Άρθρο 7 Διόρθωση εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών απαλλοτριωμένων εκτάσεων

 

1. α) Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου, ύστερα από αίτηση του δημόσιου φορέα υπέρ του οποίου έχει περατωθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις απαλλοτρίωση έκτασης, οικοπέδου ή γεωτεμαχίου, σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής στα κτηματολογικά φύλλα του απαλλοτριωθέντος ακινήτου ιδιοκτησίας του φορέα αυτού με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» ή «Ελληνικό Δημόσιο», προβαίνει στη διόρθωση εσφαλμένων αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, καθώς επίσης και στη διόρθωση στοιχείων σχετικών με το καταχωρισθέν δικαίωμα και τον τίτλο αυτού. Η αίτηση για τη διόρθωση καταχωρίζεται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και δεν επιβαρύνεται με τέλη και δικαιώματα, πάγια ή αναλογικά.
β) Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου υποχρεούται να ενεργήσει τη διόρθωση της περ. α), εφόσον προσκομιστεί ενώπιόν του, από τον αιτούντα φορέα, αντίγραφο του νόμιμου τίτλου με τον οποίο κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση από τα τηρούμενα στον αιτούντα φορέα αρχεία και τοπογραφικό διάγραμμα της παρ. 5α του άρθρου 13 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), με το οποίο βεβαιώνεται ότι το ακίνητο στο οποίο αφορά η αίτηση διόρθωσης κείται εντός των ορίων της απαλλοτρίωσης. Ως τίτλος κτήσεως καταχωρίζεται ο νόμος με τον οποίο κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση και σύμφωνα με τον οποίο ο αιτών φορέας κατέστη κύριος του ακινήτου, καθώς και τυχόν άλλος νόμιμος τίτλος κτήσης του ακινήτου.
2. Με την διαδικασία της παρ. 1 είναι δυνατή, μετά από αίτηση του φορέα και απόφαση του Προϊσταμένου του αρμοδίου Κτηματολογικού Γραφείου, η πραγματοποίηση γεωμετρικών μεταβολών επί των αμφισβητούμενων ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητα τρίτων.
3. Σε κάθε περίπτωση που σύμφωνα με τον νόμο η διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων ιδιοκτησίας δημοσίου φορέα έχει μεταβιβαστεί σε οποιονδήποτε τρίτο φορέα, ο τελευταίος καθίσταται αποκλειστικά αρμόδιος για την κίνηση της διαδικασίας διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2.
4. Διορθώσεις κτηματολογικών εγγραφών σύμφωνα με τη διαδικασία των παρ. 1, 2 και 3 δεν επιτρέπονται εφόσον έρχονται σε αντίθεση με απόφαση επιτροπής ενστάσεων που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως κατά την εξέταση της αίτησης του φορέα που υποβάλλεται σύμφωνα με το παρόν.

  • 21 Νοεμβρίου 2023, 02:03 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΄΄ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΡΙΤΩΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ Ή ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΤΕ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.