεμψε στην εκουσία (αρ. 6 παρ.3)δηλαδή μας έριξε «στον λάκο με τα φίδια» όπου το δημόσιο έκανε κύρια παρέμβαση ισχυριζόμενο ότι όλη η περιοχή (της Αγίας Παρασκευής που έχει ενταχθεί στο σχέδιο από το έτος 1971 και είναι γεμάτη πολυκατοικίες εδώ και 50 χρόνια) ειναι δασική έκταση καίτοι το δικό μας οικόπεδο προέρχεται από πωλητήριο του έτους 1928 από το δημόιο(αεροπορική άμυνα)και ειναι μεταγεγραμμένο.Παρακαλώ να περάσετε διάταξη να απέχει το νομικό συμβούλιο του κράτους να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές και σε περίπτωση εκκρεμών υποθέσεων να παραιτείται των δικογράφων και να μη συνεχίζει-απέχει από αυτούς τους άδικους και παράλογους δικαστικούς αγώνες εις βάρος των ανυποψίαστων πολιτών.Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει.2) Δυστυχώς τα δικαστήρια(Αρειος Πάγος) αντί να επιλύουν το πρόβλημα το κάνουν ακόμη χειρότερο με τυπολατρικές λογικές χωρίς να υπολογίζουν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και την κοινωνική ανάγκη επέκτασης των σχεδίων πόλεων για την στέγαση των πολιτών.Εχουν δε αποφανθεί ότι η διάταξη της παρ.1 του αρ. 4 του.Ν 3127/2003 δεν ισχύει όταν πρόκειται για δασικές εκτάσεις εντός σχεδίου (απ.10/2022 ολ.ΑΠ).Δώστε λύση.Ευχαριστώ.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 00:18 | Μαργαρίτα

    Τραγικά λάθη κατά την αποτύπωση των ορίων και εμβαδού γεωτεμαχιων, που ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες. Πρέπει ο ιδιοκτήτης να τρέχει να διορθώσει τα λάθη του κτηματολογίου και, το κυριότερο, δεν υπάρχει υπογραφή των μηχανικών που έκαναν αυτές τις λανθασμένες αποτυπώσεις. Το κτηματολόγιο βάζει τους ιδιοκτήτες να ενημερώσουν άλλους θιγομενους ιδιοκτήτες, ενώ είναι δική του αποκλειστικά υποχρέωση. Απαράδεκτες πρακτικές , το κτηματολόγιο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 18:22 | Κων/νος

    Δεν εχω δηλωσει την ακινητη περιουσια μου στο Κτηματολογικο Γραφειο Ελασσονας.Να εχω και εγω το δικαιωμα να δηλωσω την περιουσια μου.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 13:38 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ

    Κατά την σύνταξη του Κτηματολογίου σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν αποτυπώθηκαν ορθά οι ζώνες απαλλοτρίωσης οδών, οι ζώνες αιγιαλού και παραλίας κλπ γιατί το Δημόσιο δεν υπέβαλε δηλώσεις για τα δικαιώματά του. Κατά την υποβολή συμβολαίων μεταγραφής χωρίς τις ζώνες αυτές το δηλούμενο ΚΑΕΚ δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα του Κτηματολογίου γιατί η επιφάνειά του έχει απομειωθεί κατά τις ζώνες αυτές . Θα πρέπει από το Κτηματολόγιο να προσδιορισθεί «απλή» διαδικασία για τον χαρακτηρισμό των ζωνών αυτών (μεταξύ προχείρως προσδιορισθείσης και επακριβούς υπολογισμού) που ενώ οι επιφάνειές τους ορθώς αφαιρούνται από το συγκεκριμένο ΚΑΕΚ, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει ( και συνήθως δεν προχωρά μεμονωμένα στην υποβολή δηλώσεως για τα δικαιώματά του) , με συνέπεια να δημιουργούνται συνεχή προβλήματα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 12:24 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ

    Λόγω της «επιφύλαξης» στον χειρισμό θεμάτων που αφορούν το Δημόσιο, στην παρ 1 του άρθρου 4 στην περ. β) στο προστεθέν εδάφιο «Εκτοπισμός δεν υφίσταται και δεν απαιτείται συναίνεση….., να διευκρινισθεί ότι ο τρίτος μπορεί να είναι και το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά : α) Σε περιπτώσεις συνυφασμένες με δικαστικές αποφάσεις ή αποφάσεις Δημόσιας Αρχής που επιβεβαιώνουν το σφάλμα που εμφιλοχώρησε κατά την επεξεργασία της δήλωσης π.χ. λανθασμένη αποτύπωση ζώνης απαλλοτρίωσης β) Σε περιπτώσεις που κατοχυρώθηκε η ιδιοκτησία του Δημοσίου σε έκταση, όχι βάσει τίτλων αλλά βάσει του τεκμηρίου κυριότητας επί των δασών. Κατά τον κυρωμένο δασικό χάρτη η έκταση αυτή δεν είναι δάσος ή δασική έκταση και ιδιώτες είχαν υποβάλει δικαιώματα κυριότητας κατά την διαδικασία του ν 2664/1998 (Θέμα που έχει λυθεί για τους δασωμένους αγρούς αλλά όχι για τις περιπτώσεις αυτές) . γ) Αυταπόδεικτα σφάλματα λόγω ανεπαρκούς επεξεργασίας των δηλώσεων

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 03:04 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    . Όπου στο παρόν άρθρο γίνεται αναφορά σε Προϊστάμενο Κτηματολογικού Γραφείου, ως τέτοιος νοείται και όποιος υπάλληλος του Φορέα έχει κατά τον νόμο αποφασιστική αρμοδιότητα καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων.
    4. Με απόφαση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύνανται να καθορίζονται και να ρυθμίζονται περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων, η διόρθωση των οποίων καθίσταται υποχρεωτική υπό τους όρους του παρόντος, από τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου ή οποιονδήποτε υπάλληλο έχει κατά τον νόμο αποφασιστική αρμοδιότητα καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων.».

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :)ι υπαλληλοι που κατα νομο εχουν αποφασιστικη αρμοδιοτητα καταχωρισης εγγραπτεων παραξεων πρεπει να διευκρινιστει οτι ειναι μονοι οι ΠΕ
    και μονο οι με πτυχιο νομικης,,ειναι αδιανοητο υπαλληλοι ΙΔΑΧ που υπηρετουν σε εμμισθα που προηλαν απο αμμισθα υποθηκοφυλακεια οπως του Πυργου να ασχολούνται με διορθωση και καταχωρηση προδηλων σφαλματων ,,, επιδομα ευθυνης λαμβάνει ο προισταμενος και αυτος εχει την αρμοδιοτητα διορθωσης και καταχωρησης εγγραπτεων πραξεων,,,ή εστω υπάλληλος με πτυχιο νομικης,,,, αν θελουμε ασφαλεια των συναλλαγων

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 19:10 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18 ΕΔΑΦΙΟ Β ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΡΗΤΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΝΩΣΗ Ο ΑΙΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΚΜΑΊΡΕΤΑΙ ΝΟΜΟΤΥΠΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΩΝ 30 ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΊΤΑΙ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.

  • Δεν βλέπω βελτίωση στη διαδικασία διόρθωσης των εγγραφών άγνωστου ιδιοκτήτη .Η προηγούμενη ρύθμιση με την απάντηση του Δημοσίου δεν βοήθησε γιατι το Δημόσιο όταν απαντά κρατά πάντοτε μία επιφύλαξη για την άσκηση των δικαιωμάτων του, γεγονός που ερμηνεύεται αρνητικά από τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων . Η διάταξη θα πρέπει να είναι σαφής και το Δημόσιο να απαντά μόνο ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΚΙΝΗΤΟ στα κτηματολογικά βιβλία του και όχι άν διεκδικεί το ακίνητο. Αν το έχει καταχωρήσει έχει καλώς άν δεν το έχει τότε δεν μπορεί να κρατά οποιαδήποτε επιφύλαξη και ο προϊστάμενος μπορεί να προχωρήσει στη διόρθωση

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 02:45 | Παναγιώτης Μαυροδόντης

    Θα μπορούσε ίσως πιλοτικά κατά την ψηφιακή καταχώριση εγγραπτέων πράξεων να υπάρξει η δυνατότητα του χειριστή συμβολαιογράφου να διορθώνει ο ίδιος μικρά πανοράματα όπως αναγραμματισμούς σε στοιχεία του Κτηματολογικού Φύλλου, αναρτώντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η καταχώριση με απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού του Φορέα.
    Εφόσον αυτή η διαδικασία δουλέψει απρόσκοπτα, θα μπορεί στο μέλλον να καθιερωθεί ως στάδιο της Ψηφιακής Καταχώρισης.
    Παναγιώτης Μαυροδόντης συμβολαιογράφος.