Άρθρο 18
Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος των υγειονομικών αξιωματικών ιδιωτικά – Τροποποίηση περ. α) παρ. 4 άρθρου 63 ν.δ. 1400/1973
Στην παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114), περί της κατ’ εξαίρεση δυνατότητας άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά από τους υγειονομικούς αξιωματικούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) στην περ. δ), οι λέξεις «Στους στρατιωτικούς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:
α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος της αντίστοιχης γενικής υγειονομικής ειδικότητας, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
β) Σε αξιωματικούς του Μουσικού Σώματος, η δημοσία διεύθυνση ορχηστρών ή η συμμετοχή σε ιδιωτικές ορχήστρες και θέματα επ’ αμοιβή, με πολιτική περιβολή, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του οικείου Σχηματισμού.
γ) Σε εν ενεργεία αξιωματικούς, να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν άδειας Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
δ) Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».
Άρθρο 19
Εξορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973
1. Η παρ. 7 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), περί του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των αξιωματικών του υγειονομικού σώματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος, που απέκτησαν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικότητα ή εξειδίκευση, ή παρακολουθούν με μέριμνα της υπηρεσίας πρόγραμμα ειδικότητας ή εξειδίκευσης, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο με τον διανυθέντα χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση εκτός των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.».
2. Η παρ. 15 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 αντικαθίσταται ως εξής:
«15. Οι υποχρεώσεις των παρ. 3 έως 8 προστίθενται στην αρχική υποχρέωση των παρ. 1 και 2. Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, με εξαίρεση τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, που λαμβάνει χώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.».
Άρθρο 20
Μέριμνα μεταθέσεων αξιωματικών Υγειονομικού – Προσθήκη άρθρου 4Α στον ν. 3883/2010
Στο ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:
«Άρθρο 4Α
Ρυθμίσεις περί μεταθέσεων στελεχών Υγειονομικού
1. Οι αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος προέλευσης Σ.Σ.Α.Σ. και Σ.Α.Ν., εφόσον έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο για τον βαθμό τους χρόνο διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας, δύνανται να μετατίθενται πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στη φρουρά που υπηρετούν, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των στρατιωτικών νοσοκομείων.
2. Αν σύζυγος ή συμβίος στελέχους του υγειονομικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρει την ιδιότητα του απασχολουμένου στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), υποβάλει αίτημα συνυπηρέτησης, αποσπάται στην περιοχή που έχει μετατεθεί το στέλεχος του υγειονομικού σώματος. Ως περιοχή, κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, νοείται, κατά σειρά προτεραιότητας:
α) ο δήμος στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος,
β) όμορος δήμος του δήμου στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος και
γ) η περιφερειακή ενότητα στην οποία εδρεύει η Μονάδα που μετατίθεται το στέλεχος.
3. Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας και του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που αντιστοιχεί στον βαθμό που φέρουν κατά το πέρας της ειδικότητάς τους, μετατίθενται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλάδου τους.»
Άρθρο 21
Ενίσχυση αμεροληψίας και διαφάνειας μεταθέσεων – Κατάργηση παρ. 3, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 4 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 4 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) η παρ. 3 καταργείται, γ) προστίθεται παρ. 4 και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 4
Γενικά
1. Τα στελέχη των ΕΔ τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Η αρμοδιότητα τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης στελεχών των ΕΔ δύναται να μεταβιβαστεί, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
2. Κατά τη διενέργεια των μεταβολών αυτών του προσωπικού των ΕΔ λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των επόμενων άρθρων.
3. [Καταργείται].
4. H απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των στελεχών του υγειονομικού σώματος όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνεται κατόπιν υποβολής σε αυτόν του συνόλου των προπαρασκευαστικών πράξεων.».
Άρθρο 22
Ενίσχυση του ρόλου των συμβουλίων μεταθέσεων υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 8 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 8 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί συγκρότησης συμβουλίων μεταθέσεων και προσφυγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) προστίθεται παρ. 4 και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων – Προσφυγές
1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων και η λειτουργία τους. Με την ίδια απόφαση εξειδικεύονται τα κριτήρια τοποθετήσεων και μεταθέσεων ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής τους, οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Η απόφαση της τοποθέτησης, μετάθεσης ή απόσπασης κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους αμελλητί. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της, προς το διοικητικό όργανο που την εξέδωσε, το οποίο υποχρεούται να απαντήσει αιτιολογημένα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας και ενόσω εκκρεμεί η ασκηθείσα προσφυγή αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής προσφυγής ή την απάντηση επί των προσφυγών που τυχόν υποβληθούν, οι πίνακες του προς τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση προσωπικού κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Η παρ. 2 δεν τυγχάνει εφαρμογής για τους ανώτατους Αξιωματικούς, λόγω της κρισιμότητας των καθηκόντων που αντιστοιχούν στον βαθμό τους.
4. Ειδικότερα, οι αποσπάσεις και διαθέσεις στελεχών του υγειονομικού σώματος σε υγειονομική Μονάδα διαφορετικού Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν διενεργούνται, μόνο εκτάκτως και με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν γνώμης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου. Το Συμβούλιο αποτελείται από τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως πρόεδρο, τον διευθυντή του Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως μέλος, και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως εισηγητή με δικαίωμα ψήφου. Η εισήγηση του διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο διαμορφώνεται κατόπιν πρότασης του Γενικού Επιτελείου, που αναφέρει την κενή θέση και το χρονικό διάστημα για το οποίο το Γενικό Επιτελείο αιτείται την κάλυψη θέσης από στέλεχος διαφορετικού Κλάδου, ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Υγειονομικού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Η εξέταση κάλυψης των ανελαστικών κενών θέσεων υγειονομικού, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων τακτικών μεταθέσεων καθώς και όποτε άλλοτε απαιτηθεί από το ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο.»
Άρθρο 23
Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων
Ο προγραμματισμός των ιατρικών, οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων των αξιωματικών Υγειονομικού, ανεξαρτήτως Κλάδου, των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται κάθε πέντε (5) έτη, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου και συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, για πέντε (5) έτη. Η απονομή των ανωτέρω ειδικοτήτων γίνεται κατόπιν ενιαίας διαγωνιστικής διαδικασίας και μοριοδότησης και για τους τρεις (3) Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών είναι δυνατή η τροποποίηση της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.
Άρθρο 24
Κάλυψη άγονων ιατρικών ειδικοτήτων
1. Ως άγονη χαρακτηρίζεται η ειδικότητα στρατιωτικών ιατρών που έχει αποδοθεί σε δυσανάλογα μικρότερο βαθμό έναντι των λοιπών και βρίσκεται συγκριτικά σε μεγάλη έλλειψη ως προς τη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, η οποία δύναται να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία των στρατιωτικών υγειονομικών δομών και την υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού σε περίοδο πολέμου.
2. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων στρατιωτικών ιατρών, που προσέρχονται ως υποψήφιοι για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας, υπερβαίνει τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων για κάθε συγκεκριμένη άγονη ειδικότητα, καλείται για έναρξη της ειδικότητας αυτής το σύνολο των επιτυχόντων.
3. Οι επιτυχόντες για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας δύνανται να μετατίθενται με σκοπό την έναρξη απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, και απαλλάσσονται του υπολειπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για τον βαθμό που φέρουν.
4. Αν ο σύζυγος ή ο συμβίος ειδικού στρατιωτικού ιατρού, που έχει λάβει άγονη ιατρική ειδικότητα, είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει αιτηθεί συνυπηρέτηση, μετατίθεται εκτάκτως στη Φρουρά όπου έχει μετατεθεί ο ειδικός στρατιωτικός ιατρός.
Άρθρο 25
Αποζημίωση ειδικής απασχόλησης στρατιωτικών ιατρών – Προσθήκη περ. ΚΕ’ στο άρθρο 127, τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 153 ν. 4472/2017
1. Στο άρθρο 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται περ. ΚΕ’ ως εξής:
«ΚΕ. Οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λαμβάνουν αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Σ.Ν.) και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Η δαπάνη της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.800.000,00) και καλύπτεται από τις πιστώσεις που επανεγγράφονται ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό των Σ.Ν.. Το κόστος της αποζημίωσης για την ειδική απασχόληση των ιατρών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε Σ.Ν. καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Σ.Ν., στο οποίο υπηρετούν, και αποδίδεται σε αυτούς με μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου στο οποίο υπάγονται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης, ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού, σύμφωνα με τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά στρατιωτικό ιατρό ειδικό, ειδικευόμενο και άνευ ειδικότητας που υπηρετεί σε Σ.Ν. και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά κλινική και τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά νοσοκομείο και ανά μήνα.».
2. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017, περί γενικών ρυθμίσεων για θέματα αποδοχών, προστίθεται περ. ζ) και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:
«10. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές αποτελούνται από τον βασικό μισθό, τα επιδόματα και τις παροχές που καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και την προσωπική διαφορά του άρθρου 155. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τα εξής επιδόματα και παροχές:
α) Της περ. α’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.
β) Της περ. β’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.
γ) Της παρ. 2 του άρθρου 135.
δ) Της περ. Δ’ της παρ. 1 του άρθρου 144.
ε) Της παρ. ΚΒ’ του άρθρου 127.
στ) Της παρ. ΚΔ’ του άρθρου 127.
ζ) Της περ. ΚΕ’ του άρθρου 127.
Δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές οι εφημερίες του άρθρου 140, αποζημιώσεις που καταβάλλονται για υπερωριακή απασχόληση και τα επιμίσθια για εκτέλεση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων της παρ. 3 του άρθρου 135. Επίσης, δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές τα έξοδα κίνησης της παρ. 4 και το μηνιαίο επιμίσθιο της παρ. 5 του άρθρου 60 του ν. 1943/1991 (Α’ 50).».
Άρθρο 26
Εκπαίδευση αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος
1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής, και περιλαμβάνει:
α) Εκπαίδευση στο Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος,
β) εκπαίδευση στο Advanced Trauma Life Support (ATLS),
γ) θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο εφαρμογής του οικείου Κλάδου,
δ) κλινική εκπαίδευση κατά γενική ειδικότητα.
2. Η παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε (5) μήνες, χωρίς να παρακωλύει τη συνέχισή της η απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού στα εκπαιδευόμενα στελέχη.
3. Η εκπαίδευση δύναται να διεξάγεται εξ αποστάσεως, με τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, και να υλοποιείται σε οιοδήποτε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό, επιτρέπεται η αποστολή εκπαιδευτικών κλιμακίων στην έδρα της Σ.Σ.Α.Σ. και της Σ.Α.Ν..
4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι αξιωματικοί μετατίθενται με έκτακτες μεταθέσεις στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για κάλυψη του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.
Άρθρο 27
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος – Τροποποίηση παρ. 14, προσθήκη παρ. 18 έως 25 στο άρθρο 28 ν. 3883/2010
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 28 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί καθορισμού των θέσεων και του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας των αξιωματικών, οι λέξεις «οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου,» διαγράφονται και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία τους.».
2. Στο άρθρο 28 του ν. 3883/2010 προστίθενται παρ. 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 και 25 ως εξής:
«18. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: δύο (2) έτη συνολικά ως ιατρός άνευ ειδικότητας σε Υπομονάδα Υγειονομικού ή σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή Συγκρότημα ή σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.E.N.).
β) Λοχαγός – Ταγματάρχης: ένα (1) έτος συνολικά ως Διοικητής σε μονάδα ή ανεξάρτητη Υπομονάδα εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή ως Επιμελητής σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Σ.Ν.) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή σε Κ.E.N. ή ως προσωπικό στο Επιτελείο ή στη Μονάδα Διοικήσεως Σχηματισμού και άνω.
19. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα Εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρικού τμήματος Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
β) Κτηνίατροι:
(1) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης (Α.Κ.Υ.) ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού.
(4) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού ή ως Τμηματάρχης σε Επιτελείο Υγειονομικού Σχηματισμού/Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Φαρμακείο Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή σε Φαρμακείο Φρουράς ή ως προϊστάμενος τμήματος φαρμακευτικών εργαστηρίων ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ως Διευθυντής Τμήματος.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα Όπλου ή Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε Γενικό Επιτελείο.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Ανθυπολοχαγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1).
(3) Λοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.
στ) Διοικητικοί – Τεχνικοί – Διαχειριστές:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους, ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομεία της υποπερ. (1) σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
20. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Σημαιοφόρος – Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη συνολικά θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος).
β) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: δύο (2) έτη συνολικά ως Επιμελητής σε Σ.Ν. ή σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
21. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Ανθυποπλοίαρχος: συνολικά ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή ένα έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
(2) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
(3) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
β) Κτηνίατροι:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.
(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Υποπλοίαρχος: δύο (2) έτη στον Ναύσταθμο Κρήτης ή στο Αρχηγείο Στόλου.
(3) Πλωτάρχης και Αντιπλοίαρχος: ανά βαθμό ένα (1) έτος στη Γενική Επιθεώρηση Πολεμικού Ναυτικού ή στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: ένα (1) έτος ανά βαθμό στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ή σε Φαρμακείο ή σε Φαρμακαποθήκη.
(2) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή Επιτελής ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή βοηθός ή σε Φαρμακείο ως Διευθυντής ή Τμηματάρχης ή σε Φαρμακαποθήκη ως Προϊστάμενος Γραφείου ή Τμηματάρχης.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.
(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
(3) Αντιπλοίαρχος: Ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και δύο (2) έτη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
(2) Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(3) Υποπλοίαρχος: τρία (3) έτη υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν..
(5) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
22. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: δύο (2) έτη συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.), της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (Δ.Α.Υ.), της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Δ.Α.Ε.), της Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων (Δ.Α.Κ.).
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (Κ.Α.Ι.) ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή στα Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
23. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή σε Σ.Ν..
(2) Σμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ., στη Μοίρα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ή σε Σ.Ν..
(3) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
(4) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν..
β) Κτηνίατροι:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός – Σμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.
(2) Επισμηναγός και Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
(3) Αντισμήναρχος: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Ανθυποσμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε..
(2) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε. ή στο Κ.Α.Ι. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(3) Σμηναγός: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Ανθυποσμηναγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Υποσμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(3) Σμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
24. Η εκπαίδευση των στρατιωτικών ιατρών για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας εκκινεί αμέσως μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας για τους βαθμούς του Ανθυπολοχαγού και Υπολοχαγού καθώς και των αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων.
25. Λογίζεται ως χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο Αξιωματικοί Υγειονομικού αποσπώνται, διατίθενται ή μετατίθενται για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές.».
Άρθρο 28
Συνέχιση φοίτησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών των διαγραφέντων σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής – Τροποποίηση άρθρου 47 ν. 3421/2005
Στο άρθρο 47 του ν. 3421/2005 (Α’ 302), περί προσωρινής απόλυσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, προστίθεται νέο, πέμπτο, εδάφιο και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 47 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 47
Προσωρινή απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών
Οι σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, διαγραφόμενοι από τις σχολές αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας ή πτητικής ανεπάρκειας, κατ` εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α 152), εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται. Η εγγραφή γίνεται μόνο αν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Όσοι μαθητές των Σχολών αυτών διαγράφονται για τους παραπάνω λόγους μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους από αυτό της διαγραφής του και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου ή επιτροπής. Οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διαγραφόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου απολύονται σε κάθε περίπτωση και τους παρέχεται δικαίωμα λήψης αναβολής κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.».
Άρθρο 29
Σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για τα στελέχη του υγειονομικού σώματος
1. Για τη νομική προστασία των στελεχών του υγειονομικού σώματος σε περιπτώσεις προβολής αξιώσεων αποζημίωσης σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων τους, η Διεύθυνση Υγειονομικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. δύναται να συνάπτει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σύμβαση ασφάλισης για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147).
2. Η συμμετοχή των στελεχών του υγειονομικού σώματος στο ασφαλιστικό πρόγραμμα της παρ. 1 είναι προαιρετική και το κόστος βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.
Άρθρο 30
Αναθεώρηση διαδικασίας για την ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 26 ν. 1911/1990
Στο άρθρο 26 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί ένταξης αξιωματικών σε ειδικότητες του υγειονομικού σώματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στο πρώτο εδάφιο, προστίθεται η λέξη «τουλάχιστον», β) στην παρ. 2, βα) προστίθενται νέα εδάφια, πρώτο και δεύτερο, και ββ) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) στο εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «κατά σειρά» και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 26
Ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος
1. Αξιωματικοί Νοσηλευτικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον φέρουν τουλάχιστον τον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μπορούν να εντάσσονται αντιστοίχως στη γενική ειδικότητα των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Ψυχολόγων του Υγειονομικού Σώματος. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Κτηνιάτρων και Ψυχολόγων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν την ένταξή τους στη γενική ειδικότητα των Ιατρών του Υγειονομικού Σώματος.
2. Η ένταξη αξιωματικών του υγειονομικού σώματος σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων στην αντίστοιχη γενική ειδικότητα. Ο αριθμός των αξιωματικών μιας γενικής ειδικότητας υγειονομικού που ανήκουν στην ίδια τάξη και μετατάσσονται σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των αξιωματικών της γενικής ειδικότητας της τάξης αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους, καθορίζονται, σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, οι κενές οργανικές θέσεις των γενικών ειδικοτήτων που μπορούν να καλυφθούν, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, στην οποία περιλαμβάνεται αναλυτικός πίνακας με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές θέσεις ανά γενική ειδικότητα του υγειονομικού σώματος. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται με μέριμνα του οικείου Γενικού Επιτελείου. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως τα προσόντα των εντασσόμενων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. H ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Οι εντασσόμενοι διατηρούν τον βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Για την εξέταση της αίτησης λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
α) οι ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενο της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους,
β) οι σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά,
γ) ο βαθμός πτυχίου,
δ) τα ουσιαστικά προσόντα της τελευταίας δεκαετίας, η βαθμολογία των οποίων πρέπει να εμπίπτει τουλάχιστον στην κλίμακα αξιολόγησης «Λίαν Καλώς»,
ε) ο βαθμός αποφοίτησης από τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά σχολεία, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,
στ) οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία.
4. Το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων:
α) καταρτίζει πίνακες υποψηφίων για κάθε ειδικότητα κατά απόλυτη σειρά αρχαιότητας,
β) αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες ειδικότητας, προσδιορίζει τη σειρά κατάταξης με βάση τα κριτήρια της παρ. 3 και τερματίζει την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας,
γ) καταρτίζει πίνακα εντασσόμενων και μη εντασσόμενων.
5. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά της απόφασης του Ανώτατου κατά κλάδο Συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτούς και ο Υπουργός υποχρεούται να απαντήσει εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της προσφυγής, κατόπιν πρότερης αιτιολογημένης γνώμης του αρμόδιου κατά κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής δύναται να μεταβιβαστεί σε κατώτερο κλιμάκιο. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής ή την απάντηση επί της προσφυγής που τυχόν υποβληθεί, οι πίνακες εντασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
6. Ο προ της ένταξης χρόνος υπηρεσίας αξιωματικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα επετηρίδα για κάθε περίπτωση.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια των εντάξεων της παρ. 3, καθορίζεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 31
Διορισμός στρατιωτικών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 23 ν. 2519/1997
Στην παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 2519/1997 (Α’ 165) περί προσλήψεων προσωπικού νοσοκομείων, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ιατροί που υποβάλουν υποψηφιότητα και κρίνονται διοριστέοι σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, όπως και ιατροί που διορίζονται, αλλά παραιτούνται πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από τον διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησής τους αντιστοίχως. Στρατιωτικοί ιατροί, που εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, λόγω παραίτησης ή απόταξης, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.».
Άρθρο 32
Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Στρατού Ξηράς – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 181/2002
Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 181/2002 (Α’ 170), περί διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών του Στρατού Ξηράς, αντικαθίστανται και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών
1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.
3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.
4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».
Άρθρο 33
Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Πολεμικής Αεροπορίας – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 157/2001
Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 157/2001 (Α’ 130), περί της διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών της Πολεμικής Αεροπορίας, αντικαθίστανται, και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών
1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.
3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.
4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».
Βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης των αξιωματικών ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνουμε την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Η ισχύουσα πρακτική, που περιορίζει την προσμέτρηση χρόνου διοίκησης αποκλειστικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κέντρο (ΝΝΚ), δημιουργεί ανισορροπία και περιορίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Αντίθετα, η προτεινόμενη αλλαγή:
Διασφαλίζει ίσους όρους υπηρεσίας μεταξύ των Ψυχολόγων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διευρύνει τις δυνατότητες στελέχωσης των νοσοκομειακών δομών, χωρίς να επιβαρύνεται αποκλειστικά το ΝΝΚ.
Αξιοποιεί καλύτερα το προσωπικό μέσα από τις τακτικές μεταθέσεις, διατηρώντας την επάρκεια στελέχωσης στο ΝΝΚ.
Επί του Άρθρου 19 «Εξορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973» σημειώνονται τα εξής:
Σύμφωνα με πάγια νομολογία της Ολομέλειας του ΕΣ «κατά την έννοια της παραγράφου 15 του άρθρου 64 του ν.δ/τος 1400/1973, ο χρόνος, ο οποίος, κατά την παράγραφο 7 του άρθρου αυτού, διανύεται από τους αξιωματικούς ιατρούς για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, υποχρεωτικά με μέριμνα της υπηρεσίας, συνιστά, όσος και εάν είναι αυτός, χρόνο πραγματικής υπηρεσίας που πρέπει να προσμετρηθεί για τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνακόλουθα, ο πέραν της απόκτησης της ειδικότητας χρόνος, έστω και στο συγκεκριμένο αντικείμενο της ήδη κτηθείσας ειδικότητας, κατ` ενάσκηση της δυνατότητας αυτού να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, με σκοπό τη διεύρυνση των επιστημονικών – ιατρικών του γνώσεων και δεξιοτήτων επ` ωφελεία πρωτίστως της υπηρεσίας, δεν προσμετράται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης παραμονής στο στράτευμα» (Ε.Σ. Ολ. 739/2020, Ε.Σ. Ολ. 2143/2017).
Σε συνέχεια αυτής της ερμηνείας της εν λόγω διάταξης από την Ολομέλεια του Ε.Σ. προκύπτει ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση εισάγει ανεπίτρεπτη διάκριση του χρόνου που απαιτείται για την κτήση ειδικότητας ως προς το χρόνο που διανύεται στα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και του χρόνου που διανύεται εκτός των στρατιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, διάκριση η οποία στερείται οιουδήποτε νομικού ερείσματος και αντίκειται σε πάγια νομολογία του ΕΣ. Σύμφωνα με την ως άνω παράγραφο, το ΕΣ ουδέποτε έχει προβεί σε διάκριση του χρόνου που διανύεται σε στρατιωτικές μονάδες ή μη, αλλά τουναντίον δικαιώνει τους προσφεύγοντες και απομειώνει το ποσό του καταλογισμού που επιβάλλουν οι οικονομικές διεθύνσεις των ΕΔ, προσμετρώντας σταθερά το ΣΥΝΟΛΟ του χρόνου της ειδικότητας στα υποχρεωτικά χρόνια παραμονής των στρατιωτικών γιατρών στο στράτευμα.
Ληφθεί περαιτέρω υπόψιν ότι κανένα από τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας δεν μπορεί να δώσει πλήρη τίτλο ειδικότητας, με αποτέλεσμα για την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους οι στρατιωτικοί γιατροί να πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν μέρος αυτής στα πολιτικά νοσοκομεία ή στο εξωτερικό. Η διάταξη αυτή επομένως, η οποία επιβάλλει επιπλέον έτη παραμονής στο στράτευμα στους αξιωματικούς ιατρούς και μόνο με την «παρακολούθηση» ειδικότητας (τι σημαίνει «παρακολούθηση» και από ποιον ορίζεται αυτή;;;) συνιστά άνιση μεταχείριση των στρατιωτικών ιατρών συγκριτικά με άλλες ειδικότητες του υγειονομικού σώματος, οι οποίες δύνανται να «παρακολουθούν» εξειδικεύσεις και να επιβαρύνονται με επιπλέον έτη παραμονής στο στράτευμα μόνο μετά το πέρας της εξειδίκευσης που απέκτησαν με μέριμνα της υπηρεσίας κατόπιν εκπαιδευτικής άδειας! Κατά συνέπεια προτείνεται η αναδιατύπωση της διάταξης ως εξής:
«7. Αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος, που απέκτησαν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικότητα και λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια για την περαιτέρω εξειδίκευση των αποκτηθεισών από την ειδικότητα δεξιοτήτων, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο με το διανυθέντα χρόνο της ως άνω περαιτέρω εξειδίκευσης και που δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα πέντε (5) έτη.
15. Οι υποχρεώσεις των παρ. 3 έως 8 προστίθενται στην αρχική υποχρέωση των παρ. 1 και 2.»
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι το προσωπικό των ΕΔ αξίζει να έχει στη διάθεσή του την καλύτερη δυνατή περίθαλψη με την πρόσβαση σε όσο το δυνατόν πιο καταρτισμένους ιατρούς. Η ανάληψη επιπλέον ετών υποχρεωτικής παραμονής στο στράτευμα από ιατρούς που επιλέγουν με προσωπικό κόστος να καταρτιστούν περαιτέρω στην ειδικότητά τους με την κτήση επιπλέον κλινικών δεξιοτήτων λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πληρέστερη κατάρτισή τους και κατά συνέπεια, δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των ΕΔ που φιλοδοξεί να υπηρετήσει η παρούσα νομοθετική πρόταση.
Α.) Αναφορικά με την συμμετοχή στελεχών των ΕΔ σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα πρέπει να αφαιρεθεί η φράση «χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού». Για ποιον λόγο να μην μπορεί να συμμετάσχει ένα στέλεχος των ΕΔ σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του ΕΛΙΔΕΚ ή του ΙΚΥ?
Έτσι σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει η παρ. 4δ του άρθρου 18 να μεταβληθεί ως κάτωθι:
«δ) Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος.»
Β.) Αναφορικά με τους χρόνους Διοίκησης πρέπει να προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις, δηλαδή να ισχύσουν οι αλλαγές από τον επόμενο βαθμό. Αυτό διότι υπάρχουν Αξκοι οι οποίοι απέχουν 1-2 έτη από την αλλαγή βαθμού και γνώριζαν ότι είχαν γράψει χρόνο Διοίκησης με το παλιό καθεστώς, αλλά με τις προβλέψεις του προς ψήφιση Ν/Σ θα βρεθούν να μην έχουν γράψει τον προβλεπόμενο χρόνο.
Έτσι (κατά τα πρότυπα της μεταβατικής διάταξης των χρόνων παραμονής των ΕΠΟΠ σε κάθε βαθμό) θα πρέπει να εισαχθεί μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι:
«Κατά την εφαρμογή του άρθρου 28 για τους χρόνους διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, οι διατάξεις του παρόντος Νόμου που καθορίζουν τους ελάχιστους χρόνους διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για προαγωγή σε κάθε βαθμό, εφαρμόζονται για την προαγωγή των στελεχών στον μεθεπόμενο βαθμό.»
Γ.) Αναφορικά με τους χρόνους Διοίκησης των Αξκων ΥΦ του ΣΞ δεν έχει προβλεφθεί χρόνος Διοίκησης σε ΓΣΝ (πλην του βαθμού του Λγου). Αυτό είναι απαράδεκτο διότι τα ΓΣΝ είναι οι κυρίως οργανικές Μονάδες των Αξκων ΥΦ και στα τεράστια Νοσοκομειακά Φαρμακεία υπηρετεί η πλειοψηφία των Αξκων ΥΦ. Δεν είναι δυνατόν να γράφουν χρόνους Διοίκησης στα Νοσοκομεία άπαντες οι Αξκοι του ΥΓ (μέχρι και οι ΥΚ, οι οποίοι έχουν ως κυρίως οργανικές Μονάδες τα κτηνιατρικά νοσοκομεία και να μην γράφουν οι ΥΦ).
Επίσης οι θέσεις στις οποίες σύμφωνα με το παρόν Ν/Σ γράφουν χρόνους διοίκησης οι Αξκοι ΥΦ είναι τόσο συγκεκριμένες και περιορισμένες που καθίσταται αδύνατο να γράψουν χρόνους διοίκησης σε εύλογο χρονικό διάστημα όλοι οι Αξκοι ΥΦ που φέρουν τους βαθμούς αυτούς. Αντί για παράδειγμα να αναγραφεί ο Νόμος «Τμηματάρχης σε Επιτελείο ή Δκτης σε Μονάδα», θα πρέπει να αναφέρει γενικά «Μονάδα ή Επιτελής σε Σχηματισμό». Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων καθώς οι Αξκοι ΥΦ θα απομακρυνθούν από τις κύριες οργανικές τους θέσεις επί μακρόν και θα δημιουργηθεί μεγάλο θέμα στελέχωσης των ήδη υποστελεχωμένων Νοσοκομειακών Φαρμακείων.
Έτσι σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει η παρ. 19 του άρθρου 28 να μεταβληθεί ως κάτωθι:
«(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού ή σε Φαρμακείο Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
…
…
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού ή σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού ή σε Φαρμακείο Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ως Διευθυντής Τμήματος.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού ή σε Φαρμακείο Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ή ως Διευθυντής ή Τμηματάρχης Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού.»
Είναι εξαιρετικά άδικο το γεγονός ότι ένας αξιωματικός του Υγειονομικού, μετά την εκτέλεση υπηρεσίας «ειδικής απασχόλησης» – όπως ρητά ορίζεται στο παρόν σχέδιο νόμου, δηλαδή εφημερίας – θα αποζημιώνεται βάσει του εκταμιευθέντος προϋπολογισθέντος ποσού των 2.800.000€. Το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές για να ανταμείψει αξιοπρεπώς την εργασία του προσωπικού.
Επιπλέον, ήδη σήμερα, εντός στρατιωτικού νοσοκομείου, ένας ειδικευόμενος ιατρός του ΕΣΥ αποζημιώνεται κατά πολύ περισσότερο από έναν εν ενεργεία ειδικευόμενο αλλά ακομή και από τον ΕΙΔΙΚΟ στρατιωτικό ιατρό, παρότι αμφότεροι επιτελούν την ίδια εργασία. Αυτή η ανισότητα είναι άδικη και αντισυνταγματική.
Το άρθρο θα έπρεπε να τροποποιηθεί ώστε να προβλέπει σαφή, κατά κεφαλήν αποζημίωση, εναρμονισμένη με τις αποζημιώσεις του ΕΣΥ. Μια τέτοια ρύθμιση θα εξυπηρετούσε τόσο τους στόχους του νομοσχεδίου όσο και την αρχή της ισότητας, δεδομένου ότι όλοι οι ιατροί εντός νοσοκομείου εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και φέρουν την ίδια ευθύνη για το έργο τους.
Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για ένα στέλεχος να λαμβάνει χαμηλότερη αποζημίωση απλώς και μόνο επειδή φέρει τον τίτλο του αξιωματικού, τη στιγμή που ένας ιατρός του ΕΣΥ αμείβεται σημαντικά περισσότερο. Μια τέτοια διάκριση δημιουργεί κίνητρο παραίτησης των εν ενεργεία στελεχών από το στράτευμα, υπονομεύοντας τους ίδιους τους στόχους του παρόντος νομοσχεδίου.
Προταση: Στο νοσμοσχεδιο πρεπει να διδονται κινητρα ωστε οι ιατροι να λαμβανουν εξειδικευσεις, ειδικα τις παρα πολυ δυσκολες οπως η Εντατικολογια. Σε λιγα χρονια αν δε δοθουν γενναια κινητρα θα κλεισουν ολες οι ΜΕΘ των ενοπλων δυναμεων γιατι κανενας νεος ιατρος δεν επιθυμει να ασκησει αυτην την ιδιαιτερα απαιτητικη και κρισιμη για τη λειτουργια των μεγαλων στρατιωτικων νοσοκομειων εξειδικευση. Τα κινητρα πρεπει να ειναι οικονομικα, σταδιοδρομικα και να ειναι παρα πολυ γενναιοδωρα. Επισης πρεπει να ληφθει αντιστοιχη προνοια και για τους νοσηλευτες των ΜΕΘ. Δεν ειναι δυνατο τοσο εξειδικευεμενοι νοσηλευτες να «χανονται» στην πορεια, με μεταθεσεις στην περιφερεια, μεταταξεις σε αλλους κλαδους κλπ. Και δεν ειναι δικαιο να μην αμοιβονται με καποιο επιπλεον επιδομα αλλα να αντιμετωπιζονται μισθολογικα οπως οι νοηλευτες ενος ΣΤΕΠ.
Με σκοπό την προώθηση της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των ομοιοβάθμων αξιωματικών υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας κρίνεται απαραίτητη η θητεία όλων των ειδικοτήτων προερχομένων από την ΣΣΑΣ σε αντίστοιχες επιτελικές θέσεις. Συνεπώς, για τον χρόνο διοίκησης των χρόνων διοίκησης στους βαθμούς Επισμηναγού και Αντισμηνάρχου θα πρέπει να υπάρχει μια οριζόντια κατανομή των Μονάδων Διοικήσεως.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης θα πρέπει το Άρθρο 27, παράγραφος 23 να αλλάξει, ώστε οι φαρμακοποιοί όπως και οι υπόλοιπες υγειονομικές ειδικότητες προερχόμενες από την ΣΣΑΣ να μπορούν να υπηρετήσουν στις αντίστοιχες Μονάδες. Στον παρόν νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα αυτή η άνιση μεταχείριση καθώς μόνο οι Φαρμακοποιοί υποχρεούνται στους βαθμούς του Επισμηναγού και του Αντισμηνάρχου να υπηρετήσουν τον χρόνο διοίκησης σε μονάδες μόνο στην Αθήνα και όχι στο ΑΤΑ, στη ΣΣΑΣ ή σε ΣΝ (Στρατιωικά Νοσοκομεία). Συνεπώς, για την ευθυγράμμιση των χρόνων διοίκησης όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων, πρεοτέινεται:
1. Σμηναγός και Επισμηναγός: Υποχρεωτική θητεία ενός (1) έτους ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ, ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ή σε Σ.Ν., ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
2. Αντισμήναρχος: Υποχρεωτική θητεία ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στη Δ.Α.Υ., ή στο ΑΤΑ, ή στη ΣΣΑΣ, ή σε ΣΝ, ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Με σκοπό την προώθηση της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των ομοιοβάθμων αξιωματικών υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας κρίνεται απαραίτητη η θητεία όλων των ειδικοτήτων προερχομένων από την ΣΣΑΣ σε αντίστοιχες επιτελικές θέσεις. Συνεπώς, για τον χρόνο διοίκησης των χρόνων διοίκησης στους βαθμούς Επισμηναγού και Αντισμηνάρχου θα πρέπει να υπάρχει μια οριζόντια κατανομή των Μονάδων Διοικήσεως.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης θα πρέπει το Άρθρο 27, παράγραφος 23 να αλλάξει, ώστε οι φαρμακοποιοί όπως και οι υπόλοιπες υγειονομικές ειδικότητες προερχόμενες από την ΣΣΑΣ να μπορούν να υπηρετήσουν στις αντίστοιχες Μονάδες. Στον παρόν νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα αυτή η άνιση μεταχείριση καθώς μόνο οι Φαρμακοποιοί υποχρεούνται στους βαθμούς του Επισμηναγού και του Αντισμηνάρχου να υπηρετήσουν τον χρόνο διοίκησης σε μονάδες μόνο στην Αθήνα και όχι στο ΑΤΑ, στη ΣΣΑΣ ή σε ΣΝ (Στρατιωικά Νοσοκομεία). Συνεπώς, για την ευθυγράμμιση των χρόνων διοίκησης όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων, πρεοτέινεται:
1. Σμηναγός και Επισμηναγός: Υποχρεωτική θητεία ενός (1) έτους ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ, ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ή σε Σ.Ν., ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
2. Αντισμήναρχος: Υποχρεωτική θητεία ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στη Δ.Α.Υ., ή στο ΑΤΑ, ή στη ΣΣΑΣ, ή σε ΣΝ, ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.(3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.
Με σκοπό την προώθηση της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των ομοιοβάθμων αξιωματικών υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας κρίνεται απαραίτητη η θητεία όλων των ειδικοτήτων προερχομένων από την ΣΣΑΣ σε αντίστοιχες επιτελικές θέσεις. Συνεπώς, για τον χρόνο διοίκησης των χρόνων διοίκησης στους βαθμούς Επισμηναγού και Αντισμηνάρχου θα πρέπει να υπάρχει μια οριζόντια κατανομή των Μονάδων Διοικήσεως.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης θα πρέπει το Άρθρο 27, παράγραφος 23 να αλλάξει, ώστε οι φαρμακοποιοί όπως και οι υπόλοιπες υγειονομικές ειδικότητες προερχόμενες από την ΣΣΑΣ να μπορούν να υπηρετήσουν στις αντίστοιχες Μονάδες. Στον παρόν νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα αυτή η άνιση μεταχείριση καθώς μόνο οι Φαρμακοποιοί υποχρεούνται στους βαθμούς του Επισμηναγού και του Αντισμηνάρχου να υπηρετήσουν τον χρόνο διοίκησης σε μονάδες μόνο στην Αθήνα και όχι στο ΑΤΑ, στη ΣΣΑΣ ή σε ΣΝ (Στρατιωικά Νοσοκομεία). Συνεπώς, για την ευθυγράμμιση των χρόνων διοίκησης όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων, πρεοτέινεται:
1. Σμηναγός και Επισμηναγός: Υποχρεωτική θητεία ενός (1) έτους ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ, ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ή σε Σ.Ν., ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
2. Αντισμήναρχος: Υποχρεωτική θητεία ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στη Δ.Α.Υ., ή στο ΑΤΑ, ή στη ΣΣΑΣ, ή σε ΣΝ, ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.(3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.
Προφανώς ο συντάξας του Άρθρου 19 παρ. 7 αγνοεί ότι υπάρχουν ειδικότητες που δε δίνονται ΟΥΤΕ εξ ολοκλήρου ΟΥΤΕ μερικώς σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία -όπως η Παιδιατρική. Είναι κατάφωρη αδικία για αυτές τις ειδικότητες να αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής, ενώ δεν υφίσταται αυτή η δυνατότητα/επιλογή. Δε γίνεται να μην είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο ή να μη γνωρίζει ο νομοθέτης κάθε πτυχή του καθεστώτος των ειδικοτήτων μας. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόβλεψη για τις ειδικότητες αυτές.
Επί του Άρθρου 30
Ακατανόητη φαίνεται η μη σαφής εξαίρεση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Ψυχολογίας οι οποίοι έχουν εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή με διαφορετικό νομικό καθεστώς. Στην φιλοσοφία λοιπόν των προηγούμενων μεταβατικών διατάξεων θα πρέπει να προστεθεί σαφώς η εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 και ταυτόχρονα να γίνει υπαγωγή του εκάστοτε από αυτούς στον νόμο με τον οποίο εισήχθησαν.
Άρθρο 30
Άμεση κατάργηση του Άρθρου 30 ή τουλάχιστον αυτονόητη εξαίρεση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών σε σχολές (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Ψυχολογίας) με σαφή μεταβατική διάταξη. Το ήδη «λαβωμένο» και υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ δεν είναι σε θέση να χάσει κι άλλα ικανότατα στελέχη. Το άρθρο αυτό θα οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου Αξιωματικούς και κυρίως Νοσηλευτές, που ουσιαστικά οδεύουν στην ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου σπουδών τους, αφού θα τους αφαιρεθεί η προοπτική περαιτέρω αξιοποίησης τους, σε αντίθεση με ότι γίνεται μέχρι τώρα. Σημειωτέον ότι πολλοί εξ αυτών είναι ήδη φοιτούντες από το 2020 και πλέον οδηγούνται σε υπηρεσιακό αδιέξοδο.
ΑΡΘΡΟ 18
Πολύ ευεργετική διάταξη το γεγονός ότι θα επιτρέπεται πλέον σε όλους του Αξιωματικούς του Υγειονομικού να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά δεδομένου ότι αυτό θα εμπλουτίζει την εμπειρία τους για την παροχή περισσότερων γνώσεων στο ενεργό στράτευμα και κυρίως για παραπάνω οικονομικές απολαβές των εν λόγω Αξιωματικών ειδικά υπό το παρόν πενιχρό τους μισθολόγιο.
ΑΡΘΡΟ 19
Απαράδεκτη διάταξη, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μετά από το ν.δ του 1973. Δεν είναι δίκαιο να υποχρεούται ένας Στρατιωτικός Ιατρός να παραμένει υποχρεωτικά στο ενεργό στράτευμα, για όσα χρόνια εκπαιδευόταν πάνω στην Ιατρική του ειδικότητα εκτός Στρατιωτικού Νοσοκομείου, διότι απλούστατα αφενός το διάστημα αυτό παρείχε έργο κάπου είτε εντός είτε εκτός χώρας. Επιπλέον δεν δύναται οι στρατιωτικοί ιατροί να εκπαιδευτούν πλήρως στα Σ.Ν. στην ειδικότητά τους ώστε να μετρήσει ο χρόνος σε αυτά πλήρως. Κατά την γνώμη μου το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί και να κάνει λόγο για υποχρεωτική παραμονή μόνο των αρχικών ετών από την σχολή, ήτοι 12 έτη για κάθε Στρατιωτικό Ιατρό. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι αντίστοιχη δέσμευση στο ΕΣΥ δεν υπάρχει, την ώρα που οι πολίτες Ιατροί στο ΕΣΥ χαίρουν καλύτερων οικονομικών απολαβών και αποζημίωσης εφημεριών με αξιοπρεπή ποσά ενώ κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για τους στρατιωτικούς ιατρούς.
ΑΡΘΡΟ 22
Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι η διάθεση ενός στελέχους του Σ.Ξ στο Π.Ν ή και κάποια άλλη διάθεση από επιχειρησιακή μονάδα σε πλοίο και τούμπαλην θέτουν σοβαρά το ζήτημα της παραίτησης των ε.ε. στελεχών. Κάθε στέλεχος έχει επιλέξει βάσει των οργανισμών των Σχολών ΣΣΑΣ και ΣΑΝ τον κλάδο κατανομής και ώς προς το επιχειρησιακό κομμάτι, θα πρέπει να υπηρετεί στον κλάδο που διάλεξε.
ΑΡΘΡΟ 23
Καμμία διευκρίνηση δεν γίνεται στο άρθρο σχετικά με το αν το 5ετες πλάνο θα γίνεται ανά κλάδο. Αν δεν γίνει η προκήρυξη των ειδικοτήτων ανά κλάδο παρά γίνει για όλους τους Ιατρούς Αξιωματικούς συνολικά, θα δημιουργηθεί ο κίνδυνος σε μία χρονιά ,μετά την επιλογική διαδικασία, όλοι οι Ιατροί του Π.Ν. για παράδειγμα να κριθούν επιτυχόντες στην ίδια ειδικότητα, εξαντλώντας τηω από τους άλλους κλάδους, ενώ οι άλλοι κλάδοι θα είχαν εξίσου ανάγκες. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ρητώς ότι το 5ετές πλάνο θα εκδίδεται κατά κλάδο Ε.Δ. και όχι συνολικά γιατί αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στην κατανομή.
ΑΡΘΡΟ 25
Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μέσα σε ένα ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, τα ε.ε. στελέχη αποζημιώνονται με ελάχιστα χρήματα για την εφημερία τους ενώ οι ειδικευόμενοι ΕΣΥ με μισθολόγιο ΕΣΥ. Το άρθρο θα πρέπει ρητώς να προβλέψει την αποζημίωση των εφημεριών των Αξιωματικών Ιατρών και νοσηλευτών με αξιοπρεπή ποσά και όχι με συνολικό ποσό αυτό των 2.800.000€.
ΑΡΘΡΟ 26
Πολύ ευνοϊκή η διάταξη σχετικά με την επιτάχυνση και τον εμπλουτισμό των προπαρασκευαστικών σχολείων των Αξιωματικών του Υγειονομικού. Δεν χρειάζεται οι Ψυχολόγοι και οι Φαρμακοποιοί να ασχοληθούν με το ΑΤLS.
ΑΡΘΡΟ 27
Εξαιρετικά δίκαιο και σωστό για τους Αξιωματικούς Ιατρούς που τόσον καιρό αδίκως απασχολούνταν δίχως ιδιαίτερο νόημα στις μονάδες.
ΑΡΘΡΟ 31
Αντιβαίνει με το άρθρο 8. Ναι μεν οι Ιατροί θα διατίθενται στο ΕΣΥ αλλά αν παραιτηθούν τιμωρητικά αποκλείονται από την πρόσληψή τους σε αυτό; Ο Νομοθέτης καλύτερα θα έπρεπε να οραματιστεί κίνητρα για διάθεση στο ΕΣΥ όπως με περισσότερες οικονομικές απολαβές των στελεχών που επαναλαμβάνω, δυστυχώς , έχουν ένα απαράδεκτο μισθολόγιο για τον φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν.
ΑΡΘΡΟ 27, ΠΑΡ21(Δ)
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΨ ΠΝ
Στο πολεμικό Ναυτικό ο χρόνος ειδικής υπηρεσίας περιορίζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Λαμβάνοντας υπόψη πως οι οργανικές θέσεις του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης καλύπτονται από στελέχη που το δηλώνουν ως επιθυμία στις δηλώσεις προτίμησης, το ωφελιμότερο τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα στελέχη του είναι η υπόλοιπη δύναμη των Αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού να αξιοποιούνται στην Φρουρά Αττικής, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να δύναται να καλυφθούν οι ανάγκες των Ληπτών Υγείας.
Στο πλαίσιο ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους των άλλων κλάδων.
ΑΡΘΡΟ 27, ΠΑΡ21(Δ)
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΨ ΠΝ
Στο πολεμικό Ναυτικό ο χρόνος ειδικής υπηρεσίας περιορίζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Λαμβάνοντας υπόψη πως οι οργανικές θέσεις του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης καλύπτονται από στελέχη που το δηλώνουν ως επιθυμία στις δηλώσεις προτίμησης, το ωφελιμότερο τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τα στελέχη του είναι η υπόλοιπη δύναμη των Αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού να αξιοποιούνται στην Φρουρά Αττικής, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να δύναται να καλυφθούν οι ανάγκες των Ληπτών Υγείας.
Στο πλαίσιο ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους των άλλων κλάδων.
Βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης των αξιωματικών ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνουμε την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Η ισχύουσα πρακτική, που περιορίζει την προσμέτρηση χρόνου διοίκησης αποκλειστικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κέντρο (ΝΝΚ), δημιουργεί ανισορροπία και περιορίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Αντίθετα, η προτεινόμενη αλλαγή:
Διασφαλίζει ίσους όρους υπηρεσίας μεταξύ των Ψυχολόγων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διευρύνει τις δυνατότητες στελέχωσης των νοσοκομειακών δομών, χωρίς να επιβαρύνεται αποκλειστικά το ΝΝΚ.
Αξιοποιεί καλύτερα το προσωπικό μέσα από τις τακτικές μεταθέσεις, διατηρώντας την επάρκεια στελέχωσης στο ΝΝΚ.
ΑΡΘΡΟ 27 / ΠΑΡ21(Δ)
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΨ ΠΝ
Βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης των αξιωματικών ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνουμε την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης, όπως ισχύει ήδη για τους αξιωματικούς Ψυχολόγους του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Η ισχύουσα πρακτική, που περιορίζει την προσμέτρηση χρόνου διοίκησης αποκλειστικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κέντρο (ΝΝΚ), δημιουργεί ανισορροπία και περιορίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Αντίθετα, η προτεινόμενη αλλαγή:
Διασφαλίζει ίσους όρους υπηρεσίας μεταξύ των Ψυχολόγων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διευρύνει τις δυνατότητες στελέχωσης των νοσοκομειακών δομών, χωρίς να επιβαρύνεται αποκλειστικά το ΝΝΚ.
Αξιοποιεί καλύτερα το προσωπικό μέσα από τις τακτικές μεταθέσεις, διατηρώντας την επάρκεια στελέχωσης στο ΝΝΚ.
Άρθρο 27
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος
19.(ε) Νοσηλευτές
Τα υποχρεωτικά χρόνια των νοσηλευτών στους βαθμούς Ανθυπολοχαγός έως Λοχαγός και των αντίστοιχων των άλλων Γ.Ε να είναι 5 και να υπηρετούν στο νοσοκομείο του κλάδου τους . Η μετακίνηση από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ανάλογα με τον βαθμό, δεν εξυπηρετεί δεδομένου ότι το κάθε ΣΝ έχει τους δικούς του ρυθμούς και διαδικασίες
Άρθρο 26
Εκπαίδευση αξιωματικών υγειονομικού
Οι νοσηλευτές δεν χρειάζεται να μετατεθούν σε μονάδες των ΕΔ για κάλυψη του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.
Μέρος Β Κεφ. Β
Άρθρο 23
Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων
Προβλέπεται ο προγραμματισμός των ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων ανά πενταετία ανεξαρτήτως κλάδου να γίνεται με ενιαία διαγωνιστική διαδικασία και μοριοδότηση και για τους τρεις κλάδους των Ε.Δ.
Εδώ και 4 χρόνια το νοσηλευτικό προσωπικό προτιμά να πηγαίνει για μεταπτυχιακό παρά για ειδικότητα και ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ΣΝ. Η επιλογή του μεταπτυχιακού γίνεται διότι έχει διεθνή αναγνώριση, έχει την ίδια διάρκεια με την ειδικότητα και παρέχεται από ΑΕΙ. Η ειδικότητα διαρκεί το ίδιο διάστημα με το μεταπτυχιακό , προσφέρεται από συγκεκριμένα νοσοκομεία της χώρα τα οποία δεν είναι πανεπιστημιακά, το νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κυλιόμενο ωράριο, ενώ τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά στον ελεύθερο χρόνο του. Επομένως δεν υπάρχει νόημα να προσφέρονται υπηρεσίες χωρίς καμία αναγνώριση τίτλου ενώ τα μεταπτυχιακά έχουν διεθνή αναγνώριση και εξυπηρετούν εθνικούς σκοπούς και σκοπούς ΝΑΤΟ.
Το ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να εξετάσει την παροχή ειδικότητας εντός των Στρατιωτικών Νοσοκομείων καθώς και τίτλους μεταπτυχιακών σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα ΑΕΙ προκειμένου το νοσηλευτικό προσωπικό να παραμένει στα Σ.Ν .
Μέρος Β Κεφ. Β
Άρθρο 22
Ενίσχυση του ρόλου των συμβουλίων μεταθέσεων του υγειονομικού σώματος, διακλαδικές μεταθέσεις
Οι αποσπάσεις του ιατρικού προσωπικού από το ένα ΣΝ στο άλλο, αφ ενός δεν επιλύει το πρόβλημα κάλυψης θέσεων των Νοσοκομείων και αφ ετέρου δημιουργούν σοβαρά οικογενειακά , επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα. στους αποσπασμένους.
Το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, σε κάθε ΣΝ μπορεί να επιλυθεί μόνο με την προκήρυξη πρόσληψης ιατρών στις αντίστοιχες ειδικότητες, πράγμα που έχει γίνει στο παρελθών με επιτυχία για κάλυψή κενών θέσεων . Η προτεινόμενη πρόταση δεν επιλύει το πρόβλημα απλά το ανακυκλώνει
ΑΡΘΡΟ 19
Το άρθρο δεν φαίνεται να κάνει ευνοϊκότερη την τροποποίηση της παρ. 7 του ν.1400/1973 σχετικά με την υποχρεωτική παραμονή των στελεχών του Υγειονομικού , η οποία αφορά τα χρόνια που ο Αξιωματικός ειδικεύεται εκτός Σ.Ν. Είναι γεγονός ότι πολλές ειδικότητες στα Σ.Ν. δεν παρέχουν την δυνατότητα πλήρους ειδίκευσης στα Σ.Ν. επομένως όποιος επιλέγει να εξειδικευτεί σε αυτές, αναγκαστικά μεταβαίνει σε άλλο νοσοκομείο για την εξειδίκευση και ώς επακόλουθο εξαναγκάζεται και στην παραμονή αυτή.
Σχετικά με την παρ. 15 του παρόντος σχεδίου νόμου που τροποποιεί το ν.1400/1973, η συγκεκριμένη παρ. είναι άδικη. Ο χρόνος εκτέλεσης της εξειδίκευσης εκτός Σ.Ν. θα πρέπει να προσμετράται κανονικά στα χρόνια υπηρεσίας διότι ο κάθε Στρατιωτικός Ιατρός ώς ειδικευόμενος ΕΣΥ ή εκτός Χώρας χωρίς έξοδα της υπηρεσίας, εκπαιδεύεται και παράσχει επιστημονικό έργο για την Χώρα ή το κράτος στο οποίο βρίσκεται και επίσης εκπαιδεύεται για να επιστρέψει στο στράτευμα ώς ειδικός με εφόδια και όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις. Η διάταξη της παρ. 15 φαίνεται να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του παρόντος σχεδίου νόμου, που ο βασικός μεταξύ άλλων είναι στο Άρθρο 1 οι περ. α’ και η’. Ωθεί τα στελέχη του Υγειονομικού σε εργασιακή φυλάκιση και τα ενθαρρύνει να παραιτηθούν λίγο πριν λάβουν τίτλο ειδικότητας. Πρόσφατο και το ΦΕΚ Γ’866/2025 βάσει του οποίου νεαροί Αξιωματικοί Ιατροί αποστρατεύτηκαν ώς νεαροί ειδικοί ή λίγο πριν λάβουν τίτλο ειδικότητας. Είναι επικίνδυνο επομένως η διάταξη αυτή να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από το να κρατήσει τους Υγειονομικούς Αξκους στο στράτευμα.
ΑΡΘΡΟ 23
Δεν διευκρινίζεται εάν θα δημιουργηθεί ένα 5ετές πλάνο με ειδικότητες που θα αφορά και τους 3 κλάδους μαζί, συνολικά ή εάν κάθε κλάδος ξεχωριστά θα δημιουργεί ένα 5ετες πλάνο για ειδικότητα. Για παράδειγμα δηλαδή σε μία επιλογική διαδικασία με 5 στελέχη Σ.Ξ. 1 στέλεχος Π.Ν. και 2 στελέχη Π.Α. και με ειδικότητες να έχουν προκηρυχθεί 3 θέσεις Παθολογίας, 5 Καρδιολογίας και 2 Χειρουργικής, θα μπορεί να προκύψει ώς σενάριο και τα 5 στελέχη του Σ.Ξ. να λάβουν και τις 5 θέσεις Καρδιολογίας και κανένα άλλο στέλεχος από τους άλλους κλάδους;
Το άρθρο θέλει επεξήγηση εκτός και αν προκύψουν επεξηγηματικές διαταγές από τα Γενικά Επιτελεία ύστερα.
Θα πρέπει επίσης να δίνεται σοβαρή μέριμνα στην εισήγηση των Γενικών Επιτελείων και να μην επηρεάζονται οι ειδικότητες από παρεμβάσεις του ΓΕΕΘΑ. Επίσης δεν διευκρινίζεται ποιο θα είναι το εκάστοτε συμβούλιο των Γενικών Επιτελείων που θα γνωμοδοτούν.
ΑΡΘΡΟ 25
Είναι πολύ άδικο το γεγονός ότι ένας αξιωματικός Υγειονομικού μετά από εκτέλεση υπηρεσίας «ειδικής απασχόλησης» όπως ορίζεται ρητώς στο παρόν σχέδιο νόμου, δηλαδή εφημερίας, θα αποζημιώνεται με βάση το εκταμιευθέν προϋπολογισθέν ποσόν των 2.800.000€. Τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα ώστε να αποζημιώσουν αξιοπρεπώς τον κόπο του προσωπικού. Επιπλέον, ήδη μέχρι τώρα συμβαίνει εντός στρατιωτικού νοσοκομείου ειδικευόμενος ιατρός ΕΣΥ να αποζημιώνεται κατά πολύ παραπάνω από τον εν ενεργεία ειδικευόμενο στρατιωτικό Ιατρό, την ώρα που και οι δύο επιτελούν την ίδια εργασία. Κάτι τέτοιο είναι άδικο. Θα έπρεπε κανονικά, το άρθρο να τροποποιηθεί κάνοντας λόγο για σαφή κατά κεφαλήν αποζημίωση στα πλαίσια αποζημιώσεων του ΕΣΥ προάγοντας και τους στόχους του παρόντος νομοσχεδίου αλλά και την αρχή της ισότητας, δεδομένου ότι όλοι οι Ιατροί εντός νοσοκομείου επιτελούν τα ίδια καθήκοντα και φέρουν την ίδια ευθύνη επί του ασκούμενου έργου τους. Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για ένα στέλεχος να αποζημιώνεται με ελάχιστο ποσόν λόγω του ότι φέρει τον τίτλο του Αξιωματικού ενώ πολίτης Ιατρός ΕΣΥ να αποζημιώνεται κατά πολύ περισσότερο. Κάτι τέτοιο δημιουργεί ώθηση παραίτησης των εν ενεργεία στελεχών από το στράτευμα, αντιβαίνοντας στους στόχους του παρόντος νομοσχεδίου.
Άρθρο 25
Το προϋπολογισθέν ποσό είναι πάρα πολύ μικρό και δεν επαρκεί για μια αξιοπρεπή αποζημίωση των εφημεριών όλων των Αξιωματικών Γιατρών και Νοσηλευτών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Είναι απαράδεκτο η αποζημίωση των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία να είναι μακράν μικρότερη από τις αντίστοιχες αποζημιώσεις των Ιατρών του Ε.Σ.Υ. Θα πρέπει το άρθρο να τροποποιηθεί ώστε να προβλέπει ρητώς αποζημίωση της ειδικής απασχόλησης τους σε μεγέθη αξιοπρεπή για τον μόχθο και την εργασία τους.
Άρθρο 19
Το άρθρο ωθεί τους αξιωματικούς του Ιατρικού Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων σε εργασιακή φυλάκιση και αντί να προωθεί την παραμονή στο στράτευμα τουναντίον τους ωθεί σε πρόωρη παραίτηση. Θα πρέπει το άρθρο να τροποποιηθεί και να προβλέπει ο χρόνος ειδίκευσης σε οποιοδήποτε νοσοκομείο να προσμετράται σε κάθε Στέλεχος και για κάθε Ιατρική Ειδικότητα. Πρόσφατο παράδειγμα το ΦΕΚ Γ’ 866/2025 κατά το οποίο εννιά Αξιωματικοί Ιατροί παραιτήθηκαν πριν καταθέσουν τίτλο ειδικότητας.
Επί του Άρθρου 18 Παράγραφος 4α προτείνεται να παρασχεθεί αντίστοιχη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους αποφοίτους ΣΣΑΣ ειδικοτήτων Οικονομικού και Νομικών Συμβούλων που διαθέτουν πανεπιστημιακούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Ακόμη θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης κατάργηση του άρθρου 63 του ΝΔ 1400/1973 έτσι ώστε να μπορούν όλα τα στελέχη των ΕΔ να εργάζονται ιδιωτικά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Προτείνεται η συμπερίληψη των αποφοίτων ΣΣΑΣ και στις ειδικότητες Οικονομικού, Νομικών Συμβούλων και Πληροφορικής όσον αφορά την άσκηση επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα καθώς διαθέτουν τίτλους σπουδών οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν και σε αντικείμενα πέραν της διδασκαλίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος μερικής απασχόλησης έχει διευρυνθεί ακόμα παραπάνω λόγω της εξάπλωσης της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η παροχή αυτής της δυνατότητας απασχόλησης πέρα από τη συμπλήρωση του εισοδήματος, θα οδηγήσει και σε θετικές εξωτερικότητες των επαγγελματικών δεξιοτήτων των στελεχών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν και την αποδοτικότητα εντός της υπηρεσίας με τον δανεισμό βέλτιστων πρακτικών και καινοτομιών. Σε αυτά τα πλαίσια προτείνεται και η πλήρης κατάργηση του άρθρου 63 του ΝΔ 1400/1973 έτσι ώστε να μπορούν όλα τα στελέχη των ΕΔ να εργάζονται ιδιωτικά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια ακόμα και σε περιοχές στις οποίες ο σύζυγος ή η σύζυγος δεν μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά
Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος
Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιών παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ.
Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η εξέταση αντικατάστασης της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).
Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30
Σε αντίθεση με τους Νοσηλευτές , δεν επιτρέπεται η ένταξη των αξιωματικών Φαρμακοποιών που κατέχουν αναγνωρισμένο πτυχίο Οδοντιατρικής στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους. Η σημασία της αρχαιότητας μεταξύ των ειδικοτήτων στην εξεταζόμενη περίπτωση έχει μη καταλυτική σημασία καθώς σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση αλλού κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου υπουργείου η της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας η του ίδιου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αντίστοιχα.Επιπρόσθετα οι Νοσηλευτές έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε ειδικότητες που απαιτούν ίδια διάρκεια φοίτησης, παραδείγματος χάριν σε Ψυχολόγους, όπου το πρόγραμμα φοίτησης και στις δυο σχολές διαρκεί τέσσερα (4) έτη. Αναλογικά και εύλογα, οι αξιωματικοί Φαρμακοποιοί θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους καθώς ο χρόνος φοίτησης των δύο αυτών σχολών ανέρχεται σε πέντε (5) έτη.Τέλος, σε γενικές γραμμές οι μετατάξεις που ήδη πραγματοποιούνται είναι ανεξάρτητες των παραγωγικών σχολών. Αναλυτικότερα, οι απόφοιτοι της σχολής ΣΣΑΝ έχουν την δυνατότητα να μετατάσσονται σε ειδικότητες σχολών της ΣΣΑΣ (μεταξύ των άλλων Οδοντίατροι, Ψυχολόγοι κλπ).
Οι απόφοιτοι με ειδικότητες που προέρχονται από φοίτηση σε σχολές της ΣΣΑΣ έχουν επίσης την δυνατότητα να μετατάσσονται σε άλλη ειδικότητα της ίδια σχολής (ΣΣΑΣ) παραδείγματος χάριν από Φαρμακευτική σε Ιατρική. Παρατηρείται λοιπόν πως υπάρχει μηδενικός βαθμός συσχέτισης των σχολών για την έγκριση μίας παρόμοιας μετάταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η μετάταξη ενός Φαρμακοποιού (ΣΣΑΣ) θα σε Οδοντίατρο (ΣΣΑΣ) θα χαρακτηριζόταν ως δικαιολογημένη.Με βάση την παραπάνω έκθεση ανάλυσης, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψιν σας την πιθανή τροποποίηση του άρθρου 30 του σχεδίου νόμου με τίτλο “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις” με ενδεχόμενο σκοπό την δυνατότητα μετάταξης των αξιωματικών Φαρμακοποιών στην ειδικότητα των Οδοντιάτρων.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30 Υφίσταται δυσμενής διάκριση εις βάρος των αξιωματικών Φαρμακοποιών οι οποίοι αν και κατέχουν πτυχίο Οδοντιατρικής δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχη περίπτωση με τους Νοσηλευτές. Αν ο λόγος έγκειται στην αρχαιότητα μεταξύ των ειδικοτήτων τότε πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου αντίστοιχα. Δεύτερον, οι Νοσηλευτές έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν σε Ψυχολόγους, όπου η σχολή Ψυχολογίας είναι τέσσερα (4) έτη όπως και η Νοσηλευτική. Τότε οι Φαρμακοποιοί γιατί να μην μπορούν να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους, όπου η Οδοντιατρική σχολή είναι πέντε (5) χρόνια όπως και η Φαρμακευτική. Επιπρόσθετα, αν η αρχαιότητα σχετίζεται με την Παραγωγική Σχολή, τότε μετατάξεις μπορούν να γίνουν από ειδικότητα που προέρχεται από τη ΣΣΑΝ (Νοσηλευτική) σε ειδικότητες που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Ψυχολογικό), αλλά δεν θα ήταν εφικτή η μετάταξη από ειδικότητα της ΣΣΑΣ σε άλλη ειδικότητα της ΣΣΑΣ, όπως γίνεται στην περίπτωση του Φαρμακοποιού που μπορεί να μεταταχθεί σε Ιατρό. Συνεπώς, γιατί ο Φαρμακοποιός να μην μπορεί να μεταταχθεί σε Οδοντίατρο πέρα από Ιατρό, οι οποίες αποτελούν ειδικότητες που προέρχονται και οι δύο από τη ΣΣΑΣ. Εν κατακλείδι, θα ήταν ορθό και δίκαιο με βάση τα προαναφερθέντα οι Φαρμακοποιοί να μπορούν να μεταταχθούν και σε Οδοντίατρους.
Να παρασχεθεί αντίστοιχη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους αποφοίτους ΣΣΑΣ ειδικοτήτων Οικονομικού και Νομικών Συμβούλων και Πληροφορικής που διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών από το ΑΠΘ στα Οικονομικά , Νομικά και στην Πληροφορική, αντίστοιχα.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30
Σε αντίθεση με τους Νοσηλευτές , δεν επιτρέπεται η ένταξη των αξιωματικών Φαρμακοποιών που κατέχουν αναγνωρισμένο πτυχίο Οδοντιατρικής στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους. Η σημασία της αρχαιότητας μεταξύ των ειδικοτήτων στην εξεταζόμενη περίπτωση έχει μη καταλυτική σημασία καθώς σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση αλλού κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου υπουργείου η της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας η του ίδιου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αντίστοιχα.Επιπρόσθετα οι Νοσηλευτές έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε ειδικότητες που απαιτούν ίδια διάρκεια φοίτησης, παραδείγματος χάρην σε Ψυχολόγους, όπου το πρόγραμμα φοίτησης και στις δυο σχολές διαρκεί τέσσερα (4) έτη. Αναλογικά και εύλογα, οι αξιωματικοί Φαρμακοποιοί θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους καθώς ο χρόνος φοίτησης των δύο αυτών σχολών ανέρχεται σε πέντε (5) έτη.Τέλος, σε γενικές γραμμές οι μετατάξεις που ήδη πραγματοποιούνται είναι ανεξάρτητες των παραγωγικών σχολών. Αναλυτικότερα, οι απόφοιτοι της σχολής ΣΣΑΝ έχουν την δυνατότητα να μετατάσσονται σε ειδικότητες σχολών της ΣΣΑΣ (μεταξύ των άλλων Οδοντίατροι, Ψυχολόγοι κλπ).
Οι απόφοιτοι με ειδικότητες που προέρχονται από φοίτηση σε σχολές της ΣΣΑΣ έχουν επίσης την δυνατότητα να μετατάσσονται σε άλλη ειδικότητα της ίδια σχολής (ΣΣΑΣ) παραδείγματος χάρην από Φαρμακευτική σε Ιατρική. Παρατηρείται λοιπόν πως υπάρχει μηδενικός βαθμός συσχέτισης των σχολών για την έγκριση μίας παρόμοιας μετάταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η μετάταξη ενός Φαρμακοποιού (ΣΣΑΣ) θα σε Οδοντίατρο (ΣΣΑΣ) θα χαρακτηριζόταν ως δικαιολογημένη.Με βάση την παραπάνω έκθεση ανάλυσης, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψην σας την πιθανή τροποποίηση του άρθρου 30 του σχεδίου νόμου με τίτλο “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις” με ενδεχόμενο σκοπό την δυνατότητα μετάταξης των αξιωματικών Φαρμακοποιών στην ειδικότητα των Οδοντιάτρων.
Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.(3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30 Υφίσταται δυσμενής διάκριση εις βάρος των αξιωματικών Φαρμακοποιών οι οποίοι αν και κατέχουν πτυχίο Οδοντιατρικής δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχη περίπτωση με τους Νοσηλευτές. Αν ο λόγος έγκειται στην αρχαιότητα μεταξύ των ειδικοτήτων τότε πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου αντίστοιχα. Δεύτερον, οι Νοσηλευτές έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν σε Ψυχολόγους, όπου η σχολή Ψυχολογίας είναι τέσσερα (4) έτη όπως και η Νοσηλευτική. Τότε οι Φαρμακοποιοί γιατί να μην μπορούν να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους, όπου η Οδοντιατρική σχολή είναι πέντε (5) χρόνια όπως και η Φαρμακευτική. Επιπρόσθετα, αν η αρχαιότητα σχετίζεται με την Παραγωγική Σχολή, τότε μετατάξεις μπορούν να γίνουν από ειδικότητα που προέρχεται από τη ΣΣΑΝ (Νοσηλευτική) σε ειδικότητες που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Ψυχολογικό), αλλά δεν θα ήταν εφικτή η μετάταξη από ειδικότητα της ΣΣΑΣ σε άλλη ειδικότητα της ΣΣΑΣ, όπως γίνεται στην περίπτωση του Φαρμακοποιού που μπορεί να μεταταχθεί σε Ιατρό. Συνεπώς, γιατί ο Φαρμακοποιός να μην μπορεί να μεταταχθεί σε Οδοντίατρο πέρα από Ιατρό, οι οποίες αποτελούν ειδικότητες που προέρχονται και οι δύο από τη ΣΣΑΣ. Εν κατακλείδι, θα ήταν ορθό και δίκαιο με βάση τα προαναφερθέντα οι Φαρμακοποιοί να μπορούν να μεταταχθούν και σε Οδοντίατρους.
Στην παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114), περί της κατ’ εξαίρεση δυνατότητας άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά από τους υγειονομικούς αξιωματικούς, θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή ως προς το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και εκτός υπηρεσίας σε για όλες τις ειδικότητες των ενόπλων δυνάμεων(Οικονομικοί, Νομικοί, και όλα τα άλλα όπλα και σώματα) και όχι μόνο για τους αξιωματικούς του υγειονομικού σώματος. Οι λόγοι που καθίσταται αναγκαία η παραπάνω τροποποίηση είναι :
1.Αρχή της Ισότητας: Η δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος εκτός υπηρεσίας θα πρέπει να ισχύει για όλους τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ανεξαρτήτως ειδικότητας, ώστε να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση και να αποφευχθούν διακρίσεις.
2.Οικονομική Ενίσχυση Στελεχών: Οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως όσοι ανήκουν σε ειδικότητες όπως οι Οικονομικοί, Νομικοί ή Μηχανικοί, έχουν εξειδικευμένες γνώσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την οικονομική τους ενίσχυση, χωρίς να επηρεάζεται το κύριο έργο τους και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες της σύγχρονης εποχής(χαμηλοί μισθοί , πληθωρισμός, υψηλά ενοίκια).
3.Αξιοποίηση Εξειδικευμένων Γνώσεων: Πολλοί αξιωματικοί κατέχουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους και εξειδικευμένες γνώσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επιστημονικά ή επαγγελματικά πεδία προς όφελος της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.
4.Σύνδεση Ενόπλων Δυνάμεων με την Κοινωνία: Η δυνατότητα των στελεχών να εργάζονται και εκτός υπηρεσίας μπορεί να ενισχύσει τη διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας τους.
5.Αποφυγή Φαινομένων Παραοικονομίας: Εάν οι αξιωματικοί δεν έχουν τη νόμιμη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος εκτός υπηρεσίας, μπορεί να οδηγηθούν σε άτυπες ή αδήλωτες επαγγελματικές δραστηριότητες, κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο.
6.Διατήρηση και Αναβάθμιση Γνώσεων και Δεξιοτήτων: Επιτρέποντας στα στελέχη να εργάζονται νόμιμα και εκτός υπηρεσίας, διασφαλίζεται η συνεχής εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στην κύρια στρατιωτική τους ιδιότητα.
7.Πρακτική Εφαρμογή σε Άλλες Χώρες: Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, επιτρέπεται στους στρατιωτικούς να ασκούν παράλληλα και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες υπό συγκεκριμένους όρους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση θα ενισχύσει το ηθικό των στελεχών, θα τους δώσει περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές, θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και πιθανότατα θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην ενδεχόμενη παραίτηση τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις αναζητώντας ένα καλύτερο βοιωτικό επίπεδο.
Επί του Άρθρου 18 Παράγραφος 4α προτείνεται να παρασχεθεί αντίστοιχη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους αποφοίτους ΣΣΑΣ ειδικοτήτων Οικονομικού και Νομικών Συμβούλων και Πληροφορικής που διαθέτουν πανεπιστημιακούς αντίστοιχους τίτλους σπουδών από το ΑΠΘ.
Ακόμη θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης κατάργηση του άρθρου 63 του ΝΔ 1400/1973 έτσι ώστε να μπορούν όλα τα στελέχη των ΕΔ να εργάζονται ιδιωτικά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:
Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,
στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
(3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.
Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.
ένα πολυνομοσχέδιο με πολλές αλλαγές και ανοιχτές δικλείδες ασφαλείας.
Βασικότερο από όλα όχι μετατάξεις με αλλαγές ειδικοτήτων. Ο νοσηλευτής να παραμείνει νοσηλευτής, ο γιατρός να παραμείνει γιατρός. Ο ψυχολόγος, ψυχολόγος και ούτω καθεξής. Αν πάρει και δεύτερο πτυχίο, αξιοποίηση σε δημόσιο φορεα (υπουργείο υγείας, υπουργείο παιδείας).
Δικαίωμα σε όλους τους υγειονομικούς δεύτερης εργασίας και όχι μόνο σε συγκεκριμένες ειδικότητες(στον ανάλογο κλάδο).
Βαρέα και ανθυγιεινά στους νοσηλευτές.
Πληρωμή των νυχτερινών αποζημιώσεων σε όλες τις ειδικότητες.
Στους παιδικούς σταθμούς διευθυντές ,τμηματάρχες, με πτυχίο προσχολικής ηλικίας, πρώιμης παιδικής ηλικίας.
Ολικη επανεκκίνηση, εκκαθάριση, ξεσκαρτάρισμα ολων. Δαπάνες, διεύθυνση- διοίκηση.
Πρόσληψη αξιωματικών, υπαξιωματικών με καλυτέρους μισθούς.
Στο Άρθρο 27, Παρ 2 αναφέρει για τους Αξιωματικούς Φαρμακοποιούς σχετικά με τον χρόνο διοίκησης:
“(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ως Διευθυντής Τμήματος.”
“(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού.”
Υπάρχει συσσώρευση Φαρμακοποιών στους βαθμούς των ανωτέρων, όπως και στις υπόλοιπες ειδικότητες του ΥΓ.
Με βάση τη πρόβλεψη του σχεδίου νόμου θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης στο βαθμό του Τχη, καθώς οι θέσεις είναι ελάχιστες και υπάρχει επικάλυψη με μερικές από τις θέσεις των Ανχων.
Στην πλειονότητα των θέσεων που προβλέπεται η συμπλήρωση του χρόνου για τους Τχες υπηρετούν ήδη Ανχες, πχ Διοικητές Αποθηκών Υγειονομικού Υλικού ή Τμηματάρχες Φαρμακείων Φρουράς, γεγονός που καθιστά εκ των πραγμάτων αδύνατη τη συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης.
Στο βαθμό του Τχη θα πρέπει να προστεθεί η υπηρέτηση ως Τμηματάρχης Φαρμακευτικής Πληροφόρησης και Διευθυντής Εργαστηρίου του Φαρμακευτικού Τομέα Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία αποτελούν τις μονάδες που υπηρετούν οι περισσότεροι Στρατιωτικοί Φαρμακοποιοί και προτείνεται να συμπεριληφθούν στις θέσεις συμπλήρωσης του χρόνου διοίκησης.
Προτείνεται η τροποποίηση των εδαφίων όπως παρακάτω:
“(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής ή υπηρετών σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ή υπηρετών σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ως Τμηματάρχης Φαρμακευτικής Πληροφόρησης ή Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακευτικού Τομέα ”
“(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού ή υπηρετών σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ως Τμηματάρχης Φαρμακευτικής Πληροφόρησης ή Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακευτικού Τομέα .”
Σχετικά με την αντικατάσταση της παρ. 15 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973. Να προστεθεί μια ακόμα εξαίρεση στο σημείο που λέει : Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, με εξαίρεση τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, που λαμβάνει χώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού…… Να προστεθεί επιπλέον η φράση : (με εξαίρεση τους μήνες ή έτη κατα τα οποία ο εκάστοτε στρατιωτικός Ιατρός κατα την διάρκεια της απουσίας του από την στρατιωτική νοσοκομειακή μονάδα του συνέχισε να απασχολείται από αυτήν εκτελώντας εφημερίες για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της μονάδας του.)
Δεδομένου ότι πληθώρα στρατιωτικών ιατρών κατα την απουσία τους για την εξειδίκευση τους συνέχιζαν να εκτελούν εφημερίες για τις στρατιωτικές νοσοκομειακές μονάδες όπου ανήκαν, είναι άδικο αυτά τα έτη να μην προσμετρηθούν για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, αφου ουσιαστικά ο Ιατρός συνέχισε να παρέχει τις υπηρεσίες του στην στρατιωτική νοσοκομειακή μονάδα στην οποία ανήκε.
Η απουσία νυχτερινής αποζημίωσης για τους νοσηλευτές είναι μια άδικη και επικίνδυνη αδιαφορία απέναντι στις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Έχω προσωπική εμπειρία από χρόνια νυχτερινής εργασίας και έχω βρεθεί αντιμέτωπος με εξαιρετικά σφοδρές καταστάσεις που απαιτούν ψυχική αντοχή και επαγγελματισμό σε ακραίο βαθμό. Η νυχτερινή βάρδια δεν είναι απλώς «μια άλλη βάρδια» αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κατά τη διάρκεια αυτής ο νοσηλευτής μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πληθώρα περιστατικών, όπως την περιποίηση και διαχείριση περιστατικών αυτοκτονίας, την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και τραυμάτων σε σοβαρές καταστάσεις, τη φροντίδα διασωληνωμένων ασθενών και τις καρδιακές ανακοπές που απαιτούν άμεση ανταπόκριση.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ακραίες συνθήκες της πανδημίας COVID-19, όπου οι νοσηλευτές κλήθηκαν να διαχειριστούν εκατοντάδες νεκρούς, να προσφέρουν φροντίδα σε ασθενείς σε κρίσιμες καταστάσεις και να υποστηρίξουν οικογένειες και άλλους ασθενείς σε καθημερινή βάση. Αντιμετωπίσαμε την περιποίηση των νεκρών με σεβασμό, το βάρος των συναισθημάτων και την αίσθηση της συνεχούς πίεσης. Όλα αυτά τα περιστατικά, που συχνά επαναλαμβάνονται στις νυχτερινές βάρδιες, απαιτούν όχι μόνο τεχνικές γνώσεις, αλλά και μια εξαιρετική συναισθηματική αντοχή και αφοσίωση.
Το να εργάζεσαι τη νύχτα κάτω από τέτοιες συνθήκες χωρίς την αναγνώριση του σωματικού και ψυχικού κόπου, χωρίς τη δίκαιη αποζημίωση για το βάρος της νυχτερινής βάρδιας, είναι προσβολή για τη δουλειά μας και για τους ασθενείς που εξαρτώνται από εμάς. Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τις υπερβολικές συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε και η νυχτερινή αποζημίωση είναι το ελάχιστο που αξίζουμε για τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για την υγεία και την ζωή των πολιτών.
Η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας σαν πραγματικού χρόνου υπηρεσίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σε συμφωνία με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο χρόνος ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών αποτελεί πρακτικά χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και προσφοράς, και κρίνεται επιτακτικό να υπολογιστεί κανονικά. Είναι εξαιρετικά άδικο η αμοιβή ενός ειδικευόμενου απόφοιτου ΣΣΑΣ να είναι μικρότερη από του πολίτη ιατρού, και παράλληλα να μη λογίζεται η ειδικότητά του ως μέρος του χρόνου παραμονής του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο χρόνος ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και πρέπει να υπολογίζεται κανονικά. Είναι άδικο να αμείβεται ένας ειδικευόμενος απόφοιτος ΣΣΑΣ λιγότερο από τον αντίστοιχο πολίτη, και να μη λογίζεται η ειδικότητά του ως μέρος του χρόνου παραμονής του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο χρόνος ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και πρέπει να υπολογίζεται κανονικά. Είναι άδικο να αμείβεται ένας ειδικευόμενος απόφοιτος ΣΣΑΣ λιγότερο από τον αντίστοιχο πολίτη, και να μη λογίζεται η ειδικότητά του ως μέρος του χρόνου παραμονής του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο χρόνος ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και πρέπει να υπολογίζεται κανονικά. Είναι άδικο να αμείβεται ένας ειδικευόμενος απόφοιτος ΣΣΑΣ λιγότερο από τον αντίστοιχο πολίτη, αλλά ταυτόχρονα να μη λογίζεται η ειδικότητά του ως μέρος του χρόνου παραμονής του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιων παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ. Πιο αναλυτικά οι θέσεις που καλύπτονται από Αξιωματικό ΥΨ στον παρόντα χρόνο είναι οι κάτωθι: ΑΣ, ΝΝΣ, ΝΝΠ, ΝΝΑ, ΔΚΨΥΕΔ, 414 ΣΝΕΝ Ψυχιατρική Κλινική και ΣΝΔ, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται κατά τη διάρκεια της προπαίδευσης η ΣΜΥΝ από Αξιωματικό ΥΨ που υπηρετεί στο ΝΝΑ.
Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).
Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.
ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ?ΠΟΣΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΗΔΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
Είναι ορθό και δίκαιο να προστεθεί μεταβατική διάταξη στο άρθρο 30, το οποίο αφορά τις μετατάξεις των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, προκειμένου να μην έχει ισχύ για τους ήδη σπουδάζοντες στις σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας. Υπογραμμίζεται ότι, σε όλες τις τροποποιήσεις του Άρθρου 26 του Ν. 1911/1990, έχουν συμπεριληφθεί μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες εξαιρούν όσους είναι εγγεγραμμένοι στις εν λόγω σχολές με προγενέστερο νόμο. Παρακαλώ, να προστεθεί μια τέτοια μεταβατική διάταξη, καθώς είναι άδικο και κρίμα για τον αγώνα και τον κόπο όλων αυτών που, παράλληλα με τη δουλειά τους, κατάφεραν και συνεχίζουν να προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη δεύτερη σχολή τους. Ας αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι, με τόσο κόπο και αφοσίωση, μάχονται με πολλές βάρδιες και ατέλειωτο διάβασμα για να επιτύχουν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους και να προσφέρουν και στους συνανθρώπους τους.
Είναι ορθό και δίκαιο να προστεθεί μεταβατική διάταξη στο άρθρο 30, το οποίο αφορά τις μετατάξεις των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, προκειμένου να μην έχει ισχύ για τους ήδη σπουδάζοντες στις σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας. Υπογραμμίζεται ότι, σε όλες τις τροποποιήσεις του Άρθρου 26 του Ν. 1911/1990, έχουν συμπεριληφθεί μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες εξαιρούν όσους είναι εγγεγραμμένοι στις εν λόγω σχολές με προγενέστερο νόμο. Παρακαλώ, να προστεθεί μια τέτοια μεταβατική διάταξη, καθώς είναι άδικο και κρίμα για τον αγώνα και τον κόπο όλων αυτών που, παράλληλα με τη δουλειά τους, κατάφεραν και συνεχίζουν να προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη δεύτερη σχολή τους. Ας αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι, με τόσο κόπο και αφοσίωση, μάχονται με πολλές βάρδιες και ατέλειωτο διάβασμα για να επιτύχουν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους και να προσφέρουν και στους συνανθρώπους τους.
ΜΕΡΟΣ Β’ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (άρθρα 18-33)
Άρθρο 18
Παράγραφος 4 α)
Η Εγκριτική απόφαση άσκησης ιδιωτικού έργου κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες προτείνεται να δίνεται από τον διοικητή του νοσοκομείου εναρμονιζόμενοι με την αντίστοιχη διάταξη, όπως ισχύει για τους ιατρούς του ΕΣΥ που ασκούν ιδιωτικό έργο. Δεν είναι δυνατό ο Αρχηγός του ΓΕ να δίνει με χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία την άδεια όταν στο ΕΣΥ ο κάθε διοικητής νοσοκομείου έχει αυτή την αρμοδιότητα.
Επίσης ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να παρασχεθεί αντίστοιχη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους αποφοίτους ΣΣΑΣ ειδικοτήτων Οικονομικού και Νομικών Συμβούλων και Πληροφορικής που διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών από το ΑΠΘ στα Οικονομικά , Νομικά και στην Πληροφορική, αντίστοιχα.
Ακόμη προτείνεται η πλήρη κατάργηση του άρθρου 63 του ΝΔ 1400/1973 έτσι ώστε να μπορούν όλα τα στελέχη των ΕΔ να εργάζονται ιδιωτικά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους αφού οι μισθοί τους έχουν πλέον εξανεμιστεί από την ακρίβεια-υψηλά ενοίκια που ταλανίζουν την καθημερινότητα τους και καθιστούν αδύνατη την επιβίωση τους.
Άρθρο 19
Παράγραφος 1
Δεν πρέπει να περιλαμβάνεται ως χρόνος υποχρεωτικής παραμονής των στρατιωτικών ιατρών στην υπηρεσία που αφορά στο χρόνο λήψης ειδικότητας είτε σε κρατικά είτε σε στρατιωτικά νοσοκομεία καθόσον η ειδικότητα παρέχεται ομοίως από το δημόσιο και για τους πολίτες ιατρούς που δεν έχουν δέσμευση υποχρεωτικής παραμονής σε περίπτωση που διοριστούν στο δημόσιο. Ανάλογα να τροποποιηθεί η Παράγραφος 2/15 του ιδίου άρθρου 19.
Άρθρο 25
Παράγραφος 1
Αντί να εκδοθεί η «κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» σκόπιμο είναι να υιοθετηθούν και περιληφθούν αυτούσιες οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν στο ΕΣΥ όπου και θα καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης, ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού, κλπ και η «ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» όπου αναφέρεται στο νομοσχέδιο να αντικατασταθεί με τη λέξη «ΕΦΗΜΕΡΙΑ». Όπως άλλωστε «ξέφυγε» από τον συντάκτη του παρόντος νομοσχεδίου που χρησιμοποιεί τη λέξη εφημερία στο τέλος της Παραγράφου 2 προκειμένου να ορίσει τις τακτικές αποδοχές του άρθρου 140 του ν. 4472/2017.
Άρθρο 27
Παράγραφος 1
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 28 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί καθορισμού των θέσεων και του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας των αξιωματικών, οι λέξεις «οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου,» διαγράφονται και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14 ..η προβλεπόμενη στην παρ 14 έκδοση απόφασης υπουργού εθνικής άμυνας, προτείνεται να διαγραφεί και να περιληφθούν απευθείας στο νόμο διατάξεις, όπως ισχύει στο ΕΣΥ, όπου θα καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία τους.».
Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τέτοια μόνιμης ισχύος θεσμικά ζητήματα δεν διασφαλίζει κατά την άποψη του Συνδέσμου αποφοίτων ΣΣΑΣ την διαφάνεια και την πίστη στους θεσμούς αφού επαφίεται στον εκάστοτε υπουργό να ρυθμίζει κατά την κρίση του τέτοια ζητήματα που καθορίζουν τις τύχες, την καριέρα των στελεχών και των οικογενειών τους.
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΣΑΣ
Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού ΣώματοςΣτο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιών παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ. Πιο αναλυτικά οι θέσεις που καλύπτονται από Αξιωματικό ΥΨ στον παρόντα χρόνο είναι οι κάτωθι: ΑΣ, ΝΝΣ, ΝΝΠ, ΝΝΑ, ΔΚΨΥΕΔ, 414 ΣΝΕΝ Ψυχιατρική Κλινική και ΣΝΔ, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται κατά τη διάρκεια της προπαίδευσης η ΣΜΥΝ από Αξιωματικό ΥΨ που υπηρετεί στο ΝΝΑ.
Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).
Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.