Άρθρο 10 Επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης νομικού ελέγχου και καταχώρισης πράξεων στο προσωπικό της Διεύθυνσης Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 14Α ν. 4512/2018

 

Στην παρ. 5 του άρθρου 14Α του ν. 4512/2018 (Α’ 5), περί ειδικών ρυθμίσεων για τη Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου, διαγράφεται η φράση «, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου του κατά τόπον αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή, όπου δεν έχει αυτό συσταθεί, του προϊσταμένου του αντίστοιχου υποκαταστήματος» και η παρ. 5 του άρθρου 14Α διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύνανται να ανατίθενται ο νομικός έλεγχος και η καταχώριση πράξεων στη διεύθυνση, κατά παρέκκλιση της κατά τόπον αρμοδιότητας των Κτηματολογικών Γραφείων.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 16:58 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Τα προτεινόμενα στο άρθρο 10 θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ισχύ, η οποία προτείνεται να μην είναι πέραν της 31/12/2024, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει καλυφθεί και αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του Φορέα. Σε διαφορετική περίπτωση ο ρόλος της περιφερειακής δομής καταργείται.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:48 | ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΩΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Κ.Γ ΑΘΗΝΩΝ

    ν.4512/18 άρθρο 15 παρ.3 και 4 . ΤΙΤΛΟΣ: Σύσταση και τοπική και υλική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Φορέα. ΚΕΙΜΕΝΟ: «Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μπορεί να εκχωρεί την άσκηση των αρμοδιοτήτων της περίπτωσης α΄ προς τους Προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του.» Εδώ προκύπτει αβίαστα ότι ο μόνος αρμόδιος τόσο για την τοπική αρμοδιότητα όσο και για την υλική είναι ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι εκ του νόμου άκυρη. Η Διεύθυνση Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου του του Φορέα θα μπορούσε να προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες νομικού ελέγχου στο Κ.Γ μόνο κατά ανάθεση από τον προϊστάμενο του γραφείου με εφαρμογή προηγούμενου άρθρου του υπό συζήτηση νόμου (αρ.8), μέσω της δημιουργηθήσας πλατφόρμας. Έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες να παρθούν αρμοδιότητες από το Κ.Γ αλλά απέβησαν άκαρπες. Υπάρχει ο κίνδυνος προσφυγής στα δικαστήρια από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον σε δικαιοπραξία που τακτοποιήθηκε κεντρικά από τον Φορέα και να έχουμε ακυρότητες.

  • 26 Νοεμβρίου 2023, 01:45 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Πολύ γενική αρμοδιότητα, χωρίς επαρκή αιτιολογία. Ο Γενικός Διευθυντής δεν μπορεί να καταστρατηγήσει την κατά τόπο αρμοδιότητα, παρά μόνον αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Η γενικότητα της διάταξης επιτρέπει ακόμη και την αφαίρεση από το αρμόδιο γραφείο μιας μεμονωμένης πράξης και ανάθεσής της σε άλλο, ακόμη και με ιδιοτελή σκοπό. Άρα σκόπιμο είναι να τροποποιηθεί η διάταξη ως εξής:

    5. Με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δύνανται να ανατίθενται ο νομικός έλεγχος και η καταχώριση πράξεων στη διεύθυνση, κατά παρέκκλιση της κατά τόπον αρμοδιότητας των Κτηματολογικών Γραφείων, όταν επιβάλλεται από υπηρεσιακούς λόγους. Τη σχετική ανάθεση μπορεί να ζητήσει με αιτιολογημένη αίτησή του προς το Γενικό Διευθυντή και ο Προϊστάμενος του κατά τόπον αρμοδίου Κτηματολογικού Γραφείου, ή, όπου αυτό δεν έχει συσταθεί, του αρμοδίου Υποκαταστήματος.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 15:33 | Basiliy

    Bravo