Άρθρο 9 Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων έμμισθων και άμισθων Υποθηκοφυλακείων κατά την παράδοση και παραλαβή αρχείων – Τροποποίηση παρ. 1α άρθρου 38 ν. 4512/2018

 

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1α του άρθρου 38 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), περί της διεκπεραίωσης εκκρεμοτήτων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, η φράση «Εξαιρετικά για τα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία» αντικαθίστανται από τη φράση «Σε κάθε περίπτωση» και η παρ. 1α του άρθρου 38 διαμορφώνεται ως εξής:

«1α. Οι Προϊστάμενοι των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων, οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες και οι εκτελούντες ή αναπληρούντες στα έργα Υποθηκοφύλακα, Συμβολαιογράφοι ή Ειρηνοδίκες, των Υποθηκοφυλακείων που καταργούνται με την παρ. 5 του άρθρου 1, υποχρεούνται να διεκπεραιώσουν το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Υποθηκοφυλακείο για την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στα τηρούμενα βιβλία μεταγραφών, υποθηκών, κατασχέσεων και διεκδικήσεων ή στα κτηματολογικά βιβλία, κατά περίπτωση, και να προβούν σε σχετικές εγγραφές και καταχωρίσεις στα ίδια βιβλία οπωσδήποτε μέχρι και την τελευταία ημέρα λειτουργίας της υπηρεσίας του οικείου Υποθηκοφυλακείου, όπως αυτή ορίζεται στην απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1, εκδίδοντας και τα σχετικά πιστοποιητικά. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαπιστώνεται από τον Φορέα τεχνική αδυναμία έγκαιρης διεκπεραίωσης των εκκρεμοτήτων νομικού ελέγχου εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, οι σχετικές εκκρεμότητες καταγράφονται στο πρωτόκολλο της παρ. 2 και διεκπεραιώνονται από το κατά τόπον αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στην απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1, τηρούμενης της αρχής της χρονικής προτεραιότητας. Τα προβλεπόμενα στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο ισχύουν και για το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης κατά την κατάργησή του σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 1. Με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, καθορίζονται η διαδικασία μεταφοράς των εκκρεμοτήτων, καθώς και κάθε συναφές θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.
Τέλη που καταβλήθηκαν κατά τον χρόνο λειτουργίας του καταργηθέντος έμμισθου Υποθηκοφυλακείου για την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στα τηρούμενα βιβλία του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών ή στα κτηματολογικά βιβλία, κατά περίπτωση, εφόσον οι σχετικές πράξεις διεκπεραιώθηκαν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, από το κατά τόπον αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα, επιστρέφονται από τον Φορέα, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος εγγραφής τους, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε τρίτος, προς τον οποίο έχουν αποδοθεί τα σχετικά ποσά από τον πρώην Προϊστάμενο του καταργηθέντος έμμισθου Υποθηκοφυλακείου, υποχρεούνται σε περαιτέρω απόδοσή τους προς τον Φορέα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία επιστροφής των προαναφερόμενων ποσών και απόδοσής τους από το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε τρίτο στον Φορέα, καθώς και κάθε συναφές θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 22:19 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Υπηρετώ ως Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Σπάρτης του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου, στο οποίο υπάγονται περιοχές αρμοδιότητας από 6 καταργημένα Ειδικά και Μη Ειδικά Υποθηκοφυλακεία του Νομού Λακωνίας. Στον άμεσο χρονικό ορίζοντα θα απορροφήσουμε και τα υπόλοιπα 8 Ειδικά και Μη Ειδικά Υποθηκοφυλακεία, τα οποία τα περισσότερα δεν απασχολούν υπαλλήλους, αλλά τηρούνται από Συμβολαιογράφο. Στην πράξη αυτό σημαίνει τήρηση διαφορετικής αρίθμησης και αρχειοθέτησης στα συνολικά 14 τηρούμενα Βιβλία Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων κι έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών.
    Η επικείμενη ψηφιοποίηση αυτών σίγουρα θα βοηθήσει προς την σωστότερη οργάνωση και ευκολότερη πρόσβαση αυτών στον νομικό κόσμο, έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης όλων των περιοχών και την μετάβασή μας από το Σύστημα Μεταγραφών στο καθεστώς του Κτηματολογίου.
    Έως τότε όμως, και με το δεδομένο των ιδιαιτεροτήτων έκαστης γεωγραφικής περιοχής και κάθε τηρούμενου αρχείου, δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούμε με αρχεία τα οποία δεν είναι ενημερωμένα έως την τελευταία ημέρα της παράδοσής του στον Φορέα. Εκτός από το ¨΄εμφραγμα¨ που θα δημιουργηθεί στα γραφεία, με την μετακίνηση και τήρηση τόσων διαφορετικών βιβλίων, από το ίδιο υπάρχον προσωπικό, η μη προσήκουσα ενημέρωσή τους αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια πίστη και ασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 16:10 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Με τη επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση και με τη δεδομένη εμπειρία που έχει προκύψει στην πράξη από την κατάργηση των μέχρι τούδε υποθηκοφυλακείων, που στην πλειονότητα τους υπήρξαν προβληματικές με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και ειδικότερα στην περίπτωση των ακέφαλων ειδικών άμισθων υποθκείων όπου η λειτουργία τους επαφίεται στην εποπτεία αναπληρωτή συμβολαιογράφου, ενδέχεται να δημιουργήσει την τάση μη – ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση υλοποίησης του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος κατάργησης των υποθηκοφυλακείων δε δύναται να προβεί σε βάρος του φορέα και των εργαζομένων με την ανάληψη των υποχρεώσεων τους.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 02:39 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΑ ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΙΣΘΑ ΤΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΊΑ.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:22 | Παναγιώτης Καραπάνος

    Με τη επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση και με τη δεδομένη εμπειρία που έχει προκύψει στην πράξη από την κατάργηση των μέχρι τούδε υποθηκοφυλακείων, που στην πλειονότητα τους υπήρξαν προβληματικές με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και ειδικότερα στην περίπτωση των ακέφαλων ειδικών άμισθων υποθκείων όπου η λειτουργία τους επαφίεται στην εποπτεία αναπληρωτή συμβολαιογράφου, ενδέχεται να δημιουργήσει την τάση μη – ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση υλοποίησης του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος κατάργησης των υποθηκοφυλακείων δε δύναται να προβεί σε βάρος του φορέα και των εργαζομένων με την ανάληψη των υποχρεώσεων τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 01:42 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Η ρύθμιση αυτή ανοίγει μια μεγάλη βεντάλια προβλημάτων:

    1. Ποιος θα διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες; Τα λειτουργούντα ήδη γραφεία του Φορέα είναι δραματικά υποστελεχωμένα ενώ τους ανατίθενται καθημερινά κι άλλες αρμοδιότητες.

    2. Ποιός θα έχει την ευθύνη της διεκπεραίωσης; Τα πιστοποιητικά τίνος λογότυπο και υπογραφή θα φέρουν; Ποιος θα ασκήσει το νομικό έλεγχο; εάν μεν έχει ασκηθεί ο νομικός έλεγχος, δόθηκαν τα πιστοποιητικά μεταγραφής/εγγραφής και μένει μόνο η ενημέρωση των βιβλίων δεν τίθεται θέμα ευθύνης του ελέγχου, αλλά υπάρχει ζήτημα με τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών βαρών, ιδιοκτησίας κλπ που βασίζονται στις εγγραφές αυτές . Πώς θα επηρεαστούν οι εκ του νόμου υποχρεώσεις του ΚΓ για τη διεκπεραίωση αιτήσεων και τη χορήγηση πιστοποιητικών και ιδίως για την τήρηση νόμιμων προθεσμιών όταν θα έχει αυτή την «τρύπα» να καλύψει;

    3. Τι ευθύνη θα έχει ο παραδίδων Υποθηκοφύλακας για το κενό, το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε αντικειμενικούς λόγους;

    4. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για σαρωμένο υλικό, ούτε για βάση δεδομένων αλλά για βιβλία και έγγραφα, άρα για επιτόπια εργασία, πως θα γίνει η καταχώριση και υπό τον έλεγχο τίνος; Να ληφθεί υπόψη ότι ο βαθμός ομοιογένειας του τρόπου ενημέρωσης των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων δεν ειναι πολύ μεγάλος

    Είναι αναγκαία και ίσως η μόνη εφικτή λύση αυτή που επιλέχτηκε, αλλά θέλει και τη σχετική οργάνωση.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 12:33 | Αλεξιος Γιαμπουρανης

    Λαμβάνοντας υπόψιν τον τεράστιο όγκο εγγράφων τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε, την καθημερινή επαφή με τους πολίτες, τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα και την υποστελέχωση όλων σχεδόν των γραφείων, το να μεταφερθουν ΚΑΙ όλες οι εκκρεμότητες των Υποθηκοφυλακείων στα γραφεία του φορέα θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση πολιτών αλλά και των υπαλλήλων των γραφείων οι οποίοι έτσι και αλλιώς δουλεύουν πάνω από τα όρια.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 11:35 | Κατερίνα Συροπούλου

    Με τη διάταξη αυτή και μέχρι την κατάργηση του κάθε υποθηκοφυλακείου κανείς δεν θα πιεστεί να κλείσει τις εκκρεμότητες που έχει το γραφείο του και θα πρέπει οι υπάλληλοι των ήδη υποστελεχωμένων υποκαταστημάτων του φορέα να στελεχώσουν τα καταργούμενα υποθηκοφυλακεία, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και διεκπεραιώνουν τα νέα έγγραφα ταυτόχρονα με τα δικά τους. Και όταν δεν θα βγαίνει το πιστοποιητικό σε μια μέρα όπως πολύ ωραία υπόσχονται, δεν θα υπάρχει μπόνους. Και δε θα φταίνε αυτοί αλλά οι υπάλληλοι …. Καταπληκτικά!

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 08:10 | Εύη Μέγαρη

    Για περισσότερο από δύο χρόνια τρέχουμε με τα δικά μας μεταφορικά μέσα ή με λεωφορεία στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου προβλέπει 17 Κ/Γ και 75 υποκαταστήματα. Αντί συτού ο φορέας διατηρεί περισσότερα από 60 επιπλέον αρχειοφυλακεία στα οποία πρέπει να τρέχουμε για να τα διατηρούμε ανοικτά, οι ήδη ελάχιστοι υπάλληλοι. Τώρα μπαίνουν στο φορέα με τις εκκρεμότητές τους και όλα τα υπόλοιπα υποθηκοφυλακεία με το ίδιο προσωπικό.Θα ξεπεράσουμε λοιπόν τα 100 αρχειοφυλακεία. Ποιος θα τα κρατά ανοικτά;Θα έρθουν με χιλιάδες εκκρεμότητες. Πώς θα βγουν όταν ήδη δουλεύουμε στα ανθρώπινα όρια; Αντί να δοθεί πάγια πρόσθετη αμοιβή που θα φέρει προσωπικό στο φορέα από το ΑΣΕΠ και την κινητικότητα, μιλάμε για μπόνους μέσω ΚΥΑ κλπ.Προφανώς δε μπορεί να γίνει αντιληπτό το επίπεδο της καθημερινής μας προσπάθειας με Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους έξαλλους απέναντί μας χωρίς να φταίμε.

  • 24 Νοεμβρίου 2023, 07:40 | Δημήτρης

    Σχετικά με την υποχρέωση των προϊσταμένων των υπο κατάργηση υποθηκοφυλακείων να διεκπεραιώσουν όλες τις εκκρεμότητες πριν παραδώσουν στον φορέα είναι φανερό οτι με αυτή την διάταξη απλά θα δηλώσουν όλοι τεχνική αδυναμία και σπό τώρα και στο εξής δεν πρόκειται να ξαναπιάσουν μολύβι με αποτέλεσμα περαιτέρω επιβάρυνση στα ήδη υποστελεχωμένα γραφεία μας.

  • 23 Νοεμβρίου 2023, 21:50 | Αννα Κιτσαρα

    Δηλαδή όλες οι εκκρεμότητες θα προστεθούν στο ήδη υπέρ κορεσμένο κτηματολογικό γραφείο, του οποίου οι ελάχιστοι υπάλληλοι θα επωμιστούν και αυτό το βάρος!!! Τέλεια, πολύ ωραία τα λέτε κύριε Υπουργέ!!! Έχετε αντιληφθεί ότι έτσι όπως το πάτε δεν πρόκειται να πάρει ποτέ κανείς πιστοποιητικά, μπορείτε να αντιληφθείτε για τι όγκο πράξεων μιλάμε;;; Για να μπορέσουν τα κτηματολογικά γραφεία να μπουν σε σειρά χρειάζονται υπαλλήλους, τους οποίους εσείς δεν διαθέτετε. Μαζί με τα καταργούμενα υποθ/κεια δεν είδα να έρθει κανένας επιπλέον υπάλληλος. Τι να πω μόνο απογοήτευση αισθάνομαι μετά από σχεδόν 20 χρόνια στο

  • 22 Νοεμβρίου 2023, 23:26 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

    ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΑ ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΊΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 15:56 | Basiliy

    Συγχαρητήρια

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 01:29 | Παναγιώτης Μαυροδόντης

    Προσδοκώ την ταχύτερη δυνατή κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των Υποθηκοφυλακείων και μεταβατικών Κ.Γ. της χώρας. Με την ηλεκτρονική κατάθεση των εγγραπτέων πράξεων ατενίζω ένα μέλλον με επαγγελματική αξιοπρέπεια, μακρυά από ουρές, χαμένες εργατοώρες, τόνους εκτυπωμένο χαρτιού, κυνήγι χαμένου αριθμού προτεραιότητας κ.λπ. εδώδιμων αποικιακών… Περήφανα γηρατειά μακρυά από άθλιο πάστωμα σε γραφειοκρατικά σκαλοπάτια! Το μέλλον είναι εδώ.
    Ευγνώμων, Παναγιώτης Μαυροδόντης, Συμβολαιογράφος.