Άρθρο 14 – Ευθύνη και αυτονομία του Ταμείου – Τροποποίηση άρθρου 16Α του ν. 3864/2010

Στο άρθρο 16Α του ν. 3864/2010 (Α’ 119), γίνεται προσαρμογή στην αντικατάσταση των δύο οργάνων διοίκησης του Ταμείου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και οι παρ. 1, 2, 3 και 6 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Τα µέλη των εκάστοτε οργάνων διοίκησης του Ταμείου, (δηλαδή, ή του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής ή του Διοικητικού Συμβουλίου, αναλόγως), πλην του εκάστοτε εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονοµικών, κατά την άσκηση των αρµοδιοτήτων τους λειτουργούν µε πλήρη αυτονοµία και δεν αναζητούν ή δέχονται οδηγίες από την Ελληνική Κυβέρνηση ή από άλλο κρατικό φορέα ή από χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους επιρροή. Ωσαύτως, η Ελληνική Κυβέρνηση ή άλλος κρατικός φορέας δεν δίνει κανενός είδους οδηγίες στα µέλη των εκάστοτε οργάνων διοίκησης του Ταµείου, εκτός αν ειδικώς ορίζεται άλλως στον παρόντα νόμο.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει, κατ’ ελάχιστον δύο φορές το χρόνο και σε όποιες άλλες περιπτώσεις αυτό κρίνεται αναγκαίο, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Υπουργό Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σχετικά με την πορεία επίτευξης της αποστολής του.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει, μέσω διμηνιαίων ενημερωτικών δελτίων, τον Υπουργό Οικονομικών. Μετά από αίτημα του, ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνεται περαιτέρω από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
6. Ο Υπουργός Οικονομικών και το Διοικητικό Συμβούλιο συνάπτουν µία Συμφωνία-Πλαίσιο, η οποία εξειδικεύει τη συχνότητα της ενημέρωσης, τη λήψη αποφάσεων στρατηγικής σηµασίας από το Ταµείο και τον τρόπο συμμετοχής του Υπουργείου Οικονοµικών σε αυτές, την επενδυτική πολιτική και το επιχειρησιακό σχέδιο του Ταµείου, χωρίς να θίγεται με κανέναν τρόπο η αυτονομία του Ταμείου και την πολιτική αποδοχών του Ταµείου.»