Τεχνική διαβούλευση σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων

Είναι δεδομένη η εστίαση του νέου φορολογικού νόμου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημαντική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται είναι η συλλογή αποδείξεων για την αναγνώριση του αφορολογήτου ορίου.

Σήμερα ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να συλλέγει όλες τις αποδείξεις που του δίνονται, ώστε να μπορεί να τις αποστείλει με την φορολογική του δήλωση στην Εφορεία. Αυτό είναι προφανές πως δημιουργεί δυσκολίες και πρόσθετο κόπο σε όλους τους φορολογουμένους.

 

Με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου, προτείνουμε τους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

1. Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το

φορολογούμενο και υποβολή τους.

2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του

φορολογούμενου από την επιχείρηση.

3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και

ηλεκτρονική υποβολή τους.

Η υλοποίηση των παραπάνω τρόπων υποβολής προτείνεται να γίνει με πέντε παράλληλες και συντονισμένες δράσεις που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα και την ενεργή συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.

1. Αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής

αποδείξεων.

2. Γραμμωτός Κωδικός Φορολογούμενου.

3. Αποδείξεις με γραμμωτό κωδικό 2 διαστάσεων.

4. Αποστολή στοιχείων από ταμειακές (και συναφείς) μηχανές.

5. Ασφάλεια Κωδικών Φορολογούμενων στην ΓΓΠΣ.

Η συμμετοχή σε κάθε μια από τις τέσσερεις πρώτες δράσεις είναι προαιρετική.

Σας καλούμε για τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας μέχρι Κυριακή 23/05/2010 ώστε να βελτιώσουμε τις προδιαγραφές αυτές.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό κείμενο με όλες τις δράσεις εδώ. Οι προδιαγραφές XSD είναι εδώ για υποβολή από φορολογούμενο και εδώ για υποβολή από επιχειρήσεις.

  • 22 Μαΐου 2010, 20:13 | ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    1)ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΦΜ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΤOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ,ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ.
    2)ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΗΛ. ΑΦΜ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ-ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΑΝΑΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΗΤΟ ΦΘΗΝΟ USB ΣΚΑΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΑΘΗ.
    3)ΤΟ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΠ,SMS, INTERNET

  • (το παρόν κείμενο δημοσιεύεται και στο blog –
    http://petrossarantopoulos.pblogs.gr)

    Ευτυχώς που το χαρτόσημο έχει ήδη καταργηθεί, αλλιώς αν υπήρχε σήμερα θα κατέβαινε διαβούλευση να πληρώνεται ηλεκτρονικά με xml, php, java, barcodes και μπόλικο image processing. Είναι το κλασσικό λάθος που κάνουν, όσοι έχουν κακούς συμβούλους, όταν θέλουν να κάνουν «μηχανογράφηση». Ξεκινάνε να κάνουνε ψηφιακές τις ήδη πολύπλοκες και αναποτελεσματικές διαδικασίες ως έχουν αντί να ξεκινήσουν με το λεγόμενο business process reengineering (http://en.wikipedia.org/wiki/Business_process_reengineering) – τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών. Ξεχνιέται ο ΣΤΟΧΟΣ, η ουσία, που είναι η αύξηση της παραγωγικότητας (στην περίπτωσή μας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής) και ακολουθείται ο τύπος που είναι οι αποδείξεις.

    Με δυο λόγια, πολύπλοκα, χρονοβόρα, κοστοβόρα και γραφειοκρατικά τα μέτρα που προτείνονται για την συλλογή των αποδείξεων από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης δεν νομίζω να ακολουθούνται πουθενά διεθνώς.

    Το κυριότερο είναι ότι ΔΕΝ αποκλείουν την συναλλαγή με αμοιβαία συμφωνία για την μη καταβολή του ΦΠΑ, ούτε πιάνουν το «μαύρο» χρήμα, παρότι ένα από τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση και που πέρασε κάπως απαρατήρητο, το ότι

    » δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά» .

    δείχνει προς την σωστή κατεύθυνση.

    Προφανώς μια αποτελεσματική και σύγχρονη λύση βρίσκεται μόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδανικά αν καμία συναλλαγή δεν γινόταν με μετρητά, θα γινόταν δυνατή η πλήρης πάταξη της παραοικονομίας. Αυτό όμως σκοντάφτει ακόμα ΣΗΜΕΡΑ πέρα από λόγους πολιτικής βούλησης (γιατί πεποίθησή μου είναι ότι κανείς δεν θέλει πραγματικά να πατάξει την παραοικονομία) και σε πραγματικούς πρακτικούς λόγους, κυρίως των ποικίλων μικροπληρωμών που μπορούν να γίνουν μόνο με μετρητά καθώς και τουριστών που πιθανώς να θέλουν να χρησιμοποιούν μετρητά.

    Τονίζουμε το ΣΗΜΕΡΑ διότι η εξέλιξη της ασύρματης τεχνολογίας NFC (http://en.wikipedia.org/wiki/Near_Field_Communication) θα επιτρέψει σε λίγα χρόνια να μπει σε μαζική εμπορική λειτουργία η δυνατότητα ασφαλών μικροπληρωμών μέσω κινητού που θα υποστηρίζει και NFC. Η δυνατότητα αυτή υλοποιημένη βάσει διεθνών προτύπων, επιδείχτηκε φέτος επιτυχώς στο Mobile World Congress από μεγάλη ομάδα παρόχων (Telefonica), κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού υλικού (Samsung), SIM καρτών (G&D), λογισμικού (διάφοροι) και τραπεζών (Visa). Περισσότερες πληροφορίες εδώ

    (http://www.nearfieldcommunicationsworld.com/2010/02/15/32738/nfc-trial-begins-at-mobile-world-congress/)

    Είναι απορίας άξιον λοιπόν γιατί δεν σκέφτονται στο Υπουργείο για το μεσοδιάστημα (που στην Ελλάδα, λόγω της παραδοσιακής τεχνοφοβίας μπορεί να κρατήσει αρκετά) να κάνουν βήματα προς μια αποτελεσματικότερη μέθοδο, την ουσιαστικό περιορισμό χρήσης των μετρητών σαν μέσου συναλλαγής των Ελλήνων πολιτών με την αντικατάστασή του περισσότερες συναλλαγές κυρίως από

    χρεωστικές κάρτες για την πλειοψηφία των συναλλαγών (ή και πιστωτικές αν κάποιος πάει γυρεύοντας…..)
    τσεκ επιταγών (με την υποχρέωση των τραπεζών να βγάζουν αδαπάνως για τον καταναλωτή τσεκ επιταγών για λογαριασμούς ταμιευτηρίου)

    Ο μόνος τρόπος να γίνει ουσιαστικά στην πράξη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η χρήση κάρτας ή τσεκ είναι να περιοριστεί σταδιακά η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των μεγαλύτερων των 5 Ευρώ. Άρα δηλαδή από μετρητά να κυκλοφορούν στην αγορά κατά κύριο λόγο μόνο τα κέρματα καθώς και τα χαρτονομίσματα των 5 Ευρώ. Τα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα που θα συναντώνται θα είναι ουσιαστικά αυτά τα οποία εισάγονται από τους τουρίστες σε μετρητά, καθώς και όσα παραμείνουν ακόμα στην κυκλοφορία για ένα ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι που να καταλήξουν στις τράπεζες.
    Το σταδιακά σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δέχονται κάθε χαρτονόμισμα, θα δίνουν όμως από ταμεία και ΑΤΜ μόνο 5-άευρα.

    Τα κέρματα και τα 5-άευρα χρειάζονται να παραμείνουν για να καλύπτονται οι εξής περιπτώσεις

    Μικρο-πληρωμών

    αυτόματων μηχανημάτων (εισιτήρια, καφέδες, καροτσάκια, parking κλπ)
    δώρων και φιλοδωρημάτων
    μικροσυναλλαγών (τα «παράθυρα»-εξαιρέσεις που εξηγούνται παρακάτω)
    σαν προσωρινή λύση αν κάποιος δεν πάρει μαζί την κάρτα του ή εάν την χάσει μέχρι να βγάλει νέα (εδώ πρέπει να αναγκαστούν οι τράπεζες να εκδίδουν αν δυνατόν την επόμενη μέρα νέα κάρτα)
    αγορών από μικρά παιδιά που δεν θα έχουν κάρτα (αλλά που κάνουν μικρο-αγορές)
    αγορών από όσους καταναλωτές επιμένουν να θέλουν να πληρώνουν σε μετρητά (κακό του κεφαλιού τους, αυτοί θα δυσκολεύονται να βρουν)
    μικροέξοδα για ταξίδια στο εξωτερικό
    Τουριστών

    ρέστα σε τουρίστες που πληρώνουν με μετρητά

    Χρειάζονται τα εξής

    καταστήματα, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν όλοι μηχανήματα που να δέχονται κάρτες. Υπάρχουν και ασύρματα τέτοια μηχανήματα που λειτουργούν μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτοί που δεν έχουν σταθερό τόπο παροχής υπηρεσιών π.χ ταξιτζήδες, πλανόδιοι, βυτιοφόρα, μάστορες κλπ. Από πρόχειρο googlάρισμα σας δίνω ένα παράδειγμα εδώ για τέτοια μικρά και χρηστικά τερματικά τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούν συμβατική τεχνολογία GSM-GPRS που στην Ελλάδα πιάνει ΠΑΝΤΟΥ(http://merchantwarehouse.com/credit_card_machines/wireless_credit_card_terminals)
    Θα πρέπει να καθορίζεται ρητά ποια επαγγέλματα και πια καταστήματα θα έχουν το νόμιμο δικαίωμα μικροσυναλλαγών σε μετρητά (π.χ λαχειοπώλες, καστανάδες, ομπρελάδες, περιπτεράδες, κουλουράδες, τυροπιτάδικα, κάποιοι πλανόδιοι μικροπωλητές, deliveries ίσως, καρπούζια στο δρόμο, καρέκλες στα datsun, μαύροι με CD…., ιδιαίτερα μαθήματα. :-))
    Όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές όπως μισθοδοσία υπαλλήλων δημοσίου/ιδιωτικού τομέα, πληρωμές ταμείων, τέλη κυκλοφορίας, άλλα τέλη και πληρωμές στο δημόσιο, πρόστιμα, αποζημιώσεις, ενοίκια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, ασφάλειες, γιατροί, δικηγόροι, κλινικές, φροντιστήρια, συνεργεία, πληρωμές σε καταστήματα θα γίνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέσω τραπεζών – κάρτα ή τσεκ δηλαδή. Έτσι θα πρέπει το σημερινό όριο των 1.500 ευρώ να κατέβει αρκετά χαμηλά – π.χ στα 20. Οι «μικρομεσαίοι» θα διαμαρτυρηθούν σίγουρα (π.χ μικρέμποροι, αγρότες με εποχικούς εργάτες, εργολάβοι, συνεργεία, μικρο-βιοτέχνες κλπ), αλλά παραβλέπεται ότι για αυτούς που πληρώνουν υπάρχει πάντα και η εύκολη λύση του τσεκ επιταγών
    ΑΦΜ θα οφείλουν να έχουν όλοι – από την ημέρα που δηλώνεται η γέννηση. Επίσης τραπεζικό λογαριασμό με χρεωστική κάρτα θα υποχρεούνται να έχουν όλοι όσοι είναι μεγαλύτεροι των 16 ετών.
    Τα ΑΤΜ των τραπεζών (και τα ταμεία) θα βγάζουν μόνο 5-άευρα και περιορισμένο ποσό ανά μέρα και μήνα για να μην γίνεται κατάχρηση (π.χ 50 την ημέρα / 200 το μήνα ανά κάρτα). (Σημ. Αν προτείνω να γίνεται και καταγραφή όσων φτάνουν συστηματικά το όριο και να παρακολουθούνται από το ΣΔΟΕ θα θεωρηθεί υπερβολή ; :-) )
    Θα επιτρέπεται να καταθέτεις ποσό στην τράπεζα στον λογαριασμό σου ή της επιχείρησής σου ακόμα και με χαρτονομίσματα μεγαλύτερα των 5 Ευρώ. Αυτό χρειάζεται π.χ για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και το μεταβατικό διάστημα που θα κυκλοφορούν ακόμα αρκετά τα μεγάλα χαρτονομίσματα.
    (Σημ. αν το παρακάνεις βέβαια στις καταθέσεις μετρητών, χωρίς να ανήκεις στις εξαιρέσεις του νόμου, πάλι θα είσαι ύποπτος..:-))

    Για την περίπτωση που σε κάποιον είναι αναγκαία αρκετά ευρώ μετρητά για ταξίδια στο εξωτερικό (δεν γνωρίζω τι περιπτώσεις είναι αυτές, αλλά πιθανώς να τεθεί τέτοιο θέμα), θα πρέπει να προβλεφθούν πιθανώς κάποιες ειδικές ρυθμίσεις που να μην είναι όμως «παραθυράκια».

    Επίσης όπως αναφέραμε πιο πάνω θα πρέπει να υπάρξει κάποια επιδότηση ή φοροαπαλλαγή στην αγορά των ασύρματων μηχανημάτων που δέχονται κάρτες καθώς σίγουρα θα αρχίσουν τα γνωστά παράπονα του στυλ δεν υπάρχουν, δεν γίνεται, δεν βγαίνουμε, να πληρώσουν άλλοι , πάλι εμείς, υποφέρουμε, να πάρουμε παράταση κλπ.κλπ. κλπ.

    Με την παραπάνω μέθοδο λογικά θα περιοριστεί αρκετά το μαύρο χρήμα, καθώς το χαρτονόμισμα θα είναι πλέον είδος «εν ανεπαρκεία». Άσε που θα είναι και λίγο ξεφτίλα για κάποιον να ζητάει ένα μάτσο 5-άευρα καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων πράγματι δεν θα έχει πολλά σε μετρητά – θα μπορεί εύκολα και πειστικά να ισχυριστεί κάποιος «δεν έχω ρε καθόλου μετρητά».. Από την άλλη για κάποιον που «μαζεύει» μετρητά από αδήλωτες συναλλαγές η κατάθεσή τους στην τράπεζα θα είναι επικίνδυνη καθώς θα καταγραφεί σαν κάτι το ασυνήθιστο. Μια περαιτέρω συνέπεια θα είναι τα «φακελάκια» να γίνονται «φακελάρες» με 5-άευρα ή σακούλες με δίφραγκα, οπότε θα εντοπίζονται και ευκολότερα οι διεφθαρμένοι λειτουργοί :))

    Κατά βάση λοιπόν ότι θα κυκλοφορεί σε μετρητό θα ανήκει πλέον στην παραοικονομία.

    Ο μόνος τρόπος να «μην ξεφύγει» το μετρητό από την παραοικονομία θα είναι να βγει στο εξωτερικό ή να διοχετευθεί και πάλι στην παραοικονομία. π.χ ένας με rent rooms αν παίρνει αδήλωτα μετρητά θα μπορεί να πληρώνει παράλληλα μαύρα τους υπαλλήλους του ή αυτούς που του χτίζουν τα rent rooms. Άρα ουσιαστικά να κυκλοφορεί κάποιος με μετρητά και να κάνει συναλλαγές με μετρητά (ενώ δεν ανήκει στην κατηγορία των μικροσυναλλαγών που θα εξαιρούνται) είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, και θα μπορούσε να δίνεται και ένα τετραψήφιο τηλέφωνο με ανώνυμες καταγγελίες για τέτοιες περιπτώσεις. Δεν πρόκειται να θεωρηθεί κάρφωμα γιατί όλοι τους έχουμε άχτι τους φοροφυγάδες.

    Οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να μας πουν πως θα καταπολεμηθούν οι κάτωθι συναγόμενες εκ των μέτρων παράνομες δραστηριότητες που προβλέπεται να προκύψουν

    – Πηγαίνει κάποιος στο εξωτερικό και κάνει τα λεφτά του τάλιρα που τα φέρνει μετά πάλι πίσω στην Ελλάδα και τα ρίχνει στη μαύρη

    – Παρα-τράπεζες στις οποίες «καταθέτεις» τα μετρητά σου γιατί οι κανονικοί τραπεζικοί λογαριασμοί θα ελέγχονται από την εφορία (ή και ξένες τράπεζες άν μπορούν να παίξουν τέτοιο ρόλο).

    Άλλες κομπίνες δεν μου έρχονται στο μυαλό τώρα, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν ή θα βρεθούν στη πορεία. Με μια διαβούλευση ειδικά για τις κομπίνες νομίζω ότι θα προκύψουν αρκετές ιδέες – Ελλάδα είμαστε.

    Ο παραπάνω μηχανισμός δεν ισχυρίζεται ότι λύνει το πρόβλημα, αλλά

    τουλάχιστον το περιορίζει χωρίς να εισάγει ταλαιπωρία στους νομοταγείς όπως κάνουν οι προτάσεις του υπουργείου
    δεν έχει πολλά παραθυράκια
    είναι συμβατός με την μελλοντική τεχνολογική κατεύθυνση όπου όλοι θα χρησιμοποιούμε σχεδόν μόνο κάρτες (όπως γίνεται ήδη στις ΗΠΑ) και τα μετρητά θα καταργηθούν πλήρως
    είναι οικονομικός για το κράτος – δίνει την δυνατότητα αυτοματοποιημένου λογισμικού ελέγχου και συνεπώς και αντικειμενικού μέσω της αυτόματης παρακολούθησης της κίνησης των τραπεζικών καταθέσεων
    δίνει την δυνατότητα να μην χρειάζεται πλέον το μέτρο της έκπτωσης φόρου με συλλογή αποδείξεων.

    Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους γραφικούς πολέμιους της «νέας τάξης πραγμάτων», ξέρετε αυτών που λένε για το μικροτσίπ που θα μας φυτέψουν σε όλους και για τον εξαποδώ τον 666, αλλά δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά με τους κολλημένους. Μπορεί επίσης να διαμαρτυρηθούν και οι συνήθεις «υπερευαίσθητοι» για τα ατομικά δικαιώματα κλπ. αλλά δεν νομίζω ότι ο απλός και νόμιμος κόσμος έχει κανένα πρόβλημα στο να φαίνεται στον λογαριασμό του (δηλ. στην τράπεζα και την εφορία) πόσα πλήρωσε τον υδραυλικό.

    Ποιο σοβαρά θα πρέπει να ληφθούν οι αντιδράσεις των «μικρομεσαίων» επαγγελματιών, ιδιοκτητών και καταστηματαρχών, οι οποίοι έχουν δύναμη πίεσης και υποστηριχτές από ποικίλους πολιτικούς χώρους, και τους οποίου η δυνατότητα φοροδιαφυγής περιορίζεται αρκετά και θα αντιδράσουν με σημαία το κόστος εισαγωγής των «μηχανακίων», γιαυτό ίσως πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για κάποια επιδότηση ή έκπτωση φόρου σε όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

    Ελπίζω να μην ξέχασα τίποτα. Και η δουλειά να περιοριστεί η παραοικονομία γίνεται, και high-tec τεχνολογία σας έβαλα, και υπάλληλοι δεν χρειάζονται να κυνηγάνε τις αποδείξεις (μόνο μερικοί σοφτγουεράδες να φτιάξουν τα alarms στις ύποπτες τραπεζικές κινήσεις χρειάζονται σε συνεργασία με εφοριακούς και τράπεζες), και η νεολαία δεν θα έχει αντίρρηση, και κουλούρια και μπουγάτσες θα μπορούμε να παίρνουμε με μετρητά, και παραθυράκι σας άφησα για να κάνετε και χατήρια για να εντάξετε όποια επαγγελματική ομάδα θέλετε και μια καλή προμήθεια για αυτά τα ασύρματα τερματικά καρτών προβλέπω για κανέναν κουμπάρο :-).

    Δηλαδή και εμείς οι πολίτες να μην ταλαιπωρηθούμε, και το κράτος να βγάλει λεφτά και να μη τα ρίξει τζάμπα όπως με τις «λύσεις» που προβλέπετε, και το κατιτί σας να έχετε μέσω του κουμπάρου, αν θέλετε βέβαια… :-)

    Το κρίμα στο λαιμό σας……

    Ευχαριστώ πολύ

    Πέτρος Σαραντόπουλος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 22 Μαΐου 2010, 18:24 | SOLIDUS Γ.Βουλγαρέλης

    Δεν είχα σκοπό να συμμετέχω σε αυτή την διαβούλευση, πιστεύοντας οτι η πρόταση εκπορεύεται από την 15η Διεύθυνση.

    Μετά όμως από το post του πλέον ειδικού σε τεχνικές προδιαγραφές κου Π.Ζαφειρόπουλου, και την δήλωση άγνοιας από μέρους του σε οτι αφορά το κείμενο της πρότασης, νομίζω οτι θα ήταν χρήσιμο για την διαβούλευση να μάθουμε ποιοι είναι οι συντάκτες αυτής.

    Με εκτίμηση

    Γ.Βουλγαρέλης
    SOLIDUS

  • 22 Μαΐου 2010, 18:39 | Ανεξάρτητος

    Νομίζω ότι είναι τουλάχιστο οξύμωρο να επιζητούμε άμεση εφαρμογή λύσεων σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων μέσω συστημάτων bar-cοde με SOAP και XML πρωτόκολλα αφενός, και αφετέρου να μην έχουμε πετύχει εδώ αυτό που εφαρμόζεται εδώ και τόσα χρόνια στο εξωτερικό δηλαδή την αυτόματη ενημέρωση του Ε1, Ε9 και τόσων άλλων εντύπων απευθείας από τον εργοδότη ώστε να καθίσταται περιττή η συμπλήρωσή τους και από τον εργαζόμενο ή συνταξιούχο.

    Δίνεται η εντύπωση ότι το κράτος θεωρεί εκ των προτέρων τον Έλληνα πολίτη – φορολογούμενο αφερέγγυο και ανειλικρινή και επομένως τον τιμωρεί σε μόνιμη βάση υποβάλλοντάς τον σε αυτή τη δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία (ακόμα και στην περίπτωση της ηλεκτρονική υποβολής).

    Εναλλακτικά σχετικά με την συλλογή των αποδείξεων, θα μπορούσε να τις φυλάει κανείς για ένα χρόνο και να δηλώνει το ποσό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει όλο τον συρφετό, όπως ακριβώς γίνεται και στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. Παράλληλα να εντείνονταν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

    Επίσης όπως και σε πολλούς άλλους, το όλο εγχείρημα μου θυμίζει καταστάσεις Οργουελικού τύπου. Θα μπορούν οι υπηρεσίες του κράτους να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή, τις αγοραστικές μας συνήθειες, τον τρόπο διαβίωσής μας και τις πάσης φύσεως επιλογές μας.

  • 22 Μαΐου 2010, 18:47 | George Xenis

    θα ήθελα να συστήσω το εξής σε κάθε ΔΟΥ ή δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό π.χ δήμο ,νομαρχία να υπάρχουν μηχανήματα όπως περίπου τα ΑΤΜ των τραπεζών που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση σε ιδιαίτερο χώρο .το μηχάμηνα αυτό θα πληκτρολογεί ο φορολογούμενος το ΑΦΜ του ή θα βάζει κάρτα όπωσ η πιστωτική (αφου καταχωρή το ΑΦΜ θα βγαίνει στην οθόνη το όνομα για επιβεβαίωση όρθής πληκτρολόγησης του ΑΦΜ από ΤΟΝ φορολογούμενο) στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα περνάει σε υποδοχή τις αποδείξεις και αυτόματα το μηχάνημα θα σκανάρει και θα αναγνωρίζει την συνολικά αξία της απόδειξης και θα την καταστρέφει γιατί πλέον θα έχει χρεωθεί στο ΑΦΜ η αξία της αποδειξης και για να μην υπάρχει τρόπος να ξαναχρησιμοιηθεί η απόδειξη στο σύστημα ταυτόχρονα ο μηχανισμός θα εκδίδει απόδειξη όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου και την ώς τότε αξία των κατατιθεμένων αποδείξεων κάθε φορά που καταθέτει νέες αποδείξεις θα εκδίδεται ανακεφαλαιωτική απόδειξη όλων των καταθέσεων για να ξέρει ο φορολογούμενος το σύνολο που έχει καταθέσει ,για να αποφεχθεί το φαινόμενο το μοίρασμα αποδείξεων την περίοδο των δηλώσεων μεταξύ φορολογούμενων που στερούνται αποδείξεων και αυτών που έχουν παραπάνω από το ανώτατο όριο που δικαιούνται να εκπεσουν μπορεί να προθεσμία κατάθεσης των αποδείξεων π,χ εως τέλος επόμενου Φεβρουαρίου του έτους έκδοσης μετά δεν τηνημερομηνία αυτή θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης αξία κατάθεσης αποδείξεων το ποσό της οποίας θα καταχωρείται στην φορολοηγική δήλωση.Με τον παραπάνω τρόπο θα αποφευχθεί το φαινόμενο να χαλάνε οι εκτυπωσεις σε θερμικό χαρτί των αποδείξεων ταμειακών μηχανών,δεν θα χάνονται και ούτε θα αποθηκεύονται για ένα χρόνο από τους φορολογούμενους όυτε θα αθροίζονται όυτε καταστάσεις θα γράφονται άρα το μέτρο της απαλλαγής θα γίνει πιό φιλικό στον αγοραστεί και θα του δίνει παραπάνω κίνητρο να συλλέγει αποδείξεις .με την μηχανογραφική καταχώρηση αξίας μέσω πιστοποιημένων μηχανισμών δεν απαιτείται τα σώματα των αποδείξεων να κατακλιζουν τα αρχεία των ΔΟΥ και είναι δυνατό με κατάλληλο λογισμικό με το σκανάρισμα των αποδείξεων να καταχωρείται και συγκεντρωτικά στοιχεία των πωλητών επιτιδευματιων και να γίνεται περαιτέρω διαστάυρωση αν δηλώνονται αντίστοιχα έσοδα ή ακόμα πιο ακραία αν στην αγορά κυκλοφορούν αποδείξεις μη δηλωμένων ταμειακών μηχανισμων.Όλη η παραπάνω εφαρμογή θέλει να στηριχθεί σε ένα πολύ καλό λογισμικό υπάρχει και ένα πρόβλημα ανάγνωρισης των στοιχείων (αξία,εκδότη κλπ) των χειρόγραφων αποδείξεων αλλά πιστεύω όλα αυτά είναι ένα πεδίο λαμπρό για τις εταιρείες λογίσμικού και μηχανοργάνωσης της χώρας αλλά και των πανεπιστημίων και πολυτεχνείων και ερευνητικών κέντρων τησ χώρας που μπορεί να δημιουργήσει εξαγώγιμη τεχνολογία ,τεχνογνωσία κλπ με τη δημιουργία βάσης και για άλλες εφαρμογές

  • 22 Μαΐου 2010, 18:29 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΡΑΔΗΣ

    Αγαπητοί κύριοι, τόσο της ΓΓΠΣ αλλά και όλοι εσείς, ειδικοί και μη, στελέχη επιχειρήσεων και απλοί πολίτες που μπήκατε στον κόπο να καταθέσετε την άποψη – θέση σας στην δημόσια αυτή ηλεκτρονική διαβούλευση θα ήθελα με την παρέμβαση μου αυτή, να σας κάνω κοινωνούς σε κάποια στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχετε κατά νού όταν κληθείτε να πάρετε αποφάσεις οι μεν ή να κρίνετε οι δε.
    Λόγω της αδιάλειπτης παρουσίας μου, απο το 1982 στον χώρο των ταμειακών μηχανών.
    Λόγω της γνώσης του Νόμου περί Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών στην Ελλάδα (μεγέθη – αγορά – προδιαγραφές – δυνατότητες), βιώνοντας την εξέλιξη του απο το 1989 (έναρξη) έως σήμερα. Λόγω της θέσης που κατέχω σε εταιρεία εισαγωγής ταμειακών μηχανών, αλλά και λόγω της συμμετοχής μου στο ΔΣ του ΣΕΚΤ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών Μηχανών) τα τελευταία 10 χρόνια, είμαι σε θέση να μπορώ να σας καταθέσω τα ακόλουθα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν στην διαμόρφωση μιας θέσης – άποψης.
    1. Τα σημεία πώλησης, στα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ΦΗΜ και ΕΑΦΔΣΣ για την έκδοση αποδείξεων λιανικής, ανέρχονται περίπου στα 350.000 σημεία.
    2. Απο το σύνολο αυτό, περίπου 150.000 σημεία χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές ΧΩΡΙΣ δυνατότητα σύνδεσης Η/Υ και SCANNER.
    3. Από αυτές οι μισές (75.000) ΔΕΝ διαθέτουν ούτε θύρα επικοινωνίας και ως εκ τούτου η επιλογή μιας πιθανής λύσης αναβάθμισης των, θα κοστίσει όσο η αγορά μιας νέας.
    4. Οι άλλες μισές (75.000) διαθέτουν σειριακή θύρα και θεωρητικά, με την κατάλληλη τροποποίηση του λογισμικού απο τα εργοστάσια κατασκευής, θα μπορούν να αναβαθμιστούν στη συνέχεια. Ενας σημαντικός παράγοντας που τώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί, είναι η σχεδόν βέβαιη διακοπή της γραμμής παραγωγής των εργοστασίων, μιας και σχεδόν όλες αυτές οι ταμειακές, είναι παραγωγής προ του 2003.
    5. Τα υπόλοιπα 200.000 σημεία χρησιμοποιούν ΦΗΜ, ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ που διαθέτουν έστω κάποια θύρα ή θύρες, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να συνδεθούν Η/Υ και SCANNER. Μεγάλος αριθμός όμως και απο αυτές τις ταμειακές θα πρέπει να αναβαθμιστούν, τροποποιώντας τα εργοστάσια το λογισμικό τους.
    6. Το σύνολο των ταμειακών μηχανών ΔΕΝ έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν και να εκτυπώσουν γραμμωτό κωδικό Aztec, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό κείμενο. Οι μισές απο αυτές ή ΔΕΝ θα έχουν τέτοια δυνατότητα ακόμη και μετά από αναβάθμιση ή ΔΕΝ θα συμφέρει οικονομικά ή αναβάθμιση τους.
    7. Τα μισά σημεία (καταστήματα) λιανικής πώλησης ΔΕΝ διαθέτουν Η/Υ.
    8. Τέλος, θα πρέπει να υπολογιστούν τα κόστη που θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις λιανικής σε τέτοιες εποχές, για πιθανές αγορές Η/Υ, SCANNER, Λογισμικού, υπηρεσιών αναβάθμισης, εγκατάστασης κ.λ.π.
    Αναφέροντας όλα τα ανωτέρω, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΩ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ στην προσπάθεια της ΓΓΠΣ και της πολιτείας.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΩ, όμως τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία, ώστε να καταλήξει στην πλέον ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ για τους πολίτες και το κράτος, αλλά και ταυτόχρονα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ λύση.
    Επειδή στην όποια απόφαση σας, πρωτεύοντα ρόλο θα κληθούν να παίξουν οι ΦΗΜ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ άμεσα την δημιουργία μιας ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (έστω άτυπης) ή έστω ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ στην οποία να συμμετέχουν, κατ’ ελάχιστο οι ακόλουθοι:
    α) εκπρόσωποι της ΓΓΠΣ
    β) εκπρόσωποι της 15ης Διεύθυνσης ΚΒΣ, αρμόδιας από την πολιτεία για τον Φορολογικό Νόμο περί Ταμειακών Μηχανών, άριστους γνώστες των υπαρχόντων προδιαγραφών αλλά και με έτοιμο πόρισμα απο το 2007, περί ΝΕΩΝ προδιαγραφών.
    γ) εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών, οι οποίοι έχουν την πλέον άριστη γνώση της αγοράς, των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες των εργοστασίων τους και που βέβαια θα κληθούν να υλοποιήσουν την όποια απόφαση της πολιτείας.
    Αυτά ήθελα να καταθέσω στην δημόσια διαβούλευση για προβηματισμό αλλά και για να αναδείξω την ΑΝΑΓΚΗ ανταλλαγής απόψεων, θέσων και προτάσεων των άμεσα ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ και ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ που ΔΕΝ μπορούν να αναδειχτούν μέσα απο λίγες γραμμές σε κάποιο Η/Υ.
    Ευχαριστώ για την δυνατότητα επικοινωνίας, αλλά και για τον χρόνο σας. Στην διάθεση σας.

    Κατράδης Δημήτρης
    Διευθυντής τμ. ΦΗΜ/RETAIL
    ΕΛΜΗSYSTEMS Α.Ε.

  • 22 Μαΐου 2010, 18:00 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣΚΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΦΟΡΕΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ EXCEL. ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ, ΤΟΝ Α.Φ.Μ. ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥ-ΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ WORD & EXCEL ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ Η/Υ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Σ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 31/12/2010 ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟ. ΕΤΣΙ, Η Δ.Ο.Υ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ EXCEL ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣΚΟΣ
    ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
    ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΡΗΤΗΣ

  • 22 Μαΐου 2010, 17:03 | George Xenis

    θα ήθελα να συστήσω το εξής σε κάθε ΔΟΥ ή δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό π.χ δήμο ,νομαρχία να υπάρχουν μηχανήματα όπως περίπου τα ΑΤΜ των τραπεζών που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση σε ιδιαίτερο χώρο .το μηχάμηνα αυτό θα πληκτρολογεί ο φορολογούμενος το ΑΦΜ του ή θα βάζει κάρτα όπωσ η πιστωτική (αφου καταχωρή το ΑΦΜ θα βγαίνει στην οθόνη το όνομα για επιβεβαίωση όρθής πληκτρολόγησης του ΑΦΜ από ΤΟΝ φορολογούμενο) στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα περνάει σε υποδοχή τις αποδείξεις και αυτόματα το μηχάνημα θα σκανάρει θα αναγνωρίζει την συνολικά αξία της απόδειξης και θα την καταστρέφει γιατί πλέον θα έχει χρεωθεί στο ΑΦΜ για να μην υπάρχει τρόπος να ξαναχρησιμοιηθεί η απόδειξη στο σύστημα αυτό υπάρχει

  • 22 Μαΐου 2010, 17:45 | Παν Ζαφειρόπουλος

    Ψυχραιμία…. καταλαβαίνω είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο…
    Παρακάτω ο αναγνώστης της Διαβούλευσης αυτής (που αντέχει κι έχει την υπομονή να διαβάσει όλο το κείμενο που ακολουθεί) θα βρει μερικά χρήσιμα στοιχεία για το θεσμικό αλλά και τεχνικό πλαίσιο των ταμειακών μηχανών που θα πρέπει οπωσδήποτε –κατά την άποψη του γράφοντος– να ληφθούν υπ’ όψη σε όποια προσέγγιση εφαρμοστεί.

    Ψυχραιμία….λοιπόν (το ίδιο προσπαθώ και για τον εαυτό μου).

    Το πιο βασικό απ΄ όλα είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι το κλίμα που δημιουργείται με «το κίνημα των Αποδείξεων». Αυτό που φαίνεται να αλλάζει λίγο τη νοοτροπία μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι σε όλους όσους για χρόνια δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα και δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε. Τη στάση μας που φαίνεται νάχει διάθεση ν’αλλάξει απέναντι στον «ωχαδελφισμό» και την αδιαφορία, απέναντι στην αντίληψη ότι όλα πρέπει να τα κάνει ο κρατικός μηχανισμός. Που μάλλον θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρόκειται για ένα αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό (και γιατί όχι; έναν διεφθαρμένο σε μεγάλο μέρος κρατικό μηχανισμό). Όλοι (άντε, σχεδόν όλοι) έχουμε την ευθύνη για το γεγονός αυτό.

    ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ?

    Φαίνεται λοιπόν να συνειδητοποιούμε ότι πρέπει κάποιοι που χρόνια τώρα δεν συμμετέχουν στους φόρους καιρός είναι να οδηγηθούν να το κάνουν. Σε μια οργανωμένη κοινωνία είναι άλλο πράγμα να ζητάς να πληρώνεις λιγότερους φόρους αν τους θεωρείς άδικους και άλλο να φοροδιαφεύγεις. Η φοροδιαφυγή είναι η αρχή της εξαθλίωσης του κοινωνικού ιστού και καταφύγιο της παραοικονομίας, του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και της μαφίας.

    Οι συναλλαγές λιανικής είναι ένας τομέας (και όχι ο μόνος) που για καιρό τώρα –και για διάφορους λόγους– δεν έχει τύχει της απαραίτητης προσοχής (ή σχεδόν καθόλου της προσοχής) των υπηρεσιακών και πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, παρ’ όλο που αφορά εκατομμύρια καθημερινές συναλλαγές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που λειτουργούν κυρίως σε ατομική ή οικογενειακή βάση).

    Ποια λοιπόν είναι η στόχευση; ποιος είναι ο σκοπός του «κινήματος των αποδείξεων»; Να μαζεύουμε απλά αποδείξεις για να έχουμε όφελος με την επιστροφή φόρου; Όχι, μόνο. Το «κίνημα των αποδείξεων» είναι να καταγράφονται οι συναλλαγές, να καταγράφονται όλες οι συναλλαγές των πωλήσεων και οι έμποροι, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, ελεύθεροι επαγγελματίες, κλπ να φορολογούνται και με βάση όλες τις πωλήσεις που έκαναν. Και αποδεικτικό καταγραφής της συναλλαγής για τον πολίτη – καταναλωτή (αλλά και τον φορολογικό ελεγκτή) σημαίνει ΑΠΟΔΕΙΞΗ, σημαίνει ότι πρέπει να εκδίδεται Απόδειξη, και για να εκδίδεται πρέπει να οι πολίτες να ζητούν ΑΠΟΔΕΙΞΗ. (και μάλιστα όχι οποιαδήποτε απόδειξη, χαρτάκι λογαριασμού, κλπ, αλλά να ζητούν ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ).

    Σχεδόν όλες οι συναλλαγές λιανικής πραγματοποιούνται με τη χρήση ταμειακών μηχανών και αργότερα και υπολογιστών. Οι ταμειακές μηχανές δεν είναι εφεύρεση του υπουργείου ούτε οι φορολογικές ταμειακές μηχανές εφεύρεση της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές από τα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα που άρχισαν να παράγοντα μαζικά, διευκολύνουν πρώτα τους επιχειρηματίες στις συναλλαγές τους και ΄τους πολίτες – καταναλωτές να εξυπηρετούνται ταχύτατα. Κυρίως όμως η έκδοση της απόδειξης διευκολύνει τον καταναλωτή ώστε να μπορεί να αποδείξει την αγορά ενός προϊόντος από κάποιον συγκεκριμένο επιτηδευματία. Για σκεφθείτε λίγο τη δύναμη της απόδειξης… Αποτελεί «τίτλο ιδιοκτησίας», και αποδεικτικό κατοχής, ιδιοκτησίας ενός προϊόντος. Μπορείτε να πάτε να αλλάξετε ένα ελαττωματικό προϊόν και να πάρετε πίσω τα χρήματά σας χωρίς την απόδειξη; Μάλλον δύσκολο. Οι αποδείξεις φαίνεται να ξεπερνούν την όποια φορολογική χρήση τους. Όμως υπάρχει και αυτή η διάσταση – η φορολογική. Στη λιανική σχεδόν αποκλειστικά αφορά τον εκδότη – επιχειρηματία.

    Αφού λοιπόν όλοι θα πρέπει να φορολογούνται, να πληρώνουν φόρους, με βάση το ύψος των εισοδημάτων τους και οι επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τα έξοδα – έσοδα, τότε δεν μπορεί παρά ο καθένας να σκεφτεί ότι οι φορολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να μπορεί να επαληθεύουν τις καταγεγραμμένες συναλλαγές σε μια ταμειακή μηχανή, αρκεί η ταμειακή αυτή μηχανή να έχει κάποιες ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας. Να μην παρέχεται δηλ. η τεχνική δυνατότητα στον επιχειρηματία-χρήστη της, να μπορεί κατά βούληση να παραποιεί ή να διαγράφει τα καταγεγραμμένα δεδομένα των πωλήσεων-συναλλαγών, ή καλύτερα η οποιαδήποτε παραποίηση να μπορεί εύκολα να γίνεται αντιληπτή από τον φορολογικό ή τον ειδικό ελεγκτή.

    ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ

    Όπως πιθανόν γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές (και επιβαρύνει βέβαια τον τελικό καταναλωτή) είναι ένας φόρος ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, -ποσοστό δε του συνολικά εισπραττόμενου ετήσια ΦΠΑ από κάθε κράτος – μέλος, με πληθυσμιακά κριτήρια, αποδίδεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την όποια «ανακατανεμική» πολιτική της. Σημαντικό λοιπόν μέλημα εκτός της πιστοποίησης των εισπράξεων – πωλήσεων για τον φόρο εισοδήματος αποτελεί και η πιστοποίηση του αναλογούντος ΦΠΑ στις πωλήσεις λιανικής. Μετά την θέσπιση του ΦΠΑ το 1986 η χώρα μας ακολουθώντας ανάλογες προσεγγίσεις της Ιταλίας, υιοθέτησε ένα θεσμικό πλαίσιο (ν.1809/88) και αντίστοιχες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας για τα ταμειακά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην καταγραφή των συναλλαγών λιανικής. Οι ταμειακές αυτές μηχανές λόγω των τεχνικών απαιτήσεων ασφαλείας που ορίσθηκαν από τις φορολογικές υπηρεσίες καθιερώθηκε να ονομάζονται «φορολογικές ταμειακές μηχανές». Η αδειοδότηση και έγκριση τους, καθώς και η εποπτεία τους, για λόγους διαφάνειας –και είναι σωστό αυτό– έχει ανατεθεί σε Διακομματική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας ορίζονται από Υπουργική Απόφαση μετά από υπόδειξη εκπροσώπων από τα κόμματα της Βουλής. Οι αποφάσεις έγκρισης στηρίζονται κυρίως σε εκθέσεις αποτελεσμάτων εργαστηριακών ελέγχων συμμόρφωσης προς τις εκάστοτε υφιστάμενες τεχνικές προδιαγραφές που πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του ΕΜΠ. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν αποκλεισμοί ή promotions σε κανένα που θα ήθελε να διαθέσει ένα μοντέλο ταμειακής μηχανής στην Ελλάδα, εφ’ όσον αυτό ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών. Από το 1988, μέχρι σήμερα παρακολουθούνται οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις των φορολογικών μηχανών έχουν προσαρμοστεί 2 φορές και….. εκκρεμεί από το 2007 η 3η.

    Μέχρι το 1998 δεν υπήρχε εξειδικευμένη οργανική μονάδα στο Υπουργείο για την υποστήριξη των εμπλεκομένων (εισαγωγείς, επιτηδευματίες/χρήστες, ΔΟΥ, πολίτες, κλπ. Μετά το 1998 που συστήθηκε το Γ’ τμήμα φορολογικών ταμειακών μηχανών και συστημάτων στην 15η Δ/νση ΚΒΣ (Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Διασφάλισης των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, σήμερα), υπήρξε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότερης εποπτείας του χώρου. Το 1998/99 και το 2002/03 μετά από υιοθέτηση αντίστοιχων πορισμάτων επιστημονικών επιτροπών με συμμετοχή πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων υπήρξε αναθεώρηση των τεχνικών προδιαγραφών των φορολογικών συστημάτων με γνώμονα κυρίως την υιοθέτηση τεχνολογικών εξελίξεων, την βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό, την ευελιξία και τη διευκόλυνση των ελέγχων. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το κριτήριο πάντοτε, για την εφαρμογή φορολογικών ταμειακών συστημάτων νεότερου (και ασφαλέστερου) τύπου, ήταν η ομαλή –η σταδιακή- προσαρμογή της αγοράς και όχι η άμεση αναγκαστική υποχρέωση των επιτηδευματιών να αλλάξουν τα συστήματά τους. Αντίστοιχες βελτιωτικές παρεμβάσεις έγιναν και στο θεσμικό πλαίσιο με τις αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας.

    Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθεί ότι παρόμοιο θεσμικό πλαίσιο υφίσταται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σουηδία, ενώ το Βέλγιο έχει σχεδόν έτοιμη αντίστοιχη νομοθεσία και η Γερμανία έχει παρόμοιες προσεγγίσεις για τη σήμανση των αποδείξεων.

    Στην Ελλάδα χονδρικά πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες Φορολογικών Μηχανισμών. Αυτοί που στη («φορολογική») τους μνήμη αποθηκεύουν χρηματικά ποσά (Απλές ΦΤΜ, ΦΤΜ Αυξημένων Δυνατοτήτων, Φορητές ΦΤΜ, Φορολογικοί εκτυπωτές-ΑΔΗΜΕ, ΦΤΜ/ΑΔΗΜΕ με ηλεκτρονικό ημερολόγιο-δηλ. χωρίς 2ο ρολό χαρτοταινίας, κλπ ) και οι φορολογικοί μηχανισμοί σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ) που στη φορολογική τους μνήμη αποθηκεύουν ηλεκτρονικές σημάνσεις (SHA-1 hash values). Όλα αυτά ορίζονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση ΑΥΟΟ 1100772/1474/ 0015/ΠΟΛ 1135/26-10-2005 (ΦΕΚ 1592Β’/17-11-2005) – που έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαδικασία που προβλέπεται στην κοινοτική οδηγία 98/34/ΕΚ και μπορεί ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να ανατρέξει σε επιμέρους λεπτομέρειες.

    Κατά την άποψη του γράφοντος τις εξελίξεις στις τεχνικές προδιαγραφές δεν τις ακολούθησαν μέχρι τώρα οι αντίστοιχες υποδομές των φορολογικών – ελεγκτικών μηχανισμών. Στον τομέα αυτό υπάρχουν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ και χρόνιες ελλείψεις. Αυτονόητο είναι ότι οποιαδήποτε τεχνολογική προσέγγιση ή θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να τύχει ορθής εφαρμογής χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς μέχρι τώρα το πρόβλημα παραμένει. Για να το αντιληφθούμε αρκεί να μπορούσαμε να πάρουμε απάντηση στα εξής εύλογα και απλά ερωτήματα :

    -Πόσοι εφοριακοί ξέρουν να εκδίδουν Ζ και πόσοι ξέρουν να διαβάζουν μια περιοδική αναφορά δεδομένων από μια μηχανή?
    -Πόσοι φορολογικοί ελεγκτές ξέρουν να ελέγχουν τα αρχεία των ΕΑΦΔΣΣ?
    -Ποιο λογισμικό ελέγχου αρχείων σήμανσης ή αρχείων ηλεκτρονικών ημερολογίων ΦΤΜ χρησιμοποιείται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες?
    -Πόσοι τέτοιοι έλεγχοι έχουν γίνει από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο της σήμανσης των παραστατικών (εδώ και 7 χρόνια)?
    -Πόσους υπαλλήλους με ειδικότητα πληροφορικής έχει το ΣΔΟΕ?

    Αν σε αυτά προσθέσουμε και το σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης στον ελεγκτικό μηχανισμό, καταλαβαίνουμε γιατί κανένα μα κανένα απολύτως μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει αν δεν ενισχυθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και αντίστοιχες οργανωτικές προσαρμογές. Δυστυχώς αυτά είναι συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα και ίσως δεν είναι εύκολη η άμεση επίλυσή τους. Άμεσα όμως χρειάζεται να συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα όλοι, όσοι δεν καταγράφουν τις συναλλαγές με το να μην εκδίδουν απόδειξη. Κι εδώ ερχόμαστε εμείς όλοι οι «άλλοι», οι καταναλωτές, κι εκεί που μπορούμε ας βάλουμε ένα χεράκι ας ζητάμε δηλ ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    Σ’ αυτή λοιπόν την κατεύθυνση στοχεύει το μέτρο της φοροαπαλλαγής με τη συλλογή των αποδείξεων. Να υπενθυμίσουμε ότι και παλαιότερα ίσχυσαν παρόμοια μέτρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες, «υψηλού ρίσκου», επαγγελματικές δραστηριότητες. Όμως εξασθένησαν και εγκαταλείφθηκαν κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου αλλά και της στοχευμένης ενίσχυσης των ελεγκτικών υπηρεσιών στους τομείς που προανέφερα στα παραπάνω ερωτήματα. Το αποτέλεσμα ήταν τελείως -μα τελείως- να χαθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις. Τώρα λοιπόν που υπάρχει μια γενικευμένη τάση αναστροφής, θα πρέπει αντίστοιχα να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις. Άμεσες και μακροπρόθεσμες. Διαδικαστικές και Τεχνολογικές.

    ΜΕΡΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ενδεικτικά αλλά και αυτονόητα) για οποιαδήποτε προσέγγιση

    Ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών – καταναλωτών
    Ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης
    Ελάχιστη δυνατό κόστος επιτηδευματιών
    Περιορισμένη επιβάρυνση υπηρεσιών

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Ο γράφων θα ήθελε να προτείνει :
    Άμεσα
    -Να προχωρήσει η οργανωτική ενίσχυση κι η εκπαίδευση του ελεγκτικού μηχανισμού
    -Να αυξηθούν οι προληπτικού έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων και καταγραφής συναλλαγών
    -Να αναρτηθούν στο διαδίκτυο όλα τα μοντέλα των ΦΤΜ/ΦΗΜ/ΕΑΦΔΣΣ με τους αριθμούς έγκρισής τους, την κατηγορία που ανήκουν και τις φωτογραφίες τους.
    -Να δημιουργηθεί WEB based εφαρμογή όπου ο κάθε πολίτης-καταναλωτής θα ελέγχει την αντιστοίχιση του αρ. μητρώου της ταμειακής μηχανής (που υπάρχει στο κάτω μέρος κάθε ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ και στο τέλος κάθε συμβολοσειράς σήμανσης) σε σχέση με το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη της
    -Να αναρτηθούν σε διαδικτυακό τόπο σκαναρισμένα ΔΕΙΓΜΑΤΑ αποδείξεων από όλες τις ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς με οδηγίες και επεξηγήσεις για την αναγνώριση των ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ και σημεία που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής για την αποφυγή συλλογής αποδείξεων «μαϊμού». Δημιουργία αντίστοιχου blog ώστε να μπορούν οι πολίτες – καταναλωτές να καταθέτουν τις εμπειρίες τους από τις συναλλαγές και τις εκδιδόμενες αποδείξεις.
    Σημ. Αν όλες αυτέ οι διαδικτυακές εφαρμογές και δράσεις δεν είναι υλοποιήσιμες και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε γεννιόνται σοβαρά ερωτηματικά για το εφικτό της όποιας διασταύρωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων αποδείξεων.

    Για τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς
    Οι πολίτες να συγκεντρώνουν και να καταθέτουν τις αποδείξεις όπως παλαιότερα. Extra bonus σε όσους τις υποβάλλουν τις αποδείξεις συνοδευόμενες από ενυπόγραφες καταστάσεις χρονικά τακτοποιημένες ή με άλλη σειρά. Ακόμη ένα extra bonus σε όσους τις υποβάλλουν συνοδευόμενες από καταστάσεις σε δομημένη ηλεκτρονική μορφή που θα διατίθεται δωρεάν (πχ Excel). Το extra bonus να εξετασθεί αν μπορεί να δωθεί και σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που προσκομίζουν αποδείξεις, ανεξάρτητα με το αν συνυποβάλλουν καταστάσεις οποιασδήποτε μορφής.
    Ο έλεγχος θα έχει δειγματοληπτική διάσταση και η καταστροφή των αποδείξεων θα γίνεται άμεσα και να υπάρξει εκτίμηση αν αυτό μπορεί να γίνεται κατά την στιγμή της παραλαβής τους.
    Να εξετασθεί το ενδεχόμενο οι διαδικασίες παραλαβής των αποδείξεων να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων. Με κάθε παραλαβή –με κατώφλι ελάχιστου ποσού και πάνω– να δίδεται βεβαίωση στο φορολογούμενο παραλαβής αποδείξεων που θα την υποβάλλει αντί των αποδείξεων στη φορολογική του δήλωση.

    Εφ’ όσον υιοθετηθούν πολυπλοκότερες τεχνολογικές λύσεις, οι προηγούμενες διαδικασίες να εξακολουθούν να υφίστανται με αναπροσδιορισμό των extra bonus.

    Μεσο – μακροπρόθεσμα
    Να δημιουργηθεί WEB service παροχής σήμανσης που εθελοντικά θα μπορεί να αντικαθιστά τις ΕΑΦΔΣΣ. Οι επιτηδευματίες που επιθυμούν μετά από πιστοποίησή τους θα μπορούν να εκδίδουν τα παραστατικά τους με σήμανση που θα λαμβάνεται από το ανωτέρω WEB service. Όπως είναι γνωστό όλοι όσοι έχουν ΕΑΦΔΣΣ έχουν και υπολογιστές οι οποίοι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη διασύνδεση σε διαδικτυακές εφαρμογές, αντίστοιχες με αυτές των τραπεζών. Όσοι επιθυμούν – εθελοντικά- θα μπορούν να αντικαθιστούν την off-line σήμανση από σήμανση on-line.
    Πιο μακροπρόθεσμα είναι δυνατόν το service αυτό να μετεξελιχθεί σε WEB based εφαρμογή για την καταχώρηση δεδομένων και έκδοση παραστατικών (αποδείξεων, τιμολογίων, κλπ) όπου εθελοντικά θα μπορούν να πιστοποιούνται και να εντάσσονται όσοι από τους επιτηδευματίες επιθυμούν. Είναι δυνατόν να θεσπιστούν κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή.
    Από την παραπάνω πρόταση είναι προφανής η σημαντικότατη μείωση του συνολικού κόστους κατοχής και χρήσης φορολογικών μηχανισμών που υφίστανται σήμερα οι επιχειρήσεις, αλλά και η σημαντικότατη ελάφρυνση των ΔΟΥ από τις δηλώσεις, ενάρξεων, παύσεων, κλπ . Παράλληλα επιτυγχάνεται απόλυτα η μεταφορά δεδομένων φορολογικού ενδιαφέροντος σε κεντρικές υποδομές.

    Επίσης:
    Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών (διαφημιστικά, ανάρτηση αφισών ή πινακίδων σε supermarkets και πολυκαταστήματα – malls, διαλέξεις (ή κεφάλαια σε σχολικά βιβλία) σε σχολεία, ΚΑΠΗ, κλπ). Αν προσπαθήσουμε μπορούμε να σκεφθούμε πάρα πολλούς και έξυπνους τρόπους.

    ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    Υπό το πρίσμα της υλοποίησης των ανωτέρω προτάσεων να εξετασθεί σοβαρά η σκοπιμότητα εφαρμογής οποιασδήποτε τεχνικής προσέγγισης που θα συνεπάγεται «βίαιη» αλλαγή / αντικατάσταση των σήμερα χρησιμοποιούμενων φορολογικών μηχανισμών, ταμειακών, κλπ

    Η οποιαδήποτε τεχνολογική προσέγγιση θα πρέπει να στοχεύει στην όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των επιτηδευματιών. Προσεγγίσεις και προτάσεις που βασίζονται σε πληρωμή για «πατέντες» ή «ευρεσιτεχνίες» και συνεπάγονται προσθήκες ή αλλαγές στον υφιστάμενο εξοπλισμό του επιτηδευματία, απαιτούν εγκρίσεις, δηλώσεις στη ΔΟΥ, κλπ, χρειάζονται κάμποσα SMS για 1 «on-line» αποστολή ενός παραστατικού και που υπόσχονται «λύση ακόμη και για τις χειρόγραφες αποδείξεις» θα πρέπει τουλάχιστον να αξιολογούνται με κάθε δέουσα σοβαρότητα και προσοχή.

    Ας σημειωθεί ότι δεν είναι ότι καλύτερο η υιοθέτηση μιας τεχνολογικής προσέγγισης να γίνει με την πίεση και το άγχος του χρόνου. Η πληροφορική μπορεί να απλοποιεί τη ζωή μας σε πολλούς τομείς αλλά είναι από μόνη της αρκετά πολύπλοκη και παρουσιάζει αυξημένες δυνατότητες καταστρατήγησης της προσωπικής μας ζωής (που φυσικά και δεν οφείλονται στην ίδια την πληροφορική).

    Για τον γραμμωτό κώδικα στις αποδείξεις και την ακολουθούμενη διαδικασία

    Για την συγκεκριμένη πρόταση της παρούσας διαβούλευσης θα πρέπει να σημειώσουμε ειδικότερα ότι επί της αρχής, δεν είναι λάθος η προσέγγιση της χρήσης γραμμωτού κώδικα 2 διαστάσεων στα εκδιδόμενα δελτία αποδείξεων. Εξ’ άλλου από το 2002 υπήρχε πρόβλεψη για την αποτύπωση της σήμανσης των παραστατικών και με γραμμωτό κώδικα για λόγους διευκόλυνσης του ελέγχου, αλλά τελευταία στιγμή κρίθηκε ως too much για τους τότε dot matrix εκτυπωτές. (Μπορείτε να ανατρέξει κανείς και να το διαπιστώσει στην απόφαση των υφισταμένων τεχνικών προδιαγραφών ΠΟΛ 1135/26-10-2005). Αποτυπώνεται έτσι ψηφιακή πληροφορία σε χάρτινο φορέα, με άμεση δυνατότητα μεταφοράς της σε ηλεκτρονικά αρχεία και τον έλεγχο επαλήθευσής της κατ’ αρχάς. Όλοι κατανοούμε ότι μόνον από τη στιγμή που τα δεδομένα είναι σε ηλεκτρονική – ψηφιακή μορφή μπορεί να γίνει εύκολα και ταχύτατα η αξιοποίησή τους. Το timing όμως είναι μάλλον κακό (βιαστικό) και η οποιαδήποτε προσπάθεια απότομης / άμεσης επιβολής της προσέγγισης της Διαβούλευσης, ιδιαίτερα στους πολίτες – καταναλωτές. (Ένας επίσης προβληματισμός έχει να κάνει και με την ποιότητα του χαρτιού και μάλιστα του θερμικού που σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιείται στις ταμειακές μηχανές).

    Η οποιαδήποτε ψηφιακή (οπτική) κωδικοποίηση με γραμμωτό κώδικα μιας ή δύο διαστάσεων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περισσότερο διεξοδικής συζήτησης και τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του προτύπου του γραμμωτού κώδικα που μπορεί να επιλεγεί θα πρέπει να αποτελεί τεχνική λεπτομέρεια σε ενδεχόμενη βούληση αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις, για υιοθέτηση μιας τέτοιας προσέγγισης –αφού τεκμηριωθεί επαρκώς ως αναγκαιότητα. Προφανώς και θα πρέπει να μπουν κριτήρια όπως ικανή χωρητικότητα, δωρεάν χρήση, αποφυγή θρησκευτικών παρερμηνειών, κλπ

    Πρέπει να εκφραστεί όμως κάποιος προβληματισμός σχετικά με την παρουσίαση της προσέγγισης αυτής. Αποκομίζει κανείς την αίσθηση ότι πρόκειται για είδη ληφθείσα απόφαση. Ο γράφων θεωρεί τουλάχιστον ατυχή παράλειψη από την παρούσα διαδικασία της διαφαινόμενης μεθόδευσης για την αλλαγή των τεχνικών χαρακτηριστικών των Φορολογικών Μηχανισμών αλλά και την αδικαιολόγητη παράκαμψη των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και διαδικασιών με την υιοθέτηση συγκεκριμένης τεχνικής προσέγγισης. Εάν η προσέγγιση της Διαβούλευσης έχει ήδη ετοιμασθεί από κάποιον κατασκευαστή ή εισαγωγέα ταμειακών μηχανών (ο οποίος ίσως να παρέδωσε και τα δείγματα αποδείξεων με γραμμωτό κώδικα 2διαστάσεων και τα λεκτικά τα οποία υπάρχουν στο κείμενο της διαβούλευσης), τότε μάλλον η τεχνική προσέγγιση όχι μόνο κινείται στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά δημιουργεί και μείζονος σημασίας αναστάτωση στην αγορά, μη δημοσιεύοντας καν κάποια προσέγγιση ή πρόταση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

    Για τη διαβούλευση αυτή ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει επίσης και στην ύπαρξη πορίσματος ειδικής Επιτροπής με συμμετοχή πανεπιστημιακών που συστήθηκε με την ΑΥΟΟ 1000359/1093/0006A/2-1-2007/ΦΕΚ 2 ΥΟΔΔ’/9-1-2007 και το οποίο είχε υποβληθεί στα τέλη Μαρτίου 2007(!) και υποβλήθηκε ξανά πρόσφατα τον περασμένο Απρίλιο προς την ηγεσία του υπουργείου με σκοπό την περαιτέρω συζήτηση και επικαιροποίηση. Ενδεικτικά παρατίθενται τα εξής θέματα – προτάσεις που αναφέρονται μεταξύ άλλων στο ανωτέρω πόρισμα :
    -Αξιοποίηση Δεδομένων – Αποστολή σε Κεντρικές Υποδομές
    -Κατάλληλη συχνότητα αποστολής (ανά μήνα; ανά ημέρα;)
    -Περιοδική αποστολή δεδομένων συναλλαγών μέσω φορολογικών ταμειακών μηχανών (ΦΤΜ, ΦΤΜ-Α/Δ, ΑΔΗΜΕ, κλπ απομονωμένες ή σε δίκτυο) και μηχανισμών σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ)
    -Μηνιαία ενημέρωση του συνοδευτικού σε κάθε ΦΗΜ Βιβλιαρίου Συντήρησης και Επισκευών (ΒΣΕ) με συγκεντρωτικά (μηνιαία) δεδομένα
    -Επισημάνσεις στη χρήση θερμικού χαρτιού στους εκτυπωτικούς μηχανισμούς των ΦΗΜ
    -Προ-τυποποίηση του ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων όλων των παραστατικών (fixed length line sequential text files) με προφανές το όφελος που θα προκύψει για την ηλεκτρονική – άυλη τιμολόγηση
    – Αντικατάσταση της σειριακής Θύρας Ανάγνωσης Φορολογικών Δεδομένων από θύρα standard θύρα ETHERNET και ενσωμάτωση WEB based user interface
    -Μηχανισμοί Σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ) χωρίς ενσωματωμένο εκτυπωτή
    -Αποδέσμευση Διαδικασιών Σήμανσης (Ηλεκτρονικού «Κλειδώματος») από την Εκτύπωση
    -Σήμανση (ηλεκτρονικό κλείδωμα) των ηλεκτρονικά τηρούμενων βιβλίων του ΚΒΣ
    κλπ.

    Ο καθένας λοιπόν μπορεί να συμπεράνει ότι εάν οι ηγεσίες του υπουργείου είχαν ενδιαφερθεί εδώ και 3 χρόνια, και είχαν προχωρήσει στην σταδιακή υλοποίηση των περισσοτέρων από τις προτάσεις του ανωτέρω πορίσματος, με αντίστοιχη προσαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών, τότε θα μπορούσε σήμερα να έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά και ομαλά η όποια απαίτηση της όποιας πολιτικής ηγεσίας για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών δεδομένων από τους φορολογικούς μηχανισμούς, με σαφώς λιγότερο κόστος και αναστάτωση.

    Για την οποιαδήποτε αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι εκτιμάται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον από 6 έως 8 μήνες μετά την υιοθέτησή τους προκειμένου να τύχει εφαρμογής η οδηγία 98/34/ΕΚ. Επιπλέον, η όποια αλλαγή των τεχνικών χαρακτηριστικών των μηχανών είτε θα απαιτήσει κόστος αναβάθμισης του firmware των φορολογικών ταμειακών μηχανών, είτε την αντικατάστασή τους. Κάποιες ενδεικτικές προσεγγίσεις για μια προσαρμογή στις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές είναι οι εξής :

    Μέσο ελάχιστο κόστος αλλαγής / update ~ 100€ ανά μηχανή
    Περίπου 200.000 ταμειακές μηχανές θα χρειαστούν αναβάθμιση
    200.000 x 100€ = 20.000.000€
    Σημ. κίνδυνος αλλοίωσης λειτουργικών χαρακτηριστικών
    300.000 ταμειακές μηχανές θα χρειαστεί να αντικατασταθούν
    Μέσο ελάχιστο κόστος 600€
    300.000 x 600€ = 180.000.000€
    Συνολικό κόστος τουλάχιστον 200.000.000€ !!!

    Χρήση «κάρτας με γραμμωτό κώδικα συναλλασσομένου»

    Είναι φθηνή λύση και σχετικά άμεσα υλοποιήσιμη. Είναι προφανές ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο για την ταυτοποίηση της συναλλαγής με τον καταναλωτή – πολίτη με βάση την «ήδη ληφθείσα;» απόφαση. Δεν φαίνεται όμως να συναντά ευρεία αποδοχή κυρίως λόγω μειωμένου βαθμού εμπιστευτικότητας. Στην προσέγγιση που έχει γίνει καλώς δεν συμμετέχει ο ήδη υπάρχον ΑΦΜ, γιατί έτσι θα ήταν τελείως απαράδεκτο λόγω της ολοκληρωτικής άρσης του ιδιωτικού απορρήτου. Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα προσαρμογής των φορολογικών μηχανισμών, υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για την αναγραφή στην απόδειξη συναλλαγής τέτοιων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Γενικά θα πρέπει να επανεξετασθεί η σκοπιμότητα αυτής της προσέγγισης. Γενικά θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός προβληματισμός για την μελλοντική και συνεχή αναγκαιότητα ψηφιακής υποβολής των δεδομένων των αποδείξεων από τους καταναλωτές.

    Ίσως θα έπρεπε να σκεφθούμε περισσότερο -και ίσως λίγο πιο μακροπρόθεσμα και «πιλοτικά» στην αρχή»- στο ενδεχόμενο χρήσης ανώνυμων smart cards με ικανή αποθηκευτική ικανότητα οι οποίες κανένα στοιχείο δεν θα δίνουν στον επιτηδευματία. Θα μπορούν να τις προμηθεύονται εθελοντικά οι καταναλωτές και σ’ αυτές να αναγράφονται συγκεντρωτικά ποσά και δεδομένα των συναλλαγών, της ταυτότητας του επιτηδευματία και του ταμειακού του συστήματος. Σε περίπτωση προβλημάτων χωρητικότητας θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα «αδειάσματός» τους σε κατάλληλα σημεία των υπηρεσιών κατ’ αντιστοιχία της προσκόμισης αποδείξεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αναφέρθηκε προηγουμένως, πράγμα που μπορεί να γίνει και με ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση του λογαριασμού του πολίτη – φορολογούμενου από κατάλληλο service.
    Επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να εξετασθεί στην περίπτωση υλοποίησης των smart cards, η φορολογική ελάφρυνση ή απόσβεση της δαπάνης του standard εξοπλισμού των επιτηδευματιών που θα απαιτηθεί για την προσαρμογή του μη φορολογικού εξοπλισμού τους.
    Οι άλλοι τρόποι συλλογής αποδείξεων και υποβολής καταστάσεων θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Η χρήση smart cards μπορεί επίσης να εξετασθεί και να «επιδοτηθεί» με extra bonus.

    Δεν θα ήθελα να συνεχίσω άλλο, τουλάχιστον όχι για τώρα. Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, το θέμα απαιτεί μεγάλη συζήτηση και δεν είναι δυνατόν να εξαντληθεί στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης.
    Από τα παραπάνω θα πρέπει να κρατήσουμε σίγουρα ότι καλό είναι να ζητάμε όλοι ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ και να μην αφήσουμε το «κίνημα των αποδείξεων» να σβήσει. Επίσης ας κρατήσουμε τουλάχιστον σαν θετικό από τη διαβούλευση αυτή ότι όποια συναλλαγή φορολογικού ενδιαφέροντος καταγράφεται σε ταμειακές ή υπολογιστές θα πρέπει να «κλειδώνεται» ηλεκτρονικά και να συνοδεύεται αυτόματα από την έκδοση του νόμιμου παραστατικού, που θα πρέπει να φέρει επάνω του μια ελάχιστη ένδειξη γνησιότητας, ώστε να μπορεί σχετικά εύκολα να επαληθευτεί.

    Ενδέχεται να επανέλθω.

    Με σεβασμό στην υπομονή σας

    Παν. Ζαφειρόπουλος
    Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής

  • 22 Μαΐου 2010, 17:03 | Πολιτοπούλου Βίκυ

    Η διαβούλευση σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ανοικτής και συμμετοχικής διαδικασίας και εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε παρόμοιες δράσεις και πρωτοβουλίες.

    Για τη μέθοδο αποστολής στοιχείων απόδειξης με σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και ηλεκτρονική υποβολή τους στη ΓΓΠΣ προτείνουμε
    α) Κεντρικός σχεδιασμός, υλοποίηση, διάθεση και υποστήριξη μιας και μόνο εφαρμογής σάρωσης, αποκωδικοποίησης και υποβολής στοιχείων αποδείξεων ΔΩΡΕΑΝ προς στους πολίτες από τη ΓΓΠΣ. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει ότι η εφαρμογή είναι πιστοποιημένη τεχνικά και λειτουργικά ως προς τη προστασία από άκρο-σε-άκρο των πληροφοριών που αποστέλλει ο χρήστης (ιδιωτικότητα δεδομένων που σχετίζονται με καταναλωτική συμπεριφορά), άρα ελεγμένη και υπογεγραμμένη από τη ΓΓΠΣ. Έτσι θα εδραιωθεί η πίστη προς τους πολίτες ότι η εφαρμογή θα ανακτά, επεξεργάζεται, και αποστέλλει δεδομένα υιοθετώντας διεθνή τεχνικά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας και είναι σύμφωνη ως προς τις κείμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος. Ο κάθε πολίτης είναι δύσκολο να εμπιστευτεί εφαρμογές προς εγκατάσταση στο κινητό του τηλέφωνο που προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες και χειρίζονται προσωπικά του δεδομένα.
    β) Ο κεντρικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διάθεση – υποστήριξη μιας μοναδικής αξιόπιστης εφαρμογής σάρωσης-αποκωδικοποίησης-υποβολής στοιχείων αποδείξεων ΔΩΡΕΑΝ προς στους πολίτες από τη ΓΓΠΣ έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ο πολίτης ΔΕΝ θα επιβαρυνθεί με κόστος κτήσης – αγοράς – αυτής της εφαρμογής. Αν και πιθανώς αυτό θα είναι ελάχιστο, ο κίνδυνος χρέωσης πρόσθετων ενεργειών (π.χ., μηδαμινό αλλά υπαρκτό κόστος ανά υποβολή, κόστη συντήρησης κοκ) πάντα εγκυμονεί και ο τελικός χρήστης (πολίτης) θα κινδυνεύει με υπερχρεώσεις που θα πραγματοποιούνται εν αγνοία του. Αυτός ο κίνδυνος μειώνει την αξία του εγχειρήματος, εφόσον στην ελεύθερη αγορά υπάρχουν συχνές αναφορές για εξαπάτηση χρηστών κινητής τηλεφωνίας με οικονομικό αντίκτυπο. Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό κράτος και η ΓΓΠΣ, παρά την αρχική θετική πρόθεση για εξυπηρέτηση, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία κακοπροαίρετων ενεργειών ή αρνητικής κριτικής.
    γ) για την αποφυγή περαιτέρω εξόδων και κόστους αγοράς hardware σαρωτών – αναγνωστών των 2D-barcodes από τους πολίτες προτείνεται η υλοποίηση της πιστοποιημένης εφαρμογής σάρωσης, αποκωδικοποίησης και υποβολής στοιχείων της ΓΓΠΣ να εφαρμοστεί και στο κινητό τηλέφωνο. Ένα κινητό τηλέφωνο με κάμερα μπορεί να μετατραπεί σε αξιόπιστο και αποτελεσματικό αναγνώστη δι-διάστατων κωδικών, αρκεί να διαθέτει την κατάλληλη εφαρμογή. Σε αυτή την προσέγγιση εκτιμάται ότι ο πολίτης θα χρειάζεται κατά μέσο όρο μερικά δευτερόλεπτα (~3 δεύτερα) για σάρωση κάθε απόδειξης με 2D barcode, ενώ η χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το φορολογούμενο και υποβολή τους απαιτεί αισθητά περισσότερο χρόνο (>30 δεύτερα ανά απόδειξη).
    δ) Η διαδικασία απόκτησης της πιστοποιημένης από τη ΓΓΠΣ εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του πολίτη, θα πρέπει να γίνεται μέσω της ΓΓΠΣ προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό η αίσθηση ασφάλειας. Η ΓΓΠΣ θα πρέπει να προσφέρει σε κάθε φορολογούμενο πολίτη τη δυνατότητα να δηλώσει την επιθυμία του να αποκτήσει την εφαρμογή για το κινητό του τηλέφωνο μέσω π.χ., Taxisnet, Δ.Ο.Υ., ΚΕΠ. Επομένως απαιτείται μια καλά ορισμένη διαδικασία μέσω της οποίας ο πολίτης θα δηλώνει ρητά τη διάθεση συμμετοχής του (opt-in) αλλά και αποχώρησής του (opt-out) από το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής με χρήση κινητού τηλεφώνου.
    ε) Η ιδέα που προαναφέρθηκε για σάρωση από 2D scanners σε Δ.Ο.Υ. ή και ΚΕΠ έχει σημαντική αξία σε αυτό το εγχείρημα δεδομένου ότι θα εξυπηρετήσει και χρήστες χωρίς τη δυνατότητα χρήσης του κινητού τους.
    στ) είναι χρήσιμη η διαβούλευση με τον ΣΕΚΤ, αλλά σε κάθε περίπτωση το όλο εγχείρημα είναι μεσο-μακροπρόθεσμο, με την έννοια ότι η διείσδυση της υπηρεσίας σε ευρύ φάσμα πολιτών και επιχειρήσεων θα τεκμηριωθεί με κίνητρα αποτελεσματικότητας, διευκόλυνσης και χρηστικότητας, παρά με κίνητρα αγοράς.
    ζ) Θα ήταν χρήσιμο να δοθούν κίνητρα προς πολίτη για την ηλεκτρονική αποστολή αποδείξεων μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως i) συλλογή μικρότερου χρηματικού ποσού από αποδείξεις για την εξασφάλιση ίδιας φορολογικής κλίμακας, (π.χ. με χειρόγραφη καταγραφή αποδείξεων για συνολικό εισόδημα 10.000€ συλλογή αποδείξεων 6.000€, με ηλεκτρονική καταγραφή αποδείξεων για το ίδιο εισόδημα συλλογή αποδείξεων 5.000€), ii) ενίσχυση μέτρου εκπτώσεων φόρου (π.χ. επιπλέον έκπτωση επί του συνολικού ποσού) ή iii) ευέλικτη διαπραγμάτευση οφειλών φορολογούμενου (π.χ. καταβολή του ποσού οφειλής σε περισσότερες δόσεις)
    η) Προτείνουμε την αλλαγή του προτύπου Aztec σε QR (Quick Response) για τους παρακάτω λόγους: i) για ίδια επιφάνεια εκτύπωσης μπορεί να αναπαραστήσει περισσότερη πληροφορία, ii) μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα ανάγνωσης από σαρωτές και κινητά τηλέφωνα. iii) Οι περισσότεροι σαρωτές δι-διάστατων γραμμοκωδίκων υποστηρίζουν εξ ορισμού ανάγνωση QR.
    θ) είναι χρήσιμη η εκπαίδευση των πολιτών στη διαδικασία αποστολής στοιχείων απόδειξης με σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων μέσω εφαρμογής στο κινητό. Προτείνεται η δημιουργία ειδικών ιστοσελίδων στη ΓΓΠΣ (TaxisNet) με ενσωμάτωση video και emulations. Εξίσου χρήσιμη είναι η πιλοτική εφαρμογή σε κλάδους λιανικής ή υπηρεσιών για περιορισμένο φάσμα ταμειακών μηχανών και μέσω εθελοντών – ενεργών πολιτών.

    Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι η προσέγγιση της ΓΓΠΣ σχετικά με τη χρήση μονοδιάστατου γραμμοκώδικα ως μηχανισμού ταυτοποίησης του φορολογουμένου πολίτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα θέλαμε να επισημάνουμε όμως τα εξής:
    1) Στην προτεινόμενη μορφή κωδικοποίησης περιλαμβάνεται ένας μοναδικός αριθμός. Κρίνουμε σκόπιμη την επέκταση της κωδικοποίησης ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον πληροφορίες όπως την ημερομηνία έκδοσης-λήξης της κάρτας-γραμμοκωδικού, οικονομικό έτος (στην περίπτωση που κριθεί η διαφοροποίηση με αυτό το κριτήριο)
    2) Επίσης προτείνουμε την κρυπτογράφηση της προαναφερθείσας πληροφορίας για λόγους μοναδικότητας, αυθεντικότητας και ακεραιότητας.
    3) Η συνολική πληροφορία που δύναται να αποθηκευτεί σε ένα γραμμοκώδικα τύπου ΕΑΝ-13 είναι 12 αριθμητικοί χαρακτήρες.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, προτείνεται η χρήση δι-διάστατων γραμμοκωδίκων οι οποίοι είναι ευέλικτοι στο πλήθος των χαρακτήρων, παρέχουν μηχανισμούς απασφαλμάτωσης (error correction) αντίθετα ο μονοδιάστατος γραμμοκώδικας διαθέτει απλά μηχανισμό εύρεσης λάθους.
    Η κατοχή μίας κάρτας με εκτυπωμένο το γραμμοκώδικα ενέχει τις εξής αδυναμίες:
    1) Απώλεια ή φθορά της κάρτας
    2) Οι πολίτες θα πρέπει να την φέρουν αδιαλείπτως κατά τις αγορές τους.
    3) Δυσχρηστία διαχείρισης (παραλαβή, επανέκδοση, ακύρωση)
    Για την υπερκέραση των ανωτέρω αδυναμιών προτείνεται η αποστολή του γραμμοκώδικα στο κινητό τηλέφωνο του πολίτη με τη μορφή SMS. Με αυτόν τον τρόπο:
    1) Παρέχεται ευκολία Διανομής κ’ Αποστολής, Ανάκλησης, Ανανέωσης
    2) Η καθολική χρήση του κινητού τηλεφώνου συνεπάγεται ότι οι πολίτες φέρουν αδιαλείπτως το γραμμοκώδικα στο κινητό του κατά την πραγματοποίηση αγορών/συναλλαγών.
    3) Η τεχνολογία είναι συμβατή με το σύνολο των κινητών της αγοράς. Ως εκ τούτου κάθε πολίτης κάτοχος κινητού μπορεί να επωφεληθεί.

    Πολιτοπούλου Βίκυ
    MPASS ΕΠΕ

  • Αρχικα είχα πει οτι οι 150.000 ταμειακες μηχανες μπορουν να αναβαθμιστουν ετσι ωστε να καλυψουν τις απαιτησεις αυτης της προτασης.
    Ψαχνοντας το το θεμα καταληγω οτι θα πρεπει να αλλαξουν ολοι οι ΦΗΜ γιατι δεν εχουν τις απαιτουμενες harware ικανοτητες να ικανοποιησουν τα χαρακτηριστικα της προτασης (συνδεση με online λογω ελειψης ethernet ,Aztec code 2διαστασεων λογω της αδυναμιας των εκτυπωτων .a).
    Με τις ΕΑΦΔΣΣ ομως τι θα κανετε? Η ΓΓΠΣ Θα συνδεθει με τον Υπολογιστη και οχι με τα φορολογικα συστηματα αφου οι ΕΑΦΔΣΣ παραγουν μονο μια Υπογραφη και οχι αποδειξη?
    Επειτα ο Ελληνας φορολογουμενος θα εχει ταυτοτητα με τον κωδικο του ,ο Αλλοδαπος τουριστας τι θα εχει?? μηπως ενα πληκτρο στην μηχανη που θα λεει μην ζητησεις κωδικο?αν ναι ολοι οι Ελληνες που δεν θα θελουν να αποσταλλει η αποδειξη στην ΓΓΠΣ θα κανουν τους Αλλοδαπους!!!!
    Η προταση μου ειναι μια συναντηση με τους ειδικους ετσι ωστε να βρεθουν οι λυσεις που θα ειναι εφαρμοσιμες και θα ικανοποιουν το στοχο σας και δεν θα απαιτησουν υπερογκα εξοδα απο τον επιχειρηματια, και οι ειδικοι ειναι ΜΟΝΟ οι Εισαγωγεις και οι κατασκευαστες φορολογικων συστηματων

  • 22 Μαΐου 2010, 15:24 | EX

    Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.
    Ο ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ.
    Η ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ, ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΝ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΝΑΛΕΙΚΡΙΝΗΣ , ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

  • 22 Μαΐου 2010, 15:56 | ΚΑΡΑΚΑΞΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Αντί να ασχολούμαστε με το πως θα καταχωρούμε τις αποδείξεις, ας δείξει επιτέλους λίγη εμπιστοσύνη το κράτος στους απλούς Έλληνες πολίτες. Δεχθείτε το ποσό που θα δηλώσουμε στη ΔΟΥ και διασταυρώστε ένα ποσοστό 10-15%.
    Επίσης προσπαθείστε να ελέγξετε τους πλανόδιους ROM (ή τσιγγάνους) που πουλάνε από έπιπλα μέχρι λουλούδια. Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι όλοι αυτοί δεν κόβουν αποδείξεις, αλλά και δεν παίρνουν αποδείξεις από τους προμηθευτές τους; Τολμήστε κύριοι του ΥΠΟΙΚ και μην φοβάστε να σπάσετε το απόστημα.

  • 22 Μαΐου 2010, 14:41 | Konstantinos Vasileiou

    Είμαι πεπεισμένος ότι η σάρωση και ηλεκτρονική υποβολή των αποδείξεων από τους πολίτες μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα και με χαμηλό κόστος με τη χρήση 2D barcode:

    α) Ήδη κυκλοφορεί software ψηφιοποίησης εγγράφων με δυνατότητα σάρωσης αποδείξεων (www.edocxl.gr) που μπορεί να τo κατεβάσει κάποιος από το http://www.edocplus.com/phpforms/edocxl_Lite-download.htm

    β) Η οπτική αναγνώριση 2D Barcode είναι απόλυτα εφικτή και εξασφαλίζει 100% επιτυχία στην εξαγωγή των στοιχείων από την απόδειξη, σε σχέση με το απλό OCR που παράγει πολλά λάθη λόγω της κακής ποιότητας εκτύπωσης των θερμικών εκτυπωτών.

    γ) Η προσαρμογή των ταμειακών μηχανών ώστε να εκτυπώνουν 2D barcode μπορεί να γίνει εύκολα με το λογισμικό οδήγησης του θερμικού εκτυπωτή της. Φυσικά το ίδιο μπορεί να γίνει και στους φορολογικούς μηχανισμούς (ΕΦΔΣΣ) και φορολογικούς εκτυπωτές (ΑΔΗΜΕ).

    Αυτή η λύση δεν δημιουργεί προβλήματα προσωπικών δεδομένων και χρήσης επιπλέον κωδικών και καρτών από τους πολίτες ενώ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα:

    • Οι αποδείξεις φυλάσσονται ψηφιακά και εξαλείφεται ο κίνδυνος αλλοίωσης τους.
    • Η διαδικασία διαχείρισης του αρχείου αποδείξεων γίνεται πολύ γρήγορα και παραγωγικά.
    • Η ηλεκτρονική αποστολή των βασικών στοιχείων των αποδείξεων (και όχι μόνο του συνολικού ποσού) δίνει την δυνατότητα επιπλέον αυτόματων ελέγχων. Θα μπορούσε μάλιστα να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους, ώστε να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις ανά μήνα ή τρίμηνο.

    Το κόστος κτήσης από τους φορολογούμενους για μια τέτοια λύση θα είναι από μηδενικό έως πολύ μικρό:
    • Μεγάλο μέρος των χρηστών συνδεδεμένων στο internet έχουν πολυμηχάνημα με scanner.
    • Η υπηρεσία αυτή θα μπορεί εύκολα να παρέχεται από τα ΚΕΠ με χρήση αυτόνομων δικτυακών συσκευών σάρωσης όπως το http://graphics.kodak.com/docimaging/US/en/Products/Document_Scanners/Networked/Scan_Station_500/index.htm
    • Το συνολικό κόστος κτήσης της συνολικής λύσης (software και scanner) μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό και μπορεί να καλυφθεί μέσω κινήτρων από το κράτος (πχ επιδότηση, tax credits κλπ) τα οποία θα αποσβεσθούν ταχύτατα από την εξ αυτού μείωση της φοροδιαφυγής.

    Πιστεύω ότι μια τέτοια λύση σε συνδυασμό με επιπλέον κίνητρα για τη συλλογή και την αποστολή των αποδείξεων από τους πολίτες, θα βοηθήσει σημαντικά το έργο πάταξης της φοροδιαφυγής.

    Κωνσταντίνος Α. Βασιλείου
    Διευθυντής Τεχνολογίας
    CPI AE

  • 22 Μαΐου 2010, 12:51 | Δημήτριος Τριανταφυλλίδης

    Αυτά τα μέτρα θυμίζουν Οργουελικό εφιάλτη. Θα μας παρακολουθεί δηλαδή το κράτος σε κάθε μας κίνηση; Θα ξέρει από πού ψωνίζουμε, σε ποιο εστιατόριο συχνάζουμε και τι γούστα έχουμε; Είναι καιρός να αντισταθούμε πια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα που ολοένα επεκτείνεται. Γλιτώσαμε από τη χούντα για να μας φακελώνουν τώρα με «δημοκρατικές» προφάσεις; Και μάλιστα από σοσιαλιστική κυβέρνηση; Απογοήτευση σκέτη κύριοι! Ντροπή σας και που σας πέρασε από το μυαλό τέτοια σκέψη…

    Προτείνω όλες τις αποδείξεις να τις βάζουμε σε έναν φάκελο και να τις στέλνουμε μαζί με τη δήλωση. Το πολύ-πολύ να τις ταξινομούμε με τα μεγάλα ποσά πρώτα για να βγαίνει το άθροισμα πιο εύκολα. Από εκεί και πέρα ας κάνει η εφορία δειγματοληπτικούς ελέγχους.

  • 22 Μαΐου 2010, 12:00 | ΝΙΚΟΣ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΩΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ SUPER MARKET. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΘΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ Ή ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΑ ΚΕΠ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ, ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΝΑ EXPORT ΣΕ EXCELL ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΚΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ ΜΙΑ ΜΙΑ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ.

  • 22 Μαΐου 2010, 12:21 | zafeirakis

    ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ 232. ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΣ.

  • 22 Μαΐου 2010, 11:37 | ΝΙΚΟΣ

    Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΝΑΛΑΓΩΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKET. ΣΤΟΣ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΑΓΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΡΤΑ. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΩΝ. ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΑ ΚΕΠ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΡΤΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ REPORT ΣΕ ΕXCELL ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΓΠΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

  • 22 Μαΐου 2010, 11:45 | Μπάμπης Οικονόμου

    Θα κάνετε μια τρύπα στο νερό. Αν ο Έλληνας αποφασίσει να μήν πάρει αποδείξεις , δεν θα πάρει.
    Εδω ο έλληνας δεν δέχεται κάρτα AMKA, νομίζετε θα δεχτεί να καταγράφετε εσεις μέχρι πότε αγόρασε προφυλακτικά απο το supermarket. Το πιο πιθανό ειναι ότι τσάμπα γίνεται η συζήτηση, διότι προβλέπω εκλογές πριν το τέλος του 2010. Και είναι μάταιο να γράφουμε εδω αφου θα κάνετε λογοκρισία και θα γράψετε οτι σας συμφερει.

  • 22 Μαΐου 2010, 11:57 | i-TAX ΑΕ

    Το πλήθος και την ποιότητα του περιεχομένου των αναρτήσεων αναδικνύει την θέληση των φορολογουμένων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλα και την υποχρέωση της Πολιτείας να μην διαψευσει τις πρσδοκίες μας.

    Έχοντας ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για την υπηρεσία i-tax receipt, μια λύση στο πρόβλημα της συλλογής, ταξινόμησης, αποστολής και διαφύλαξης των αποδείξεων λιανικής πώλησης , παραθέτουμε στη διαβούλευση την συνοπτική περιγραφή της με την επισήμανση ότι η υπηρεσία αυτή λύνει και το πρόβλημα του εντοπισμού του διαφυγόντος ΦΠΑ από τις λιανικές πωλήσεις.

    Η συλλογή και καταγραφή των αποδείξεων λιανικής πώλησης από ιδιώτες αγοραστές σήμερα μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με ασφαλή και απαραβίαστο τρόπο με χρήση της τελευταίας λέξης της σύγχρονης τεχνολογίας, που ακούει στο όνομα Near Field Communication (nfc). Η καταγραφή των δεδομένων κάθε απόδειξης γίνεται σε «πραγματικό χρόνο» (real time), κατά την στιγμή της έκδοσής της και με τους υπάρχοντες ταμειακούς μηχανισμούς.

    Τα επτά βασικά σημεία της νέας αυτής υπηρεσίας για την real-time καταγραφή και αποστολή των αποδείξεων λιανικής μία-προς-μία είναι τα εξής:

    1. Η αποστολή των δεδομένων είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ (ΟΛΕΣ οι αποδείξεις από ΟΛΟΥΣ ανεξεραίτως τους ΦΗΜ σε real time) και γίνεται με αποκλειστική μέριμνα των επιτηδευματιών-επιχειρήσεων, χωρίς να εμπλέκεται καθόλου ο ιδιώτης αγοραστής-καταναλωτής.

    2. Η υπηρεσία υλοποιείται με τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές και ΕΑΦΔΣΣ. Θεωρούμε πολύ ισχυρό πλεονέκτημα της υπηρεσίας το γεγονός ότι δεν επιβαρύνονται οι επιτηδευματίες που ήδη διαθέτουν ΦΗΜ με επιπλέον δαπάνες για αλλαγή των ΦΗΜ που ήδη έχουν πληρώσει, συνδρομές internet, κτλ.

    3. Η υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά στους υφιστάμενους ΦΗΜ. Δέν επηρεάζεται καθόλου η διαδικασία έκδοσης των αποδείξεων. Ο μέν πωλητής συνεχίζει να εκδίδει την απόδειξη όπως το ακριβώς κάνει και και σήμερα, ο δέ αγοραστής δεν περιμένει για επιβεβαίωση, απλά παίρνει την απόδειξή του και φεύγει. Η υπηρεσία αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα.

    4. Μπορεί να επεκταθεί και στην έκδοση και μετάδοση απόδειξης λιανικής και ΑΠΥ σε όλους τους «χειρόγραφους» Ελευθερους Επγγελματίες οι οποίοι θα μπορούν πλέον να δίνουν επι-τόπου ηλεκτρονικές αποδείξεις στους πελάτες τους, οι οποίες αποδείξεις μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο ΥΠΟΙΚ.

    5. Η τεχνολογία Near Field Communication (nfc), η οποία ήδη χρησιμοποιείται για ασφαλείς πληρωμές χωρίς επαφή (contact-less payments), σε συνδυασμό με τις κάρτες sim διασφαλίζουν με ισχυρή πιστοποίηση τόσο την ταυτότητα του εκδότη της απόδειξης, όσο και του αγοραστή (strong authentication).

    6. Η μετάδοση των δεδομένων διεκπεραιώνεται με χρήση SMS, έτσι δεν τίθεται θέμα αντοχής του συστήματος λόγω του όγκου των δεδομένων που διακινούνται. Είναι πλέον γνωστό σε όλους οτι το δίκτυο GSM, εκτός από την Πανελλαδική κάλυψη, διαθέτει αποδεδειγμένα εγγυημένη χωρητικότητα να ανταπεξέλθει σε τεράστιο φορτίο συναλλαγών και μάλιστα χωρίς ανώτατο όριο (τις 2 πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς εστάλησαν περισσότερα απο 60 εκ. μηνύματα).

    7. Η υπηρεσία μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα (4-6μήνες) με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με όλες τις άλλες εναλλακτικές μορφές συλλογής, καταγραφής και τηλεμετάδοσης δεδομένων (internet, xml, 3-μηνιαία υποβολή, ταχυδρομική αποστολή, χειροκίνητη διεκπεραίωση, κτλ, κτλ).

    Η προτεινομένη υπηρεσία, αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο θέμα της συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και αναρτάται εδώ για ενημέρωση και σχολιασμό από τους αναγνώστες της διαβούλευσης .

    Για την
    i-Tax AE

    Χ.Γ.Καράμπελας

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

  • 22 Μαΐου 2010, 10:03 | ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

    Α) ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

    Β) Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ)

    Γ) ΒΡΕΙΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ, ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ, ΜΕ BAR CODE…)

    Δ) ΑΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 20-25000 ΕΥΡΩ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1500 ΤΕΜΑΧΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΓΙΑ 1500 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ?
    Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΙ 1,000,000 χ 1500 τεμ.= 1.5 ΔΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ?

    Ε) ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

  • 22 Μαΐου 2010, 10:35 | Panos

    Αντε και να μαζεύω αποδείξεις. Αντε και να τις στέλνω ηλεκτρονικά στην εφορία.

    Ομως, το τεράστιο πρόβλημα παραμένει:
    Εγώ θα πληρώνω τον ΦΠΑ, θα ζητάω και την απόδειξή μου, αλλά ο επαγγελματίας δέν θα τον αποδώσει, κοινώς «θα τον βάλει στο παντελόνι».

    Και ξέρετε γιατί θα συμβεί αυτό? Διότι απλούστατα ο επαγγελματίας θα φουσκώσει τις αγορές του με πλαστά-εικονικά τιμολόγια και θα «παντελονιάσει» τον ΦΠΑ.

    Αρα κάναμε μια τρύπα στο νερό.
    Και μην μας πούνε αργότερα οτι δέν το ξέρανε !

    Ενας μισθωτός

  • 22 Μαΐου 2010, 09:45 | Δημήτρης Δ.

    Το σύστημα πρέπει να δουλεύει διαφορετικά.
    1. Όλοι οι εργαζόμενοι θα προπληρώνουν 20% ΦΠΑ άμεσα από τον μισθό τους(δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι) και θα παίρνουν smartcard απαλλαγής φόρου ίσο με το παρακρατημένο ΦΠΑ.
    2. Οι πολίτες θα δίνουνε την smart card και θα αφαιρείται ο ΦΠΑ από ταμειακή συνδεδεμένη με την εφορία, όπως είναι οι πιστωτικές με τις τράπεζες. Άρα τουρίστας -> πληρώνει ΦΠΑ, φορολογούμενος -> δεν πληρώνει.
    3. Το απλό σύστημα αποδείξεων θα ισχύει παράλληλα για τα χωριά, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου που ζει στις πόλεις θα χρησιμοποιεί smart card. Οι πολίτες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να δίνουν στην εφορία αποδείξεις και να αφαιρείται φόρος από την smartcard.
    4. Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι της εφορίας στα καταστήματα.
    5. Στην Ταϊβάν η εφορία έχει μετατρέψει τις αποδείξεις σε λαχεία και κληρώνει από ποτήρια μέχρι σπίτια. Κάτι ανάλογο θα διευκόλυνε την υιοθέτηση των καρτών που κληρώνουν.
    6. Τέλος θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα είσπραξης του παρακρατημένου φόρου ή του δανεισμού του στο κράτος με μικρό επιτόκιο.

  • 21 Μαΐου 2010, 22:56 | Kostouros Dimitrios

    Θα ήθελα να μιλήσω από την πλευρά αυτού που τα τελευταία χρόνια έχει γράψει προγράμματα οδήγησης σχεδόν για κάθε τύπο ταμειακής μηχανής και ΑΔΗΜΕ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά όπως επίσης και εφαρμογές που διαχειρίζονται πλήρως ένα super market.

    Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα υπάρχουν τρεις (3) αλληλοσυμπληρούμενοι τρόποι, που θα λειτουργούν παράλληλα, μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει καλύτερα, τοποθετώντας αυτούς που δεν θέλουν να ασχοληθούν καθόλου στον τρίτο τρόπο.

    Παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιείται και για το πετρέλαιο θέρμανσης (όσον αφορά την επικοινωνία) και δουλεύει μια χαρά, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις από τους βενζινοπώλες.

    Έχω όμως κάποιες ενστάσεις – προτάσεις σαν επαγγελματίας του χώρου.

    1. Σχετικά με το barcode φορολογουμένου.
    Παρατηρώ ότι ο τύπος barcode που επιλέξατε είναι EAN13 με πρόθεμα 27.
    Θα σας αποδείξω ότι η επιλογή αυτού του τύπου barcode είναι εσφαλμένη για διάφορους λόγους πρακτικής αλλά και συμβολισμού.
    Αποδεχόμενος ότι ο κωδικός πρέπει να αποτελείται μόνο από αριθμούς (ώστε να εισαχθεί και χειροκίνητα στις ταμειακές) θέλω να διευκρινίσω σε κάποιους ότι ο γραμμωτός κώδικας δεν είναι τίποτα άλλο από μία γραμματοσειρά την οποία μπορούν να διαβάζουν οι σαρωτές. Οτιδήποτε γράφεται σαν κείμενο μπορεί να γραφτεί και σαν κάποιο είδος barcode. Δεν μπορεί οτιδήποτε όμως να γραφτεί σαν EAN13. Η διαφορά έγκειται στο ότι έχει συγκεκριμένο μήκος (13), συγκεκριμένο πρόθεμα (πχ 27) και 1 check digit στο τέλος (με συγκεκριμένη φόρμουλα).
    EAN είναι αρχικά των λέξεων European Article Number (Ευρωπαϊκός Αριθμός ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ) και είναι ένας τύπος barcode που φτιάχτηκε για να ταυτοποιεί προϊόντα και σε καμία περίπτωση ανθρώπους. Οι Έλληνες θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη που θα πάρουν αριθμό Αντικειμένου.
    Επίσης ο συγκεκριμένος τύπος barcode, έχει κατηγορηθεί ότι για λόγους διαφήμισης φέρει μυστικιστικά σύμβολα (ως αριθμούς) ενσωματωμένα στο symbology, προκαλώντας τις μάζες.
    Αυτά βέβαια όσον αφορά την εκτύπωση και την σάρωση, γιατί αφού γίνει η ανάγνωση ο κωδικός μετατρέπεται σε μια απλή συμβολοσειρά ASCII και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
    Τα προθέματα του EAN που ξεκινούν από 2 δεν έχουν αποδοθεί σε κάποια χώρα (πχ 520 έχει η Ελλάδα) αλλά χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων τοπικά. Αυτή τη στιγμή στην αγορά τα προθέματα 27,28 και 29 χρησιμοποιούνται από τα συσκευαστήρια για τα ζυγιζόμενα και αξιακά barcodes (αλλαντικά, τυριά κτλ). Αυτά δηλαδή που σε ένα τμήμα του κωδικού περιλαμβάνουν, εκτός από τον κωδικό του είδους, την αξία του ή το βάρος του. Αλλά και τα άλλα προθέματα από 21-26 χρησιμοποιούνται από γεννήτριες όπως είναι διάφορες ζυγαριές.
    Τα firmware (εσωτερικό λογισμικό) των ταμειακών καθώς και οι εγκατεστημένες μηχανογραφήσεις σε super market ήδη χρησιμοποιούν κάρτες με barcode για τους πελάτες τους με προθέματα όπως το 9999 για το οποίο δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί διένεξη με κάποιο προϊόν. Από την εμπειρία μου ξέρω ότι τα πρωτόκολλα των ταμειακών υποστηρίζουν από 15 χαρακτήρες και πάνω (αν υποστηρίζουν) αλλά μιας και μιλάμε για αλλαγή firmware δεν τίθεται καν θέμα για το αν έχουμε πρόβλημα με το μήκος του κωδικού.
    Ο ισχυρισμός ότι χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο τύπο barcode παρέχεται αναγνωσιμότητα του κωδικού από όλους τους σαρωτές της αγοράς, υπονοώντας ότι είναι και η μοναδική επιλογή, δεν ευσταθεί για τους εξής λόγους:
    α) Ο πρώτος (Standard) τύπος barcode που διαβάζουν όλα τα scanner της αγοράς είναι ο CODE39 και όχι μόνο ο EAN13.
    β) Το μεγαλύτερο ποσοστό (εκτιμώ 80%) των ταμειακών αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν scanner (ίσως και θύρα), οπότε θα κληθούν να αγοράσουν. Το πιο φτηνό scanner αυτή την στιγμή στην αγορά διαβάζει μέχρι και τα φαρμακευτικά barcodes που είναι τα πιο ασυνήθιστα.
    γ) Τύποι barcode όπως ο CODE39 είναι πιο δημοφιλείς και είναι πιο εύκολο να τυπωθούν χωρίς ειδική γεννήτρια απλά με μια γραμματοσειρά. Μπορούν να έχουν οποιοδήποτε μήκος με αριθμούς ακόμη και γράμματα. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο CODE39 μπορεί να περιγράψει και τον ΕΑΝ13.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν καταλαβαίνω γιατί αφού αποδοθεί ένας μοναδικός αριθμός σε κάθε φορολογούμενο και αυτός μπορεί να εισαχθεί σε κάθε ταμειακή μηχανή (τουλάχιστον με το χέρι), θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο ακατάλληλο symbology και παράλληλα θα πρέπει να αντικατασταθούν ή ανασκευαστούν όλες οι ταμειακές της αγοράς και να αγοραστούν scanners.
    Το μοναδικό πλεονέκτημα το οποίο έχει ο EAN13 έναντι του CODE39 είναι ότι οι παραγόμενες μπάρες έχουν μικρότερο εμβαδό για αυτό και ενδείκνυται για πολύ μικρά προϊόντα (υπάρχει τέτοιο θέμα ?), όσο για το check digit, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ακεραιότητα της ανάγνωσης.
    Θέλω να πιστεύω ότι αυτός που μας κατέταξε (προκαλώντας γέλια στους ανθρώπους του χώρου) σαν πολίτες στα ζυγιζόμενα barcodes το έκανε από έλλειψη εμπειρίας και επαφής με την αγορά. Θεωρώ αδιανόητο κάποιος που θέλει να χρησιμοποιήσει το μέτρο να είναι αναγκασμένος να φέρει μυστικιστικά σύμβολα ή ταμπέλες.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Να χρησιμοποιηθεί ένας αριθμός με πρόθεμα 999 ή 888 με μήκος περίπου 15-16 σε εκτύπωση CODE39 και με 2 ψηφία σαν εσωτερικό checksum για το firmware, δεδομένου ότι αυτός ο τύπος barcode δεν απαιτεί check digit.
    Να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα τα scanner της αγοράς.

    2. Σχετικά με τον μοναδικό αριθμό της απόδειξης.
    Δεν διευκρινίζεται τι πρόκειται να συμβεί σχετικά με τα χειρόγραφα καθώς και τα στοιχεία που εκδίδονται από ΕΑΦΔΣΣ.
    Να σημειώσουμε εδώ ότι αποδείξεις λιανικής χρησιμοποιώντας ΕΑΦΔΣΣ με όψη απόδειξης ταμειακής μηχανής (δηλαδή από θερμικό εκτυπωτή) εκδίδει μεγάλο ποσοστό της αγοράς.
    Τα ΑΔΗΜΕ επίσης είναι ταμειακές που μέρος του firmware βρίσκεται σε πιστοποιημένο λογισμικό του διασυνδεδεμένου υπολογιστή.

  • 21 Μαΐου 2010, 13:13 | Κανένας

    1. Πέντε μηνες τώρα οι φορολογούμενοι μαζεύουν αποδείξεις. Πρέπει να βρεθεί και σύντομα ένας απλός τρόπος για να τις υποβάλουν σταδιακά. Αν αυτο αργήσει ακόμα τοτε θα είναι πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή του μέτρου για αυτό το χρόνο.
    2. Οσον αφορά τις ταμειακές, προτείνω τη χρήση του BAR CODE των λογαριασμών της ΔΕΗ που συνδέονται με το ΑΦΜ του πελάτη. Ετσι με ένα λογαριασμό της ΔΕΗ ή μια φωτοτυπία του θα μπορεί να γίνεται η ταυτοποίηση.
    3. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες Loyalty cards των supermarkets που ήδη καταχωρούν συναλλαγες και να ενθαρρυνθούν και οι λοιπές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τέτοιες κάρτες.
    4. Θα πρέπει να «ξεχάσει» το Υπουργείο την χωριστή καταχώρηση κατά κατηγορία ΦΠΑ που σχεδιάζει.Είναι που είναι δύσκολη η υλοποίηση της καταχώρησης , να μη γίνει τελείως αδύνατη

  • προφανώς τα λαμόγια πάντα θα προσπαθήσουν να πειράξουν τους μηχανισμούς – εδώ στην Πάτρα σε πλούσιες περιοχές με πισίνες κλπ. η ΔΕΥΑΠ κατήγγειλε πως παρακάμπτουν τα ρολόγια του νερού, ενώ και η ΔΕΗ έχει βρεί πειραγμένα ρολόγια της

  • 21 Μαΐου 2010, 13:28 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Σ.Ε.Κ.Τ.)

    1)Την 17.05.2010 πληροφορηθήκαμε από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών την ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη τεχνικής διαβούλευσης για τις προδιαγραφές υποβολής στοιχείων αποδείξεων, που εκδίδονται από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές, με βάση τον νόμο 1809/1988 και τις εκάστοτε τεχνικές προδιαγραφές, με βάσει των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ανακοίνωση αυτή ορίζεται ότι η διαβούλευση αυτή θα είναι ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 23 Μαϊου 2010.
    2) Ο θεσμικός φορέας, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο 1809/1988, που υλοποιεί την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, εδώ και 21 χρόνια με συνέπεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα και διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα αυτόν, είναι τα μέλη του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (Σ.Ε.Κ.Τ.), τον οποίον και νόμιμα εκπροσωπούμε και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και την προβλεπόμενη του άρθρου 7 του νόμου 1809/1988 διακομματική Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλόλητας και χορήγησης των αδειών των εκάστοτε τύπων φορολογικών ταμειακών μηχανών και ειδικών φορολογικών μηχανισμών, διασφάλισης των ηλεκτρονικών αρχείων δεδομένων των εκδιδομένων αποδείξεων, τιμολογίων κλπ. βιβλίων και στοιχείων των επιχειρήσεων πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
    3) Για την επεξεργασία της πρότασης για την παραπάνω διαβούλευση, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν και οι προτάσεις του θεσμικού φορέα ή την θεσμοθετημένη ειδική τεχνική υπηρεσία του Γ΄ τμήματος της Δ/15 του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και 21 χρόνια σε τέτοιου είδους θέματα υψηλής τεχνολογίας, για την εφαρμογή αυτών, την ομαλή λειτουργία τους στην αγορά, για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, των φορολογουμένων πολιτών, με διασφάλιση πάντα του Δημοσίου συμφέροντος. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να παρατείνετε για εύλογο χρονικό διάστημα την εν λόγω διαβούλευση, προκειμένου να υποβάλλουμε και ως φορέας τις προτάσεις μας, με σκοπό την επιτυχία του μέτρου, με το δυνατόν μικρότερο κόστος για τον πολίτη, των επιχειρήσεων, αλλά και της ελαχιστοποίησης των Δημοσίων δαπανών, για την εξασφάλιση του επιδιωκόμενου σκοπού του Υπουργείου Οικονομικών, που μας βρίσκει σύμφωνους. Για τις προτάσεις μας αυτές έχουμε συστήσει ειδική προς τούτο τεχνική ομάδα, με εξειδικευμένα στελέχη, για άμεση περαίωση του έργου αυτού.

    Με εκτίμηση
    Για τον Σ.Ε.Κ.Τ.

    Ο πρόεδρος
    Ν. Σομπατζής

  • Είμαι προγραμματιστής, ειδικός ανάπτυξης εφαρμογών πληροφορικής εδώ και 15 χρόνια. Αν και οι υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι δεύτερη φύση για μένα, δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Εδώ δυστυχώς θα βρείτε μόνο προτάσεις ανθρώπων εξοικειωμένων που δεν μπορούν εύκολα να δουν την άλλη πλευρά. Και αυτή την πλευρά θα προσπαθήσω να καταλάβω λέγοντας τα παρακάτω:

    Γιατί κατασκευάζουμε ένα νέο σύστημα και δεν κάνουμε αυτό που δουλεύει σε άλλες χώρες ήδη; Θα ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό;

    Όλα τα συστήματα που προτείνετε έχουν ανυπέρβλητες τεχνικές και κοινωνικές δυσκολίες. Το πρόβλημα δεν είναι η φοροδιαφυγή των πελατών, αλλά των επιχειρήσεων. Με αυτά τα συστήματα μετατρέπετε τους πελάτες σε φοροεισπράκτορες με χρηματική ποινή αν δεν μετατραπούν!!!

    Το 1ο που προτείνετε είναι απίστευτα χρονοβόρο και για τους φορολογούμενους και για το κράτος αν θέλουμε να είναι αποτελεσματικό (δηλαδή να γίνεται καταχώρηση σε βάση και διασταύρωση στοιχείων).

    Το 2ο προαπαιτεί κάποιου είδους κάρτα ή αριθμό που μπορεί να μην έχουμε μαζί μας εκείνη την ώρα ή να χάσουμε ή να ξεχάσουμε ή οτιδήποτε από 1000 διαφορετικά πράγματα.

    Το 3ο απαιτεί υλικοτεχνικό εξοπλισμό που είναι αδύνατον να διαθέτουν όλοι οι πολίτες.

    Θέλετε να κάνετε κάτι που να έχει το δυνατόν μικρότερο κόστος και να αποδώσει τα μέγιστα; Να προσλάβουμε χίλιους ελεγκτές και να τους ρίξουμε στην αγορά. Θα έχει μικρότερο κόστος και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα να δοθεί έμφαση στην καταναλωτική συνείδηση που στην Ελλάδα είναι μηδενική, όχι μόνο από πλευράς πολιτών, αλλά και από πλευράς κράτους.

    Το μόνο που θα μπορούσε να δουλέψει από τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά ως συμπληρωματικό αυτού που γράφω είναι η χρήση κάρτας και η σύνδεση των μηχανών με την εφορία. Μόνο ως συμπλήρωμα όμως, όχι ως πανάκια και όχι με υποχρεωτική χρήση.

  • 21 Μαΐου 2010, 12:56 | Πολίτης

    Η πρόταση με αριθμό 220 παρουσιάζει, κατά τη γνώμη μου, ειδικό ενδιαφέρον!
    Δεν είναι όμως άσκοπο να ξέρουμε τι κάνουν και οι άλλες χώρες της ΕΕ για το θέμα αυτό.

  • 21 Μαΐου 2010, 11:26 | Μικρομεσαίος

    Αραγε όλη αυτή η ιστορία με τις ταμειακές μηχανές διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου;

    Τόσα χρόνια πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε ιδιωτικές εταιρίες για να αγοράσουμε φορολογικούς μηχανισμούς, αλλά δέν βλέπουμε να έχουν επιτευχθεί χειροπιαστά αποτελέσματα.

    Ατντιθέτως μάλιστα:
    Τα πλαστά τιμολόγια έχουν οργιάσει.

    Οι χάκερς των ταμειακών μηχανών διαβάζουμε οτι έναντι αμοιβής παρεμβαίνουν στο λογισμικό των ταμειακών και αλλοιώνουν τα σύνολα των πωλήσεων με αποτέλεσμα την αποκόμιση τεράστιων παράνομων κερδών απο τις επιχειρήσεις.

    Γιατί λοιπόν να ξαναπληρώσουμε για νέες ταμειακές;

    Πρεπει το κράτος να βρεί άλλο τρόπο να μαζέψει τις αποδείξεις, χωρίς να επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έξοδα που δέν μας προσφέρουν κανένα ανταποδοτικό αποτέλεσμα.

  • 21 Μαΐου 2010, 11:34 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ ,ΑΦΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .
    ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΛΟ ΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ , ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΝΑΝ ΟΓΚΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ , ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ .
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ : ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Ή ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΩΣ ΕΞΗΣ :
    1. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΕΛΕΓΞΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ Π.Χ 10% ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ .
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ .
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕΙ ΩΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Ή ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ .
    ΑΥΤΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ , ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ( ΜΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ) Π.Χ ΑΠΟ ΤΟΝ 6ο ΜΗΝΑ ΕΩΣ ΤΟΝ 9ο ΚΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΑΚΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ , 9ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ )
    2. ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ :
    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ( ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1 ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ) Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ . * ΕΧΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΤΑ Μ.Ο 1,5-2,5 ΚΙΛΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000.000 ΚΙΛΑ ΧΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

  • 21 Μαΐου 2010, 11:42 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ Λ.

    Εγώ με το sms banking έχω άμεση ενημέρωση με sms στο κινητό μου για κάθε κίνηση του λογαριασμού μου και την κάρτας μου.

    Με το που θα γίνει ανάληψη ή κατάθεση, λαμβάνω αμέσως sms στο κινητό μου.
    Με κάθε χρέωση της κάρτας μου λαμβάνω αμέσως sms στο κινητό μου.
    Και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνομαι με επιπλέον κόστος για τα sms.

    Νομίζω οτι είναι ο πιό φθηνός και ο πιό σίγουρος τρόπος για να με ενημερώνει η εφορία με sms οτι η απόδειξη που μόλις ζήτησα και έλαβα έχει πραγματικά δηλωθεί στο αφμ μου.

    Αλοιώς πώς θα ξέρω οτι η απόδειξη που πήρα δέν είναι απο «μαϊμού» ταμειακή;

  • 21 Μαΐου 2010, 10:20 | γιαννης

    …ξεχασα,στο προηγουμενο να συμπληρωσω,το εξης…δ)μπορει να φυγει απο το καθεστως αυτο, ο εργοδοτης οποτε θελει,& να γυρισει στο ισχυον γενικο καθεστως,αφου το δηλωσει ΠΡΙΝ τη δημοσιευση του ισολογισμου,για να αρχισει να ισχυει απο την επομενη.( για αλλες μορφες εταιρειων,αντιστοιχη προσαρμοσμενη πρακτικη)

  • 21 Μαΐου 2010, 10:38 | Ηλίας Ζαρκάδας

    Ακόμα ένα θέμα που θέλω να θέσω για αυτή την διαβούλευση είναι ότι λείπουν οι Συντονιστές.

    Χωρίς Συντονιστές είμαστε απλά πολλά στόματα τα οποία εκφράζουν απόψεις οι οποίες θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.

    Σαν παράδειγμα θα δώσω το φόρουμ ενός παιχνιδιού το οποία είναι άρτια οργανωμένο.

    http://board.gr.ikariam.com/

    Είναι από το ικάριαμ. Παιχνίδι στρατηγικής βασισμένο σε αρχαιοελληνικό σενάριο κατασκευασμένο από την γερμανική εταιρεία Gameforge.

    Το θέτω υπόψην σας γιατί είναι ελεύθερο στην πρόσβαση και μπορεί ο καθένας να εγγραφεί και να παρακολουθήσει την λειτουργία του και το στήσιμο του.

    Εδώ οι γερμανοί γίνονται για ακόμα μία φορά το υπόδειγμα παγκοσμίως για το πως διαχειρίζεται, λειτουργεί ένα πρόγραμμα με εκατομύρια χρήστες.

    Κάτι σαν το φορολογικό που ψάχνουμε… Αν το δούμε με ανοιχτό μυαλό, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό από την αρχή.

    Μπορούμε να αντιγράψουμε τους τρόπους λειτουργιας και να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο εργαλείο που θα φέρει αποτέλεσμα. Είναι όλα θέμα οπτικής. Είναι θέμα οράματος!

    Πάνω από όλα όμως είναι θέμα συνεργασίας, τήρησης των κανόνων και πειθαρχίας.

    Από την εμπειρία μου, εδώ θα βρεθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ζούμε στην χώρα των παρτάκηδων, απείθαρχων διευθυντών που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Μεγάλο πρόβλημα να τους καταφέρεις αυτούς να πειθαρχήσουν σε ένα φορολογικό σύστημά.

    Μεγάλη και η πρόκληση βέβαια γι αυτούς που θέλουν να το αναλάβουν…. Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι.

  • 21 Μαΐου 2010, 09:30 | Ηλίας Ζαρκάδας

    Εχοντας διαβάσει προσεκτικά τα 213 μηνύματα μέχρι στιγμής, θεωρώ ότι αρχικά θα πρέπει να γίνει μία ταξινόμηση των δράσεων ως εξής:

    1. Βελτίωση τωρινής κατάστασης. 2. Βραχυπρόθεσμες λύσεις 3. Μεσοπρόθεσμες λύσεις 4. Μακροπρόθεσμες λύσεις.

    Σε ξεχωριστή στήλη θα έβαζα όλες τις αντιρήσεις για τα πιθανά προβλήματα που θα συναντήσουμε για να αξιολογηθούν ως προς την κάθε λύση που θα προταθεί.

    Θεωρώ σημαντικό η διαβούλευση να κρατηθεί ανοιχτή, καθώς πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα.

    Το κριτήριο μας θα πρέπει να είναι κόστος / απόδοση για την κάθε λύση που προτείνεται. Ενα δευτερεύον κριτήριο θα πρέπει να είναι το μέγεθος του προβλήματος ανά κλάδο.
    Ως παράδειγμα δίνω ότι υπάρχουν επαγγέλματα τα οποία φοροδιαφεύγουν περισσότερο, ποσοστιαία, με μεγάλα ποσά και αυτά θα πρέπει να ελεχθούν πρώτα.

    Παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις εκπαίδευσης, αλλαγής νοοτροπίας ώστε μακροχρόνια να υπάρξουν βελτιώσεις στην φοροδιαφυγη.

    Τα παραπάνω είναι για να δέσουν περισσότερο οι σκέψεις μας.

    Να τονίσω ότι η τεχνολογία δεν υποκαθιστά τους νόμους και τον άνθρωπο. Απλώς συμπληρώνει.

    Να θέσω και μερικά γεγονότα για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

    1) Στα δικαστήρια Βόλου υπάρχει γραφείο δικαστού με τέσσερα άτομα μέσα τα οποία δουλεύουν με χαρτί και στυλό. Η μηχανογράφηση που εγκαταστάθηκε το 2003 έχει αραχνιάσει και πλέον είναι άχρηστη.

    2) Στο ΙΚΑ Βόλου υπάρχει γραφείο με τέσσερα άτομα που δουλεύουν και αυτά με χαρτί και στυλό. Οι στύβες των φακέλων δεν τους επιτρέπει να στρίψουν.

    3) Στο ΤΕΒΕ Βόλου υπάρχει γραφείο με πέντε άτομα που δουλεύουν με χαρτί και στυλό.

    Αυτά τα τρία παραδείγματα είναι για να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι όσο και να μηχανογραφήσουν τους πολίτες, οι υπηρεσίες του Κράτους παραμένουν γυμνές. Αρα τα οφέλη θα είναι μηδαμινά, το κόστος τεράστιο και θα καταλήξει στην θάλασσα.

    Συνεπώς όπως όλοι καταλαβαίνουμε χρειάζεται συνεργασία από πολλούς φορείς, νέες προσεγγίσεις, ξεκάθαρες σχέσεις και σκέψεις, όρεξη από ανθρώπους που μπορούν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και την λάθος εποχή που ζήσαμε όλοι.

    Ευχομαι από εδώ μέσα να ξεκινήσει αυτό που όλοι θέλουμε να αλλάξουμε.

    Ευχαριστώ,

    Ηλίας Ζαρκάδας
    Μηχανικός Η/Υ – Δικτύων

  • Μετά την καθιέρωση οτι το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ ισχύει, εφ όσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις (ελάχιστου ποσού 10%) για δαπάνες αγορών-υπηρεσιών, δημιουργήθηκε ήδη ΚΙΝΗΜΑ συλλογής αποδείξεων.
    Αυτό ήταν το ζητούμενο και πέτυχε, δηλαδή να εκδίδονται αποδείξεις και οχι το να δημιουργήσουμε τώρα σύστημα κατασταλτικού ελέγχου της υποβολής του 10%.
    Αλλωστε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ίσχυε και χωρίς αποδείξεις.

    Η υποβολή μπορεί να γίνεται με τη καταχώρησή τους σε μια forma χειρόγραφη ή excell και την κατάθεση αυτών στη Δ.Ο.Υ. σε φάκελλο κλειστό.

    Ο έλεγχος να γίνεται δειγματοληπτικά.
    Απλά πράγματα, διοτι το απλό είναι δύσκολο να το ανακαλύψεις.

  • 21 Μαΐου 2010, 09:02 | Κώστας Πασσιάς

    Μετά την καθιέρωση οτι το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ ισχύει, εφ όσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις (ελάχιστου ποσού 10%) για δαπάνες αγορών-υπηρεσιών, δημιουργήθηκε ήδη ΚΙΝΗΜΑ συλλογής αποδείξεων.
    Αυτό ήταν το ζητούμενο και πέτυχε, δηλαδή να εκδίδονται αποδείξεις και οχι το να δημιουργήσουμε τώρα σύστημα κατασταλτικού ελέγχου της υποβολής τους.
    Αλλωστε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ίσχυε και χωρίς αποδείξεις.

    Η υποβολή μπορεί να γίνεται με τη καταχώρησή τους σε μια forma χειρόγραφη ή excell και την κατάθεση αυτών στη Δ.Ο.Υ. σε φάκελλο κλειστό.

    Ο έλεγχος να γίνεται δειγματοληπτικά.
    Απλά πράγματα, διοτι το απλό είναι δύσκολο να το ανακαλύψεις.

  • 21 Μαΐου 2010, 07:38 | Ιωσήφ Χάμλατζης

    Άλλη μία υπηρεσία που θα πρέπει να ενημερώνουμε στην περίπτωση κλοπής της κάρτας. Μέχρι τώρα είχαμε την αστυνομία για την περίπτωση της Α.Τ., τη διεύθυνση μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης, τις τράπεζες για τις πιστωτικές & χρεωστικές κάρτες τώρα και το υπουργείο οικονομίας για τις νέες κάρτες.

    Η εμπειρία μου από την αστυνομία και τη διεύθυνση μεταφορών δεν ήταν και η καλύτερη μέχρι τώρα, αν και το Υπ. Οικ. ως δημόσιο είναι του ίδιου στυλ μπορώ να φανταστώ τι μπάχαλο έχει να γίνει.

    Επίσης τι γίνεται στην περίπτωση απομαγνητισμού της κάρτας; Η κάρτα θα είναι σαν τις τραπεζικές οπότε η όλη διαδικασία θα είναι online ή θα έχει κάποιο chip για να αποθηκεύονται τα στοιχεία; Προσωπικά πολλές φορές μου έχει τύχει σε supermarket να μου ζητήσουν αν έχω και δεύτερη πιστωτική να δοκιμάσουν γιατί το σύστημα της τράπεζας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία. Στην περίπτωση του Υπ. Οικ. φαντάζομαι θα είναι πιο έντονο αφού περισσότεροι θα είναι οι ταυτόχρονοι χρήστες.

    Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε να μας μοιράσουν τα ποσά σε διαφορετικές αποδείξεις ώστε σε μία παρέα να πάρουν όλοι απόδειξη, θα γίνεται και με την ηλεκτρονική κάρτα;

    Το κόστος για την προμήθεια συσκευών για τις ηλεκτρονικές κάρτες μήπως στο τέλος μετακυλιστεί στον καταναλωτή;

    Η προμήθεια των καρτών και των αντιστοίχων συσκευών θα ακολουθεί ανοικτά πρότυπα ή proprietary εταιρειών; Χωρίς να είμαι ενάντια των εταιρειών πιστεύω το δημόσιο έχει σφιχταγκαλιαστεί με τη Microsoft όταν την ίδια δουλειά μπορεί να την κάνει με open source. Οι ιδιώτες δε με ενδιαφέρουν τι κάνουν, αλλά αν το δημόσιο μπορεί να γλυτώσει χρήματα με τη χρήση του ανοικτού λογισμικού τότε ΠΡΕΠΕΙ να το κάνει.

    Τη σημαντικότερη απορία μου την άφησα για το τέλος.

    Πόσες συσκευές θα προμηθευτούν τα μαγαζιά; Για παράδειγμα σε ένα supermarket ή καφετέρια θα είναι μία συσκευή για κάθε υπάλληλο ή μία για όλο το μαγαζί;

    Προσωπικά όταν πάω σε supermarket και πληρώνω με κάρτα ζητάω μπροστά μου να περάσουν την κάρτα στο μηχάνημα (αφού οι συσκευές είναι ασύρματες) διαφορετικά ακολουθώ τον/την υπάλληλο.

    Ευχαριστώ πολύ

  • Απάντηση στο σχόλιο 184 μπορείς να βρείς και κάποιες άλλες πληροφορίες σχετικά μαλιστα και με την κωδικοποίηση του code 39 στην θέση http://www.agioros.com/oik.kr.doc

    Απάντηση στο σχόλιο του Γιώργου 194 οτι ανόητοι, θρησκόληπτοι και άρρωστοι είναι αυτοί που ανησυχούν με το αριθμό 666. Ηθελα να πω οτι και οι ταπεινοί αυτοι άνθρωποι έχουν άποψη, πληρώνουν φόρους και οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψή των εφ οσον μπορει να τυπωθεί και με άλλο κωδικό η νέα καρτα. Γιατί να ξεσηκώσπυμε και να προβληματίσουμε αυτόν τον ταπεινό πολίτη που μπορεί νάνε η Γιαγιά σου, ή η Μάνα σου, ή κάποιος βιοπαλαιστής πολύτεκνος που μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα απο τους έξυπνους γραμματισμένους που φέραν σε αυτη την κατάσταση την πατρίδα μας.
    Οι ανθρωποι αυτοί δεν ειναι αρωστοι, αλλοι ειναι οι αρωστοι.

  • 20 Μαΐου 2010, 21:20 | Α. Αργυρόγλου

    Μια και όλοι έχουν έναν υπολογιστή στο σπίτι ή στο γραφείο ή γνωρίζουν κάποιον που έχει, δεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί ένα αρχείο Excel με τις απαραίτητες στήλες όπως είχε ζητηθεί από την αρχή, να υποβληθεί σε δισκέτα ή ηλεκτρονικά ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος από τις ΔΟΥ. Όλα τα άλλα (bar code, σαρωτές κλπ.) φοβάμαι ότι κάνουν το σύστημα περισσότερο περίπλοκο από όσο χρειάζεται.

  • 20 Μαΐου 2010, 19:00 | Χρήστος Καραγιάννης

    Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μεσω ενός Excel αρχείου να μπορεί κάποιος να ανεβάσει σε μια ιστοσελίδα του taxisnet το αρχείο με τις αποδείξεις ποπυ έχει φτιάξει κατα την διάρκεια της χρονιάς.

    ήδη κυκλοφορούν στην αγορά πολλά προγραμματάκια που σε βοηθούν στην δημιουργία αυτού του αρχείου.

    έτσι η εφορία θα έχει αμέσως ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία που θέλει για διασταύρωση.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΝ ΣΤΗΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ με λιγα λόγια να θεσει προδιαγραφές.

    Τέλος θα πρέπει να βρεθει και ένας τρόπος για κάποιον που δεν είναι ενήμερος με την τεχνολογία να μπορεί να καταθεσει και αυτός τις αποδείξεις του.

  • Οι αποδείξεις θα μπορούσαν να υποβάλλονται (παρουσία του πολίτη και μετά να παίρνει βεβαίωση με ποσό) και μέσω των ΚΕΠ με κατάλληλη ηλεκτρονική υποδομή που θα παρέχει το κράτος σε αυτά (αντίστοιχη θα δώσει και σε εφορία). π.χ. SCAN+OCR+UPLOAD+καταστροφέα όλα-σε-1 μηχάνημα

  • παρεμπιπτόντως φοβερή η πρόταση για ΑΤΜ παραλαβής αποδείξεων :-)

  • Ο ΦΠΑ είναι έμμεσος φόρος για τον καταναλωτή – όσο πιο πολύ καταναλώνεις, τόσο πιο πολύ πληρώνεις. Στις επιχειρήσεις επιστρέφεται πίσω. Προφανώς αν δούλευε τέλεια το φορολογικό σύστημα και έπιανε τα αφανή εισοδήματα ΔΕΝ θα χρειαζόταν να υπάρχει ο ΦΠΑ και όλη η φοροκλοπή και λαμογιά που σχετίζεται με αυτόν, συν δεν θα ποινικοποιούνταν η κατανάλωση

    ο ΑΦΜ περιέχει ψηφία ελέγχου μου φαίνεται, μπορεί ένα λογισμικό να δεί αν τον έβαλες λάθος (εκτός και κάνεις πολλαπλά λάθη που κάποιες φορές μπορεί ν’ακυρώνουν το/τα ψηφία ελέγχου)

    αμοιβή για παραβάσεις/πρόστιμα που έγραψαν υπήρχε και για τους τροχονόμους κάποτε – ίσως πρέπει να επανέλθει, αρκεί να υπάρχει κάποιου είδος έλεγχος για καταχρήσεις και εύκολος τρόπος αμφισβήτισης απ’τον πολίτη / β-βάθμιος έλεγχος από αρχή άλλης πόλης ή κεντρικής του υπουργείου

  • 20 Μαΐου 2010, 18:32 | TEMER

    ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΙΟΥ ΕΧΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ 800 ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 €
    ΕΡΩΤΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    ΑΝ ΥΠΟΒΑΛΩ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΦΟΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1500 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ,ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ;
    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΗΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΘΟΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ.

  • 20 Μαΐου 2010, 18:41 | Νταλαχάνης Δ

    Τρία είναι τα θέματα:
    1)Πώς θα κόβουν όλοι απόδειξη?
    2)Πώς θα δηλώνονται αυτές στην Εφορία?
    3)Πώς θα ελέγχονται?

    Οι λύσεις πιστεύω είναι απλές. ΠΟΛΥ απλές:
    1)Πώς θα κόβουν όλοι απόδειξη:
    α)Στην ουσία ο πελάτης πληρώνει το ΦΠΑ ώστε να φανεί στην Εφορία το έσοδο του πωλητή. Άρα ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΥΝ κάτι ακόμα στον πελάτη, με την επόμενη φορολογική δήλωση. Δηλαδή: Αγοράζω κάτι 121ευρώ. Να έχω επιστροφή 23ευρώ στην επόμενη δήλωση. Άρα ΔΕ θα με αποτρέπει αυτό να ζητήσω απόδειξη αφού το ΦΠΑ θα το πάρω μετά πίσω. Ώστε να περιοριστεί και η συναλλαγή του τύπου: «Αν δε σου κόψω απόδειξη να το κάνουμε 100 από 121?»

    2)Πώς θα δηλώνονται αυτές στην Εφορία. ΠΟΛΥ απλά:
    α)ΔΕ ζητάμε ΑΦΜ και άλλα τέτοια από τον πελάτη. (δηλ όταν στείλω τον γιο μου 11χρονών στο περίπτερο να πάρει εφημερίδα θα πρέπει να έχει το ΑΦΜ σε χαρτάκι? Και στο κυλικείο του σχολείου? ΟΥΤΕ για αστείο!)
    β)ΔΕ ζητάμε από τον πελάτη-πολίτη να κωδικογραφεί σε ΟΠΟΙΟ σύστημα τις αποδείξεις. Αιντε να πας σε γιαγιάδες, συνταξιούχους και πόσους άλλους να μάθουν pc-excel-internet κλπ κλπ. Και οι λάθος δακτυλογραφήσεις ΑΦΜ? Ακόμα και οι λάθος ΑΦΜ που τυχαία αντιστοιχούν σε άλλη επιχείρηση? ΟΥΤΕ για αστείο!
    γ)Οι μηχανές είναι συνδεδεμένες με τις εφορίες. Κάθε απόδειξης όταν εκδίδεται να αποστέλλεται ο μοναδικός κωδικός της στην εφορία (ζεύγος τιμών:κωδικός-ποσό). Ώς μοναδικό κωδικό να θεωρούμε πχ id_επιχείρησης+πλήρης_χρόνος_σε_milisecond+κωδικός_μηχανής. Τώρα για τις μηχανές σε πχ ταξί ή πλοία που (δεν ξέρω αν γίνεται) τυχόν ΔΕ συνδέονται online με τις εφορίες… να υποχρεούνται να τις συνδέουν με κάποιο καλώδιο δικτύου 1φορά το μήνα και να «ξεφορτώνουν» τα δεδομένα.
    δ)Το κόστος για τις προσαρμογές των μηχανών αποδείξεων να είναι επιδοτούμενο σε μεγάλο ποσοστό από το κράτος (αυτό θα επωφεληθεί άρα ΑΥΤΟ να πληρώσει το κόστος)
    ε)Ο πελάτης-πολίτης να υποβάλλει με τη φορολογική του δήλωση όλες του τις αποδείξεις. Σαν παραστατικά.

    3)Πώς θα ελέγχονται? Πολύ απλά:
    α)ΝΑ ΚΑΝΕΙ η εφορία δειγματοληπτικούς ελέγχους για κάθε ΠOΛIΤΗ και όχι για κάθε επιχείρηση. ΠΧ. Εγώ υποβάλλω 500αποδείξεις. Να τις παίρνει και να τις κάνει αντιστοίχιση με όσες έχουν σταλεί στο σύστημά τους από τις επιχειρήσεις-φορείς-επαγγελματίες. Βρει μια πλαστή.. να ξεσκίζει τον πολίτη. Βρει μια που δεν έχει δηλωθεί από την επιχείρηση… να ξεσκίζει την επιχείριση-επαγγελματία.
    β)ΝΑ μειωθούν τα επιδόματα των εφοριακών. Να παίρνουν % ποσοστό από τις βεβαιώσεις – παραβάσεις που εντοπίζουν.
    γ)Ο οποιοσδήποτε που καρφώνει κάτι στην εφορία να παίρνει % ποσοστό από το πρόστιμο που θα βάζει η εφορία. Άμεσα να του επιστρέφονται ή να τα παίρνει με την εκκαθάριση του επόμενου χρόνου ΚΑΙ να ΜΗΝ φορολογούνται ως εισόδημα.
    δ)ΜΟΝΙΜΗ ανάρτηση (χωρίς κάθε φορά φήμες-παλινωδίες από Υπουργεία-Εφοριακούς-Κόμματα) παραβατών επιχειρήσεων σε σταθερό Δικτυακό τόπο. (θέματα προσωπικών δεδομένων κλπ κλπ να λυθούν ΣΗΜΕΡΑ με δικαστικές αποφάσεις ώστε να μην υπάρχουν κάθε λίγο και λιγάκι προσφυγές)
    ε)Να επιτραπεί (με συγκεκριμένη διαδικασία εξουσιοδότησης) σε ένα μέγιστο αριθμό ιδιωτών (δημοσίων-ιδιωτικών υπαλλήλων-συνταξιούχων-άνεργων κλπ κλπ) να κάνουν κάτι σαν «σύμβαση ορισμένου χρόνου» με την κάθε εφορία και να είναι άμισθοι υπάλληλοι που θα παίρνουν ΜΟΝΟ % ποσοστό από τις αναντιστοιχίες έντυπων αποδείξεων και ηλεκτρονικά υποβληθέντων που θα βρίσκουν. Δηλαδή να έχουν εξουσιοδοτημένα πρόσβαση ΜΟΝΟ στα αρχεία των αποδείξεων που υποβάλλουν οι πολίτες (ΧΩΡΙΣ πρόσβαση στα στοιχεία ταυτότητας αυτών που τις υπέβαλλαν) και να ελέγχουν ΜΟΝΟ ποιες δεν υπάρχουν στο σύστημα (το id κάθε απόδειξης). Αν είναι πλαστή ή αν η επιχείριση δεν την υπέβαλε ηλεκτρονικά. Έτσι.. θα συμπληρώνει λίγο το εισόδημά του κοσμάκης. Αλλά και περισσότερες αποδείξεις θα ελέγχονται.

    Λίγα ξέρω από φορολογικά.. αλλά αυτά μου φαίνονται όχι αδύνατα.

  • 20 Μαΐου 2010, 17:59 | Γεράσιμος Πάνου

    [off topic]Ζούσαμε σε μια χώρα που φημιζόταν για το χαμόγελο της και τις ιδέες της. Ξαφνικά αποφασίσαμε/τε να την ανταλλάξουμε με κάτι άλλο… ποίο μίζερο, πιο ξενικό. Κάποιος να μας ξυπνήσει από αυτό τον εφιάλτη [/off topic]

    Η ιδέα μου για τις αποδείξεις είναι πιστεύω σχετικά απλή και λειτουργική. Κατ’ αρχήν για όλους όσους έχουν ενστάσεις για τις πολύ geek ιδέες των ανωτέρω και πως αυτές θα εφαρμοστούν σε άτομα «περασμένης» ηλικίας και «περιορισμένων» τεχνολογικών δυνατοτήτων, θα πρέπει να επισημάνω ότι μιλάνε για συνταξιούχους χαμηλόμισθους και άρα δεν θα χρειάζονται να αποστείλουν αποδείξεις (αν θυμάμαι καλά προβλέπεται ένα όριο 6.000). Αν τώρα κάποιος είναι υψηλόμισθος συνταξιούχος τότε θα πρέπει ο ίδιος/α να μας εξηγήσει πως κατάφερε και έχει τέτοια σύνταξη, από την στιγμή που αδυνατεί να κατανοήσει απλές τεχνολογίες. Και για να μην φανώ κακοπροαίρετος θα καταλάβετε παρακάτω πόσο απλή είναι η όλη ιδέα.
    Η βάση της είναι το τραπεζικό μας σύστημα. Φανταστείτε κάτι ανάλογο, μόνο που τα τραπεζογραμμάτια μας είναι οι αποδείξεις και υπάρχουν διαθέσιμα αυτόματα ή μη (για τους «αγράμματους») στα οποία θα μπορεί κάποιος να καταθέσει την απόδειξη του. Και εφόσον στο σύστημα μας έχουμε μόνο καταθέσεις δεν χρειαζόμαστε ούτε κάρτες ούτε κωδικούς. Μόνο το ΑΦΜ μας για την «ταυτότητα» καταθέτη.
    Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να απεμπλάκουμε από το γεγονός » ποιος ήταν αυτός που έκοψε την απόδειξη και ποιος αυτός που τελικά την κατέθεσε» καθώς ο αντικειμενικός μας στόχος είναι η συλλογή αποδείξεων (είτε για μας είτε για φίλους- γνωστούς) και άρα η πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Η υλοποίηση του συστήματος είναι σχετικά απλή. Αυτόματα μηχανήματα (και γκισέδες στην εφορία για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, καθώς και υπολοίπων θέτοντας ένα πλαφόν ποσού απόδειξης π.χ. 500Ε ώστε να αποφύγουμε τις ουρές.) που διαβάζουν την απόδειξη, από τον γραμμωτό της κώδικα που θα πρέπει να υπάρχει σε όλες και να έχει ως πληροφορία το ΑΦΜ της εταιρίας, το ποσό και τα χρονικά στοιχεία. Ο φορολογούμενος πληκτρολογεί το ΑΦΜ του , τοποθετεί την απόδειξη στην υποδοχή και ανανεώνει το «πιστωτικό» όριο του. Το μηχάνημα βγάζει στην απόδειξη το συνολικό υπόλοιπο. (ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει την κεντρική βάση δεδομένων)
    Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με τον περιορισμό μια απόδειξη να κατατίθεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για να αποφύγουμε την συνήθεια του Έλληνα … της τελευταίας στιγμής).
    Ένα αυτόματο μηχάνημα καταχώρησης αποδείξεων θα μπορούσε να τοποθετηθεί οπουδήποτε, ενώ για τις απομακρυσμένες περιοχές θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για φορητό μηχάνημα (?) και έναν υπάλληλο που θα κάνει την όλη δουλειά (?). Αυτό θα μπορούσε να λυθεί εύκολα.
    Πιστεύω ότι με αυτή τη διαδικασία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Όλοι χρησιμοποιούμε ΑΤΜ ανεξαρτήτως ηλικίας. Ας φανταστούμε την συλλογή αποδείξεων σαν μια «κατάθεση» για τα παιδιά μας.
    Αυτή ήταν η ιδέα μου πάνω κάτω. Αν είναι υλοποιήσιμη δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.. δεν είμαι ειδικός. Θεωρώ όμως χρέος μου να την πω.
    Είναι ώρα να συμμετέχουμε όλοι μας στις διαδικασίες.
    Με σεβασμό στο διαφορετικό…
    Γεράσιμος

  • 20 Μαΐου 2010, 17:49 | Χάρης Μαρής

    Καημένε Γιώργο, πάνω στην απελπισία σου να μαζέψεις φορολογικά έσοδα, νόμιζες πως βρήκες τη «μαγική» λύση.

    Δεν σου πέρασε από το μυαλό σου ότι ολες οι χώρες έχουν -λίγο πολύ-φοροδιαφυγή αλλά ΚΑΜΜΙΑ δεν έχει κάνει τέτοιες «πατέντες»; Τοοοσο έξυπνοι είμαστε δηλ. εμείς που βρήκαμε κάτι που δεν το έχεις βρει κανένας;

    Και έρχεσαι τώρα μετά από 7 μήνες μπαρουφολογία και ζητάς από τους πολίτες να σου δώσουν τη λύση…

    Ποία λύση; Αν ζητάς τρόπο να καταχωρούνται οι αποδείξεις στη ΓΓΠΣ σου λεώ ότι ΟΠΟΙΟ τρόπο και να επιλέξεις το κόστος θα είναι τεράστιο και δυσανάλογο του (όποιου) οφέλους. ΚΑι τό κόστος αυτό θα το πληρώσει είτε το κράτος είτε οι πολίτες

    Ακόμα και αν επιλεγεί η σχετικάφθηνή λύση του ιντερνετ θα θησαυρίσουν τα λογιστικά γραφεία και τα διάφορα «μαγαζάκια» που θα στηθούν γιανα περνάνε τις αποδείξεις του κόσμου.

    Παρόλα αυτά, ακόμα και να εισαχθούν οι αποδείξεις τι θα γίνει; Εδώ κυκλοφορούν τιμολόγια εκατομυρίων πλαστά που δεν μπορείτε να πιάσετε, θα πιάσετε τις (χιλιάδες) πλαστές αποδείξεις λιανικής που θα κυκλοφορήσουν για να υπάρχει αυξημένη επιστροφή φόρου;

    Επιπλεόν έχω μιλήσει με πολλούς επαγγελματίες και όλοι μου λένε το ίδιο πράγμα: Θα κόβω τις μικρές αποδείξεις, αλλά για μεγάλες αμοιβές θα σου κάνω τέτοια προσφορά που δεν θα σε συμφέρει να πάρεις απόδειξη….

    Μια συμβουλή: Σταματήστε να ανακαλύπτετε το τροχό. Η λύση στη φοροδιαφυγή είναι μια και εφαρμόζεται επιτυχημένα σε όλο το κόσμο: Κλαδικές μελέτες για να διαπιστωθεί το μέσο εισόδημα ανά επάγγελμα (βάση της κατανάλώσης) και στη συνέχεια «πόθεν έσχες» για όλους με βάση το επίπεδο διαβίωσης.

    Αυτό εξασφαλίζει μείωση της τεράστιας γραφειοκρατίας που πληρώνουν οι επιχειρήσεις με το σύστημα των αποδείξεων και ταυτόχρονα πάταξη της φοροκλοπής.

    Ελπίζω να το καταλάβεις γρήγορα αυτό, για το καλό της χώρας μας.

    Φιλικά

    Χ. Μαρής
    Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ

  • 20 Μαΐου 2010, 16:23 | Μπριλακης

    Θα αποτελέσει άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία με μονο αποτέλεσμα την ΣΠΑΤΑΛΗ δημοσιου χρηματος (βλέπε εργολαβίες) και του χρόνου των πολιτών. Και βέβαια ισχύει πάντα ο εκφοβισμός «με απόδειξη θα πληρώσεις περισσότερο» από τον οποίο κανένα σύστημα δεν μπορεί να απαλλάξει τον πολίτη. Εν πάση περιπτώσει γιατί δεν γίνεται δεκτή μια αναλυτική κατάσταση αγορών από πιστωτικές κάρτες. Γιατί είναι να είναι καλές μονο σαν τεκμήριο και όχι ως αποδειξη?!?!? Και βλέπουμε.

  • 20 Μαΐου 2010, 15:50 | Μιχάλης

    Και με τα εκατομύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χωρα μας και πραγματοποιούν συναλλαγές τι θα γίνει, θα τους εφοδιάσουμε και αυτούς με «έξυπνες κάρτες»; Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι καθήκον του κράτους και οι πολίτες να βοηθούν απλώς και όχι να επομίζονται το κύριο καθήκον των ελεγκτικών μηχανισμών γιατί έτσι δηλώνεται αδυναμία του κράτους να έχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες ελέγχου της φοροδιαφυγής.
    Αν δεν μπορεί σ’ αυτή τη φάση ο κρατικός μηχανισμός να εφαρμόσει φορολογικά συστήματα άλλων χωρών π.χ της Γερμανίας που η φορολόγηση των επαγγελματιών, που μπορούν να φοροδιαφύγουν, γίνεται με συνδυασμό αυστηρών ελέγχων από τους εφοριακούς και αντικειμενικών κριτηρίων, αφήστε το σύστημα με τις αποδείξεις όπως έχει ήδη ψηφισθεί, να δούμε πως θα περπατήσει και αντί για τα διάφορα επιδόματα που έχουν οι εφοριακοί υπάλληλοι αντικαταστήστε τα με ένα και μοναδικό επίδομα παραγωγικότητας, το οποίο θα είναι κυμαινόμενο, ανάλογα με την φορολογητέα ύλη που θα «συλαμβάνουν» από τους παρανομούντες.