Άρθρο 11 Δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων νομικού ελέγχου και καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων σε Προϊστάμενο άλλου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, στους Αναπληρωτές Προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου και σε υπαλλήλους του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Προσθήκη παρ. 8 και 9 στο άρθρο 18 ν. 4512/2018

 

Στο άρθρο 18 του ν. 4512/2018 (Α’ 5) προστίθενται παρ. 8 και 9 ως εξής:

«8. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Φορέα, δύναται να ανατίθεται σε Προϊστάμενο Κτηματολογικού Γραφείου ο νομικός έλεγχος των εγγραπτέων πράξεων και η έκδοση απόφασης σύμφωνα με τον ν. 2664/1998 (Α’ 275) για την αποδοχή ή την απόρριψη καταχώρισής τους, για οιοδήποτε άλλο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα, και να προσδιορίζεται ο σχετικός επιμερισμός εργασιών.
9. Με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, που λαμβάνεται μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του Φορέα, δύναται να ανατίθεται στους Αναπληρωτές Προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου της παρ. 11 του άρθρου 14 και σε υπαλλήλους κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού Ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού (Νομικών) του Φορέα ο νομικός έλεγχος των εγγραπτέων πράξεων και η έκδοση απόφασης σύμφωνα με τον ν. 2664/1998 για την αποδοχή ή την απόρριψή της καταχώρισής τους, ιδίως για τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων, είτε πρόκειται για το Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα στο οποίο υπηρετούν είτε για οιοδήποτε άλλο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα. Στην περίπτωση αυτή, οι αποφάσεις που εκδίδονται από τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο πρόσωπα προσβάλλονται ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου κτηματολογικού δικαστή της περιφέρειας του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος όπου υποβλήθηκε η προς έλεγχο και καταχώριση εγγραπτέα πράξη σύμφωνα με τον ν. 2664/1998.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 23:23 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Η χορήγηση δικαιώματος νομικού ελέγχου και υπογραφής πράξεων αλλά και πιστοποιητικών στους Αναπληρωτές Προϊσταμένους είναι ορθό και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Γραφείων, εφόσον όμως καλύπτει και τις περιοχές που υπάγονται στο Σύστημα Μεταγραφών κι Υποθηκών, κι όχι μόνο τις πράξεις του ν2664/1998. Με τον τρόπο αυτό δύναται να γίνεται καλύτερη κατανομή του όγκου εργασίας εντός του Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, για το οποίο θα αρκούσε κι απόφαση του Προϊσταμένου του Υποκαταστήματος ή του ΚΓ.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 20:04 | Zepos &Yannopoulos

    Ως προς την παράγραφο 8, προτείνουμε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση, οι Προϊστάμενοι των ΚΓ που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος από κοινού, δια παραλείψεως και μη, κατ’ εξακολούθηση μέχρι και την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης,

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 16:40 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Τα προτεινόμενα στο άρθρο 11 θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ισχύ, η οποία προτείνεται να μην είναι πέραν της 31/12/2024, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει καλυφθεί και αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του Φορέα. Σε διαφορετική περίπτωση ο ρόλος της περιφερειακής δομής καταργείται.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 01:29 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Όπως ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο, κι εδώ οι αποφάσεις του ΓΔ ή ΔΣ καθώς παρακάμπτουν τοπική αρμοδιότητα που ορίστηκε από το νόμο, θα πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένες.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 21:50 | Σταματουλάκη Λεμονιά

    Μήπως θα έπρεπε πρώτα να μοιραστούν οι υπάλληλοι που ήδη υπηρετούν στα λειτουργούντα Γραφεία ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γραφείου; πχ το γραφείο της Μυτιλήνης έχει 12 υπαλλήλους και το γραφείο της Χίου με ίδιο και κατά τι μεγαλύτερο αριθμό πράξεων έχει 4 υπαλλήλους . Είναι τελείως άδικο αυτό.
    Ζητώ λοιπόν να επιμεριστούν με απόφαση Γενικού οι υπάλληλοι ,ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Γραφείου. Πράγμα ορθό και νόμιμο.Παρακαλώ να μοιράσετε δίκαια τους υπαλλήλους σε κάθε γραφείο.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 18:48 | ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΑΜΙΣΘΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ .
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΘ/ΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ .
    ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΑ.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 09:52 | ΑΓΛΑΙΑ ΠΑΠΠΑ

    ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
    ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
    ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
    ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΣΑΝ ΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    ΜΕ 40 ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Ν.Π.Δ.Δ.
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

    ΑΡΘΡΟ 11

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 09:06 | ΑΓΛΑΙΑ ΠΑΠΠΑ

    ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
    ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
    ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
    ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΣΑΝ ΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    ΜΕ 40 ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Ν.Π.Δ.Δ.
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 02:34 | Παναγιώτης Μαυροδόντης

    Προτείνεται η σταδιακή κατάργηση όλων των Κ.Γ. της χώρας (προφανώς μετά το πέρας της κτηματογράφησης) και η διατήρηση μιας Κεντρικής Αρχής Ελληνικού Κτηματολογίου με οργανόγραμμα ενός Διευθυντή επικεφαλής, δέκα υποδιευθυντών και πενήντα συντονιστών, στους οποίους θα αναφέρονται 1.000 ελεγκτές και καταχωριτές εγγραπτέων πράξεων, εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας (οι αριθμοί είναι προφανώς ενδεικτικοί).
    Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ΕΝΙΑΙΑ αντιμετώπιση όλων των νομικών και τεχνικών ζητημάτων, ιδανικός συντονισμός ανθρώπινου δυναμικού και τεράστια εξοικονόμηση πόρων π.χ. από την αποφυγή μίσθωσης δεκάδων κτηριακων χώρων επιφανειας χιλιάδων τ.μ. ανα την Ελλάδα.
    Πιλοτικά – δοκιμαστικά θα μπορούσε να ξεκινήσει και ένα εγχείρημα αυτοελέγχου της εγγραπτέας πράξης από τον ίδιο τον Συμβολαιογράφο μέσω ορισμένων πρωτοκόλλων και ηλεκτρονικών ελέγχων με άμεση έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής καταχώρισης.