Άρθρο 17 Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 18 ν. 4512/2018

 

Στην παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), περί της άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τη φράση «για οποιονδήποτε λόγο,» προστίθεται η φράση «και ανεξαρτήτως του τρόπου επιλογής του,», β) μετά από τη φράση «ή από Αναπληρωτή Προϊστάμενο» προστίθεται η φράση «της παρ. 4 ή από υπάλληλο του Φορέα κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ)», γ) η φράση «ορίζεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Φορέα» αντικαθίσταται από τη φράση «ορίζεται και παύεται με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή έως την τοποθέτηση προϊσταμένου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει την 31η.12.2024».

«5. Τα καθήκοντα Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, η θέση του οποίου δεν καλύπτεται κατά την παρ. 4 ή κενώνεται για οποιονδήποτε λόγο, και ανεξαρτήτως του τρόπου επιλογής του, μπορεί να ασκούνται από τον Προϊστάμενο άλλου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος ή από Αναπληρωτή Προϊστάμενο της παρ. 4 ή από υπάλληλο του Φορέα κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ο οποίος ορίζεται και παύεται με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή έως την τοποθέτηση προϊσταμένου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει την 31η.12.2024.».

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 23:32 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Καθήκοντα Προϊσταμένου σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα τόσο του ν2664/1998, όσο και του ν4512 πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο ΠΕ Νομικών.
    Οι Προϊστάμενοι και οι Αναπληρωτές Προϊστάμενοι που εισήλθαν στο Φορέα και κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις ΠΕ Νομικών, θα έπρεπε να δύνανται κατά προτεραιότητα και πριν την διενέργεια σχετικού διαγωνισμού να καλύψουν τις κενές θέσεις, οι οποίες δημιουργούνται από οποιονδήποτε λόγο, με εσωτερική μετακίνηση καθώς και να μεταφέρουν τις οργανικές τους θέσεις,όπως κάθε άλλος δημόσιος υπάλληλος.
    Τουναντίον, κι αντίθετα σε κάθε λογική, η διάταξη εισάγει ως καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2024 για την πλήρωση των θέσεων οι οποίες είναι ήδη πληρωμένες από μόνιμους υπαλλήλους του Φορέα, οι οποίοι ασκούν από την ένταξή τους τα καθήκοντα του Προϊσταμένου.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 20:27 | Zepos &Yannopoulos

    Ως προς την παράγραφο 5 του άρθρου 18 ν. 4512/2018, προτείνουμε για τον υπάλληλο του Φορέα κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) να οριστεί ότι οφείλει να είναι απόφοιτος Νομικής Σχολής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, λόγω της θέσης ευθύνης που καλύπτει.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 16:47 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Προτεινόμενη πρόσθετη βελτίωση :
    Αντιστοίχως, τα καθήκοντα Προϊσταμένου Τμήματος, σε περίπτωση που κενώνεται η θέση για οποιονδήποτε λόγο και η οποία δεν καλύπτεται με αναπλήρωση κατά τα οριζόμενα στο προσοντολόγιο του Φορέα, μπορεί να ασκούνται από υπάλληλο που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα και κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, έως την κάλυψη της.
    Η 31/12/2024 δημιουργεί πρόβλημα στις περιπτώσεις προϊσταμένων και αναπληρωτών προϊσταμένων που ήδη ασκούν καθήκοντα σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο σήμερα
    Επιπλέον με το προτεινόμενο άρθρο, επειδή υπάρχει κενό νόμου όπως διαμορφώνεται, θα πρέπει να οριστούν ως ασκούντες καθήκοντα προϊσταμένου από το Δ.Σ., όλοι όσοι είχαν οριστεί από τον Γενικό Διευθυντή.
    Με αφορμή το ανωτέρω, προτείνεται για τους αναπληρωτές προϊσταμένους οι οποίοι ασκούν σήμερα καθήκοντα προϊσταμένου Κ.Γ. ή Υποκαταστήματος, αφού έχουν συμπληρώσει στην θέση διάστημα ενός έτους, με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα και κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, να διοριστούν προϊστάμενοι για το υπόλοιπό της θητείας.
    Για την πλήρωση θέσης προϊσταμένου Κ/Γ ή Υποκαταστήματος σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο, από υπάλληλο του Φορέα κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) θα προηγείται υπάλληλος κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού Ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού (Νομικών). Επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη του Υπαλλήλου πριν τον ορισμό του, μιας και τίθενται ζητήματα επάρκειας, γνώσης και εμπειρίας για την κάλυψη της θέσης.
    H αναπλήρωση Προϊσταμένου ΚΓ/Υποκαταστήματος από υπάλληλο της Γενικής Κατηγορίας ΠΕ δημιουργεί θέματα, καθώς θεωρούμε ότι η αναπλήρωση αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά διοικητικής φύσεως θέματα ή διεκπεραιωτικά και όχι ζητήματα νομικού ελέγχου ή υπογραφής σχετικών πιστοποιητικών και εγγράφων νομικής φύσεως. Αν μη τι άλλο μαζί και με τη ρύθμιση του άρθρου 11 του παρόντος νομοσχεδίου και με δεδομένες τις ευκολίες των ψηφιακών υπογραφών θα πρέπει να επιχειρηθεί η υποστήριξη των γραφείων που στερούνται Προϊστάμενο με ψηφιακό τρόπο
    Όσοι ορίζονται ως ασκούντες καθήκοντα προϊσταμένου σύμφωνα με τα ανωτέρω λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα ευθύνης για όσο διάστημα ασκούν τα καθήκοντα.

  • 29 Νοεμβρίου 2023, 12:47 | Σπύρος Κ.

    Το άρθρο 5 καλύπτει το κενό του Νόμου που αφορά την αναπληρώσει της θέσης του Προϊσταμένου από υπαλλήλους του φορέα, που μέχρι σήμερα αρκετοί υπάλληλοι ασκούσανε χρέη Προϊσταμένου χωρίς να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα θέσης.

  • 28 Νοεμβρίου 2023, 17:36 | Υπάλληλος Κ.Γ.

    Σε αρκετές περιπτώσεις κένωσης θέσης Προϊσταμένων καλούνται υπάλληλοι ΠΕ του Φορέα , συμφωνά τον Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, να εκτελούν χρέη Προϊσταμένων. Η εν λόγω διάταξη έρχεται να καλύψει το κενό του Νόμου που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η έρρυθμη λειτουργία των Υποκαταστημάτων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της θέσης από Νομικό.
    Όπως προβλέπετε από τον ο Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα η αναπλήρωση γίνεται από τον αρχαιότερο υπάλληλο ΠΕ (οι οποίοι τις περισσότερες των περιπτώσεων αφορών εμπείρους υπαλλήλους με 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσίας). Άλλωστε υπάρχει το Νομικό Τμήμα του Φορέα που πάντα υποστηρίζει τα Υποκαταστήματα του Φορέα.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:12 | Παναγιώτης Καραπάνος

    Σε κάθε περίπτωση η αναπλήρωση Προϊσταμένου ΚΓ/Υποκαταστήματος από υπάλληλο της Γενικής Κατηγορίας ΠΕ δημιουργεί θέματα, καθώς θεωρούμε ότι η αναπλήρωση αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά διοικητικής φύσεως θέματα ή διεκπεραιωτικά και όχι ζητήματα νομικού ελέγχου ή υπογραφής σχετικών πιστοποιητικών και εγγράφων νομικής φύσεως. Αν μη τι άλλο μαζί και με τη ρύθμιση του άρθρου 11 του παρόντος νομοσχεδίου και με δεδομένες τις ευκολίες των ψηφιακών υπογραφών θα πρέπει να επιχειρηθεί η υποστήριξη των γραφείων που στερούνται Προϊστάμενο με ψηφιακό τρόπο.

  • 27 Νοεμβρίου 2023, 19:41 | Φανή Ρούση

    Καθήκοντα Προϊσταμένου να ασκούνται ή από Αναπληρωτή Προϊστάμενο ή από υπάλληλο ΠΕ με πτυχίο Νομικής. Κανείς άλλος να μην αναπληρώνει.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 21:21 | Δημήτρης

    Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου,θα ήθελα να συμπληρώσω ότι θα ήταν θεμιτό να ζητηθεί και η σύμφωνη γνώμη του υπαλλήλου που καλείται να ανταποκριθεί σε έναν ρόλο που ούτε ποτέ στο παρελθόν είχε ασκήσει ούτε καν έχει τις γνώσεις για να τα βγάλει πέρα.Φοβάμαι πως αυτή η διάταξη μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει.Δημιουργούνται υπαλληλοι δύο ταχυτήτων.Αυτοί που αναλαμβάνουν ευθύνες και οι αυτοί που αδιαφορούν.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 16:14 | Παρασκευά Λ.

    Είναι αδύνατος ο νομικός έλεγχος των πράξεων από απλούς υπαλλήλους που δεν έχουν πτυχίο νομικής.Μάλλον δεν θέλετε να προσλάβετε νομικούς και βαφτίζετε »νομικούς» τους υπαλλήλους.Είναι απαράδεκτο, να αποσυρθεί άμεσα.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 16:31 | Κίμων Βλάχος

    Συμπληρωματικά προς την υπό ψήφιση διάταξη του παρόντος άρθρου, προτείνεται η διαγραφή των λέξεων «Νομικό Τμήμα» από την παρ. 2, εδ. γ’ του άρθρου 18 ν.4512/2018 και η προσθήκη της φράσης «ή Υποκατάστημα» μετά τη φράση «Κτηματολογικό Γραφείο». Η προτεινόμενη αναδιατύπωση του εδαφίου έχει ως εξής:
    «γ) άσκηση δικηγορικού ή συμβολαιογραφικού λειτουργήματος ή προϋπηρεσία στη Νομική Διεύθυνση ή σε Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα του Φορέα και των νομικών προσώπων που διαδέχθηκε ή προϋπηρεσία σε θέση υποθηκοφύλακα, για δέκα (10) έτη συνολικά. Κατά τη διάρκεια …».
    Δεδομένου ότι τα περισσότερα Κτηματολογικά Γραφεία και όλα τα Υποκαταστήματα δεν διαθέτουν Νομικό Τμήμα, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους του Φορέα, κατηγορίας Π.Ε. Νομικής, να θέσουν υποψηφιότητα για την πλήρωση, μέσω της διαδικασίας της ίδιας παραγράφου, θέσεων Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος. Η υφιστάμενη διάταξη τούς στερεί αυτήν τη δυνατότητα άνευ ουσιώδους λόγου, ενώ επιπλέον δεν δίνει στον υποστελεχωμένο Φορέα το απαραίτητο εργαλείο για την ορθή αξιοποίηση του εν λόγω προσωπικού.

  • 19 Νοεμβρίου 2023, 21:16 | Δημήτρης

    Πως μπορεί να ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου κάποιος που δεν είναι νομικός έστω κι αν είναι Π.Ε.;Είναι εντελώς λάθος και πρέπει να αποσυρθεί αυτή η διάταξη.