ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Άρθρο 3 Υπαγωγή κτηματογραφημένων περιοχών στην αρμοδιότητα Υποθηκοφυλακείου, Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος – Τροποποίηση παρ. 3α άρθρου 23 ν. 2664/1998

 

Στην παρ. 3α του άρθρου 23 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της μετάβασης από το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών στο σύστημα του κτηματολογίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αντί της φράσης «των Υπουργών Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Ο.Κ.Χ.Ε.» τίθεται η φράση «των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»», β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 3α του άρθρου 23 διαμορφώνεται ως εξής:

«3α. Εάν η περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί εμπίπτει στην τοπική αρμοδιότητα περισσότερων του ενός Υποθηκοφυλακείων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μπορεί να υπαχθεί το σύνολο της περιοχής αυτής στην αρμοδιότητα ενός μόνο Υποθηκοφυλακείου, το οποίο θα λειτουργεί κατά το μεταβατικό στάδιο ως Κτηματολογικό Γραφείο. Με όμοια απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όταν συντρέχει συναρμοδιότητα Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος του ν. 4512/2018 (Α’ 5) σε περιοχή που έχει κτηματογραφηθεί, μπορεί να υπαχθεί το σύνολο της ίδιας κτηματογραφημένης περιοχής στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου, του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος, κατά περίπτωση.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 20:39 | Zepos &Yannopoulos

    • Επί του άρθρου 3: Ως προς την υπαγωγή περιοχής χωρικής αρμοδιότητας πολλών Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογικών Γραφείων σε ένα τελικώς αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό Γραφείο, προτείνουμε να προστεθεί ότι για την αναδιαμόρφωση της τοπικής αρμοδιότητας των Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογικών Γραφείων θα πρέπει να προβλέπεται στη σχετική ΚΥΑ ότι θα ενημερωθεί αντιστοίχως και η σχετική πλατφόρμα της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 15:57 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Δεν προβλέπεται αντίστοιχη λύση με έκδοση ΚΥΑ για τα Υποθηκοφυλακεία που έχουν στην χωρική τους αρμοδιότητα περιοχές που υπάγονται σε διαφορετικές κτηματογραφήσεις, άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, π.χ. το καταργηθέν Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας, αρμοδιότητας Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών έχει στην αρμοδιότητά του κοινότητες τόσο της ΠΕ Αρκαδίας, όσο και της Μεσσηνίας και της Ηλείας, οι οποίες υπάγονται σε 3 διαφορετικές κτηματογραφήσεις. Αντίστοιχη περίπτωση είναι το μη Ειδικό Υποθηκοφυλακείο Γερονθρών του Νομού Λακωνίας, το οποίο θα μεταπέσει στο Υποκατάστημα Σπάρτης του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου, αλλά έχει στην τοπική αρμοδιότητά του και μια Κοινότητα του Νομού Αρκαδίας (Κοσμάς Κυνουρίας).

  • 25 Νοεμβρίου 2023, 21:25 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΧΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Προϊστάμενος ΚΓ Κ. Μακεδονίας

    Είναι ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που συναντάται ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Λόγω της ύπαρξης κοινών τοπωνυμίων στα όρια των περιοχών αρμοδιότητας των υποθηκοφυλακείων, της ασάφειας συχνά στις διοικητικές αποφάσεις καθορισμού των ορίων και της μη χρήσης τοπογραφικών διαγραμμάτων σε πολλές κατηγορίες πράξεων (ιδίως κληρονομιές) μεταγράφονταν πράξεις , συχνότατα επί δεκαετίες, σε τοπικά αναρμόδια υποθηκοφυλακεία, όμορα με το τοπικώς αρμόδιο.Οι μεταγραφές αυτές είναι τυπικώς άκυρες, αλλά από την άλλη η ακυρότητα δεν προήλθε από αμέλεια του πολίτη, ενώ η επί μακρό χρόνο καλόπιστη πεποίθηση για την εγκυρότητά της και η αποδοχή των έννομων αποτελεσμάτων της πράξης από τους συναλλασσόμενους δημιουργεί μια κατάσταση που χρήζει προστασίας. Προτείνεται να συμπληρωθεί η διάταξη με το ακόλουθο εδάφιο.
    » Μεταγραφές ή άλλες καταχωρίσεις στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου που έγιναν μέχρι τις 30.11.2023 σε κατά τόπον αναρμόδια Υποθηκοφυλακεία, όμορα προς τα κατά τόπον αρμόδια, λόγω συγχύσεως για τα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητας εκάστου Υποθηκοφυλακείου, μπορεί να μεταφερθούν στο κτηματολογικό φύλλο των ακινλητων τα οποία αφορούν, εντός της προθεσμίας των άρθρων 6 παρ. 2 και 7 του παρόντος νόμου και υπό τις λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις αυτού.»

    Τέθηκε ως καταληκτική η ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης για να διαφυλαχθεί η προστασία μόνο στις καλόπιστα λανθασμένες μεταγραφές.

  • 20 Νοεμβρίου 2023, 21:33 | Κώστας Δημητρίου

    Προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα & αποδοτικότερα το Κτηματολόγιο (ιδίως το θέμα των μεταγραφών & καταχωρήσεων) θα πρέπει να προβλεφθεί απασχόληση δικηγόρων & μηχανικών => θα μπορέσει έτσι να γίνει ο έλεγχος των υπό μεταγραφή-καταχώριση πράξεων

  • 18 Νοεμβρίου 2023, 08:12 | Basiliy

    Οκ μπράβο