Άρθρο 06 Προδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 2882/2001

 

Στο άρθρο 17 του ν. 2882/2001 (Α΄ 17), περί της προδικασίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, η φράση «σημειώνεται από τον αρμόδιο φύλακα μεταγραφών» αντικαθίσταται από τη φράση «διαβιβάζεται από την αρχή που την εξέδωσε στον αρμόδιο φύλακα μεταγραφών και σημειώνεται από αυτόν», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1, διαγράφεται η φράση «, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 1,», γ) προστίθενται παρ. 2α και 2β, δ) στην περ. α) των παρ. 3 και 4 γίνονται νομοτεχνικές αλλαγές και προστίθεται παραπομπή στις παρ. 2α και 2β, και το άρθρο 17 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 17
Προδικασία

1. Η απόφαση κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, διαβιβάζεται από την αρχή που την εξέδωσε στον αρμόδιο φύλακα μεταγραφών και σημειώνεται από αυτόν στις μερίδες του απαλλοτριωμένου ακινήτου και του ιδιοκτήτη αυτού. Η σημείωση αυτή γίνεται με βάση το διαβιβαζόμενο στο φύλακα μεταγραφών αντίγραφο της απαλλοτριωτικής απόφασης με το οικείο κτηματολογικό διάγραμμα και πίνακα, μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήψη τους. Μέσα στην ίδια προθεσμία σημειώνονται και τα διαβιβαζόμενα κατά την παράγραφο 6 του προηγούμενου άρθρου στοιχεία.
Στην ίδια προθεσμία ο φύλακας μεταγραφών υποχρεούται να χορηγεί ατελώς στους ενδιαφερόμενους πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, βαρών και κατασχέσεων στο απαλλοτριούμενο, καθώς και πιστοποιητικό για τις τυχόν εγγραφές στο βιβλίο διεκδικήσεων.
2. Στην περίπτωση που ο φύλακας μεταγραφών, αν και διαβιβάστηκαν τα κατά την προηγούμενη παράγραφο δικαιολογητικά, δεν μπορεί μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήψη τους να ανεύρει τις οικείες μερίδες, υποχρεούται να χορηγεί σχετική βεβαίωση σε κάθε ενδιαφερόμενο.
2α. Αν το Υποθηκοφυλακείο της παρ. 1 έχει καταργηθεί και η άσκηση της τοπικής του αρμοδιότητας έχει μεταφερθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα που υπάγεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», σύμφωνα με τον ν. 4512/2018 (Α’ 5), η απόφαση κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης διαβιβάζεται στον Προϊστάμενο του κατά τόπον αρμοδίου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, για να διενεργήσει την προβλεπόμενη, κατά την παρ. 1, σημείωση, στα τηρούμενα από την ίδια υπηρεσία βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, εντός δέκα (10) ημερών, από τη λήψη της απόφασης και να εκδώσει τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 2, ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος υποχρεούται να εκδώσει βεβαίωση ίδιου περιεχομένου, εφόσον συντρέχει αδυναμία να ανεύρει τις οικείες μερίδες των ιδιοκτητών στα τηρούμενα βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών.
2β. Όταν η απόφαση της παρ. 1 αφορά απαλλοτριωμένα ακίνητα σε περιοχές που έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί το σύστημα του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τον ν. 2664/1998 (Α’ 275), είτε το κατά τόπον αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο που λειτουργεί μεταβατικά ως Κτηματολογικό Γραφείο για την ίδια περιοχή, είτε το Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα του ν. 4512/2018, που έχει συσταθεί και λειτουργεί, προς το οποίο διαβιβάζονται τα στοιχεία της παρ. 1, υποχρεούται να εκδίδει εντός της δεκαήμερης προθεσμίας της παρ. 2 βεβαίωση πρωτοκόλλησης της απόφασης κήρυξης της απαλλοτρίωσης στα κτηματολογικά φύλλα των προς εγγραφή ακινήτων.
3. Η συζήτηση της αίτησης για τον προσωρινό ή οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης είναι απαράδεκτη εάν δεν προσαχθούν: α) τα κατά την παρ. 1 πιστοποιητικά ή οι κατά τις παρ. 2, 2α και 2β βεβαιώσεις, β) η κατά την παρ. 3 του άρθρου 15 έκθεση ή η κατά την παρ. 4 του ίδιου άρθρου βεβαίωση, γ) η έκθεση της παρ. 6 του άρθρου 15.
4. Προκειμένου περί απαλλοτριώσεων προς εφαρμογή σχεδίων πόλεων, είναι απαράδεκτη η συζήτηση της αίτησης για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης εάν δεν προσαχθούν: α) τα κατά την παρ. 1 πιστοποιητικά ή οι κατά τις παρ. 2, 2α και 2β βεβαιώσεις, β) η κατά την παρ. 3 του άρθρου 15 έκθεση ή η κατά την παρ. 4 βεβαίωση, και γ) η πράξη αναλογισμού ή πράξη εφαρμογής.».

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 23:18 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 17 ΕΔΑΦΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΡΗΤΆ ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΓΡΆΦΕΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΜΕΡΙΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΙΣΘΕΊΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 21:53 | Κώστας Δημητρίου

    Πρέπει να προβλεφθεί & για τον θιγόμενο ιδιώτη ιδιοκτήτη υπό απαλλοτρίωση ακινήτου: α) πλήρης ατέλεια σε ο,τιδήποτε αφορά λήψη αντιγράφων, πιστοποιητικών, τοπογραφικών από Κτηματολογικά γραφεία ή Υποθηκοφυλακεία, β) πρόβλεψη η επίδοση των σχετικών δικογράφων που αφορούν δίκη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης & αναγνώρισης δικαιούχων & των δικαστικών αποφάσεων να γίνεται είτε μέσω των δικαστικών επιμελητών των δικαστηρίων, είτε μέσω της ΕΛΑΣ, είτε μέσω του οικείου Δήμου & ατελώς & γ) να μην υπάρχει υποχρέωση (όταν έχει κατατεθεί συμφωνητικό από το δικηγόρο στην ΔΟΥ για αμοιβή του) για γραμμάτια προκαταβολής εισφορών & κρατήσεων των οικείων δικηγορικών συλλόγων στις διάφορες δίκες καθώς & πλήρη ατέλεια σε όλα (πχ αντίγραφα δικογράφων, πιστοποιητικά, δικαστικές αποφάσεις)